|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX
Cytat:
). Wynajem busów, to temat do rozważenia. Z tego co wiem, można busa wynająć spośród busiarzy, którzy wożą ludzi na co dzień (na Ruskiej jest cały dworzec bus, może tam uda się znaleźć info), ponadto na niektórych busach jest reklama "wynajem busów", poza tym przy obecnej informatyzacji to założę się, że po wpisaniu hasła "wynajem busów - Lublin" pojawi się sporo haseł. Podobnie w okolicznych miejscowościach - Bełżyce, Chodel, Poniatowa, Opole Lubelskie, Bychawa, Łęczna, Kraśnik Lubartów - tutaj busy często kursują i jest po kilka/naście firm, jest pole do popisu.Gdzieniegdzie MPK również wynajmuje busy i autobusy (np. w Kraśniku) i PKS także, oprócz autokarów mają też mniejsze pojazdy. Zapewne na stronie www danego przewoźnika są informacje tego typu zamieszczone, w końcu to dodatkowy zarobek dla nich. W zeszłym roku (tak przykładowo Wam napiszę dla orientacji) mini-busik MPK Kraśnik, kosztował ok, 1,50 zł. za km. Przy czym do wyliczeń weźcie pod uwagę, że kierowca jedzie najpierw w jedną, a potem w drugą stronę. Przy każdym kursie tak samo. Więc za każdy kurs liczcie dwie trasy. Za jednym zamachem (na siedząco) w busie mieści się od 21-35 osób (w zależności od busa). Polecam też z doświadczenia (jako asysta pary młodej na wielu weselach, napatrzyłam się na niejedno ) zarezerwować przynajmniej ten jeden pokój koło sali weselnej. Można tam zostawić część gratów, ponadto zdarza się, że ktoś chce lub musi się położyć, czy to dorosły, czy dziecko (dzieci się szybko męczą, a rodzice czasem chcą posiedzieć dłużej, ale nie mają co zrobić z dziećmi, a tak mogą je położyć i wrócić na salę).Mnie męczy jeszcze, co zrobić z kopertami w trakcie zabawy? Do tek pory głównie widziałam, że zostawiano je w aucie lub właśnie w wynajętym pokoju. Może ktoś zna jakiś inny, bezpieczniejszy sposób? Jestem też ciekawa, czy u Was za wynajęcie sali płaci się przed weselem całość kwoty?
http://www.weselinka.pl/suwaczek/16/2011-9-10.png http://s10.suwaczek.com/20110910580113.png http://www.suwaczek.pl/cache/0593c73754.png *** Aktualna lista PM 2011 i 2012 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3130 W kwestii aktualizacji wpisów, zapraszam na PW
|
|
|
|
|
#3092 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX
Cytat:
![]() Co do zaproszeń to my zamówiliśmy na allegro-mają przyjść w piątek . Słyszałyście coś o takim zwyczaju żeby prosić chrzestnych na wesele w 4 osoby tzn. Młoda para+świadkowie? Moja teściowa mówi, że tak trzeba.A tak wogóle to mi powiedziała, że mój bukiet do ślubu to trzeba byle jaki zamówić aby tańszy bo to nieważne jakie będą te kwiatki i (chyba ona!!) zamówi we wsi obok -całe szczęście mój TŻ uświadomił ją, że bukiet sobie sama zamówię taki jak mi się podoba i gdzie mi się podoba. Łapie chłopak u mnie plusy ostatnio ![]() ![]()
|
|
#3093 |
|
Raczkowanie
|
_Agatka my w ogóle nie planowaliśmy oczepin itp. - jedynie ze dwie jakieś fajne, wymyślone przez nas zabawy, żeby uatrakcyjnić wieczór gościom np. konkurs, śmieszny filmik czy coś w tym stylu, ale hymmm... Takie oczepiny na ludowo rzeczywiście mogłyby być niezłe... Musimy to przemyśleć!
Dzięki za pomysł! A nie wiesz może ile w przybliżeniu ten zespół brał za takie oczepiny?Iovaa jeśli chodzi o koperty to ja na razie myślałam o jakimś ładniejszym pudełku (fioletowym, bo taki będzie motyw przewodni wesela), gdzie od razu wrzucalibyśmy koperty... Teraz tak zaczęłam myśleć, że rzeczywiście trochę problem co potem z tym pudełkiem zrobić... Chyba jednak zostawimy go w samochodzie w bagażniku, ale raczej nie naszym tylko może jakimś takim mniej "rzucającym się w oczy" np. mojego brata... Psuj_a ja nie słyszałam o takim zwyczaju... Ale ja w ogóle mało "zwyczajowa" jestem Wszystkich gości zapraszamy sami z TŻ-em, we dwójkę.
|
|
|
|
#3094 |
|
Raczkowanie
|
http://www.laboda.pl/index.php?s=oferta ja mam butki w 7 rzedzie po lewej stronie tylko ecri sa sliczne z krysztalkami Swarovskiego tylko nie wiem czy dobrze zrobilam zamowilam rozmiar 39 ale dzisiaj wlozylam w rajstopie i niby ok ale jak chodzilam noga wypadala a rozmiar 38 na rajstope elegancko ale jak noga spuchnie to chyba niewloze ale wsumie nigdy wzyciu nie mialam problemy puchnacej nogi i nie wiem co myslicie ?
|
|
|
|
#3095 |
|
Raczkowanie
|
My za salę płacimy po weselu w środę będzie odbiór liczników wody i prądu i do ogólnej sumy dojdą te opłaty + pralnia i stłuczone naczynia, ale my płacimy za sam lokal kucharkę mamy swoją.
A koperty schowamy w lodówce, chłodni lub spiżarni gdzie będzie alkohol wszystko zamykane. Pod warunkiem że jakieś dostaniemy :P
|
#3096 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3097 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z opłatą za salę bywa różnie. Mój brat płacił wszystko w ratach, ostatnia tydzień przed weselem. My dostaliśmy propozycję zapłaty większości pieniędzy w dzień-dwa po ślubie. Z tego co wiem, zwykle płaci się ok. 80-90% przed, resztę do tygodnia po. Dziewczyny, u nas od kościoła do restauracji jest ok 15 minut spacerem. Początkowo nie planowałam wynajmu busa, ale czytając was zaczynam "czuć potrzebę". Jak sądzicie? Przydałby się? |
|
|
|
|
#3098 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przeciez na wesele przychodzą osoby, które znacie, więc nie wiem jak ktoś mógłby okraść. Być może nie zna się osób tow. ale nie trzeba od razu zakładać, że was okradną. Myslę, że schowanie do pokoju pary młodej jest najlepszym rozwiązaniem, ew. gdy brak to samochód.
|
|
|
#3099 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teoretycznie tak, ale np. moja bratowa dostała jeden spóźniony prezent już w restauracji i zostawiła go na ich stole. Pozostałe były w ich pokoju. A po skończonym obiedzie nie mogli tego prezentu znaleźć (prowadzili listę, więc wiedzieli co jest od kogo). To tylko jedna rzecz, ale niesmak pozostał. Moją wada jest nadmierne przejmowanie się wszystkim i wiem, że nie mogłabym naprawdę cieszyć się tym dniem gdybym nie miała tej sprawy bezpiecznie załatwionej - cały czas martwiłabym się, czy będziemy mieli czym spłacić dług za wesele, czy ktoś nie wzbogaciłby się naszym kosztem. |
|
|
|
|
#3100 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3101 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
Włączając się w temat dotyczący transportu bardzo proszę o radę .... Czy któraś z Was wypożycza autobus MPK żeby przewieźć gości z kościoła na wesele? Rozważam pomiędzy MPK a firmą przewozową dysponującą busami. Zastanawiam się jak tę kwestię rozwiązać, bo zależy mi na tym, żeby wszystkich gości przewieźć w jednej turze. (Nie chciałabym żeby ci pierwsi musieli czekać na pozostałych - byłam na takim weselu i niemiło to wspominam). Jeśli pomysł z autobusem nie wypali, to pozostaje jakaś firma przewozowa. Od kościoła do sali weselnej jest niedaleko, bo niecałe 2,5 km. Czy myślicie, że jakaś firma będzie zainteresowana takim zleceniem? Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się TEGO dnia!! U nas, przyjdzie już za niecałe 5 miesięcy!
|
#3102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny może to głupie pytanie, ale czy już trzeba rezerwować daty jeśli chodzi o transport? u mnie też prawie 5 mies !
|
|
|
|
|
#3103 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o transport to u nas sytuacja wyglądała tak: do przewiezienia było ok 50 osób przez pół miasta i wynajem busa, jak się okazało, kompletnie nam się nie opłacał. Jeśli nie macie dużo osób do przewiezienia i na niezbyt dalekie odległości to polecam po prostu zamówić taxówki- o wiele taniej wychodzi. Byłam na 3 weselach, gdzie właśnie taxówki woziły gości i to się sprawdziło. A łatwo sobie to wszystko wyliczyć: wiadomo ile korporacja bierze za 1km w święta, trzeba dodać opłatę początkową i przemnożyć przez długość trasy
|
#3104 |
|
Rozeznanie
|
hmm, ja muszę dowieźć gości 30 km za lublin, ale pomysle o tym poźniej, moze sciągnę Wasze pomysły
La cocinerita - 1.mozesz dac linka do tych zaproszen, jakos szukam i nie moge znaleźć ![]() 2.niestety nie wiem ile sobie licza za wystep na weselu, ale na pewno wszystko powiedzą przez telefon, te oczepiny to trwały tak z godzinę, ale tak szybko leciał czas ze dla mnie to było maks pół godziny... co do oczepin to my juz małżenstwem jestesmy i tak nijak je robic, narazie to planujemy pare zbaw dla gosci i filmik o tym jak sie poznalismy o nas i dziecku - czy ktoś wie gdzie wypozycza sie ekrany i projektor? ile to kosztuje? chciałam taką zabawę 'słon', albo 'kareta' gdzie ktos opowiada historie a konkretne osoby muszą zrobic małą rundke w tym czasie, jesli się pomylą albo zagapia to kara karniak, albo np przysiady - jesli nieletni ![]() no i podziele się zdobyta wiedza, jesli cos pominęłam prosze uzupełnic ![]() fontanny czekoladowe Lublin i okolice: www.czeko.lublin.pl 508284294 www.czekofontanna.pl 506142710 www.czekoladowapasja.pl 508128071 www.fabrykazabawy.pl tu z hostessa 531123451 www.hugs-kisses.pl 791987717 www.uslugislubne.pl www.abcpart.pl krasnik 607424164 wypozyczalnia w borzechowie 693332181 sale weselne tez maja na stanie fontanny czekoladowe koszt fontann to od 400 zł za małą, czyli 2,5 kg czekolady, do 500-700 za duza, czyli 4-5 kg czekolady, wazna tez jest wysokosc fontanny, bo wiadomo ze samej czekolady mozna dokupic, dac mniej lub wiecej, te drozsze maja zazwyczaj 70 cm wysokosci, wazne tez czy daja podest czy nie, wszedzie dają patyczki i tacki
|
|
#3105 |
|
Raczkowanie
|
kffiatusheq, będę wdzięczna za info odnośnie tego autobusu;
8mouse3, pomysł z taksówkami ciekawy - muszę to przeliczyć. W sprawie fontanny czekoladowej mogę dodać jeszcze Agencję Ample, link do ich stronki: http://www.uslugislubne.com/ Sami tu zamawiamy, moje pierwsze wrażenie - profesjonalizm w podejściu do klienta.
|
|
#3106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój TŻ rezerwował jakiś czas temu, więc ok 2,5 -3 m-ce przed ślubem i część firm przewozowych nie miała wolnego terminu/autokaru na ten termin. Więc im wcześniej tym lepiej. |
||
|
|
|
#3107 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Nie wiem jak was dziewczyny, ale mnie denerwuje już temat oskarżeń dot. Akropolu - polecam otworzenie osobnego wątku i tam obrzucanie się 'błotem' między pracownikami a osobami z forum
Cytat:
Cytat:
My płaciliśmy przed weselem, 10 dni przed. Wszystko było ok, są sale gdzie płaci się po, są sale gdzie przed a i takie gdzie w trakcie wesela. Jeszcze nie słyszałam o żadnej sali, gdzie coś było nie tak z tymi kwestiami Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale nie polecam, nie żeby nie było wolnych (a termin sierpniowy więc oblegany) ale koszty były duuuuuże Cytat:
a tyyyyle osób się pytało o niego podczas zapraszania
|
|
|
#3108 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=MissZuzia;25748016]Nie wiem jak was dziewczyny, ale mnie denerwuje już temat oskarżeń dot. Akropolu - polecam otworzenie osobnego wątku i tam obrzucanie się 'błotem' między pracownikami a osobami z forum
Zgadzam się w zupełności mnie ten temat też juz wkurza nie po to jest ten wątek także kłóćcie się gdzie indziej!!!
|
#3109 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=malgosia_23;2574395 4]Z tego co pytałam to takie farbowane nieładnie wychodzą. Też się nad tym zastanawiałam i stwierdziłam, że jednak zamówię w kolorze. I także taneczne
![]() ooo tego nie wiedziałam.. dzięki wielkie za info
|
|
#3110 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3111 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie autobus był jak najbardziej potrzebny |
|
|
|
|
#3113 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3114 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bardzo ładne obrączkiCytat:
Cytat:
Ja zarezerwowałam wczoraj a ślub w sierpniu i tak jak mówi Monika już teraz spotkałam się w dwóch firmach z brakiem terminu. |
|||
|
|
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie już też męczy temat Akropolu, aż się odechciewa wchodzić na wątek. Naprawdę rozumiem normalne dyskusje dotyczące lokali i wymiane opinii, ale takie obrzucanie się błotem i wzajemne oskarżenia są nie na miejscu na wątku lubelskich PM, załóżcie wątek o akropolu. A my tutaj cieszmy się przygotowaniami a nie denerwujmy
|
|
|
|
#3116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie idealne, bo z fioletem i nawiązujące do dwudziestolecia międzywojennego (na takie będzie leciutka stylizacja wesela), ale zdaję sobie sprawę, że nietypowe i może trochę kontrowersyjne ze względu zwłaszcza na pawie pióro... Muszę jeszcze poważnie zastanowić się jak wyglądałoby wykonanie i jaki będzie koszt...Dzięki jeszcze raz za inf. dotyczącą zespołu - bardzo fajny pomysł i na pewno warty rozpatrzenia To zadzwonię i wypytam ich o wszystko
|
|
|
|
|
#3117 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mam dylemat,nie wiem na jakie godz sie umawiac w dzien slubu,zeby bylo dobrze,zebym na spokojnie wszystko zdazyla zrobic, tj fryzjer,wizazystka.Slub mam na 16,w kosciele musze byc o 15,30.Kosciół mam na tym samym osiedlu i fryzjera takze.Macie podobne godziny moze?jak wy sie umawiałyscie??
|
|
|
|
#3118 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mam ślub o 16. Umówiłam się z fryzjerką na 11, a potem od razu będzie makijaż ;]
|
|
|
|
#3119 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam co prawda ślub na 17, ale makijaż mam umówiony w domu na 13, poza mną jest jeszcze moja kuzynka do malowania więc najwyżej ona pójdzie na 1 ogień, jeśli z fryzierem zejdzie mi się dłużej. Do fryzjera jeszcze siebie konkretnie nie umówiłam, ale mam u niego zaklepany cały dzień (ja, starsza, kuzynka, teściowa, bratowe, ciotki itd
więc musimy tylko rozplanować kto kiedy siada na fotel. Weź pod uwagę ile może Ci zająć ubieranie się i błogosławieństwo i czy przy szykowaniu się będzie fotograf i kamerzysta, bo tu trzeba by też jakieś 15min zapasu dorzucić, żebyś im popozowała Ja daje sobie takie zapasy czasowe: fryzjer - jeszcze nie wiem makijaż - 1 godzina ubieranie się - 30 minut błogosławieństwo - 30 minut (zakładając, że może trzeba będzie czekać na spóźnialskich) dojazd do kościoła - 40 minut (ale to dlatego, że z Czechowa na Czuby) jeszcze nie wiem na ile wcześniej mamy być w kościele, ale myślę, że tak z 15 minut. Według tych wyliczeń, nawet jeśli mój makijaż zacznie się o 14 wciąż się ze wszystkim wyrobię. Oby, oby. Tobie też życzę powodzenia Olka |
|
|
|
#3120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.

- chociazbym chciała sama je robić - nie mam czasu
). Wynajem busów, to temat do rozważenia. Z tego co wiem, można busa wynająć spośród busiarzy, którzy wożą ludzi na co dzień (na Ruskiej jest cały dworzec bus, może tam uda się znaleźć info), ponadto na niektórych busach jest reklama "wynajem busów", poza tym przy obecnej informatyzacji to założę się, że po wpisaniu hasła "wynajem busów - Lublin" pojawi się sporo haseł. Podobnie w okolicznych miejscowościach - Bełżyce, Chodel, Poniatowa, Opole Lubelskie, Bychawa, Łęczna, Kraśnik Lubartów - tutaj busy często kursują i jest po kilka/naście firm, jest pole do popisu.

23.12.2009r.
25.06.2011r.

a tyyyyle osób się pytało o niego podczas zapraszania
bardzo ładne obrączki