|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy A.Christie
Ja na te ekranizacje w ogóle nie mogę patrzeć
Te z Suchetem kiedyś był fajne, ale od jakiegoś czasu na siłe wciskają, gdzie tylko moga, wątki gejowskie, denerwuje mnie to - po co zmieniać coś, co jest doskonałe? Mimo to może obejrzę te nowe filmy jak tylko na nie trafię. Oglądam bardzo mało TV i jak już usiądę, to nigdy nie ma nic, co bym mogła obejrzeć![]() Znowu wzięłam się za "Pani McGinty nie żyje". Świetna książka, a jakoś ciągle o niej zapominam
|
|
#422 |
|
Przyczajenie
|
skończyłam"tajemniczą historię w Styles"-podobała mi się, a zakończenie
Czasami aż nie mogłam powstrzymac śmiechu
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Morderstwo na plebanii" to jedna z niewielu książek, gdzie trafnie wytypowałam mordercę Christie właściwie podaje go na tacy że tak powiem i mimo, że jest to książka z moją ulubioną Jane Marple, to średnio ją oceniam
|
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Mi coś przeszkadza w "Morderstwie na plebanii", jakies takie infantylne mi się wydaje
Uwielbiam Agathę, ale im jestem starsza, tym częściej czytam jej ksiązki na "odmóżdzenie", bo brakuje mi bardziej prawdopodobnych psychologicznie postaci. Za to sam wątek kryminalny jest u niej zawsze najlepszy
|
|
#425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) a akcji co kot napłakał.Jeszcze gorzej się to czyta niż "Słonie mają dobrą pamięć " z Poirotem (podobny "staruszkowy" powolny sposób myślenia, rozważanie cały czas kilku tych samych informacji i fabuła do opowiedzenia w kilku zdaniach). Obecnie przypominam sobie opowiadania z detektywem panem Satterhwaite'm (pojawia się jako znajomy w "Tragedii w trzech aktach" z Poirotem)- zbiór "Tajemniczy pan Quin" oraz 2 opowiadania z "Detektywów w służbie miłości"- tytułowe (ta sama intryga co w "Morderstwie na plebanii") i "Serwis do herbaty Arlekin". Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2011-03-02 o 21:07 |
|
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Kolejny raz czytam "Śmierć na Nilu", rewelacyjna książka
Część mnie uważa nawet, że zasłużyła na to, co ją spotkało i kibicowała mordercom
|
|
#427 |
|
Wtajemniczenie
|
Oglądałam ostatnio ekranizację "4.50 z Paddington" z Geraldine McEwan w roli panny Marple.
Nie zauważyłam większych różnic między książką a filmem. Ale książkę czytałam 3 lata temu, więc w mojej pamięci na temat "4.50..." na pewno są luki. Chociaż niektórych postaci było mi bardzo szkoda, a w książce chyba nikt nie wzbudził mojego współczucia. Ale ekranizacja podobała mi się, jest bardzo mroczna i ma ciekawą atmosferę. Jedyne, co mi trochę nie grało to to, że film jest trochę chaotyczny. Wydaje mi się, że gdybym nie czytała wcześniej książki to nie zrozumiałabym wszystkiego
|
|
|
|
|
#428 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#429 |
|
Wtajemniczenie
|
Oglądałam ostatnio ekranizację "Zniknięcia pana Davenhaima" ze zbioru "Poirot prowadzi śledztwo". Bardzo mi się podobało
A David Suchet jako Poirot jest fenomenalny! On jest wprost stworzony do tej roli. Mam pytanie. Któraś z Was napisała tu kiedyś, że przed przeczytaniem "Nemezis" należy przeczytać inną książkę. Problem w tym, że nie pamiętam, jaką. Szukałam tej informacji, ale nie mogłam jej znaleźć. A może to nie było na Wizażu Ech, sama nie wiem... W każdym razie, czy mogłaby któraś z Was udzielić mi odpowiedzi na to pytanie ?
|
|
|
|
|
#430 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Obie polecam
|
|
|
#431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, czytałam.
Ale dopiero w połowie oglądania filmu przypomniałam sobie opowiadanie. Nie przepadam za nimi. Wolę dłuższe utwory i żadne opowiadanie Christie nie powaliło mnie na kolana (poza "Pułapką na myszy", ale to chyba jest bardziej nowela). Zdecydowanie bardziej wolę powieści. Ale zagadka nie była chyba zbyt trudna, bo osoba, z którą oglądałam "Zniknięcie pana Davenhaima" już w połowie odgadła zakończenie (a nie czytała opowiadania) ![]() Cytat:
Dziękuję za odpowiedź Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2011-03-15 o 10:23 |
|
|
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
Ja za najciekawszą jej książkę i najbardziej klimatyczną uważam "Morderstwo w Orient Expressie". Wątek podróżniczy i niezmiernie skondensowana przestrzeń, w której mógł ukryć się morderca nadaje tej książce specyficzny i nieco magiczny charakter.
Całkiem dobrze czyta się również "Kieszeń pełna żyta" czy "Przyjdź i zgiń"
|
|
|
#433 |
|
Wtajemniczenie
|
Przeczytałam dzisiaj "Tajemnicę Błękitnego Ekspresu". Christie jak zwykle zaskakuje
Nie zgadłam, kto był mordercą, ale zagadka nie była zbyt skomplikowana. Szkoda tylko, że nie było Hastingsa Edit: Po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że czegoś mi w tej książce brakowało. Nie umiem jednak tego czegoś określić. Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2011-03-16 o 12:38 |
|
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to nie tylko jeśli chodzi o Christie, ale w ogóle...Wyjątkiem jest tak jak mówisz Pułapka na myszy ![]() Ależ proszę
|
|
|
#435 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#436 |
|
Wtajemniczenie
|
Obejrzałam niedawno ekranizację powieści "Morderstwo odbędzie się...".
Byłam jej ogromnie ciekawa, ponieważ uważam tę książkę za jedną z najlepszych utworów Christie. Poza tym to była pierwsza książka Królowej Kryminałów, która mną tak wstrząsnęła. Ekranizację oceniam bardzo pozytywnie. Byłam ciekawa, jak zostanie przedstawiona pewna scena ![]() Muszę jednak przyznać, że byłam zaskoczona wiekiem niektórych postaci (panny Blacklock, Hinchcliffe i Murgatroyd). Sądziłam, że były to raczej wiekowe osoby. Tymczasem w filmie przedstawiono je dość młodo. Jednak po obejrzeniu stwierdzam, że nie miało to negatywnego wpływu na film. Nie spodobał mi się wątek miłości homoseksualnej, którego w książce nie było. Nie rozumiem, dlaczego został on wprowadzony do filmu Ogólnie oprócz tych kilku zgrzytów ekranizacja bardzo mi się spodobała
|
|
|
|
|
#437 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#438 |
|
Wtajemniczenie
|
Z McEwan. Ale mam zamiar obejrzeć jeszcze tę wersję z Joan Hickson
|
|
|
|
|
#439 |
|
Wtajemniczenie
|
Przeczytałam dzisiaj "Niedzielę na wsi".
Na początku średnio oceniałam tą powieść. Później porwały mnie podejrzenia dotyczące tożsamości mordercy - w sumie niewiele się pomyliłam i nawet odgadłam pewien element Ogólnie średnio oceniam tą książkę, zabrakło mi trochę tego dreszczyku. Ale spodobał mi się "wątek" psychologiczny Edit: A propos "Niedzieli na wsi" - któraś z Was napisała, że nie jest jej szkoda Christowa. Mnie też nie, chociaż po wyjaśnieniu morderstwa trochę na niego łaskawiej patrzę
Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2011-04-16 o 21:38 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#440 |
|
Raczkowanie
|
A mnie się nawet "Niedziela na wsi"podobała
Ja jestem w połowie "Wielkiej Czwórki".
|
|
|
|
|
#441 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Bardzo lubię powieści Agathy Christie, przede wszystkim za ich niezwykły klimat. Jej książki to jedyne kryminały, które mi się podobają, chociaż próbowałam już czytać i współczesne i te, których autorzy żyli w czasach Agathy (nawet Sherlock Holmes nie przypadł mi do gustu). W żadnej z nich nie znalazłam jednak tego klimatu, który tak podoba mi się w jej książkach. Przeczytałam 20 powieści jej autorstwa i 5 zbiorów opowiadań. Moim największym problemem jest to, że zawsze, gdy idę do biblioteki, nie jestem w stanie odmówić sobie wypożyczenia chociaż jednej powieści Christie i w efekcie wszystkie przeczytane książki jej autorstwa nieco mi się ze sobą zlewają Od siebie polecić mogę Dom zbrodni, Morderstwo na plebanii i zbiór opowiadań - Trzynaście zagadek. Bardzo podobała mi się też Kurtyna - ostania książka z Poirotem. Odradzam Tajemnicę Błękitnego Expressu. Zakończenie owszem zaskakuje, ale cała książka wydała mi się taka... jałowa, banalna?... ![]() Chyba równie dużą sympatię mam dla Marple i Poirota, chociaż do tego drugiego długo musiałam się przekonywać. Jednak jego zarozumialstwo (i robienie głupka z Hastingsa ) dalej trochę mi przeszkadza.Ostatnio przeczytałam Samotny Dom - książkę mogę z czystym sumieniem polecić ![]() Rozwiązanie zagadki zgadłam kilka razy, przypominam sobie na razie Morderstwo w Orient Expressie i Uśpione morderstwo. Jedyne co mogę powieściom Christie zarzucić to pewna schematyczność. Gdy w małych odstępach czasu czyta się jej książki, to wiadomo kiedy spodziewać się zwrotów akcji etc., przynajmniej ja coś takiego mam. Niemniej jednak, polecam Christie każdemu - lektura jej książek nie tylko daje niezwykłą przyjemność, ale pozwala też potrenować szare komórki
|
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio przeczytałam zbiory opowiadań z Poirotem i okazało, się że wcześniej ich nie czytałam
A niektóre powieści Agathy przeczytane mam i 3-4 razy![]() A z powieści właśnie czytam "Morderstwo na polu golfowym". |
|
|
|
|
#443 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale nigdy nie zrezygnuję z jej książek. |
||
|
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#445 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też nie zrezygnuję z jej książek, nie ma o tym mowy ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba tylko imiona bohaterów zmienia
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za samą powieścią jakoś specjalnie nie przepadam... |
|
|
|
|
|
#448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wypożyczyłam "Tajemniczego pana Quin"- ktoś czytał?
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#450 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.

Te z Suchetem kiedyś był fajne, ale od jakiegoś czasu na siłe wciskają, gdzie tylko moga, wątki gejowskie, denerwuje mnie to - po co zmieniać coś, co jest doskonałe?
Mimo to może obejrzę te nowe filmy jak tylko na nie trafię. Oglądam bardzo mało TV i jak już usiądę, to nigdy nie ma nic, co bym mogła obejrzeć

) dalej trochę mi przeszkadza.