|
|
#3931 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
|
|
|
|
|
#3932 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3933 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3934 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie mój orto powiedział, że nie jest wskazane palenie, bo spowalnia efekt leczenia - aczkolwiek nigdzie w sieci nie znalazłam potwierdzenia tej tezy więc nie wiem, jak to właściwie jest
No i jeszcze mówił, że od palenia tworzy się bardzo nieładny i ciężki do usunięcia osad przy zamkach... Przejęłam się tym mocno na początku i nawet mi nieźle szło... I chyba znowu z tym powalczę ![]() Mam do tego jeszcze swój własny argument - miesięczne koszty palenia, to mniej więcej miesięczna wizyta kontrolna...
|
#3935 |
|
Raczkowanie
|
hej kochane
czy mogę się przyłączyc? ![]() ![]() W sumie to jeszcze nie mam tego cacka na ząbkach, ale wiem już że na pewno będe miała ZAKŁADAM APARAT 24 MARCA ;D (a w środę - 16 leczenie ostatnich dziureczek, wiadomo, że lepiej ich nie miec, jakby miały się później z nich zrobic wielkie dziurska haha) oo a teraz się rozpisze, a co! ![]() Mam krzywy zgryz - dolne zęby zachodzą mi na te z góry, w sumie nie wygląda to tak tragicznie, aż tak bardzo nie widac - ale wiadomo... Więc jak byłam dawno dawno temu w podstawówce to nosiłam taki na noc... niestety kasa u "technika dentystycznego" została a ja dalej zostałam z tym z czym przyszłam :P W każdym razie minęło dużo czasu, zaczęło zależec mi na ząbkach i postanowiłam iśc do ortodontki (na przeciwko domku mam a jakoś nigdy nie było mi tam po drodze! ) ale szłam tam z myślą że "chcę aparat tylko i wyłącznie na noc, na stały NIGDY w życiu się nie zgodze, o nie!". I wiadomo jakie było moje zawiedzenie jak babeczka poinformowała mnie że wada jest traaagedia i że tylko stały wchodzi w grę - na 2 lata. Dodam ze jeszcze mam na górze dwójki strasznie malutkie, takie igiełki (jak to powiedziała orto) i są mniejsze od pozostałych. Mówiła ze aparatem powiększy szczenkę (hmm.. szczenkę? jak coś to mnie poprawcie haha), bo jest mała i na te dwójki będzie miejsce i zrobi mi licówki czy coś w tym stylu ale oczywiście po aparacie:P I stwierdziła też że jakbym się tak zdecydowała to plan jest taki że zakłada mi na górę aparat, a po trzech miesiącach na dół. i pewna w 100% że stałego aparatu nie chcę. W każdym razie w nocy długo myślałam, czytałam w internecie (ten wątek też!! hihi) i CUD :P zdecydowałam się, ale na przeźroczyste... wiadomo, żeby nie było go widaac. długa historia - czytałam ze żółkną ale nie obchodziło mnie to... :P Niestety okazało się, że moja orto takich nie robi. :PWreszcie zdecydowałam się, że już będę miała metalowe, ale nie chcę żadnych kolorowych gumek chyba że mnie przekonacie ;> ;> hihihi. ojej! Historia życia haha :P (ale końcówkę i tak skróciłam )![]() aaa zapomniałam będę miała zakładane w środę (przy okazji wyleczenia dziurek) too coś na ząbki z tyłu, co się na tym śruba trzyma haha przepraszam za ten chaos, ale jeszcze jestem nie obcykana - mam nadzieję że się szybko naucze ! ![]() ciumasy. Edytowane przez chudzinka0 Czas edycji: 2011-03-13 o 23:42 |
|
|
|
#3936 |
|
Zakorzenienie
|
chudzinka
jak możesz nie chcieć aparatu ja o nim marzę ![]() na pewno będzie wszystko super wyglądało już po leczeniu ![]() jeżeli masz większą wadę, to lepiej metalowy, bo lepsze siły oddziałują, tak czytałam ja 25 idę dopiero na "wywiad" co da się zrobić z moimi ząbkami koniecznie pokaż zdjęcia przed i w aparacie
|
|
#3937 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() historia bardzo podobna do mojej ja też z płaczem wychodziłam z pierwszych wizyt.. hehe i nawet wada brzmi troszeczkę podobnie, tylko bez tych dwójek. i jeśli chodzi o to rozszerzanie szczęki to ja właśnie już taki aparat mam ![]() jest to u mnie hyrax i jest już mi z nim coraz lepiej. może to być też hass, więc prawdopodobnie Ty też właśnie to będziesz miała a powiedziała CI orto na ile tą śrubę?
|
|
|
#3938 |
|
Raczkowanie
|
chudzinka,
doskonale rozumiem Twoje dylematy, miałam to samo! ALe w końcu się przemogłam... Nie jest źle, ludzie mówią mi, że ładnie mi w tym podobno... Chyba da się polubić ten aparat A za 2 lata będzie na co popatrzeć Nie mogę się doczekać z jednej strony, a z drugiej nie chcę się starzeć. Nieźle co? :| :/
|
#3939 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie dzis 3 dzien z separatorami i boli jak diabli. Nawet mam problem ze zjedzeniem owsianki Bralam rano Panadol a wieczorem Voltaren Acti, oprocz tego smarowalam miejscowo pasta Sensodyne. Efekt... no niezbyt![]() PS Z tym chudnieciem, to calkiem pozytywny skuten uboczny ![]() Mam ten sam problem z osemkami. Co prawda sa wyrosniete do polowy, ale Pani dr powiedziala, ze na razie nie bedziemy ich ruszac. 'Podleczymy' troche zeby aparatem i moze wtedy sie wysuna A jesli nie, to bedziemy je usuwac w trakcie noszenia aparatu Prawde mowiac, moglby wyjsc, bo nie chce miec usuwancyh, bo nie mam juz dwoch gornych 4 No i ten bol..
|
|
|
|
|
#3940 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3941 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3942 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3943 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pisalas, że nie możesz załozyć przezroczystego, tylko metalowy Polecam Ci gumki w kolorze zęba lub białe, bo prze to zamki są mniej widoczne, ja sama teraz mam białe, doradziła mi orto, bo ja juz miałam chyba wszystkie kolory, a ona mówi, że teraz jest szał na białe hahahah osobiście uważam, ze z kolorowych ślicznie wygląda jasny róż i pistacjowy. Nie płacz! będzie dobrze!---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
kup miękki tostowy chlebek i jogurty jakieś z ziarnami żeby trochę zoladek nasycic
|
||
|
|
|
#3944 |
|
Zakorzenienie
|
żeby zmotywować Was - dzisiaj na przystanku koleżanki/przyjaciółki do mnie że z aparatem ładnie wyglądam i nie mogą sobie wyobrazić jak go zdejmę
![]() i w ogóle że wyładniałam
|
|
#3945 |
|
Raczkowanie
|
paulina, ooo widzisz jak miło
![]() wiosna, komplementy, żyć się chce, co? ![]() Ej, a z tymi chłopakami to Wy twierdzicie, że dlatego lubią jak dziewczyna ma aparat, bo się częściej uśmiecha. A w moim przypadku, zawsze się często uśmiechałam więc nie wiembtw. tak czytam i dochodzę do wniosku, że chyba żadna z Was się nie zdecydowała na gumki pomarańczowe, co? Ja bym się chyba bała je założyć, czuję, że pożółciłyby zęby :P
|
#3946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze 20 stopni u mnie ![]() ja się uśmiechałam, ale zasłaniałam usta albo uśmiechałam sie tak, żeby ich nie było widać ![]() ja miałam pomarańczowo-czerwone dołączam zdjęcia
|
|
|
#3947 |
|
Zakorzenienie
|
Paulinko
no widzisz super jest ![]() aaa pisałaś na blogu, że pani doktor podpiłowała zęby?
|
|
#3948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzisiaj pozytywnie, bo pogoda i jutro się lenię ![]() taaak coraz bardziej mi się podobają i mam taką (jak to określiła jedna osoba) 'seksi szparkę' na dole ![]() muszę tylko powalczyć trochę z dziąsłami, bo sie za bardzo rozhulały (dają się we znaki dni w których nie mam siły na nic)
|
|
|
#3949 |
|
Raczkowanie
|
O, no u Ciebie całkiem ładnie wygląda ten pomarańczowy
![]() U siebie nie będę lepiej ryzykować, bo raczej mam żółtsze zęby:P O a słuchajcie? Po jakim czasie zauważyłyście jakąś różnicę? U mnie 4 dzień w aparacie i non stop latam do lustra a tam nic xD
|
#3950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() po miesiącu na pewno, ale pewnie już wcześniej ogółem: po pierwszej wizycie po założeniu aparatu już były zmiany
|
|
|
#3951 |
|
Raczkowanie
|
nie mogę się doczekać! =D
|
#3952 |
|
Raczkowanie
|
W czwartek wizyta z omówieniem planu leczenia.
|
|
#3953 |
|
Raczkowanie
|
Maliniarka czy aby na pewno chcecie oglądac mój krzywy zgryz i ząbki? :P haha to nie powód do dumy
![]() Nie mówie, że go nie chcę dzięki temu wątkowi (i dzięki temu że gdzieś przeczytałam, że usta będą w aparacie pełniejsze hahahaha) to jestem bardzo na TAK i odliczam dni do 24-tego ![]() To koniecznie napisz po konsultacji co i jak tam ![]() ajeva no widzisz mam nadzieję, że będzie jakakolwiek poprawa u mnie ahh... Nie mam pojęcia o tej śrubie Antarktyda jeejku jakie Ty masz prościutkie w avatarku... hihi... mam nadzieję że jakoś to będzie wyglądało.girl-from-poland Kochana ;*;* chciałam przeźroczyste, nawet już mama się zgodziła, bo wiadomo większe koszty - a ja nawet myślałam żeby zrobic górę przeźroczystą a dół metalek no ale nic z tego. Jak orto mi coś takiego zaproponuje to wybiorę białe ;* dzięki za rade IDZIE WIOSNA! Słoneczko... witaminka D... dziewczyny, jeszcze 10 dni i będę miała swój osobisty aparat. Jutro idę założyć na górne zęby z tyłu jakieś gumki na śruby czy coś takiego (jak to się nazywa? :P )---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Post pod postem... wieeem. Dziewczyny a Wy coś schudłyście w aparatku? ![]() Są warunki żeby schudnąc?
|
|
|
|
#3954 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
))i dam sobie rękę uciąć, że predzej czy pozniej zrobisz kolorowe, hehehee nie bierz szarych bo one daja wrazenie ze sie ma duzo tego metalu w buzce. Pewnie idziesz na separacje, czyli bedzie CI odgradzala 6 od innych zebow wciskajac tam gumki? Jelsi tak To beda bolaly zeby wieczorem i nastepne dni
|
|
|
|
|
#3955 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
taaak! dokładnie, między zęby będzie mi te gumki wsadzac :P chyba między 6 a 7 bo nie mam ósemek :P jutro idę o 18.30 :P Boje się że będzie baaardzo bolało. A zakładanie boli bardzo, czy po założeniu? Hmm... ;p a może i to i to? Ojeej... już nie wiem czego się bardziej bac, czy leczenia małych dziurek (i chyba wymieniania plomby) czy tych gumek :P
|
|
|
|
|
#3956 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3957 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oj bede kwiczec z bolu, oj bede
|
|
|
|
|
#3958 |
|
Rozeznanie
|
Pam5 dziękuję
Ktoś pytał się mnie ostatnio czy nie chcę wymienić tych srebrnych plomb na białe... owszem, chciałabym, ale nie wiem czy podołam finansowo, a do tego nie w każdym zębie byłoby to proste - mam mocno poharatane zębiszcza, zawsze miałam skłonność do próchnicy Na razie o tym nie myślę, jeszcze czas ![]() Tak czytam Wasze posty o zakładaniu złomka i przypominam sobie jak t obyło ze mną, ile się wzbraniałam, ile się zastanawiałam, jakie miałam wątpliwości... a teraz szeroko się uśmiecham i jestem szczęśliwa, że spełniam swoje marzenie - piękny uśmiech już niedługo... ![]() Życzę Wam wytrwałości kochane
|
#3959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
raz, że masz wrażenie że wlazło Ci coś między zęby i nie mżesz wyjąć (nic tam nie majstruj językiem, żeby nie wyleciało!) a dwa, że później po kilku godzinach zaczyna boleć, to takie uczuci ze boli gdy dotkniesz cos tymi zebami... masakra Jak ktoś pyta jakie to uczucie to mowie: Bolał Cię kiedys zab? no to wyobraz sobie że bolą wszystkie na raz ![]() oczywiscie to taki ból przy nagryzaniu czegos... no ale minie szybko i zapomnisz
|
|
|
|
|
#3960 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jestem mądra... pisze Wam, że jutro idę na te separatory, a jutro jest wtorek... :p a ja ide w środe
haha chciałabym żeby to już było za mną ![]() Może i byłoby lepiej jakby mnie troche bolało (ale tylko troche haha) bo mniej bym jadła |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.

A czy pozniejszy bol zebow po zalozeniu aparatu jest mniejszy, czy wiekszy w porownaniu do separatorow? Nie wiem na co sie nastawic 
choć mam nadzieję, że się mylę 
już niebawem wizyta higieniczna, więc się pozbędę dziada choć na chwilę.