|
|
#901 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
Cytat:
i taka jest prawda. Dodałabym jeszcze od siebie:Sucha karma nie jest najzdrowszą dietą dla psa ale najwygodniejsza Cytat:
nawet te najwyższe nie sa w stanie zastąpić ani w żadnej mierze przewyższyć jedzenia naturalnego przygotowanego z dobrych i dobranych składników pokarmowych.Cytat:
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-04 o 14:49 |
|||
|
|
|
|
#902 |
|
Przyczajenie
|
ja wszydtkim karmie. ;P
|
|
|
|
|
#903 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem - ja gdyby widziała, że mój pies po czymś zatruwa nam powietrze, to bym tego po prostu nie podawała... A Royala dlatego psy wolą od bezzbożówek bo ma ulepszacze smaku i zapachu, tak samo marketówki - domowy hamburger też tak nie pachnie jak ten z MC ![]() Cytat:
ale mogę Ci znaleźć 10 innych które powiedzą co innego, także nie jest łatwo dowiedzieć się czegoś konkretnego o żywieni psów/kotów... Ja z dziesiątek artykułów wywnioskowałam jedno: dobrze zbilansowana karma (zwana też "górna półką") lub domowe z dodatkiem witamin... Prawda jest taka że przy moim zoo, chyba musiałabym być bezrobotna żeby mieć czas na gotowanie i bilansowanie domowego posiłku dzień w dzień, także nie ukrywam, że gotowe karmy ułatwiają mi życie ![]() A moje milusińskie nie grymaszą nad michami i z takim samym apetytem jedzą suche, jak i to co im czasem ugotuję w weekend
|
||
|
|
|
|
#904 | |
|
BAN stały
|
od jednego baczka nic sie nie stanie a wyraźnie "mandarynka" napisała , że to bywa sporadycznie. Gorzej jak latami jedza psy karmy przemysłowe i nic wiecej
![]() Cytat:
a nie jestem "bezrobotna" i nigdy nie byłam . Ale wolę jak ktoś pisze prosto z mostu: karmie bo mi ułatwiają życie aniżeli karmie bo są najlepsze i najzdrowsze
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-04 o 15:03 |
|
|
|
|
|
#905 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Szczerze to ja mam taki problem po zjedzeniu kwaszonych ogorków, a mimo to zyc bez nich nie potrafię i je jem, nie sądze by mi nie służy, ale to chyba większosc ludzi tak ma Jednak maja mnostwo witaminek i nie mam zamiaru ich calkowicie wykluczyć z dietki![]() Odnosnie Royala to moze jest tak, jak piszesz, nigdy bardzo nie zgłebialam się w ten temat na tyle ,by moc powiedziec na 100% jak jest .. Tylko jak kiedys probowalam z ciekawosci ppodac kilka chrupek chappi czy pedigree to odeszly od razu od tego, wiec chyba mają jakis tam "gust" nazwijmy to Ja dlugo karmiłam Bozitą-bezzbozowa karma i sklad tez ok , ale chyba sie przejadla, potem chwile ACANA , ale niesamkowala i Orijen probowalam tylko raz i tez "lipa", natomiast Royal jest widac dlaa nich smaczny . A mam dwa yorkowate stworzonka i bardzo je kocham, nigdy nie narazilabym ich na jakies niemile konsekwencje jedzonka nieodpowiednich rzeczy. Zauwazylam ze np straszliwie smierdzące kupku robily po EUKANUBA (karmilam krotko bo zauwazylam ze cos jest nie tak), po ACANIE kupka ok , niby siersc i zachowaie tez ok i wszystko byloby dobrze gdyby one jadly ją z smakiem i apetytem, a tak ni było i nie podobało mi się to, zejedzą jakby z przymusu bo nie ma nic innego. Po sprobowaniu Royala wszystko jest ok . Kupki nie walą z kilometra, pieski sa energiczne, aktywne , zdrowe, ale jedza tez kurczaczki codziennie z marchewka, albo ryzem czy makaronem. Od czasu do czasu dodaje witaminy do tego, ale nie codziennie. Dodatkowo dostają takie zielone kostki Greniees, czyszczą tym zabki i baaardzo sa na nie lakome-czesto stosuję je jako nagrodę. Surowego mieska nie daje bo wiem, ze im nie sluzy, dlatego, bo probowalam z 2-3 razy i potem bączki byly strasznie dlugie, smierdzace i bulgotanie w nbrzuszku. Ja gotuje zwykle piers z kurczaka, jak juz ugotuje piers, to w tej samej wodzie-wywarze po miesku gotuję marchewke i ryz. Zawsze daję więcej mieska niz ryzu i merchewki, nieraz cwaniaki zostawiają ją, ale teraz gniotę wszystko razem więc nie ma opcji . Czas- hmmm owszem torchę to zajmuje czasu, ale jak się decyduje na pupila to trzeba sie z tym liczyć. Ja przed praca rano gotuję to , podaję ok 11.00-11.30 , pod wieczor jedza suchą karmę jesli chcą, jesli nie chcą to ni jedza. Ale zwykle jak jest to Royal to chętnie wymiatają. tyle jesli chodzi konkretnie o moje zwierzaki. Wciaz jestem zdania ze dobrze jest podawac i suchą karme i "ludzkie", moze i się mylę, ale wielokrotnie spotkalam się z takimi opiniami wsrod hodowcow i wetow.
|
|
|
#906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z resztą - nie ważne ![]() Cytat:
W ogóle to teraz Cie w ogóle nie rozumiem - nikt tu na gotowane złego słowa nie powiedział, tylko na Pedigree, a to jest różnica, bo jak ktoś chce karmić suchym to niech chociaż o tym poczyta, a nie bzdury opowiada, że to Ci źli weterynarze psują opinię
Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-03-04 o 15:22 |
||
|
|
|
|
#907 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#908 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#909 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#910 |
|
Rozeznanie
|
Mnie na szczęście się udaje to pogodzić. Rano gotuje przed praca, potem jedzonko zbieram do pracy , bo moje pieski jezdza do pracy ze mna i tam jedza sobie
Nie umiem wyobrazić sobie jakbym miala je zostawic same w domu na tyle godzin...
|
|
#911 |
|
Raczkowanie
|
hmmm... co do tego artykulu to jak juz ktos powiedzial, zaraz moge znalezc 10 innych ktore sa za sucha karma
![]() wcale nie tylko wygodnictwo prowadzi mnie do tego ze tak karmie moje psy - niewiem dlaczego tak oceniacie, aczkolwiek rzeczywiscie jest to pewnie wygodniejsze niz gotowanie - nie moj problem ![]() nie uwazam ze gdybym zaczela im gotowac byloby to lepsze, sama sucha nie dostaja aczkolwiek glownym posilkem jest sucha, dobrze je odzywiam i mimo wszystko nie czuje zeby mialy gorzej, w zaden sposob
Edytowane przez colorful angel Czas edycji: 2011-03-04 o 19:23 |
|
|
|
|
#912 |
|
BAN stały
|
Co by nie mówić to w sumie jest najważniejsze, ze nasze psy się dobrze czują, ze są zdrowe i pięknie się prezentują - co nam więcej potrzeba?
Ps. Przepraszam za offa ale juz tak tęsknię za wiosną - tak bardzo że właśnie stworzyłam fajną wiosenną grafikę, która posłuży stronce dla kotów http://www.kociastrefa.republika.pl/A moje psiaki tez tak tęsknią za wiosną i pewnie za nowalijkami bo im daje np. koperek czy natkę a latem pokrzywy tez są bardzo dobre i maja sporo witamin i rożnych ciekawych i zdrowych składników. |
|
|
|
|
#913 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#914 | |
|
Zadomowienie
|
Ale nikt tu nie twierdzi, że źle karmicie zwierzęta, po prostu również jestem zdania, że dobrze skomponowane jedzenie naturalne jest lepsze niż najlepsza karma przemysłowa
i tyle I nie znaczy to, że unikam suszu jak ognia. Owszem, podaję też karmę suchą, ale raczej jako przekąskę niż główny posiłek. Poza tym gotowanie nie jest aż tak czasochłonne, a w każdym razie nie aż tak, by rezygnować z pracy Dla chcącego nic trudnego ![]() Cytat:
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
Edytowane przez colorful angel Czas edycji: 2011-03-05 o 08:09 |
|
|
|
|
#916 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak my probowalismy zalozyc mlodej opaseczke, to cala soba pokazywala, ze czuje sie w tym jak ostatni debil. opaseczka poszla wiec w odstawke na rzecz jedwabiu naturalnego, ktorym nacieram jej koncowki w okresach miedzywystawowych oraz regularnego strzyzenia. Cytat:
Cytat:
Cytat:
hodowla to nie jest pomazanie. hodowla to polepszanie rasy. istniewja hodowle, ktore wydaja na swiat jeden miot w roku lub nawet jeden miot na dwa lata i sa to szczenieta z super przemyslanych skojarzen, czesto dajacych wybitne psy pod wzgledem eksterierowym lub uzytkowym, zwyciezcow swiata. i to sa HODOWCY. bo nie wystarczy miec doswiadczenie w odbieraniu porodow i trzymac wiele suk. Cytat:
wtedy wydawalo nam sie, ze to najlepsze, co mu dajemy. az w koncu weterynarz kazal moim rodzicom przeczytac sklad tych smieci i od tego dnia mama mu zaczela gotowac ))
|
|||||
|
|
|
|
#917 |
|
Zadomowienie
|
Moja suka dostaje Bosha
i nie narzekam ani ja ani ona
|
|
|
|
|
#918 |
|
Rozeznanie
|
Wow, a ona mowić potrafi
![]() Zartuję oczywiscie
|
|
#919 |
|
BAN stały
|
![]() Ps. Tak się zastanawiam co by psy powiedziały nam jakby głos otrzymały w podarunku. Szczególnie te co jedzą tylko sztuczną karmę tzw. przemysłówkę, a wąchają sobie pachnące jedzonko jakie ich właściciele sobie przyrządzają dopiero byśmy się nasłuchali |
|
|
|
|
#920 |
|
Konto usunięte
|
Ohohohohoh ahahahaha uhuhuhuhuhu no rzeczywiście
Albo te psy, którym właściciele gotują i dorzucają Pedigree Tak na styl tego http://www.youtube.com/watch?v=3eodfh-yOBs
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-03-08 o 14:04 |
|
|
|
|
#921 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze, a ja znowu mam problem z sunią
![]() Znowu brak apetytu ..martwi mnie to ...dzisiaj zjadla moze z 10 chrupeczek tzn karmy , naw nie 1/4 garści, dziwne jest tez to ze i smakołykow jesc nie chce. Anie jabłuszek, ktore wczesniej byly przysmakiem-Nic. Malo tez pije. dzisiaj umowilam się u weta , zobaczymy co powie. Stan taki utrzymuje sie od 3 dni , ze je baaaaardzo malo , prawie nic, jest trochę psotna..niechetnie idzie na dwor, trzeba ją wyciagac, malo się bawi..nie wiem co się dzieje ![]() Zastanawiam sie tylko czy nie zbliża się ciąża urojona;/ Jest po cieczce ok 20 dni . Za kazdym razem ma ciaze urojona i ciezko ja przechodzi-duzo mleka, znoszenie zabawek itd. Nie wspominajac o tym jaka jest marudna wtedy, nie che się miziac, itd. Czekamy na termin na strerylizację, ale to jeszcze potrwa bo musimy przeczekac jeszcz te urojona..wszystko byloby ok, gdyby nie ten brak apetytu ![]() ![]() ![]()
|
|
#922 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
moze lepiej "a czemu mi nie posolilas?" )))Cytat:
jesli weterynarz powie ci, ze z psem jest ok, to nie dawaj jej jabluszek, przysmaczkow, puszeczek. nie dosmaczaj karmy. nie ma grymaszenia. jak nawet 3 dni nic nie bedzie jadla, to nie umrze-z glodu jeszcze nikt nie pekl ))pies ma jesc to, co w misce a nie wybrzydzac. |
|||
|
|
|
|
#923 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A odnosnie tego ze pies ma nie wybrzydzac , tylko jeśc to co ma w misce, to masz rację, ale chcialabym by pies jadl z PRZYJEMNOSCIĄ, a nie dlatego ze NE MA NIC INNEGO TO ZJE, CO JEST Tez trzeba im trochę urozmaicic "zycie", w koncu je się z przyjemności, a nie za karę Dal mi tez wet tabletki Hepatil forte, mam jej podawac raz dziennie pol...o dziwno-zjadla te polowke, tak jakby byl to jakiś przysmak Robilam tez dzisiaj badania krwi rozne, ale odebralam je jak wet juz mial nieczynne, zamiescilam wyniki w innym watku, czekam na pomoc w inyerpretacji lub na wizyte u weta
|
|
|
#924 |
|
Zadomowienie
|
pies ma byc zywiony dobrze i nie wybrzydzac.
jesli zaczyna grymasic, odmawiac jedzenia suchej karmy, to zmiana karmy, dosmaczanie, podawanie jabluszek, ciasteczek i przysmaczkow, gotowanie, dodawanie mieska czy jogrurciku jest dziaslaniem na szkode psa. bo pies juz zawsze bedzie grymasil. jak zaczyna, to trzeba wyeliminowac przysmaki i dawac nawet w nagrode karme. |
|
|
|
|
#925 |
|
Rozeznanie
|
Sucha karma w nagrode? O Matko .. to tak jakby nie dac psu jesc w ogole i dopiero kiedy na komende np SIAD usiądzie dac mu kilk akulek karmy ? TEGo nigdy bym nie praktykowala, bo gdyby moj pies był slaby , bo z jakichś powodów nie je, to nie kazalabym mu robic tego CO JA CHCE by dostac jesc.
A poza tym grymaszenie od czasu do czasu -to chyba zadna tragedia. Jesli zdarza sie to sporadycznie. Wet zawsze mi mowil ze psy maja PODOBNY zoladeczek do naszego w sensie -ze moga jesc PRAWIE to co my. Wobec tego porownując to- my nie jemy przez kilka miesiecy czy lat TYLKO suchego chleba?Tylko jednak jemy tez wedlinki, warzywka, rybki itd...pies chyba tez moze zjesc coś innego niż wylacznie suchary ? To nie jeste moj pierwszy pies, wczesniej tez karmilam tak , jak teraz -czyli sucha+gotowane i pieski zyly dlugo i szczesliwie, jakos nie grymasily ZAWSZE, tylko czasem
Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-03-08 o 22:35 |
|
|
|
|
#926 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo inaczej suche bedziesz zmieniac do oporu. jesli zas chodzi o wykonywanie komend za karmienie...u mnie w domu sa zasady. pies nie podchjpdzi do pelnej miski zanim mu nie pozwole. zanim zacznie jesc musi wykonac kilka kolmend. nie ma zarcia za darmo. suchy chleb to nie jest zbilansowana dieta. sucha karma natomiast owszem. |
|
|
|
|
|
#927 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#928 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#929 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#930 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szczegolnie jak np pies ma alaregie i jest na diecie eliminacyjnej. albo wybrzydza przy misce. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.

i taka jest prawda.
nawet te najwyższe nie sa w stanie zastąpić ani w żadnej mierze przewyższyć jedzenia naturalnego przygotowanego z dobrych i dobranych składników pokarmowych.
My ludzie tez nie jemy WYLACZNIE "kram z torebek"-mam tu na mysli przyprawy, witaminy itd. Traktujemy je jako DODATKi a podstawowym zywieniem są inen rzeczy.