![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: 17letnia uczennica
_
Edytowane przez xXCukIeReCzek94Xx Czas edycji: 2011-03-11 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli co ciaza nie byla zaskoczeniem ale chlop niby bezplodny i cud sie wydarzyl ? antykoncepcja zawiodla ? skoro bezplodny to po co antykoncepcja ? ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
Cytat:
chciala to zaszła i tlumaczy to cudem. Cytat:
---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
Nie czytaj miedzy wierszami moich wypowiedzi bo tam nic nie ma. Napisalam tylko ,że zachowaliscie sie nie odpowiedzialnie i ,że wg mnie kręcisz a pewnie ma to głębsze dno o ktorym nie chcę pisać. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Paula autorka nie ma obowiązku spowiadać Ci się z każdego szczegółu! Może nie chciała na wstępie pisać UWAGA!! MAM BEZPŁODNEGO FACETA !! odrobina taktu kobieto..... Jeszcze jej napisz, że skoro tak to to na pewno dziecko innego, no bo jak to z bezpłodnym facetem.... I tak, będziemy ja głaskać, bo nawet jak zaszła w tą ciąże stojąc na głowie to nam guzik do tego, ważne że chce tego dziecka i że chce dla niego jak najlepiej. A jeśli chodzi o wyłapywanie między wierszami to jesteś mistrzynią... Autorka tylko broni sie przed Twoimi nieuzasadnionymi atakami i to w dosyć kulturalny sposób, o którym niektórzy dzięki tej forumowej anonimowości zapominają. Poza tym.... jako wzorowa matka swojej piętnastki, płodzonej oczywiście po trzydziestce bo to najlepszy wiek.... (wnioskuje tak, bo w końcu tyyyle wiesz o życiu) powinnaś wiedzieć chociażby to, że kobiety w ciąży nie powinno sie denerwować... a tak młodą dziewczynę, z takim podejsciem do sprawy jeszcze wspierac! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Skąd ta pewność że to nie 17latka? Bo co wszystkie 17latki są głupie
![]() ![]()
#66 | |
Zakorzenienie
|
Witam
Jestem pełna podziwu dla autorki,że potrafi się przyznać do błedu i potrafi się odnależć w nowej sytuacji. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Tym bardziej nie rozumiem
![]()
#68 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie bardzo rozumiem-17lat i 22 to to samo?? Chyba to jednak kiepskie porownanie No coz sytuacja trudna nie powiem Do Wizazanki ktora twierdzi,ze autorka nic nie traci-studiowalas?? Mialas wlasne/zarobione/ pieniadze i wolna reke na wszystko?? Tak,ze nic Cie nie martwilo, nie myslalas o dzieciach stwierdzasz pewnego dnia "Jedziemy na 5dni do Zakopca" i z 5 zrobilo sie 10... Beztroska... Pozwole sobie pojsc dalej w moich odczuciach i chyba Paula tez to ma na mysli-Wg mnie i tego jaka jest reakcja autorki na syt.-ta wielka euforia itp to to nie byla wpadka. Ale to tylko moje subiektywne zdanie i moze mijac sie z prawda. Pozostaje mi jedynie zyczyc autorce duzo wytrwalosci bo bedzie jej potrzebna Poza tym musisz sie zastanowic z czego bedziecie utrzymywac dziecko... Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-03-09 o 11:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Co do dalszej edukacji i życia towarzyskiego autorki wątku, to nie widzę problemu
![]() ![]()
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja nie mądruje, ani też nie zabieram młodej dziewczynie euforii. Dla mnie ciąża mimo,że planowana to był szok, przeryczałam jakiś czas, bo byłam i jestem przezywczajona do życia bez zobowiązań. Powoli się uspokajam i.......wpadam w lekką euforie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czy w wieku 22 lat jest juz się po studiach? raczej rzecz nie możliwa, więc dziewczyna w wieku 22 lat też studiuje mając dziecko no chyba że z tych studiow się rezygnuje..... co uważam za totalną glupotę.... ale to tylko moje zdanie... jak się tylko chce to można wszystko. Pisała, ze chłopak pracuje i moga liczyć na pomoc jego rodziców, nie znam sytuacji ale pewnie dziadkowie z którymi mieszka też będa jej pomagać.... Przez dziecko nic jej z życia nie ucieknie, może sie uczyć, ona skończy studia, dziecko będzie w wieku przedszkolnym i może spokojnie iść do pracy.... Nie każdemu życie uklada się idealnie, grunt poradzic sobie w tej sytuacji i przyjąc co jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
BAN stały
|
22lata to choc licencat sie czasem ma.
Nie chodzilo mi o to aby miec studia-nie kazdemu sa one potrzebne do szczeciea. Chodzi o te swiadomosc wolnosci, zycia bez zobowiazan i nie myslenia ze gdzies jest nasze dziecko i czy wszystko ok. Poza tym 22latka to osoba ktora moze o sobie prawnie decydowac, jest ZAZWYCZAJ bardziej rozwinieta emocjonalnie niz 17latka... Oczywiscie kazdy moze tu napisac-Super!! Gratuluje i poklepac po plecach ze slowami-dasz rade. Tylko czy o to tu chodzi?? Co jesli /co nie zycze autorce w zadnym wypadku/ dziadkowie ja wywala z domu, chlopak zostawi bo go to przerosnie i zostanie sama z dzieckiem?? Czlowiek dorosly rozpatruje wszystkie mozliwosci nawet te pesymistyczne/w tym wypadku trzeba rozpatrywac wiek, stabilizacje materialna, emocjonalna itp Taka 17latka ma prawo zastanawiac sie czy nie zostanie sama, co moze rownie dobrze spotkac ja jak i babke 40lat choc czesciej niestety "17nastki" tak maja To straszne,ze liczy sie nie swoje pieniadze/liczyc beda mogli na dziadkow/ a jesli nie?? Przeciez oni jeszcze nic nie wiedza. Rozwnie dobrze moga sie wypiac... Wiem,ze syt jest trudna no ale zachowujmy sie dorosle bo to nie zabawa w dom gdzie sa same ochy i achy a prawdziwe zycie Nie chce autorce podcinac skrzydel bo nie taki jest moj zamiar bo rownie dobrze moze skonczyc tech, dziadkowie beda pomagac, pojdzie na studia czy ba zrobi doktorat i taki "nauczycielski kmiot" jak ja bedzie sie jej klanial w pas ale zycie jest brutalne i czasem nalezy zdjac rozowe okulary aby zobaczyc prawdziwy swiat ps Pamietajmy,ze chlopak ma 19lat i nie wiemy co zrobi bo najukochnszy, dorosly facet w obliczu posiadania potomstwa czasem spierdziela gdzie pieprz rosnie... pps pisze bez polskich znakow bo mi ten klawisz odpadl ;-/ A co do aborcji-ja jestem "za". Jesli kobieta nie chce urodzic powinna miec takie prawo. Czy taka decyzja jest bardziej dojrzala niz urodzenie?? To zalezy od sytuacji-nie mozna z gory wydac opinii na ten temat, za duzo czynnikow sklada sie na to wszystko Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-03-09 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() założyły, że teraz jej życie to już będzie jedno wielkie pasmo nieszczęść i niepowodzeń.
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Krusiak widzisz jak dokładniej wyjasnisz co masz na mysli to brzmi to całkiem inaczej
![]() Oczywiście, że sprawa jest trudna, nie ma co do tego wątpliwości... dziecko to nie zabawka to zmieniania pieluch i ubierania w piękne ciuszki.... Nie pochwalam ciązy w takim wieku, ale stało sie i to się nie zmieni, nie znamy dziewczyny, widzimy tylko jakie jest jej podejście, oby jej się udało studiować, skończyć nawet doktoratem i Ty też nauczycielskim kmiotem nie jesteś jak się nie nazwałaś, masz wykształcenie, zawód i prace.... Chodzi mi o to, że są nastolatki, które na wiadomość o ciązy nawet w wieku 18-19 lat się załamują, robią wszystko żeby poronić... znam nawet przypadek ze dziewczyna tłukła się jakimś kijem po brzuchu żeby poronic............. ![]() Na pewno łatwo nie będzie, ale stara się, więc trzeba jej w tym kibicować, przynajmniej takie jest moje zdanie... |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
Dziewczyno co ty za brednie wypisujesz?? Albo tak jak pisała paula, jestes trollem albo 17 lat nie masz.
Co ty myslisz, ze dziecko to taka ładna lala, która mozna ładnie ubrac, która jest słodka i różowa. Nie płacze, nie choruje, nie ma kolek, przesypia całe noce, nie ulewa jej sie, ma apetyt, nie wymiotuje, nie ząbkuje, nie wrzeszczy całymi dniami?? Piszesz tak jakbys zyła w innym swiecie. Poprostu jakis kosmos. Co ty chcesz temu dziecku dac? Bez pracy, wykształcenia, mieszkania? Ojciec dziecka pracuje w firmie swojego ojca, tak? Fucha marzenie. Juz ja widze ta "firme". A mieszkanie? Gdzie? No gdzie? Zejdz na ziemie bo to co piszesz o marzeniach, spełnieniach, miłosciach i uczuciach jest ładne ok, ale tym dziecka nie wychowasz. Piszesz, ze twoj chłopak miał byc bezpłodny, to po co sie zabezpieczaliscie? Piszesz, ze twoje zycie i tak jest nudne bo nie pijesz, nie cpasz i co tam jeszcze wiec dziecko jest ok? Wyobraz sobie, ze ja tez tego nie robiłam a ten czas jak mialam nascie lat wspominam bardzo fajnie, bez dziecka u boku. I dlaczego jestes taka oburzona, ze 17-latka miałaby mieszkac z chłopakiem? Mieszkanie nie, seks i dzidzia juz sa ok? I nie, nie jestem zimna suka, która nie ma bejbika i nie rozumie kobiet i w ogole jest be. Mam dziecko i dlatego wiem czym to pachnie. Macierzynstwo jest fajne ale nie zawsze jest kolorowo. Ludzie, co za swiat. Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2011-03-09 o 12:45 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
BAN stały
|
Dziewczyny ale to nie jest pesymistyczne podejscie-to nie jest jedyne jakie zalozylam.
