|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
BAN stały
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Ja się zraziłam do mycia chusteczkami po dwójce moich małych kuzynów. Wiem, ze nie wszystkie dzieci tak reagują, ale niestety zdarza się. Okazało się, że chusteczki wyjałowiły skórkę, nie było już na niej tej naturalnej warstwy ochronnej, przez co odparzenia lub podrażnienia się robiły po jakimś czasie. Kuzynek ma 6 lat a nad z tym problemy :/
Nam w SR zdecydowanie odradzali codzienne stosowanie chusteczek więc i ja ich nie stosuję. A problemu z myciem wodą nie mam. |
|
|
|
#2282 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Ja do buziaka uzywam normalnej wody z kranu
, ale w szpitalu tez tak myli, no i kapie ja tez w cieplej z kranu, wiec nie wpadlam, zeby przegotowywac..Make_up_istka az trudno uwierzyc, zeby po husteczkach dla dzieci cos takiego mialo miejsce , a jakiej firmy one byly ??Penaten wlasnie maja super opinie, sa przebadane, wiec wierze, ze cos takiego nie ma prawa miec miejsca hmm.. |
|
|
|
#2283 |
|
Raczkowanie
|
ja też na chusteczkach cały czas jadę, jakoś z tą woda tyle zachodu... a małemu nic się nie dzieje (odstukać) więc nie ma problemu, ja używam cleanic różowych
my dziś na szczepieniu byliśmy... biedactwo ale się darło a mnie się też aż chciało płakać, a po wszytkim tak się do mnie wtulił że aż byłam w szoku bo tak mocno to się mu nie zdarzyło. no i nam lekarka zmieniła mleko na pepti bo to chyba jednak skaza białkowa i takim sposobem mam 19 pudełek bebilonu 1 na zbyciu. Mam nadzieje tylko że to dobre rozpoznanie i że mały jest taki niespokojny właśnie przez tą nietolerancje pokarmową i teraz mu przejdzie. |
|
|
|
#2284 |
|
BAN stały
|
Marleen tak stwierdzili lekarze. Najgorzej że to nie wyszło od razu tylko po dłuższym czasie stosowania
Oni używali zdaje się chusteczek Pampersa najczęściej, choć zdarzały się inne. Tak więc ja chucham na zimne ![]() P.S. Też buziaka myję wodą z kranu - tak jak i pupkę. Nie zauważyłam żadnego podrażnienia. W szpitalu też tak kazali. |
|
|
|
#2285 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale ja sporadycznie - w nocy, albo jak się spieszę. A buziaka na razie nie traktuję wodą z kranu - u nas nie jest za specjalna, a Mały ma wrażliwą skórę na buzi, wolę nie ryzykować. Nasz po kąpieli, podczas karmienia walnął takie kupsko, że musiałam na nowo go myć i przebierać .Miłego wieczorku |
|
|
|
|
#2286 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
co innego, jak używa się tylko chusteczek (w sumie to logiczne że wyjaławiają skórkę...)Nasza wczoraj po kąpieli zasikała nam siebie i ręcznik ![]() Teraz nie śpi, ale jest zmęczona, zaraz kąpać będziemy, moze tym razem nas oszczędzi |
|
|
|
|
#2287 |
|
Zadomowienie
|
a jak objawia się u niego ta skaza? bo moja też niespokojna, na dodatek ma wysypkę, a do lekarza mogę najwcześniej w piątek.
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2288 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A moze poprostu moja córeczka tyle własnie potrzebuje jesc???Jest wieksza od urodzenia i od samego poczatku jadła wiecej niz inne noworodki. Położne w szpitalu już nie mogły sie nadziwić. Noworodki jedzą okołom 30 ml tak? a nasza wypijała aż 60 ml. W szpitalu połozne mówiły , że robia jej mleko z 3 miarek i oszukuja troche glukoza bo ma taki apetyt Może je właściwie. W sumie jak jej sie uda usnąc na dobre spi nawet do 4 godzin i nie budzi sie na jedzenie..moze sie jakos to wyrównuje...i potem jak wstanie to nadrabia.---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
dziekuje wam dzieczyny za rady...
|
|
#2289 |
|
BAN stały
|
Justine niemniej jednak wszystko to co opisałaś pasuje jedynie do przejedzenia właśnie. To że jest większa nie znaczy że może jeść dwa razy więcej. Jej żołądek nie jest tak duży. Wiem ze ciężko słuchać jak maluszek płacze, ale to dla jej dobra... Pilnuj koniecznie odbijania po jedzeniu - czasami raz nie wystarczy - mojej odbija się nawet 2-3 razy.
edit: moim zdaniem mała ma po prostu bardzo silny odruch ssania - dlatego wkłada piąstki i płacze. Musisz popróbwać ze smoczkami - z materiałem (silikonowe lub te drugie - żółte) i kształtem (płaskie, okrągłe, symetryczne lub ścięte) Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-03-09 o 20:54 |
|
|
|
#2290 |
|
Zakorzenienie
|
zaliczyłam dzisiaj taki spacer z małą, że wymiękamy obie
![]() Ale noooooogi mnie bolą..... a po spacerze była kupa z nawiązką na wszystko dodatkowo kma mi działa karmi cytrynko a spróbuj to karmi odgazować, powinno być dobrze ![]() ciekawa jestem jaka będzie ta noc |
|
|
|
#2291 |
|
Zadomowienie
|
jutro wybiore sie na zakupy smoczkowe. dziś byłam w aptece koło domku ale nie mieli smoczków.dobrze by było,żeby sie nauczyła smoka ciagnacale bym miała wygode.dziekuje bardzo za rade...
ale jestem padnieta, mała dała popalic w nocy i rano, potem jak spała, to ja wszystko na raz, pranie, obiad, sprzatanie, potem spacer, zakupy, prasowanie, kolacja, mycie naczyń...i juz usypiam na fotelu. karmie mała, prysznici spaaaaać DOBRANOC.
|
|
#2292 |
|
Rozeznanie
|
Justine moja potrafi niespac kolo 4 - 6 godzin, wczesniej ciagle, jadla, odbijala, i tak w kolko, potem ulewalo sie jej mocno bo sie przejadala i plakala. Od kiedy dalismy smoczek jest sto razy lepiej, mala je tylko tyle ile potrzebuje, choc zaczela budzis sie z placzem i bez negocjacji musi byc od razu jedzenie - wczesniej najpierw przewijalam. Ale czasem i smoczka nie chce. Wtedy sie masujemy, rozmawiamy, glaszczemy, przytulamy. I jakos ona nie placze, nie prosi o jedzenie, a czas mija
Polecam masaz stopek - moja uwielbia, klade ja na kolanach na poduszce, wyciagam jej stopki i masuje. Dzis tak lezala godzinke....lilijko zazdroszcze tego spacerku! Nas dzis maz zamknal i nie moglysmy wyjsc nigdzie caly dzien ((((
Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-03-09 o 21:12 |
|
|
|
#2293 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny,
Wczoraj nie miałam czasu żeby do Was zajrzeć dlatego dzisiaj składam Wam serdeczne życzenia z okazji Dnia Kobiet Justine może być tak jak piszesz, że Nadia po prostu ma większy apetyt, tylko musisz tez zachować trochę ostrożności w tym wypadku, bo jak będzie starsza może mieć problemy z otyłością. Miałam taki przypadek w rodzinie. Chłopczyk był bardzo "zdżarty" i później były tego konsekwencje. Ale być może Nadia potrzebuje ssać po prostu skoro piszesz ze jej się często ulewa. Smoczek czasami potrzebuje cierpliwości. Pamiętam, że dla Sary na początku był czymś kompletnie nie do przyjęcia. Nie wiedziała jak się do niego zabrać, pluła, krztusiła się, ale w końcu się nauczyła i na prawdę od tego czasu nie ulewała a i lepiej śpi w tej pierwszej fazie, bo potem smoczek wypluwa i to czasami z takim impetem, że ląduje za łóżeczkiem ![]() A Nadia odbija po karmieniu? Bo Sara jak nie odbiła to strasznie ją to męczyło. Czasami było tak, że nie mogła zasnąć, wierciła się marudziła a jak wzięłam ją na ręce i tak zdrowo odbiła od razu zasypiała cytrynko chyba Ty pisałaś, że na noc dajesz Karolkowi MM? I że w tym czasie piersi naprodukują więcej mleka? Nie do końca tak jest, bo nie przystawiając Małego do piersi dajesz sygnał, że tego mleka nie potrzeba tak wiele i organizm zaczyna sobie to zapamiętywać. Ja najpierw daję obie piersi, jak jest jeszcze głodna to wtedy MM. I gratuluję uregulowania pór karmienia To na prawdę działa i ja osobiście jestem święcie przekonana, że 70% bóli brzuszka powodowane jest przez przekarmianie Będę to powtarzała do znudzenia ![]() Najprościej matce w szpitalu powiedzieć, że ma karmić na żądanie i nie wytłumaczyć całej reszty ![]() Ja wodę do dupki używałam na samym początku, bo Sara miała brzydkie odparzenia, teraz stosujemy chusteczki chyba z mojego lenistwa ![]() A jak ją myłam wodą, to miałam w termosie ciepłą na komodzie. Wlewałam do miseczki troszkę i ją myłam płatkami kosmetycznymi, potem tę wodę wlewałam do plastikowego dzbanka. Jak uzbierał mi się cały to podlewałam kwiatki Przy okazji nawóz miały ![]() Może do tego wrócę....bo coś ostatnio zapominam podlać moje zielone stworzonka i cierpią biedaki, a tak był mus muron ależ ta Twoja córcia pucułek mały My wczoraj byliśmy na kontroli bioderek po raz drugi. Na pierwszej wizycie ortopeda zalecił pieluchowanie na noc Pisałam Wam wtedy jak ta wizyta wyglądała....pożal się Boże pan doktor "obsługiwał" każde dziecka w 1,5 minuty! Dosłownie!Pisałam tez że waham się z tym pieluchowaniem, bo według mnie profilaktycznie to nie ma sensu. Poza tym posłuchałam opinii kilku fizjoterapeutów którzy potwierdzili, że to nic dobrego Postanowiłam Sary nie pieluchować. Kładłam ją dużo na brzuszku, nosiłam na żabkę, ubierałam luźne ciuszki, zrezygnowałam nawet z rajstopek bo były obcisłe ![]() Wczoraj na wizytę szłam zestresowana, bo bałam się czy jednak nie wyrządziłam jej większej krzywdy swoją decyzją. Okazało się, że wszystko jest OK!!! A pan doktor z dumą powiedział, że to dobrze, że ją pieluchowałam bo się wszystko przez to unormowało Nie powiedziałam mu prawdy tylko przytaknęłam bez sensu.....liczy się tylko kasa mimo że to na NFZ ![]() I jeszcze mam pytanie a propo kupek. Nie miałyśmy z tym do tej pory problemu, ale ostatnio Mała zaczęła robić takie jakby rzadsze kupki. Robi tak 3 dziennie, ale takie rzadkie bez grudek. Nie ma innych objawów i problemów ze zrobieniem. Jak jej dam czasami MM to wtedy są ładne z grudkami a na piersi takie dziwne...Nie wiem co na to poradzić....te probiotyki dobrze by zadziałały? Co myślicie? Do lekarza mogę najwcześniej w przyszłym tygodniu
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-03-09 o 21:21 |
|
|
|
#2294 |
|
Rozeznanie
|
Ach i mnie sie jeszcze przypomnialo ze moja mala czasem placze wlasnie bo ma problem z brzuszkiem i musi ulac, wiec jak zaczyna marudzic, a nie chce smoka, to biore ja jak do odbicia, czesto wtedy odbeknie - uleje i jest zadowolona.
A i z tym smokiem tez nie mielismy tak kolorowo, czasem trzeba jej podac 5 razy zeby zlapala wlasciwie marika jak to jest nosic na zabke?? Moja niestety nie znosi lezec na brzuszku a my akurat problem z bioderkami mamy
|
|
|
|
#2295 |
|
Zadomowienie
|
ligotka na żabkę to tak jak w chuście. Nóżki szeroko. Lubiła tak jak była malutka. Teraz noszę ją na biodrze
|
#2296 |
|
BAN stały
|
Nie wiem czy dobrze mysle ale chyba odgazowywanie Karmi jest bez sensu. Przeciez bąbelki nie dostają się do mleka i mleko nie staje się gazowane od gazowanego napoju...
|
|
|
|
#2297 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
biedak potrafi się tak nakręcić płaczem że drze się wniebogłosy w sumie bez powodu/ to staramy się go ponosić, pobujać, wanienka, smoczek i jakoś leci no ale to nauka cały czas ![]() Cytat:
karmi działa, ja nie odgazowuję ale jak Julek ma kłopoty to odgazuj - nie zaszkodzi ja na gazy właśnie testuję sab simplex jak zadziała to dam ci znać, to jest ponoć póki co najbardziej skuteczny środek na kolki, Tymon kolek co prawda póki co nie ma al ma kłopoty z oddawaniem gazów, stęka biedak i pierdzi jak płacze bo działają mu wtedy te właściwe mięśnie dziś wypróbowaliśmy noszenie na przedramieniu buzią w stronę podłogi i też pomogłoCytat:
Cytat:
![]() byliśmy dziś u pediatry wszystko git z Ludziekiem, w sobotę szczepienie, w przyszłym tygodniu ortopeda, mały waży 5400 g więc od wyjścia ze szpitala przybrał 2200 g, MURON chyba was gonimy w tempie przybierania na wadze ![]() i jeszcze zdjęcie mojego Ryszarda Kalisza i jak usnął z ojcem przy pracy
|
|||||
|
|
|
#2298 |
|
Raczkowanie
|
Witam czwartkowo!
Dziewczyny wczoraj miałam tylko 5 minut na nadrobienie o pisaniu nie było mowy. Małgoś przeszła samą siebie z marudzeniem... Spała w ciągu dnia 2h, reszte czasu albo stękała albo płakała. Ból brzuszka wykluczyłam, ewidentnie gorszy dzień miała po prostu...i akurat trafiło się to wtedy, kiedy mąż był w pracy do 20. Myślałam, że padnę... Aaa...wczoraj zapomniałam napisać, na problemy brzuszkowe z czystym sumieniem mogę polecić lactiv baby. Małej bardzo pomogły te kropelki |
|
|
|
#2299 |
|
Zakorzenienie
|
witam dziewczyny!!
ja nie miałam czasu więc była cisza, ale już ogarnęłam ![]() po 1. dzięki za rady z kąpaniem!!! wczoraj kąpaliśmy go po karmieniu i w cieplejszej wodzie i zadziałało!!! ![]() po 2. dziś w nocy odpadł mu pępuszek (po 2 tyg.) i pytanie czy tę rankę co została przemywać czymś czy zostawić?? s_a_j jakie ćwiczenia dokładnie robisz? (czego ile) to się dołączę bo ja już patrzeć na moją galaretkę z przodu nie mogę i ciągle jestem +5kg |
|
|
|
#2300 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- gabishing- moja też ma ksywkę Kalisz;-) Marika- oj pucek pucek, choć reszta normalna niemowlęca-tłuściutka, ale w normie Pierwszy raz od miesiąca jestem niewyspana- dała popis. Nie wiem o co chodziło.... A ja wkurzona bo zapłacili mi o 200 zł mniej! Mnie nie płaci ZUS tylko pracodawca, chyba, że luty krótszy i inaczej przeliczają? Czekam na odp od nich, a akurat te200zł w tym miesiącu miało być na firanki, ramki i zdjęcia, no nic, ciekawa jestem tylko czemu tak... ---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- czy któraś słyszała jak się sprawuje takie krzesełko??? Nie patrzcie na cenę;-) http://www.fajneceny.pl/product-pol-...olonialny.html Chodzi mi o wygodę, bo wygląd odpowiada mi w 100 proc.
|
|
|
#2301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napiszcie proszę, którą szczepicie? |
|
|
|
|
#2302 |
|
Zakorzenienie
|
ja szczepiłam skojarzoną Hexa
|
|
#2303 |
|
Raczkowanie
|
Zaroiło się od Kaliszów, ja też tak nazywam małą
. Kaliszowe pućki robią się jej podczas snu, kiedy zatapia główkę w ramionach ![]() Drzemie sobie szkrab a więc mam chwilke na relaks i zrobienie prania
|
|
|
|
#2304 | ||
|
Rozeznanie
|
Witam,
dokładnie miesiąc temu o 4:20 urodziło się nasze ssakusiątko ![]() witamy się w gronie niemowlaczków ![]() mój dziś tak ulał po karmieniu że aż się spłakał biedny hehe dziwne, bo on bardzo rzadko ulewa, może źle go do odbicia chwyciłam... Cytat:
![]() Cytat:
zazwyczaj robię sobie takie seryjki, po 20 brzuszków zwykłych, 20 krzyżowych, 20 nożyce i potem powtarzam te serie do oporu aż mam dość; rok temu wywiozłam do rodziców swój orbitrek, musze teraz go przywieźć z powrotem, lubiłam na nim ćwiczyć, szybko się chudnie i wspomaga kondycję, jak ktoś ma możliwość sobie kupić, no i dużo miejsca w domu to polecam, rewelacja.Ale mój słodko sobie mruczy, oczka jak spodki, oj spać to on ani myśli idę troszkę go pozabawiać i pozagadywaćooooooooo kołysanki puszczę
|
|
|
#2305 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam się po przespanej nocy. Jeszcze żeby mnie tak kaszel nie męczył, to byłoby super!
Lilijko ja odgazowuję zawsze - chociaż i tak mi się wydaje, ze tak do końca się nie da .Cytat:
Cytat:
Co do kupek - my kupiliśmy BioGaję, ale nie wypróbowałam jeszcze, bo Mały póki co zaczął robić kupki normalnie, bez prężenia i częściej, a nie tak, że cały dzień się pręży i wieczorem mega kupa była. Myślę, że probiotyki mogą pomóc - regulują w końcu pracę jelit. Ale moze dziewczyny, które stosują będą lepiej wiedziały. A z tą kupką podobno tak jest, że z każdym miesiacem u dziecka się zmienia...moze to o to chodzi? I gratuluję bioderek - jednak nie ma co wierzyć tak bezgranicznie lekarzom - ja Małego też na żabkę noszę, no i on na brzuszku b. często leży, więc mam nadzieję, że i u nas będzie okej! Cytat:
. A ćwiczę sobie w dzień, ale w porównaniu z Twoimi ćwiczeniami moje to pikuś |
|||
|
|
|
#2306 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak doszliśmy do placu wolności to zasnął i w domu dalej spał![]() ligotko to troche niebezpieczne - gdyby tak tfu tfu zaczeło się palić np. u sąsiadów czy u Was to nie wyjdziecie... Gabishing, muron ale pucki mają Wasze dzieciaczki mojemu też zaczynają się takie robić Szymek dziś rekord w nocy pobił i spał 8h dziś mamy pierwszą wizyte u pediatry, ciekawa jestem...
Edytowane przez agape Czas edycji: 2011-03-10 o 09:32 |
|
|
|
|
#2307 |
|
Zakorzenienie
|
witam się z Natalką
![]() noc w standarcie Muron czy mogłabyś znaleźć na all... płaszczyki dla dziewczynek na 62 lub 0-3 miesięcy?? plisssssssssss w rozsądnej cenie oczywiście![]() Ja też muszę się pochwalić, że mamy rytm dnia i stałe pory aktywności i karmień. Mariko ja też tak robię, że najpierw pierś, a później MM. I gratulacje tych konsultacji ![]() Ligotko pewnie masz coś w stylu Gerdy?? Mój tata też czasem nas tak zamykał i wtedy zbawienni byli sąsiedzi cytrynko oczywiście, że nie do końca się da ale ja raz nie odgazowałam i mała potem była jakaś taka niespokojna z bączkami, tak jakby coś gniotło ją w brzuszku ale nie wiesz o co chodziło (to była jedyna inna rzecz wypita w tym dniu, więc wykluczam inne napoje i posiłki). A jak sobie postoi otwarte już wcześniej i piję je dłuższy czas "sącząc" to powiem szczerze, że mała jest ok agape ja to samo miałam kilka dni wcześniej, ale u nas nie o jedzonko, tylko o kupsko chodziło. A co do kupy to tak jak pisałam. Była w nadmiarze i z nawiązką O właśnie moja przewędrowała całe łóżko szukając wygodnej dla siebie pozycji na brzuszku. której wręcz nie nawidzi---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- dobrze myślisz, ale jednak nie poleca się picia gazowanych napojów........ |
|
|
|
#2308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak w tej reklamie "tato tato kupa"
|
|
|
|
|
#2309 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry
![]() My juz otwarte - agape nawet mi nie mow, plakac mi sie chcialo, niestety nie znam sasiadow i nie mial mnie kto otworzyc kiedys to pomogla kolezanka, ale ona tez ma male dziecko i wczoraj nie wychodzila ![]() tak lilijko to ta dupiata gerda :/ zostalo po wlascicielce osobiscie w zyciu bym nie zalozyla - moze nas to zmobilizuje do wymiany drzwi... A moja mala dzis grzeczna jak nie wiem, zasnela o 21, wstala o 3, zjadla, zasnela, wstala przed 7 a ze maz do pracy wstaje to poprosilam go zeby mi ja przewinal, i to byl blad, bo pobudka o 7 to u mojej srodek nocy, a on wlaczyl jej karuzele, zaczal z nia gadac i jak wrocila do lozka zeby zjesc to oczy jak 5zl i przez godzine ja usypialam, przy okazji sama zasnelam i gdyby nie telefon to nadal pewnie bym z nia kimalam dobra smigam sie myc dopoki sie nie obudzi ![]() A odnosnie spacerkow to u mnie nie moga byc dalekie bo w wozku jest wrzask nagle jak sie jej nudzi, bo ona na spacerze nie spi, ale jak przychodzimy to zostawiam ja w wozku i spi nawet 4h! |
|
|
|
#2310 |
|
Rozeznanie
|
z okazji skończonego miesiąca dwie fotki dla ciotek
![]() mój rano zamanifestował radość przeżycia miesiąca tarzaniem się w kupsku i mruczeniem z zadowolenia, świnka mała
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.

, ale w szpitalu tez tak myli, no i kapie ja tez w cieplej z kranu, wiec nie wpadlam, zeby przegotowywac..
, a jakiej firmy one byly ??
Oni używali zdaje się chusteczek Pampersa najczęściej, choć zdarzały się inne. Tak więc ja chucham na zimne 

.
co innego, jak używa się tylko chusteczek (w sumie to logiczne że wyjaławiają skórkę...)

((((
To na prawdę działa i ja osobiście jestem święcie przekonana, że 70% bóli brzuszka powodowane jest przez przekarmianie 
bez sensu.....liczy się tylko kasa ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
a jak doszliśmy do placu wolności to zasnął i w domu dalej spał
w rozsądnej cenie oczywiście