Geodezja-Geofizyka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-25, 15:51   #1
streptococus
Rozeznanie

Geodezja-Geofizyka

czy ktos słyszal o takim kierunku -czego mozna sie po nim spodziewac ...czy ktos ma jakies inforamcje na temat tego kierunku ? pozdrawiam

pozdrovionka

taaadaaaam
streptococus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-03, 12:52   #2
maaadi
Raczkowanie

Dot.: Geodezja-Geofizyka

podbijam moze sa tu jakies studentki geodezji ?? i mogly by sie wypowiedziec cos na temat tego kierunku
maaadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-03, 14:44   #3
Creaketique
Raczkowanie

Sama nie studiuje geodezji, ale mam znajomych na tym kierunku

Na pewno jest do zrobienia sporo projektow prac, zarowno odrecznie jak i na komputerze (ta druga forma jest coraz popularniejsza). Nie sa to latwe studia, zeby dac sobie rade trzeba miec umysl raczej scisly i lubic matematyke, bo jest jednak dosc duzo liczenia. Trzeba tez sie przygotowac na cwiczenia w terenie, ktore nie zawsze sa latwe i przyjemne i nie zawsze wypadaja w dogodnych terminach

W kazdym razie mozna powiedziec, ze jest to tzw.kierunek z przyszloscia Ale trzeba to lubic (jak z reszta wszystko co sie chce studiowac )
Creaketique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-04, 09:07   #4
maaadi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Creaketique Pokaż wiadomość
Na pewno jest do zrobienia sporo projektow prac, zarowno odrecznie jak i na komputerze (ta druga forma jest coraz popularniejsza).
Creaketique czyli trzeba miec jakies zdolnosci.. hmmm plastyczne to zle slowo chyba rysownicze powiedzmy??

tak sobie ostatnio wymyslilam te studia.. lubie matme, geografie jakos przezyje, ale gorzej z rysunkami technicznymi...
mam nadzieje ze ktos jeszcze przyblizy mi ten kierunek
Stary 2007-02-04, 18:27   #5
Creaketique
Raczkowanie

Na szczescie nie trzeba miec zdolnosci plastycznych, to kierunek techniczny Rysunki sa wykonywane na podstawie pomiarow i odpowiednich wytycznych. Wazne, zeby byly dokladne i dobrze oznaczone, walory artystyczne nie sa oceniane

Musisz sie niestety przygotowac na takie przedmioty jak:

Matematyka- 2 semestry conajmniej, jak i nie 3.

Fizyka- min. 1 semestr

Geodezja wyzsza przewijajaca sie praktycznie przez cale studia.

Kartografia

Teledetekcja z fotogrametria ( zdjecia lotnicze, satelitarne, nauka o satelitach itp), systemy informacji o terenie, systemy informacji przestrzennej (bazy danych, mapy w formie cyfrowej)

No i oczywiscie rozne zapychacze po jednym semestrze typu ekonomia, informatyka, planowanie przestrzenne, filozofia...

Trzeba sie przede wszystkim nastawic na robienie map. W obecnych czasach preferuje sie forme cyfrowa, wiec wiekszosc takich projektow jest wykonywanych w specjalistycznych programach do obrobki map. I w tym przypadku najwazniejsze jest jak najlepsze zrozumienie i poznanie takiego programu .
Stary 2007-02-05, 21:35   #6
maaadi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Creaketique Pokaż wiadomość
Musisz sie niestety przygotowac na takie przedmioty jak:

Matematyka- 2 semestry conajmniej, jak i nie 3.

Fizyka- min. 1 semestr

Geodezja wyzsza przewijajaca sie praktycznie przez cale studia.

Kartografia

Teledetekcja z fotogrametria ( zdjecia lotnicze, satelitarne, nauka o satelitach itp), systemy informacji o terenie, systemy informacji przestrzennej (bazy danych, mapy w formie cyfrowej)

Trzeba sie przede wszystkim nastawic na robienie map. W obecnych czasach preferuje sie forme cyfrowa, wiec wiekszosc takich projektow jest wykonywanych w specjalistycznych programach do obrobki map. I w tym przypadku najwazniejsze jest jak najlepsze zrozumienie i poznanie takiego programu .
matematyka ok, z fizyka troche gorzej ale moze nie bedzie na jakims super wysokim poziomie
... a co do robienia map to chyba tez wszytkiego da sie wyuczyc w koncu po to te studia...
hehe czyli reasumujac jestem dobrej mysli :P tylko chyba wsrod dziewczyn ten kierunek nie jest zbyt popularny
Stary 2007-02-05, 21:55   #7
Creaketique
Raczkowanie

No wlasnie to nie jest do konca prawda z ta popularnoscia

Na jednej z warszawskich uczelni technicznych geodezja jest najbardziej "kobiecym" kierunkiem sposrod wszystkich Przecietnie przynajmniej 1/3 studentow geo danego rocznika to kobiety

A jesli nawet to ... im mniej dziewczyn tym mniejsza konkurencja ...podobno (u mnie na kierunku jest zdecydowana przewaga kobiet, wiec ciezko mi sie wypowiadac )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-25, 17:09   #8
Tovaa
Raczkowanie

ojj dawno ktoś tu coś pisał... nie wiem czy będzie odzew
mam pytanie. jakie szkoły trzeba skończyć aby dostać się na politechnikę na geodezje? ja chodze do liceum i nie wiem właśnie czy jakby co przyjna mnie
Tovaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-29, 10:42   #9
WampirkaMilva
Raczkowanie

