Technik farmacji -warto? - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 12:41   #1711
mika_6789
Przyczajenie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Wcale nie jestem pewien czy to tak ma być... Moim zdaniem powinna być podana ilość tabletek!
Jeśli rzeczywiście mialo by tu być 6 tabletek hydrochlorotiazydu to zapis powinien wyglądać:
Rp.
Hydrochlorotiazidii in mucilago Methylocellulosi 0,15 / 30,0

Wtedy byłoby to dla mnie jasne. Natomiast ten zapis, który jest w recepcie podanej przez Martynusię sugeruje, że w leku ma być jedna tabletka hydrochlorotiazydu 25mg.
Nie uważacie podobnie?
Zgadzam się z Tobą, podany przez Ciebie zapis byłby bardziej jednoznaczny, ale wiemy jak jest w recepturze Zwróc natomiast uwagę na jedną istotną sprawę. Gdybyś w całym leku- 30 g- miał te 25 mg hydro, czyli jedną tbl, to w efekcie pacjent otrzymuje ( zakładając, że dawkujemy łyżeczką, 5g, a więc 6 dawek) 25mg:6=4,16 mg, a raczej taka dawka nie jest zarejestrowana na rynku w preparatach handlowych jako skuteczna w leczeniu, gł. 12,5 i 25 mg, więc moim zdaniem u pacjenta raczej nie spodziewajmy się efektu terapeutycznego, który zamierzył sobie gdzieś tam lekarz, byłoby to nielogiczne. Poza tym to my jesteśmy farmaceutami, lekarz korzysta z receptariuszy albo zna na pamięć skład leku recepturowego i niespecjalnie przejmuje się ile powinno być tbl, zakłada, że farmaceuta to wie wątpię, żeby w ogóle taka recepta była jeszcze w szerokim użyciu

Oooo, myślałam że poprzedni post się nie zapisał i dołączyłam nowego, coż, bedą teraz 2 wersje, sens ogólny jest ten sam

Edytowane przez mika_6789
Czas edycji: 2011-02-24 o 18:34
mika_6789 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 13:24   #1712
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Cytat:
Napisane przez Bayje Pokaż wiadomość
Z tego co ja wiem to tak nie można robić .
Tak samo jak ja bym poszła teraz na kosmetologie a jako ,że konczyłam technika usług kosmetycznych i wręcz groziła o przepisanie wszystkich ocen (bo przecież już to miałam ). Ktoś mi teraz powie 'ale licencjat to licencjat' a technik to NIBY mniej 'materiału' - gówno prawda.

Tak, więc to zależy od wykładowcy czy wierzy w ucznia, że nie naśle na niego kuratora ale teoretycznie i praktycznie jest to 'zabronione'.

Tylko, że ja nie mam przepisywanych ocen z technika na licencjat, tylko z licencjatu na technika i z licencjatu na licencjat. Czy legalne, czy nielegalne nie wiem, ale bardzo ułatwia życie, po za tym komu by się chciało po 3 razy(jak w moim przypadku) uczyć anatomii lub fizjologii?
Francuska Fantazja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:32   #1713
Lucyferyna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
Lucyferyna jak po sprwadzianie?
No hej z glikozydów przełożyliśmy ale z surowców dostałam 1!! coś tam napisałam wiec myślałam że 3 albo 2 chociaż dostane....... teraz w pon będę pisała z 8 surowców i glikozydy
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:36   #1714
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

7 marca zaczynam miesięczne praktyki a nasz nauczyciel po prostu oszalał dał nam do napisania 3 referaty dwie recepty i synonimy od a do n czy on myśli ze my do tych aptek w ogóle nie będziemy chodzić
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 17:21   #1715
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
I znów los nasz w rękach wykładowców..
Możliwe, że tak jak mówisz, jest to zabronione.
No, ale ułatwiło to naukę niejednej mojej koleżance, bo gdy ja musiałam uczyć się nieprzydatnej mi do niczego analizy, one poświęcały czas na megaważną farmakologię.
Nie,że możliwe tylko tak jest ..

Cytat:
Tylko, że ja nie mam przepisywanych ocen z technika na licencjat, tylko z licencjatu na technika i z licencjatu na licencjat. Czy legalne, czy nielegalne nie wiem, ale bardzo ułatwia życie, po za tym komu by się chciało po 3 razy(jak w moim przypadku) uczyć anatomii lub fizjologii?
Mało ważne czy z licencjata czy technika - po to poszłaś do szkoły uczyć się dalej to teraz sie ucz a nie wykrecasz się od uczenia bo chcesz mieć przepisywane oceny - idąc na dany kierunek przecież wiesz, że przedmioty moga się powtarzać.

U mnie koleżanki co były na techniku usług kosmetycznych wcześniej kończyły technika masażyste - zapytały jedną nauczycielke (bo ten sam przedmiot) - zrobiła wielkie OCZY plus dodała 'jak Wy mogłyście w ogóle wpaść na taki pomysł' i podkreśliła, że owszem wykładowcy przepisują oceny ale JEST TO NIEZGODNE Z PRAWEM i ona nie rozumie jak wykładowcy mogą sobie sami strzelać takiego gola.
Dodatkowo powiedziała, że mamy jej się nawet nie przyznawać z jakiego przedmiotu mają przepisywane bo ona to zgłosi w odpowiednie organy.

Wszystko zależy od wykładowcy tyle.

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 18:17   #1716
dzidka78
Przyczajenie

GG do dzidka78

Witajcie!
Podczytywałam wątek farmceutyczny, aż w końcu zdecydowałam się ujawnić
Ferie mają się jakby ku końcowi, a nauki nie ubywa... Takie ferie, to wcale nie ferie... tylko czas na zakuwanie!!! Podali nam plan na marzec i........ jakaś masakra - pierwszy zjazd i mogłoby być już 5 sprawdzianów....
A jak to jest u Was?
...ale czy to dotyczy farmacji...??
dzidka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 19:05   #1717
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Cytat:
Szczerze mówiąc, nie wiem co mam o tym myśleć. Kiedy moja koleżanka miała przepisywaną ocenę to wykładowca jej powiedział, że nie powinien jej przepisać, bo minęło już 5 lat( to niby jakaś magiczna granica), no i nie przepisał. Nie róbmy już off topa, nie kłócę się z Tobą, bo naprawdę nie mam pojęcia jak jest i czy jakiekolwiek przepisy to regulują.

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Ale fakt faktem, niektórzy chcieliby mieć wręcz za dużo przepisane np. u mnie na techniku dziewczyna chciała mieć przepisaną FARMAKOLOGIĘ bo przecież przez 1 sem. gdzieś tam miała taki przedmiot... Wg mnie przesadziła, wiadomo, że nie miała wszystkiego przerobionego tak dokładnie jak my.
Francuska Fantazja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 22:35   #1718
carmen20
Zadomowienie

Cytat:

Mało ważne czy z licencjata czy technika - po to poszłaś do szkoły uczyć się dalej to teraz sie ucz a nie wykrecasz się od uczenia bo chcesz mieć przepisywane oceny - idąc na dany kierunek przecież wiesz, że przedmioty moga się powtarzać.

U mnie koleżanki co były na techniku usług kosmetycznych wcześniej kończyły technika masażyste - zapytały jedną nauczycielke (bo ten sam przedmiot) - zrobiła wielkie OCZY plus dodała 'jak Wy mogłyście w ogóle wpaść na taki pomysł' i podkreśliła, że owszem wykładowcy przepisują oceny ale JEST TO NIEZGODNE Z PRAWEM i ona nie rozumie jak wykładowcy mogą sobie sami strzelać takiego gola.
Dodatkowo powiedziała, że mamy jej się nawet nie przyznawać z jakiego przedmiotu mają przepisywane bo ona to zgłosi w odpowiednie organy.

Wszystko zależy od wykładowcy tyle.

Niezgodne z prawem ? Pierwsze słyszę to szkoła/uczelnia sama sobie ustala zasady prawo tego nie reguluje
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:46   #1719
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mika_6789 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą, podany przez Ciebie zapis byłby bardziej jednoznaczny, ale wiemy jak jest w recepturze Zwróc natomiast uwagę na jedną istotną sprawę. Gdybyś w całym leku- 30 g- miał te 25 mg hydro, czyli jedną tbl, to w efekcie pacjent otrzymuje ( zakładając, że dawkujemy łyżeczką, 5g, a więc 6 dawek) 25mg:6=4,16 mg, a raczej taka dawka nie jest zarejestrowana na rynku w preparatach handlowych jako skuteczna w leczeniu, gł. 12,5 i 25 mg, więc moim zdaniem u pacjenta raczej nie spodziewajmy się efektu terapeutycznego, który zamierzył sobie gdzieś tam lekarz, byłoby to nielogiczne. Poza tym to my jesteśmy farmaceutami, lekarz korzysta z receptariuszy albo zna na pamięć skład leku recepturowego i niespecjalnie przejmuje się ile powinno być tbl, zakłada, że farmaceuta to wie wątpię, żeby w ogóle taka recepta była jeszcze w szerokim użyciu

Oooo, myślałam że poprzedni post się nie zapisał i dołączyłam nowego, coż, bedą teraz 2 wersje, sens ogólny jest ten sam
Dlatego napisałem, że nie wypowiadam się dopóki nie dowiem się dla kogo jest lek. Lek może być dla małego dziecka z obrzękami, dla kórego właśnie dawka w granicach 4mg hydrochlorotiazydu będzie odpowiednia!!!
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 18:40   #1720
martynusia222
Zakorzenienie

Lek jest dla osoby dorosłej dawkowanie 2x dziennie jedna łyżeczka herbaciana
Stary 2011-02-25, 19:15   #1721
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
W takim razie kontaktuję się z lekarzem i pytam jaka ma być jednorazowa dawka hydrochlorotiazydu... może pacjent ma niewydolną wątrobę i lekarz specjalnie/celowo/świadomie obniżył mu dawkę, lub też stosuje inne leki hamujące metabolizm tiazydów i dlatego ma przyjmować mniejszą dawkę tiazydów.
Stary 2011-02-26, 11:03   #1722
mika_6789
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Ok, wszystko jest już jasne. Zapis, który podałaś mówi o tym, że dorosły pacjent ma dostać 25 mg hydro w jednej dawce, czyli sporządzasz lek mniej więcej w ten sposób, który napisałam wcześniej

Dr PajChiWo - myślę, że juz za bardzo wymyślasz, po prostu zapamiętaj, że 0.025/5 i lek 30 g oznacza to co oznacza i już. Jak nie wierzysz, to zawsze możesz zajrzeć do literatury fachowej, którą napisali mądrzejsi ode mnie i od Ciebie, receptura ma pewne założenia i te musisz znać Twoim zadaniem nie jest domyślanie się o co chodziło lekarzowi, tylko wykonanie recepty, a taki zapis oznacza to o czym pisałam i nie musisz dzwonić do lekarza, bo zapisał Ci jaka ma być jednorazowa dawka hydrochlorotiazydu.

Myślę, że problem Martynusi222 został już rozwiązany
mika_6789 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 11:56   #1723
edytka8787
Rozeznanie

Czesc dziewczyny z powodu awarii komputera nie bylo mnie tutaj miesiac co ubolewam , ale musze nadrobic lekturke Jestem juz po mjesiecznych praktykach nie bylo tak zle , juz sie ucze do egzaminu idzie mi ciezko Moge tylko powiedziec , ze mam ksiazke Farmacje stosowana i jest tu duzo rzeczy , ktore daja na tescie na koniec takze szczerze polecam

Przeczytajcie: http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,...aptekarza.html

Edytowane przez edytka8787
Czas edycji: 2011-02-26 o 12:01
edytka8787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 18:47   #1724
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mika_6789 Pokaż wiadomość
Ok, wszystko jest już jasne. Zapis, który podałaś mówi o tym, że dorosły pacjent ma dostać 25 mg hydro w jednej dawce, czyli sporządzasz lek mniej więcej w ten sposób, który napisałam wcześniej

Dr PajChiWo - myślę, że juz za bardzo wymyślasz, po prostu zapamiętaj, że 0.025/5 i lek 30 g oznacza to co oznacza i już. Jak nie wierzysz, to zawsze możesz zajrzeć do literatury fachowej, którą napisali mądrzejsi ode mnie i od Ciebie, receptura ma pewne założenia i te musisz znać Twoim zadaniem nie jest domyślanie się o co chodziło lekarzowi, tylko wykonanie recepty, a taki zapis oznacza to o czym pisałam i nie musisz dzwonić do lekarza, bo zapisał Ci jaka ma być jednorazowa dawka hydrochlorotiazydu.

Myślę, że problem Martynusi222 został już rozwiązany
Nie wymyślam za bardzo, tylko jak dla mnie zapis musi być jasny i jednoznaczny!! A tak w tym przypadku nie jest. Tutaj chodzi o ludzkie zdrowie i życie, a hydrochlorotiazyd to nie jest witamina C tylko pętlowy diuretyk i nie mając pełnej wiedzy na temat stanu pacjenta /taką ma tylko lekarz, który ma wgląd do dokumentacji medycznej, wyników badań etc./ nie możemy samowolnie podejmować takiej decyzji. Recepta jest napisana niejednoznacznie i bez dodatkowych informacji takiego zapisu nie da się jednoznacznie zinterpretować.
Stary 2011-02-27, 07:22   #1725
Miviki666
Zadomowienie

Mam pytanie do dziewczyn ze Szczecina. Wiecie może kiedy jest nabór do Policealnej Szkoły Medycznej W Szczecinie? Ich strona nie działa i nie mam jak sprawdzic. Czy czekałyby mnie jakieś testy wstępne czy tylko rozmowa? Jeżeli mam 3 z chemii i 4 z biologii to jest sens się tam pchać? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Stary 2011-02-27, 23:14   #1726
Samanthaa
Raczkowanie

hej dziewczyny. jutro (właściwie to dziś) wracam po chorobie do szkoły. jeszcze boli mnie głowa ale 2 tygodnie zaległości to sporo mam nadzieję że szybko odrobię. na jutrzejsze zaliczenie nie idę gdyż niestety ale mam nie zgraną ekipę w szkole i mimo iż do wszystkich pisałam z prośbą o jakiekolwiek notatki do skesrowania nikt nie raczył odpisać tak więc jutro idę na rozmowę z prowadzącą aby w miarę szybko ustalić terminy zaległych zaliczeń no i od wtorku na bieżąco lecę z pozostałymi zaliczeniami i oby do przodu..eh

Samanthaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-28, 21:31   #1727
jakona21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Samanthaa Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. jutro (właściwie to dziś) wracam po chorobie do szkoły. jeszcze boli mnie głowa ale 2 tygodnie zaległości to sporo mam nadzieję że szybko odrobię. na jutrzejsze zaliczenie nie idę gdyż niestety ale mam nie zgraną ekipę w szkole i mimo iż do wszystkich pisałam z prośbą o jakiekolwiek notatki do skesrowania nikt nie raczył odpisać tak więc jutro idę na rozmowę z prowadzącą aby w miarę szybko ustalić terminy zaległych zaliczeń no i od wtorku na bieżąco lecę z pozostałymi zaliczeniami i oby do przodu..eh
trochę nie fajne ze strony twoich znajomych z roku, że cię nie wsparli notatkami, nie martw się, na pewno wszystko nadrobisz i będzie ok
jakona21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 18:48   #1728
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

heh,
a mi po tygodniu zajęć rozwiązali klasę, gdyż z 12 osób, które były na początku 6 zrezygnowało po pierwszym tygodniu...
Ja tego nie rozumiem... jak można być tak niepoważnym i niezdecydowanym.
Jedyna nadzieja w jeszcze jednej tego typu szkole, która także nie wiadomo czy ruszy w tym semestrze.
Tak bardzo mi zależało, a okazuje się, że jeszcze ten cały mój zapał pójdzie na marne

moniaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 17:03   #1729
_MidianOna_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniaaa7 Pokaż wiadomość
heh,
a mi po tygodniu zajęć rozwiązali klasę, gdyż z 12 osób, które były na początku 6 zrezygnowało po pierwszym tygodniu...
Ja tego nie rozumiem... jak można być tak niepoważnym i niezdecydowanym.
Jedyna nadzieja w jeszcze jednej tego typu szkole, która także nie wiadomo czy ruszy w tym semestrze.
Tak bardzo mi zależało, a okazuje się, że jeszcze ten cały mój zapał pójdzie na marne
Jak? odpowiedz jest prosta. Uczą się - dostają papierek - dają do sądu, mopsu etc - i dostają pomoc materialną, alimenty itd. Moja ciotka uczy w szkole, liceum/technikum dla dorosłych. Normalnie na roku powinno byc ok 100 osób. Chodzi ok 20. Reszta przychodzi tylko po papierek, że się uczy. I tyle ich widać.
_MidianOna_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-02, 19:52   #1730
kika14
Zadomowienie

Hej dziewczyny ;-) Ostatnio coś tam pisałam w wątku, a obecnie mam sprawę... Zdecydowałam się (chyba) na Krakowską Szkołę Medyczną z kierunkiem technika farmacji. Słyszałyście coś o niej?
Stary 2011-03-03, 00:42   #1731
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

Cytat:
Napisane przez _MidianOna_ Pokaż wiadomość
Jak? odpowiedz jest prosta. Uczą się - dostają papierek - dają do sądu, mopsu etc - i dostają pomoc materialną, alimenty itd. Moja ciotka uczy w szkole, liceum/technikum dla dorosłych. Normalnie na roku powinno byc ok 100 osób. Chodzi ok 20. Reszta przychodzi tylko po papierek, że się uczy. I tyle ich widać.
o tym nawet nie pomyślałam, ale może coś w tym jest... tylko sądziłabym, że prędzej na jakimś mniej wymyślnym kierunku takie coś mogłoby mieć miejsce

moniaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 15:16   #1732
wywrocia
Przyczajenie

witam wszystkich
jestem na Iroku technika farmacji i mam pytanie. czy ma może ktoś przykładowy test z antybiotyków????
wywrocia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-05, 08:54   #1733
Lucyferyna
BAN stały

hej miałam już to zaliczenie z gnozji z glikozydów i dostałam 2 gdyż jednocześnie miałam sprawdzian z surowców i poprawiałam pierwsze to miałam do napisania 8 surowców pierwsze poprawiłam na 4 a z drugich dostałam 2 w I semestrze szło mi lepiej z gnozji miałam prawie same 5 a teraz te okropne surowce.... a wam jak idzie z tego działu?? nawet lepsze oceny mam z analizy lekow 3,4,4,3,3. A wy pochwalicie sie ocenami
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-05, 13:39   #1734
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f
Konto usunięte

Dziewczyny szukam osoby, która spróbowałaby mi wytłumaczyć rzeczy dotyczące leków przeciwkrzepliwych. Muszę zrobić prezentację na farmakologię (studiuję kosmetologię), w każdej książce jest co innego a ja nic nie rozumiem mam podany od babki plan prezentacji- niestety to wszystko jest dla mnie czarną magią. Jakby się znalazła jakaś dobra duszyczka, która się na tym zna to czekam na wiadomość prywatną
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-06, 09:09   #1735
Dr PajChiWo
Raczkowanie

[1=bfca8d39b0c33d1e642320d 525f11dd69d86e6d3_6578f56 ebc91f;25529151]Dziewczyny szukam osoby, która spróbowałaby mi wytłumaczyć rzeczy dotyczące leków przeciwkrzepliwych. Muszę zrobić prezentację na farmakologię (studiuję kosmetologię), w każdej książce jest co innego a ja nic nie rozumiem mam podany od babki plan prezentacji- niestety to wszystko jest dla mnie czarną magią. Jakby się znalazła jakaś dobra duszyczka, która się na tym zna to czekam na wiadomość prywatną [/QUOTE]
Chętnie Ci to wytłumaczę.
Otóż leki p/krzepliwe działają w ten sposób, że zaburzają fizjologiczne mechanizmy krzepliwości krwi. W normalnych warunkach, czyli jak człowiek jest zdrowy podczas skaleczeń czy zranienia tworzy się skrzeplina /jest to proces bardzo skomplikowany biochemicznie/ po to żeby zahamować utratę krwi /krwotok/. U pacjentów z zaburzeniami krzepliwości /mogą być w jedną lub w drugą stronę czyli albo zbyt mała albo zbyt duża/ jeśli krzepliwość jest zbyt dyża np. na skutek nadpłytkowości czyli zbyt dużego poziomu trombocytów /płytek krwi/ dochodzi do tworzenia się skrzepów wewnątrz naczyń, jest to niebezpieczne ponieważ może dojść do sytuacji w której naczynie zostanie zatkane przez skrzeplinę /tak jest np w zawale gdzie zatyka się któraś z tętnic wieńcowych lub np w udarze niedokrwiennym mózgu kiedy zatyka się naczynie w OUN/ jest to sytuacja b. niebezpieczna, zagrażająca życiu pacjenta. Więc w sytuacji kiedy stwierdzi się u pacjenta NADKRZEPLIWOŚĆ czyli zwiększoną tendencję do wykrzepiania jest wskazanie medyczne do zastosowania leków przeciwkrzepliwych, które hamują krzepliwość krwi. Jeśli chodzi o grupy leków tego typu to najpopularniejsze są pochodne kumaryny: acenokumarol i warfaryna.
Jak będziesz miała inne pytania bardziej szczegółowe to napisz, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam

Edytowane przez Dr PajChiWo
Czas edycji: 2011-03-06 o 09:19
Stary 2011-03-07, 10:07   #1736
Gapul
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Zastanawiam się czy nie rozpocząć nauki na kierunku technik farmaceutyczny, jednakże chemie miałam ostatni raz w liceum, czyli jakieś pięć lat temu, na dodatek byłam w klasie humanistycznej, więc nasz poziom był niski Dlatego też chciałabym się dowiedzieć jak dużo jest typowego liczenia i chemicznych zadań? ( bo domyślam się, że nauka właściwości itp. jest do przejścia ) Mogłybyście napisać jakie rzeczy mniej więcej przerabiałyście z chemii? Z góry dzięki za każdą odpowiedź

Gapul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-07, 10:11   #1737
ikonka10
Raczkowanie

moja znajoma poszła 2 lata temu na technika farmacji bo jest po biologii a zawód zdawał się być przyszłościowy.a teraz aptek jest tak duzo, że połowa zwinęła interes i nie ma juz takiego zapotrzebowania na farmaceutów-bylo nawet w lokalnej gazecie o tym problemie! a dostac sie na praktyki? tez nigdzie nie chcą -stare panie farmaceutki się pewnie boją o swoje posadki. i tak to sytuacja zmieniła się drastycznie przez 2 lata. obrót o 180 stopni.

ikonka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-07, 10:41   #1738
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gapul Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Zastanawiam się czy nie rozpocząć nauki na kierunku technik farmaceutyczny, jednakże chemie miałam ostatni raz w liceum, czyli jakieś pięć lat temu, na dodatek byłam w klasie humanistycznej, więc nasz poziom był niski Dlatego też chciałabym się dowiedzieć jak dużo jest typowego liczenia i chemicznych zadań? ( bo domyślam się, że nauka właściwości itp. jest do przejścia ) Mogłybyście napisać jakie rzeczy mniej więcej przerabiałyście z chemii? Z góry dzięki za każdą odpowiedź
Ja też byłam po profilu humanistycznym i szkołę skończyłam Moim zdaniem tej chemii nie ma aż tak dużo, by mieć z nią jakieś większe problemy
Stary 2011-03-07, 14:21   #1739
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez Gapul Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Też byłam na kierunku humanistycznym w liceum i teraz sobie bez problemu radzę, choć byłam noga z chemii i zawsze jechałam w LO na dopach szczerze mówiąc (no ale wtedy nie przywiązywałam większej uwagi do tego przedmiotu), teraz za to idzie mi ok Może nie jadę na samych piątkach z typowej chemii ale nie narzekam Takich chemicznych obliczeń jest mało w porównaniu z całą resztą, da się to przejść bez problemu także myślę że dasz sobie spokojnie radę

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Cytat:
Napisane przez ikonka10 Pokaż wiadomość
moja znajoma poszła 2 lata temu na technika farmacji bo jest po biologii a zawód zdawał się być przyszłościowy.a teraz aptek jest tak duzo, że połowa zwinęła interes i nie ma juz takiego zapotrzebowania na farmaceutów-bylo nawet w lokalnej gazecie o tym problemie! a dostac sie na praktyki? tez nigdzie nie chcą -stare panie farmaceutki się pewnie boją o swoje posadki. i tak to sytuacja zmieniła się drastycznie przez 2 lata. obrót o 180 stopni.
Mi się wydaje, że to zależy od miejscowości. U mnie nie ma najmniejszego problemu z praktykami, a nie po jednej aptece chodziłam się pytać. Przynajmniej w moim przypadku tak było.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-03-07 o 14:23
PP1820 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-07, 17:52   #1740
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PP1820 Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że to zależy od miejscowości. U mnie nie ma najmniejszego problemu z praktykami, a nie po jednej aptece chodziłam się pytać. Przynajmniej w moim przypadku tak było.
Jesteś na drugim roku, przygotowujesz się do egzaminu? ;>

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości