|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
co do rozmów z mamą to ja nie mam zaciekawie, moja mama się do wszystkiego wtrąca, chce za dużo wiedzieć, podobnie jak u aleksandretty. Ja narazie jeszcze jej nie uświadamiałam, że po sukienkę pojadę z siostrą i koleżanką a nie z nią (boję się wojny
) w skrócie: jeśli nie jest tak jak ona chce, to wtedy jest baaaardzo źle i złość na wszystko i wszystkich
|
|
|
|
#2372 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Cześć Wam, Kobietki!
![]() Ja dziś tylko szybko, poczytałam co Was boli Nasuwają mi się pewne ogólne wnioski, więc wybaczcie, że nie będzie do każdej z osobna Nie będę się rozpisywać, bo miałam się brać za mgr, a już mi połowa dnia zleciała... O 7.45 byłam na zajęciach, potem myłam samochód, a jak wróciłam do domu to poszłam spać i dopiero teraz wstałam... Wszystko przez tą okropną pogodę - śnieg z deszczem, szaro, buro i ponuro...Kontakty z rodzicami, wtrącanie się w wesele i rozmowy z mamą - myślę, a w sumie wiem z doświadczenia, że większość sytuacji konfliktowych wynika z tego, że mieszka się jeszcze pod jednym dachem. My z mamą też mamy super kontakty jak mieszkamy w innych miastach i widzimy się raz na kilka m-cy. Za to jak przez 4 ostatnie miesiące 2010 roku mama była w domu, to raz się tak pokłóciłyśmy, że prawie tydzień w ogóle słowem się do siebie nie odezwałyśmy. Starcie charakterów i tyle. Ja zawsze wybucham, jeśli czuję, że moje poczucie niezależności/samodzielności/zaradności jest zagrożone i mimo, że mama powie coś w dobrej wierze, bo chce dla mnie dobrze, to ja to często odbieram, że nie traktuje mnie jak dorosłą osobę i to mnie irytuje. Za to mój TŻ mieszka z mamą, w tym roku kończy 30 lat, mógłby być finansowo samodzielny (ale mama go utrzymuje Hormony. Ja powiem Wam, że zmieniłam tabletki na Nuvaring ponad rok temu i ma on niby mniejszą dawkę hormonów, ale jestem przy nim bardziej rozdrażniona i wybuchowa, strasznie humorzasta się zrobiłam. Pracuję nad tym, nawet przez myśl przeszedł mi powrót do tabletek, ale nie chcę zwiększać dawki, więc trzeba jakoś nad tym zapanować, chociaż tak jak w przypadku goszy to u mnie trudne... same wiecie co hormony potrafią z nami zrobić. PS. Zostało nam 499 dni do ślubu Czyli 1 rok 4 miesiące i 11 dni. To jeszcze bardzo, bardzo dłuuugo wg mnie!A przyczyna tego, że się coraz rzadziej udzielam na wątku jest prozaiczna: brak czasu i pewnie też trochę to, że tak naprawdę szał ślubny dawno mi minął. Ślub to teraz jakiś odległy temat. To znaczy istnieje gdzieś tam w podświadomości, ale to nie jest teraz topic number 1. Na razie niewiele nam zostało do załatwienia, fotografa nie mamy, ale myślę, że jak jeszcze trochę zaczekamy, to też nic się nie stanie, oby tylko tak z rok przed ślubem kogoś zaklepać. Tym bardziej, że może weźmiemy ze studia filmowego, a u nich już mamy termin na nagranie video zaklepany, więc nie powinno być problemu. Nam ciężko nawet znaleźć czas, żeby ustalić jakieś szczegóły co do wykończenia wnętrz w domu, a to jest teraz priorytetem dla nas.
Edytowane przez tenebrosa Czas edycji: 2011-03-10 o 15:02 |
|
|
|
#2373 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ojej to u mnie też 499dni Ale fajnie No właśnie mnie też niby taki szał już minął, a z drugiej strony trochę się stresuję, że zaraz będzie po wszystkim i tematyka ślubna nigdy więcej nie będzie mnie dotyczyła - no chyba że obejrzę swój film, zdjęcia czy jak pójdę na wesele do kogoś, ale to juz nie to samo XD Hehe ja to ogólnie mam czasem takie dziwne rozkminki Też mi czas zapierdziela jak nie wiem i wiele bym chciała zrobić ale jakoś brakuje mi tych paru godzin dziennie XD
|
|
#2374 |
|
Zakorzenienie
|
beat@ gratuluję cierpliwości przede wszystkim. Wygląda o bardzo praco i czasochłonnie, jak nie jeszcze bardziej, więc 3mam kciuki, żebyś spokojnie wyrobiła sie na czas i żeby paluszki nie puchły. Nie no szacun!!!!!
Nattiv ja to słuchać nie moge tych wszystkich babć, ciotek, sąsiadek, itp... że my młodzi to nie po bożemu, że ciągle w grzechu, że wstydu nie mamy... a niech teraz jedna z drugą sobie przypomną co za młodu w stodołach robiły, czy na trawce czy gdziekolwiek... bo w domu gdzież by tam, ojciec by pogonił! Babcia mojej kuzynki w łóżku ślub kościelny brała, bo była tuż przed rozwiązaniem i nie mogła do kościoła się dowlec. Ksiądz do domu przyszedł, by tylko dziecko urodziło sie w "normalnej" rodzinie. I co baba zapomniała jak było w jej przypadku, a młodych poucza. Mój dziadek sam opowiadał, że kiedyś to nawet gorzej było, bo wszystko mieli zakazane. I pod tym kątem mam mega młodzieżowego dziadka, bo nas rozumie. e, tenebrosa spokojnie powoli do wszystkiego dojdziecie. Dla mnie też priorytetem w takiej sytuacji było własne gniazdko, ślubem zaczniesz się przejmować później.
|
#2375 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny co myślicie o "wyczyszczeniu" trochę kalendarzyka? Wiele jest dziewczyn co się pojawiły na wątku i zaraz uciekły pozostawiając datę wpisaną w nasz rejestr
Strasznie dużo jest tego i trudno się odnaleźć nieraz Chcę poznać Wasze zdanie na ten temat.
|
#2376 |
|
Zakorzenienie
|
Też ostatnio o tym myślałam. W styczniu ubiegłego roku, gdy zaczynałam przygodę z tym forum pisałam z dziewczynami, których już od dawna tutaj nie ma. Niektóre zastanawiały się nad zmianą roku na 2011, a inne chciały odłożyć plany ślubne... no i słuch o nich zaginął, a szkoda!
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
Nattiv gosza_m jestem za
![]() Słuchajcie sala załatwiona noclegi też teraz lecę do kościoła (bo kancelaria jest czynna od 17-17.45) potem zdam relację buźźźźź mam prześwietny humor dzisiaj
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie kontakt z rodzicami jest różny. Ostatnio nawet całkiem dobry ale jakoś nie zwykliśmy rozmawiać o sprawach sercowych itp. Nigdy nie byłam uczona wylewania uczuć przed rodzicami. Moze dlatego że jak jeszcze byłam mała, moi rodzice średnio się dogadywali. teraz w porównaniu z tamtymi czasami to jest jednak bajka
![]() Pożartować, pogadać na luźne tematy potrafimy, ale jakoś trzymam lekki dystans. Chyba nie potrafiłabym tak szczerze pogadać z nią o swoich problemach i dylematach. Myślę że w tematykę ślubną moi rodzice wtrącać się nie będą, mama jest nastawiona "młodzieżowo" do wszelkich spraw i tato też. Zobaczymy jak to będzie u rodziców TŻ.. No ale na razie nie zaprzątam sobie tym głowy ![]() Co do osb które ciąglie gadają i pitolą "jaka to młodzież teraz jest baaa, i fee".. olać Wiadomo że taka jedna z drugą gadać nie ma o czym :pJa na wiosce też mam taką jedną "rozgłośnie plotkową" co wie wszystko najlepiej rok temu nawet słyszałam że buduję dom, że wesele planuje, o ciążach juz nie wspomne itp ![]() I zdania jestem ze najwięcej bajcą te- które na sumieniu też troche miały za młodu
Edytowane przez melod_y Czas edycji: 2011-03-10 o 17:42 |
|
|
|
#2379 |
|
Raczkowanie
|
Hej
nareszcie uporałam się ze wszystkim i jutro zapowiada się spokojny dzień. Bo na chwilę obecna padam, 3godziny snu to jednak zamało Co do wtrącania się przez rodziców czy teściów,całe szczęście moi i TŻ są pod tym względem ok, co prawda oni pokrywają koszty sali, więc pomarudzą przy zapraszaniu - tych wypada itp, ale resztę finansujemy sami. Pamiętam jak wybrałam salę i jechaliśmy ją oglądać, a mama TŻ upierała się przy swojej ulubionej- bo ładna, blisko, niedrogo itp. ale jak zobaczyła "moją" przyznała mi rację i od tamtej pory do niczego się nie wtraca. Kwestia hormonów z autopsji wiem, że potrafią dać w kość. Sama przez jakiś czas brałam tabsy, ale serio świrowałam Beat@ - pięknie i podziwiam. Ja swoje zaproszenia pewnie kupię, widziałam na allegro ładne i niedrogie, bo ja nie miała bym cierpliwości do takich rzeczy. Miłego wieczorku życzę Idę wreszcie odpocząć
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny
![]() czy mogę sie do Was przyłaczyc jako PM 2012 Moj slub odbedzie sie 23 czerwca, wczoraj byłam załatwic salę, teraz czekam na tż aż przyjedzie z zagranicy i pojedziemy do kościoła godzine ustalic. juz nie moge sie doczekac
|
#2381 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Troche tego nie rozumiem, do slubu ponad rok, na chwile obecna zalatwione wiele spraw...wiele zadanych pytan, udzielonych odpowiedzi.. czy to jest obowiazek udzielac sie tu codziennie? chyba nie o to chodzi w forum.
|
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam na myśli głównie takie osoby co powiedzą cześć, dwa słowa i na tym się kończy udzielanie na wątku. Są też i takie co się z nami pożegnały całkiem niestety.gregia Witaj
Kallos Sthenos - Piękno i Siła Edytowane przez Nattiv Czas edycji: 2011-03-10 o 18:56 |
|
|
|
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tych osób, to mi też chodzi o te, które się przepisały, tylko w jakiś mądry sposób trzeba będzie to zweryfikować. jagodzia no gratuluję załatwienia sali i noclegów!!! Z kościołem myślę, że też sprawnie pójdzie.
|
|
#2384 |
|
Zakorzenienie
|
nattiv chetnie bym wkleiła zdjecie pierscionka, ale moj komp nie odczytuje pendriva
a laptopa sprawnego zabrał tż ze soba za granice, ale bedzie za 2 tyg to na pewno sie pochwale. Zareczylsimy sie w tamtym roku w andrzejki, pierscionek ma mały brylancik i jest skromny taki jaki chcialam
|
#2385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
opowiadaj skąd jesteś i tak w ogóle im więcej tym lepiej Jeśli chodzi o kontakt z rodzicami to ja mam na razie spoko. Rodzice się nie wtrącają w sprawy związane ze ślubem. Mama chętnie chodzi ze mną różne sprawy załatwiać. Kwestie finansowe to takie, że rodzice dołożą się do ślubu a my postaramy się zapłacić ze swoich oszczędności za całe wesele i ślub. Jak to konkretnie wyjdzie to czas pokarze. Dziś podpisałam umowę z fotografem Gratuluje wszystkim pomyślnego załatwiania spraw ![]() oraz gratuluje beat@ pomysłowości na zaproszenia i trzymam kciuki aby wszystko dziergało się pomyślnie
|
|
#2386 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj gregia, będziemy się stresować tego samego dnia
|
|
|
|
#2387 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Uffff ... Kilka godzin, a tyle nadrabiania! :P
Cytat:
![]() Ja z Tata nie mam najlepszego kontaktu, tzn. nigdy nie przeprowadzam z nich takich typu rozmów. Natomiast z Mama jak najbardziej Wszystko zaczęło sie 4 lata temu, gdy rozstałam się z facetem i strasznie ciężko to przezywałam. Mama mnie wtedy bardzo wspierała, opowiedziałam jej wtedy o wszystkim, zupełnie szczerze i od tego czasu zawsze sie jej zwierzam. Ciezko mi sobie teraz nawet wyobrazic, zeby było inaczej )Cytat:
Co do pracy, to mam podobna sytuację. Jestem na stażu, a perspektywy też nie sa jakies rozowe. Nie maja pieniedzy na nowe etaty ;/ Choc szef obiecał mi, ze w razie gdy nie przyjma mnie u nich to da mi swietne referencje i podzwoni po swoich znajomych i pomoze mi sie gdzies zaczepic. Takze taka moja nadzieja ... Cytat:
![]() A co do badan ginekologicznych, to wlasnie w trakcie takiego rutynowego lekarce cos sie nie spodobało u mojej przyjaciółki i wysłała ja na jakies kompleksowe badania i okazalo sie, ze nie bedzie mogla miec dzieci ... Nie wiem, jak mozna zyc z taka wiadomoscia, gdy ma sie tylko 22 lata ![]() ![]() ![]() Cytat:
A co do życia razem bez ślubu, to ostatnio gdy byłam w domu mój Tatko (sama nie wiem skad mu sie nagle przypomniało) sam siebie pochwalił, ze taki postepowy jest, bo nie miał nic przeciwko, gdy ja zamieszkiwałam razem z TZem (2.5 roku temu :P). Cytat:
![]() Cytat:
Widze, ze slubujemy tego samo dnia!!! Dziewczyny, dziś spędziłam 10 godzin w uczelnianej bibliotece. Jutro czeka mnie to samo |
||||||
|
|
|
#2388 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tylko mnie czasem nie wykreślajcie
Bo ja cały czas Was czytam, ale u mnie w zasadzie nic nowego w sprawie z weselem- 19 marca może podpiszemy umowę z zespołem Czytam Was, ale już brakuje czasu żeby się odezwać
|
#2389 |
|
Zakorzenienie
|
gregia witam
no to tak w kościele zeszło nam się 5min. ;p mamy indeksy. Jest do odbycia 10 spotkań. Spotkania są w każdy czwartek o godzi. 19 ;p więc myślę że długo nie będą twały. Mogliśmy pójść już dzisiaj ale nie chciałam. ;p Zaczynamy od przyszłego tygodnia. U mnie w parafi to jest tak że przez cały rok są spotkania zawsze w czwartki. Zaczyna się kiedy się chce godzinę mam taką jak chciałam 16.00 z ciekawości zerknełam w ich zeszyt i okazało się że u mnie w kościele mało ślubów jest więc jest łatwo sobie zarezerwować godzinę tą upragnioną.Jeśli chodzi o salę podczas podpisywania umowy babka okazała się konkretna... w ranach promocji (bo robimy w maju) zapłaci za nas ZAiKS chociaż w umowie było że mamy zapłacić my ale skreśliła ten punkt i ona ma zapłacić więc fajnie. Biesiada będzie W szatni i w schowku na alkohol (są to osobne pokoje) są nawet łóżka w razie jak by ktoś był zmęczony (jakaś babcia albo dziecko) i w takim ala biurze u kierowniczki też są dwa łóżka w razie co. Więc to jeszcze bardziej utwierdza mnie w tym że dokonałam dobrego wyboru.Są cztery toalety dwie na sali tanecznej i dwie na jadalnej. Za młodymi jest bar (bo kiedyś jakieś 10lat temu była tam zwykła restauracja teraz restauracja jest obok sali) i na ścianie jest boazeria (ale cały lokal jest taki bardziej zdobny tapety lustra ozdobne listwy itd) ale Pani powiedziała że jeszcze w tym roku robią remont tej ściany i też będzie taka sama jak całość lokalu. także jest dobrze
|
#2390 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Chatka zajmuje się pierwszym postem więc ona musiałaby to wsztsko jakoś edytować ale ma napewno również dużo swoich spraw więc my możemy sugerować jednak decyzja należy do niej Nie będziemy specjalnie naszej PMce dokładać kolejnych obowiązków Cytat:
![]() sztuczka_magiczna, (kicia), Nattiv, Ewusia_marchew, magdziaS, gosza_m, malinkowo88, Lubcia - dziękuję wam dziewczynki trzymajcie kciuki koniecznie bo te kciuki PM 2012 naprawdę działają OCzywiście rozumiem że za jakiś czas (miesiąc bądź dwa) mam się pochwalić dalszymi efektami mojej pracy
Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2011-03-10 o 20:20 |
|||
|
|
|
#2391 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i ta szefowa naprawde miła się wydaje, skoro Wam sugeruje, ze jak coś, to bedzie gdzie kogoś w nagłej sytuacji przespać. Super ![]() A co do nauk przedmałżeńskich, to zastanawia mnie jedna sprawa. U dziebie tych spotkań jest 10, jakaś inna PMka pisała o 6, ja natomiast tutaj na Wyspach księdza w polskim kościele pytałam i mówił, ze trwa to miesiąc czyli 5 spotkań. To nie ma jakieś ścisle okreslonej liczby godzin czy cos? Czy każda parafia robi to jak chce? |
|
|
|
|
#2392 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam, że na pewno szkrabek20 nas opuścił. Jak wiecie które dziewczyny się również ostatecznie pożegnały to piszcie.
|
#2393 |
|
Zakorzenienie
|
Co do kalendarza ja jestem za. Bo właśnie jest tam dużo osób które w ogóle nie pisze. Widzę że niektórzy wychodzą z założenia że skoro nie mają nic do powiedzenia na temat ślubu to nie napiszą nic. A przecież można się chociaż przywitać raz na jakiś czas i napisać co tam słychać.
beat@ no czekamy z niecierpliwością ![]() ![]() a dziś mój TŻcik przyjechał do mnie na uczelnie z bukietem ślicznych róż i pomimo że się spóźnił i że zmarzłam jak czekałam to od razu mi złość minęła ma niezłe wyczucie sytuacji
|
#2394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kochane mnie proszę nie skreślać bo się zamknę w sobie w ślubu nie będzie ![]() beat świetny pomysł na zaproszenia bardzo oryginalny i czekamy na efekt końcowy czegoś takiego na allegro się nie znajdzie ![]() odnośnie mamy - ja niestety nigdy nie miałam z nią dobrego kontaktu zawsze były jakieś zgrzyty itd zawsze powtarzałam, że jestem czarną owcą rodziny i jakoś nigdy nie zaprzeczała ale jestem twarda babka i na ojca zawsze mogłam liczyć różnie się z mamą pod każdym względem: charakterów, toku myślenia i organizacji, pogodziłam się z tym już i daję sobie jakoś radę ale nie ukrywam, że zdarzyło mi się parę razy łezkę uronić z tego powodu, wiele moich koleżanek ma świetny kontakt z mamą zazdrościłam im tego, nawet teraz chciałabym pogadać z nią na temat wesela a później nawet ciąży itd ale wiem, że zostanę z tym sama
|
|
#2395 |
|
Zakorzenienie
|
a i jeszczcze witam nową PM
a u mnie na stronie parafii pisze 10 spotkań a Nika pisała że ma być chyba 8 ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- a co do kalendarza to ja mam taki pomysł na weryfikację kto się udziela a kto nie pod koniec tej części. Więc jeśli ktoś nie napisał ani jednego postu w tej części nie będzie już w kalendarzu w części 4. Ale to tylko taka propozycja
|
#2396 |
|
Zakorzenienie
|
Dotk4 mi się wydaje że to zależy od parafii my jak zaczniemy o 19 no to ile to potrwa myślę że z godzinę no góra dwie w co wątpię. Przekonam się po 1 spotkaniu. Inne dziewczyny w Lublinie płacą za kurs 150zł u dominikanów i mają dwa spotkania tylko że po 8h. Ogólnie nie jest tak źle ja myślałam że po tej rewolucji w kościele to będę chodzić pół roku ;p
|
#2397 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki za przywitanie
ja juz na szczescie studiowanie mam za sobą w lipcu mi sulnie 5 lat od obrony mgr Ja jestem z Koszalina, ale wesele organizuje 30km od mojego miasta w bardzo polecanym lokalu zreszta mam cała rodzine przyjezdna wiec musze miec ich gdzie polozyc A wy dziewczyny skąd jestescie?
|
#2398 |
|
Zakorzenienie
|
TŻ mnie pozytywnie zaskoczył i umówił nas na podpisanie umowy z szefem zespołu na jutro
A co najśmieszniejsze umówili się na 19 w Mc Donaldzie A z tych mniej pozytywnych informacji to wkopał mnie w organizację zabawy strażackiej w maju oraz festynu w sierpniu. I tym sposobem koszmar z załatwianiem zespołów sie nie skończył, tym bardziej, że tutaj mamy okrojone budżety i ma być dobry zespół a tani i jeszcze w sezonie ślubnym... Wcześnie o tym pomyśleli.
|
#2399 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A czym sie zajmujesz na codzien? Bo tu jakis festyn, tu zabawa strażacka .. Az mnie zaciekawiłaś
Edytowane przez D0tk4 Czas edycji: 2011-03-10 o 20:55 |
||
|
|
|
#2400 |
|
Wtajemniczenie
|
hehehe jagodzia powiem Ci, że wszystko Ci się rewelacyjnie ułożyło i super
cieszę się bardzo z tą salą i w ogóle hehehe i śliczna i tania i jakie promocje nic tylko robić tam weselicho u mnie mają być tylko 4 spotkania uf to dobrze, bo nie wiem jak byśmy wytrzymali więcej, ale wiemy też, że są jeszcze jakieś dodatkowe w innej parafii z psychologiem, 2 albo 3 spotkania....
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.

) w skrócie: jeśli nie jest tak jak ona chce, to wtedy jest baaaardzo źle i złość na wszystko i wszystkich

Nasuwają mi się pewne ogólne wnioski, więc wybaczcie, że nie będzie do każdej z osobna
Nie będę się rozpisywać, bo miałam się brać za mgr, a już mi połowa dnia zleciała... O 7.45 byłam na zajęciach, potem myłam samochód, a jak wróciłam do domu to poszłam spać i dopiero teraz wstałam... Wszystko przez tą okropną pogodę - śnieg z deszczem, szaro, buro i ponuro...
Ojej to u mnie też 499dni
Ale fajnie

18.08.2010 - zaręczyny

i podziwiam.