|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
normalnie to forum jest lepsze od Cortazar'a z całą jego abstrakcyjnością, metafizyką i absurdem za który go kocham ^__^
Cytat:
![]() I wczorejsze Utrzymanie: Śniadanie: 3 łychy kaszy jaglanej i łyżeczka amarantusa gotowane z mleczkiem kokosowym, bananem, wanilią, słonecznikiem i sokiem malinowym (babciny z babcinych malin ), kubek kawy zbożowejII Śniadanie: 2 duże kromki razowca z masłem, sałatą, tłustym kozim twarogiem, ogórkiem, rzodkiewkami, szczypiorek + kawałek czerwonej papryki gruszka Obiad: porcja ciecierzycy duszonnej na maśle ze szpinakim, suszonymi pomidorami, czosnkiem, bazylią i śmietaną, porcja ryżu brązowego i jakaś fajna surówka z kapusty i różnokolorowych warzyw z olejem lnianym 1h basenu Kolacja: kromka razowca z masłem, pół wędzonej makreli, sałatka z pomidora, cebulki, szczypiorku i (2 czy 3?) ogórków kiszonych z łyżką śmietany, odpowiednia ilość wody i herbat i proszę o ocenę |
|
|
|
|
#4532 |
|
Zakorzenienie
|
Utrzymanie
śniadanie kromka chleba z masłem i serkiem wiejskim, kromka chleba z masłem i salami jedno ciastko z marmoladą II śniadanie ćwiartka papryki jabłko jogurt activia truskawkowa obiad kurczak z ryżem, marchewką, groszkiem, bambusem, kukurydzą itd. w sosie curry (sporo) po: 3 rządki milki mlecznej podwieczorek 3 wafle ryżowe posmarowane masłem garść płatków jaglano- ryżowych z cynamonem z danio waniliowym kolacja 3 kromki chleba z masłem, salami, serkiem wiejskim dwa ogórki kiszone Do tego herbaty (czarne, zielone z opuncją, melisa z pomarańczą), kawy (czarne, z cappucino) i woda. I jak?
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2011-03-16 o 16:54 |
|
|
|
#4533 |
|
Raczkowanie
|
U
Śniadanie: Owsianka: 6 łych płatków owsianych, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, na szklance mleka 2 % -50g orzeszków ziemnych ( cała mała paczka) -Kawa z mlekiem i cukrem II Śniadanie: Serek wiejski, z warzywami : papryka, ogórek, pomidor, kiełki słonecznika -50 g orzeszków ziemnych ( znowu ![]() - Kakao na mleku 2% +2 łyżeczki cukru Obiad: Talerz zalewajki z ziemniakami i grzybami + Parówka Jedynka Podwieczorek: Bułka poznańska 1/2 z masłem sałatą szynką drobiową, papryką pomidorem 1/2 z masłem dżemem śliwkowym (home made) cynamonem Herbata zielona z cukrem Kolacja: Puszka tuńczyka w oleju z warzywami: Pomidor, ogórek konserwowy, papryka konserwowa Zagryzane bułką grahamką Szklanka goracego mleka z łyżeczką miodu Po: Jogo naturalny z łyżeczką siekanych migdałów Jabłko Co myślicie?;>
Edytowane przez Silke Apill Czas edycji: 2011-03-16 o 15:48 |
|
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
zbyt dużo? mogę coś jeszcze dodac ewentualnie.
trochę się podłamałam tym, że waga stoi
|
|
|
|
#4535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Abigal - u Ciebie też jak zwykle b. fajnie.
|
|
|
#4536 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję pozytywnej-wariatce za ocenę. Ta bułka była jedynym pieczywem, jakie miałam w domu, a wolałam ją od wafli ryżowych, na owsiankę czasu nie miałam. W szkole tylko jabłko, bo egzaminy, nie dam rady brać omletów, ani nic z tych rzeczy, niestety. Brak kolacji bo nie byłam w domu od 15 do 21, a jak wróciłam po treningu to byłam najedzona tym wielgachnym obiadem, a te 2g sernika, to był taki żarcik
![]() Dzisiejsze U: Iśn: pół bułki z ziarnami z serkiem śmietankowym, serem białym i zielonym ogórkiem; zielona herbata II śn: pół bułki ze śniadania z serkiem śmietankowym, ogórkiem zielonym i dwoma plastrami polędwicy sopockiej; herbata z cytryną obiad: miska zupy pomidorowej niezabielanej ze zwykłym makaronem nitkami a do tego sobie obierałam mięsko wołowe z kości na kolacje na pewno będzie serek wiejski lekki, nie wiem co zjeść na podwieczorek, poproszę o ocenkę i pomoc
|
|
|
|
#4537 |
|
Raczkowanie
|
DZISIEJSZE RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR RRRRRRRRRRRRR:
1- dwie kanapki razowca z pasztetem + troche platkow owsianych 2- miseczka budyniu ze slodzikiem 3- 220 g warzyw hortexu + kotlet schabowy bez panierki + 3 duze ziemniaki bez tluszczu 4- 1 omlet ( pol na pol z maki pszennej i ciemnej) + bulka ciemna z serkiem fit 5- warzywa I JAK ?? PROSILABYM O OCENKE
Edytowane przez martina1988 Czas edycji: 2011-03-16 o 16:58 Powód: aAA I DO obiadu zjadlam jedno kinderke |
|
|
|
#4538 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U to chyba prędzej w snach ![]() Czemu na kolacje sam serek wiejski? może dodaj coś a nie białko samo przecież to U , na podwieczorek to to masz ochotę ale np. pieczone jabłko , kisiel , budyń , koktajl ,serek homo z dodatkami itp.
|
|
#4540 |
|
Raczkowanie
|
Sęk w tym, że rano nie jestem za bardzo głodna, a wiem, że muszę coś zjeść przed wyjściem do szkoły. W niej znowu egzaminy, więc starcza mi czasu na przegryzienie troche bułki i tyle. Potem w domu obiad, troszkę poćwiczę i przychodzi godzina 18-19 i już sama nie wiem, co mam wtedy jeść. Zresztą nie chudnę na tym, nawet czasem zdarza mi się tyć, więc chyba źle nie jest.
|
|
|
|
#4541 |
|
Raczkowanie
|
A taki jadłospis na redukcję sie naddaje ?
Redukcja Śn : 2 kromki z jajkiem , masłem i kawałek czerwonej papryki + na czczo woda z cytryna a pozniej zielona herbata II ŚN : Kanapka z tym co wyżej i jabłko Obiad : Solidna porcja warzyw , mięso z gulaszu ale bez sosu .. może minimalnie + pół knedla Podwieczorek : Jajko I tyle na razie bo zaraz ide biegac ... a potem zjem chyba kawałek marchewki i łyzke sera białego . I woda , zielona herbatka . Juz 2 tydzien idzie , jak w pon. waga spadnie to znaczy ze ogólnie dobrze jadam . Ale mimo to mam wątpliwości straszne
|
#4542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
up |
|
|
|
|
#4543 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny;*
Mam 19 lat, 160 wzrostu i waze 45 kg(efekt diety).Wiem,ze waze zdecydowanie za malo ale mam nadzieje,ze mimo to ktos postara mi sie pomoc,a nie od razu odesle mnie na KZ, Otoz moj problem polega na tym,iz mimo niskiej wagi caly czas mam wzdety brzuch,bardzo zle sie z tym czuje , wygladam jak w ciazy....(nie przesadzam) jest to dosc uciazliwe. W wakacje wazylam mniej ,lecz brzuch byl ciagle plaski. Odstawilam nawet slodycze myslac ze moze tu tkwi problem,lecz niestety nie pomoglo mi to w niczym. Moze mial ktos taki problem? Sprobuje cos doradzic? Dziekuje za kazde slowo;** |
|
|
|
#4544 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli ograniczałaś jedzenie drastycznie podczas diety, organizm odzwyczaił się od trawienia niektórych produktów. Stąd właśnie tyle dziewczyn, które wychodzi z rygorystycznych, monotonnych diet ma problemy żołądkowe - wzdęcia, zaparcia, niestrawność. Pomogłoby powolne i stopniowe wprowadzanie produktów, których nie jadłaś podczas odchudzania. |
|
|
|
|
#4545 |
|
Raczkowanie
|
Moje poedkowe, wychodzeniowe z dukana U
![]() śniadanie - porządna porcja ryby po grecku ( fura warzyw, oliwa z oliwek i smażony dorsz ), kromka razowca z masłem i druga z 2 porządnymi plastrami twarogu półtłustego, jabłko 2 śniadanie - grejfrut na spółę z mamą, pomarańcza, babcine śledzie w oleju z cebulką i pieczarkami obiad - łosoś gilowany z sałatką z serem pleśniowym kolacja - nie wiem, czy cokolwiek wcisnę, bo łososia było 300 g ale mam ochotę na wieśniaka z orzechami włoskimi i korniszonami
|
#4546 |
|
Konto usunięte
|
No to teraz moje R na jutro ;] Bardzo proszę o ocenę
![]() Śniadanie: 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym z 1/2 pomidora i 1-2 dużymi liśćmi sałaty, kromka chleba razowego, kubek zielonej herbaty II Śniadanie: Dwustronna bułka grahamka z serem, szynką, sałatą i pomidorem, bez masła, jabłko. 1h pływania Obiad: 300 ml zupy pomidorowej, 1/2 woreczka ryżu z gulaszem, porcja warzyw, kubek zielonej herbaty Podwieczorek: Jabłko + troszkę rodzynek Kolacja: 250 ml siemienia lnianego z rodzynkami, łyżką jogurtu naturalnego, słonecznikiem i kilkoma suszonymi daktylami I jak się Wam to widzi?
|
|
|
|
#4547 |
|
Raczkowanie
|
pasztet ma ogólnie duzo tłuszczu a mało zdrowych składników , lepiej szynka drobiowa a płatki owsiane ok + dorzuciłabym jakis owoc i np. zamiast kanapek moze byc owsianka z owocami budyn ? wg.mnie na redukcji niezbyt , lepiej kisiel z tego co slyszalam . W ogóle białka ani warzyw = zle Obiad ok podwieczorek tez ok co do kolacji to warzywa ok ale proponuje ser biały z warzywami , tz wieśniak bo kolacja białkowa powinna być .
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą cały dzień = mało i ogólnie.
|
|
#4549 |
|
Raczkowanie
|
P (chociaż jakoś nie wiem czy tyję..)
Ś: Gęsty jogo naturalny z opakowaniem activity, grahamka z masłem, szyną i pomidorem, inka karmelowa 3km z lacza IIś: Jogo Danone z wiśniami, meeeega drożdżówa z serem 3km z lacza O: Talerz zupy brokułowej P: kasza manna słodka chwila, pół wielgachnej gruszki, jabłko kiść winogron K: (właśnie wsuwam) 1,5 grahamki z masłem: z serem żółtym z dziurami, szyną i serem topionym gouda, pomidorem/ keczupem Chyba skoczę jeszcze po parówkę, bo mama przywiozła. Na noc może kakao? Się zobaczy. Jak to wygląda? Wartościowo i w ogóle?
|
#4550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obiad mi się nie podoba sama zupa to wiesz
|
|
#4551 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4552 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obiad z wczoraj, nic się nie dało z tym zrobić ;p Jutro będzie lepiej.
|
|
#4553 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;25766492]No to teraz moje R na jutro ;] Bardzo proszę o ocenę ![]() Śniadanie: 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym z 1/2 pomidora i 1-2 dużymi liśćmi sałaty, kromka chleba razowego, kubek zielonej herbaty nie za mało jak na śniadanie? nawet jak na R? może chociaż tuna cała... II Śniadanie: Dwustronna bułka grahamka z serem, szynką, sałatą i pomidorem, bez masła, jabłko. ok, ale nie wiem jak z tym serem na R chyba niekoniecznie 1h pływania Obiad: 300 ml zupy pomidorowej, 1/2 woreczka ryżu z gulaszem, porcja warzyw, kubek zielonej herbaty ok Podwieczorek: Jabłko + troszkę rodzynek może lepiej jakieś nnkt bo ich nie widzę? Kolacja: 250 ml siemienia lnianego z rodzynkami, łyżką jogurtu naturalnego, słonecznikiem i kilkoma suszonymi daktylami a tutaj są tłuszcze, ale nie wiem czy kolacja węgle + tłuszcze jest ok... ![]() I jak się Wam to widzi? [/QUOTE]Cytat:
Cytat:
|
|
#4554 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
sorry ale czytam to codziennie wiesz że twoja waga zagraża życiu? wiem coś na ten temat bo ważyłam tyle co ty. Zrób coś z tym.
|
|
|
#4555 |
|
Raczkowanie
|
cześććć
)U: przed śniadaniem jak się mleko gotowało-monte max ![]() *miseczka cornfakes z gorącym mlekiem banan,jabłko,kiwi,pomarań cza,rodzynki polane śmiataną i sypnięte cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi-dobre nawet , mleko z miodem cukrem i cynamonem*pół bułki z masłem szynką serem żótym,sałatą i pomidrem, potem druga połowa- z masłem orzechowym i kawałkami banana i stopioną nutellą, mleko z miodem, i gdzieś tam podjadane- dwa wafelki kokosowe,trochę buraczków iiii śledz w zalewie z żurawiną na kanapce z masłem.... (oO tak na spróbę:P ![]() *zupa fasolowa gęsta z ziemniakami,fasolą,mięsem itp. *ziemniaki ze śmietaną i koprem, wątróbka w cieście,buraczków dużo *duży śledz w zalewie z żurawiną, kawałki bagietki z masłem ziołowym i czymś tam (kupna z Tesco:P oraz dwa naleśniki z masłem orzechowym i budyniem +rodzynki banan i nutella(tak na kolację popisową z chłopakiem:P: bo On lubi jak ja coś gotuję, i potem mnie chwali i wgl. ....szkoda że On nie wiem że Ja niewiem nawet jak się robi budyń -wszystko mama robiła,ja tylko dyrygowałam:P: )do tego capuccino z milki dosłodzone troszkę. właśnie wróciłam z dłuuuugiego spaceru i zabieram się za jajecznicę na masełku i krajzerkę z masłem serem żótym majonezem,kukurydzą i ketchupem i pomidorm na drugiej połowie-.> zapieczoną w mikrofali ) noi mam banana i mleko z KAKAOdo tego 2l soku, cukierki i może coś o czym zapomniałam ))))dziś czuję się niebo lepiej, I jestem dziś zadowolona z jedzenia bo posiłki wreszcie były w miare regularne ![]()
|
#4556 |
|
Konto usunięte
|
Nanetka26, a gdybym zrobiła tak:
Śniadanie: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym z 1/2 pomidora i 1-2 dużymi liśćmi sałaty, kromka chleba razowego, kubek zielonej herbaty II Śniadanie: Dwustronna bułka grahamka z serem, szynką, sałatą i pomidorem, bez masła, jabłko. (sera jest jeden mały plasterek) 1h pływania Obiad: 300 ml zupy pomidorowej, 1/2 woreczka ryżu z gulaszem, porcja warzyw, kubek zielonej herbaty Podwieczorek: 250 ml siemienia lnianego z rodzynkami, łyżką jogurtu naturalnego, słonecznikiem i kilkoma suszonymi daktylami Kolacja: Ser biały z 1/2 pomidora, 1/4 cebuli i kawałkiem papryki Jak to się teraz prezentuje? |
|
|
|
#4557 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mimo wszystko, chyba robię, a czy tyję nie wiem, bo się nie ważę.. hm. Może się mylę. ![]() I chyba widać, że jest ładniej? ![]() będzie kakao i biszkopty / danio, będzie odpowiednio kalorycznie, chyba.
|
|
#4558 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do śniadania do jogurtu jakieś ziarno, płatki albo owoce. Ogólnie w każdym posiłku mało warzyw. Zamiast tej drożdżówki lepiej pożywna kanapka z ciemnego z warzywami i pełnowartościowym białkiem np serem. Główny posiłek obiad powinien być największy a u ciebie tylko zupka - za mało. Na podwieczorek zamiast dania fix lepiej samemu zrobic kasze np jaglaną z owocami na mleku badź z jogurtem. Ogólnie dużo prostych cukrów, mało odzywczych węglowodanów i mało białka. Staraj się na każdy posiłek jeść coś innego zeby było duże urozmaicenie. |
|
|
|
|
#4559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem to też za mało na P.
|
|
#4560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoje U jest o niebo lepsze od mojego P. ![]() Jeszcze cię dogonię!
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

), kubek kawy zbożowej
52 kg- 53kg -53,5kg- 54kg-54,5 kg-55 kg- 56 kg- 57 kg- 58 kg

ale mam ochotę na wieśniaka z orzechami włoskimi i korniszonami