Błagam pomóżcie!!! Matura - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-17, 10:32   #1
dariateresa
Przyczajenie

Błagam pomóżcie!!! Matura

Hej! Mam problem nie umiem zacząć pisać pracy. Temat: "Analizując wybrane dzieła literackie i plastyczne, przedstaw sposoby zapisywania w nich doświadczeń historii."
Wybrałam już z czego chce korzystać ale nie umię zacząć pisać. Będę korzystać z: E. Orzeszkowa-Gloria Victis
H. Sienkiewicz- Ogniem i mieczem
H. Krall- Zdążyć przed Panem Bogiem
J. Malczewski- Melancholia
A. Wróblewski- Rozstrzelanie
Błagam pomóżcie
dariateresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 11:01   #2
czikicziki
Zakorzenienie

Dot.: Błagam pomóżcie!!! Matura

A J. Matejko-Bitwa pod Grunwaldem? W sumie fajny temat, mozna duzo wymyslec.
Jak to nie umiesz zacząć pisac? W sensie, że nie masz pomysłu na wstęp?
czikicziki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 11:03   #3
dariateresa
Przyczajenie

Tak nie mam pomysłu na wstęp. Oj z nerwów zaciełam się .
Stary 2011-03-17, 11:14   #4
czikicziki
Zakorzenienie

Nie ma się co denerwować, to serio fajny temat.
Mi pierwszy wstęp jaki przyszedł do głowy to coś w stylu:

Już od najdawniejszych czasów ludzie uwieczniali ważne dla nich zdarzenia i postacie historyczne w sztuce. Malarstwo, rzeźba, literatura od zawsze służyły wyrażeniu odczuć, poglądów, przeżyć dotyczących wydarzeń, sytuacji w kraju, panujących władców, ludności, kryzysów społecznych etc...
I tu bym trochę jeszcze pociągnęła tak neutralnie coś żeby było tego więcej A Potem od akapitu coś na zasadzie "Przykładów mogłabym podać wiele ale dla mnie jednym z najwspanialszych/najpiękniejszych/wspaniale oddającym nastroje polityczne (czy coś w tym stylu) jest ............ (i tu coś wybierz).

Potem opis obrazu czy rzeźby czy książki, o czym mówi, kiedy powstał, co było natchnienie etc.

To mi tak na szybko do głowy wpadło

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Aha, i ja bym dała inne przykłady Żeby nie cały czas książki tylko książkę (prozę), obraz, wiersz i np rzeźbę. Tak żeby było urozmaicenie.
Stary 2011-03-17, 11:21   #5
dariateresa
Przyczajenie

Dzięki. No właśnie rozściągnąć muszę to, w tym nigdy nie byłam dobra ale muszę coś wymyślić bo będzie po mnie. Podziwiam Cię ładnie piszesz.
Stary 2011-03-17, 11:27   #6
czikicziki
Zakorzenienie

Wstęp nie musi być jakiś hiper długi. Wykorzystaj to, co napisałam, dodaj od siebie jeszcze jedno czy dwa zdania. Możesz tam dopisać też że,
"Właśnie dzięki takim dziełom możemy się dziś dowiedzieć jak wyglądali dawni monarchowie, ich żony, dynastie, pałace. Naszą wyobraźnię pobudzają także dzieła dotyczące bitew, wojen, buntów i powstań- dzięki nim możemy poczuć się jakbyśmy byli w ówczesnych czasach na miejscu zdażenia."

O
Dzieki Kiedyś byłam b.dobra z polskiego ale straszny leń
Stary 2011-03-17, 11:45   #7
dariateresa
Przyczajenie

Jednym z najlepiej oddających nastroje polityczne (historyczne), jest utwór Elizy Ożeszkowej "Gloria Victis". Gloria victis przynosi obraz jednego z tragicznych epizotów powstania styczniowego, które wybuchło w roku 1863. Wielu Polaków zostalo wplątanych w dzieje historii, zmuszonych do walki, której wygrać nie mogli. Kanwą utworu stała się klęska powstańców walczących w lasach horeckich na Polesiu. Coś takiego może być czy złym kierunkiem idę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-17, 12:56   #8
czikicziki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dariateresa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem, jednym z utworów najlepiej oddających nastroje polityczne (historyczne), jest nowela Elizy Ożeszkowej "Gloria Victis". Ukazuje ona obraz jednego z tragicznych epizodów Powstania Styczniowego, które wybuchło w roku 1863. Wielu Polaków zostalo wplątanych w dzieje historii, zmuszonych do walki, której wygrać nie mogli. Kanwą utworu stała się klęska powstańców walczących w lasach horeckich na Polesiu.
Takie tak, ale rozwinąć bardziej o czym mówi nowela- coś w tym stylu.
Stary 2011-03-17, 13:08   #9
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Jednym z najlepiej oddających nastroje polityczne (historyczne), jest utwór Elizy Ożeszkowej "Gloria Victis". Gloria victis przynosi obraz jednego z tragicznych epizotów powstania styczniowego, które wybuchło w roku 1863. Wielu Polaków zostalo wplątanych w dzieje historii, zmuszonych do walki, której wygrać nie mogli. Kanwą utworu stała się klęska powstańców walczących w lasach horeckich na Polesiu. Coś takiego może być czy złym kierunkiem idę
i nie wstaję :/

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 13:13   #10
czikicziki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
i nie wstaję :/
Fakt, ja też tego nie poprawiłam
Stary 2011-03-17, 13:51   #11
dariateresa
Przyczajenie

Moim zdaniem, jednym z utworów najlepiej oddających nastroje polityczne (historyczne), jest nowela Elizy Ożeszkowej "Gloria Victis". Nowela to dialog między przyrodą a historią - czas mówi, że Polacy zostali pokonani i przegrali, krzyczy: "vae victis", przyroda temu przeczy, ponieważ mieli oni odwagę walczyć za ojczyznę i ginąć.
Orzeszkowa napisała ten utwór, aby podnieść na duchu Polaków oraz złożyć hołd walczącym powstańcom, którzy oddali życie za ojczyznę. Utwór ten ukazuje obraz jednego z tragicznych epizodów Powstania Styczniowego, które wybuchło w roku 1863. Wielu Polaków zostalo wplątanych w dzieje historii, zmuszonych do walki, której wygrać nie mogli. Kanwą utworu stała się klęska powstańców walczących w lasach horeckich na Polesiu. Nieliczny oddział powstńców musiał stwić czoła przeważającym siłom wroga. Nierówna, z góry skazana na niepowodzenie walka z wrogim rosyjskim wojskiem zakończyła się śmiercią wielu Polsków. Bohaterskim oddziałem powstańczym walczącym o wolność kraju dowodził Romuald Traugutt. Rycerzem, bohaterem bez skazy był stojący na czele jazdy Jagmin. z kolei niepozorny Maryś-pozytywistyczny romantyk wyrósł na najdzielniejszego z powstańców ponieważ w czasie jednej z potyczek uratował życie samemu wodzowi. Szczególnym tragizmem opartym na faktach został epizot dobijania rannych powstańców. Oddział rosyjski , po wyparcu rozpaczliwie broniących swojego się Polaków z polany, wpadł do namiotu, w którym leżeli ranni zmęczeni powstańcy, rozpoczeła się masakra. Bezlitośni rosyjscy żołnierze wymordowali bezbronnych, czasem konających Polaków. Wtedy też zginoł Maryś Tarłowski oraz życie stracił Jagmin.
Nowela Gloria Victis powstała w roku 1888, na bazie osobistych wspomnień z czasów powstania styczniowego autorki. Nowela ta jest rodzajem hołdu złożonemu przez pisarkę powstańcom, którzy zgineli, walcząc o niepodległą ojczyznę.
Stary 2011-03-17, 18:26   #12
Akashka
Zadomowienie

Cytat:
Hej! Mam problem nie umiem zacząć pisać pracy. Temat: "Analizując wybrane dzieła literackie i plastyczne, przedstaw sposoby zapisywania w nich doświadczeń historii."
Wybrałam już z czego chce korzystać ale nie umię zacząć pisać. Będę korzystać z: E. Orzeszkowa-Gloria Victis
H. Sienkiewicz- Ogniem i mieczem
H. Krall- Zdążyć przed Panem Bogiem
J. Malczewski- Melancholia
A. Wróblewski- Rozstrzelanie
Błagam pomóżcie
Nie UMIEM! Ja nie umiem; on nie umie! Nie ma slowa 'nie umię', podobnie jak slowa 'nie rozumię' itd... Ludzie skad Wam sie bierze takie slowotworstwo?!

Cytat:
Wez to popraw bo jeszcze na maturze tak napiszesz...

Akashka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 18:35   #13
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

a nie chce ktos za mnie mgr napisac?
Stary 2011-03-17, 20:55   #14
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Akashka Pokaż wiadomość
Nie UMIEM! Ja nie umiem; on nie umie! Nie ma slowa 'nie umię', podobnie jak slowa 'nie rozumię' itd... Ludzie skad Wam sie bierze takie slowotworstwo?!

Wez to popraw bo jeszcze na maturze tak napiszesz...
Cytat:
Ja nie umiem; on nie umie!
Ty nie umiesz...!
Skoro już pouczasz, to wiesz chociaż, czym w ogóle zajmuje się słowotwórstwo? bo z tego, co widzę, to raczej nie...

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
a nie chce ktos za mnie mgr napisac?
A o czym piszesz?

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.

Edytowane przez sweetish
Czas edycji: 2011-03-17 o 20:56
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 21:12   #15
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Moim zdaniem, jednym z utworów najlepiej oddających nastroje polityczne (historyczne), jest nowela Elizy Ożeszkowej "Gloria Victis". Nowela to dialog między przyrodą a historią - czas mówi, że Polacy zostali pokonani i przegrali, krzyczy: "vae victis", przyroda temu przeczy, ponieważ mieli oni odwagę walczyć za ojczyznę i ginąć.
Orzeszkowa napisała ten utwór, aby podnieść na duchu Polaków oraz złożyć hołd walczącym powstańcom, którzy oddali życie za ojczyznę. Utwór ten ukazuje obraz jednego z tragicznych epizodów Powstania Styczniowego, które wybuchło w roku 1863. Wielu Polaków zostalo wplątanych w dzieje historii, zmuszonych do walki, której wygrać nie mogli. Kanwą utworu stała się klęska powstańców walczących w lasach horeckich na Polesiu. Nieliczny oddział powstńców musiał stwić czoła przeważającym siłom wroga. Nierówna, z góry skazana na niepowodzenie walka z wrogim rosyjskim wojskiem zakończyła się śmiercią wielu Polsków. Bohaterskim oddziałem powstańczym walczącym o wolność kraju dowodził Romuald Traugutt. Rycerzem, bohaterem bez skazy był stojący na czele jazdy Jagmin. z kolei niepozorny Maryś-pozytywistyczny romantyk wyrósł na najdzielniejszego z powstańców ponieważ w czasie jednej z potyczek uratował życie samemu wodzowi. Szczególnym tragizmem opartym na faktach został epizot dobijania rannych powstańców. Oddział rosyjski , po wyparcu rozpaczliwie broniących swojego się Polaków z polany, wpadł do namiotu, w którym leżeli ranni zmęczeni powstańcy, rozpoczeła się masakra. Bezlitośni rosyjscy żołnierze wymordowali bezbronnych, czasem konających Polaków. Wtedy też zginoł Maryś Tarłowski oraz życie stracił Jagmin.
Nowela Gloria Victis powstała w roku 1888, na bazie osobistych wspomnień z czasów powstania styczniowego autorki. Nowela ta jest rodzajem hołdu złożonemu przez pisarkę powstańcom, którzy zgineli, walcząc o niepodległą ojczyznę.
autorka pyta o to jak napisać wstęp do pracy a nie jak stworzyć jej środkową część, według mnie sama będzie potrafiła omówić Gloria Victis. odpowiadaj na pytanie (i nie rób błędów)

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-03-17 o 21:13
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 21:35   #16
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
autorka pyta o to jak napisać wstęp do pracy a nie jak stworzyć jej środkową część, według mnie sama będzie potrafiła omówić Gloria Victis. odpowiadaj na pytanie (i nie rób błędów)
To nie jest jej tekst. To jest tekst skopiowany z innej strony, tak wiec nie ona robi błędy

Stary 2011-03-18, 07:26   #17
czikicziki
Zakorzenienie

Cytat:
Viva, ale to sama autorka wkleiła tu to rozwinięcie
Zapewne po to żeby ktoś zerknął czy jest ok

Sweetish, mi też się wydaje, że to jest skopiowane skądś

Autorko, wstęp już plus minus masz, z resztą musisz powalczyć sama
Stary 2011-03-18, 11:07   #18
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
A o czym piszesz?
tak w skrocie to o stabilności drzew wzrastających na gruntach porolnych na podstawie wybranych wskaźników
Stary 2011-03-18, 13:38   #19
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez czikicziki Pokaż wiadomość
Viva, ale to sama autorka wkleiła tu to rozwinięcie
Zapewne po to żeby ktoś zerknął czy jest ok
aaa, faktyczne, przepraszam, zwracam honor
Ale swoją drogą, jesli wkleiła rozwinięcie a pytała o wstęp, to do choinki mogłaby napisać o co jej biega, a nie musimy się domyślać
Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
To nie jest jej tekst. To jest tekst skopiowany z innej strony, tak wiec nie ona robi błędy
No właśnie, to mi nie pasowało. Prezentacja na podstawie skopiowania obcych tekstów znalezionych gdzies tam?
A co do błedów - tym bardziej powinna sprawdzić czy takie występują i je poprawić

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-03-18 o 13:41

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-18, 13:49   #20
patussia
Raczkowanie

Miałam właśnie ochotę założyć podobny temat.
Otóż mój temat brzmi ''samotność jako źródło ciepienia''i bardzo mozolnie szło mi pisanie pracy. Znalazłam więc studentkę, dałam jej 150 zł za napisanie pracy. Za 2 tyg ją dostalam i moja polonistka stwierdziła, że to śmieć. No i jestem bez niczego.
Matura tuż tuż, a ja nic nie mam. Do tego w klasie ten temat ma 5 osób więc chciałabym by był ''super''. Napisałam w sumie to ściągnęłam z neta coś o Lalce i Werterze i tyle mam. Jakby ktoś był chętny mi pomóc to bardzo proszę...

http://suwaczki.slub-wesele.pl/201205192337.html
patussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 14:17   #21
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez patussia Pokaż wiadomość
Otóż mój temat brzmi ''samotność jako źródło ciepienia''i bardzo mozolnie szło mi pisanie pracy. Znalazłam więc studentkę, dałam jej 150 zł za napisanie pracy. Za 2 tyg ją dostalam i moja polonistka stwierdziła, że to śmieć. No i jestem bez niczego.
Matura tuż tuż, a ja nic nie mam. Do tego w klasie ten temat ma 5 osób więc chciałabym by był ''super''. Napisałam w sumie to ściągnęłam z neta coś o Lalce i Werterze i tyle mam. Jakby ktoś był chętny mi pomóc to bardzo proszę...
Tak mnie to zastanawia, gdy wybieraliście temat prezentacji czym się kierowaliście? Ja zastanawiałam się jakie lektury znam żeby go omówić i czy będę w stanie go zrozumieć.

Skoro masz temat, a nie potrafisz zacząć go pisać, to po co taki wybrałaś? U mnie w klasie osoby czasami wybierały takie niespotykane tematy po to, żeby być oryginalnym, żeby się nie powtarzać, żeby zaskoczyć czymś komisje, a potem był płacz i zgrzytanie zebów bo nie potrafiły nic napisać.
Więc dlaczego taki wybór? Mierz siły na zamiary.

Ale u Ciebie jest inaczej - są inne osoby z takim tematem, mimo to ty go wybrałaś i nic sama zrobić nie umiesz. Już w ogóle jak dla mnie niepojęte.

Według mnie lepiej wybrac temat banalny (np. "Przykłady miłosnych par w literaturze") i omówić go od deski do deski, porządnie. Wtedy za temat tak oklepany komisja może z powodzeniem dać Ci 80% jak nie więcej. A są też osoby, które prezentacje z polskiego traktują "byle zdać" i nie zależy im na wysokim wyniku, więc już zupełnie nie rozumiem po co wyszukiwanie tematów, z którymi sobie nie radzą.

Chcesz żeby twoja praca była "super" i wyrózniała się z pozostałych. Hmm, trudne wyzwanie. Ja specjalnie zmieniłam swój temat rok temu, gdy dowiedziałam się że koleżanka ma taki sam, żeby uniknąć porównań.

Ściąganie z internetu - ludzie w komisji siedzą już parę lat, nie myslisz że już wiedzą jakie mniej więcej teksty są w necie? A nuż okaże się że któraś z pań / któryś z panów przeczytał kiedyś to, co ty sciągnęłaś? Tego nie wiesz.

Z lektur jakie moge polecić: wspomniana przez Ciebie Lalka i Werter (ale opisane samodzielnie!), Ludzie bezdomni (doktor Judym osamotniony w działaniach, w których nikt mu nie chce pomóc jest nieszczęśliwy przez to, że nie może ich zrealizować), Treny Kochanowskiego (osamotniony po stracie córki), wiersz "Romantyczność" Mickiwicza (Karusia przezywa stratę swojego Jasieńka)...

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-03-18 o 14:20
Stary 2011-03-18, 14:26   #22
patussia
Raczkowanie

Cytat:
Tak mnie to zastanawia, gdy wybieraliście temat prezentacji czym się kierowaliście? Ja zastanawiałam się jakie lektury znam żeby go omówić i czy będę w stanie go zrozumieć.

Skoro masz temat, a nie potrafisz zacząć go pisać, to po co taki wybrałaś? U mnie w klasie osoby czasami wybierały takie niespotykane tematy po to, żeby być oryginalnym, żeby się nie powtarzać, żeby zaskoczyć czymś komisje, a potem był płacz i zgrzytanie zebów bo nie potrafiły nic napisać.
Więc dlaczego taki wybór? Mierz siły na zamiary.

Ale u Ciebie jest inaczej - są inne osoby z takim tematem, mimo to ty go wybrałaś i nic sama zrobić nie umiesz. Już w ogóle jak dla mnie niepojęte.

Według mnie lepiej wybrac temat banalny (np. "Przykłady miłosnych par w literaturze") i omówić go od deski do deski, porządnie. Wtedy za temat tak oklepany komisja może z powodzeniem dać Ci 80% jak nie więcej. A są też osoby, które prezentacje z polskiego traktują "byle zdać" i nie zależy im na wysokim wyniku, więc już zupełnie nie rozumiem po co wyszukiwanie tematów, z którymi sobie nie radzą.

Chcesz żeby twoja praca była "super" i wyrózniała się z pozostałych. Hmm, trudne wyzwanie. Ja specjalnie zmieniłam swój temat rok temu, gdy dowiedziałam się że koleżanka ma taki sam, żeby uniknąć porównań.

Ściąganie z internetu - ludzie w komisji siedzą już parę lat, nie myslisz że już wiedzą jakie mniej więcej teksty są w necie? A nuż okaże się że któraś z pań / któryś z panów przeczytał kiedyś to, co ty sciągnęłaś? Tego nie wiesz.

Z lektur jakie moge polecić: wspomniana przez Ciebie Lalka i Werter (ale opisane samodzielnie!), Ludzie bezdomni (doktor Judym osamotniony w działaniach, w których nikt mu nie chce pomóc jest nieszczęśliwy przez to, że nie może ich zrealizować), Treny Kochanowskiego (osamotniony po stracie córki), wiersz "Romantyczność" Mickiwicza (Karusia przezywa stratę swojego Jasieńka)...

Ten temat wydaje mi się fajny, ale za kazdym razem jak idę do swojej polonistki z propozycjami to pierw jest jako ok, a potem totalnie źle.
Byłam pierwszą osobą, która wybrała ten temat, potem okazało się, że 4 inne też go mają.

Miałam opisanych chłopów. Jagnę, ale jak wyżej. Najpierw fajnie fajnie, a potem stwierdzenie, ze trudny przykład. Chciałam też wieżę, ale nie mogę trafić w ich gusta. A Lalka i Werter to tali zlepek tego co znalazłam w necie, informacji z motywów literackich, rożnych opracowań i tego co miałam na lekcji.

Stary 2011-03-18, 16:44   #23
viva91
na przekór do celu

Cytat:
ale za kazdym razem jak idę do swojej polonistki z propozycjami to pierw jest jako ok, a potem totalnie źle
idź do innej. też miałam problemowego polonistę, więc udałam się do innego nauczyciela po pomoc.
Cytat:
Miałam opisanych chłopów. Jagnę, ale jak wyżej. Najpierw fajnie fajnie, a potem stwierdzenie, ze trudny przykład.
tu akurat się zgodzę z twoją nauczycielką.

a myślałaś nad moimi propozycjami?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-18, 16:58   #24
patussia
Raczkowanie

Cytat:
idź do innej. też miałam problemowego polonistę, więc udałam się do innego nauczyciela po pomoc.

tu akurat się zgodzę z twoją nauczycielką.

a myślałaś nad moimi propozycjami?
Tak, nad 'Romantycznością', ale to nie moze byc jako samodzielny utwór tylko ''bonus''

Stary 2011-03-18, 17:05   #25
viva91
na przekór do celu

tak, bo to niezbyt długi wiersz.
dobrze jest mieć utwory z różnych gatunków literackich i róznych epok. skoro masz już Wertera prędzej wzięłabym treny niż Romantyczność.
Stary 2011-03-18, 17:11   #26
patussia
Raczkowanie

Cytat:
tak, bo to niezbyt długi wiersz.
dobrze jest mieć utwory z różnych gatunków literackich i róznych epok. skoro masz już Wertera prędzej wzięłabym treny niż Romantyczność.
W Trenach Kochanowski cierpi z powodu straty córki i to jest jedyna płaszczyzna jego cierpienia, nie jest zupełnie samotny. Dlatego niezbyt mi to pasuje.

Stary 2011-03-18, 17:37   #27
viva91
na przekór do celu

Cytat:
nie jest zupełnie samotny
hmm, kwestia pod dyskusje o bohaterach Lalki i Werterze tez tak można powiedzieć.
ale twoja prezentacja i twój wynik.
Stary 2011-03-18, 18:23   #28
patussia
Raczkowanie

Cytat:
hmm, kwestia pod dyskusje o bohaterach Lalki i Werterze tez tak można powiedzieć.
ale twoja prezentacja i twój wynik.
''Moja Pani'' tak uważa, pytałam się jej rano.

Stary 2011-03-19, 00:04   #29
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj

Tak na przyszłość- jeśli zlecasz komuś napisanie pracy, podpytaj wcześniej, do jakiej uczelni chodził, jaki ma tytuł itd. Masz prawo zobaczyć dyplom ukonczenia studiów. Najlepiej zlecac taką pracę do napisania nauczycielom lub studentom magisterskich. No ale niewazne... Najlepiej bowiem, jesli pracę piszesz sama. Trzeba tylko w siebie uwierzyć

Samotność jako źródło cierpienia.
Temat fajny, można podać wiele przykładów.

Warto podzielić pracę na kilka części (przynajmniej dwie głowne), zróżnicować tę samotność, np. na samotność jako świadomy wybór drogi życiowej i tu miałąbyś np Konrada Wallenroda (doprowadzenie do upadku Zakonu Krzyżackiego możliwe tylko po rezygnacji z zycia osobistego, milosci do Aldony).

Zwróć uwagę także na tych bohaterów, którzy tę samotność soie nie wybierali, bo z góry byli na nią skazani.
W romantyzmie masz Cierpienia młodego Wertera, dalej IV cześć Dziadów.
Idealna będzie Cudzoziemka Marii Kuncewiczowej i postać głownej bohaterki, Róży. Możesz też ze wspolczesnej lioteratury omówić Opowiadania Borowskiego, spojrzeć na samotność więźniów obozów koncentracyjnych(tutaj masz duże pole do popisu, bo literatury obozowej jest masa: Inny świat, Dziennik pisany nocą, Medaliony). Idealnie pasował bedzie do tego wiersz Campo di Fiori Miłosza. Można jeszcze zahaczyć o Sołżenicyna i Szałamowa. Możesz też omówić sobie jakiś obraz, np. Krzyk Muncha, zinterpretować go pod kątem samotności i związanego z nią cierpienia.
Przeglądnij sobie omówienia Malowanego ptaka Kosińskiego.

W zależności od tego, co chcesz pisać w tej pracy, pod jakim katem spojrzysz na samotnośc i cierpienie, możesz wspomnieć o listach Jana Pawła II o cierpieniu: Salvifici Doloris czy O Cierpieniu. Możesz jeszcze wspomnieć o Leśniku Kuncewiczowej Pamiętniku znalezionym w wannie Lema, Dziecku Noego Schmitta itd

Stary 2011-03-19, 10:35   #30
patussia
Raczkowanie

Myślałam o Campo di Fiori, ale nie zauważam tam cierpienia z samotności.

Wiem, że dam radę omówić tylko 3 utwory. Wiem jak na lekcji mi szło, przy ''swoich''. Wyszło mi jakoś 14min. To np zamiast WIEŻY dać CUDZOZIEMKĘ? Gdzie znajdę do niej dobre opracowania?

Mój temat brzmi dokładnie: Przedstaw i omów problem samotności jako źródło cierpienia. Wykorzystaj wybrane utwory literackie.

Edytowane przez patussia
Czas edycji: 2011-03-19 o 10:43
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości