|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Geodezja-Geofizyka
czy ktos słyszal o takim kierunku -czego mozna sie po nim spodziewac ...czy ktos ma jakies inforamcje na temat tego kierunku ? pozdrawiam
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Geodezja-Geofizyka
podbijam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Sama nie studiuje geodezji, ale mam znajomych na tym kierunku
![]() Na pewno jest do zrobienia sporo projektow prac, zarowno odrecznie jak i na komputerze (ta druga forma jest coraz popularniejsza). Nie sa to latwe studia, zeby dac sobie rade trzeba miec umysl raczej scisly i lubic matematyke, bo jest jednak dosc duzo liczenia. Trzeba tez sie przygotowac na cwiczenia w terenie, ktore nie zawsze sa latwe i przyjemne i nie zawsze wypadaja w dogodnych terminach ![]() W kazdym razie mozna powiedziec, ze jest to tzw.kierunek z przyszloscia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() tak sobie ostatnio wymyslilam te studia.. lubie matme, geografie jakos przezyje, ale gorzej z rysunkami technicznymi... mam nadzieje ze ktos jeszcze przyblizy mi ten kierunek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Na szczescie nie trzeba miec zdolnosci plastycznych, to kierunek techniczny
![]() ![]() Musisz sie niestety przygotowac na takie przedmioty jak: Matematyka- 2 semestry conajmniej, jak i nie 3. Fizyka- min. 1 semestr Geodezja wyzsza przewijajaca sie praktycznie przez cale studia. Kartografia Teledetekcja z fotogrametria ( zdjecia lotnicze, satelitarne, nauka o satelitach itp), systemy informacji o terenie, systemy informacji przestrzennej (bazy danych, mapy w formie cyfrowej) No i oczywiscie rozne zapychacze po jednym semestrze typu ekonomia, informatyka, planowanie przestrzenne, filozofia... Trzeba sie przede wszystkim nastawic na robienie map. W obecnych czasach preferuje sie forme cyfrowa, wiec wiekszosc takich projektow jest wykonywanych w specjalistycznych programach do obrobki map. I w tym przypadku najwazniejsze jest jak najlepsze zrozumienie i poznanie takiego programu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ... a co do robienia map to chyba tez wszytkiego da sie wyuczyc w koncu po to te studia ![]() hehe czyli reasumujac jestem dobrej mysli :P tylko chyba wsrod dziewczyn ten kierunek nie jest zbyt popularny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No wlasnie to nie jest do konca prawda z ta popularnoscia
![]() Na jednej z warszawskich uczelni technicznych geodezja jest najbardziej "kobiecym" kierunkiem sposrod wszystkich ![]() ![]() A jesli nawet to ... im mniej dziewczyn tym mniejsza konkurencja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ojj dawno ktoś tu coś pisał... nie wiem czy będzie odzew
![]() mam pytanie. jakie szkoły trzeba skończyć aby dostać się na politechnikę na geodezje? ja chodze do liceum i nie wiem właśnie czy jakby co przyjna mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Aby dostać się na polibudę musisz mieć maturę z matmy i najlepiej z fizyki. Zależy, która politechnika ale matma i fizyka są najwyżej punktowane (w przypadku, jeśli są inne przedmioty do wyboru, choć na niektórych polibudach tylko matma i fizyka). Język obcy zdawany na maturze także się liczy, choć w mniejszym stopniu, czasem też język polski. Musisz poszukać na tej polibudzie, która Cię interesuje (chodzi mi o miasto
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Czy jest ktoś z kerunku geodezja i kartografia z Akademi Morskiej w Szczecinie? Zastanawiam się nad tym kierunkiem ale nie wiem czy dam sobie radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Jak jesteś dobra z matmy i fizyki to spokojnie dasz radę
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
A czy jakaś studentka może mi opowiedzieć jak dokładnie wyglądają prace w terenie? Tzn czy jest ciężko i jak radzą sobie kobiety
![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nie jestem wprawdzie już studentką, ale pracuję jako geodeta i mam trochę wiedzy na ten temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
na matme trzeba się przygotować - wiadomo na każdych studiach technicznych to stety lub niestety podstawa.
Nie wspomniałyście o rysunku a też się pojawia na geodezji - przedmiot jest zwany grafiką inżynierską lub rysunkiem technicznym - oczywiście do ogarnięcia ale nie jest mega łatwy.
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wg zeznań moich znajomych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
to jest egzamin państwowy. Z tego co pamietam musisz chyba kilka lat pracować w geodezji żeby do niego podejść. Mi np. niektórzy mówią że to nie jest takie łatwe i że są takie zamknięte kręgi.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.