Aby dostać się na polibudę musisz mieć maturę z matmy i najlepiej z fizyki. Zależy, która politechnika ale matma i fizyka są najwyżej punktowane (w przypadku, jeśli są inne przedmioty do wyboru, choć na niektórych polibudach tylko matma i fizyka). Język obcy zdawany na maturze także się liczy, choć w mniejszym stopniu, czasem też język polski. Musisz poszukać na tej polibudzie, która Cię interesuje (chodzi mi o miasto). Tak więc matura dobrze napisana i tyle
Stary 2010-07-02, 11:58   #10
ajuka
Raczkowanie

Czy jest ktoś z kerunku geodezja i kartografia z Akademi Morskiej w Szczecinie? Zastanawiam się nad tym kierunkiem ale nie wiem czy dam sobie radę
ajuka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 02:29   #11
wredek
Zadomowienie

Jak jesteś dobra z matmy i fizyki to spokojnie dasz radę
Stary 2011-02-23, 09:50   #12
Olean
Wtajemniczenie

A czy jakaś studentka może mi opowiedzieć jak dokładnie wyglądają prace w terenie? Tzn czy jest ciężko i jak radzą sobie kobiety ?
Stary 2011-02-24, 18:29   #13
_suoneczko_
Raczkowanie

Nie jestem wprawdzie już studentką, ale pracuję jako geodeta i mam trochę wiedzy na ten temat praca w terenie ogólnie do najlżejszych nie należy, ale skoro ja daję radę to tragedii nie ma. Trzeba się trochę nachodzić, podźwigać instrument i to bez względu na porę roku, pogodę i ukształtowanie terenu. Bywa, że przy mrozie -20 i śniegu po pas trzeba stać cały dzień przy sprzęcie i przy +35 w pełnym słońcu też. No chyba, że ktoś do urzędu się załapie, to takich problemów nie ma. Ja ogólnie nie narzekam, byłam na to przygotowana wybierając takie studia.
_suoneczko_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 20:36   #14
Olean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _suoneczko_ Pokaż wiadomość
Nie jestem wprawdzie już studentką, ale pracuję jako geodeta i mam trochę wiedzy na ten temat praca w terenie ogólnie do najlżejszych nie należy, ale skoro ja daję radę to tragedii nie ma. Trzeba się trochę nachodzić, podźwigać instrument i to bez względu na porę roku, pogodę i ukształtowanie terenu. Bywa, że przy mrozie -20 i śniegu po pas trzeba stać cały dzień przy sprzęcie i przy +35 w pełnym słońcu też. No chyba, że ktoś do urzędu się załapie, to takich problemów nie ma. Ja ogólnie nie narzekam, byłam na to przygotowana wybierając takie studia.
Też się tego spodziewam A mogę zadać jeszcze jedno mniej dyskretne pytanie? Jak z zarobkami po geodezji? Bo czytałam na innych forach, że nie są zbyt wysokie
Stary 2011-03-06, 22:07   #15
paulinunia
Zakorzenienie

na matme trzeba się przygotować - wiadomo na każdych studiach technicznych to stety lub niestety podstawa.
Nie wspomniałyście o rysunku a też się pojawia na geodezji - przedmiot jest zwany grafiką inżynierską lub rysunkiem technicznym - oczywiście do ogarnięcia ale nie jest mega łatwy.

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 22:17   #16
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olean Pokaż wiadomość
Też się tego spodziewam A mogę zadać jeszcze jedno mniej dyskretne pytanie? Jak z zarobkami po geodezji? Bo czytałam na innych forach, że nie są zbyt wysokie

Wg zeznań moich znajomychw małej firmie w Warszawie zarabia się około 2 tys na rękę, ale przy zarejestrowaniu na najniższą kwotę, natomiast zupełnie inaczej sprawa ma się po zrobieniu uprawnień, gdzie można wyciągnąć naprawdę niezłą kasę.
Stary 2011-03-07, 13:42   #17
Olean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Wg zeznań moich znajomychw małej firmie w Warszawie zarabia się około 2 tys na rękę, ale przy zarejestrowaniu na najniższą kwotę, natomiast zupełnie inaczej sprawa ma się po zrobieniu uprawnień, gdzie można wyciągnąć naprawdę niezłą kasę.
Ciekawe czy łatwo zrobić takie uprawnienia Tzn czy geodeci nie tworzą takiego zamkniętego kręgu jak np prawnicy i na uprawnienia ma szansę rodzina
Stary 2011-03-07, 16:09   #18
paulinunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olean Pokaż wiadomość
Ciekawe czy łatwo zrobić takie uprawnienia Tzn czy geodeci nie tworzą takiego zamkniętego kręgu jak np prawnicy i na uprawnienia ma szansę rodzina
to jest egzamin państwowy. Z tego co pamietam musisz chyba kilka lat pracować w geodezji żeby do niego podejść. Mi np. niektórzy mówią że to nie jest takie łatwe i że są takie zamknięte kręgi.

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości