Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz. III. - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-10, 14:17   #2371
ibyza
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

co do rozmów z mamą to ja nie mam zaciekawie, moja mama się do wszystkiego wtrąca, chce za dużo wiedzieć, podobnie jak u aleksandretty. Ja narazie jeszcze jej nie uświadamiałam, że po sukienkę pojadę z siostrą i koleżanką a nie z nią (boję się wojny) w skrócie: jeśli nie jest tak jak ona chce, to wtedy jest baaaardzo źle i złość na wszystko i wszystkich
ibyza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 14:59   #2372
tenebrosa
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cześć Wam, Kobietki!

Ja dziś tylko szybko, poczytałam co Was boli Nasuwają mi się pewne ogólne wnioski, więc wybaczcie, że nie będzie do każdej z osobna Nie będę się rozpisywać, bo miałam się brać za mgr, a już mi połowa dnia zleciała... O 7.45 byłam na zajęciach, potem myłam samochód, a jak wróciłam do domu to poszłam spać i dopiero teraz wstałam... Wszystko przez tą okropną pogodę - śnieg z deszczem, szaro, buro i ponuro...

Kontakty z rodzicami, wtrącanie się w wesele i rozmowy z mamą
- myślę, a w sumie wiem z doświadczenia, że większość sytuacji konfliktowych wynika z tego, że mieszka się jeszcze pod jednym dachem. My z mamą też mamy super kontakty jak mieszkamy w innych miastach i widzimy się raz na kilka m-cy. Za to jak przez 4 ostatnie miesiące 2010 roku mama była w domu, to raz się tak pokłóciłyśmy, że prawie tydzień w ogóle słowem się do siebie nie odezwałyśmy. Starcie charakterów i tyle. Ja zawsze wybucham, jeśli czuję, że moje poczucie niezależności/samodzielności/zaradności jest zagrożone i mimo, że mama powie coś w dobrej wierze, bo chce dla mnie dobrze, to ja to często odbieram, że nie traktuje mnie jak dorosłą osobę i to mnie irytuje. Za to mój TŻ mieszka z mamą, w tym roku kończy 30 lat, mógłby być finansowo samodzielny (ale mama go utrzymuje ), od 4 lat pracuje. I u nich konflikty są na porządku dziennym, wszystko wynika właśnie z tego, że teściowa traktuje go jak dziecko, które sobie z niczym w życiu nie poradzi, a przecież to dorosły mężczyzna! To jest krzywdzące, bo przez to on nie ma wprawy w podejmowaniu samodzielnych decyzji i ma mało własnego zdania, ale mam nadzieję, że po przeprowadzce na swoje to się zmieni, więc z niecierpliwością odliczam te 4 miesiące do lipca... On sam mi powiedział, że jak w tamtym roku 3 miesiące mieszkaliśmy razem u mnie to jakość kontaktów z mamą uległa drastycznej poprawie. Bo jak był w domu to mama była ciekawa jak nam się mieszka i nie miała po prostu czasu, aby robić mu irytujące uwagi, które często doprowadzały do kłótni, gdy mieszkali razem. Wiem, że w tamtym czasie on też odetchnął i też czeka na przeprowadzkę.

Hormony
. Ja powiem Wam, że zmieniłam tabletki na Nuvaring ponad rok temu i ma on niby mniejszą dawkę hormonów, ale jestem przy nim bardziej rozdrażniona i wybuchowa, strasznie humorzasta się zrobiłam. Pracuję nad tym, nawet przez myśl przeszedł mi powrót do tabletek, ale nie chcę zwiększać dawki, więc trzeba jakoś nad tym zapanować, chociaż tak jak w przypadku goszy to u mnie trudne... same wiecie co hormony potrafią z nami zrobić.

PS. Zostało nam 499 dni do ślubu Czyli 1 rok 4 miesiące i 11 dni. To jeszcze bardzo, bardzo dłuuugo wg mnie!
A przyczyna tego, że się coraz rzadziej udzielam na wątku jest prozaiczna: brak czasu i pewnie też trochę to, że tak naprawdę szał ślubny dawno mi minął. Ślub to teraz jakiś odległy temat. To znaczy istnieje gdzieś tam w podświadomości, ale to nie jest teraz topic number 1. Na razie niewiele nam zostało do załatwienia, fotografa nie mamy, ale myślę, że jak jeszcze trochę zaczekamy, to też nic się nie stanie, oby tylko tak z rok przed ślubem kogoś zaklepać. Tym bardziej, że może weźmiemy ze studia filmowego, a u nich już mamy termin na nagranie video zaklepany, więc nie powinno być problemu. Nam ciężko nawet znaleźć czas, żeby ustalić jakieś szczegóły co do wykończenia wnętrz w domu, a to jest teraz priorytetem dla nas.