To jest realne-przyjmuje wszystkie "za" i "przeciw" Optymistyczne to takie "bedzie dobrze nie martw sie" Negatywne "Jutro fortepian na Ciebie spadnie" Ech, najpierw niech pogada z dziadkami-od nich wiele zalezy i choc w tym bedzie miala jasnosc Irmusia81 dla mnie 17latak w ciazy to koniec swiata-mowie to jako matka Ja autorce zycze powodzenia zeby nie bylo ze taka wredota jestem ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
_
Edytowane przez xXCukIeReCzek94Xx Czas edycji: 2011-03-11 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
No naprawde tylko pozazdroscic kilkudziesieciu tysi miesiecznie. Bajka. To juz wiem, dlaczego zaszłas w ciaze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
_
Edytowane przez xXCukIeReCzek94Xx Czas edycji: 2011-03-11 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Cukiereczku przede wszystkim wytrwałości....
Nie wiem co jest dziwnego w tym, że firma wyciaga kilka tysięcy na miesiąc? No i fakt.... z miłości to dzieci się tylko w patologiach rodzą, bo przecież jak facet zarabia więcej niż najniższa krajowa to trzeba mu d... za kase dać i zrobić sobie dzieciaka.... matko co za prostactwo.... Ale czasem ludzie potrafią dokopać.... taka natura? zazdrość? brak wychowania? Jak widać mają z tego przyjemność.... Przydałoby się omijac te posty szerokim łukiem, ale tak jak napisałaś nie da się. Zawsze znajda się dobre ciocie, które udzielają rad nie w tym temacie w jakim są pytane.... co innego jakbys zapytała co sądzimy o zachodzeniu w ciąże w wieku 17 lat... Ciekawe ile osób potrafiło by to powtórzyć drugiej osobie prosto w oczy? no ale... Cukiereczku, ja Ci i tak gratuluje podejścia... zapraszam na wątek młodych mam, na pewno go znajdziesz, może tam będzie łatwiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
_
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
Zycze powodzenia
Nie mow,ze firma "tescia" zarabia tyle i tyle bo liczysz nie swoje pieniadze\i nie mowie z zazdroscia bo akurat na kase nie narzekam Oby bylo tak jak mowisz, bo na chwile obecna to "rozowa bajka" Zycze wytrwalosci-i pamietaj kazdy ma jakis bagaz doswiadczen co wplywa na nasz sposob postrzegania swiata ps mam nadzieje,ze masz swiadomosc ze bedziesz miala kuratora?? Autorko moge sie zapytac ile czasu sie spotykacie?? ps przed rozmowa z dziadkami/rodzicami ustal arg. ze chcesz skonczyc szkole itp musisz byc przekonujaca bo bedzie to dla nich trudna rozmowa Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-03-09 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, jakos trudno mi uwierzyc, ze 17 latka zaszła w planowaną ciążę z miłości. Cytat:
Powiedz mi, ile twój chłopak ma lat? Ile sie znacie? Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2011-03-09 o 15:23 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie uda Ci się dochodzić do wakacji do szkoły? myslalas o tym? o ile oczywiście ciąża będzie przebiegala prawidłowo, w sumie zostalo Ci jeszcze 3,5 miesiąca szkoły, tylko trzeba poinformować oczywiście nauczycieli itd, żebyś mogła tak jak pisałaś wyjśc bez problemu do toalety czy coś... Ja bym nie rezygnowała ze szkoły, będziesz między ludźmi, a nie zamknięta w domu, jeśli ciąża będzie przebiegała ok, to możesz funkcjonować normalnie, a zwolnienie z wf dostaniesz od ginekologa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
_
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nigdzie nie napisałam, że planowała ciąze, zresztą sama to napisala, że nie planowali dziecka, odnosiło sie to tylko do Twojego komentarza, z którego wynikało, że poleciała na kase chłopaka i specjalnie zaszła w ciąże. Co do tego, to ja też wiem ile firma mojej teściowej średnio wyciąga i nie widzę w tym nic dziwnego... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
_
![]() ![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z początku roku w szkole i tak nie wiele sie dzieje, gorzej będzie po porodzie ![]() ![]() Nie no mi jeszcze troche zostało ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No tak a za ro czy dwa bedziesz jeszcze inna bo masz dopiero 17 lat i ciagle sie zmieniasz. Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2011-03-09 o 16:02 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
_
Edytowane przez xXCukIeReCzek94Xx Czas edycji: 2011-03-11 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:35.