|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jaką mam cerę?
jeśli po umyciu twarzy skóra jest sucha, czasami lekko ściągnięta, a po kilku godzinach "tłuści się" i świeci, to jest to skóra sucha czy tłusta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: jaką mam cerę?
mieszana na podłozu tłustej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja bym się skłaniała nie tyle do suchej co do przesuszonej, ale dla 100% pewności najlepiej przebadać w aptece albo drogerii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja bym powiedziala ze tlusta jednak bo i taka w brew pozorom mozna przesuszyc trzeba po prostu nawilzac, nawilzac i jeszcze raz nawilzac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A czy są jakieś kosmetyki które 'leczą' to wydzielanie nadmiaru sebum? nie mówię tu o jakiś garnierach bo mimo to że jest napisane że go redukują to nic nie pomagają;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
kiedys slyszalam ze najlepiej nie kupowac kremow to cery tłustej bo wysuszaja twarz i wtedy skóra sie broni wiec wydaje łoj z dwokrotną siłą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Cały dowcip polega na tym, żeby tak nawilżyć skórę, aby nie potrzebowała produkować dużo sebum (czyli sama się chronić). Redukowanie wydzielania sebum przy przesuszonej skórze powoduje tylko jeszcze większe jego wydzielanie.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Po tym opisie ciężko stwierdzić jaką masz cerę. Raczej powiedziałabym, ze masz źle dobrany kosmetyk do pielęgnacji. Spójrz - myjesz na tyle intensywnie,z ę skóra pozostaje sucha jak pieprz, a potem niejako cera "chroni się" produkując sebum odpowiedzialne za przetłuszczanie.
Spróbuj dobrze dobrać kosmetyk do oczyszczania, bo na razie prawdopodobnie sobie szkodzisz. Cera po umyciu nie może pozostać sucha, bo widzisz co się dzieje. Niestety zła pielęgnacja może zrobić więcej złego niż dobrego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.