|
|
#991 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
Cytat:
Teraz i siersc jest fajna i kupka tez wyglada odpowiednio , pieski sa zadowolene i co DLA MNIE WAZNE jedzą ją chętnie, nie "za karę", smakuje im . Dzisiaj po raz pierwszy dostaly pokrojone kawaleczki wolowinki, jadly z wielką chęcią , zobaczymy czy nie bedzie zadnej rewolucji
|
|
|
#992 | |
|
BAN stały
|
Z racji, ze opowiadam się za żywieniem naturalnym postaram sie napisać o tym co można a czego nie
- tak jak to stosuje od lat u siebie.Wiadomo, ze żywienie człowieka i psa różni sie wiec pie karmienie troche inaczej wygląda. Bardzo często spotykam sie z rożnymi sytuacjami gdzie peis po złym zywieniu ma jakieś sensacje żołądkowe. Po prostu własciciel pzrez zle pojeta miłość do swojego czworonoga zaserwował mu posiłek, który wcale mu na zdrowie nei poszedł... Wiadomo, ze pies ma silnie rozwinieta szczeke jako co by nie było drapieznik a wiec nei powinien otrzymywac do jedzenia kaszki, ciasteczek czy tez innych łakoci. Pies ma w porównaniu z innymi zwierzetami dosc krótki pzrewod pokarmowy i dlatego tez nei potrafi dobrze wykorzystac pokarmu roslinnego jesli własnie on przeważa w jedzeniu. To tez tłumaczy , że psy sa tak wrazliwe na wszelkie zmiany pokarmu - które zawsze powinniśmy wprowadzać sukcesywnie i pomału. Nie ma wątpliwości, że psy sa zwierzętami mięsożernymi i dlatego psie pożywienie powinno składać sie z mięsa ale.... No właśnie jest ale jak we wszsytkim Tym "ale" jest to, ze nie tylko powinno być mięso ale równeiz i inne produkty ![]() Podaję psom do jedzenia: ryż lub makaron, biały ser, żółtko jaj, marchew gotowaną, od czasu do czasu płatki owsiane, koperek, pietruszka, jabłka... Nigdy nie podaję psom do jedzenia: ostrych przypraw bo doprowadza to do podrażnienia i schorzeń nerek, rurowatych kosci z drobiu i z dziczyzny, ości z ryb, kaszy bo zamulaja zoładek i sa ciezkostrawne, ziemniaków, roslin strączkowych, kapusty, słodyczy, podrobów. Jesli zywi sie tylko pokarmem naturalnym i pamieta sie o jego proporcjach gdzie mięso powinno stanowić 2/3 posiłku a 1/3 produkty roslinne .I jak wspominałam ku swojej wygodzie dołączyłam jako wypełniacz traktując do pożywienia naturalnego karmę przemysłową a wiec daję zestawy mieszane można powiedzieć. Ponieważ dostaję zapytania od forumowiczów o żywienie mieszane pozwolę sobie jeszcze napisać , ze nie jest to system karmienia: jeden dzień czy kilka dni sama karma przemysłowa a kolejny dzień/dni karma naturalna ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#993 |
|
Zadomowienie
|
A ja zapewniam mojej koteczce różnorodność, bo kot w naturze też nie odżywia się monotonnie (jeżeli ma wybór). Kicia uwielbia gotowanego kurczaka z marchewką, raz na jakiś czas rybkę (oczywiście bez ości), podroby, prócz wątróbki, za którą nie przepada (i z którą też trzeba uważać), oczywiście nabiał (twarożek, czasem jogurt nat., mleko dla kotów). Jajkami gotowanymi niestety gardzi, ewentualnie zje żółtko z białym serem. Suchą karmę też podaję, bo chrupiąc kot oczyszcza ząbki z osadów. Z puszek lubi Animondę, Bozity nawet nie skosztowała, powąchała i odeszła... Czasem potrafi mnie zaskoczyć, np wczoraj w nocy obskubała kapustę z gołąbków, na szczęście mało, więc obyło się bez sensacji
Maselniczkę też muszę przed nią chować. Generalnie staram się nie przyzwyczajać kota do jednego rodzaju pokarmu, co nie znaczy, że dostaje wszystko na co ma ochotę
|
|
#994 |
|
BAN stały
|
Myślę, ze Twoja kotka jest i będzie zdrowa jak przysłowiowy rydz własnie ze względu na tak dobre i różnorodne żywienie
![]() ps. Ale , że taki mały lisek z Twojego kotka to sie nei spodziwałam. Wiem,ze psiaki to "złodziejaszki" szczególnie jak cos pysznego jest na talerzu pod ich nosem ale , że koty?. A przypomniało mi sie o złodziejstwie psim ))) nawet ochrona nie zareagowała a prezydentowa sie śmiała . Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-11 o 19:41 |
|
|
|
|
#995 |
|
Rozeznanie
|
ja bym się nie chwaliła,że pies kradnie, bo albo nie jest nauczony życia w domu,albo nie jest wychowany, no i psy nie są "złodziejaszkami", tylko te nie wychowane,
ja sobie nie wyobrażam, bym musiała chować jedzenie i mimo tego,że moje psy siedzą na kanapie, pufie, itp, to stołu nie ruszą i ja mogę talerz położyć sobie choćby na tapczanie i pies nie ruszy, bo to nie jego, wstydziłabym się też,gdyby dziecko z ciastkiem podeszło do psa i zostało "okradzione", zresztą nawet staruszek babci jest nauczony kulturalnego życia w domu i sunia chłopaka też,mimo,że pysk ma na wysokości stołu, a swoje smakołyki ma na półce i ich nie ruszy,choć są nisko,ale wie,że je dostaje od człowieka,zresztą ona nie jest taka żarta,by walczyć o jedzenie,bo dostaje tyle,ile powinna, więc taki mój apel, uczcie psy podstawowych zasad,by nie utrudniały życia innym, bo potem czy w parku,czy w miejscach gdzie ludzie jedzą i mogą tam przebywać psy, to jest problem |
|
|
|
|
#996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to jest wstyd. kiedys suka znajomych zezarla mi kawalek pizzy, ktory trzymalam w reku. szczerze mowiac bylam tym obutzona i mialam ochote odruchowo trzepnac ja w ucho. jeszcze zrozumiale jest jak pies cos gwizdnie jak wlasciciela nie ma w chacie-to jest instynkt samozachowawczy. ale przy wlascicielu??? zero wychowania. na ostatniej wystawie mlodej nowwy kumpel zezarl takie malutkie paczki, ktore jego pan kupil zone, a moj pies na to...zaczal szczekac na niego z oburzeniem jakby mowil"co ty robisz stary, nie wiesz, ze nie wolno?". moj pies tez nie wyzera dzieciom. a ja moge jesc przy niej nawet kanapke z szynka i ona nie zebrze. nie ma takiej sytuacji, ze pies kolo mnie stoi i slina mu z mordy leci. od dziecinstwa, kiedy za bardzo interesowala sie tym, co jemy slyszala "fee" i to wystarczylo, zeby szla zajac sie swoimi sprawami lub swoja miska. ale u mnie w domu sa zasady-nie mam karmienia psa z talerza, nie ma dzielenia sie z psem tym, co jemy i nie ma jedzenia za darmo. |
|
|
|
|
|
#997 |
|
BAN stały
|
Moja kochana Beja uwielbia sobie podejsć do stołu i potrafi główkę sobie oprzec o rant stołu i patrzec. Nigdy głodna nie jest na tyle aby coś ukraść. Ale tylko jesli zachęcona będzie miłym glosem pozwoli sobie na to aby wylizać talerz albo zjeść cos z niego. Potrafi delikatnie (jeśli jej sie pozwoli) ściągnąć z widelca kawałek np. mięska. Jest tak przy tym niezmiernie delikatna. Teraz jest to już można powiedzieć "starsza pani" ale wtedy na pokazach była młodym podlotkiem, który jak napisałam zachęcona miłym głosem pozwoliła sobie na więcej
![]() U nas w domu: * jedzenie za darmo bo to jest obowiazek karmić psy i nie tylko ![]() * jedzenie nigdy nie jest nagrodą bo nagrodą jest smakołyk Wracając do tamtego spotkania z prezydentową , które tak oburzyło tutaj forumowiczki dodam , ze wówczas były tez z nami nasze inne psy w sumie było ich sześć i tylko Beja jako najmłodsza wówczas przedstawicielka "naszej sfory" zrobiła taki "świetny numer". Dlaczego świetny? bo wzbudził on salwy śmiechu a sunia wzbudziła ogólne zainteresowanie - bardzo pozytywne Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-12 o 12:48 |
|
|
|
|
#998 |
|
Przyczajenie
|
Piesek (yorkshire terier) - sucha: Royal Canin na początku dostawał, ale nie smakuje mu ta karma, dostaje teraz Josferę. Mokra - świetna jest w mięsnym niedaleko mojego domu - zero konserwantów, ze świeżutkiego mięsa (a nie jakiś odpadów poprodukcyjnych), albo takie malutkie puszeczki o niemieckiej nazwie
Do tego czasem dostanie gotowane mięsko kurczaka, trochę wołowiny, ryż z bulionem (domowy, nie z kostki rosołowej ), marchew. Szczurki karmiłam karmą z Vitacraft, do tego dostawały owoce i warzywa (te, które można im dać, rzecz jasna), czasem odrobinę białego sera, suchary i wafle ryżowe, jeśli udało im się jakiś mi zawinąc
|
|
|
|
|
#999 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ps. Cytat:
Robi się głodna w nocy, wyjada co zostało w miseczce a potem buszuje Straaasznie niewychowana
|
|
|
#1000 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Niewychowana ale kochana jak to mówiła moja babcia Moje jedne są wychowane (a może takie mądre same z siebie kto to wie ) a inne pozwalają sobie na sporo. Zauważyłam, ze niektóre są to takie "psie cwaniaki" jak ja to nieraz się śmieję. Ale za to jakie charakterne ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Ciekawi mnie czy dla szczurków jest tez spory wybór karm tzw. gotowców?. |
|
|
|
|
|
#1001 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moich malych też szynka nie rusza i wiele innych rzeczy rowniez. Kazdy w domu ma inne zasady i niejeden czlowiek potępi Twoje "zasady", a Ty potępisz jego zasady i tak w kolko . Nie ma jedzenia za darmo..Dobrze ze rodzice dzieciom nie dają jesc za " wykonane komendy, bo biedne niemowlaki pomarłyby z glodu . Karminie psa to Twoj obowiazek , jesli uwazasz się za "człowieka". Tak jak karmienie dziecka, sniadanie czy obiad ma być nagrodą za to ze bylo grzeczne i usłuchane? O MATKO!!!! Ja powiem , że jakby mi jakiś piesek zwinal coś z ręki np podczas głaskania itd. to raczej nie mialabym ochoty "trzepnąc go w ucho" tylko zwyczajnie bym się uśmiechnęła z niespodziewanej sytuacji , a nie od razu walic. Od wychowywania psa jest wlasciciel , ktorego obowiazkiem jest DAC PSU JESC, wyprowadzac i dbac o niego w kazdym calu. A to-jak jest wychowany to sprawa wlasciciela. Jesli wlascicielowi nie przeszkadza to czy tamto-to czemu OBCY ma tego zabronić. Wielu ludzi uwaza ze spanie z psem tez nie jest najlepszym pomyslem, a ja no nie widze w tym nic zlego, wrecz przeciwnie, nie moge bez nich zasnąc. I co -to znaczy ze PIES W LOZKU to od razu bleee, źle wychowany ? No proszę ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
![]() Tez bym sie smiala z tego , bo pies to zywe stworzenie a nie maszyna do wyonywania komend i wyobrazam sobie jak musialo ich to rozbawić ![]() Ps- Wczoraj podalam po raz pierwszy kawalek surowej wolowinki maluchom i jedna dobrze zniosla, kuuupka tez standardowa, ale druga miala baaardzo luźną kuuupkę....więc nie wiem czy ryzykowac i podawac jej jeszcze. W zasadzie jadla to samo co zwykle plus wolowinke, wiec ona tylko mogla wywolac taką reakcję. Mimo ze podalam naprawde malo...i z chęcią ją jadla. Dzisiaj ta, ktora dobrze ją zniosla dostala rowniez kawalek-tzn ja pokroilam jej, a ta druga nie chciala nawet ... ![]() ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() klask i: Urozmaicona dieta jest na pewno wartościowsza niz same suchary albo same mokre![]() ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
![]() Kiedyś jak z moja mama chodzilam i z jej psem na szkolenie to pamietam jak dzis jak treser mowil, że pies ma robic, to co chce wlasciciel nie ZE STRACHU ze zaraz dostanie w lep, tylko dlatego ze CHCE wspolpracowac i robić to z przyjemnosci a nie pod rygorem ciagle. Pamietam ze na poczatku zdarzaly się male gafy, ale jakoś sobie z tym poradzili
|
|
|
#1002 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pies to pies. a szczesliwy pies to taki, ktory wychowywany jest zgodnie z zasadami. moj pies dostaje jesc regularnie. ale po pierwsze nie zaczyna jesc dopoki jej nie pozwole. jesli zapomne pozwolic, to czeka az wroce do pokoju i nie rusza miski. po drugie przed tym jak zacznie jesc szczegolnie jak dostaje inny posilek niz suche, musi cos dla mnie zrobic. jesli uwazasz, ze "siad" lub "uklon" przed posilkiem to barbarzynstwo, radzilabym skontaktowac sie z dobrym szkoleniowcem... Cytat:
tylko jogurt naturalny jemy razem i mimo ze mloda go uwielbia, dobrze wie, ze zeby pani dala wylizac kubeczek, trzeba sie zachowywac. Cytat:
dlatego ja ucze mojego psa kultury takze wobec obcych. szczegolnie, ze czesto przebywamy wsrod ludzi, a to jest moim zdaniem niedopuszczalne, zeby przy psie nie mozna bylo spokojnie jesc. Cytat:
moj pies sypia w lozku. nie zmienia to faktu, ze kiedy mowie "zejdz" to musi zejsc bezwzglednie, bo lozko jest moje. jej gniazdo to klatka. gdyby nie umiala scgodzic na komende, stawiala sie, to owszem bylby problem. Cytat:
uwielbia ze mna wspolpracowac i na ringu i w polu i na torze agility. nie nazywaj zasad, ktore sa potrzebne KAZDEMU psu do zwyczajnego poczucia bezpieczenstwa rygorem, bo to troche nie na miejscu i zwyczajnie swiadczy o tym, ze nie znasz podstaw szolenia...a to przykre, bo masz dwa psy. |
|||||
|
|
|
|
#1003 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
Prosta zasada kultury. W swoim domu mozna robic co się chce i jak ktoś do nas przychodzi to dostosowuje się do nas , a nie my do niego, wiec jesli czyjs pies zwinalby mi sprzed nosa kanapkę, to mnie to nie i interesuje. Jestem u kogoś-szanuję czyjes zasady, ktoś jest u mnie-szanuje moje.---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- moj pies jest mi oddany bezwzglednie. uwielbia ze mna wspolpracowac i na ringu i w polu i na torze agility. nie nazywaj zasad, ktore sa potrzebne KAZDEMU psu do zwyczajnego poczucia bezpieczenstwa rygorem, bo to troche nie na miejscu i zwyczajnie swiadczy o tym, ze nie znasz podstaw szolenia...a to przykre, bo masz dwa psy.[/QUOTE] Nie musze znac podstaw szkolenia ,by posiadac psa, nie muszę byc nauczycielka, by moc uczyć inne dzieci ipomagac w lekcjach, nie muszę byc lekarzem by zazyc APAP ![]() ![]() ![]() Moje psy nie "kradną" jedzenia , dlatego ze maja pełno w tylkach, dostaja jesc bez względu na to czy wykonają komende czy tez nie, bo uwazam ze dostac jesc MUSZA. Jedza rozne rzeczy, wiec nie robi na nich zadnego wrazenia szyneczka na stole, czy tez jakiś sledzik, czy cokolwiek innego . Ponadto dla kazdego "zasady" znacza co innego. Ja z swoimi psami spedzam kazda wolna chwile- jak się kąpie, siedza w lazience i czekają az wyjde, jak jem, to siedzą mi na kolanach grzecznie, co nie znaczy ze zebrzą, jak czytam leza mi na kolanach, nie są ze mną tylko kiedy same sobie śpia. Jezdza ze mną tez do pracy i nie widze w tym nic złego, zadne zwierzaki nie byly jeszcze ze mną tak zwiazane, m.in dzieki temu ze spedzam z nimi DOSLOWIE kazda wolna chwilę,, nawet kiedy nie jest ona wolna-one są ze mną. Moje psy to WYLACZNIE przyjaciele, nie służacy i "robotnicy". Jedni psa od stolu odganiaja, inni nie i to kwestia INDYWIDUALNA, co dla kogos jest dobre lub zle. Jak do mnie ktoś przychodzi to ma zaakceptowac moje zasady, a nie wnosic swoje, jak coś się nie podoba to won z domu, stad tez mam wyselekcjonowaną grupę znajomych z branży, ktorzy bezwzględnie musza kochac zwierzaki, inaczej się nie dogadamy ![]() To samo doyczy karmienia-jedni uwazają za najlepsze TYLKo domowe zarelko, inni TYLKO karmę , jeszcze inni mieszkją i nie ma JEDNOZNACZNEJ odpwoiedzi, ktore zywienie jest najlepsze, bo wielokrotnie jest tak ze psy karmione karmą "najlepsza" bardziej chorują niz te, karmione wg niektorych "byle jaką". Wiec dla kazdego , co innego znaczy ":dobre", tak samo jak dla kazdego co innego znaczą "zasady".
Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-03-12 o 17:59 |
||
|
|
|
|
#1004 | ||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja Beja zawsze spała w łóżku i choć żaden inny pies nie wchodzi mi do łóżka ona ma cały czas ten przywilej Cytat:
. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
|
#1005 |
|
Zadomowienie
|
nie chodze w odwiedziny do ludzi, ktorzy maja zle wychowane dzieci lub psy. ale jesli zle wychowanie psa czy dzieciaka dotyka mnie w miejscu publicznym, to srednio jestem z tego zadowolona.
widzisz...mojemu psu nie wystarcza "siedzenie na kolankach" i "lezenie ze mna w lozku". ja z nim musze pracowac. bezposrednio od tego zalezy bowiem jej szczescie. moj pies nie jest ani "sluzacym" ani "robotnikiem". nie jest tez moja zabawka. od tego, czy jest posluszna zalezy jej bezpieczenstwo. |
|
|
|
|
#1006 | ||||||
|
BAN stały
|
Moje wszystkie psy muszą "pracować" bo każdy z nich uczy się podstawowych komend, zachowania się, figur w ringu itp. ale żaden nei robi tego za jedzenie czy karę. Każdy to robi dla nagrody i aby sprawić przyjemność właścicielowi.
Cytat:
.Beja zawsze byłą wyjątkiem (ale również się nie ślini ani nie zebrze) - moim ukochanym i bardzo lubi stać przy stole i kłaść swoją mordke na mojej rece. I ja równeiż to lubie. Ale nikomu innemu z domowników nigdy swojego pyszczka o ich ręce nie opiera Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas jest identyczniejak komuś zwierzaki nie "pasi" to "poff" Cytat:
![]() ![]() klask i:
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-12 o 19:01 |
||||||
|
|
|
|
#1007 |
|
Rozeznanie
|
fakt,uciekłam z tego forum,jak zaczęło być reklamą pewnej osoby,ale stwierdziłam,że za długo tu jestem by przez jedną osobę nie móc pisać,więc nie wiem,do kogo te ale,
a co do etykiety, to napisałam to co jest moim zdaniem i mam do tego prawo, bo sorki,ale w za wiele miejsc chodzę z moim psem i ona potrafi rozbawić innych inaczej, byliśmy już w kawiarni, w lodziarni w hipermarkecie, w hipermarketach, na piknikach, w szpitalach i innych placówkach i nie wyobrażam sobie, by w miejscach publicznych pies zachowywał się tak, nawet gdyby w domu miał samowolkę,to tam są inne zasady, nawet nasze schroniskowce na pokazach,czy poczęstunkach dla ważnych osób odwiedzających schronisko nie latają po stołach, a ja wcale nie nakazuje mojej, ani nie ma posiłku za coś, ale itak jak powiem nie wolno,to miski nie ruszy i mogę spokojnie ostudzić,albo dodać kawałki mięsa i nie muszę bawić się w szybkie przygotowywanie i trzymanie psa, a ja szanuje gości i wiem,że może dla nich nie być to komfortowe,że im pies z rąk będzie zabierał i dla psa to nie zdrowe, tak samo na spacerze nie można być samsonem i mieć innych gdzieś, nie interesować się tym,że idące dziecko może stracić ciasteczko,bo nasz pies tak jest nauczony i inni muszą to tolerować, tak samo takie zachowanie może narazić dziecko na upadek,albo przestraszyć, miałam na zajęciach dziecko, które panicznie bało się psów, wypracowałam z nim to,że jak moja leżała,to on pogłaskał ogon,co dla histeryzującego malca było dużym wyzwaniem i zdenerwowało mnie to,gdy pies podskoczył do dziecka,bo chyba chciał sprawdzić,co ma w ręce,czy coś i cała praca poszła na marne, więc może warto myśleć czasem o innych,a nie być samym i najważniejszym,"bo mój pies wszystko może" no właśnie,tak się psy "wychowuje" a potem pies cierpi,bo trafi na takiego luja,który mu da kopa,za kradzież, więc ja swoją psinę nie narażam,nie mówiąc już o zjedzeniu czegoś,co psa będzie męczyć, no i z tym łóżkiem, to u was niech sobie leżą,ale nie oznacza tom,że jak przyjdą w gości,to mogą komuś po łóżku skakać, o to tu chodzi, co w domu i wam,to wasze,a wśród ludzi to trzeba się zachowywać, ja słyszałam o takim bachorze,co pluł gościom w jedzenie, no co,był u siebie,ale czy to normalne? Edytowane przez milkanika Czas edycji: 2011-03-12 o 19:16 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#1008 |
|
Zadomowienie
|
mam na mysli PRAWDZIWA prace a nie bieganie w kolko na ringowce i podstawowe komendy.
ja tego za prace nie uznaje. |
|
|
|
|
#1009 |
|
BAN stały
|
I jak "mandarynko" Twoje milusińskie - kupki zdrowe?
Bo jakby coś dalej z brzuszkiem to polecam ugotowanie ryżu , który jest dobry na małe kłopoty z brzusiem naszych pupili. Mandarynko - jak wyczytałam Twoje czworonogi sa zawsze z Tobą, towarzyszą w dzień i w nocy - czy ich zachowanie komuś kiedykolwiek przeszkadzało?. Bo np. mój każdy pies idealnie potrafi się zachować w domu, na ulicy, w szpitalu - bo i tam bywały, w szkole, przedszkolu i na ulicy Co to dla jednych jest prawdziwa praca dla innych może nie być a zdanie jakiegoś gryzaczka czy pchełki mnie za bardzo nie wzrusza. Dzisiaj do jedzonka miały dodany pachnący , pyszny rosołek, który gotowałam
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-12 o 19:23 |
|
|
|
|
#1010 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich na forum, gdzie jestem po raz pierwszy.
![]() Uważam, że warto założyć nowy wątek - "szkolenie i wychowanie psa". ![]() A wracając do karmienia naszych psów, to zdecydowanie preferuję karmienie suchą karmą od gotowanego. Owszem doświadczony hodowca potrafi przygotować gotowany pokarm zawierający prawie wszystkie składniki niezbędne naszym psom, ale nigdy nie zrobi tego amator czy początkujący właściciel psa. Niestety bardzo często też nie wszyscy hodowcy. Jak pisali już niektórzy uczestnicy forum nie może to być jakakolwiek karma. Z własnego wieloletniego doświadczenia właściciela kilku psów jak i wielu kontaktów z hodowcami, właścicielami psów oraz producentami karm zawsze polecam sprawdzone i potwierdzone odpowiednimi certyfikatami karmy super premium. Z ważnych informacji w składzie karmy: naturalne składniki, zbilansowana karma, brak sztucznych konserwantów, barwników i aromatów!!! Dobór w zależności od wielkości, wieku i rasy psa oraz jego zdrowia!!!! Kiedyś szczeniaki karmiłem m.in. RC, psy dorosłe RC, Eukanubą, Hills-em, Bozitą Robur, ProPlanem. Teraz karmię je TCI. |
|
|
|
|
#1011 |
|
Zadomowienie
|
a ja sie zastanawiam skad taka wiara w doswiadczenie hodowcow?
od zywienia zwierzat sa zootechnicy. a hodowca w dzisiejszych czasach moze byc kazdy, bo zeby zrobic suce uprawnienia hodowlane wystarczy naprawde niewiele. nawet jesli jest to przecietna suka. przede wszystkim nalezy czytac sklady karm. i zdawac sobie sprawe, ze tego co na pierwszym miejscu jest w karmie najwiecej. np. w royalu: glownie zboza i kukurydza. |
|
|
|
|
#1012 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bardzo dobry pomysł na nowy watek ![]() Ja tez kiedyś używałam Eukanuby ale ta karma mopsom nie służyła.... Co do karmienia - jzu pisałam, że jak weszły karmy przyjęłam to jak manne z nieba ale po praktyce swojej i przyjaciół: wieloletnich kynologów, zootechników i lekarzy weterynarii zarzuciłam karmienie jednostronne. Ale to tylko mój wybór a każdy ma święte prawo do karmienia jak chce i czym chce aby zdrowie psa było priorytetem.A czy moge spytać jakie masz psy: duze rasy małe? Przykre jest takie rzeczy czytać Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-12 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#1013 |
|
Zadomowienie
|
Tak, należy czytać składy. W związku z powyższym, którego konkretnie Royala masz na myśli? Zobacz ile masz rodzajów RC, takie ogólniki nic nie znaczą...
08.06.2012, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014 Edytowane przez lady opium Czas edycji: 2011-03-12 o 19:57 |
|
|
|
|
#1014 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A gosciom, jak nie podobalo sie zachowane "bachora" to mogli nie przychodzić, LUB to rodzice powinni zwrocic mu uwage, a nie obcy . To rodzice maja wychowywac a nie KTOS
|
|
|
#1015 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mojego psa nie wloze w torbe ani nie wezme na rece, bo wazy obecnie 21 kg, a ma dopiero 7 miesiecy... i to, ze dla mnie rozentuzjazmowany, mlody seterek jest czyms uroczym, nie oznacza, ze rownie uroczy jest on dla reszty spoleczenstwa. ja to rozumiem i respektuje. Cytat:
Cytat:
Cytat:
w koncu nie musi znac sie na psich zachowaniach. i ma prawo swojego dzieciaka bronic... Cytat:
mloda do niej jak do siebie i na kanape. szybkie "fee! zejdz!" od pani domu zalatwilo sprawe, bo moj pies rozumie, kiedy mu czegos nie wolno. jesli zas chodzi o jedzenie, bo wypadaloby wrocic do tematu, to u nas jest raz w tygodniu prawo do obiaku lub sniadanka innego niz suche (chociaz ostatnio czesciej sie lamiemy) i teraz hitem sa puszki evangersa. te drozsze wygladaja tak, ze sama myb sobie doprawila i zjadla. ale te tansze tez sa skladowo ok. sa duzo lepsze niz animonda, ktora co prawda zawiera w wiekszosci mieso, ale wygladaja jak taka zwykla konserwa. tak wiec polecam ))
|
|||||
|
|
|
|
#1016 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nigdy nikt nie mowil ze są źle wychowane, bo jak jestesmy nie u siebie, to siedza mi na kolanach i nie broją. Chyba ze sami gospodarze zaproponują by je puscic to wtedy wariują
|
|
|
#1017 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tego: ROYAL CANIN Adult Giant Dog Osteo & Digest Kukurydza, suszone mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, ryż, mąka pszenna, suszone białko wieprzowe, hydrolizowane białka zwierzęce, sole mineralne, gluten pszenny***, włókna roślinne, pulpa buraczana, olej sojowy, olej rybny, L-tyrozyna, DL-metionina, tauryna, hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), L-karnityna, hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny). ROYAL CANIN Maxi Adult Kukurydza, suszone mięso drobiowe, mąka kukurydziana, tłuszcze zwierzęce, suszone białka wieprzowe, gluten kukurydziany, hydrolizowane białka zwierzęce, pulpa buraczana, sole mineralne, tran, olej sojowy, drożdże, proszek jajeczny, hydrolizowane skorupiaki (bogate w glukozaminę), tauryna, hydrolizowana chrząstka (bogata w chondroitynę). ROYAL CANIN Maxi Junior Kukurydza, suszone mięso drobiowe, izolat białka roślinnego L.I.P*., gluten kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, białka zwierzęce L.I.P*, mąka kukurydziana, hydrolizowane białka zwierzęce, sole mineralne, pulpa buraczana, olej sojowy, tran, fruktooligosacharydy, łuski i nasiona psyllium, proszek jajeczny, L-lizyna, hydrolizowany wyciąg z drożdży (bogaty w mannooligosacharydy), DL-metionina, tauryna, hydrolizowane skorupiaki (bogate w glukozaminę), hydrolizowana chrząstka (bogata w chondroitynę), wyciąg z aksamitki wzniesionej (bogaty w luteinę). ROYAL CANIN Mini Adult Kukurydza, suszone mięso drobiowe, mąka kukurydziana, gluten kukurydziany, tłuszcze roślinne, hydrolizowane białka zwierzęce, pulpa buraczana, olej sojowy, drożdże, tran, sole mineralne, DL-metionina, polifosforan sodu, L-lizyna, proszek jajeczny, L-karnityna. te sklady sa tragiczne!!!! psy nie zywia sie kukurydza. |
|
|
|
|
|
#1018 |
|
Rozeznanie
|
W sumie jakie macie zdanie o ANIMONDA? Tez swojego czasu podawalam... ale chyba sie "przejadly".
Royal nie kazdy ma na pierwszym miejscu kukurydze, czy inne zboza ![]() NP: ROYAL CANIN Babycat Składniki: Suszone mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, ryż, izolowane białka roślinne L.I.P*, mąka kukurydziana, hydrolizowane białka zwierzęce, białka drobiowe L.I.P.*, włókno roślinne, drożdże, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, L-lizyna, tran, fruktooligosacharydy (FOS), proszek jajeczny, hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów), DL-metionina, tauryna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (bogaty w luteinę), L-karnityna. ![]() ROYAL CANIN Boxer Składniki: Ryż, izolowane białka roślinne L.I.P.*, tłuszcze zwierzęce, suszone mięso drobiowe, kukurydza, suszone białka wieprzowe, hydrolizowane białka zwierzęce, sole mineralne, oleje roślinne (sojowy, koprowy), włókno roślinne, pulpa buraczana, tran, pomidory (źródło likopenu), polifosforan sodu, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), tauryna, hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), L-karnityna, DL-metionina, L-tyrozyna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), wyciągi z zielonej herbaty i winogron (źródło polifenoli), hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny ROYAL CANIN British Shorthair Skład: odwodnione mięso drobiowe, ryż, tłuszcze zwierzęce, ekstrakt białek roślin, kukurydza, włókna roślinne, gluten kukurydziany, hydrolizowane proteiny zwierzęce, pulpa z cykorii, minerały, L-lizyna, olej sojowy, fosforan sodu, sproszkowane jaja, frukto-oligo-sacharydy, DL-mentionina, drożdże hydrolizowane, tauryna, olej z ogórecznika, hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), ekstrakt z nagietka, L-karnityna. ROYAL CANIN Calm Dog SKŁADNIKI Suszone mięso drobiowe, kukurydza, gluten pszenny***, gluten kukurydziany, hydrolizowane białka zwierzęce, tłuszcze zwierzęce, włókna roślinne, pulpa buraczana, sole mineralne, tran, łuski i nasiona psylium, fruktooligosacharydy (FOS), polifosforan sodu, olej sojowy, proszek jajeczny, olej z ogórecznika, hydrolizat alfa-S1 kazeiny (trawiony trypsną)****, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny). Skoro cytat "i zdai zdawac sobie sprawe, ze tego co na pierwszym miejscu jest w karmie najwiecejwac sobie sprawe, ze tego co na pierwszym miejscu jest w karmie najwiecej" , te, co wymienilam nie sa najgorsze ![]() ![]()
Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-03-12 o 20:10 |
|
|
|
|
#1019 | |
|
Przyczajenie
|
Zaczynałem od kundelków, potem był PON, pekińczyk, kaukaz...
Teraz mam szetlandy i kontakt z innymi rasami.. ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
Wymieniłem tutaj rzeczywiście b. ogólnie karmy - ale nie chciałem robić reklamy. Teraz zarówno dla szczeniaków jak i dorosłych karmię TCI Mini Puppy i Adult Lamb & Rice. Edytowane przez Bakpol Czas edycji: 2011-03-12 o 20:07 Powód: dopis karm |
|
|
|
|
|
#1020 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie, właśnie...Bo jest też, np:
Royal Canin Giant Junior 31 sproszkowane mięso drobiowe, ryż, izolat białka roślinnego L.I.P.*, kukurydza, tłuszcz zwierzęcy, hydrolizowane białko zwierzęce, pulpa buraczana, sole mineralne, olej rybny, drożdże, olej sojowy, fruktooligosacharydy, łuski i nasiona psyllium, L-lizyna, mannooligosacharydy, DL-metionina, jajko w proszku, tauryna, hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), L-karnityna, hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny) *L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej biologicznej wartości Royal Canin Maxi Mature 26 sproszkowane mięso drobiowe, kukurydza, ryż, mąka kukurydziana, gluten kukurydziany, tłuszcz zwierzęcy, hydrolizowane białko zwierzęce, pulpa buraczana, olej rybny, sole mineralne, olej sojowy, olej ogórecznikowy, jajko w proszku, drożdże, fruktooligosacharydy, polifosforan sodu, polifenole z zielonej herbaty i winogron, L-lizyna, hydrolizowane skorupiaki (bogate w glukozaminę), hydrolizowana chrząstka (bogata w chondroitynę). Royal Canin Medium Light 27 sproszkowane mięso drobiowe, jęczmień, włókno roślinne, gluten kukurydziany, ryż, kukurydza, tłuszcz zwierzęcy, wątróbka drobiowa, pulpa buraczana, drożdże, olej roślinny, składniki mineralne, olej rybny, fruktooligosacharydy, elementy śladowe, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), jajko w proszku, tauryna, L-karnityna. Royal Canin Breed Dachshund 28 mączka drobiowa, ryż, izolat białka roślinnego*, tłuszcz zwierzęcy, zwierzęce białko (hydrolizowane),lignocelu loza, pulpa buraczana, składniki mineralne, olej sojowy, olej ogórecznikowy, olej rybny, fruktooligosacharydy, trifosforan sodu, tauryna, hydrolizat ze skorupiaków (źródło glukozaminy), polifenole (z winogron i zielonej herbaty), hydrolizowana chrząstka (bogata w chondroitynę), ekstrakt z aksamitki (bogaty w luteinę) *L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej biologicznej wartości Royal Canin Mini Starter mięso drobiowe, ryż, tłuszcz zwierzęcy, izolat białka roślinnego*, kukurydza, pulpa buraczana, białko zwierzęce (hydrolizowane) składniki mineralne, tran, olej sojowy, fruktooligosacharydy, maślan, hydrolizowane drożdże (źródło mannanoligosacharydów i beta-glikanu), mączka z kwiatów aksamitki (źródło luteiny). * L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej biologicznej wartości. Royal Canin Breed Golden Retriever 29 Junior mączka drobiowa, ryż, kukurydza, pszenica, białko roślinne*, tłuszcze zwierzęce, białko zwierzęce (hydrolizowane), lignoceluloza, pulpa buraczana, sole mineralne, tran, olej sojowy, olej z ogórecznika, pomidory (bogate w likopen), psylium (siemie lniane i skorupki), fruktooligosacharydy, trifosforan sodu, tauryna, hydrolizowane skorupiaki (bogate w glukozaminę), L-karnityna, DL-metionina, wyciąg z aksamitki (bogaty w luteinę), polifenole (z winogron i zielonej herbaty), hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny) *L.I.P.: wybrane, wysokostrawne białka o wysokiej wartości biologicznej. I przykładów można mnożyć. Więc nie wrzucajmy wszystkiego do jednego wora... Chyba widać, że nie każdy RC ma głównie kukurydzę
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

Tym "ale" jest to, ze nie tylko powinno być mięso ale równeiz i inne produkty 

klask i: Urozmaicona dieta jest na pewno wartościowsza niz same suchary albo same mokre

.