![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Biologia rozszerzona - da radę?
Ech, no ja muszę powiedzieć, że jakoś nie mogę się ostatnio zebrać. Im bliżej do matury, tym bardziej sobie lajcik robię, czytam sobie książki oczywiście o tematyce biologicznej/ekologicznej ale jeśli chodzi o resztę tzn. angielski, polski, matme to sobie odpuściłam.
Jak się skoszę z matmy to się wezmę do roboty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Ja mam trzeci rok biologię rozszerzoną i wprost było nam powiedziane, że nawet gdybyśmy stanęli na głowie i nauczyli się podręcznika w całości co do jednej informacji, to bez dodatkowych źródeł, korków i innych atrakcji nie da rady dobrze zdać rozszerzenia i to się zgadza. Ja zdaję podstawę, więc mogę spokojnie uczyć się z podręcznika do podstawy i zdam, bo to głównie wiedzówka, natomiast sama forma egzaminu rozszerzonego jest inna, inne zadania, pod innym kątem sprawdzana jest wiedza. Jeszcze masz trochę czasu, więc najkorzystniejszym rozwiązaniem jest znalezienie dobrego korepetytora, który jeszcze przez te dwa miesiące pomoże ci pod kątem samego egzaminu, a nie wiedzy, którą posiadasz lub musisz posiąść
![]()
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Hm, oj może pomóc. Może Ci pokazać choćby jak powinno się prawidło rozwiązywać poszczególne typy zadań, jak 'trafić w durny klucz', bo nie musimy się czarować że go nie ma i że on nie dotyczy biologii, bo dotyczy. I może Ci podpowiedzieć co jest ważne, i czemu warto poświęcić więcej czasu, a co nie - i co warto opuścić. Ale fakt faktem, że bez Twojego wkładu i zaangażowania nic z tego.
Jeżeli chodzi o biologię rozszerzoną =- mi forma egzaminu strasznie się podoba, bo polega na logicznym myśleniu, a nie pochwaleniu się znajomością teorii. Nadal uważam że niektóre zadania (jakieś 40% matury) to zadania, które jest w stanie rozwiązać pierwsza lepsze osoba z ulicy. Po prostu opierają się na umiejętności czytania ze zrozumieniem, a nie większą wiedzą, aczkolwiek i ta jest potrzebna. Nie potrzebny jest nauczyciel, każdy jest w stanie się nauczyć, ale dobry, z doświadczeniem może tylko pomóc. Ja niestety byłam w nieco innej sytuacji i nadal biorę lekcje, ale trafiłam na naprawdę cudowną nauczycielkę i czuję że jej zawdzięczam to gdzie obecnie się znajduję, jeżeli chodzi o materiał i przyswojoną wiedzę. Dlatego każdy z nas jest w stanie sam się dobrze przygotować ; - ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;25317285]wybacz, ale bzdury piszesz. W czym moze pomóc korepetytor? To tylko i wylacznie Twoja praca. Jak chcesz wycwiczyc te umiejetnosci o których piszesz, to bierzesz arkusze maturalne, roznego rodzaju zadania i rozwiązujesz, rozwiązujesz ucząc sie tym samym myślenia pod klucz. Do tego wiedza z podrecznikow i matura ladnie zdana
![]() Ale nie wszystkie zadania z matury rozszerzonej można rozwiązać na podstawie wiedzy, którą znajdzie się w podręcznikach (dla przykładu - projektowanie doświadczeń). Żeby zdać rozszerzony polski przy realizowaniu programu podstawowego (jak ja na przykład) też nie wystarczy przeczytać lektur z rozszerzenia i na przykład pisać konspektów/wypracować do tematów z arkuszy. Biologia w podręcznikach to praktycznie tylko i wyłącznie BIOLOGIA, natomiast 30% zadań z rozszerzenia opiera się o wiedzę np. z chemii, do tego właśnie potrzebny jest ktoś, kto pomoże w przygotowaniu się do matury. Żadna hańba i ujma chodzić na korki przed maturą przecież ![]()
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Heh, a ja jeżeli tylko mam z czymś problem to mogę się zwrócić do mojej nauczycielki biologii, która zaraz spieszy mi z pomocą i dodatkowymi materiałami. Nie muszę w takim razie szukać korepetytora, bo mam ją i to za darmo
![]() W swoim czasie chodziłam na korki z matmy. Czy coś dały? No nie wiem, kiedy miałam problemy z materiałem, siadałam na kilka godzin z podręcznikiem i zbiorem zadań, wałkowałam przykłady aż zrozumiałam a w najgorszym przypadku wykułam schemat robienia zadania. Dużo oczywiście zależy od korepetytora ale z własnego doświadczenia widzę, że czego sama sobie nie przyswoję tego nikt mi nie włoży do głowy. Jak wam idą przygotowania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Jeśli masz dobrą nauczycielkę, która jest w stanie potraktować twoje przygotowania indywidualnie i z własnej woli się tym zająć, to masz wielkie szczęście
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
A ja jako że w szkole już biologii nie mam, to musiałam znaleźć taką nauczycielkę i to szybko, i naprawdę ... naprawdę trafiłam na skarb. Teraz muszę pomyśleć co jej kupić na koniec za to co ze mną zrobiła xDDDD
A przygotowania? Bardzo dobrze, chociaż ostatnio przez chorobę nie jestem w stanie nic robić. Kończę już materiał z 3 klasy, jestem na zadaniach z genetyki, później jeszcze godzina na ewolucjonizm i już tylko powtórki. Fajne jest to że napprawdę wiele pamiętam, więc będzie łatwiej ![]() A u Was ? ;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Z nauką to ja trochę jestem w lesie, bo przygotowuję się do olimpiady ekologicznej, chcę dobrze wypaść, żeby się nie zbłaźnić ![]() Muszę dokończyć pisać prezentację maturalną, wstyd - klasa humanistyczna a ja jeszcze nie mam całej prezentacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;25317285]wybacz, ale bzdury piszesz. W czym moze pomóc korepetytor? To tylko i wylacznie Twoja praca. Jak chcesz wycwiczyc te umiejetnosci o których piszesz, to bierzesz arkusze maturalne, roznego rodzaju zadania i rozwiązujesz, rozwiązujesz ucząc sie tym samym myślenia pod klucz. Do tego wiedza z podrecznikow i matura ladnie zdana
![]() Zgadzam się, chociaż drobna pomoc korepetytora nie zaszkodzi. Miałam dobrze prowadzoną biologię w liceum, więc sporo mi w główce zostało, wystarczy przysiąść fałdów i wszystko gruntowanie powtórzyć. ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Fidele ze mnie taki human że nie chce mi się nawet streszczeń lektur czytać ... A co do prezentacji to czym Ty się przejmujesz? Ja tam opieram się na metodzie mojego brata, zrobił ją dwa dni przed a i tak miał 20/20. Druga rzecz - masz mieć tylko 6 pkt, nikt na to nie patrzy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Chyba mam zimową depresję, nie mam ochoty za nic się brać nawet za BIOLOGIĘ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nie tylko Ty, mnie też coś dopadło ... ; /
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Witaj w klubie znudzonych i znużonych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Jestem tu nowa - dopiero dzisiaj się zarejestowałam ![]() ![]() ![]() ![]() A do biologii uczę się z "Biologii" Villego. Co o niej myślicie? Mam też "Maturalnie, że zdasz" z biologii i Vademecum z Biologii. Mam nadzieję, że zdam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na co się wybierasz?
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
Właśnie o to chodzi, żebyś to przyswoiła. Jeżeli będziesz tylko czytać i na tym kończyć, to przykro ale nic z tego nie wyjdzie. Musisz się jakoś sprawdzać ile już umiesz. Ja czasami przepytuje sama siebie, wybieram temat i wymyślam przykładowe pytania. Jak mi nie idzie to zabieram się za podręcznik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Biologia Villego do matury tak ? Od razu mówię - odstaw i zaopatrz się w książki stricte pod maturę. Villie jest cudowny, sama mam i lubię doczytywać jak mam chwilę wolną, ale, przepraszam że to napiszę, to idiotyzm się z tego uczyć. Sama wiesz ile ta ksiązka waży i ile tam tego jest. Oczywiście wszystko ładnie napisane, ale 3/4 odbiega od maturalnego programu. Kup sobie książki Nowej Ery, albo z Operonu (ja wolę Nową Ere) a do tego zadania i testy (Witowski, Persona) i powinno być ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() aa! jeszcze mam "Maturalnie, że zdasz" (najlepsze, że z odpowiedziami ![]() Drogi Wampirze ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Ida_M81 Czas edycji: 2011-03-06 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
O proszę, to obie dietetykę chcemy studiować, nice *.*
Ah, no to ok. Vadamecum z Operonu jest tragiczne, tzn do szybkiej powtórki ok, ale żeby się z tego uczyć - nie ma nawet takiej opcji. Zresztą ogólnie wszystkie vadameca służą do szybkich powtórek. Spróbuj jeszcze Nową Erę - naprawdę fajnie i prosto napisane, a nie to co w Operonie (rozumiem Cię, sama nie lubię tego wydawnictwa, ale prawda jest taka, że mają tam zebrane wszystko do kupy i przynajmniej dzięki nim wiemy co dokładnie jest wymagane na maturze) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Też słyszałam, że Nowa Era jest dobra, mam zbiory zadań do chemii z tego wydawnictwa i jestem bardzo zadowolona
![]() ![]() ![]() jeśli chodzi o biologię to jeździłam jeszcze do szkoły na "kółka" gdzie pani mówiła, czego będą wymagać na maturze. Niestety, kółko się "skończyło" (niby brak środków w szkole ![]() ![]() ![]() Dietetyka jest super, więc czemu się dziwić, że się tam wybieramy? ![]() ![]() Haha, przypomniała mi się reakcja mojej nauczycielki, jak powiedziałam jej że chcę zdawać biologię rozszerzoną: "Ida, czy Ciebie porąbało? Albo nudzi Ci się??" ![]() Edytowane przez Ida_M81 Czas edycji: 2011-03-06 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
To u mnie była podobna reakcje moich znajomych, którzy widzieli przez lata moją 'miłość' do tego przedmiotu. Przez gimnazjum i liceum nauczyłam się tylko że: morula to zbita kula (xDDDD) a najdłuższy mięsień u człowieka to mięsień krawiecki - oto cała moja biologiczna wiedza wyciągnięta przez 5 lat 'nauki'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
no ja w I kl. technikum miałam taką babkę co mówiła, mówiłą, mówiła (...) i mówiła i prawie nic nie pamiętam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co do nauczycieli, to przez moich WSZYSTKICH nauczycieli od polskiego tak znienawidziłam j.polski, że doprowadzili do takiego stanu w którym mówiłam im wprost, że wolałabym mieć 10 godzin matematyki zamiast jednego polskiego ![]() Edytowane przez Ida_M81 Czas edycji: 2011-03-06 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
withi_as Hehe, ja podobnie. W liceum trafiłam na nauczycielkę z prawdziwego zdarzenia, ale za to mi odechciało si nauki. ale i tak nie mam takich braków jak z chemii
![]() ida Ja również m.in myślę o dietetyce, ale na SGGW ![]()
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Też myślałam o biotechnologii, ale z tego co pamiętam, to na UG wymagali fizyki rozszerzonej ![]() ![]() Hah BIOINFORMATYKA?? Nie słyszałam o takim kierunku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
ida SGGW to Szkołą Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Mają świetne zaplecze laboratoryjne i dotacje, więc szkoła się rozwija
![]() A odnośnie bioinformatyki zobacz sobie to [link]
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
ok, dzięki za wytłumaczenie
![]() na GUMed na dietetykę żeby się dostać trzeba mieć co najmniej 135 pktów... czyli dużo ![]() ![]() ![]() Dużo ludzi pyta się mnie, dlaczego pcham się tak na dietetykę na GUMed akurat... skoro tak ciężko. Ja lubię wyzwania ![]() ![]() ta bioinformatyka musi być super!! Ale tyle z nauk ścisłych... ciężko pewnie by było. Na pewno ![]() Edytowane przez Ida_M81 Czas edycji: 2011-03-07 o 09:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
bioinf jest świetna, szczególnie że nie wielu jest specjalistów. No ale trzeba mieć głowę do matmy (dlatego sceptycznie podchodzę do tego
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Ja też lubię wyzwania i rzuciłam się na rozszerzoną chemię, chociaż zawsze miałam z nią problemy ![]()
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Ja lubię matematykę, ale jak to gdzieś przeczytałam "Matematyka zaczyna się tam, gdzie kończą się liczby" czyli Ida ucieka
![]() Ja w miarę lubię chemię, ale niestety jak zwykle - nauczyciel potrafi zniechęcić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Wampir to widzę że wybieramy się w to samo miejsce. Jak sie zdecydujesz, i jak nam się uda ładnie napisać to kto wie - może za kilka miesięcy się spotkamy *.*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:37.