W³ochy - wiza¿anki z W³och cz.II - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wiza¿anek. Wejd¼, poznaj rodaczki, wymieñ siê opiniami i swoim do¶wiadczeniem.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-03-16, 15:18   #31
principessina
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 083
Dot.: W³ochy - wiza¿anki z W³och cz.II

Sliczna ta kuchnia z linku tylko ona jest wlasnie b.duza...musisz miec miejsce na taki barek lub isole posrodku...ile m kw ma to pomieszczenie gdzie chcesz zrobic kuchnie
jakos dziwnie, przeciez hydraulik rozplanowuje tak atacchi wody i scarico, ze raczej wiekszosc kuchni jest dostosowanych, przeciez nie wszedzie moze hydraulik zrobic scarico, bo juz jest blok wybudowany i musi byc w pionie, bo jak zrobi dalej i bedzie w poziomie to woda nie bedzie zlatywac, takze mysle, ze na wybor kuchni macie czas...no ale skoro tak Wam fachowiec radzi to zacznijcie sie rozgladac
Stary 2011-03-16, 15:39   #32
sjoanna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 082

No wlasnie - woda!
U dziadkow kuchnia jest w pomieszczeniu wielkosci naprawde ladnego pokoju - powiem ze u mnie w Polsce takiej wielkosci byl duzy pokoj - najwiekszy w mieszkaniu!
I tam jest tak nieszczesliwie zrobione ze zlew jest na jednej scianie a na przeciwnej gaz. Obie sciany dzieli jakies dobre 5, 6 metrow. Nie znam wymiarow - mowie na oko.
Zreszta tam tak bylo wybudowane gdzies 40 lat temu!

Gdyby wszystko zostalo jak jest to wlasnie taki wielki zestaw by tam pasowal - jeszcze by sie stol zmiescil.

My chcielibysmy przeniesc kuchnie do malego pokoiku. Ktorego szerokosc to tak gdzies do 3 metrow.
Bylaby nieduza ale nie malutka kuchenka. Obok tego pokoju jest lazienka. Na wspolnej scianie jest umywalka - wiec wedlug mnie laika z woda nie byloby problemu - skoro splywa z lazienki musialaby splywac i zza sciany, no nie?

Przepraszam wszystkie - moje budowlano-remontowe rozterki zdominowaly forum.

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-16, 16:53   #33
principessina
Zakorzenienie

nie no rozumiem sjoanna Twoje mieszkaniowo,remontowe rozterki, bo w koncu macie tam sie dobrze czuc i chyba to nie mieszkanie tylko na pare lat. wiec trzeba dobrze rozplanowac....wiesz jak wezmiecie tego inzyniera lub gemometre to on zrobi Wam projekt przynajmniej moj maz zawsze robi...musisz zobaczyc gdzie sa colonne di scarico, gaz chyba idzie w scianach znaczy rury, wiec chyba nie bedzie problemu.
Taka duza kuchnia moim zdaniem tez b.fajna, tylko czy reszta pomieszczen nie bedzie za mala My mamy akurat razem salon z kuchnia i mysle, ze na takiej duzej przestrzeni tez mozecie o czyms takim pomyslec...Tylko jesli to jest stare budownictwo to chyba sciany sa portante i nie wiem czy mozna je wywalic, z tym mozecie miec problem...
Stary 2011-03-16, 18:48   #34
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 697

Cytat:
Napisane przez principessina Poka¿ wiadomo¶æ
dobre jesli chodzi o facetow, ale wynika z tego ze zona w kazdym panstwie jest bita ... to napewno napisal jakis facet-polak
Cytat:
Napisane przez cuciola Poka¿ wiadomo¶æ
U mnie tez leje i to strasznie!
Chcielismy jechac do kina na "Il rito" to tak na temat ze nie lubicie horrorow
ja tez lubie horrory. bierzemy czasem dvd, ale zazwyczaj konczy sie tak ,ze musze zaslaniac oczy zeby nie widziec

sjoanna, ladne meble maja tez w mercatone uno i nie drogie. nie wiem czy u Was jest ten sklep
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-16, 19:23   #35
silvyetta
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 468

Cytat:

Czesc Kochane,znowu nie mialam czasu i dopiero teraz sie melduje,niestety nie na pierwszej stronie
dzisiaj dzien wolny,jutro mimo swieta narodowego niestety do roboty,ale moj Tz tez,wiec jakos to przezyjemy
Nie pamietam czy Wam pisalam,ze na swieta jedziemy do Polski,nie mozemy sie doczekac,tylko na 5 dni ale dobre i to
Dzisiaj po raz pierwszy bylam u wloskiego gina i jestem happy,powiedzial mi,ze "la futura villetta è a posto"pokazujac mi na usg moja macice
evelinarav na szczescie mieszkamy sami ale ciasno nam bo to poddasze
alicja pytalam Cie o le gru bo moi szefowie otworzyli tam niedawno drugi sklep i myslalam,ze moze widzialas
silvyetta jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-16, 19:47   #36
principessina
Zakorzenienie

silvyetta ale super 5 dni to wcale nie tak krotko, taki dluzszy weekend kiedy lecicie?
oo a przygotowujecie sie na poczecie dzidziusia
Stary 2011-03-16, 19:53   #37
silvyetta
Raczkowanie

Cytat:
silvyetta ale super 5 dni to wcale nie tak krotko, taki dluzszy weekend kiedy lecicie?
oo a przygotowujecie sie na poczecie dzidziusia
Hej princi lecimy 22kwietniaa co do drugiego pytania,to w sumie jeszcze nie,najpierw mieszkanko,chociaz latka leca...
Stary 2011-03-16, 20:04   #38
principessina
Zakorzenienie

Nie no moze lepiej mieszkanko sobie wpierw urzadzcie, bo pozniej nie bedzie ani czasu ani kaski przede wszystkim eeee tam latka leca, we Wloszech to bedziesz mloda mamusia w jakim jestes wieku
Stary 2011-03-17, 03:23   #39
Kasza Manna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 394

Cytat:
Napisane przez sjoanna Poka¿ wiadomo¶æ
Wspolczuje Revelyn - ale wiekszosc z nas nie ma polskiego a wloskie ubezpieczenie.
Ale od czego google

Znalazlam takie cos
EKUZ uprawnia tylko do korzystania z podstawowych us³ug medycznych, dlatego wyje¿d¿aj±cym za granicê zaleca siê wykupienie dodatkowych ubezpieczeñ prywatnych, które w razie konieczno¶ci pokryj± koszty leczenia w szerszym zakresie, jak równie¿ koszty opieki medycznej w prywatnych szpitalach i klinikach. Wskazane jest wykupienie indywidualnego pakietu ubezpieczeniowego, szczególnie od nastêpstw nieszczê¶liwych wypadków i kosztów leczenia (poza EKUZ). Szczegó³owe informacje o EKUZ zamieszczone s± na stronach internetowych NFZ: www.nfz.gov.pl .

Wizyta u lekarza pierwszego kontaktu jest bezp³atna. Je¶li lekarz zleci badania specjalistyczne, pobierana jest zrycza³towana op³ata, ustalana niezale¿nie przez w³adze ka¿dego regionu. W nag³ych przypadkach i w dni wolne od pracy mo¿na zg³aszaæ siê do przyszpitalnych ambulatoriów. Je¶li lekarz stwierdzi, ¿e sytuacja wymaga³a pilnej interwencji, ¶wiadczenie jest bezp³atne. Obywatele polscy podejmuj±cy studia we W³oszech s± uprawnieni do korzystania ze wszystkich us³ug medycznych niezbêdnych do tego, by stan ich zdrowia nie pogorszy³ siê przez okres studiów. To oznacza, ¿e mog± leczyæ siê nie tylko w przypadkach nag³ych (jak tury¶ci), ale otrzymuj± pomoc w ka¿dej potrzebie zdrowotnej (np. w chorobie przewlek³ej), mog± wykonaæ na koszt ubezpieczalni niezbêdne badania okresowe lub korzystaæ z porad lekarzy specjalistów. Wyje¿d¿aj±c, nale¿y zabraæ ze sob± wystawione przez NFZ za¶wiadczenie o ubezpieczeniu na druku E-128.

We W³oszech mo¿na korzystaæ ze ¶wiadczeñ placówek pañstwowej s³u¿by zdrowia (Servizio Sanitario Nazionale, S.S.N.). Listê tych placówek mo¿na uzyskaæ w lokalnym urzêdzie ds. opieki zdrowotnej ASL (Azienda Sanitaria Locale). W niektórych miejscowo¶ciach znajduj± siê specjalne o¶rodki zdrowia dla turystów (Servizio di guardia turistica, Servizio di guardia medica estiva). Op³aty za ¶wiadczenia zdrowotne: wizyta u lekarza – do 36 EUR (za poradê lub badanie). Leczenie szpitalne jest bezp³atne, chyba ¿e pacjent wybierze salê o podwy¿szonym standardzie. Za niektóre leki na receptê trzeba zap³aciæ wy³±cznie niewielk± op³atê rycza³tow± (do 3,10 EUR), za pozosta³e trzeba zap³aciæ pe³n± lub czê¶ciow± cenê (na pe³n± odp³atno¶æ wskazuje s³owo ticket na rachunku). Zni¿ki lub ca³kowite zwolnienie z op³at przys³uguj± m.in. niepe³nosprawnym, dzieciom do lat 6, niewidomym i g³uchoniemym, przewlekle chorym oraz kobietom w ci±¿y. Do wystawienia recepty objêtej refundacj± uprawniony jest lekarz praktykuj±cy w pañstwowej s³u¿bie zdrowia. Niezbêdnymi dokumentami do uzyskania zwrotu kosztów leczenia s± orygina³y rachunków, dowody zap³aty i metki z cen± z opakowañ lekarstw. Numer pogotowia ratunkowego – 118. Informacje mo¿na uzyskaæ w lokalnych urzêdach ds. opieki zdrowotnej – Azienda Sanitaria Locale (ASL). Instytucja ³±cznikowa: Ministero della Salute, DG RUERI Ufficio II, Piazzale dell’Industria, 20, 00144 Roma, Italia.
Hmm, a jest jaka¶ forma ubezpieczenia (czy w PL, czy we W³oszech) w przypadku "nie zas³ugiwania" na ubezpieczenie z drukiem E-128? Bo trochê nie wiem, jak siê do tego zabraæ, w IT najpewniej pracowaæ nie bêdê, a nied³ugo znów siê wybieram do Neapolu, tym razem prawdopodobnie do koñca roku.

Edit: poczyta³am, doczyta³am, i chyba sytuacja taka, jak moja (pracuj±cy T¯, a nie m±¿) jest kiepska z prawnego punktu widzenia..?

Edytowane przez Kasza Manna
Czas edycji: 2011-03-17 o 04:31
Kasza Manna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:43   #40
sjoanna
Zakorzenienie

A my niestety zostajemy na swieta we Wloszech. Ciekawe jakie beda te swieta. Moje pierwsze tutaj.
Wiem ze kupie takiego duzego krolika z czekolady jako nagrode za wytrzymamnie bez slodyczy. Bo jak do tej pory trzymam sie.
8 dni bez slodyczy Na razie tylko 8.

Kasza - moze nie zakladaj czarnego scenariusza - wez zaswiadczenie z NFZ to przynajmniej u lekarza pierwszego kontaktu wizyte masz za darmo.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-03-17, 12:00   #41
principessina
Zakorzenienie

sjoanna jak z Ciebie lasuch, juz myslisz o czekoladowym kroliku na swieta kup sobie jajco z niespodzianka
My na swieta Wielkanocne zawsze gdzies wyjezdzalismy, w tamtym roku bylismy 5 dni w Wenecji, ale ten czas leci! No w tym roku mysle, ze gdzes blisko pojedziemy tylko na obiadek i siem przespacerowac, tak na caly dzien, bo juz bede przy koncowce ciazy
Stary 2011-03-17, 12:09   #42
sjoanna
Zakorzenienie

No to widzisz jakie dla mnie poswiecenie ogromne nie jesc slodyczy.
Ostatnio nawet patrzylam pozadliwie na torebeczke cukru pudru jaka zostala z wloskich faworkow.

Widzialam w Panoramie takie wielkie, ogromniaste zajace z Lindta. Dlatego o nich mysle.

A co dzisiaj robicie - jakies obchody zjednoczenia Wloch w waszych miastach - u mnie nic ciekawego. Jakies przedstawienie teatralne.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-03-17, 12:13   #43
principessina
Zakorzenienie

sjoanna u nas wiosenne porzadki, maz konczy znosic rzeczy do garazu, swoja mini silownie zakurzona...no i bedziemy mogli zabrac sie za malowanko pokoiku, pomyslam taras, balkony, przetarlam troche okna i ledwo zipie, zabieram sie zaraz za gotowanie, a popoludniu pojdziemy na spacerek
Stary 2011-03-17, 12:38   #44
cuciola
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 227
GG do cuciola

my chyba pojdziemy gdzies wieczorem ze znajomymi..pogoda dalej nie za bardzo

cuciola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-17, 12:54   #45
silvyetta
Raczkowanie

Cytat:
A my niestety zostajemy na swieta we Wloszech. Ciekawe jakie beda te swieta. Moje pierwsze tutaj.
Wiem ze kupie takiego duzego krolika z czekolady jako nagrode za wytrzymamnie bez slodyczy. Bo jak do tej pory trzymam sie.
8 dni bez slodyczy Na razie tylko 8.

Kasza - moze nie zakladaj czarnego scenariusza - wez zaswiadczenie z NFZ to przynajmniej u lekarza pierwszego kontaktu wizyte masz za darmo.
sjoanna princi dobrze radzi jajco kup,najlepiej kinder-najsmaczniejsze
princi w tym roku 28 niestety

my w tamtym roku zostalismy sami na wielkanoc,bo tescie do Bari pojechali no i spedzilismy swieta ze znajomymi,ale mi jakos za wesolo nie bylo
a dzisiaj niestety oboje z Tz pracujemy,ja do 21(wlasnie wychodze)a on do 22
milego popoludnia
Stary 2011-03-17, 12:59   #46
principessina
Zakorzenienie

cuciola u mnie w koncu sloneczko i robimy wiosenne porzadki, ale 3 dni taka mega mgla byla, ze nic nie bylo widac

silvyetta 28 nie rozsmieszaj mnie, masz czas jeszcze na bejbika, wybawcie sie, wypodrozujcie, no i mieszkanko wazna sprawa
Stary 2011-03-17, 13:22   #47
marmotta
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 311

czesc dziewczyny, ja dzis w domku
zaczynam sie do wyprowadzki przygotowywac, bo juz za dwa tygodnie dostaniemy klucze popakowalam juz 4 kartony z crzeczami tylko do kuchnii bo moj tz to caly posag tu ma po katach pochowany...wyobrazcie sobie, ze poza odkurzaczem nic nie musze kupic. mam wszystko od korkow do wina po serwety serwetki itp.
a nie wiem jeszcze co jest na strychu i w piwnicy, wlasnie sie tam wybieram...
ktoras mnie kiedys pytala gdzie pracuje, chyba cuciola: jestem tzw. responsabile import-export, zajmuje sie sprzedaza zagraniczn± ....i przez to tak czesto wyjezdzam: to targi, to klienci przyjezdzaja

Edytowane przez marmotta
Czas edycji: 2011-03-17 o 21:43
marmotta jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-17, 13:26   #48
sjoanna
Zakorzenienie

Pewnie nie uwierzycie ale ja jeszcze nigdy jajka z niespodzianka nie jadlam.

Bo jakos taka czekolada mleczna mnie nie ciagnie. Wole ciemna lub z orzechami. A zajadac sie moge taka duza czekolada kupowana w Czechach i na Slowacji - studencka. Horka - znaczy ciemna - z orzechami i rodzynkami.
Nie wytrzymuje dlugo u mnie w domu po otwarciu.
Zawsze kupuje jak wyjezdzam na wycieczki w tamte strony.
Znaczy kupowalam. Czas przeszly.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-03-17, 13:48   #49
principessina
Zakorzenienie

marmotta posag mowisz, w XXI wieku? dobre dobre! to co tesciowka pokupowala synkowi, a Ty tak na nia psioczysz

sjoanna ja wlasnie pochlonelam 2 zeppole i takie cos male z owockami, kurcze mowie mezowi, zeby nic nie kupowal, a on ze dzis festaa ja jak ta krowa....
Stary 2011-03-17, 14:00   #50
sjoanna
Zakorzenienie

No to mezulek dba o ciebie! Zreszta tobie wolno - bo kobietom w ciazy sie nie odmawia
Te zeppole to sa te slynne na sw Jana - czyli dzien ojca? Bo dla mnie wygladaja jak paczek z kremem.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-03-17, 14:42   #51
Kasza Manna
Zakorzenienie

Cytat:
Jak napisa³am, NFZ mi niczego nie da, bo aktualnie jestem bez pracy/szko³y/ubezpieczenia. Do Urzêdu Pracy nie by³o po co siê rejestrowaæ, bo bezrobotni i tak nie mog± opuszczaæ Polski (a ka¿dy krótki wyjazd zg³aszaæ w UP, bo przecie¿ akurat mo¿e na nich czekaæ super hiper praca ), a przecie¿ nie bêdê p³aciæ w sumie prawie 1000z³ za przyjazd "do podpisu" w takim terminie, jak im siê zamarzy.
Karta ubezpieczenia EKUZ, jak czyta³am, w celach turystycznych wystawiana jest tylko na 2 miesi±ce (heh, wiêc po wyje¼dzie i tak straci³aby wa¿no¶æ, bo jadê na d³u¿ej).
Stary 2011-03-17, 18:31   #52
marmotta
Zadomowienie

kasza w niektorych regionach jest mozliwosc wykupienia w asl rocznej opieki medycznej, np. tu w piemoncie mozna. placisz okolo 400-500 euro rocznie i masz normalnie lekarza rodzinnego i wszystkie swiadczenia jak inni
Stary 2011-03-17, 19:04   #53
Kasza Manna
Zakorzenienie

Marmotta, a gdzie mogê to sprawdziæ dla Neapolu? Masz jaki¶ pomys³? (mój w³oski jeszcze jest kulawy jak stó³ z powy³amywanymi nogami a strony, które pokaza³y mi siê po wpisaniu magicznych s³ów w google s± albo tylko po w³osku, albo w ogóle nie dzia³aj± )

Edytowane przez Kasza Manna
Czas edycji: 2011-03-17 o 19:10
Kasza Manna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-17, 21:42   #54
marmotta
Zadomowienie

kasza takie wiadomosci to chyba tylko osobiscie w asl, w miejscowosci, w ktorej jestes...takze przejdz sie tam
Stary 2011-03-17, 21:55   #55
Kasza Manna
Zakorzenienie

Dobra, zobaczê ju¿ na miejscu. Dziêkujê za wskazówki
Stary 2011-03-17, 23:09   #56
cucciola79
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 998

Cytat:
Napisane przez marmotta Poka¿ wiadomo¶æ
czesc dziewczyny, ja dzis w domku
zaczynam sie do wyprowadzki przygotowywac, bo juz za dwa tygodnie dostaniemy klucze popakowalam juz 4 kartony z crzeczami tylko do kuchnii bo moj tz to caly posag tu ma po katach pochowany...wyobrazcie sobie, ze poza odkurzaczem nic nie musze kupic. mam wszystko od korkow do wina po serwety serwetki itp.
a nie wiem jeszcze co jest na strychu i w piwnicy, wlasnie sie tam wybieram...
ktoras mnie kiedys pytala gdzie pracuje, chyba cuciola: jestem tzw. responsabile import-export, zajmuje sie sprzedaza zagraniczn± ....i przez to tak czesto wyjezdzam: to targi, to klienci przyjezdzaja
Pani menager super taka kreatywna praca i w ruchu miedzy ludzmia w jakim zakresie dzialalnosci??
Fajnie,w koncu na swoim!!!!
Ja wrocilam dopiero do domku zajechalismy do Dolce Notte no i nie obylo sie bez maritozzo
Buona notte dziewczynki
cucciola79 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-18, 09:55   #57
sjoanna
Zakorzenienie

O - co ja pierwsza dzisiaj?
Sytuacja pogodowa ma sie nastepujaco - slonko i okresowe zachmurzenie.
Nawec ciezkie i ciemne te chmury. Oby znowu nie padalo - bo troche juz nawet podtopilo w okolicy.

Wybieramy sie dzisiaj na ogladanie kuchni w Mondo Convenienza

a LADY.”

Edith Head

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-18, 10:27   #58
marmotta
Zadomowienie

a u mnie dzis pieknie i slonecznie...
cuciola- napisze Ci na pw, nie chce na forum za wiele o sobie ujawniac, bo juz mi siê zdarzy³o, ze ktos mnie rozpoznal
Stary 2011-03-18, 10:32   #59
sjoanna
Zakorzenienie

Jakas nieciekawa sytuacja?
To niedobrze.
Masz racje - nie wszystko mozna umieszczac w Internecie. Ja napewno nie umieszcze zdjec bardzo prywatnych.
A te ktore umiescilam na wizazu z wesela juz poznikaly po awarii.

Jak widzicie - wybieramy sie a ja ciagle w domu - czekamy na tescia - juz bym zakupy z mezem zrobila gdyby nie on.

a LADY.”

Edith Head

Edytowane przez sjoanna
Czas edycji: 2011-03-18 o 11:24 Powód: dodatek
Stary 2011-03-18, 13:30   #60
cuciola
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 227
GG do cuciola

Nareszcie wrocilo slonko

wczoraj niestety nie udalo nam sie obejrzec filmu bo kolezanka ktora ma od kina 15 minut przyjechala sobie z opoznieniem.. bo laskawie wygodnie musiala zjesc w domu kolacje na spokojnie! Myslalam ze nas z druga kolezanka rozniesie bo my zeby byc w kinie na 20 to zaczelysmy sie szykowac o 18! a potem 40 minut drogi jeszcze no i trzeba byc wczesniej zeby kupic bilety! Ach! Poszlismy w koncu posiedziec w pubie ale kolezanka byla zla na ta spozniona pare bo z ich powodu pojechalismy na 20 bo chlopak od niej dzisiaj pracuje wiec nie chcieli isc pozno

ja za to uwielbiam kinder czekolade i z orzechami i z bakaliami tez

cuciola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Emigrantki

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: Wy³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.