![]() |
#3631 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dda
Cytat:
Tak się składa, że jestem z Lublina i chodzę na terapię w ramach NFZ całkowicie darmową przy ul. Karłowicza 1. (narazie jest to terapia indywidualna, później można brać udział w grupowej) i na Abramowickiej w WOTUW ale tam od listopada starałam się dostać i niestety jest więcej chętnych niż miejsc. Powiedziano mi, że mam się zgłosić w lipcu ale aż tak długo nie chciałam czekać i wybrałam ośrodek przy ul. Karłowicza = mogę z czystym sercem polecić tam terapię ![]()
![]() |
#3632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poko co no kobietka zaznaczyła nam "ramy" tematów jakie bedziemy przerabiac. No i oczywiscie pierwszy temat to alkoholizm. Dlaczego ludzie sie uzalezniaja, jak funkcjonuja ich "rozumy" itp. Potem bedzie narkomania i inne uzależnienia, takie juz nowoczesne jak sexoholizm, internetoholizm, zaburzenia jedzenia itp. Moje koleżanki grały w statki, gadały i wisiały na komórkach. Mi sie jak najbardziej podobał ten wykład. Słuchałam jak zaczarowana. Tyle sie dowiedziałam o sobie. Byłam w szoku jak opowiadała o tym syndromie "żabki". Mam nadzieje ze reszta zajec tez bedzie tak ciekawa ![]()
![]() |
#3633 |
BAN stały
|
czyli jak ktoś z rodziców pił jak byłam mała to jestem DDA tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Zakorzenienie
|
Onnaa88 mozesz miec syndrom dda.
Wiecie jutro mam kolejne spotkanie z terapeuta. Moze to dziwne ze dopiero po pol roku terapi zabralismy sie za zyciorys. O zyciorysie rozmawialismy juz po miesiacu, ale nie wiem, nie umialam i w sumie dopiero teraz stwierdzilam ze mam sile sie zmierzyc z przeszloscia. To trzecie spotkanie z zyciorysem i choc dwa pierwsze nie byly mile teraz czuje ze bedzie mi trudniej i sama nie wiem.. Z jednej strony jestem juz tak daleko, z drugiej mam ochote uciec. Wiem ze nie jestem w stanie wybaczyc ani ojcu ani matce tego jak wygladalo moje zycie. Czasem ogarnia mnie zwatpienie w sens tego wszystkiego. Dopiero od dwoch miesiecy nie mam mysli samobojczych co ze zdziwieniem stwierdzilam ktoregos rana przy sniadaniu. Boje sie omentu kiedy przestane brac leki, boje sie przechodzic jeszcze raz przez pieklo mojego dziecinstwa i dorastania. A jednoczesnie tak bardzo chce byc w koncu w pelni dorosla kobieta a nie przerosnieta 12stolatka.. Sorki za ten przydlugi tekst. Poprostu obawiam sie jutra.
#3635 | |
BAN stały
|
Cytat:
a jak ten syndrom się objawia?bo wątek długi a nie chce mi się czytać całego pewnie gdzieś wcześniej o tym dziewczyny pisały |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3636 |
Wtajemniczenie
|
Tutaj sporo znajdziesz na ten temat
![]() Edytowane przez Ariada Czas edycji: 2011-03-07 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#3637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://kotbury.blox.pl/2007/03/Czy-jestes-DDA-TEST.html
![]() |
#3638 |
Kobieta z klasą
|
Fajnie, że ktoś o nas pomyślał i założył taki wątek.
Miłość to gra we dwoje, w której oboje muszą wygrywać. Edytowane przez Karena 73 Czas edycji: 2011-03-07 o 12:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
I jak ustala się terminy wizyt? Jak się odbywa o co pytają, bo ja mam taki problem, że ja się cholernie wstydzę o tym mówić i ukrywam to przed całym światem.... Nawet mój TŻ nie wie, bo boję się że mnie zostawi... Nawet boję się o tym wszystkim mówić i dziwne że odważyłam się tutaj o tym napisać... ![]() Pozdrawiam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 |
Zadomowienie
|
Mam nadzieję, że może wy mnie troszkę naprostujecie.
Dawno, dawno temu kolegowałam się z kimś. Akurat jak ja poszłam na terapię ten ktoś się zakochał z wzajemnością. No i poszło nam to w dwie strony. Ja się otworzyłam i myślę, że zrobiłam czulsza, a ona się zrobiła bardziej zdystansowana i oziębła. No i spotkałyśmy się ostatnio znów. Próbowałam zagadać, zaprosić ją na obiad i dostałam kubeł zimnej wody: najbardziej lodowate nie dziękuję w moim życiu... Ehhh... a we mnie jest potrzeba coby mnie lubiano i teraz kurcze czuję się jakoś tak do dupy. No bo ktoś mnie ugryzł w rękę którą do niego wyciągnęłam, a do tego mamy wspólne towarzystwo, no i widywać się będziemy. Nie wiem czy ja za dużo rozkminiam o tym?? Jak reagujecie na kogoś kto was nie lubi, bo ja chyba reaguję po prostu źle. Mam jakieś poczucie niesprawiedliwości, odtrącenia. Nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3641 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem ile masz lat ale szczerze Ci powiem, że miałam to samo bałam się, wstydziłam i do tej pory się wstydzę, nawet wstydzę się pisać o tym na forum, podziwiam dziewczyny które mają odwagę - może z czasem i ja ją znajdę i będę się udzielać bardziej. Teraz terapia jest dla mnie najważniejsza i układam sobie życie kawałek po kawałku od nowa. A wogóle, gdy miałam iść na ten pierwszy wywiad to ogarnął mnie strach, że wszyscy będą wiedzieć gdzie i po co przyszłam a teraz wchodzę pewnie, pani z portierni mówię "dzień dobry", uśmiecham się idę na górę do pokoju terapii, wychodzę i nie przejmuję się. Zobaczysz znajdz odwagę tylko na ten pierwszy raz, wejdź a zobaczysz ilu jest tam młodych ludzi, studentów, chłopaków jak i dziewczyn. Trzymam kciuki i nie rezygnuj. Ja czekałam 2 lata zanim odważyłam się podjąc terapię i straciłam ten czas. Teraz na pewno się nie wycofam ![]()
![]() |
#3642 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedyś też myślałam o terapii DDA, ale na myśleniu się skończyło. W sumie nie jestem jakimś bardzo typowym DDA, bo jestem osobą pewną siebie, zdecydowaną i nie mam problemu, gdy mój TŻ pije, ale czuję, że jest we mnie takie małe dziecko gdzieś głęboko ukryte i bardzo mu brakuje ojcowskiej miłości. Strasznie mi tego brakuje nawet teraz i szczerze to chyba dałabym się pociąć za to, żeby On się w końcu wziął w garść, ogarnął i pobył chociaż trochę moim... tatą. Często przez to płaczę i mam doły, bo czuję, że nigdy tego nie zaznam. Bardzo zazdroszczę koleżankom, które mogą liczyć na swoich ojców, a oni o nie dbają ![]() A jeszcze do tego dochodzi fakt, że zamierzamy z TŻtem się zaręczyć i zacząć planować ślub no i co teraz zrobić z moim ojcem? Edytowane przez Ariada Czas edycji: 2011-03-07 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ariada no właśnie jak to tutaj napisałam to zdałam sobie sprawę, że to po prostu normalne źle się poczuć gdy ktoś cię odtrąci ![]() Cytat:
![]() Mnie dużo dało zastanawianie się co bym chciała zrobić ze swoim życiem, czego potrzebuję i brak odpowiedzi. Ale nim poszłam minęło kilka miesięcy gdy np. wzmacniałam się w innych miejscach <w przyjaźni, ect> Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Bo z tego co kojarzę ślub się bierze z narzeczonym, a narzeczony ojcem nie jest ![]() Planować ślub można co prawda z ojcem ale i można z profesjonalistą albo psiapsiułą, także też to nie tutaj ![]() Czego się tutaj obawiasz?? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-tego ze ojciec sie upije i bedzie agresywny w stosunku do rodziny bylego (bardzo byl na nich wszzystkich ciety a dlaczego nie mam pojecia ![]() -ze bede sie za niego wstydzila bo nie bedzie sie umial zachowac -ze moi znajomi zobacza go od najgorszej strony bo nie bedzie znal umiaru oj duzo bylo tych watpliwosci i dlatego podjelam decyzje ktora byc moze nie byla najlepsza ale w tamtej syt wydawala mi sie jedyna ![]() Jak ja bym chciala miec tyle at co wtedy a ten rozum co mam teraz ![]()
![]() |
#3645 | ||
Zadomowienie
|
kropka oj różne lęki w ludziach siedzą i takie jak to będzie na ślubie, po ślubie. Dlatego jestem ciekawa co przeżywa Ariada
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3646 |
Zakorzenienie
|
Mallutka wyszlam za eksa w totalnej tajemnicy
![]()
#3647 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kropka wyjście za mąż w tajemnicy, romantyczna sprawa ![]() za to pewnie ważniejsze jest dlaczego on jest ex i dlaczego rodzina się nie zgadzała <bo domniemuję, że o to chodziło ??> kropka, bo mnie czasem pomaga myśl, że gdybym czegoś nie zrobiła to teraz byłabym inna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3648 |
Wtajemniczenie
|
Chodzi o to czy zapraszać go na ślub, a jeśli zajdzie sytuacja, że go nie zaproszę(bo np. będzie na swojej pijackiej wyprawie) to jak to wytłumaczyć niektórym ludziom. Nie chwalę się dokoła, że jestem córką alkoholika, a jak nie byłoby na ślubie to pewnie by się mnie pytali dlaczego go nie ma.
Z kolei jak go zaproszę to będę pewnie przez cały dzień drżała nad tym czy się nie upije, a bezalkoholowego wesela nie chcę. No i podziękowania dla rodziców- jemu nie chcę za nic dziękować. I wiem, że to jest trochę daleka przyszłość, ale już teraz spędza mi sen z powiek. Ja coraz częściej mam też ochotę wziąć szybki ślub krótko po zaręczynach, bez wesela i tylko ze świadkami, ale TŻ się na to nie zgadza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, nie chodzilo o to ze sie nie zgadzali, przynajmniej nie do konca. z jednej strony wiedzialam ze ten zwiazek mnie wykancza a z drugiej wlasnie tego oczekiwalam w pewnym sensie, z trzeciej natomiast strony byla to dla nie tak naprawde mozliwosc ucieczki z piekla wlasnego domu. ex byl sadysta ale byl choc troche lepszy od mojego ojca.
![]() |
#3651 | |
Wtajemniczenie
|
Muszę się wyżalić
![]() Buziaki dziewczyny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3652 |
Raczkowanie
|
Rety, jak dobrze wiedzieć, że nie się samą z tym wszystkim... Też planuję terapię w Lublinie. Nawet znalazłam już numer na tego Karlowicza. Tylko jakoś tak odwagi ciągle brak...ech
|
![]() ![]() |
![]() |
#3653 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co tam u Ciebie? dawno nie pisałaś ![]() aa i powodzenia na randce ;D ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
skąd ja to znam, ja bym chciała zrobić bezalkoholowe wesele... ale wiem że sie na to nikt nie zgodzi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
Hej ![]() Ważne że juz masz numer ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3654 | |
Wtajemniczenie
|
Kochana nie pisałam, bo dostałam pracę i mam zdecydowanie mniej czasu. Podczytywałam Was od czasu do czasu jedynie. Wróciłam do myśli o powrocie na terapię, niby pozornie jest okej staram się nie zamykać na ludzi i utrzymywać relacje i przyjaźnie, które mam ( u mnie to ciężkie bo ja uciekam od ludzi) ale wiem, że problem nie zniknie sam z siebie. Zwykle na wiosnę dostaję jakiejś takiej energii do działania. I optymizmu - że tym razem będzie dobrze.
![]() ![]() |
![]() |
#3655 |
Raczkowanie
|
Naprawdę warto isc na terapię.
Chociaż powiem szczerze, że gdybym wiedziała, że jest to aż tak bolesne, nie wiem, czy zdecydowałabym się na nią w tym momencie swojego życia. Póki co widze po tych 4 miesiącach to fakt, że relacje w związku się uzdrowiły i to bardzo, stałam się łatwiejsza w życiu ze mną. Nie mogę sobie poradzic z tym cholernym ciągłym napięciem. CIągle jestem spięta, czekam na coś złego. A znowu jak jest za długo dobrze, to już rozmyślam, że chyba coś nie tak. Tak długo dobrze? Ja nie żyję,ja wegetuję... Nie wiem kim jestem nadal, chociaż trochę osiągnęłam w życiu. Mam chwilę załamki, ale walczę!! To, co mogę wygrac jest bezcenne. Spokój i wolnośc.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Raczkowanie
|
Jestem też dda sam poszedłem do psychologa pomógł mi zrozumieć parę rzeczy.
Teraz mam plany życiowe, , dziennie sobie powtarzam co zrealizowałem w życiu. Polecam ksiązke Poula Houka Uspokój się.
#3657 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3658 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Jeżeli nie podejmie terapii to tak własnie może skończyć... Ok ja jeszcze jakoś może sobie poradzę bo mam 26 lat i swoje życie, ale co stanie się z moją duuużo młodszą siostrą??? Jak to biedne dziecko to przyjmie?.... Heh... no właśnie.... sama nie wiem... I co ja mam zrobić w tej sytuacji? Czy taka terapia to coś mi pomoże, czy to jest dla mnie? Może powinnam pójść od razu do psychiatry żeby dał mi jakieś zbawienne leki co by chociaż trochę żyć mi się po nich chciało??? I jak długo uda mi się ukrywać ten problem przed całym światem???........... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja we wtorek ruszam ze swoimi cv do boju ![]() ![]() dziewczyny, dzisiaj dzień mężczyzny - swojemu kupilam kosmetyki i PIWO ;D zebyście widziały jego mine ;D ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3660 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesteś tylko o rok młodsza ode mnie. Też myślałam, że poradzę sobie bez terapii, ale teraz jak mam męża i dziecko widzę, że nie. Prawie własnego małżeństwa nie "rozwaliłam" przez ciągłe zmiany nastrojów, histerie i takie tam. ![]() Rok temu byłam u psychiatry - przepisała mi leki brałam trochę pomogły bo nie miałam napadów płaczu, złości, złych myśli i użalania się nad sobą. Ale kiedyś trzeba je przestać brać aby się nie uzależnić, nie można całe życie uciekać w świat psychotropów bo dochodzi do zatracania siebie we własnym świecie (coś jak np. alkoholik pije - bo mu jest wtedy dobrze, nie myśli) Idź na terapię i nie zwlekaj. Jakbyś miała ochotę możemy się kiedyś spotkać i pogadać, a jak nie to zrozumiem. Chodzi mi tylko o to, że mogłabym Ci przedstawić jak to mniej więcej wygląda od kuchni. Jeśli chodzi o pacjentów na terapii to są wiekowo od 1988roku urodzenia do nawet 1974.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.