Czym karmicie swoje zwierzaki? :D - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-04, 14:48   #901
Stellanova
BAN stały

Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D

Cytat:
Napisane przez lady opium Pokaż wiadomość
..."Sucha karma nie jest najzdrowszą dietą dla psa.
Jeżeli szukasz tego, co jest najlepsze i najbardziej naturalne dla twojego psa, to powinieneś przygotowywać jedzenie we własnym zakresie w domu przy użyciu najświeższych składników i sprawdzonych receptur.....

i taka jest prawda.
Dodałabym jeszcze od siebie:Sucha karma nie jest najzdrowszą dietą dla psa ale najwygodniejsza

Cytat:
...Pamiętaj, że jeżeli chcesz podawać swojemu pupilowi do jedzenia najlepszą dostępną dietę – z uwagi na powtarzające się problemy zdrowotne; z uwagi że jest to pies wystawowy lub pies uczestniczący w zawodach sportowych; z uwagi na stratę trzech ostatnich psów z powodu zachorowania na raka i chcesz upewnić się że zrobiłeś wszystko co najlepsze dla ich dobrego zdrowia i samopoczucia – to powinieneś szukać czegoś innego niż sucha karma, nawet jeżeli jest to karma z najwyższej półki jakościowej."
Oczywiscie , że tak jest i żadne "półki" nawet te najwyższe nie sa w stanie zastąpić ani w żadnej mierze przewyższyć jedzenia naturalnego przygotowanego z dobrych i dobranych składników pokarmowych.

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość

Bardzo ciekawy i mądrze napisany tekst My ludzie tez nie jemy WYLACZNIE "kram z torebek"-mam tu na mysli przyprawy, witaminy itd. Traktujemy je jako DODATKi a podstawowym zywieniem są inen rzeczy.
Ano właśnie - nie znam ludzi, którzy by żywili sie tylko proszkami, przyprawami karmami z torebek

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-03-04 o 14:49
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 14:48   #902
zgm601
Przyczajenie

ja wszydtkim karmie. ;P
zgm601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 14:55   #903
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałam, że NIERAZ puszczają bączki, a słowo NIERAZ nie = ZAWSZE!? Mylę się? Moim zdaniem puszczanie bączkow od czasu do czasu to chyba normalne prawda? Ludzie tez je puszczają i nie ma w tym nic zlego ani dziwnego , to normalne. I nie zjadaja ich kilogramami, tylko w malych ilosciach i tylko wtedy, kiedy mają na nie ochote. Ponadto nie twierdze , ze jabłka są podstawowym skladniekiem zywieniowym, natomiast nie znaczy to wcale ze są szkodliwe. Niejednokrotnie jablka mozna znaleźc w niektorych skladnikach karm rowniez
Jesli chodzi o karmę suchą, uwazam ze dobra karma to ORIJEn i ACANA. Nie wiem jednak dlaczego moje psy nie chca ich jeść, wolą zdecydowanie ROYALa i nie potrafie tego wytlumaczyc, wet natomiast mowil mi nieraz ze jesli dobrze tolerują royala, to po co na siłe podawac coś innego. Jednak raz na jakiś czas nalezy zmienić karmę-tak radził wet. Uwazam, że cos w tym jest -my ludzie tez jemy to co nam smakuje , a nie zuszamysie do jedzenia czegoś, co jest dla nas beee mimo ze jest zdrowe. w koncu jedzenie to tez przyjemnosc, a nie tylko zapchanie zoladka prawda?
ok - ale skoro wiesz, że po jabłkach występują śmierdzące gazy, to chyba znaczy, że jabłka im nie służą...
nie wiem - ja gdyby widziała, że mój pies po czymś zatruwa nam powietrze, to bym tego po prostu nie podawała...

A Royala dlatego psy wolą od bezzbożówek bo ma ulepszacze smaku i zapachu, tak samo marketówki - domowy hamburger też tak nie pachnie jak ten z MC

Cytat:
Tutaj ciekawy artykuł opracowany na podstawie czasopisma The Whole Dog Journal z 2009r, dla tych, którzy lubią czytać http://www.e-karma.pl/news.php?id=1242646144
Jedna z wizażanek wrzuciła go przed chwilą do innego wątku, ale pasuje również do toczącej się tutaj gorącej dyskusji

Interesujący akapit:

"Sucha karma nie jest najzdrowszą dietą dla psa.
Jeżeli szukasz tego, co jest najlepsze i najbardziej naturalne dla twojego psa, to powinieneś przygotowywać jedzenie we własnym zakresie w domu przy użyciu najświeższych składników i sprawdzonych receptur.
Następne w kolejności będą: zbilansowane i odwodnione diety mrożone jak i wysokiej jakości puszki i saszetki określane jako mokre jedzenie. W porównaniu do suchych karm zawierają one w swoim składzie (nawet te z najniższej półki jakościowej) więcej białka zwierzęcego i znacznie mniej zbóż.
Spośród w/w diet najmniej naturalną dietą jest sucha karma. Jej popularność wśród właścicieli czworonogów wynika z jej trwałości co w konsekwencji oznacza dla właściciela czworonoga wygodę przy zakupie, przechowywaniu i karmieniu. Jest dietą mniej kosztowną w porównaniu do innych oferowanych diet o zbliżonym składzie jak i dobrze tolerowaną przez większość psów.
Pamiętaj, że jeżeli chcesz podawać swojemu pupilowi do jedzenia najlepszą dostępną dietę – z uwagi na powtarzające się problemy zdrowotne; z uwagi że jest to pies wystawowy lub pies uczestniczący w zawodach sportowych; z uwagi na stratę trzech ostatnich psów z powodu zachorowania na raka i chcesz upewnić się że zrobiłeś wszystko co najlepsze dla ich dobrego zdrowia i samopoczucia – to powinieneś szukać czegoś innego niż sucha karma, nawet jeżeli jest to karma z najwyższej półki jakościowej."
czytałam ten artykuł kiedyś
ale mogę Ci znaleźć 10 innych które powiedzą co innego, także nie jest łatwo dowiedzieć się czegoś konkretnego o żywieni psów/kotów...
Ja z dziesiątek artykułów wywnioskowałam jedno: dobrze zbilansowana karma (zwana też "górna półką") lub domowe z dodatkiem witamin...

Prawda jest taka że przy moim zoo, chyba musiałabym być bezrobotna żeby mieć czas na gotowanie i bilansowanie domowego posiłku dzień w dzień, także nie ukrywam, że gotowe karmy ułatwiają mi życie
A moje milusińskie nie grymaszą nad michami i z takim samym apetytem jedzą suche, jak i to co im czasem ugotuję w weekend
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 15:01   #904
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
...że po jabłkach występują śmierdzące gazy...
od jednego baczka nic sie nie stanie a wyraźnie "mandarynka" napisała , że to bywa sporadycznie. Gorzej jak latami jedza psy karmy przemysłowe i nic wiecej
Cytat:
..Prawda jest taka że przy moim zoo, chyba musiałabym być bezrobotna żeby mieć czas na gotowanie i bilansowanie domowego posiłku dzień w dzień, także nie ukrywam, że gotowe karmy ułatwiają mi życie ...
Mi tez "ułatwiają" dlatego traktuje je jako wypełniacz a nie jestem "bezrobotna" i nigdy nie byłam . Ale wolę jak ktoś pisze prosto z mostu: karmie bo mi ułatwiają życie aniżeli karmie bo są najlepsze i najzdrowsze

