|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Witajcie Kobietki
![]() Na pewno gdybym przeszukała cały wątek, coś bym znalazła, ale jestem trochę zaniepokojona więc piszę, mam nadzieję, że nie nakrzyczycie ![]() Otóż, Yaz biorę już prawie rok, od czasu do czasu zaczęłam zauważać dziwne pobolewania ręki, czasem nogi, tak jakby bolała mnie żyła. Dzisiaj sobie siedzę i nagle zaczęła mnie boleć tak jakby żyła na szyi, potem przeszło na rękę ( od łokcia do nadgarstka ). Szczerze mówiąc się trochę wystraszyłam, naczytałam się o zakrzepicy i w ogóle. Sama już nie wiem jaki to jest ból, czy to żyła, czy to drętwienie. Muszę w końcu pójść i zrobić wyniki i prosiłabym o poradę jakie badania mam zrobić? Robiłyście? Krzepliwość krwi? Próby wątrobowe? Kurcze może trzeba zmienić tabletki... nigdy wcześniej tak nie miałam, no może kilka razy ale zawsze to lekceważyłam i nigdy nie wiązałam z braniem tabletek, przez co nie mówiłam mojej gin. Kończą mi sie tabsy, jak teraz pójdę (w przyszłym tyg.) to o wszystkim opowiem mojej pani gin. Dziękuję za odpowiedź ![]() P.S. Czy któraś z Was miała tak na Yaz-ie ? jaka może być przyczyna? aha i jeszcze jedno, jeżeli do gin chodzę prywatnie to badania też muszę robić prywatnie, tak jakby na wlasną rękę? Czy prywatny lekarz może wypisać skierowanie do laboratorium? Edytowane przez truskawkowa_ona Czas edycji: 2011-03-06 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3692 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Właśnie... przyjmuję YAZ i zależy mi na opóźnieniu okresu o góra 1-2 dni... W ulotce YAZ jest informacja "Pomimo, że nie zaleca się, opóźnienie wystąpienia krwawienia z odstawienia jest możliwe przez pominięcie białych tabletek placebo z 4 rzędu i przejście bezpośrednio do drugiego blistra leku Yaz aż do jego końca." A z tego co piszesz wyżej wynika, że "można" przyjmować tabletki do końca. Pytałam lekarza, on twierdzi że YAZ-em w ogóle nie da się przesunąć okresu, no ale to taki lekarz... to inny temat. Wolałabym nie rezygnować z okresu w ogóle, czy możliwe jest przyjęcie jednej lub dwóch tabletek więcej a potem przejście do placebo? Czy to przesunie okres? z góry dziękuję za pomoc Sylwia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ciekawe jakim cudem mi się udało ![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3694 |
Raczkowanie
|
Dziewczęta! biorę tabletki 11 miesięcy. Zawsze mam krwawienie z odstawienia na 3 tabletce placebo i krwawienie trwa 4 dni. Czyli 2 placebo i 2 aktywne tabletki. Od środy do soboty.. tymczasem już poniedziałek, a ja nadal zauważam rano okresowe ciemne plamienie, które w ciągu dnia ustaje. Nigdy tak nie było. Czy to coś niepokojącego? dodam, że to krwawienie z odstawienia było tak samo obfite jak wszystkie zeszłe. Pomóżcie..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3695 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale możesz zapisać się przecież państwowo choćby do internisty żeby zlecił Ci badania.
![]() |
#3697 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3698 |
Raczkowanie
|
hm.. czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć? proszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3699 |
Rozeznanie
|
Dolanczam do watku trchę zawiedziona...dzisiaj o 20.00 wzielam pierwszą tabletkę YAZu . Do tej pory uzywalam plastrow EVRA. Myslalam , że pojdzie gładko ale mam straszne mdłości, nie wymiotywałam, ale jest mi niezbyt dobrze ...mysle ze chyba nie bedzie wymiotow, ale czy tez tak mialyscie na poczatku? Czy musze odstawić czy poczekac i wziac przez kilka dni ?
Wczesniej kilka lat temu bralam mercilon i bylo ok, wiec nie bardzo wiem, czy jeszcze sprobowac wziac przez kilka dni i obserwowac reakcje, czy jak dzisiaj tak źle się czuje po prostu jutro nie brac i isc po coś innego ![]()
#3700 |
Raczkowanie
|
Wiecie może, czy branie antybiotyku duomox tylko przez 5 dni może opóźnić okres? antybiotyk brałam po okresie miesiąc temu, a teraz mam dostać w czwartek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3701 | |
BAN stały
|
Cytat:
moze sie zdarzyc ze okres nie wystapi w 4 dniowej przerwie tak poprostu ale nie wydaje mi sie zeby mial na to wplyw antybiotyk. ogolnie rzecz biorac antybiotyki i leki wplywaja na cykl kobiety i na wystepowanie owulacji. jesli ona sie przesunie to okres notabene tez |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie radzę odstawiac teraz, lepiej przeczekac niż przekombinowac i rozbujac sobie organizm
![]() |
#3703 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3704 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak tak, wiem, że obniża. Ale od czasu brania nie uprawiałam seksu, jedynie przed braniem (2 dni przed). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3705 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy to możliwe żeby od Yazu pogorszył mi się stan zębów? :P
Wiem, glupio to brzmi, w ulotce tez nic o tym raczej nie ma.. Zawsze miałam problemy z zębami, ale odkąd biorę Yaz są znacznie większe.. Jakieś bóle zębów, itp... Co o tym sadzicie? Moze jakichs 'witaminek' mi brakuje..?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3706 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3707 |
Zadomowienie
|
Czy koniecznie trzeba brać te białe tabletki ? W ulotce pisze, że jeśli zapomni się białej tabletki to można ją po prostu wyrzucić. Czyli mogę w ogóle nie brać tabletek placebo?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3708 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli zdecydujesz sie je wyrzucić lub pominąć to musisz pamiętać o dniu w którym rozpoczniesz nowe opakowanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3709 |
Raczkowanie
|
Hej, dzisiaj odebrałam wyniki. W poniedziałek idę do gin i wtedy wszystko się wyjaśni. Pomożecie zinterpretować moje wyniki? Za bardzo się na tym nie znam
![]() APTT 38,6 sek , norma 25,0-43,0 RATIO 1,10 Fibrynogen 232 mg/dl , norma 200-400 Czas protrombinowy 12,8 sek, norma 10,0-14,0 INR 0,88, norma 09,1,3 --- ZA MAŁO (nie wiem co to oznacza) Wskaźnik protrombinowy 110,9 % Bilirubina całkowita 0,73 mg/dl , norma 0,20-1,20 ALAT 8 IU/I , norma 0-34 ASPAT 14 IU/I , norma 0-31 Fostaza alkaliczna 43 IU/L , norma 37-123 Co oznacza za mało INR? I czy wskaźnik protrombinowy jest w normie? RATIO też nie mam podanej normy. Pomóżcie Kobietki bo wszystkie paznokcie obgryzę ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3710 |
Raczkowanie
|
Proszę niech ktoś pomoże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3711 |
Rozeznanie
|
moze lekarz ogolny pomozze? bo sporo tego do ogarnięcia trochę ...
#3712 |
amor vincit omnia
|
INR związane jest z krzepliwością krwi... prawdopodobnie u Ciebie proces ten odbywa się nieco wolniej.
RATIO ma normę od 0,8 do 1,2 |
![]() ![]() |
![]() |
#3713 |
Zakorzenienie
|
Im niższy INR, tym krew szybciej krzepnie - czyli istnieje ryzyko zakrzepicy (ale nie wiem czy Twoja wartość jest już niebezpieczna - o to musisz zapytać lekarza).
Wskaźnik Quicka mieści się w normie. RATIO w górnej granicy. Raczej na odwrót - niska wartość to szybka krzepliwość, a wysoka wolna (dlatego przy za niskim poziomie istnieje ryzyko skrzepów, a przy zbyt wysokim wylewu).
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-03-10 o 22:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#3714 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
byłam dziś u gin i .... strasznie się rozczarowałam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. ZMIEŃ GINA, jak n najszybciej 2. Idź do lekarza swojego (rodzinnego) i poproś o skierowanie do chirurga naczyniowego 3. USG Dopplera-skierowanie da Ci chirurg a może nawet lekarz rodzinny. Nie rób przerwy, to może Ci tylko zaszkodzić. BTW. jeśli nie dostaniesz się do chirurga w ciągu miesiąca to idź prywatnie Edit: Zapisała Ci Cilest?! Przecież ona ma dużo większa dawkę hormonów ![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul Edytowane przez DarkNoir Czas edycji: 2011-03-11 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3716 |
Raczkowanie
|
Biorę już YAZ 1,5 roku. Od jakiegoś czasu bardzo spadło mi libido i pojawiły się częste bóle głowy, ciągłe zmęczenie...myślę nad zrobieniem miesięcznej przerwy, ale boję się, że cały cykl mi się rozreguluje. Czy któraś z Was robiła przerwę po tak długim stosowaniu antykoncepcji?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3718 |
Raczkowanie
|
moja ginekolog powiedziala, ze to zalezy ode mnie. i nie ze to nie jest zalecane, ale ze nie jest konieczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3719 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3720 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() --edit-- W ogóle nawiązując do ostatniego mojego pytania... Załóżmy że zapomniałam tabletki z 3 rzędu. Wzięłam po ok. 14 godzinach, potem normalnie przyjęłam następnych 7 tabletek. Zgodnie z ulotką, powinnam połączyć blistry. Ale właśnie sobie wymyśliłam, że... Czy myślicie, że jeśli przez najbliższe tygodnie jestem sama i nie będzie okazji ani do współżycia, ani do zajścia w ciążę ![]() Edytowane przez Bojra Czas edycji: 2011-03-11 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.