|
|||||||
| Notka |
|
| Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
...chyba przesadziłam...:(
Przez kilka lat wycinałam skórki nawet kilka razy w tygodniu... Niedawno dowiedziałam sie ze wycnanie skórek chamuje wzrost paznokcia. Zawsze wolno mi rosły ale teraz wydaje mi się że prawie wogóle nie rosną!!! albo tak strasznie wolno że gdy moje kumpele już przynajmniej 4 razy obcinały swoje moje ledwo urosły może z 5 mm..... Co teraz???
((((( Chyba je zniszczyłam...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: ...chyba przesadziłam...:(
teraz odżyweczka, oliweczka i nie wycinaj tylko odpychaj
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Hmm pierwszy raz słyszę ,że wycinanie skórek ma wpływ na wzrost paznokci.ja wycinam a mimo to paznokcie szybko mi rosną.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Wycinanie niewiele ma wwspólnego ze wzrostem paznokcia (no zależy jak ty wycinałaś te skórki
)A to, że niby wolniej ci rosną to raczej sugestia niż prawda ![]() Odżywki oliweczki - no Zaczarovana już poradziła
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Co do szkodliwości wycinania skórek, często bardzo nieumiejętnego z resztą, słyszałam jedynie, że pozbawienie paznokci skórek może upodatnić je na "złapanie" grzybicy, lub innych chorób.
Ale również nie zgodzę się z tym, żeby miało to wpływ na ich wzrost Chyba, że uszkodzona została macierz... Jednakze myśle, że rosły by dalej, ale zniekształcone.Paulakrk stoi na straży macierzy, więc może Ona wypowie się na ten temat
|
|
|
|
|
#6 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Bo co rusz do tablicy wywoływana jestem ![]() Wydaje mi się ,że jesli na pazurku nie ma zadnych zmian typu bruzdy czy inne nierównosci, macierz uszkodzona nie została wiec o zahamowaniu wzrostu nie powinno być mowy Ale może zapytamy jeszcze Albertynkę ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poczekajmy na decyzję Albertyny ;P
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Albertyna posłusznie sie melduje!Wycinanie skórek nie ma wpływu na wzrost paznokci. Zgadzam się w 100% z poprzedniczakami, a zwłaszcza z Paula Cytat:
-pora roku- w lecie szybciej -wiek- starszym ludziom duzo wolneij -DIETA- takze odchudzanie sie!!!!!!!!!!!! oraz ilośc jedzonych witamin i mikroelementów -wachania hormonalne w organiźmie zwłascza w okresie dojrzewania
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
uf! Dziękuję Wam STRASZNIE!!!
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście, ja chyba z 6 lat regularnie obcinam skórki tak z 1 na tydzien lub 2 tygodnie, i paznokcie rosna w tempie normalnym
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Nie chce, żeby to wyglądało jak OT ale moim zdaniem ma troszke związek
![]() Ostatnio buszując po necie znalazłam jakieś wypracowanie/artykuł czy coś, w którym napisane było, że wzrost paznokci, a raczej jego przyspieszenie mogą powodować: czyszczenie, piłowanie, polerowanie i, co najciekawsze - stukanie o coś twardego. Ile w tym prawdy?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Malattia ciekawe rzeczy piszesz
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Znalazłam: http://www.janssen-cilag.pl/disease/...l&s=5#pytanie8
"Czynniki przyspieszające wzrost paznokci:
Wiec może to ma jakiś sens? Nie mam pojęcia
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Wycinanie skórek może spowolnić wzrost paznokcia,jeśli się z tym wycięciem przesadzi i uszkodzi paznokieć przy wale paznokciowym.Nawet mikro urazy mogą powodować spowolnienie bądz tworzenie sie pofalowń płytki.Łatwo przesadzić zwłaszcza jak ktoś je wycina nieumiejętnie cążkami z szeroką"główką" lub wycinaczem w kształcie V(nie znam nazwy tego).
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
znowu czegos nowego sie dowiedzialam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Paznokcie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.

((((( Chyba je zniszczyłam...

)