|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Podróżniczka
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Witam dziewczyny i wszystkie nowe PMki
Ja tylko na chwilę bo mam 38 st. gorączki i tak jak mnie wszytsko boli to nie bolało mnie już dawno A tu taka piękna pogoda.W wątkowych sprawach to na nauki w poradni rodzinnej też będziemy musieli chodzić - nie w jak to będzie... Tatuaż mam, razem z TŻtem chcieliśmy sobie zrobić w jednym czasie. Mamy inne motywy, ale każdy z nas ma wkomponowane w tatuaż znaki chińskie - wiara, rodzina, miłość [byliśmy je tłumaczyć, więc nie są to sajgonki ] No i planujemy zrobić jeszcze jeden może. Gotowanie - TŻ nie gotuje, umie zrobić tylko jajecznicę i ugotować kiełbasę A na doatek jest wybredny. Uwielbiam gotować, tylko, że moja kuchna jest raczej mało tradycyjna, więc w sprawach gotowania jeszcze się "docieramy" i będziemy docierać przez resztę małżeństwa bo ja tradycyjnej kuchni nie lubię :-P Za to przy wypiekach nie ma problemu Plusem jest to, że TŻ nie marudzi przy sprzątaniu i ma przydzielone obowiązki, tak więc w domu ja sprzątam zdecydowanie mniej. No i przy meczach nie ma problemu, bo też oglądam sport i lubię kolegow TŻta także wojny nie ma Znikam na razie się położyć i poczytć. |
|
|
|
#2972 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Mnie się wydaje że poradnia rodzinna to jest oddzielna bajka, ich to interesuje dla statystyk, np. jacy ludzie się pobierają i czy dany ślub nie wróży np jakiejś patologicznej rodziny której w przyszłosci będa musieli pomagać itp. No i ogólnie uczą jak rozwiazywać problemy w związku i jak planowac dzieci.
|
|
|
|
#2973 |
|
Zadomowienie
|
aleksandrettaa powiem Ci szczerze lepiej chyba będzie jak nie przyznacie się że mieszkacie razem ale to też zalezy od parafii ja widzę że Kościół traktuje Nas jako chyba gorszych bo mamy własnie ten cywilny slub i to bardzo się nie podoba wielu osobom.. i oczywiście to ze mieszkamy ze soba... no ogólnie jestem świadoma że zyjemy w grzechu bo bez ślubu kościelnego ale moim zdaniem kiedyś mozna było tylko tak tzn najpierw ślub cywilny a później kościelny i co wszyscy takie bury dostawali?
---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- milej lektury
Gotowanie z przyjemności Edytowane przez baskaeta Czas edycji: 2011-03-15 o 15:31 |
|
|
|
#2974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2975 |
|
Zadomowienie
|
Z tego co pamietam to chyba kiedyś jak te śluby brało się oddzielnie, to najpierw był cywilny a potem zaraz kościelny.(chyba nawet w tym samym dniu) A teraz im chodzi o to że pary robią sobie nawet kilkuletnie przerwy i w tym czasie żyją w grzechu.
---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- U mnie jest to jedno dodatkowe indywidualne spotkanie z panią z poradni rodzinnej, wpis z tego spotkania również trzeba mieć w indeksie który dostaliśmy z parafi. Raczej jest to wszędzie praktykowane, dowiedz się koniecznie. |
|
|
|
#2976 |
|
Zakorzenienie
|
co do gotowania- uwielbiam gotować dla TŻ! Piec też lubię, ale to są już takie dodatki do funkcjonowania więc raczej tego nie robię, bo ni mam piniędzy:P
A powiem wam tak... nie przejmujcie się tak tymi naukami. Kościół w dzisiejszych czasach jest chory. Wczoraj np. u mnie w hotelu byli sobie księża na zakrapianej kolacji. Więc zanim zaczną osądzać i oceniać nad niech zaczną od siebie.
|
#2977 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2978 |
|
Zadomowienie
|
Tak tego jestestem swiadoma że w pewnym aspekcie jesteśmy potępiani ale bez przesady jakieś granice przyzwoitosci tez powinny obowiązywać
a uważam że zrobilismy dobrze biorąc najpierw cywilny w sumie dwa miesiące poźniej postanowilismy że weźmiemy kościelny i ustalilismy date. Wiec skoro chcemy i wykazujemy tym wszystkim zainteresowanie i wypływa to z nas to chyba nie jest z nami jeszcze tak źle (?)
Gotowanie z przyjemności Edytowane przez baskaeta Czas edycji: 2011-03-15 o 12:07 |
|
|
|
#2979 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2980 |
|
Zadomowienie
|
Seagirl i tu byś się zdziwiła
I własnie nie tlumaczcie się brakiem kasy na ślub bo powiedzą Wam że to nie powód... Niestety my tak powiedzieliśmy co nie było dobrym rozwiązaniem he he
|
#2981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2982 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze rozumiem mówic by ktoś zamieszkał osobno przed ślubem jak ma sie rodziców w tym samym miescie ale ja musiałabym wynając pokoj to mnie na to nie stać bo zwyczajnie zarabiam grosze a Wa-wa to drogie miasto.
Spadam do pracy. Jestem chora więc nie wiem jak przetrwam ten dzień. 3 majcie się
|
|
|
|
#2983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Instytucja kościoła niestety jest tak skomplikowana, że tylko młodych odpycha. Niech oni się lepiej cieszą, że zdecydowaliście się na ślub kościelny. Mieszkanie przed ślubem. Koleżanka początkowo nie dostała rozgrzeszenia, gdy poszła na pierwszą spowiedź przed ślubną, za to,że mieszka z facetem. Oczywiście wszystko zależy od księdza. Na innej spowiedzi rozgrzeszenie dostała, ale ksiądz zaznaczył, że lepiej gdyby przed samym ślubem nie spała z TŻ w jednym mieszkaniu. Na szczęście ślub odywał się w jej rodzinnej parafii, więc na krótki czas przed ślubem spała u matki, a miała 30 lat... Ale czy mieszkanie z facetem jest równoznaczne z uprawianiem seksu ??? A nawet jeśli, to przecież ten tydzień przed można się powstrzymać. Wg Kościoła seks służy do rozmnażania się, do rodzenia potomstwa. Jak u zwierząt. Mam chcicę wskoczę sobie na samicę i będą młode... A ta poradnia podobno ma służyć świadomemu planowaniu rodziny. Cała idea kalendarzyka jest w tym, żeby wiedzieć kiedy ma się dni płodne i wtedy starać się o dziecko, a nie kiedy seksu unikać, by w ciąże nie zajść. Przez pewne procedury trzeba przejść, takie życie. Trzeba spiąć pośladki, udać się do uroczej pani/pana. Odbębnić swoje i tyle. Ozywiście nie mówię, że mi się to podoba. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
Rację trzeba im przyznać, ale takie mamy czasy, taka rodzinę, no kurcze każda kobieta marzy o pięknej sukni, o weselu. Od dawien dawna świętowało się tą uroczystość począwszy od wesela w Kanie Galilejskiej...
|
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
halo halo
![]() ja sobie 4 dzień leże chora na grypkę jedyna pozytywna sprawa to taka, że mam w końcu załatwioną dekoratorkę- młoda i bardzo fajna kobitka. myślę, że będę z niej zadowolona i za dekoracje 2 sal i balustrady i dekoracja kościoła w materiały - płacimy 1200 (w cenie dekoracja sufitu, ścian, świeczniki, jej serwetniki i ułożenie w serwetek w jakieś kompozycje). jeszcze pare szczegółów zostało do obgadania, ale najważniejsze, że już mamy to załatwione ![]() Nika0208 gratuluję zdolności. jestem w wielkim szoku ![]() beat@ faceci dobrze, ze się chłopak poprawił ![]() gosza_m gratuluję podpisania umowy oj, widzę, że będzie niezłe weselicho ![]() Madzionella andzya Seagirl witajcie w naszym gronie nam się marzyl domek, ale ze względów praktycznych zdecydowaliśmy się na mieszkanie. domek może zbudujemy sobie za kilkanaście latek- żeby spokojnie odpoczywać na emeryturze z wnusiami na ławeczce co do gości- u nas będzie ok 300 osób ale my zawsze chcieliśmy wielke wesele, a poza tym mam dużą rodzinę i sporo znajomych i nawet jakby ktoś chciał, to nie da się za bardzo okroić listy.jagodzia bardzo mi przykro ![]() Chatka tekst jet ok. gregia D0tk4 u nas pocżatkowo też miał być 30 czerwiec, ale zespół miał juz zajęte i został 23 ![]() moja przyszła teściowa też Bożena ![]() aleksandrettaa możesz coś więcej powiedzieć o tych naukach?? bo chetnie byśmy na nie poszli ![]() a tak w ogóle- pisałam chwilę na gg z moim kolegą z zespołu, który ma u nas grać i mówi, że na 2013 mają już 11 zerwerwacji na wesela Nattiv piękna pościel- też nam się takie podobają ![]() a ja Wam powiem, że u nas już chyba powoli zaczyna się ślubny stresik. coraz bliżej wesele i powoli zaczynają do nas docierać terminy, których trzeba dotrzymać. dni mijaja jak szalone i zanim się obejrzymy będzie 2012 ![]() Chatka mi Tż też robi takie smakołyki a w sezonie to jeszcze czasem dostanę truskawkowy lub malinowy ![]() kindziulindzia u nas po slubie pewnie będzie tak samo Seagirl bardzo chętnie przeczytam gdzie odbywacie nauki takie szybkie nas bardzo interesują więc jeśli możesz to podeślij info ![]() my z Tż nie bedziemy ukrywać, że mieszkamy razem. a i tak tydzień przed ślubem bedziemy siedzieć w naszych rodzinnych stronach i każdy wtedy będzie spało w domu swoich rodziców. |
|
|
|
#2985 |
|
Zakorzenienie
|
A zapomniałam napisac o wizji naszego życia po ślubie. Jeśli będzie ona w domku to gotować będę ja!!!! no może czasem TŻta dopuszczę do garów. Coraz więcej się uczy, dania coraz pyszniejsze robi, ale tej przyjemności odbierać mi nie będzie. Sprzątanie podzielimy sobie. TŻ będzie nadzorował nasze zwierzątka. On to taka złota raczka, wszystko naprawi, wyremontuje, więc będzie bardzo pomocny w domu.
Co do meczów w TV- tutaj chyba ja mam spodnie. Mój TŻ nie ogląda, chyba, że finałowe rozgrywki MŚ lub ME, a ja uwielbiam!!!! ![]() Zapewne większość czasu wolnego i tak będzie spedzał w straży, a niech ma. Ja sobie koleżanki zaproszę w tym czasie i będzie fajnie. Jest jeszcze druga opcja- pierwsze lata małżeństwa spędzimy w podróżach po świecie, ale tu nie ma miejsca na dziecko. Zobaczymy jak do kwietnia 2012 będziemy stali z pracą i wtedy wszystko się okaże.
|
#2986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet Tż nie znałam wtedy. Wiem tylko tyle, że spotkania w poradni będziemy musieli odbyć tuż przed samym ślubem. Pewnie u Was są teraz a u mnie tuż przed dopiero ![]() gosza_m Mój Tż też nie ogląda meczy żadnych nie lubi takich sportów. Jedyną miłością jego to rowery, więc weekendy pewnie będzie spędzał aktywnie poza domem hehe A ja pod drzewkiem jakimś urządzę piknik i będę się mu przyglądać
Kallos Sthenos - Piękno i Siła Edytowane przez Nattiv Czas edycji: 2011-03-15 o 12:51 |
|
|
|
|
#2987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sobie zdaję sprawę, że czasami chyba język to do krwi będę musiała zagryźć, żeby starszej babki uczącej mnie wiedzy o seksie w głowę ,,przez przypadek" nie stuknąć
|
|
#2988 |
|
Zakorzenienie
|
andzyanie dam rady dwóch na raz. A na zaoczne nie mam kasy teraz bo ślub
Ja nie mieszkam z TŻ a nawet jak bym mieszkała a tych z poradnii nie powinno nic obchodzić. Skoro nie przejawiamy jakiś zachowań negatywnych takich które mogły by się przekładać na rozwój rodziny to po co się wtrącają.
|
#2989 |
|
Wtajemniczenie
|
My mamy za sobą cały cykl nauk - 9 spotkań i jedno z nich było w ramach poradni - młode małżeństwo, ludzie dopiero co po studiach uczyli nas jak rozpoznawać płodność. Oddzielnie musimy jeszcze sobie "dorobić" 2 spotkania w poradni, na razie o tym nie myślę, raczej na wiosnę w przyszłym roku dopiero się za tym zakręcimy.
baskaeta, pytania babki z poradni (bo to w poradni Was tak wypytywali, a nie na naukach, prawda?) totalnie nie na miejscu. Ja bym chyba tylko powiedziała, że to nasza prywatna sprawa i co ją to obchodzi. My będziemy mieszkać razem rok przed ślubem. Teraz nie mieszkamy razem, a też żyjemy w grzechu. Więc to jest takie generalizowanie, przecież można nie mieszkać razem, a też nie czekać z seksem do ślubu, więc brak mi w tym logiki, że mieszkanie = seks. Nie mieszkanie razem może się równać temu samemu. gosza, rozbawił mnie Twój tekst o samicy i młodych, ale bardzo trafnie podsumowałaś jak się na to wszystko zapatruje kościół - niestety. Ciekawe, że oni skupiają się tylko na fizyczności - tym, do czego stworzyła nas natura lub Bóg, a nie na psychicznych aspektach życia ludzi (co dla mnie jest bardziej związane z duchowością niż ciało) - każdy seksuolog powie, że seks cementuje związek i jest potrzebny dla zdrowia tak fizycznego jak i psychicznego/emocjonalnego. Wiadomo - nie można tylko na nim związku budować, bo raczej niedługo przetrwa, ale dla mnie jest to bardzo ważny element pełnej relacji między dwojgiem kochających się ludzi. A kochamy siebie nawzajem na kilka lat przed ślubem, przecież z miłości decydujemy się na małżeństwo. Poza tym natura obdarzyła każdego z nas innym temperamentem, to też trzeba brać pod uwagę patrząc na człowieka jako całość, a nie tylko jego instynkty, a tak właśnie traktuje tę sferę kościół. Co do gotowania to mamy ustalony idealny plan, że będziemy gotować na zmianę , ale realnie to musiałabym czekać do 18.00 aż TŻ wróci z pracy i przygotuje obiad. Zresztą on nie umie za bardzo gotować, więc stwierdził, że jak będzie jego kolej, to będziemy jeść na mieście
Edytowane przez tenebrosa Czas edycji: 2011-03-15 o 13:01 |
|
|
|
#2990 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
12 i 19 marca 17 i 24 września My poszliśmy na ten teraz. Jak byś była zainteresowana np tym wrzesniem to chętnie podam Ci namiary na priv. |
|
|
|
|
#2991 |
|
Zakorzenienie
|
hej Dziołchy!!
Ale mnie dziś gardło drapie...co chwila chrząkam, kaszlę,odchrząkuję i piję cherbatę i nić...po pracy kupie co trzeba w aptece. A póki co piszę w wordzie i udaję że pracuję ![]() tatuaże fajne, mi sie podobają takie w stylu jak ma V.Beckham na wewnętrznej części nadgarstka, ale z racji zawodowych u mnie to odpada...juz w grudniu jak miałam spotkanie z panią psycholog, która miała mi wystawić opinię czy nadaję się do pracy w wymiarze sprawiedliwości, to zapytala czy mam tatuaż, albo kolczyk w intymnym miejscu…to było weird ![]() gotowanie i pieczenie uwielbiam ale tylko jak mam dla kogo. Ale na co dzień po ślubie no nie wiem…dobrze że obie mamuśki mieszkają razem z nami w tym samym mieście ![]() suknia już leeeeeeci (od wczoraj). Zobaczymy jak długo będzie szła. Może któraś z was się orientuje w tej kwestii, wysłana Express mail z USPS. Co do kosztów, to jeszcze nic nie zapłaciłam. Koszty wysyłki 60$ mam rozliczyć z ciotką, a mamą mojej chrzestnej, bo cos tam sobie wiszą, a przynajmniej nie musiałabym robić przelewu walutowego, bo ciotka na miejscu. Moja chrzestna napisała, że w pudełku będę miała dane do przelewu. Ale ile to będzie, to na chwilę obecną nie wiem |
|
|
|
#2992 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny doradzcie czy brać to małżenstwo (ona kameruje on fotografuje)
http://www.foto-kamera.pl/pl/portfolio/pokaz/id/3/ im dłuzej ogladam, tym wieksze mam dylematy czy brac czy nie
|
#2994 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dużo piszecie
ale nadrobiłam ![]() witam nowe PMki ![]() co do bieżących tematów to: zaliczki: sala 1000 zł fotograf 1000 zł dj 500 zł tyle na tę chwilę ![]() Co do życia po ślubie to mam nadzieję ze nie będzie inaczej niż teraz (no poza tym oczywiście ze będziemy mieszkać sami a nie z moją siostrą i jej TŻem - ale oni mam nadzieję ze się już niedługo wyprowadzą ) bo od razu się dopasowaliśmy ze wspólnym życiem ![]() Gotujemy na zmianę bo oboje umiemy, a TŻ nawet bardziej lubi niż ja co mi odpowiada bo ja nie przepadam Poza tym mój TŻ jest mistrzem w sprzątaniu oczywiście to tez robimy razem ale on jest w tym perfekcyjny no i lubi myć okna Widzę, że dużo z Was robi już nauki... chyba też musimy sie zakręcić w końcu bo chciałabym mieć z głowy
|
|
|
|
#2995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2996 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rónież tak miałam im dłużej oglądałam to nie wiedziałam czy mi się podoba czy nie. Ale kwestia dojazdu, niestety nie było im "po drodze" do nas.
Edytowane przez malinkowo88 Czas edycji: 2011-03-15 o 13:25 |
|
|
|
|
#2998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuję Evonia za komentarz
|
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
3 000 post to żesmy pogadały
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.

A tu taka piękna pogoda.
[byliśmy je tłumaczyć, więc nie są to sajgonki
] No i planujemy zrobić jeszcze jeden może.
A na doatek jest wybredny. Uwielbiam gotować, tylko, że moja kuchna jest raczej mało tradycyjna, więc w sprawach gotowania jeszcze się "docieramy" i będziemy docierać przez resztę małżeństwa bo ja tradycyjnej kuchni nie lubię :-P Za to przy wypiekach nie ma problemu 

18.08.2010 - zaręczyny

dobrze, ze się chłopak poprawił
ale my zawsze chcieliśmy wielke wesele, a poza tym mam dużą rodzinę i sporo znajomych i nawet jakby ktoś chciał, to nie da się za bardzo okroić listy.

ale tylko jak mam dla kogo. Ale na co dzień po ślubie no nie wiem…dobrze że obie mamuśki mieszkają razem z nami w tym samym mieście