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-03-04 o 15:03
Stary 2011-03-04, 15:18   #905
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
ok - ale skoro wiesz, że po jabłkach występują śmierdzące gazy, to chyba znaczy, że jabłka im nie służą...
Wiesz moze i tak, ale daję je tylko czasami i tylko czasami pojawa się "bączurek"
Szczerze to ja mam taki problem po zjedzeniu kwaszonych ogorków, a mimo to zyc bez nich nie potrafię i je jem, nie sądze by mi nie służy, ale to chyba większosc ludzi tak ma Jednak maja mnostwo witaminek i nie mam zamiaru ich calkowicie wykluczyć z dietki
Odnosnie Royala to moze jest tak, jak piszesz, nigdy bardzo nie zgłebialam się w ten temat na tyle ,by moc powiedziec na 100% jak jest ..
Tylko jak kiedys probowalam z ciekawosci ppodac kilka chrupek chappi czy pedigree to odeszly od razu od tego, wiec chyba mają jakis tam "gust" nazwijmy to Ja dlugo karmiłam Bozitą-bezzbozowa karma i sklad tez ok , ale chyba sie przejadla, potem chwile ACANA , ale niesamkowala i Orijen probowalam tylko raz i tez "lipa", natomiast Royal jest widac dlaa nich smaczny . A mam dwa yorkowate stworzonka i bardzo je kocham, nigdy nie narazilabym ich na jakies niemile konsekwencje jedzonka nieodpowiednich rzeczy. Zauwazylam ze np straszliwie smierdzące kupku robily po EUKANUBA (karmilam krotko bo zauwazylam ze cos jest nie tak), po ACANIE kupka ok , niby siersc i zachowaie tez ok i wszystko byloby dobrze gdyby one jadly ją z smakiem i apetytem, a tak ni było i nie podobało mi się to, zejedzą jakby z przymusu bo nie ma nic innego. Po sprobowaniu Royala wszystko jest ok . Kupki nie walą z kilometra, pieski sa energiczne, aktywne , zdrowe, ale jedza tez kurczaczki codziennie z marchewka, albo ryzem czy makaronem. Od czasu do czasu dodaje witaminy do tego, ale nie codziennie. Dodatkowo dostają takie zielone kostki Greniees, czyszczą tym zabki i baaardzo sa na nie lakome-czesto stosuję je jako nagrodę. Surowego mieska nie daje bo wiem, ze im nie sluzy, dlatego, bo probowalam z 2-3 razy i potem bączki byly strasznie dlugie, smierdzace i bulgotanie w nbrzuszku. Ja gotuje zwykle piers z kurczaka, jak juz ugotuje piers, to w tej samej wodzie-wywarze po miesku gotuję marchewke i ryz. Zawsze daję więcej mieska niz ryzu i merchewki, nieraz cwaniaki zostawiają ją, ale teraz gniotę wszystko razem więc nie ma opcji . Czas- hmmm owszem torchę to zajmuje czasu, ale jak się decyduje na pupila to trzeba sie z tym liczyć. Ja przed praca rano gotuję to , podaję ok 11.00-11.30 , pod wieczor jedza suchą karmę jesli chcą, jesli nie chcą to ni jedza. Ale zwykle jak jest to Royal to chętnie wymiatają. tyle jesli chodzi konkretnie o moje zwierzaki. Wciaz jestem zdania ze dobrze jest podawac i suchą karme i "ludzkie", moze i się mylę, ale wielokrotnie spotkalam się z takimi opiniami wsrod hodowcow i wetow.
Stary 2011-03-04, 15:19   #906
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
od jednego baczka nic sie nie stanie a wyraźnie "mandarynka" napisała , że to bywa sporadycznie. Gorzej jak latami jedza psy karmy przemysłowe i nic wiecej
co ma znowu jedzenie karmy do bąków po jabłku?

z resztą - nie ważne

Cytat:
Mi tez "ułatwiają" dlatego traktuje je jako wypełniacz a nie jestem "bezrobotna" i nigdy nie byłam . Ale wolę jak ktoś pisze prosto z mostu: karmie bo mi ułatwiają życie aniżeli karmie bo są najlepsze i najzdrowsze
napisałaś w cudzysłowie bezrobotna, czyli rozumiem, że nie pracujesz normalnie, na pełnym etacie?

W ogóle to teraz Cie w ogóle nie rozumiem - nikt tu na gotowane złego słowa nie powiedział, tylko na Pedigree, a to jest różnica, bo jak ktoś chce karmić suchym to niech chociaż o tym poczyta, a nie bzdury opowiada, że to Ci źli weterynarze psują opinię

Edytowane przez agusiajnw
Czas edycji: 2011-03-04 o 15:22
Stary 2011-03-04, 16:09   #907
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...napisałaś w cudzysłowie bezrobotna, czyli rozumiem, że nie pracujesz normalnie, na pełnym etacie...
Nigdy nie pracowałam tak , zawód: artysta

Stary 2011-03-04, 16:15   #908
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy nie pracowałam tak , zawód: artysta

a no własnie - czyli nienormowany czas pracy... wtedy to mozna gotowac bez problemu, ale jak się wstaje o 7 i wraca o 18 do domu, to niestety lepiej się pobawić ze zwierzyńcem, niż stać przy garkach
Stary 2011-03-04, 16:18   #909
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...tylko na Pedigree, a to jest różnica, bo jak ktoś chce karmić suchym to niech chociaż o tym poczyta...
No i czytałam wypowiedzi osób, która są wieloletnimi, cenionymi, uznanymi hodowcami a niejednokrotnie sędziami kynologicznymi i lekarzami weterynarii. I jak czytaliśmy jedna z takich hodowczyń tutaj na tym forum wszystko dokładnie opisała i wypowiedziała się. I mimo, że karmię inną kamą nie namawiałabym jej nigdy do zmiany ani nie bedę wsadzała przysłowiowego nosa do jej garnków i uszanuję jej zdanie. Bo zdanie to wyrobiła sobie na podstawie długoletniego karmienia ta karmą a psy ma zdrowe i w idealnej kondycji.

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
a no własnie - czyli nienormowany czas pracy... wtedy to mozna gotowac bez problemu, ale jak się wstaje o 7 i wraca o 18 do domu, to niestety lepiej się pobawić ze zwierzyńcem, niż stać przy garkach
Jak najbardziej się z Tobą zgadzam i Ciebie rozumiem . I nei twierdzę , że jakbym żyła trybem właśnie takim czy podobnym bym karmiła tylko i wyłącznie w taki sam sposób.

Stary 2011-03-04, 16:38   #910
mandarynkka86
Rozeznanie

Mnie na szczęście się udaje to pogodzić. Rano gotuje przed praca, potem jedzonko zbieram do pracy , bo moje pieski jezdza do pracy ze mna i tam jedza sobie Nie umiem wyobrazić sobie jakbym miala je zostawic same w domu na tyle godzin...
Stary 2011-03-04, 19:22   #911
colorful angel
Raczkowanie

hmmm... co do tego artykulu to jak juz ktos powiedzial, zaraz moge znalezc 10 innych ktore sa za sucha karma
wcale nie tylko wygodnictwo prowadzi mnie do tego ze tak karmie moje psy - niewiem dlaczego tak oceniacie, aczkolwiek rzeczywiscie jest to pewnie wygodniejsze niz gotowanie - nie moj problem
nie uwazam ze gdybym zaczela im gotowac byloby to lepsze, sama sucha nie dostaja aczkolwiek glownym posilkem jest sucha, dobrze je odzywiam i mimo wszystko nie czuje zeby mialy gorzej, w zaden sposob

Edytowane przez colorful angel
Czas edycji: 2011-03-04 o 19:23
colorful angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 19:32   #912
Stellanova
BAN stały

Co by nie mówić to w sumie jest najważniejsze, ze nasze psy się dobrze czują, ze są zdrowe i pięknie się prezentują - co nam więcej potrzeba?

Ps. Przepraszam za offa ale juz tak tęsknię za wiosną - tak bardzo że właśnie stworzyłam fajną wiosenną grafikę, która posłuży stronce dla kotów http://www.kociastrefa.republika.pl/A moje psiaki tez tak tęsknią za wiosną i pewnie za nowalijkami bo im daje np. koperek czy natkę a latem pokrzywy tez są bardzo dobre i maja sporo witamin i rożnych ciekawych i zdrowych składników.

Stary 2011-03-04, 19:50   #913
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez colorful angel Pokaż wiadomość
hmmm... co do tego artykulu to jak juz ktos powiedzial, zaraz moge znalezc 10 innych ktore sa za sucha karma
wcale nie tylko wygodnictwo prowadzi mnie do tego ze tak karmie moje psy - niewiem dlaczego tak oceniacie, aczkolwiek rzeczywiscie jest to pewnie wygodniejsze niz gotowanie - nie moj problem
nie uwazam ze gdybym zaczela im gotowac byloby to lepsze, sama sucha nie dostaja aczkolwiek glownym posilkem jest sucha, dobrze je odzywiam i mimo wszystko nie czuje zeby mialy gorzej, w zaden sposob
Dobrze , że nie dostają wylacznie suchej karmy, bo to tak jakbysmy My-ludzie jedli non stop płatki owsiane. Nawet jakby miały one wszystkie niezbedne witaminy, mikroelementy i wszystko ,co niezbedne-nudne, monotonne i nie wskazae byloby jedzenie ciagle tych samych rzeczy-2 czy 3 razy dziennie przez kilka miesiecy czy tez lat . Na zdrowy rozsadek pies tez ma smak, wech -urozmaicanie diety jest wskazane. Wiec dobrze ze Twoj pies/psy nie dostają wylacznie suchary.
Stary 2011-03-04, 20:08   #914
lady opium
Zadomowienie

Ale nikt tu nie twierdzi, że źle karmicie zwierzęta, po prostu również jestem zdania, że dobrze skomponowane jedzenie naturalne jest lepsze niż najlepsza karma przemysłowa i tyle I nie znaczy to, że unikam suszu jak ognia. Owszem, podaję też karmę suchą, ale raczej jako przekąskę niż główny posiłek. Poza tym gotowanie nie jest aż tak czasochłonne, a w każdym razie nie aż tak, by rezygnować z pracy Dla chcącego nic trudnego
Cytat:
Ps. Przepraszam za offa ale juz tak tęsknię za wiosną - tak bardzo że właśnie stworzyłam fajną wiosenną grafikę, która posłuży stronce dla kotów http://www.kociastrefa.republika.pl/A moje psiaki tez tak tęsknią za wiosną i pewnie za nowalijkami bo im daje np. koperek czy natkę a latem pokrzywy tez są bardzo dobre i maja sporo witamin i rożnych ciekawych i zdrowych składników.

Wiosna...

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 07:49   #915
colorful angel
Raczkowanie

Edytowane przez colorful angel
Czas edycji: 2011-03-05 o 08:09
colorful angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 16:20   #916
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Takie kapturki stosują równeiz właściciele innych ras z długimi, owłosionymi uszkami

jak my probowalismy zalozyc mlodej opaseczke, to cala soba pokazywala, ze czuje sie w tym jak ostatni debil.

opaseczka poszla wiec w odstawke na rzecz jedwabiu naturalnego, ktorym nacieram jej koncowki w okresach miedzywystawowych oraz regularnego strzyzenia.

Cytat:
Napisane przez Minx Pokaż wiadomość
agusiajnw, nie zmienię karmy, którą karmię psy od ponad 7 lat, bez żadnych problemów. Reklama? Nie, codzienne sprzątanie psich kupsk
kupa to nie wszystko.

Cytat:
Jakby wet kazał mi zmienić karmę, zrobiłabym to bez wahania, ale poza tym - nie widzę powodów.
dostatecznym powodem jest jej fatalny sklad.

Cytat:
Dla mnie hodowcą z prawdziwego zdarzenia nie jest osoba, która ma jeden miot w roku. Nie dorównuje mi wiedzą praktyczną ktoś taki.
wiedza praktyczna?
hodowla to nie jest pomazanie.
hodowla to polepszanie rasy.
istniewja hodowle, ktore wydaja na swiat jeden miot w roku lub nawet jeden miot na dwa lata i sa to szczenieta z super przemyslanych skojarzen, czesto dajacych wybitne psy pod wzgledem eksterierowym lub uzytkowym, zwyciezcow swiata.

i to sa HODOWCY.

bo nie wystarczy miec doswiadczenie w odbieraniu porodow i trzymac wiele suk.

Cytat:
A, i tak z ciekawości, jakie jest Wasze doświadczenie z Pedigree? Chodzi tylko o jej skład?
fatalne" nasz pierwszy pies, adoptowany prosto z budy, dosc impulsywnie bez zadnego przygotowania przez pewnien czas jadl pedigree.
wtedy wydawalo nam sie, ze to najlepsze, co mu dajemy.

az w koncu weterynarz kazal moim rodzicom przeczytac sklad tych smieci i od tego dnia mama mu zaczela gotowac))
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 16:40   #917
klaki
Zadomowienie

Moja suka dostaje Bosha i nie narzekam ani ja ani ona
klaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 19:33   #918
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klaki Pokaż wiadomość
Moja suka dostaje Bosha i nie narzekam ani ja ani ona
Wow, a ona mowić potrafi:jup i:
Zartuję oczywiscie
Stary 2011-03-08, 11:39   #919
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Wow, a ona mowić potrafi:jup i: ...
Żarcik się udał na 102!
Ps.
Tak się zastanawiam co by psy powiedziały nam jakby głos otrzymały w podarunku. Szczególnie te co jedzą tylko sztuczną karmę tzw. przemysłówkę, a wąchają sobie pachnące jedzonko jakie ich właściciele sobie przyrządzają dopiero byśmy się nasłuchali
Stary 2011-03-08, 14:02   #920
201604190949
Konto usunięte

Ohohohohoh ahahahaha uhuhuhuhuhu no rzeczywiście

Albo te psy, którym właściciele gotują i dorzucają Pedigree "Nie dość, że nie umiesz zbilansować mi posiłku to jeszcze dorzucasz mi te kulki zbożowe!" hehehehehe no uśmiałam się strasznie.
Tak na styl tego http://www.youtube.com/watch?v=3eodfh-yOBs

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-03-08 o 14:04
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 14:03   #921
mandarynkka86
Rozeznanie

Kurcze, a ja znowu mam problem z sunią
Znowu brak apetytu ..martwi mnie to ...dzisiaj zjadla moze z 10 chrupeczek tzn karmy , naw nie 1/4 garści, dziwne jest tez to ze i smakołykow jesc nie chce. Anie jabłuszek, ktore wczesniej byly przysmakiem-Nic. Malo tez pije. dzisiaj umowilam się u weta , zobaczymy co powie. Stan taki utrzymuje sie od 3 dni , ze je baaaaardzo malo , prawie nic, jest trochę psotna..niechetnie idzie na dwor, trzeba ją wyciagac, malo się bawi..nie wiem co się dzieje
Zastanawiam sie tylko czy nie zbliża się ciąża urojona;/ Jest po cieczce ok 20 dni . Za kazdym razem ma ciaze urojona i ciezko ja przechodzi-duzo mleka, znoszenie zabawek itd. Nie wspominajac o tym jaka jest marudna wtedy, nie che się miziac, itd. Czekamy na termin na strerylizację, ale to jeszcze potrwa bo musimy przeczekac jeszcz te urojona..wszystko byloby ok, gdyby nie ten brak apetytu
Stary 2011-03-08, 19:39   #922
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Żarcik się udał na 102!
Ps.
Tak się zastanawiam co by psy powiedziały nam jakby głos otrzymały w podarunku. Szczególnie te co jedzą tylko sztuczną karmę tzw. przemysłówkę, a wąchają sobie pachnące jedzonko jakie ich właściciele sobie przyrządzają dopiero byśmy się nasłuchali
moj dzis po spozyciu 1,5 surowego korpusu kurzego powiedzialby "dawaj wiecej".

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ohohohohoh ahahahaha uhuhuhuhuhu no rzeczywiście

Albo te psy, którym właściciele gotują i dorzucają Pedigree "Nie dość, że nie umiesz zbilansować mi posiłku to jeszcze dorzucasz mi te kulki zbożowe!" hehehehehe no uśmiałam się strasznie.
Tak na styl tego http://www.youtube.com/watch?v=3eodfh-yOBs
eeej nieee!!!
moze lepiej "a czemu mi nie posolilas?")))

Cytat:
Kurcze, a ja znowu mam problem z sunią
Znowu brak apetytu ..martwi mnie to ...dzisiaj zjadla moze z 10 chrupeczek tzn karmy , naw nie 1/4 garści, dziwne jest tez to ze i smakołykow jesc nie chce. Anie jabłuszek, ktore wczesniej byly przysmakiem-Nic. Malo tez pije. dzisiaj umowilam się u weta , zobaczymy co powie. Stan taki utrzymuje sie od 3 dni , ze je baaaaardzo malo , prawie nic, jest trochę psotna..niechetnie idzie na dwor, trzeba ją wyciagac, malo się bawi..nie wiem co się dzieje
Zastanawiam sie tylko czy nie zbliża się ciąża urojona;/ Jest po cieczce ok 20 dni . Za kazdym razem ma ciaze urojona i ciezko ja przechodzi-duzo mleka, znoszenie zabawek itd. Nie wspominajac o tym jaka jest marudna wtedy, nie che się miziac, itd. Czekamy na termin na strerylizację, ale to jeszcze potrwa bo musimy przeczekac jeszcz te urojona..wszystko byloby ok, gdyby nie ten brak apetytu
zwykle jak suce sie zbliza ciaza urojona to je znacznie wiecej: w koncu "za siebie i za dzieci".

jesli weterynarz powie ci, ze z psem jest ok, to nie dawaj jej jabluszek, przysmaczkow, puszeczek. nie dosmaczaj karmy.
nie ma grymaszenia.

jak nawet 3 dni nic nie bedzie jadla, to nie umrze-z glodu jeszcze nikt nie pekl))

pies ma jesc to, co w misce a nie wybrzydzac.
Stary 2011-03-08, 19:56   #923
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
jesli weterynarz powie ci, ze z psem jest ok, to nie dawaj jej jabluszek, przysmaczkow, puszeczek. nie dosmaczaj karmy.
nie ma grymaszenia.

jak nawet 3 dni nic nie bedzie jadla, to nie umrze-z glodu jeszcze nikt nie pekl))

pies ma jesc to, co w misce a nie wybrzydzac.
Bylam u weta i mowil mi ze wszystko niby ok i czasem bywa tak ze pieski reaguja tak na ciąże urojona, raz ze jedza znacznei wiecej, raz ze jedza mniej, a odnosnie owocow itd, mowl mi ze jak najbardziej podawac, ale nie w duzych ilosciach . Z jablek usuwac pestki-ale to oczywiste, ponadto ona jak je jabłko to jeden cienki plasterek i nic wiecej . Mam jej podawac karmę sucha i jesli do tej pory gotowalam jej tez mięsko to nic mam nie zmieniac. Dodatkowo robil usg brzuchalka i niby wszystko ok (procz cysty na jajniku, ale ona jest tuz przed steryzliacja wiec problem zniknie). Generalnei powiedzial ze mam zachowywac sie tak jak do tej pory-czyli karmic o tych samych porach tym samym jedzeniem, rowniez proponowac smakolyki, a jesli nie rusza-zabierać.
A odnosnie tego ze pies ma nie wybrzydzac , tylko jeśc to co ma w misce, to masz rację, ale chcialabym by pies jadl z PRZYJEMNOSCIĄ, a nie dlatego ze NE MA NIC INNEGO TO ZJE, CO JEST Tez trzeba im trochę urozmaicic "zycie", w koncu je się z przyjemności, a nie za karę Dal mi tez wet tabletki Hepatil forte, mam jej podawac raz dziennie pol...o dziwno-zjadla te polowke, tak jakby byl to jakiś przysmak
Robilam tez dzisiaj badania krwi rozne, ale odebralam je jak wet juz mial nieczynne, zamiescilam wyniki w innym watku, czekam na pomoc w inyerpretacji lub na wizyte u weta
Stary 2011-03-08, 20:52   #924
lapinne
Zadomowienie

pies ma byc zywiony dobrze i nie wybrzydzac.

jesli zaczyna grymasic, odmawiac jedzenia suchej karmy, to zmiana karmy, dosmaczanie, podawanie jabluszek, ciasteczek i przysmaczkow, gotowanie, dodawanie mieska czy jogrurciku jest dziaslaniem na szkode psa.

bo pies juz zawsze bedzie grymasil.

jak zaczyna, to trzeba wyeliminowac przysmaki i dawac nawet w nagrode karme.
Stary 2011-03-08, 22:31   #925
mandarynkka86
Rozeznanie

Sucha karma w nagrode? O Matko .. to tak jakby nie dac psu jesc w ogole i dopiero kiedy na komende np SIAD usiądzie dac mu kilk akulek karmy ? TEGo nigdy bym nie praktykowala, bo gdyby moj pies był slaby , bo z jakichś powodów nie je, to nie kazalabym mu robic tego CO JA CHCE by dostac jesc.
A poza tym grymaszenie od czasu do czasu -to chyba zadna tragedia.
Jesli zdarza sie to sporadycznie. Wet zawsze mi mowil ze psy maja PODOBNY zoladeczek do naszego w sensie -ze moga jesc PRAWIE to co my. Wobec tego porownując to- my nie jemy przez kilka miesiecy czy lat TYLKO suchego chleba?Tylko jednak jemy tez wedlinki, warzywka, rybki itd...pies chyba tez moze zjesc coś innego niż wylacznie suchary ?
To nie jeste moj pierwszy pies, wczesniej tez karmilam tak , jak teraz -czyli sucha+gotowane i pieski zyly dlugo i szczesliwie, jakos nie grymasily ZAWSZE, tylko czasem

Edytowane przez mandarynkka86
Czas edycji: 2011-03-08 o 22:35
mandarynkka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 08:21   #926
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Sucha karma w nagrode? O Matko .. to tak jakby nie dac psu jesc w ogole i dopiero kiedy na komende np SIAD usiądzie dac mu kilk akulek karmy ? TEGo nigdy bym nie praktykowala, bo gdyby moj pies był slaby , bo z jakichś powodów nie je, to nie kazalabym mu robic tego CO JA CHCE by dostac jesc.
A poza tym grymaszenie od czasu do czasu -to chyba zadna tragedia.
Jesli zdarza sie to sporadycznie. Wet zawsze mi mowil ze psy maja PODOBNY zoladeczek do naszego w sensie -ze moga jesc PRAWIE to co my. Wobec tego porownując to- my nie jemy przez kilka miesiecy czy lat TYLKO suchego chleba?Tylko jednak jemy tez wedlinki, warzywka, rybki itd...pies chyba tez moze zjesc coś innego niż wylacznie suchary ?
To nie jeste moj pierwszy pies, wczesniej tez karmilam tak , jak teraz -czyli sucha+gotowane i pieski zyly dlugo i szczesliwie, jakos nie grymasily ZAWSZE, tylko czasem
owszem, kiedy pies zaczyna wybrzydzac, nalezy wycofac z jego jadlospisu wszystkie przysmaczki i nawet w nagrode dawac tylko karme dopoki nie zacznie normalnie jesc tego, co ma w misce.
bo inaczej suche bedziesz zmieniac do oporu.

jesli zas chodzi o wykonywanie komend za karmienie...u mnie w domu sa zasady. pies nie podchjpdzi do pelnej miski zanim mu nie pozwole. zanim zacznie jesc musi wykonac kilka kolmend. nie ma zarcia za darmo.

suchy chleb to nie jest zbilansowana dieta. sucha karma natomiast owszem.
Stary 2011-03-09, 08:49   #927
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
moj dzis po spozyciu 1,5 surowego korpusu kurzego powiedzialby "dawaj wiecej".
Współczuje Twojemu psu - aby dawać surowego kurczaka....oby to się zle nie skonczyło
Stary 2011-03-09, 08:51   #928
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Współczuje Twojemu psu - aby dawać surowego kurczaka....oby to się zle nie skonczyło
moj pies jest szczesliwym zwierzeciem, nie musisz mu wspolczuc.

ja tam twoim psom nie wspolczuje, ze sa fatalnie zywione.
Stary 2011-03-09, 08:52   #929
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Sucha karma w nagrode? ...
I tutaj się z Toba całkowicie zgadzam: nie może być nagrodą karma, która jest w misce do jedzenia. To juz nie jest nagroda. Nagrodą powinien być jakiś maleńki przysmak - bo wtedy to jest nagroda.
Stary 2011-03-09, 08:56   #930
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
I tutaj się z Toba całkowicie zgadzam: nie może być nagrodą karma, która jest w misce do jedzenia. To juz nie jest nagroda. Nagrodą powinien być jakiś maleńki przysmak - bo wtedy to jest nagroda.
taaa...

szczegolnie jak np pies ma alaregie i jest na diecie eliminacyjnej.

albo wybrzydza przy misce.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości