Broomstick Lace - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-05, 17:47   #31
misia2
Zakorzenienie

Dot.: Broomstick Lace

Cytat:
Napisane przez miiriam Pokaż wiadomość
No i jak wasze dzieła ????

mój szalik coraz dłuższy
Pochwal się proszę jak wygląda.Ja też się przymierzam jak tylko skończę xxx-wany obrazek.Mam już włóczkę i plany -chustę zrobić ,brak mi patyka tylko ale kombinuję że może z jakimś paskiem z tekturki robić .
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 20:32   #32
ANULAd
Raczkowanie

Misiu, ja męża swego, a właściwie to On mnie zaprowadził do sklepu z asortymentem "budowlanym" i kołeczki drewniane odpowiedniej grubości wybrałam, mąż mój je oszlifował, przyciął na odpowiednią długość i mam "kredki" do zabwy. W ręce miałam jeszcze kij do miotły, ale stwierdziłam, że to chyba z duże "fi"

Zprasam:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=511014
ANULAd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 21:48   #33
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANULAd Pokaż wiadomość
Misiu, ja męża swego, a właściwie to On mnie zaprowadził do sklepu z asortymentem "budowlanym" i kołeczki drewniane odpowiedniej grubości wybrałam, mąż mój je oszlifował, przyciął na odpowiednią długość i mam "kredki" do zabwy. W ręce miałam jeszcze kij do miotły, ale stwierdziłam, że to chyba z duże "fi"

Zprasam:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=511014
Tak ,tak mój misiaczek też mi zrobi ale póki co wywędrował zamiast w zimowy sen zapaść,do tego z jakieś dwa tygodnie będę miała więcej wolnych popołudni .A mnie już ręka świerzbi tak że czekać nie chcę , nie mogę więc kombinuje sobie na czym to zrobić.Ale ślicznie dziękuję za pomysł .
Anulka a twoje szale odlotowe jak wszystko zresztą co robisz.ale czy ja źle oglądam ,nie widzę szaliczka broomstickowego więc [pochwal się tutaj porszę
Stary 2011-03-06, 16:25   #34
ANULAd
Raczkowanie

A proszę Cię Misiaczku uprzejmie,
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg projekt nowy 063.jpg (124,6 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg projekt nowy 068.jpg (85,1 KB, 54 załadowań)
Stary 2011-03-06, 16:42   #35
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
A proszę Cię Misiaczku uprzejmie,
O matko to twoje dzieło ,to już ty zrobiłaś????? Piękne klask i: i jak zawsze zainspirowane własnym pomysłem.Reeeeewlacyjne.A nulka a jaki grubym szydełkiem to robiłaś? bo ja teraz kończę moją xxx-waną metryczkę i ciągle coś mylę bo nie skupiam się na tym co robię tylko myślę o Broomsticku i właśnie dumam jakie tu szydełko brać.Samą włóczkę mam cieniutką chcę w dwie nitki ją robić i się zastawiam czy będzie to dobrze wyglądać ,nie rozwarstwiać i jakie szydło brać grube czy cienkie.

I jeszcze jedno pytanie mam ten kwiatuszek niczym ośmiorniczka jest jako broszka dopinany czy na stałe zamocowany?

Edytowane przez misia2
Czas edycji: 2011-03-06 o 16:44
Stary 2011-03-06, 17:21   #36
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Super! Piekne
sagap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 18:07   #37
ANULAd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Anulka a jaki grubym szydełkiem to robiłaś? bo ja teraz kończę moją xxx-waną metryczkę i ciągle coś mylę bo nie skupiam się na tym co robię tylko myślę o Broomsticku i właśnie dumam jakie tu szydełko brać.Samą włóczkę mam cieniutką chcę w dwie nitki ją robić i się zastawiam czy będzie to dobrze wyglądać ,nie rozwarstwiać i jakie szydło brać grube czy cienkie.
I jeszcze jedno pytanie mam ten kwiatuszek niczym ośmiorniczka jest jako broszka dopinany czy na stałe zamocowany?
Misiaczku, ja używam szydełek tak, żeby za luźno nie wychodziło, bo coś musi te luźne nitki trzymać, tu brałam 2 i 2.5.
Myślę, że z podwójnej nitki ciekawie będzie, bo te "namotki" delikatniejsze będą.
Kwiatki są osobno robione, to broszki, które można w dowolnych kombinacjach przypinać

Sagap- dziękuję bardzo
Stary 2011-03-06, 18:20   #38
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Misiaczku, ja używam szydełek tak, żeby za luźno nie wychodziło, bo coś musi te luźne nitki trzymać, tu brałam 2 i 2.5.
Myślę, że z podwójnej nitki ciekawie będzie, bo te "namotki" delikatniejsze będą.
Kwiatki są osobno robione, to broszki, które można w dowolnych kombinacjach przypinać

Sagap- dziękuję bardzo
Dzięki za podpowiedź
Stary 2011-03-07, 19:35   #39
miiriam
Raczkowanie

No rewelacyjne te szaliczki
Super pomysł z wykończeniem . Brawo
A te broszki ... odlot
Czy one są na agrafkach .. czy jakoś inaczej - bo ja nigdy nie robiłam broszek
miiriam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 18:25   #40
ANULAd
Raczkowanie

Cytat:
A te broszki ... odlot
Czy one są na agrafkach .. czy jakoś inaczej - bo ja nigdy nie robiłam broszek
Miiriam, można kupić specjalne agrafki do broszek, nawet na allegro. Mają takie specjalne "blaszki" z dziurkami do przyszycia np. z kwiatkiem
Stary 2011-03-08, 19:35   #41
misia2
Zakorzenienie

AnulaAd nie wytrzymałam , zasadę złamałam xxx-wanie poszło do kuferka,męża poprosiłam ślicznie o kołeczek i o dziwo co rzadko bywa że tak od razu coś mi zrobi -zrobił nawet dwa rozmiary i zaczęłam broomstickować ,wczoraj cały wieczór kombinowałam jak uzyskać trójkąt bo chusta mi się marzy dla mojej teściowej ,jakie szydło bo włóczkę mam włochatą moherkowatą i metodą prób i błędów oj się naprułam uzyskałam jak myślę zadowalający mnie efekt ,jadę na szydełku nr5 ,kółeczek robię 7 nie pięć i póki co mi się podoba ,ale dopiero trzeci rządek zaczęłam .Zobaczymy co dalej z tego wyjdzie ,jak trójkąt mi się ułoży i czy to będzie to co bym chciał.
Ale podoba mi się ten wzorek ,fajny jest.
No i wiesz co to wszystko twoja wina a właściwie zasługa że mnie tak nakręciło

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-08, 21:18   #42
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Oj mi sie tez marzy chusta broomstickowa dla tesciowej wloczke mam, kij od szczotki i... wlasnie jak juz mam jeden rzadek tych petelek, ktore przytrzymuja polslupki to aby wyciagnac kolejne nitki to wbijam szydelko pod cale oczko czy tylko pod jedna czesc? mam nadzieje, ze zrozumiecie moje pytanie bo jak sie przygladam instrukcji to wydaje mi sie ze tylko pod tylna czesc oczka, czy tak?
Stary 2011-03-08, 21:55   #43
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sagap Pokaż wiadomość
Oj mi sie tez marzy chusta broomstickowa dla tesciowej wloczke mam, kij od szczotki i... wlasnie jak juz mam jeden rzadek tych petelek, ktore przytrzymuja polslupki to aby wyciagnac kolejne nitki to wbijam szydelko pod cale oczko czy tylko pod jedna czesc? mam nadzieje, ze zrozumiecie moje pytanie bo jak sie przygladam instrukcji to wydaje mi sie ze tylko pod tylna czesc oczka, czy tak?
Ja wbijam pod całe oczko ale mam dość grubą włochatą włóczkę ,jak robiłam pod jedną część przednią to mi się tak nie ładnie wyciągała .
Jeśli ciebie dobrze rozumiem masz na myśli te półsłupki którymi owija się te ,,namotki''tak? bo ja tylko w to wbijam nie robię dodatkowego rzędu z półsłupków
O tak jak tu na tym zdjęciu robię

https://picasaweb.google.com/kimgala...49321657393522
Stary 2011-03-09, 17:19   #44
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Misia dziekuje Tak o to mi chodzi Zastanawialm sie wlasnie jak zaczynac kolejny rzad "namotkow" i tez myslalam o przerobieniu dodatkowego rzedu polslupkow, ale to chyba usztywni robotke, zrobie tak jak piszesz, wbije pod calosc i od razu na "namotkach", dziekuje za podpowiedz
Stary 2011-03-09, 18:02   #45
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Misia dziekuje Tak o to mi chodzi Zastanawialm sie wlasnie jak zaczynac kolejny rzad "namotkow" i tez myslalam o przerobieniu dodatkowego rzedu polslupkow, ale to chyba usztywni robotke, zrobie tak jak piszesz, wbije pod calosc i od razu na "namotkach", dziekuje za podpowiedz
Nie wiem czy to by usztywniło robótkę ,myślę że to kwestia tego jaki się chce mieć efekt namotków bo już poprzez robienie na nich półsłupeczków jest fajny lekko zaokrąglony efekt a zrobienie rządku dodatkowo jest prostuje i mi się to nie podobało więc zrezygnowałam .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-09, 19:16   #46
ANULAd
Raczkowanie

Cytat:
AnulaAd nie wytrzymałam , zasadę złamałam xxx-wanie poszło do kuferka,męża poprosiłam ślicznie o kołeczek i o dziwo co rzadko bywa że tak od razu coś mi zrobi -zrobił nawet dwa rozmiary i zaczęłam broomstickować ...
Ale podoba mi się ten wzorek ,fajny jest.
No i wiesz co to wszystko twoja wina a właściwie zasługa że mnie tak nakręciło
Misiątko, to nas już całe stadko jest takich nakręconych.
A z tą grubością szydełka to od gatunku włóczki i jej grubości zależy.... bo teraz robię ze "sznurka" wiskozowego torebkę i jak: część półsłupkami zrobiłam na "denko" a potem na miotle wzorek, to pruć musiałam i dwa razy grubsze szydło wziąć, bo się strasznie zwężyło......
Stary 2011-03-09, 19:52   #47
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Misiątko, to nas już całe stadko jest takich nakręconych.
A z tą grubością szydełka to od gatunku włóczki i jej grubości zależy.... bo teraz robię ze "sznurka" wiskozowego torebkę i jak: część półsłupkami zrobiłam na "denko" a potem na miotle wzorek, to pruć musiałam i dwa razy grubsze szydło wziąć, bo się strasznie zwężyło......
No stadko się robi ,super co
Jejka ale jestem ciekawa twojej torby ,już sobie wyobrażam jakie znowu będzie cudo .
Stary 2011-03-10, 21:54   #48
agusia2410
Zakorzenienie

Łoo matko!!! A co Wy tu za cuda wyprawiacie??? I to za pomocą szczebelków/kołeczków???

Będę musiała nad tym pomyśleć, tylko kiedy znaleźć na to wszystko czas???

Anula szaliki są przepiękne
agusia2410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-11, 22:03   #49
miiriam
Raczkowanie

Dziewczyny - tutaj :
http://www.zamotane.pl/index.php?pro..._id=26&&page=1
znalazłam druty są nawet 20 - pewno nadawałyby się do naszych robótek

Jak myślicie, które rozmiary byłyby najlepsze ?

Edytowane przez miiriam
Czas edycji: 2011-03-11 o 22:08

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-11, 22:29   #50
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

OOo fajne druty, te 20 wydaja sie ciekawe Patrzylam u mnie w pasmanetrii, ale takich nie ma, a tu prosze, tylko zamawiac
Probowalam dzis robic broomstickem, ale kiepsko mi idzie, przede wszystkom kolek okazal sie nie taki jak powinien byc, bo strasznie mi sie na nim zaciaga, malo oplywowy jest I przydalby sie z ostra koncowka, bo tak to mi sie brzegi zwijaly... ale trening czyni mistrza, wiec... nie poddam sie
Stary 2011-03-11, 22:40   #51
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
OOo fajne druty, te 20 wydaja sie ciekawe Patrzylam u mnie w pasmanetrii, ale takich nie ma, a tu prosze, tylko zamawiac
Probowalam dzis robic broomstickem, ale kiepsko mi idzie, przede wszystkom kolek okazal sie nie taki jak powinien byc, bo strasznie mi sie na nim zaciaga, malo oplywowy jest I przydalby sie z ostra koncowka, bo tak to mi sie brzegi zwijaly... ale trening czyni mistrza, wiec... nie poddam sie
Oj tak musi byś czubeczek bo się zamęczysz z nakładaniem i przesuwaniem.Też próbowałam bez czubka wzięłam kijek od łopatki -zabawki małego ale nie szło i miś mój zrobił z drewienka ,zaraz się lepiej robiło.Śmigam teraz ze hej, może jutro jak pisałam odzyskam aparat to wstawię zdjęcia wam o ile macie ochotę zobaczyć

Cytat:
Dziewczyny - tutaj :
http://www.zamotane.pl/index.php?pro..._id=26&&page=1
znalazłam druty są nawet 20 - pewno nadawałyby się do naszych robótek

Jak myślicie, które rozmiary byłyby najlepsze ?
Ja jeszcze z takim rozmiarem się nie spotkałam ,słowo.Ciekawe co na nich można robić chyba jakąś kapę czy koc na łóżko ,bo na sweterek to chyba za wielkie co?
Stary 2011-03-12, 12:48   #52
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Poprosze TZ o taki kolek na "wampira" na miotle sie jednak nie da , na zabawkach tez nie, jak mi nie zrobi to tylko jechac do Transylwanii..
Misiu czekamy na Twoje fotki niecierpliwie
Stary 2011-03-12, 20:32   #53
miiriam
Raczkowanie

Cytat:
Oj tak musi byś czubeczek bo się zamęczysz z nakładaniem i przesuwaniem.Też próbowałam bez czubka wzięłam kijek od łopatki -zabawki małego ale nie szło i miś mój zrobił z drewienka ,zaraz się lepiej robiło.Śmigam teraz ze hej, może jutro jak pisałam odzyskam aparat to wstawię zdjęcia wam o ile macie ochotę zobaczyć

Ja jeszcze z takim rozmiarem się nie spotkałam ,słowo.Ciekawe co na nich można robić chyba jakąś kapę czy koc na łóżko ,bo na sweterek to chyba za wielkie co?
A Ja robię na pałce do ucierania mas - i nawet dobrze mi się robi .. chociaż pewno lepiej byłoby mieć ten czubek
Dlatego pytałam o takie duże druty - ale w moich pasmanteriach były najwyżej 10 .. a tutaj znalazłam tez 12, 15 i 20 .. .. zastanawiam się nad kupnem - ale, żeby nie płacić 2x za przesyłkę - chętnie kopiłabym ze 2 rodzaje .. jak myślicie, które byłyby dobre ?
Stary 2011-03-12, 21:35   #54
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
A Ja robię na pałce do ucierania mas - i nawet dobrze mi się robi .. chociaż pewno lepiej byłoby mieć ten czubek
Dlatego pytałam o takie duże druty - ale w moich pasmanteriach były najwyżej 10 .. a tutaj znalazłam tez 12, 15 i 20 .. .. zastanawiam się nad kupnem - ale, żeby nie płacić 2x za przesyłkę - chętnie kopiłabym ze 2 rodzaje .. jak myślicie, które byłyby dobre ?
Wiesz co to zależy jaką włóczką czy nitką robisz ,ja obecnie robię angorką mieszaną grubą dość zalecane szydło to jak piszą 4-4,5 ja wzięłam 5 i wcale nie uważam że za duże jest i gdyby nie to ze sporo ma chusty zrobionej to wzięłabym 6 szydło.
Kołek miałam najpierw 13 mm stanowczo za mały mi był ,wzorek całkiem zanikał ,teraz mam 22 i tu też myślę że gdyby miał 30 mm efekt byłby lepszy bardziej ,,namotki'' by się wyeksponowały.Już się uśmiecham do sąsiada żeby mi zrobił większe bo on takimi stolarskimi sprawami się zajmuje różnymi,Mój by mi tez pewnie zrobił ale już materiału nie ma takiego większego.
Ale myślę że 20 mm to minimum jak już bo to jest cały urok jak widać te nawinięte niteczki .
Jutro wstawię zdjęcia tego co robię i próbkę na mniejszym kołku i cieńszej włóczce to sama ocenisz co i jak

A swoją drogą to drogo za te druty wołają.Nie masz nikogo kto by ci takie kołki zrobił?No chyba że ci na drutach zależy takich grubaśnych
Stary 2011-03-13, 07:39   #55
marzanna1
Rozeznanie

czytam ....czytam ...i doszłam do wniosku że jeśli ktoś chce to zawsze znajdzie sposób :}}}}} mnie ten szczebelek od łóżeczka od początku pasił ....pozdrawiam i życzę mnóstwa pomysłów
marzanna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-13, 09:37   #56
agusia2410
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marzanna1 Pokaż wiadomość
czytam ....czytam ...i doszłam do wniosku że jeśli ktoś chce to zawsze znajdzie sposób :}}}}} mnie ten szczebelek od łóżeczka od początku pasił ....pozdrawiam i życzę mnóstwa pomysłów
A ja nawet mam dwa szczebelki od łóżeczka wolne, bo moja najmłodsza zaczęła wychodzić górą więc wolałam je wyjąć niż bąbel miałby spaść .
Więc teraz leżą sobie w szafie bezrobotne a wychodzi że byłoby dla nich zastosowanie
Stary 2011-03-13, 10:03   #57
marzanna1
Rozeznanie

przyjemne z pożytecznym agusia :}
marzanna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-13, 15:02   #58
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusia2410 Pokaż wiadomość
A ja nawet mam dwa szczebelki od łóżeczka wolne, bo moja najmłodsza zaczęła wychodzić górą więc wolałam je wyjąć niż bąbel miałby spaść .
Więc teraz leżą sobie w szafie bezrobotne a wychodzi że byłoby dla nich zastosowanie
No proszę co główka to pomysł hahahahaha
Stary 2011-03-13, 19:45   #59
misia2
Zakorzenienie

No to moje obiecane zdjęcia Broomstickowej chusty
te pierwsze trzy zdjęcia to jak mi idzie
drugie to jakim kołkiem wychodzi wzorek ,choć przy tej angorce niebieskiej w relau lepiej widać namotki ,na zdjęciu nie widać,kołek ma 22 mm a szydełko 5 używam a nawijam 7x a nie 5 x
a biała próbka na 12 mmm kołku oddaje wyraźniej ,,namotki''ale też i włóczka inna ,choć moim zdaniem i do białe powinno się użyć kołka większego jak i szydełka-tu używałam 2,5
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Chusta-Broomstick (2).jpg (39,9 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Chusta-Broomstick (4).jpg (42,6 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Chusta-Broomstick (5).jpg (33,2 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Chusta-Broomstick (1).jpg (46,4 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Broomstickowe kołki.jpg (31,0 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Próbka na 12 mm kołku Broomstickowo.jpg (26,5 KB, 36 załadowań)
Stary 2011-03-13, 19:48   #60
agusia2410
Zakorzenienie

No misia widzę że ostro sobie poczynasz z tymi kołkami
Piękności
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości