|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Cytat:
|
|
|
|
|
#2642 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Cytat:
nie tylko Ty masz późno ja teraz mam 21tc, w piatek zaczynam 22tc a na połówkowe umówi mnie pewnie za tydzień więc też prawie w 23tc będzie, bo zależy jak kto liczy. Nie będzie wcale za późno nie martw się
|
|
|
#2643 |
|
Zadomowienie
|
w moim przypadku lekarze ani razu nie uzyli slowa usg genetyczne, czy polowkowe
mowia o nich poslugujac sie tygodniami, 11-14, 18-22 i ze to bardzo wazne badania o nazewnictwie - ze tak sa nazywane - dowiedzialam sie z tego forum i jeszcze jedna ciekawostka, jak pisalam mam dwoch lekarzy, do ktorych chodze na przemiennie, w zaleznosci gdzie mnie termin badan zastanie, ten w warszawie robi wszystko systematycznie, skierowania na badania, usg etc, ten drugi do ktorego chodze jak jestem w domu, inaczej, pierwsza wizyta to mi tylko powiedzial jakie badania krwi mam sobie zrobic, bez skierowan, o badaniu w 11-14tc nie wspomnial, nie zrobil tez badan nt i innych ktore sa preferowane w tym okresie, dobrze ze mialam to zrobione w warszawie bo inaczej musialabym sie upomniec (nie wiem co z osobami ktore netu nie przegladaja i nie wiedza ze w ogole sa takie badania, nie upomna sie to nie maja ich????) teraz zblizam sie do polowy i dzis mam wizyte, ciekawe co powie na temat zblizajacych sie badan, czy o nich wspomni ja i tak jestem na nie w warszawie umowiona, no ale ciekawi mnie co zaproponuje
|
#2644 |
|
Zakorzenienie
|
witam kochane
![]() właśnie wróciłam do domku z badań, robiłam tradycyjnie mocz i morfologię jak co miesiąc i GLUKOZĘ... i powiem Wam że się miło rozczarowałam ![]() ![]() miałam tą większą dawkę bo 75 no i 3 pobierania krwi w sumie ale napój jak najbardziej do przeżycia słodki ale bez przesady no i dodam że obyło się bez cytryny bo w tym akurat laboratorium nie pozwalają dodawać no i musiałam siedzieć tam te 2 godziny bo powiedziały że to duża dawka glukozy i nie zalecają chodzenia. Faktycznie po wypiciu zrobiło mi się trochę sennie i słabo ale szybko przeszło i już mam to za sobą !!! ![]() ![]() oby tylko wyniki wyszły ok ale to sie już w poniedziałek dowiem na wizycie
|
|
|
|
#2645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi gin mówił wyraźnie, że mam się zapisać na usg genetyczne czy połówkowe (on sam nie robi, tylko odsyła do specjalisty w tym zakresie). Jak byłam w poniedziałek na wizycie kontrolnej (19tc) to mi powiedział, że najlepiej by było jakbym tak się za 2 tygodnie zapisala na połówkowe, no i zapisałam się na 23.03 czyli dokładnie w 21 tc to będzie. dziubek79, dobrze, że z tą glukozą nie było tak źle. Liczę na to, że mi tez jakoś przeleci przez gardziel, bo to jeszcze przede mną
|
|
|
|
|
#2646 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W kazdym razie usg miedzy 18-22 tc jest standardem i nie sadze, zeby Twoj to przegapil. A co do nazewnictwa, to chyba w fachowej literaturze takiego sie nie znajdzie, moj w kazdym razie takim sie nie posluguje. |
|
|
|
|
#2647 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się wlasnie jakoś obawiam tej glukozy, naczytałam się, że to takie nieprzyjemne. Ja zrobię jakoś za tydzień kilka dni przed wizytą ( 17 marca), Dostałam skierowanie na obciążenie 50, czyli mniejsze.
Co do połówkowego to ja miałam w 24-23,5 tyg robioną, ze względu na długi pobyt w szpitalu i niemożności bycia na wizycie u gina. Wszystko wyszło w porządku, a lekarz mówił, że mają taką granicę do 24,5 tyg właśnie w takich różnych przypadkach, gdy nie da się być u ginekologa. zanka głowa do góry - zobaczysz, będzie dobrze! Właśnie tak robią takie specjalistyczne badania, moja znajoma też z takim problemem tam była, specjalistyczny sprzęt, wnikliwe badanie - wyszło wszystko ok. Dostała jednak tabletki - a la sterydy , które brała przez miesiąc, a dzidzia urodziła się duuża zdrowa , do schrupania. Oczywiście trzymam kciuki za wizyty! Czytam wszystko co napisalyście, ale jescze nie jestem wstanie zapamiętac większości nicków
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2648 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mialam badanego nt albo przynajmiej nic o tym nie wiem. nic nie mowił. ale wcale nie chcialam miec wiec nie mam problemu
|
|
|
|
#2649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To badanie glukozy jest jakies skomplikowane? Bo kurczę nie rozumiem ![]() ~~*~~ Mi gin też nic nie mówi, jakie badania robi, po prostu ich nie nazywa połówkowe itp. Za każdym razem jak jestem u niej to sprawdza mi ciśnienie, wagę, wyniki badań i robi usg i sprawdza czy serduszko bije i czy wszystko się rozwija dobrze no i oczywiście czy szyjka macicy jest ok. Tutaj na forum dowiedziałam, się że są jakieś takie badania, że mają one swoje nazwy. ~~*~~ Zastanawiam się kochane, bo moja lekarka wyjechała aktualnie na szkolenia do Krk i póki co nie przyjmuje, wizytę mam umówioną na 25 marca dopiero,ale nie powiedziała mi że mam zrobić badania typu morfologia itp, a widzę że wy w tych okres ok 23 tyg ( bo 25.03 bede w 23 tyg) robicie badania. I tak sobie myślę, może pójdę z moczem i po proszę o morfologie to co zawsze tak sama dla siebie czy mi coś spada czy nie, bo pewnie te badanie bede robila do nastepnej wizyty ok kwietnia...hmmm. A za badania i tak płacę, bo prywatnie chodzę do gina. Mój Tż ma dzisiaj rozmowę kwalifikacyjną ! 3mać proszę kciucki, zeby to była praca która chce wykonywać i jakaś dobrze płatna
|
|
|
|
|
#2650 |
|
Zakorzenienie
|
zaneta - chlejesz supersłodka wode i czekasz, potem (jak dobrze pamietam) pobieraja krew i badaja ile glukozy jest
|
|
|
|
#2651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2652 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie że da się przeżyć, ja 50g miałam już kilka razy, znośne choć obrzydliwie słodkie
![]() za wszystkie wizyty dziś!Wpadłam tylko na moment, siedzę na zajęciach od 9 i dopiero mam 15 minut przerwy.... i drugie tyle jeszcze ..... ja chcę do domu....!
|
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
ja polowkowe bede miec w 20 tc i 6 dniu dokladnie
a glukoza nie jest zła da się wypić w Diagnostyce tez sie czeka na miejscu ale ja zrobie blisko domu bo nie mam zamiaru 2h w laboratorium siedziec.
|
|
|
|
#2654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka to super duża strzykawka jest...Raczej to przeżyję jak mnie wyślę na badania glukozy ~~*~~ Poszułam pierwsze ruchy |
|
|
|
|
#2655 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry dziewczyny,
Chocia jestem jeszcze w lekkim szoku po ostatnich przezyciach chyab czuje sie ciut lepiej..... spalam dzis do 11.40 wlasnie jem...śniadanie....i coż czekam na jutrzejsze USG (kolejny stres) ale staram sie zachowac spokój pewnie jutro mnie dopadnie :/ Madziulka 17 - taka nasza sluzba zdrowia zreszta nie tylko cala polska rzeczywistosc jest taka....ludzie palca ciezkie pieniadza na sluzbe zdrowia zeby po pol roku czekac na wizyte,albo zaplacic jeszcze raz prywatnie :/ nie ma pracy a tu taki pan Mahommed ktory potrafi moze 10 slow po polsku pracuje w szpitalu trzepie kase i ma wszystk ogdzies a polak siedzi w domu i bide klepie!Wogóle to bardzo bardzo Wam dziękuję za słowa wsparcia,otuchy i rady to duzo mi pomoglo uwielbiam Was!
Złoty krążek mi wcisną na ręce.... ![]() A ja rosnę i rosnę latem, zimą na wiosnę ![]() Jeszcze tylko..... ![]() Ząbki Igorka Edytowane przez SweetAngel1984 Czas edycji: 2011-03-09 o 12:51 |
|
|
|
#2656 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2657 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny piłam glukozę w swoim życiu 3 razy, raz 50g i 2x 75g i powiem Wam, że kto co lubi
dla mnie to nie problem, że słodkie, bo lubię słodkie, ale to mi nie smakuje, jakoś tak ściąga mi w gardle i od razu mam mega zgagę, jakiś taki dziwny posmak ma chemiczny czy coś fuuuuj dla mnie glukoza to tragedia na serio, męczyłam sie strasznie z nią znów mnie to czeka po 24.t.c.
|
#2658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brawo!!! To musi być cudowne przeżycie ![]() SweetAngel - a co z kuzynką? Dochodzi do siebie?
|
|
#2659 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję napewno się przydadzą
---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- narazie cala rodzina i znajomi oddaja krew dla niej..... do jutra a w poniedzialek maja ja wybudzac ze spiaczki i sie okaze czy przezyje szok czy nie ![]() A Wasze pierwsze ruchy jakie to bylo uczucie ?????? |
|
|
|
#2660 |
|
Zakorzenienie
|
SweetAngel kciuki trzymam za wizytę, będzie dobrze
|
#2661 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a ja mam pytanie do mam wierzacych i praktykujacych...
Tylko prosze, nie chce, zeby sie rozgorzala niepotrzebna dyskusja, jak to zwykle w sprawach wiary bywa... otoz... dzis jest Sroda Popielcowa i post scisly...przestrzegacie go? My oczywiscie przygotowujac wczoraj wieczorem jedzenie na dzis o tym zupelnie zapomnielismy, wiec I sniadanie zjadlam z wedlina, bo nawet nie mialam swiadomosci tego Popielca, drugie juz widzialam, ale bylam tak glodna, ze zjadlam. Problem z obiadem, bo oczywiscie mieso, jak zjem tylko ziemniaki, to normalnie bede glodna... generalnie rozgrzeszam sie, ze przeciez kobiety w ciazy maja dyspense, no ale z ciekawosci sprawdzilam co google na to, no i wcale zadnej dyspensy dla kobiet w ciazy nie ma. I jak na zlosc nie mam kasy, zeby sobie cos kupic do tych ziemniakow. generalnie trudno, jeden grzech wiecej, jeden mniej, ale jestem ciekawa, jak to z Wami jest i co byscie zrobily, zjadly tego kotleta, czy nie? Edytowane przez AgaGuernsey Czas edycji: 2011-03-09 o 13:07 |
|
|
|
#2662 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2664 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a tak powaznie post postem ale mysle ze kobieta w ciazy moze troszke pofolgowac.....w sumie to błogosławiony stan
|
|
|
|
|
#2665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2666 |
|
Zakorzenienie
|
aga - jako wierzaca i praktykujaca slyszalam z ambony ze dzieci, starcy i cieżarne nie musza ilosciowego postu, ale jakościowy i owszem. chodzi o bezmięsny a nie o bezmięsną głodówkę
. a nie mozesz do ziemniaczkow jajka sadzonego albo sledzia ze smietana? ja wlasnie tak sobie post kojarze. a szczrze jakos zapomnialabym o poscie gdyby nie to ze wczoraj kolezanka w pracy o popielcu wspomniala. jakos nie myslalam ze juz sroda. rano sniadanoko mam zawsze chleb z dzemem wiec problemu nie bylo, teraz jadlam jogurt, potem mam jeszcze chleb z serem, na obiad mam kapusniak z poniedzialku, a kolacja... sama nie wiem. mam ochote na sledzia wiec ja pewnie sledz
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-03-09 o 13:13 |
|
|
|
#2667 |
|
Zakorzenienie
|
Aga ja nie jem mięsa z przymusu, bo nie mam żadnego
jestem raczej niepraktykująca więc ja pewnie bym zjadła ![]() właśnie czekam na męża aż z pracy wróci bo głodna jestem
|
#2668 |
|
Wtajemniczenie
|
Aga ja pamietałam o popielcu i nie jem dzisiaj wędliny, a na obiad robię naleśniki z twrogiem...nie poszczę tak jak zazwyczaj w środe popielcową bo bym z głodu padła, ale staram sie nie objeść zbytnio no i słodkiego i innych "przyjemności" nie tyklam dzisiaj i już...
|
|
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak masz się z tym dobrze czuć, to tak jak któraś pisała np jajo sadzone do obiadu zamiast kotleta.... Ja niby miesa nie jem dzisiaj, ale nie przestrzegam tego że tylko 3 razy dziennie...... Dzięki za wypowiedzi o tym połowkowym, moja gin ma sprzęt w gabinecie, na każdej wizycie mi robi usg, ostatnio np mierzyla objętość główki z tego co widziałam.... więc może na nastepnej będe mieć dokladniejsze, a mi o tym nie wspomniała.
|
|
|
|
|
#2670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ach kochana mam ochote na kotleta jem go NIgdy nie zwracałam uwagi czy pt czy postne,nigdy do tego nie miałam głowy. Od tego jest mój teść :P Jestem wierząca, ale takie narzucanie czegoś i wymyślanie przez Księży nie wolno jeść mięsa, a ciężarna niby może to głupota.Ach nie denerwuje się nawet, religia to temat obszerny. A co do ziemniaków, polecam pyszne placki ziemniaczane ze śmietana i cukrem :P Co masz w lodówce dobrego? jakie składniki, może coś wykombinujemy na obiad? Z zawodu jestem technikiem żywienia wiec moge cos pomoc |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:55.

za wszystkie wizyty dziś!
ja chcę do domu....!
w Diagnostyce tez sie czeka na miejscu ale ja zrobie blisko domu bo nie mam zamiaru 2h w laboratorium siedziec.
uwielbiam Was!

Zakończone: 2
NIgdy nie zwracałam uwagi czy pt czy postne,nigdy do tego nie miałam głowy. Od tego jest mój teść :P Jestem wierząca, ale takie narzucanie czegoś i wymyślanie przez Księży nie wolno jeść mięsa, a ciężarna niby może to głupota.