Edytowane przez tenebrosa
Czas edycji: 2011-03-10 o 15:02
tenebrosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 15:24   #2373
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
PS. Zostało nam 499 dni do ślubu Czyli 1 rok 4 miesiące i 11 dni. To jeszcze bardzo, bardzo dłuuugo wg mnie!
A przyczyna tego, że się coraz rzadziej udzielam na wątku jest prozaiczna: brak czasu i pewnie też trochę to, że tak naprawdę szał ślubny dawno mi minął. Ślub to teraz jakiś odległy temat. To znaczy istnieje gdzieś tam w podświadomości, ale to nie jest teraz topic number 1. Na razie niewiele nam zostało do załatwienia, fotografa nie mamy, ale myślę, że jak jeszcze trochę zaczekamy, to też nic się nie stanie, oby tylko tak z rok przed ślubem kogoś zaklepać. Tym bardziej, że może weźmiemy ze studia filmowego, a u nich już mamy termin na nagranie video zaklepany, więc nie powinno być problemu. Nam ciężko nawet znaleźć czas, żeby ustalić jakieś szczegóły co do wykończenia wnętrz w domu, a to jest teraz priorytetem dla nas.
Hej Kochana Ojej to u mnie też 499dni Ale fajnie No właśnie mnie też niby taki szał już minął, a z drugiej strony trochę się stresuję, że zaraz będzie po wszystkim i tematyka ślubna nigdy więcej nie będzie mnie dotyczyła - no chyba że obejrzę swój film, zdjęcia czy jak pójdę na wesele do kogoś, ale to juz nie to samo XD Hehe ja to ogólnie mam czasem takie dziwne rozkminki Też mi czas zapierdziela jak nie wiem i wiele bym chciała zrobić ale jakoś brakuje mi tych paru godzin dziennie XD
sztuczka_magiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 15:33   #2374
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

beat@ gratuluję cierpliwości przede wszystkim. Wygląda o bardzo praco i czasochłonnie, jak nie jeszcze bardziej, więc 3mam kciuki, żebyś spokojnie wyrobiła sie na czas i żeby paluszki nie puchły. Nie no szacun!!!!!

Nattiv ja to słuchać nie moge tych wszystkich babć, ciotek, sąsiadek, itp... że my młodzi to nie po bożemu, że ciągle w grzechu, że wstydu nie mamy... a niech teraz jedna z drugą sobie przypomną co za młodu w stodołach robiły, czy na trawce czy gdziekolwiek... bo w domu gdzież by tam, ojciec by pogonił! Babcia mojej kuzynki w łóżku ślub kościelny brała, bo była tuż przed rozwiązaniem i nie mogła do kościoła się dowlec. Ksiądz do domu przyszedł, by tylko dziecko urodziło sie w "normalnej" rodzinie. I co baba zapomniała jak było w jej przypadku, a młodych poucza. Mój dziadek sam opowiadał, że kiedyś to nawet gorzej było, bo wszystko mieli zakazane. I pod tym kątem mam mega młodzieżowego dziadka, bo nas rozumie.
e,
tenebrosa spokojnie powoli do wszystkiego dojdziecie. Dla mnie też priorytetem w takiej sytuacji było własne gniazdko, ślubem zaczniesz się przejmować później.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 16:34   #2375
Nattiv
Zakorzenienie

Dziewczyny co myślicie o "wyczyszczeniu" trochę kalendarzyka? Wiele jest dziewczyn co się pojawiły na wątku i zaraz uciekły pozostawiając datę wpisaną w nasz rejestr Strasznie dużo jest tego i trudno się odnaleźć nieraz Chcę poznać Wasze zdanie na ten temat.

Kallos Sthenos - Piękno i Siła
Nattiv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 16:53   #2376
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Też ostatnio o tym myślałam. W styczniu ubiegłego roku, gdy zaczynałam przygodę z tym forum pisałam z dziewczynami, których już od dawna tutaj nie ma. Niektóre zastanawiały się nad zmianą roku na 2011, a inne chciały odłożyć plany ślubne... no i słuch o nich zaginął, a szkoda!

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-03-10, 16:56   #2377
jagodzia133
Zakorzenienie

Nattiv gosza_m jestem za
Słuchajcie sala załatwiona noclegi też teraz lecę do kościoła (bo kancelaria jest czynna od 17-17.45) potem zdam relację buźźźźź mam prześwietny humor dzisiaj
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 17:41   #2378
melod_y
Zakorzenienie

u mnie kontakt z rodzicami jest różny. Ostatnio nawet całkiem dobry ale jakoś nie zwykliśmy rozmawiać o sprawach sercowych itp. Nigdy nie byłam uczona wylewania uczuć przed rodzicami. Moze dlatego że jak jeszcze byłam mała, moi rodzice średnio się dogadywali. teraz w porównaniu z tamtymi czasami to jest jednak bajka
Pożartować, pogadać na luźne tematy potrafimy, ale jakoś trzymam lekki dystans. Chyba nie potrafiłabym tak szczerze pogadać z nią o swoich problemach i dylematach.
Myślę że w tematykę ślubną moi rodzice wtrącać się nie będą, mama jest nastawiona "młodzieżowo" do wszelkich spraw i tato też. Zobaczymy jak to będzie u rodziców TŻ.. No ale na razie nie zaprzątam sobie tym głowy

Co do osb które ciąglie gadają i pitolą "jaka to młodzież teraz jest baaa, i fee".. olać Wiadomo że taka jedna z drugą gadać nie ma o czym :p
Ja na wiosce też mam taką jedną "rozgłośnie plotkową" co wie wszystko najlepiej rok temu nawet słyszałam że buduję dom, że wesele planuje, o ciążach juz nie wspomne itp
I zdania jestem ze najwięcej bajcą te- które na sumieniu też troche miały za młodu

Edytowane przez melod_y
Czas edycji: 2011-03-10 o 17:42
melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 17:47   #2379
malinkowo88
Raczkowanie

Hej nareszcie uporałam się ze wszystkim i jutro zapowiada się spokojny dzień. Bo na chwilę obecna padam, 3godziny snu to jednak zamało
Co do wtrącania się przez rodziców czy teściów,całe szczęście moi i TŻ są pod tym względem ok, co prawda oni pokrywają koszty sali, więc pomarudzą przy zapraszaniu - tych wypada itp, ale resztę finansujemy sami.
Pamiętam jak wybrałam salę i jechaliśmy ją oglądać, a mama TŻ upierała się przy swojej ulubionej- bo ładna, blisko, niedrogo itp. ale jak zobaczyła "moją" przyznała mi rację i od tamtej pory do niczego się nie wtraca.
Kwestia hormonów z autopsji wiem, że potrafią dać w kość. Sama przez jakiś czas brałam tabsy, ale serio świrowałam nie mogłam wytrzymać, cały czas byłam zła, bolała mnie głowa, senna itp. Gin zmieniła mi na lżejsze - nic nie pomogło, wiec stwierdziłam że koniec, nie bedę się truła. Odstawiłam po jakimś czasie się unormowało.

Beat@ - pięknie i podziwiam.
Ja swoje zaproszenia pewnie kupię, widziałam na allegro ładne i niedrogie, bo ja nie miała bym cierpliwości do takich rzeczy.

Miłego wieczorku życzę Idę wreszcie odpocząć
malinkowo88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 18:31   #2380
gregia
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny
czy mogę sie do Was przyłaczyc jako PM 2012 Moj slub odbedzie sie 23 czerwca, wczoraj byłam załatwic salę, teraz czekam na tż aż przyjedzie z zagranicy i pojedziemy do kościoła godzine ustalic. juz nie moge sie doczekac
gregia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 18:37   #2381
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Napisane przez Nattiv Pokaż wiadomość
Dziewczyny co myślicie o "wyczyszczeniu" trochę kalendarzyka? Wiele jest dziewczyn co się pojawiły na wątku i zaraz uciekły pozostawiając datę wpisaną w nasz rejestr Strasznie dużo jest tego i trudno się odnaleźć nieraz Chcę poznać Wasze zdanie na ten temat.

Troche tego nie rozumiem, do slubu ponad rok, na chwile obecna zalatwione wiele spraw...wiele zadanych pytan, udzielonych odpowiedzi.. czy to jest obowiazek udzielac sie tu codziennie? chyba nie o to chodzi w forum.

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 18:54   #2382
Nattiv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Troche tego nie rozumiem, do slubu ponad rok, na chwile obecna zalatwione wiele spraw...wiele zadanych pytan, udzielonych odpowiedzi.. czy to jest obowiazek udzielac sie tu codziennie? chyba nie o to chodzi w forum.
Mi nie chodzi o to żeby się codziennie udzielać. Wiadomo że każdy ma swoje sprawy i czasu brak na takie coś. Mnie często się zdarzają przerwy w zaglądaniu tutaj Miałam na myśli głównie takie osoby co powiedzą cześć, dwa słowa i na tym się kończy udzielanie na wątku. Są też i takie co się z nami pożegnały całkiem niestety.

gregia Witaj opowiadaj o Was, pochwal się pierścionkiem jeśli jest

Edytowane przez Nattiv
Czas edycji: 2011-03-10 o 18:56
Stary 2011-03-10, 19:10   #2383
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Napisane przez gregia Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
czy mogę sie do Was przyłaczyc jako PM 2012 Moj slub odbedzie sie 23 czerwca, wczoraj byłam załatwic salę, teraz czekam na tż aż przyjedzie z zagranicy i pojedziemy do kościoła godzine ustalic. juz nie moge sie doczekac
Witaj

A co do tych osób, to mi też chodzi o te, które się przepisały, tylko w jakiś mądry sposób trzeba będzie to zweryfikować.

jagodzia no gratuluję załatwienia sali i noclegów!!! Z kościołem myślę, że też sprawnie pójdzie.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-03-10, 19:11   #2384
gregia
Zakorzenienie

nattiv chetnie bym wkleiła zdjecie pierscionka, ale moj komp nie odczytuje pendriva a laptopa sprawnego zabrał tż ze soba za granice, ale bedzie za 2 tyg to na pewno sie pochwale. Zareczylsimy sie w tamtym roku w andrzejki, pierscionek ma mały brylancik i jest skromny taki jaki chcialam
Stary 2011-03-10, 19:17   #2385
Lubcia
Zadomowienie

Cytat:
Czesc dziewczyny
Witaj z dnia na dzień jest nas więcej opowiadaj skąd jesteś i tak w ogóle im więcej tym lepiej

Jeśli chodzi o kontakt z rodzicami to ja mam na razie spoko. Rodzice się nie wtrącają w sprawy związane ze ślubem. Mama chętnie chodzi ze mną różne sprawy załatwiać. Kwestie finansowe to takie, że rodzice dołożą się do ślubu a my postaramy się zapłacić ze swoich oszczędności za całe wesele i ślub. Jak to konkretnie wyjdzie to czas pokarze.

Dziś podpisałam umowę z fotografem więc z takich większych rzeczy do pozałatwiania to już mam spokój. U księdza też już byłam termin jest zaklepany, tera się rozglądać za jakimiś naukami przedmałżeńskimi.

Gratuluje wszystkim pomyślnego załatwiania spraw
oraz gratuluje beat@ pomysłowości na zaproszenia i trzymam kciuki aby wszystko dziergało się pomyślnie
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 19:23   #2386
ibyza
Wtajemniczenie

Witaj gregia, będziemy się stresować tego samego dnia
Stary 2011-03-10, 19:50   #2387
D0tk4
Zadomowienie

Uffff ... Kilka godzin, a tyle nadrabiania! :P

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
Ja z moją Mamą miałyśmy wczoraj taką poważną rozmowę, że aż szok... Poszłam niby na chwilę, ale siedziałam pół wieczoru i Mamę naszło na zwierzanie się (ogólnie nie bardzo Im się ostatnio z Tatą układa, bo Tata nie potrafi zrozumieć, że Oni są zupełnie inni i czego innego potrzebują - mój Tata jest rolnik z powołania i najchętniej non stop siedziałby na wsi, a moja Mama jest typowy mieszczuch, co najchętniej to kina, restauracje i teatry. No i dogadać się nie mogą, bo są na emeryturze, a moja Mama pracuje - pilnuje dziecka i nie dość, że ma trening przed wnukami, to jeszcze zarabia taką kasę, jak nigdy. A Tata nie potrafi tego kompletnie zaakceptować, uważa, że Ona przecież nie musi pracować i powinna z Nim siedzieć w domu i cieszyć się wspólną emeryturą, no i się dogadać nie mogą). I w ogóle pierwszy raz chyba w życiu gadałyśmy jak przyjaciółki, a nie jak matka z córką. Opowiadałyśmy tak szczerze o swojej przeszłości, teraźniejszości, przyszłości, ja o swoich byłych związkach, Mama o początkach z Tatą, ja o początkach z TŻ (bo jak nasz związek się zaczynał, to moi Rodzice byli wtedy na wsi, bo było lato i w sumie nie widzieli, jak to się rozgrywało)... No tak inaczej zupełnie, niż zwykle. Tzn. owszem, były już wcześniej jakieś skrawki takich rozmów, ale wczoraj to już naprawdę... No i tak dziwnie mi teraz i od wczoraj trawię tę rozmowę pod różnymi kątami.
A Wy miałyście już/macie czasem takie rozmowy ze swoimi Mamami? A może Ojcami?
Fajnie, że mogłyście się tak sobie nazwzajem wygadać. Bardzo mi szkoda Twoich rodziców. Ogólnie jest to bardzo przykre, gdy ludzie bedacy ze sobą wiele lat nie potrafią się ze sobą dogadać .. Z tego co mówisz, to faktycznie są dwoma zupełnie różnymi ludzmi, z innymi priorytetami i zainteresowaniami. Mam jednak nadzieje, ze beda sobie umieli to wszytsko jakos wytłumaczyć
Ja z Tata nie mam najlepszego kontaktu, tzn. nigdy nie przeprowadzam z nich takich typu rozmów. Natomiast z Mama jak najbardziej Wszystko zaczęło sie 4 lata temu, gdy rozstałam się z facetem i strasznie ciężko to przezywałam. Mama mnie wtedy bardzo wspierała, opowiedziałam jej wtedy o wszystkim, zupełnie szczerze i od tego czasu zawsze sie jej zwierzam. Ciezko mi sobie teraz nawet wyobrazic, zeby było inaczej )

Cytat:
Napisane przez ewika19 Pokaż wiadomość
Ostatnio mnie wszystko przytłacza. Mój dziadek- 76 letni wczoraj miał operację wycięcia wyrostka robaczkowego. I ogólnie to go tylko trochę bolało, a na stole operacyjnym okazało się, że stan wyrostka był już w tak fatalnym stanie, że nie wiadomo jak by to wyglądało gdyby nie pojechał do lekarza. Za chwilkę jadę do szpitala go odwiedzić.

A do tego dobija mnie brak pracy . Miałam nadzieję na staż jednak z tego co ja widzę to nie mam na to szans. W zeszłym roku we wrześniu nie mieli już pieniędzy na staże, a w tym roku mają tylko 30% kwoty z tego co mieli w zeszłym roku. Moje szanse to są tak marne, że masakra. I od dziś biorę się za porządne szukanie pracy. Na razie wysłałam 2 CV gdzie nie było określone "wymagane doświadczenie". Po powrocie z szpitala będę dalej szukać... Mam nadzieję, że się uda bo brak pracy mnie za chwilę załamie... A potrzeby rosną...
Mam nadzieje, ze Dziadek czuje sie juz lepiej! Cale szczescie, ze trafil w pore do szpitala!
Co do pracy, to mam podobna sytuację. Jestem na stażu, a perspektywy też nie sa jakies rozowe. Nie maja pieniedzy na nowe etaty ;/ Choc szef obiecał mi, ze w razie gdy nie przyjma mnie u nich to da mi swietne referencje i podzwoni po swoich znajomych i pomoze mi sie gdzies zaczepic. Takze taka moja nadzieja ...

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Dzwoniłam do gin dzisiaj rano w sprawie tych tabletek. Lekarka powiedziała, żebym jeszcze 2 opakowania wzięła (wykupiłam je już wcześniej) i jeśli sytuacja się nie poprawi to zmienimy podczas nast kontroli. Mam taką fajną lekarkę, która bez przebadania nie wypisze recepty, no max. na 3 opakowania. Koleżanki narzekały, że muszą się badać co 3 miesiące, mimo tego że u nich wszystko ok. Ona sama jednak stwierdziła, że żadna kobieta nie może lekceważyć badań podczas brania hormonów i w ogóle co pół roku powinna przechodzić zwykłe badanie ginekologiczne (jak z kontrolą u stomatologa). I pierwszy raz spotkałam taką lekarkę, która przed przepisaniem leku zleci badania endokrynologiczne, zbada piersi i jeszcze w trakcie kontroluje.
To troche dziwne, ze lekarka powiedziała Ci, zebys dalej brała te leki. Skoro sa doskwierajace skutki uboczne powinno sie przerwac. Co do badan, to podobnie mam ze swoja babka. Chodze prywatnie i za kazde badanie musze bulic, ale przynajmniej wiem, ze wszystko jest ok

A co do badan ginekologicznych, to wlasnie w trakcie takiego rutynowego lekarce cos sie nie spodobało u mojej przyjaciółki i wysłała ja na jakies kompleksowe badania i okazalo sie, ze nie bedzie mogla miec dzieci ... Nie wiem, jak mozna zyc z taka wiadomoscia, gdy ma sie tylko 22 lata

Cytat:
Z moją mamą nie potrafię w ogóle rozmawiać. Na wieść o przeprowadzce do Krk ciągle jej coś nie pasuje. Przykładowe jej teksty: "W Krakowie pracują do północy i nie będziesz miała świąt wolnych", "Tyle płacić za wynajęcie jednego pokoju?" (cenowo jak wszędzie) a tu mnie całkiem rozbroiło: "Jak to tak bez ślubu będziecie razem mieszkać. Kto to słyszał o czymś takim?" No jak sama widzisz moja mama żyje w innym świecie i nie ma szans żebym się z nią dogadała
Ehhh, moze Twoja Mama po prostu nie chce, zebys ja opuszczała i tak probuje wszystkich sposobow, zeby Cie zatrzymac? Wiesz, Mama zawsze pozostanie Mama :P
A co do życia razem bez ślubu, to ostatnio gdy byłam w domu mój Tatko (sama nie wiem skad mu sie nagle przypomniało) sam siebie pochwalił, ze taki postepowy jest, bo nie miał nic przeciwko, gdy ja zamieszkiwałam razem z TZem (2.5 roku temu :P).

Cytat:
Napisane przez sztuczka_magiczka Pokaż wiadomość
Jaaacieee... Padłabym na cyce, gdyby tak mi mama albo tata powiedzieli Ogólnie to parę miesięcy temu (jak już zamieszkałam z TŻem) okazało się, że siostra mojego taty poszła do ich ojca i mu nagadała, że: "Dlaczego dziewczyny ślubów nie biorą?" i były też teksty typu: "Przecież lepiej jest być rozwódką z dzieckiem niż samotną matką" - no kur** Do tego jest to moja Chrzestna, święto✂✂✂*** jak ja to mówię... Masakra... No oczywiście, jakby mi półtora roku temu dała 30tysięcy na wesele to pewnie - wzięlibyśmy ślub w zeszłe lato, remont akurat też dobiegłby końca i byłoby pięknie = po Bożemu. Ale niestety niektórzy ludzie są na tyle ograniczeni, że nie potrafią zrozumieć motywu, iż ktoś chce mieć ślub i wesele ze swoich marzeń i snów, a nie pseudo-imprezę, zrobioną po kosztach i "od biedy"...
Niektórym po prostu niedogodzisz. Czasami to nawet nie ma co sie wdawac z nimi w dyskusje. Najwazniejsze, ze Wy jestescie szczesliwi

Cytat:
Czesc dziewczyny
Witaaaaaaam
Widze, ze slubujemy tego samo dnia!!!

Dziewczyny, dziś spędziłam 10 godzin w uczelnianej bibliotece. Jutro czeka mnie to samo Jak dożyje do poniedziałkowego popołudnia, to będę najszczesliwsza osoba na ziemi!!!!!!
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 20:09   #2388
DobraDusza88
Zakorzenienie

Dziewczyny tylko mnie czasem nie wykreślajcie

Bo ja cały czas Was czytam, ale u mnie w zasadzie nic nowego w sprawie z weselem- 19 marca może podpiszemy umowę z zespołem

Czytam Was, ale już brakuje czasu żeby się odezwać
Stary 2011-03-10, 20:13   #2389
jagodzia133
Zakorzenienie

gregia witam
no to tak w kościele zeszło nam się 5min. ;p mamy indeksy. Jest do odbycia 10 spotkań. Spotkania są w każdy czwartek o godzi. 19 ;p więc myślę że długo nie będą twały. Mogliśmy pójść już dzisiaj ale nie chciałam. ;p Zaczynamy od przyszłego tygodnia. U mnie w parafi to jest tak że przez cały rok są spotkania zawsze w czwartki. Zaczyna się kiedy się chce godzinę mam taką jak chciałam 16.00 z ciekawości zerknełam w ich zeszyt i okazało się że u mnie w kościele mało ślubów jest więc jest łatwo sobie zarezerwować godzinę tą upragnioną.
Jeśli chodzi o salę podczas podpisywania umowy babka okazała się konkretna... w ranach promocji (bo robimy w maju) zapłaci za nas ZAiKS chociaż w umowie było że mamy zapłacić my ale skreśliła ten punkt i ona ma zapłacić więc fajnie. Biesiada będzie W szatni i w schowku na alkohol (są to osobne pokoje) są nawet łóżka w razie jak by ktoś był zmęczony (jakaś babcia albo dziecko) i w takim ala biurze u kierowniczki też są dwa łóżka w razie co. Więc to jeszcze bardziej utwierdza mnie w tym że dokonałam dobrego wyboru.Są cztery toalety dwie na sali tanecznej i dwie na jadalnej. Za młodymi jest bar (bo kiedyś jakieś 10lat temu była tam zwykła restauracja teraz restauracja jest obok sali) i na ścianie jest boazeria (ale cały lokal jest taki bardziej zdobny tapety lustra ozdobne listwy itd) ale Pani powiedziała że jeszcze w tym roku robią remont tej ściany i też będzie taka sama jak całość lokalu. także jest dobrze
Lili & Gabryś

Stary 2011-03-10, 20:18   #2390
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
Cytat:
Też ostatnio o tym myślałam. W styczniu ubiegłego roku, gdy zaczynałam przygodę z tym forum pisałam z dziewczynami, których już od dawna tutaj nie ma. Niektóre zastanawiały się nad zmianą roku na 2011, a inne chciały odłożyć plany ślubne... no i słuch o nich zaginął, a szkoda!
Co do naszego ślubnego kalendarzyka to także jestem za. Przydałoby się go troszkę wyczyścić, jednak trzeba to zrobić jakoś z głową.
Chatka zajmuje się pierwszym postem więc ona musiałaby to wsztsko jakoś edytować ale ma napewno również dużo swoich spraw więc my możemy sugerować jednak decyzja należy do niej Nie będziemy specjalnie naszej PMce dokładać kolejnych obowiązków

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość
u mnie kontakt z rodzicami jest różny. Ostatnio nawet całkiem dobry ale jakoś nie zwykliśmy rozmawiać o sprawach sercowych itp. Nigdy nie byłam uczona wylewania uczuć przed rodzicami. Moze dlatego że jak jeszcze byłam mała, moi rodzice średnio się dogadywali. teraz w porównaniu z tamtymi czasami to jest jednak bajka
Pożartować, pogadać na luźne tematy potrafimy, ale jakoś trzymam lekki dystans. Chyba nie potrafiłabym tak szczerze pogadać z nią o swoich problemach i dylematach.
Myślę że w tematykę ślubną moi rodzice wtrącać się nie będą, mama jest nastawiona "młodzieżowo" do wszelkich spraw i tato też. Zobaczymy jak to będzie u rodziców TŻ.. No ale na razie nie zaprzątam sobie tym głowy
U mnie podobnie. Jakoś nigdy nie uczono mnie wylewania uczuć no i nie umiem tak szczerze od serca porozmawiać z mamą. Zresztą jak mam jakiś problem to wtedy raczej zamieniam się w samotnika. Może taka jestem a może tak się już przyjęło od małego. Zazdroszczę tym którzy potrafią rozmawiać z rodzicami jak z najlepszymi przyjaciółmi

sztuczka_magiczna, (kicia), Nattiv, Ewusia_marchew, magdziaS, gosza_m, malinkowo88, Lubcia - dziękuję wam dziewczynki trzymajcie kciuki koniecznie bo te kciuki PM 2012 naprawdę działają OCzywiście rozumiem że za jakiś czas (miesiąc bądź dwa) mam się pochwalić dalszymi efektami mojej pracy

Patrycja 28.06.2014

Edytowane przez beat@
Czas edycji: 2011-03-10 o 20:20
beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 20:28   #2391
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
gregia witam
no to tak w kościele zeszło nam się 5min. ;p mamy indeksy. Jest do odbycia 10 spotkań. Spotkania są w każdy czwartek o godzi. 19 ;p więc myślę że długo nie będą twały. Mogliśmy pójść już dzisiaj ale nie chciałam. ;p Zaczynamy od przyszłego tygodnia. U mnie w parafi to jest tak że przez cały rok są spotkania zawsze w czwartki. Zaczyna się kiedy się chce godzinę mam taką jak chciałam 16.00 z ciekawości zerknełam w ich zeszyt i okazało się że u mnie w kościele mało ślubów jest więc jest łatwo sobie zarezerwować godzinę tą upragnioną.
Jeśli chodzi o salę podczas podpisywania umowy babka okazała się konkretna... w ranach promocji (bo robimy w maju) zapłaci za nas ZAiKS chociaż w umowie było że mamy zapłacić my ale skreśliła ten punkt i ona ma zapłacić więc fajnie. Biesiada będzie W szatni i w schowku na alkohol (są to osobne pokoje) są nawet łóżka w razie jak by ktoś był zmęczony (jakaś babcia albo dziecko) i w takim ala biurze u kierowniczki też są dwa łóżka w razie co. Więc to jeszcze bardziej utwierdza mnie w tym że dokonałam dobrego wyboru.Są cztery toalety dwie na sali tanecznej i dwie na jadalnej. Za młodymi jest bar (bo kiedyś jakieś 10lat temu była tam zwykła restauracja teraz restauracja jest obok sali) i na ścianie jest boazeria (ale cały lokal jest taki bardziej zdobny tapety lustra ozdobne listwy itd) ale Pani powiedziała że jeszcze w tym roku robią remont tej ściany i też będzie taka sama jak całość lokalu. także jest dobrze
Faktycznie z tą salą to super trafiliście! Po pierwsze cena, po drugie biesiada, jeszcze ten ZAiKS Wam zapłacą No i ta szefowa naprawde miła się wydaje, skoro Wam sugeruje, ze jak coś, to bedzie gdzie kogoś w nagłej sytuacji przespać. Super

A co do nauk przedmałżeńskich, to zastanawia mnie jedna sprawa. U dziebie tych spotkań jest 10, jakaś inna PMka pisała o 6, ja natomiast tutaj na Wyspach księdza w polskim kościele pytałam i mówił, ze trwa to miesiąc czyli 5 spotkań. To nie ma jakieś ścisle okreslonej liczby godzin czy cos? Czy każda parafia robi to jak chce?
Stary 2011-03-10, 20:31   #2392
Nattiv
Zakorzenienie

Ja pamiętam, że na pewno szkrabek20 nas opuścił. Jak wiecie które dziewczyny się również ostatecznie pożegnały to piszcie.

Stary 2011-03-10, 20:31   #2393
(kicia)
Zakorzenienie

Co do kalendarza ja jestem za. Bo właśnie jest tam dużo osób które w ogóle nie pisze. Widzę że niektórzy wychodzą z założenia że skoro nie mają nic do powiedzenia na temat ślubu to nie napiszą nic. A przecież można się chociaż przywitać raz na jakiś czas i napisać co tam słychać.

beat@ no czekamy z niecierpliwością

a dziś mój TŻcik przyjechał do mnie na uczelnie z bukietem ślicznych róż i pomimo że się spóźnił i że zmarzłam jak czekałam to od razu mi złość minęła ma niezłe wyczucie sytuacji
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 20:31   #2394
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc dziewczyny
Witaj i opowiadaj jak się zaczęło itd

kochane mnie proszę nie skreślać bo się zamknę w sobie w ślubu nie będzie

beat świetny pomysł na zaproszenia bardzo oryginalny i czekamy na efekt końcowy czegoś takiego na allegro się nie znajdzie

odnośnie mamy - ja niestety nigdy nie miałam z nią dobrego kontaktu zawsze były jakieś zgrzyty itd zawsze powtarzałam, że jestem czarną owcą rodziny i jakoś nigdy nie zaprzeczała ale jestem twarda babka i na ojca zawsze mogłam liczyć różnie się z mamą pod każdym względem: charakterów, toku myślenia i organizacji, pogodziłam się z tym już i daję sobie jakoś radę ale nie ukrywam, że zdarzyło mi się parę razy łezkę uronić z tego powodu, wiele moich koleżanek ma świetny kontakt z mamą zazdrościłam im tego, nawet teraz chciałabym pogadać z nią na temat wesela a później nawet ciąży itd ale wiem, że zostanę z tym sama
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 20:36   #2395
(kicia)
Zakorzenienie

a i jeszczcze witam nową PM

a u mnie na stronie parafii pisze 10 spotkań a Nika pisała że ma być chyba 8

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

a co do kalendarza to ja mam taki pomysł na weryfikację kto się udziela a kto nie pod koniec tej części. Więc jeśli ktoś nie napisał ani jednego postu w tej części nie będzie już w kalendarzu w części 4. Ale to tylko taka propozycja
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 20:47   #2396
jagodzia133
Zakorzenienie

Dotk4 mi się wydaje że to zależy od parafii my jak zaczniemy o 19 no to ile to potrwa myślę że z godzinę no góra dwie w co wątpię. Przekonam się po 1 spotkaniu. Inne dziewczyny w Lublinie płacą za kurs 150zł u dominikanów i mają dwa spotkania tylko że po 8h. Ogólnie nie jest tak źle ja myślałam że po tej rewolucji w kościele to będę chodzić pół roku ;p
Lili & Gabryś

Stary 2011-03-10, 20:51   #2397
gregia
Zakorzenienie

Dzieki za przywitanie ja juz na szczescie studiowanie mam za sobą w lipcu mi sulnie 5 lat od obrony mgr Ja jestem z Koszalina, ale wesele organizuje 30km od mojego miasta w bardzo polecanym lokalu zreszta mam cała rodzine przyjezdna wiec musze miec ich gdzie polozyc A wy dziewczyny skąd jestescie?
Stary 2011-03-10, 20:52   #2398
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

TŻ mnie pozytywnie zaskoczył i umówił nas na podpisanie umowy z szefem zespołu na jutro A co najśmieszniejsze umówili się na 19 w Mc Donaldzie Ja sobie tego nie wyobrażam...

A z tych mniej pozytywnych informacji to wkopał mnie w organizację zabawy strażackiej w maju oraz festynu w sierpniu. I tym sposobem koszmar z załatwianiem zespołów sie nie skończył, tym bardziej, że tutaj mamy okrojone budżety i ma być dobry zespół a tani i jeszcze w sezonie ślubnym... Wcześnie o tym pomyśleli.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-03-10, 20:52   #2399
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
Dotk4 mi się wydaje że to zależy od parafii my jak zaczniemy o 19 no to ile to potrwa myślę że z godzinę no góra dwie w co wątpię. Przekonam się po 1 spotkaniu. Inne dziewczyny w Lublinie płacą za kurs 150zł u dominikanów i mają dwa spotkania tylko że po 8h. Ogólnie nie jest tak źle ja myślałam że po tej rewolucji w kościele to będę chodzić pół roku ;p
No własnie Mama mi mówiła, że ogólnie papiez chce jakies zmiany wprowadzic, zeby nauki trwały własnie pół roku! I to podobno nie jest żart, dlategu chcemy sie wyrobic z TZem jakos niedługo. Mieliśmy zacząć w ubiegły poniedziałek, ale lecę do Polski i opuściłabym 2 spotkania, wiec to by nie przeszło. Teraz czekamy na informacje o kolejnych spotkaniach i wtedy juz nie odpscimy!

Cytat:
TŻ mnie pozytywnie zaskoczył i umówił nas na podpisanie umowy z szefem zespołu na jutro A co najśmieszniejsze umówili się na 19 w Mc Donaldzie Ja sobie tego nie wyobrażam...

A z tych mniej pozytywnych informacji to wkopał mnie w organizację zabawy strażackiej w maju oraz festynu w sierpniu. I tym sposobem koszmar z załatwianiem zespołów sie nie skończył, tym bardziej, że tutaj mamy okrojone budżety i ma być dobry zespół a tani i jeszcze w sezonie ślubnym... Wcześnie o tym pomyśleli.
Haha, w McDonaldzie, to faktycznie troche zabawnie, ale ja np. z facetem na podpisanie umowy umówiłam się w M1, bo to był jedyny punkt, który kojarzyłam :P Poszlismy do kafejki, pogadalismy z godzine, podpisalam umowe i było po wszystkim

A czym sie zajmujesz na codzien? Bo tu jakis festyn, tu zabawa strażacka .. Az mnie zaciekawiłaś

Edytowane przez D0tk4
Czas edycji: 2011-03-10 o 20:55
Stary 2011-03-10, 20:53   #2400
ibyza
Wtajemniczenie

hehehe jagodzia powiem Ci, że wszystko Ci się rewelacyjnie ułożyło i super cieszę się bardzo z tą salą i w ogóle hehehe i śliczna i tania i jakie promocje nic tylko robić tam weselicho u mnie mają być tylko 4 spotkania uf to dobrze, bo nie wiem jak byśmy wytrzymali więcej, ale wiemy też, że są jeszcze jakieś dodatkowe w innej parafii z psychologiem, 2 albo 3 spotkania....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości