|
|
#931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: (:(:STUDENTKI PRAWA!!:):):)-łączmy się!!:):):)
dziewczyny! poszukuję tych wzorów wekslli:
1. weksla własnego z avalem i klauzulą "bez protestu" 2. Weksla trasowanego z klauzulą efektywnej zapłaty w walucie obcej 3. Weksel trasowany z zakazem przedstawiania do przyjęcia przed oznaczonym dniem to już 3 wątek gdzie prosze o pomoc ![]() tak to jest jak się nie bło na ćw a potem ni wiadomo o co chodzi
|
|
#932 |
|
Raczkowanie
|
1. Klauzula bez protestu może dotyczyć całego weksla (wtedy umieszczasz "bez protestu", "bez kosztów" w treści oświadczenia wystawcy) lub dotyczyć tylko poręczenia (wtedy klauzula przed podpisem poręczyciela) - oznaczyłam te miejsca #
Warszawa, dn. 4 marca 2011 W dniu 30 marca 2011 zapłacę za ten weksel Iksińskiemu dwa tysiące złotych. # Płatny w Warszawie. Igrekowski Poręczam. # Kowalski 2. Warszawa, dn..... W dniu ...... zapłaci Pan za ten weksel na zlecenie Iksińskiego dwa tysiące dolarów amerykańskich efektywnie. Płatny w Warszawie. Do pana Igrekowskiego ul. Śliczna 5, Warszawa. Jan Kowalski 3. Warszawa, dn..... W dniu .... zapłaci pan za ten weksel na zlecenie Iksińskiego dwa tysiące złotych. Płatny w warszawie. Do pana Igrekowskiego, adres. Nie przedstawiać do przyjęcia przed ...data. Jan Kowalski |
|
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
o dzięki
![]() nie wiesz może czy w internecie są gdzieś takie wzory? bo nie z abardzo wiem jak to porozmieszczać na stronie
|
|
#934 |
|
Raczkowanie
|
Rozmieszczenie nie ma tak naprawdę znaczenia, nie ma już dzisiaj żadnych formularzy wekslowych, liczy się treść oświadczenia. Ważne żeby podpis wystawcy był pod całością oświadczenia po prawej, tak, żeby nie było wątpliwości, jaką treść "obejmuje".
Podpisy poręczycieli, indosariuszy mogą być obok ich oświadczeń, a nie pod. Co do poręczenia - może znajdować się na pierwszej stronie weksla, wtedy nie jest konieczne nawet słowo "poręczam" a sam czytelny podpis, tylko wyraźnie niżej niż podpis wystawcy, żeby ktoś nie pomyślał, że jest dwóch wystawców. Jeśli poręczenie jest na drugiej stronie musi być słowo "poręczam", bo sam podpis oznacza indos. Nie znam żadnych linków, ja korzystałam z podręcznika Machnikowskiego, który zawiera wzory, ale mają one właśnie taki układ jak w moim poście. |
|
|
|
|
#935 |
|
Zakorzenienie
|
aha dzięki
![]() jeju alez z Ciebie specjalistka od handlówki
|
|
#936 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam pojęcia o handlówce (jeszcze), ale miałam osobny przedmiot weksle i czeki
![]() Nie ma sprawy. |
|
|
|
|
#937 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie to jest beznadziejne bo ja mam na handlu przez 2 ćwiczenia pr wekslowe i czekowe a jest oddzielny fakultet o tym samym
Dziewczyny!! poszukuje dobrej duszy która umie liczyc podatki w progresji odcinkowej!
Edytowane przez ygerna Czas edycji: 2011-03-08 o 19:20 |
|
|
|
|
#938 |
|
Zakorzenienie
|
cholerka a ma moze ktoraś skrypt z miedzynarodowego handlowego?? bo egz mialbyć kurna testowy, ze ściąganiem i takie tam
a tu dziad ustny zrobił mimo że jak byk pod pokojem napisane ze test jedynie mam zagadnienia, ale po samych hasłach w necie też cos nic znaleźć nie mogę, oj niedobzie
Edytowane przez Cyska Czas edycji: 2011-03-12 o 18:03 |
|
|
|
|
#939 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam a istnieje wogóle coś takiego??
może poszukaj w necie jakas strona z takimi notatkami i skryptami chyba jest bo cos kiedys na niej znalazłam
|
|
#940 |
|
Zakorzenienie
|
no własnie google tak samo zareagowało
![]() ![]() no znam tylko student.lex.pl ale tam tez nawet takiej kategorii nie ma
|
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
może to coś w stylu międzynarodowy obrót handlowy? u mnie jest taki fakultet "prawo unii europejskiej i handlu międzynarodowego" to może tak szukaj??
|
|
#942 |
|
Konto usunięte
|
jaki polecacie slownik angielski terminow prawniczych? dobry,czytelny i tak dalej
|
|
|
|
|
#943 |
|
Zakorzenienie
|
mi nigdy nie bł potrzebny więc nie pomogę.... co prawda mam w domu słownik organizacyjno-konferencyjny http://www.poczytaj.pl/177561 i tam jest trochę terminów prawniczych
najlepiej idz do biblioteki. kiedys sama chciałam kupic słownik prawniczy ale one są trochę drogie
|
|
#944 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Czy na UW jest jakiś spec związany z prawem wyznaniowym albo kanonicznym? Jeśli tak to ktoś uczęszczał, warto?
|
|
#945 |
|
Zadomowienie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;25704241]jaki polecacie slownik angielski terminow prawniczych? dobry,czytelny i tak dalej
[/QUOTE]słownik Becka - niestety najdroższy z dostępnych, dwu tomowy (pol - ang i ang - pol) http://www.ksiegarnia.beck.pl/slowni...j.-Tom-II.html mam dużo do czynienia z angielskim prawniczym i ten jest najłpełnieszy Edytowane przez riliana Czas edycji: 2011-03-14 o 16:55 |
|
|
|
|
#946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
:Europejskie prawo wyznaniowe Nauczanie społeczne Kościoła Katolickiego Polskie prawo wyznaniowe Niestety akurat trochę inna dziedzina prawa mnie interesuje, wiec nie uczęszczałam na żaden z nich. a może ma któraś z Was jakiś w miarę aktualny i treściwy skrypcik z prawa upadłościowego i naprawczego?
|
|
|
#947 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
#948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#949 |
|
Zakorzenienie
|
No przecież dochodowy płacą
|
|
#950 |
|
Zakorzenienie
|
ano płacą
wszyscy psioczą dookoła że księża tez powinni płacić a nikt się nie zainteresuje jak to jest naprawde![]() apropo Koscioła- mój ostatni wspaniały pomysł to magisterka nt Podmiotowości prawnomiędzynarodowej Stolicy Apostolskiej ciekawe co na to jutro powie dr na seminarium
Edytowane przez ygerna Czas edycji: 2011-03-14 o 18:49 |
|
|
|
|
#951 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ma, np. 20 gr od parafianina na miesiąc. I się zastanawiam od czego to liczą, chyba od pogrzebów+chrzty+śluby. Bo raczej na ich "pensje" nie wchodzą. A i ona mi powiedziała że to zależy od diecezji. Wg tego co mówiła to oni mają tych podatków...
Więc zastanawiam się czy na jakimś wykładzie przybliżają tę tematykę, by zweryfikować.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-03-14 o 18:59 |
|
|
|
|
#952 |
|
Zakorzenienie
|
U nas na prawie finansowym było omawiane opodatkowanie księży podatkiem dochodowym
![]() Najczęściej płacą ryczałt, który liczy się m.in z uwzględnieniem wielkości parafii, czy miasta w którym parafia się znajduje. Mało który chyba ksiądz zdecyduje się rozliczać na zasadach ogólnych i wybiera uproszczoną formę opodatkowania. Zresztą chyba takie są reguły kościelne, żeby księża nie podawali swoich dochodów, żeby nie ujawniać majątku kościelnego
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
zalezy chyba od wielkości diecezji.kurcze nic nie pamiętam z tego wyznaniowego a miałam raptem rok temu
|
|
#954 |
|
Zakorzenienie
|
a widzicie, a ja sie wykręciłam od finansowego i w ogóle nieświadoma jestem;p
|
|
#955 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Może się zapiszę na te wyznaniowe
|
|
|
#956 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno zalezy od ilości parafian Cytat:
W każdej parafii jest inaczej to jest ryczałt, więc w każdej parafii przeliczając "na łebka" moze być inna kwota
|
|
|
#957 |
|
Zakorzenienie
|
diecezja to na pewno nie jest to samo co parafia:P
|
|
#958 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja myślałam że w diecezji ustalają tą kwotę, a potem w parafii liczą x liczba parafian. Tzn. np 9000 x 0,2zł=1800zł. A to na odwrót?
|
|
#959 |
|
Zakorzenienie
|
Ale podatek dochodowy to jest płacony do kasy państowej
także diecezja tego nie ustala
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
macie jakis skryp z handlówki?? pilnie potrzebuje, bo ten który posiadam jest do d**y
wrr...nic w nim nie ma a przy większości tez są dopiski że to "w zeszycie" jest.super a skąd niby ja mam mieć ten zeszyt
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.

a tu dziad ustny zrobił mimo że jak byk pod pokojem napisane ze test

:

to jest ryczałt, więc w każdej parafii przeliczając "na łebka" moze być inna kwota