Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE ! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-25, 11:20   #211
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE !

Cytat:
Napisane przez niuja Pokaż wiadomość
Z drugiej strony nikt mnie przecież nie zmusi do podpisania(prawda?)
Oczywiście, że nie, nie słuchaj idiotek, u mnie też co jedna to wymyślała lepsze rzeczy.
Cytat:
Orientujecie się może jak to jest lub w jakim podpunkcie regulaminu mogę tego szukać?
U mnie w regulaminie też tego nie ma (oprócz zapisu, że w przypadku kiedy nie założysz działalności w okresie 2 miesięcy od pozytywnej oceny wniosku to to oznacza rezygnację), myślę że najlepiej będzie jak dowiesz się u źródła, po prostu zadzwoń tam

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 11:34   #212
niuja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Oczywiście, że nie, nie słuchaj idiotek, u mnie też co jedna to wymyślała lepsze rzeczy.
na szkoleniu pozwoliłam sobie wtargnąć w rozmowę typek z innej grupy,gdzie dwie przekonywały inną,że wszystkie osoby które się dostały na skzoleniu dostaną po 40 tys.
Cytat:
U mnie w regulaminie też tego nie ma (oprócz zapisu, że w przypadku kiedy nie założysz działalności w okresie 2 miesięcy od pozytywnej oceny wniosku to to oznacza rezygnację), myślę że najlepiej będzie jak dowiesz się u źródła, po prostu zadzwoń tam
U mnie dokładnie tak samo.
Dodzwonić się tam to cud,ale będę próbować,dla spokoju ducha.
Pozdrawiam ja Cię
Stary 2011-02-27, 14:42   #213
szugarbejb
Zakorzenienie

Pozdrawiam ja Cię również

A jesteś pewna, że tej dotacji nie chcesz ? To jest fajna rzecz, prawie ją już dostałaś, a dostać później więcej albo dotację na istniejąca firmę jest trudniej. Możesz na każdym etapie prowadzić jakąkolwiek inną działalność, jeśli nie masz na razie lokalu, nie musisz tej, którą zadeklarowałaś.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2011-02-27, 19:58   #214
niuja
Rozeznanie

Jak to na każdym etapie inną działalność?Przez rok chyba muszę to,co zdeklarowałam?

Nie tak do końca nie chcę,bo b.chciałabym mieć coś 'swojego' i to była jedna z głównych motywacji do tego.Drugą było stworzenie dla miasta czegoś,czego jeszcze tam nie ma,ale w trakcie okazało się,że ktoś inny już to buduje,więc wtedy mocno mi spadła motywacja i chęci,chociaż i z tego się podniosłam,bo myślałam właśnie o tym,że po roku będę kontynuowała działalność,ale w innej formie.
Powiem Ci,że mam mega rozkminę teraz przez Ciebie
Liczyłam na pewnych ludzi,którzy by mi pomogli to pociągnąć przez rok,bo to nowa branża,dla mnie niestety też,ale w międzyczasie trochę się na nich zawiodłam i obawiam się,że potem też tak może być.A sama na pewno nie dam rady.Teraz przez to myślenie naszła mnie nowa wizja...z drugiej strony od przyszłego roku chyba będę na wymianie i przez to też własna firma nie wchodzi za bardzo w grę.
Kurczę,przecież na początku to wszystko analizowałam,ale dopadł mnie mój słomiany zapał - zawsze jak napotkam łatwiejszą opcję,to ja wykorzystam.Grrr...niech ktoś pomyśli za mnie
Stary 2011-02-28, 14:07   #215
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to na każdym etapie inną działalność?Przez rok chyba muszę to,co zdeklarowałam?
Tzn. wiesz, jak zadeklarowałaś, że otworzysz knajpę, wyremontujesz lokal itp. a teraz chcesz robić coś innego to nie bardzo. Ale np. napisałaś, że otwierasz biuro podróży, a teraz chcesz otworzyć agencję rekrutacyjną to w sumie profil Ci się tak bardzo nie zmienia. Bo i tu i tu kupujesz biurka i komputery i oprogramowanie, a po prostu do usług dodajesz rekrutacje.
Cytat:
ale w trakcie okazało się,że ktoś inny już to buduje,więc wtedy mocno mi spadła motywacja i chęci,chociaż i z tego się podniosłam,bo myślałam właśnie o tym,że po roku będę kontynuowała działalność,ale w innej formie.
A nie możesz iśc do tej osoby i się z nią jakoś dogadać ?
Cytat:
Powiem Ci,że mam mega rozkminę teraz przez Ciebie
(...) niech ktoś pomyśli za mnie
Bierz dotację i otwieraj firmę, bo później będzie Ci trudniej

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-01, 14:30   #216
papryczka160
Wtajemniczenie

Hej!! Starałam się o dotację z UP ale niesety się nie udało! W tym roku jest mniej pieniędzy przeznaczonych na dotację z UP. A jak to wygląda w dotacjach unijnych.?
Szugarbejb czy mogłabyś napisać mi gdzie mogę znaleść inf o dotacjach unijnych na ten rok dla Wrocławia. I jak to wszystko wygląda w kwesti papierkowej ?
papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 17:13   #217
papryczka160
Wtajemniczenie

Już znalazłam !! Trzeba tylko posiedzieć i poszperać!! ;-)
Mam pyt czy wniosek wypełniałaś sama!! CZy ktoś Ci pomagał , bo mam trochę mało czasu i nie wiem czy dam radę wypełnić ten wniosek do 24 .03.

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

I jeszcze jedno pyt!! Czy brałaś udział w spotkaniach czy szkoleniach przed złożeniem wniosku?
Stary 2011-03-02, 17:46   #218
xzora
Zakorzenienie

papryczka160, do 24.03 masz wypełnić wniosek czy formularz zgłoszeniowy?

chyba w każdym projekcie wymagany jest udział w szkoleniach

na tej stronie masz plik z listą zatwierdzonych projektów http://www.pokl.dwup.pl/index.php?op...696&Itemid=124
xzora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 17:49   #219
papryczka160
Wtajemniczenie

No właśnie wypełnić wniosek do 24.03! To chyba trochę mało czasu!? Jak myślicie?
Stary 2011-03-02, 17:57   #220
xzora
Zakorzenienie

ale żeby móc złożyć wniosek to trzeba być uczestnikiem projektu, u mnie wymagane jest oświadczenie, że brało się udział w szkoleniu (80% obecności).

Co do tego terminu 24.03 - termin realny, o ile dobrze orientujesz się w przyszłym biznesie.

Ja się dostałam na nowy projekt, gdzie są większe szanse na dotacje i będę rezygnować z obecnego.
W tym obecnym szkolenia trwają luty-maj, sporo czasu na przyswojenie wiedzy, a potem 10dni na złożenie wniosku.
Natomiast w tym nowym tylko 2 tygodnie, potem 10dni na pisanie, także bardzo szybko.
Stary 2011-03-02, 18:10   #221
Onnaa88
BAN stały

W moim mieście dotacje będą dopiero w wakacje,bo UP nie ma kasy na to,a do tego jak mi pani z UP mówiła,byłam na spotkaniu z grupą młodych ludzi to na 530 wniosków,dotację dostało tylko 20
więc szanse są marne,i do tego trzeba mieć trochę kasy swojej bo te pieniądze wszystkiego nie pokryją
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 20:35   #222
Indios
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
No właśnie wypełnić wniosek do 24.03! To chyba trochę mało czasu!? Jak myślicie?
3 tygodnie na napisanie wniosku to jest sztrasznie dużo czasu, mi to zajęło kilka godzin, większości ludzi z mojego szkolenia także

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
ale żeby móc złożyć wniosek to trzeba być uczestnikiem projektu, u mnie wymagane jest oświadczenie, że brało się udział w szkoleniu (80% obecności).

.
a formularz i wniosek to nie to samo? bo chyba nie o biznes plan tu chodzi??
najpotężniejsi z nich myślą o władzy nad galaktyką...

Indios jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 22:52   #223
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indios Pokaż wiadomość
a formularz i wniosek to nie to samo? bo chyba nie o biznes plan tu chodzi??
formularz kwalifikacyjny wypełniasz aby dostać się na projekt. Aby dostać dotację, musisz złożyć wniosek. Biznesplan jest załącznikiem do wniosku.
Stary 2011-03-03, 09:23   #224
Indios
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
formularz kwalifikacyjny wypełniasz aby dostać się na projekt. Aby dostać dotację, musisz złożyć wniosek. Biznesplan jest załącznikiem do wniosku.
aha, w takim razie u mnie inaczej się to odbywa

Stary 2011-03-03, 10:45   #225
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!! Starałam się o dotację z UP ale niesety się nie udało! W tym roku jest mniej pieniędzy przeznaczonych na dotację z UP. A jak to wygląda w dotacjach unijnych.?
Szugarbejb czy mogłabyś napisać mi gdzie mogę znaleść inf o dotacjach unijnych na ten rok dla Wrocławia. I jak to wszystko wygląda w kwesti papierkowej ?
Cytat:
Już znalazłam !! Trzeba tylko posiedzieć i poszperać!! ;-)
Mam pyt czy wniosek wypełniałaś sama!! CZy ktoś Ci pomagał , bo mam trochę mało czasu i nie wiem czy dam radę wypełnić ten wniosek do 24 .03.

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

I jeszcze jedno pyt!! Czy brałaś udział w spotkaniach czy szkoleniach przed złożeniem wniosku?
Moim zdaniem osoby takie jak Ty, czyli takie, które nie potrafią czytać, nie powinny zakładać firmy.

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
W moim mieście dotacje będą dopiero w wakacje,bo UP nie ma kasy na to,a do tego jak mi pani z UP mówiła,byłam na spotkaniu z grupą młodych ludzi to na 530 wniosków,dotację dostało tylko 20
więc szanse są marne,i do tego trzeba mieć trochę kasy swojej bo te pieniądze wszystkiego nie pokryją
Ale w tym wątku nie rozmawiamy tylko o datacjach z UP, ale też unijnych, które jest bardzo łatwo dostać, szczególnie młodym ludziom (kobietom).

Cytat:
(...)

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2011-03-03 o 11:08
Stary 2011-03-03, 15:30   #226
papryczka160
Wtajemniczenie

[QUOTE=szugarbejb;25481733]Moim zdaniem osoby takie jak Ty, czyli takie, które nie potrafią czytać, nie powinny zakładać firmy.

Dlaczego sądzisz,że nie potrafię czytać? Po prostu pogubiłam się w tej całej dokumentacji!! Może dla Ciebie jest to proste, ale nie dla wszystkich ;-(.
Stary 2011-03-03, 16:25   #227
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego sądzisz,że nie potrafię czytać? Po prostu pogubiłam się w tej całej dokumentacji!! Może dla Ciebie jest to proste, ale nie dla wszystkich ;-(.
W jakiej dokumentacji ? W jednym wniosku ? Pierwsze dwie strony wątku są poświęcone wszelakiej dokumentacji, ale nawet nie raczyłaś przeczytać, co Dziewczyny napisały.

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-03, 16:50   #228
papryczka160
Wtajemniczenie

Chodziło mi że info o dotacjach unijnych jest tak dużo, że się pogubiłam.
Stary 2011-03-03, 16:59   #229
dorotkak7
Raczkowanie

Witajcie!

Ja też myślałam o założeniu własnej działalności, ale piszecie tu młodym dziewczynom (ja mam 20lat), że to jeszcze za wcześnie na własny interes. Tylko, że ja nie wiem co mam innego zrobić, bo prawie rok, już jestem bez pracy. Szukam, chodzę na rozmowy kwalifikacyjne i nic

Mam dość ciekawy pomysł, tylko jak zawsze nasuwa się pytanie 'czy będzie na to popyt?'... Już sama nie wiem...
dorotkak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-03, 17:04   #230
xzora
Zakorzenienie

Dla jednych 20 lat to dobry czas, dla innych za wcześnie - kwestia indywidualna.
Osoby do 24 roku życia w wielu projektach traktowane są priorytetowo i dostają dodatkowe punkty więc warto się szybko decydować .
Stary 2011-03-03, 17:24   #231
Indios
Raczkowanie

Cytat:
Chodziło mi że info o dotacjach unijnych jest tak dużo, że się pogubiłam.
Czytaj regulaminy projektów, które Cię interesują, a wszystkiego się dowiesz....

Stary 2011-03-04, 12:49   #232
mirkaaa
BAN stały

subskrybuje

świetny watek, musze przeczytac caly wtedy wlacze sie do dyskusji, mam kilka pomysłow na swoj biznes potrzebowalam tylko wlasnie takiego pokierowania.
mirkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 00:12   #233
niuja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dorotkak7 Pokaż wiadomość
Witajcie!

Ja też myślałam o założeniu własnej działalności, ale piszecie tu młodym dziewczynom (ja mam 20lat), że to jeszcze za wcześnie na własny interes. Tylko, że ja nie wiem co mam innego zrobić, bo prawie rok, już jestem bez pracy. Szukam, chodzę na rozmowy kwalifikacyjne i nic

Mam dość ciekawy pomysł, tylko jak zawsze nasuwa się pytanie 'czy będzie na to popyt?'... Już sama nie wiem...
Nie chodzi tylko o wiek,ale też o sytuację.Ja mam 23 lata wiele osób mówi mi,że to za wcześnie,ale u mnie dochodzi jeszcze to,że mam wiele innych opcji(min.wciąż studiuję,jestem na utrzymaniu rodziców i wiele innych takich).Ty za to,z tego co piszesz,traktujesz to jak sposób na dalsze życie,więc wiekiem bym się aż tak mocno nie sugerowała,chociaż wiadomo,że to ma znaczenie - jesteś pewna,że dojrzałaś do prowadzenia własnego interesu?Robiłaś rozeznanie,jak to jest prowadzić biznes tego typu?
Jeżeli zastanawiasz się nad popytem,to nie ma prostszego rozwiązania niż wywiad środowiskowy czy to na żywo,czy przez internet. To wielka sprawa,więc trzeba to przeanalizować,ale na penwo nie sugerować się jedynie rzucanymi zdaniami innych.

Cytat:
Tzn. wiesz, jak zadeklarowałaś, że otworzysz knajpę, wyremontujesz lokal itp. a teraz chcesz robić coś innego to nie bardzo. Ale np. napisałaś, że otwierasz biuro podróży, a teraz chcesz otworzyć agencję rekrutacyjną to w sumie profil Ci się tak bardzo nie zmienia. Bo i tu i tu kupujesz biurka i komputery i oprogramowanie, a po prostu do usług dodajesz rekrutacje.
A,już kumam Niestety ja wnioskowałam o kwotę,która w całości przeznaczona byłaby w sumie na jeden element ściśle powiązany z branżą.
Cytat:
A nie możesz iśc do tej osoby i się z nią jakoś dogadać ?
Ci powiem,że to konkurencja sama się do mnie odezwała.Mi opadła szczena,a pan rzucał propozycjami,jak moglibyśmy się dogadać(dostałam ofertę pracy u nich i udziałów jeżeli zrezygnuję z projektu).
[qoute]Bierz dotację i otwieraj firmę, bo później będzie Ci trudniej [/QUOTE]
Super,że założyłaś ten wątek,dzięki za każde słowo i czas.Postanowiłam,rezygnu ję
Chętnie służę radą.
Mimo wszystko dużo się nauczyłam(nie tylko obsługiwać kasę fiskalną),rozeznałam w branży,poznałam wielu ciekawych ludzi i wiem,że jak chcę,to potrafię osiągać swoje cele.
Pozdrawiam Was
Stary 2011-03-06, 01:35   #234
Mariola13
Zakorzenienie

Świetny wątek, bo właśnie sama chcę założyć własną działalność po kilkuletniej przerwie w pracy związanej z urodzeniem dziecka, ale chyba z żadnej dotacji nie będę mogła skorzystać. Chciałabym założyć e-sklep, ale o co bym mogła wnioskować skoro biuro mi nie potrzebne, komputer mam (powiedzmy mogłabym kupić nowy) Jedynie meble jakieś biurowe (ale to też raczej zbędne), bo najbardziej zależałoby mi na dofinansowanie zakupu towaru, który będę sprzedawać, a z tego co wiem to nikt nie daje pieniędzy na towar
Stary 2011-03-06, 11:05   #235
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Ci powiem,że to konkurencja sama się do mnie odezwała.Mi opadła szczena,a pan rzucał propozycjami,jak moglibyśmy się dogadać(dostałam ofertę pracy u nich i udziałów jeżeli zrezygnuję z projektu). (...) Super,że założyłaś ten wątek,dzięki za każde słowo i czas.Postanowiłam,rezygnu ję
Chętnie służę radą. Mimo wszystko dużo się nauczyłam(nie tylko obsługiwać kasę fiskalną),rozeznałam w branży,poznałam wielu ciekawych ludzi i wiem,że jak chcę,to potrafię osiągać swoje cele.
Pozdrawiam Was
Pozdrawiam ja Cię również Powodzenia w Twoich planach
Cytat:
Napisane przez Mariola13 Pokaż wiadomość
bo najbardziej zależałoby mi na dofinansowanie zakupu towaru, który będę sprzedawać, a z tego co wiem to nikt nie daje pieniędzy na towar
Gratuluję Ci, że wiesz lepiej niż Unia. Wiesz co, naprawdę odechciewa się pisać, skoro nawet osoba taka jak ty, z 6-letnim doświadczeniem na forum nie czyta wątku, który ma dosłownie 8 stron i zajęłoby Ci to 20 minut.

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-06, 14:18   #236
Mariola13
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluję Ci, że wiesz lepiej niż Unia. Wiesz co, naprawdę odechciewa się pisać, skoro nawet osoba taka jak ty, z 6-letnim doświadczeniem na forum nie czyta wątku, który ma dosłownie 8 stron i zajęłoby Ci to 20 minut.
Tak się składa, że napisałam posta po przeczytaniu całego wątku, więc daruj sobie mądralo swoją arogancję. A to co napisałam było wynikiem mojego wcześniejszego kontaktowania się z urzędem marszałkowskim i UP, więc daruj sobie swój ton, bo nie pozjadałaś wszystkich rozumów w tej kwestii. Ale ty jesteś nieuprzejma.
Możesz sobie darować odpisywanie na moje posty.
Stary 2011-03-06, 14:37   #237
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz sobie darować odpisywanie na moje posty.
Jesteś ostatnią osobą, która zdecyduje o tym komu będę odpisywać, a komu nie.
Cytat:
Tak się składa, że napisałam posta po przeczytaniu całego wątku, więc daruj sobie mądralo swoją arogancję.
Czyli nie umiesz czytać ze zrozumieniem, skoro kilka dziewczyn, w tym ja, napisało, że dotacja może być przeznaczona na towar ? Współczuję.
Cytat:
A to co napisałam było wynikiem mojego wcześniejszego kontaktowania się z urzędem marszałkowskim i UP,
Każda dotacja z działania 6.2 może być w części lub nawet w całości przeznaczona na środki obrotowe, więc nie wierzę, że takie informacje dostałaś w Urzędzie Marszałkowskim czy w UP.

Generalnie tak się zawsze zastanawiałam dlaczego tak mało osób stara się o dotacje, a wychodzi, że po protu odpadają pewnie przy czytaniu regulaminu.

Cytat:
(...)
Stary 2011-03-06, 14:44   #238
angel001
Zakorzenienie

Szugar, mam pytanie, Ty jestes w tym obeznana.
Wytłumacz mi co to znaczy utrzymać działalność przez rok? Na niektórych forach doczytałam, że można nawet nie prowadzić działalności, a opłacać tylko ZUS (oczywiscie dla firm, które nie zainwestowały sporych sum, np e-sklep z magazynem w domu).
Albo też druga opcja, prowadzę działalność, wtopiłam w nią dużą kasę, jednak nie zarabiam na siebie, ale opłacam ZUS przez cały rok, dokładam ze swojej kieszeni jesli trzeba). Czy wtedy wszystko jest w porządku i nie trzeba zwracać pieniędzy?
Niby banalne pytanie, a jednak mnie nurtuje.
Stary 2011-03-06, 17:05   #239
Indios
Raczkowanie

Cytat:
Świetny wątek, bo właśnie sama chcę założyć własną działalność po kilkuletniej przerwie w pracy związanej z urodzeniem dziecka, ale chyba z żadnej dotacji nie będę mogła skorzystać. Chciałabym założyć e-sklep, ale o co bym mogła wnioskować skoro biuro mi nie potrzebne, komputer mam (powiedzmy mogłabym kupić nowy) Jedynie meble jakieś biurowe (ale to też raczej zbędne), bo najbardziej zależałoby mi na dofinansowanie zakupu towaru, który będę sprzedawać, a z tego co wiem to nikt nie daje pieniędzy na towar
Nie siej takich bredni tylko dokładniej zacznij czytać albo słuchać osób, które udzielają ci odpowiedzi

Edytowane przez Indios
Czas edycji: 2011-03-06 o 17:09
Stary 2011-03-06, 18:56   #240
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Każda dotacja z działania 6.2 może być w części lub nawet w całości przeznaczona na środki obrotowe, więc nie wierzę, że takie informacje dostałaś w Urzędzie Marszałkowskim czy w UP.
No ja akurat wierzę, że Mariola13 uzyskała taką informację. W moim województwie na 11 projektów tylko w jednym była możliwość przeznaczenia kwoty na środki obrotowe. No i jeśli ktoś za całość dofinansowania chciałby zakupić towar, to do projektu by się nie dostał .

angel001, utrzymać przez rok to znaczy nie zawiesić działalności, nie zakończyć. Jeśli firma będzie przynosiła straty możesz zrezygnować z najmu lokalu, zwolnić pracowników, wtedy kosztem będzie sam zus. Ten rok liczy się od momentu dostania kasy na konto. A i jeśli po roku zakończysz działalność to zakupionych towarów z dotacji nie możesz sprzedać przez 5 lat.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości