Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-15, 16:59   #3091
iovaa
Raczkowanie

Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX

Cytat:
Napisane przez _agatka Pokaż wiadomość
W temacie pereł - zgadzam się z tym co wypunktowała iovaa,
w temacie zaproszeń tez - chociazbym chciała sama je robić - nie mam czasu

co do przesądów i tradycji to w Japonii biel jest kolorem żałobnym, a u nas to akurat kolor 'ślubny'

na powrót do domu tez wolę busy np. co godzinke lub dwie, tylko skąd w miare tanio je zorganizować??????
Temat busów jest warty podjęcia. Popieram wypowiedź Tanitki, że przynajmniej dwa kursy busa powinny być. Przecież nie wszyscy wytrzymają do końca wesela. Część będzie chciała pójść spać po oczepinach (szczególnie ciotki i babki i panowie, którzy za kołnierz nie wylewają ). Wynajem busów, to temat do rozważenia. Z tego co wiem, można busa wynająć spośród busiarzy, którzy wożą ludzi na co dzień (na Ruskiej jest cały dworzec bus, może tam uda się znaleźć info), ponadto na niektórych busach jest reklama "wynajem busów", poza tym przy obecnej informatyzacji to założę się, że po wpisaniu hasła "wynajem busów - Lublin" pojawi się sporo haseł. Podobnie w okolicznych miejscowościach - Bełżyce, Chodel, Poniatowa, Opole Lubelskie, Bychawa, Łęczna, Kraśnik Lubartów - tutaj busy często kursują i jest po kilka/naście firm, jest pole do popisu.
Gdzieniegdzie MPK również wynajmuje busy i autobusy (np. w Kraśniku) i PKS także, oprócz autokarów mają też mniejsze pojazdy. Zapewne na stronie www danego przewoźnika są informacje tego typu zamieszczone, w końcu to dodatkowy zarobek dla nich.
W zeszłym roku (tak przykładowo Wam napiszę dla orientacji) mini-busik MPK Kraśnik, kosztował ok, 1,50 zł. za km. Przy czym do wyliczeń weźcie pod uwagę, że kierowca jedzie najpierw w jedną, a potem w drugą stronę. Przy każdym kursie tak samo. Więc za każdy kurs liczcie dwie trasy. Za jednym zamachem (na siedząco) w busie mieści się od 21-35 osób (w zależności od busa).

Polecam też z doświadczenia (jako asysta pary młodej na wielu weselach, napatrzyłam się na niejedno ) zarezerwować przynajmniej ten jeden pokój koło sali weselnej. Można tam zostawić część gratów, ponadto zdarza się, że ktoś chce lub musi się położyć, czy to dorosły, czy dziecko (dzieci się szybko męczą, a rodzice czasem chcą posiedzieć dłużej, ale nie mają co zrobić z dziećmi, a tak mogą je położyć i wrócić na salę).

Mnie męczy jeszcze, co zrobić z kopertami w trakcie zabawy? Do tek pory głównie widziałam, że zostawiano je w aucie lub właśnie w wynajętym pokoju. Może ktoś zna jakiś inny, bezpieczniejszy sposób?
Jestem też ciekawa, czy u Was za wynajęcie sali płaci się przed weselem całość kwoty?
iovaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 17:39   #3092
psuj_a
Raczkowanie

Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX

Cytat:
Napisane przez iovaa Pokaż wiadomość
Temat busów jest warty podjęcia. Popieram wypowiedź Tanitki, że przynajmniej dwa kursy busa powinny być. Przecież nie wszyscy wytrzymają do końca wesela. Część będzie chciała pójść spać po oczepinach (szczególnie ciotki i babki i panowie, którzy za kołnierz nie wylewają ). Wynajem busów, to temat do rozważenia. Z tego co wiem, można busa wynająć spośród busiarzy, którzy wożą ludzi na co dzień (na Ruskiej jest cały dworzec bus, może tam uda się znaleźć info), ponadto na niektórych busach jest reklama "wynajem busów", poza tym przy obecnej informatyzacji to założę się, że po wpisaniu hasła "wynajem busów - Lublin" pojawi się sporo haseł. Podobnie w okolicznych miejscowościach - Bełżyce, Chodel, Poniatowa, Opole Lubelskie, Bychawa, Łęczna, Kraśnik Lubartów - tutaj busy często kursują i jest po kilka/naście firm, jest pole do popisu.
Gdzieniegdzie MPK również wynajmuje busy i autobusy (np. w Kraśniku) i PKS także, oprócz autokarów mają też mniejsze pojazdy. Zapewne na stronie www danego przewoźnika są informacje tego typu zamieszczone, w końcu to dodatkowy zarobek dla nich.
W zeszłym roku (tak przykładowo Wam napiszę dla orientacji) mini-busik MPK Kraśnik, kosztował ok, 1,50 zł. za km. Przy czym do wyliczeń weźcie pod uwagę, że kierowca jedzie najpierw w jedną, a potem w drugą stronę. Przy każdym kursie tak samo. Więc za każdy kurs liczcie dwie trasy. Za jednym zamachem (na siedząco) w busie mieści się od 21-35 osób (w zależności od busa).

Polecam też z doświadczenia (jako asysta pary młodej na wielu weselach, napatrzyłam się na niejedno ) zarezerwować przynajmniej ten jeden pokój koło sali weselnej. Można tam zostawić część gratów, ponadto zdarza się, że ktoś chce lub musi się położyć, czy to dorosły, czy dziecko (dzieci się szybko męczą, a rodzice czasem chcą posiedzieć dłużej, ale nie mają co zrobić z dziećmi, a tak mogą je położyć i wrócić na salę).

Mnie męczy jeszcze, co zrobić z kopertami w trakcie zabawy? Do tek pory głównie widziałam, że zostawiano je w aucie lub właśnie w wynajętym pokoju. Może ktoś zna jakiś inny, bezpieczniejszy sposób?
Jestem też ciekawa, czy u Was za wynajęcie sali płaci się przed weselem całość kwoty?
My płacimy za salę całą kwotę w środę przed sobotą w którą bierzemu ślub-gdyby nie to, że byliśmy tam na weselach i ufamy tym ludziom miałabym obawy czy to jest ok. Co do kopert to sama nad tym poważnie myślę jak to rozwiązać...chwilowo niemam pomysłów-a byłam na weselu gdzie ktoś ukradł prezent z bagażnika samochodu Młodej Pary
Co do zaproszeń to my zamówiliśmy na allegro-mają przyjść w piątek. Słyszałyście coś o takim zwyczaju żeby prosić chrzestnych na wesele w 4 osoby tzn. Młoda para+świadkowie? Moja teściowa mówi, że tak trzeba.
A tak wogóle to mi powiedziała, że mój bukiet do ślubu to trzeba byle jaki zamówić aby tańszy bo to nieważne jakie będą te kwiatki i (chyba ona!!) zamówi we wsi obok -całe szczęście mój TŻ uświadomił ją, że bukiet sobie sama zamówię taki jak mi się podoba i gdzie mi się podoba. Łapie chłopak u mnie plusy ostatnio

Oto jest miłość:
dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się,
że czekali na siebie całe życie...
O'Cangeceiro
psuj_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 18:04   #3093
La Cocinerita
Raczkowanie

_Agatka my w ogóle nie planowaliśmy oczepin itp. - jedynie ze dwie jakieś fajne, wymyślone przez nas zabawy, żeby uatrakcyjnić wieczór gościom np. konkurs, śmieszny filmik czy coś w tym stylu, ale hymmm... Takie oczepiny na ludowo rzeczywiście mogłyby być niezłe... Musimy to przemyśleć! Dzięki za pomysł! A nie wiesz może ile w przybliżeniu ten zespół brał za takie oczepiny?

Iovaa jeśli chodzi o koperty to ja na razie myślałam o jakimś ładniejszym pudełku (fioletowym, bo taki będzie motyw przewodni wesela), gdzie od razu wrzucalibyśmy koperty... Teraz tak zaczęłam myśleć, że rzeczywiście trochę problem co potem z tym pudełkiem zrobić... Chyba jednak zostawimy go w samochodzie w bagażniku, ale raczej nie naszym tylko może jakimś takim mniej "rzucającym się w oczy" np. mojego brata...

Psuj_a ja nie słyszałam o takim zwyczaju... Ale ja w ogóle mało "zwyczajowa" jestem Wszystkich gości zapraszamy sami z TŻ-em, we dwójkę.
La Cocinerita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 19:08   #3094
ppaauullaaa
Raczkowanie

http://www.laboda.pl/index.php?s=oferta ja mam butki w 7 rzedzie po lewej stronie tylko ecri sa sliczne z krysztalkami Swarovskiego tylko nie wiem czy dobrze zrobilam zamowilam rozmiar 39 ale dzisiaj wlozylam w rajstopie i niby ok ale jak chodzilam noga wypadala a rozmiar 38 na rajstope elegancko ale jak noga spuchnie to chyba niewloze ale wsumie nigdy wzyciu nie mialam problemy puchnacej nogi i nie wiem co myslicie ?
ppaauullaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 19:12   #3095
Miecia85
Raczkowanie

My za salę płacimy po weselu w środę będzie odbiór liczników wody i prądu i do ogólnej sumy dojdą te opłaty + pralnia i stłuczone naczynia, ale my płacimy za sam lokal kucharkę mamy swoją.
A koperty schowamy w lodówce, chłodni lub spiżarni gdzie będzie alkohol wszystko zamykane. Pod warunkiem że jakieś dostaniemy :P
Stary 2011-03-15, 19:33   #3096
www116
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miecia85 Pokaż wiadomość
My za salę płacimy po weselu w środę będzie odbiór liczników wody i prądu i do ogólnej sumy dojdą te opłaty + pralnia i stłuczone naczynia, ale my płacimy za sam lokal kucharkę mamy swoją.
A koperty schowamy w lodówce, chłodni lub spiżarni gdzie będzie alkohol wszystko zamykane. Pod warunkiem że jakieś dostaniemy :P
Miecia85 gdzie robisz wesele ??właśnie mnie też interesuje sam lokal bez kucharki..
www116 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 19:37   #3097
kruczydło
Raczkowanie

Cytat:
Ja też zastanawiam się nad tym, co zrobić z kopertami i prezentami. Na koperty mam zaplanowaną ładną torebkę papierową (jak na prezent, tyle że w naszej tonacji kolorystycznej), ale co z tym potem? Pytałam w restauracji i zaproponowano mi firmowe zaplecze, gdzie mają dostęp tylko pracownicy - dla mnie to obcy ludzie... w samochodzie strach zostawić, bo wystrojony samochód to lep na złodzieja. Myślimy o tym, aby podrzucić wszystko szybko do hotelu, gdzie planujemy spędzić noc poślubną, albo do domu mamy TŻ (ale jej mężowi nie ufam ani trochę). Czekam na wasze pomysły, może uda nam się coś wykorzystać

Z opłatą za salę bywa różnie. Mój brat płacił wszystko w ratach, ostatnia tydzień przed weselem. My dostaliśmy propozycję zapłaty większości pieniędzy w dzień-dwa po ślubie. Z tego co wiem, zwykle płaci się ok. 80-90% przed, resztę do tygodnia po.

Dziewczyny, u nas od kościoła do restauracji jest ok 15 minut spacerem. Początkowo nie planowałam wynajmu busa, ale czytając was zaczynam "czuć potrzebę". Jak sądzicie? Przydałby się?
kruczydło jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-15, 19:39   #3098
Tanitka
Rozeznanie

Cytat:
mowisz powaznie???
przeciez na wesele przychodzą osoby, które znacie, więc nie wiem jak ktoś mógłby okraść. Być może nie zna się osób tow. ale nie trzeba od razu zakładać, że was okradną. Myslę, że schowanie do pokoju pary młodej jest najlepszym rozwiązaniem, ew. gdy brak to samochód.
Stary 2011-03-15, 19:46   #3099
kruczydło
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tanitka Pokaż wiadomość
mowisz powaznie???
przeciez na wesele przychodzą osoby, które znacie, więc nie wiem jak ktoś mógłby okraść. Być może nie zna się osób tow. ale nie trzeba od razu zakładać, że was okradną. Myslę, że schowanie do pokoju pary młodej jest najlepszym rozwiązaniem, ew. gdy brak to samochód.

Teoretycznie tak, ale np. moja bratowa dostała jeden spóźniony prezent już w restauracji i zostawiła go na ich stole. Pozostałe były w ich pokoju. A po skończonym obiedzie nie mogli tego prezentu znaleźć (prowadzili listę, więc wiedzieli co jest od kogo). To tylko jedna rzecz, ale niesmak pozostał.

Moją wada jest nadmierne przejmowanie się wszystkim i wiem, że nie mogłabym naprawdę cieszyć się tym dniem gdybym nie miała tej sprawy bezpiecznie załatwionej - cały czas martwiłabym się, czy będziemy mieli czym spłacić dług za wesele, czy ktoś nie wzbogaciłby się naszym kosztem.
kruczydło jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 20:20   #3100
malgosia_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lila26 Pokaż wiadomość
ja zastanawiam się nad kupnem butów typowo tanecznych na zamówienie, cenowo wychodzi podobnie, a buty są wyprofilowane do stopy więc wygodne są na bank, a później można przefarbować na jaki kolor się chce - zwykłym barwnikiem do odzieży więc będą nie tylko na ślub i wesele
Z tego co pytałam to takie farbowane nieładnie wychodzą. Też się nad tym zastanawiałam i stwierdziłam, że jednak zamówię w kolorze. I także taneczne

Cytat:
My także płacimy całość przed weselem. Ale znajomi robili wesele w tym samym lokalu i wiem, że nie wpływa to na jakość usług. Mam nadzieję, że u nas też tak będzie
malgosia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 20:21   #3101
Lotta_
Raczkowanie

Witajcie,
Włączając się w temat dotyczący transportu bardzo proszę o radę ....
Czy któraś z Was wypożycza autobus MPK żeby przewieźć gości z kościoła na wesele? Rozważam pomiędzy MPK a firmą przewozową dysponującą busami.
Zastanawiam się jak tę kwestię rozwiązać, bo zależy mi na tym, żeby wszystkich gości przewieźć w jednej turze. (Nie chciałabym żeby ci pierwsi musieli czekać na pozostałych - byłam na takim weselu i niemiło to wspominam). Jeśli pomysł z autobusem nie wypali, to pozostaje jakaś firma przewozowa. Od kościoła do sali weselnej jest niedaleko, bo niecałe 2,5 km. Czy myślicie, że jakaś firma będzie zainteresowana takim zleceniem?

Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się TEGO dnia!! U nas, przyjdzie już za niecałe 5 miesięcy!
Lotta_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-15, 20:37   #3102
kffiatusheq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lotta_ Pokaż wiadomość
Witajcie,
Czy któraś z Was wypożycza autobus MPK żeby przewieźć gości z kościoła na wesele? Rozważam pomiędzy MPK a firmą przewozową dysponującą busami.
Zastanawiam się jak tę kwestię rozwiązać, bo zależy mi na tym, żeby wszystkich gości przewieźć w jednej turze. (Nie chciałabym żeby ci pierwsi musieli czekać na pozostałych - byłam na takim weselu i niemiło to wspominam). Jeśli pomysł z autobusem nie wypali, to pozostaje jakaś firma przewozowa. Od kościoła do sali weselnej jest niedaleko, bo niecałe 2,5 km. Czy myślicie, że jakaś firma będzie zainteresowana takim zleceniem?

Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się TEGO dnia!! U nas, przyjdzie już za niecałe 5 miesięcy!
Lotta ja byłam na 3 weselach, gdzie był wynajmowany autobus "prywatny", który normalnie kursuje po mieście. Mogę się podpytać jaki to był koszt. Dwa razy w Lublinie na terenie miasta, raz odległość ok. 20-25 km - w tym drugim przypadku było niewygodnie :/
Dziewczyny może to głupie pytanie, ale czy już trzeba rezerwować daty jeśli chodzi o transport? u mnie też prawie 5 mies !
kffiatusheq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 20:59   #3103
8mouse3
Rozeznanie

Jeśli chodzi o transport to u nas sytuacja wyglądała tak: do przewiezienia było ok 50 osób przez pół miasta i wynajem busa, jak się okazało, kompletnie nam się nie opłacał. Jeśli nie macie dużo osób do przewiezienia i na niezbyt dalekie odległości to polecam po prostu zamówić taxówki- o wiele taniej wychodzi. Byłam na 3 weselach, gdzie właśnie taxówki woziły gości i to się sprawdziło. A łatwo sobie to wszystko wyliczyć: wiadomo ile korporacja bierze za 1km w święta, trzeba dodać opłatę początkową i przemnożyć przez długość trasy
Stary 2011-03-15, 21:25   #3104
_agatka
Rozeznanie

hmm, ja muszę dowieźć gości 30 km za lublin, ale pomysle o tym poźniej, moze sciągnę Wasze pomysły

La cocinerita -
1.mozesz dac linka do tych zaproszen, jakos szukam i nie moge znaleźć
2.niestety nie wiem ile sobie licza za wystep na weselu, ale na pewno wszystko powiedzą przez telefon, te oczepiny to trwały tak z godzinę, ale tak szybko leciał czas ze dla mnie to było maks pół godziny...
co do oczepin to my juz małżenstwem jestesmy i tak nijak je robic, narazie to planujemy pare zbaw dla gosci i filmik o tym jak sie poznalismy o nas i dziecku - czy ktoś wie gdzie wypozycza sie ekrany i projektor? ile to kosztuje?
chciałam taką zabawę 'słon', albo 'kareta' gdzie ktos opowiada historie a konkretne osoby muszą zrobic małą rundke w tym czasie, jesli się pomylą albo zagapia to kara karniak, albo np przysiady - jesli nieletni

no i podziele się zdobyta wiedza, jesli cos pominęłam prosze uzupełnic

fontanny czekoladowe Lublin i okolice:
www.czeko.lublin.pl 508284294
www.czekofontanna.pl 506142710
www.czekoladowapasja.pl 508128071
www.fabrykazabawy.pl tu z hostessa 531123451
www.hugs-kisses.pl 791987717
www.uslugislubne.pl
www.abcpart.pl krasnik 607424164
wypozyczalnia w borzechowie 693332181
sale weselne tez maja na stanie fontanny czekoladowe

koszt fontann to od 400 zł za małą, czyli 2,5 kg czekolady, do 500-700 za duza, czyli 4-5 kg czekolady, wazna tez jest wysokosc fontanny, bo wiadomo ze samej czekolady mozna dokupic, dac mniej lub wiecej, te drozsze maja zazwyczaj 70 cm wysokosci, wazne tez czy daja podest czy nie, wszedzie dają patyczki i tacki

_agatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 22:06   #3105
Lotta_
Raczkowanie

kffiatusheq, będę wdzięczna za info odnośnie tego autobusu;
8mouse3, pomysł z taksówkami ciekawy - muszę to przeliczyć.

W sprawie fontanny czekoladowej mogę dodać jeszcze Agencję Ample, link do ich stronki: http://www.uslugislubne.com/
Sami tu zamawiamy, moje pierwsze wrażenie - profesjonalizm w podejściu do klienta.
Lotta_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-15, 22:32   #3106
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Przyłączam się do pytania... nie mam pojęcia, gdzie w Lublinie można kupić buty ślubne???
W Pantofelku, na Narutowicza. Mają strone internetową, można znaleźć dokładny adres. Ja swoje wybrałam w pantofelku (ale nie było mojego rozmiaru) a kupiłam w olimpie w jednym ze sklepów z butami w najstarczej (środkowej) części galerii.

Cytat:
Napisane przez psuj_a Pokaż wiadomość
Słyszałyście coś o takim zwyczaju żeby prosić chrzestnych na wesele w 4 osoby tzn. Młoda para+świadkowie? Moja teściowa mówi, że tak trzeba.
Nie słyszałam.

Cytat:
Napisane przez kffiatusheq Pokaż wiadomość
Dziewczyny może to głupie pytanie, ale czy już trzeba rezerwować daty jeśli chodzi o transport? u mnie też prawie 5 mies !
Mój TŻ rezerwował jakiś czas temu, więc ok 2,5 -3 m-ce przed ślubem i część firm przewozowych nie miała wolnego terminu/autokaru na ten termin. Więc im wcześniej tym lepiej.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 22:41   #3107
MissZuzia
Zadomowienie

Nie wiem jak was dziewczyny, ale mnie denerwuje już temat oskarżeń dot. Akropolu - polecam otworzenie osobnego wątku i tam obrzucanie się 'błotem' między pracownikami a osobami z forum

Cytat:

Nasze koperty przetrzymywaliśmy w bagażniku naszego samochodu, po paru godz zostały odwiezione do domu rodziców tżta którzy mają alarm z firmy ochroniarskiej (wcześniej wymyśliliśmy miejsce, gdzie je schować)

Cytat:
Napisane przez psuj_a Pokaż wiadomość
My płacimy za salę całą kwotę w środę przed sobotą w którą bierzemu ślub-gdyby nie to, że byliśmy tam na weselach i ufamy tym ludziom miałabym obawy czy to jest ok. Co do kopert to sama nad tym poważnie myślę jak to rozwiązać...chwilowo niemam pomysłów-a byłam na weselu gdzie ktoś ukradł prezent z bagażnika samochodu Młodej Pary
Co do zaproszeń to my zamówiliśmy na allegro-mają przyjść w piątek. Słyszałyście coś o takim zwyczaju żeby prosić chrzestnych na wesele w 4 osoby tzn. Młoda para+świadkowie? Moja teściowa mówi, że tak trzeba.
A tak wogóle to mi powiedziała, że mój bukiet do ślubu to trzeba byle jaki zamówić aby tańszy bo to nieważne jakie będą te kwiatki i (chyba ona!!) zamówi we wsi obok -całe szczęście mój TŻ uświadomił ją, że bukiet sobie sama zamówię taki jak mi się podoba i gdzie mi się podoba. Łapie chłopak u mnie plusy ostatnio
Nie słyszałam o takiej tradycji, my prosiliśmy we dwoje, albo rodzice prosili sami
My płaciliśmy przed weselem, 10 dni przed. Wszystko było ok, są sale gdzie płaci się po, są sale gdzie przed a i takie gdzie w trakcie wesela. Jeszcze nie słyszałam o żadnej sali, gdzie coś było nie tak z tymi kwestiami

Cytat:
nie chwaliłabym się tym tak na forum, gdzie macie plan je zostawić, bo łatwo dojść po nitce do kłębka gdzie macie wesele i kiedy

Cytat:
Napisane przez kruczydło Pokaż wiadomość
Na koperty mam zaplanowaną ładną torebkę papierową (jak na prezent, tyle że w naszej tonacji kolorystycznej),
polecam pudełko na prezenty - teraz są takie ładne i w różnych kolorach, pudełko można otworzyć tak jak szkatułkę, przewiązać kokardką - u nas tak było, trzymał drużba bądź druhna, nie pamiętam już

Cytat:
Witajcie,

my wynajęliśmy busa w środę przed weselem hi hi ale nie polecam, nie żeby nie było wolnych (a termin sierpniowy więc oblegany) ale koszty były duuuuuże
Cytat:
Napisane przez 8mouse3 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o transport to u nas sytuacja wyglądała tak: do przewiezienia było ok 50 osób przez pół miasta i wynajem busa, jak się okazało, kompletnie nam się nie opłacał. Jeśli nie macie dużo osób do przewiezienia i na niezbyt dalekie odległości to polecam po prostu zamówić taxówki- o wiele taniej wychodzi. Byłam na 3 weselach, gdzie właśnie taxówki woziły gości i to się sprawdziło. A łatwo sobie to wszystko wyliczyć: wiadomo ile korporacja bierze za 1km w święta, trzeba dodać opłatę początkową i przemnożyć przez długość trasy
teraz też bym się zdecydowała na taxi - nawet nie wiesz jakiego miałam wku*** na ten temat po wszystkim - w naszym busie jechało może z 4 osoby czyli koszt taxi byłby 10 razy mniejszy a tyyyyle osób się pytało o niego podczas zapraszania

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 22:54   #3108
gosiaczek20004
Zadomowienie

[QUOTE=MissZuzia;25748016]Nie wiem jak was dziewczyny, ale mnie denerwuje już temat oskarżeń dot. Akropolu - polecam otworzenie osobnego wątku i tam obrzucanie się 'błotem' między pracownikami a osobami z forum

Zgadzam się w zupełności mnie ten temat też juz wkurza nie po to jest ten wątek także kłóćcie się gdzie indziej!!!
gosiaczek20004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 23:40   #3109
lila26
Raczkowanie

GG do lila26

[QUOTE=malgosia_23;2574395 4]Z tego co pytałam to takie farbowane nieładnie wychodzą. Też się nad tym zastanawiałam i stwierdziłam, że jednak zamówię w kolorze. I także taneczne

ooo tego nie wiedziałam.. dzięki wielkie za info w takim razie muszę plany troszkę zmienić
Stary 2011-03-16, 07:28   #3110
Miecia85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tanitka Pokaż wiadomość
mowisz powaznie???
Mówię jak najbardziej poważnie, ponieważ nie mamy pokoju przy sali, a samochód na chwilę obecną będzie pożyczany więc trzeba przynieść prezenty na salę. A jedyne osoby, którym nie ufam to przechodnie i przypadkowi gapie.
Stary 2011-03-16, 08:56   #3111
kffiatusheq
Raczkowanie

Cytat:
kffiatusheq, będę wdzięczna za info odnośnie tego autobusu;
info poszło na priv
Stary 2011-03-16, 09:16   #3112
Telka10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
teraz też bym się zdecydowała na taxi - nawet nie wiesz jakiego miałam wku*** na ten temat po wszystkim - w naszym busie jechało może z 4 osoby czyli koszt taxi byłby 10 razy mniejszy a tyyyyle osób się pytało o niego podczas zapraszania
A to się chyba nie trafi...u nas był pełen autobus powrotny...Większość gości została i wracała autobusem o 5 rano. Więc zbankrutowałabym na te taksówki i właśnie różnie to jest na weselach. Raz pełen bus/autobus wraca a raz niestety prawie pusty...to jest trochę ryzyk fizyk u mnie autobus był jak najbardziej potrzebny
Telka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 10:17   #3113
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:
My płacimy całość we wtorek przed weselem, ale myślę że nie ma się czego obawiać, przecież dostaniemy pokwitowanie że zapłaciliśmy.

Cytat:
Napisane przez ppaauullaaa Pokaż wiadomość
http://www.laboda.pl/index.php?s=oferta ja mam butki w 7 rzedzie po lewej stronie tylko ecri sa sliczne z krysztalkami Swarovskiego tylko nie wiem czy dobrze zrobilam zamowilam rozmiar 39 ale dzisiaj wlozylam w rajstopie i niby ok ale jak chodzilam noga wypadala a rozmiar 38 na rajstope elegancko ale jak noga spuchnie to chyba niewloze ale wsumie nigdy wzyciu nie mialam problemy puchnacej nogi i nie wiem co myslicie ?
piękne buty
Magda_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 10:51   #3114
aga-6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolkya Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam za sobą już kilka kolejnych rzeczy W niedzielę byliśmy na ostatnich naukach Odebraliśmy obrączki, i mam biżuterię w środę idziemy spisać protokół
bardzo ładne obrączki

Cytat:
Napisane przez karolkya Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja byłam na naukach na staszica. 2 weekendy i wszystko załatwione o ile ktoś tak podchodzi do tematu, jeśli nie to tez jest w porządku ogólnie księża nie gadają jakby nie wiedzieli o co chodzi. co jeszcze było nas tam okolo 30 par wieć gorąco i parno nie ubierajcie się za ciepło pierwszy weekend to spotkania z księdzem ale w większości z panią psycholog....
Podpowiedzcie mi jedno czy jak byłam chrzczona w tym samym kościele co biorę teraz ślub to muszę do spisania protokołu wcześniej brać odpis chrztu??
parafia, w której byłaś chrzczona ma pełną dokumentacje więc jeśli bierzesz tam ślub nie musisz mieć odpisu. Odpis jest potrzebny gdy chrzest i ślub są w innych parafiach.

Cytat:
Witajcie,

Ja właśnie jestem świeżo po poszukiwaniach, firm jest spora, radzę dzwonić i pytać. Różnice w cech są znaczne, też kwestia ilości km i ilości osób.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

Mój TŻ rezerwował jakiś czas temu, więc ok 2,5 -3 m-ce przed ślubem i część firm przewozowych nie miała wolnego terminu/autokaru na ten termin. Więc im wcześniej tym lepiej.
Ja zarezerwowałam wczoraj a ślub w sierpniu i tak jak mówi Monika już teraz spotkałam się w dwóch firmach z brakiem terminu.
aga-6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 13:29   #3115
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Mnie już też męczy temat Akropolu, aż się odechciewa wchodzić na wątek. Naprawdę rozumiem normalne dyskusje dotyczące lokali i wymiane opinii, ale takie obrzucanie się błotem i wzajemne oskarżenia są nie na miejscu na wątku lubelskich PM, załóżcie wątek o akropolu. A my tutaj cieszmy się przygotowaniami a nie denerwujmy
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 18:31   #3116
La Cocinerita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _agatka Pokaż wiadomość
hmm, ja muszę dowieźć gości 30 km za lublin, ale pomysle o tym poźniej, moze sciągnę Wasze pomysły

La cocinerita -
1.mozesz dac linka do tych zaproszen, jakos szukam i nie moge znaleźć
2.niestety nie wiem ile sobie licza za wystep na weselu, ale na pewno wszystko powiedzą przez telefon, te oczepiny to trwały tak z godzinę, ale tak szybko leciał czas ze dla mnie to było maks pół godziny...
co do oczepin to my juz małżenstwem jestesmy i tak nijak je robic, narazie to planujemy pare zbaw dla gosci i filmik o tym jak sie poznalismy o nas i dziecku - czy ktoś wie gdzie wypozycza sie ekrany i projektor? ile to kosztuje?
chciałam taką zabawę 'słon', albo 'kareta' gdzie ktos opowiada historie a konkretne osoby muszą zrobic małą rundke w tym czasie, jesli się pomylą albo zagapia to kara karniak, albo np przysiady - jesli nieletni
Link tutaj: http://s3.amazonaws.com/wedding_prod...purple_2_m.jpg Dla mnie idealne, bo z fioletem i nawiązujące do dwudziestolecia międzywojennego (na takie będzie leciutka stylizacja wesela), ale zdaję sobie sprawę, że nietypowe i może trochę kontrowersyjne ze względu zwłaszcza na pawie pióro... Muszę jeszcze poważnie zastanowić się jak wyglądałoby wykonanie i jaki będzie koszt...

Dzięki jeszcze raz za inf. dotyczącą zespołu - bardzo fajny pomysł i na pewno warty rozpatrzenia To zadzwonię i wypytam ich o wszystko
La Cocinerita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 10:28   #3117
_Olka_
Raczkowanie

dziewczyny mam dylemat,nie wiem na jakie godz sie umawiac w dzien slubu,zeby bylo dobrze,zebym na spokojnie wszystko zdazyla zrobic, tj fryzjer,wizazystka.Slub mam na 16,w kosciele musze byc o 15,30.Kosciół mam na tym samym osiedlu i fryzjera takze.Macie podobne godziny moze?jak wy sie umawiałyscie??
_Olka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 10:39   #3118
nimportequoi
Raczkowanie

Ja też mam ślub o 16. Umówiłam się z fryzjerką na 11, a potem od razu będzie makijaż ;]
nimportequoi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 10:59   #3119
Ashyshqa
Zakorzenienie

Ja mam co prawda ślub na 17, ale makijaż mam umówiony w domu na 13, poza mną jest jeszcze moja kuzynka do malowania więc najwyżej ona pójdzie na 1 ogień, jeśli z fryzierem zejdzie mi się dłużej. Do fryzjera jeszcze siebie konkretnie nie umówiłam, ale mam u niego zaklepany cały dzień (ja, starsza, kuzynka, teściowa, bratowe, ciotki itd więc musimy tylko rozplanować kto kiedy siada na fotel. Weź pod uwagę ile może Ci zająć ubieranie się i błogosławieństwo i czy przy szykowaniu się będzie fotograf i kamerzysta, bo tu trzeba by też jakieś 15min zapasu dorzucić, żebyś im popozowała Ja daje sobie takie zapasy czasowe:
fryzjer - jeszcze nie wiem
makijaż - 1 godzina
ubieranie się - 30 minut
błogosławieństwo - 30 minut (zakładając, że może trzeba będzie czekać na spóźnialskich)
dojazd do kościoła - 40 minut (ale to dlatego, że z Czechowa na Czuby)
jeszcze nie wiem na ile wcześniej mamy być w kościele, ale myślę, że tak z 15 minut.
Według tych wyliczeń, nawet jeśli mój makijaż zacznie się o 14 wciąż się ze wszystkim wyrobię. Oby, oby. Tobie też życzę powodzenia Olka
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:44   #3120
kffiatusheq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Olka_ Pokaż wiadomość
dziewczyny mam dylemat,nie wiem na jakie godz sie umawiac w dzien slubu,zeby bylo dobrze,zebym na spokojnie wszystko zdazyla zrobic, tj fryzjer,wizazystka.Slub mam na 16,w kosciele musze byc o 15,30.Kosciół mam na tym samym osiedlu i fryzjera takze.Macie podobne godziny moze?jak wy sie umawiałyscie??
Ja mam fryzjera na 10:30, makijaż na 12:30, godzina ślubu też 16:00
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości