|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Turcja i Grecja
Witam
Planuję w tym roku wakacje spędzić w Turcji i Grecji. Wiem, że biura podróży organizują wczasy typu- wypoczynek w Turcji, a potem przepłynięcie na kilka dni do Grecji. Nigdy wcześniej w czymś takim nie uczestniczyłam, czy tego typu wyjazdy są męczące? Liczę, że podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami .
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Turcja i Grecja
Hej, również interesowałby mnie coś takiego. Wybierasz się z kimś czy sama?
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Po pierwsze - Turcja i Grecja od dawna mają bardzo złe stosunki gdyż jest między nimi spór o Cypr. Tak więc te kilka dni w Grecji to i tak dużo
Ja na Twoim miejscu skupiłabym się raczej na jednym kraju, nie ukrywam że Turcja jest o wiele bardziej pociągająca - przede wszystkim klimat, zabytki, inna kultura i... jedzenie ![]() W grecji nie byłam, ale nie ciągnie mnie tam. Ot, taki zwykły ciepły kraj, poza akropolem i Atenami nie ma nawet co zobaczyć. A Turcję można zwiedzać przez miesiąc i nie zobaczysz nawet połowy tego co ma do zaoferowania! |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Wybieram się z rodzinką (4 osoby dorosłe) plus znajomi z małym dzieckiem
![]() W Turcji miałam już okazję być, bardzo mi się podobało i planowałam łączoną wycieczkę, tylko nie ma pojęcia jakie biuro coś takiego organizuję . |
|
|
|
|
#5 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A moim zdaniem Grecja ma więcej do zaoferowania niż Turcja, i w tym roku z największą przyjemnością wybiorę się po raz kolejny na Korfu.
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Na początku sierpnia lece do Grecji na wyspe Kos. Fajnie jest na tej wyspie? Jaki stosunek mają do polaków grecy? Jakie mogą być wtedy temperatury? Co warto zwiedzić? a i najgorsze co z podróżą samolotem? Bede leciec pierwszy raz.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() :con fused: :confused :
|
|
|
|
|
#7 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do autora pytania z tematu kieruję odpowiedź: Nie byłam w Turcji więc się nie wypowiem. Może tylko tyle, że gdybym mogła ją odwiedzić napewno chciałabym zobaczyć Kapadocję i Istambuł . Moja siostra w Turcji była na przełomie grudnia i stycznia - podobno można zetknąć się z ciekawymi zjawiskami kulturowymi (szczególne we wschodniej części kraju), np. sekcje dla kobiet i mężczyzn z autobusie.Jeśli chodzi o Grecję - polecam zobaczyć sztandarowe miejsca, czyli Ateny z Akropolem, Likavitos i innymi antycznymi zabytkami. Planując podróż między Turcją a Grecją w greckiej części poleciłabym Kretę (uznawaną za kolebkę kultury greckiej), Santorini ( Myślę, że jeśli ktoś planuje powierzchowne zaznajomienie się z zabytkami danego kraju powinien postawić na elementy, które jako pierwsze przychodzą na myśl gdy ów kraj jest wspominany .Jeśli w planach jest tylko leżenie na plaży to chyba lepiej się nie rozdrabniać i wybrać się na Cypr. Należy mieć również na uwadze, że nie na każdej wyspie są piaszczyste plaże. Cytat:
. Może po prostu warto postawić na wakacyjny rejs? Morze Śródziemne to piękny region. ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Cytat:
Z Santorini pamiętam, że kursowało bardzo wiele promów wycieczkowych między Włochami a Grecją.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

Planuję w tym roku wakacje spędzić w Turcji i Grecji. Wiem, że biura podróży organizują wczasy typu- wypoczynek w Turcji, a potem przepłynięcie na kilka dni do Grecji. Nigdy wcześniej w czymś takim nie uczestniczyłam, czy tego typu wyjazdy są męczące? Liczę, że podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami .