|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4771 |
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
a i ten storczyk coś wypuszcza jeszcze, nie wiem czy to korzeń czy pęd, ale chyba jeszcze ciężko to ocenić..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4772 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4773 |
Wtajemniczenie
|
moim zdaniem też jest to korzonek
![]() ja Ci powiem tak, ja mialam ponad pol roku temu podobna sutyacje ze storczykiem a raczej ze wszystkimi jakie mialam, tylko ze u mnie korzonki zgnily i musialam poobcinac wiekszosc , ale wierzyłam w nie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a najlepiej niech się wypowiedzą specjalistki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4774 |
na drugie mam Irena
|
witajcie, może wy mi pomożecie
zauważyłam na jednym storczyku brunatne plamy są one zarówno od spodu liścia jak i od góry. Kwiat stoi na oknie zachodnim od dłuższego czasu, korzenie nie zmieniły się, co to może być, czym leczyć.
#4775 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny, czy wam też storki łzawią - tzn zauważyłam że na korzeniach i liściach pojawiają się kropelki wody
![]() Czym to może być spowodowane? |
![]() ![]() |
![]() |
#4776 |
Raczkowanie
|
dusia81 to normalne, nie ma się czym przejmować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4777 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kup Topsin i spryskaj. Są różne szkoły - zobaczysz, jak się juz dokopiesz na forum ![]() ![]() Ja osobiście korzystałam podczas reanimacji z keramzytu - i samego nie polecam - bo u mnie nowy korzonek zaczął pleśnieć. U mnie reanimacja to: na dno donniczki keramzyt a potem grube podłoże do storczyków. By nie przewracał się umieść w donniczce podpórkę. Ja różnie robiłam. Stosowałam patyk lub małą kratkę od kwiatków. Myślę, że patyk starczy. Na początku nie podlewaj! Tez miałam w takim stanie storka i wylizał się. Właśnie zakwitł, więc myslę, że u Ciebie też bedzie ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4778 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ewelka już trochę mniej się przejmuje - nie zauważyłam tego wcześniej a mam storczyki ponad 3 lata. Pewnie nie poświęcałam im wcześniej aż tyle uwagi by to zauważyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4779 |
Zakorzenienie
|
STORCZYKI W BIERDONCE!!!
![]()
#4780 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4781 |
Zakorzenienie
|
a czy gutacja nie ma miejsca na łodygach w okolicy kwiatów? Bo na liściach raczej nie występuje
#4782 |
Raczkowanie
|
Glutacja - muszę poszukać co to znaczy, a jakie by to mogły być robale? Powinnam je gdzieś widzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4783 |
Raczkowanie
|
Gutacja występuje i na pędech i na liściach zwłaszcza od spodu, to lepka wydzielina, często spotykana i nie szkodliwa, jednak może ona wabić rózne robaki, muszki gdyż ponoć jest słodka (nie próbowałam), móje niektóre storczyki też to mają, ale nie wszystkie i przemywam to wodą z dodatkiem Ludwika do naczyń, zazwyczaj wacikiem do demakijażu, wtedy nie będzie sie kleiło, co dla mnie było dosć irytujące.
#4784 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4785 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do kropelek to jesli nie znalazłaś na storczyku żadnych darmozjadów, tzn że wszystko jest ok, przemyj to jedynie i po sprawie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4786 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ja na moich storkach kropelek nie mam ale zauważyłam takie na kwiatach tzn na pędzie pomiędzy kwiatkami tez storkach ofc mamy
![]() dotknęłam i była to woda , nic kleistego |
![]() ![]() |
![]() |
#4787 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
czy nikt mi nie doradzi, chociaż jednym słówkiem, czego powinnam użyć ![]()
![]() |
#4788 |
Raczkowanie
|
Na moich 3 kwitnących też zauważyłam kropelki na pędach przy kwiatach i rzeczywiście są lepkie :/ Zmyłam to tak jak doradziłaś Bichett wodą z płynem tylko że purem :P Na razie jest zimno i znów mamy powrót zimy, ale jak zrobi się ciepło i jak rzeczywiście te kropelki rosy wabią muszki owocówki to się od nich nie opędzę :/
Poza tym zauważyłam na jednym ze storczyków takie brązowe plamy :/ Nie wiem czasem czy to nie jest spowodowane nadmierną ilością słońca. Jak myślicie? Normalnie stoi odwrócony. A oprócz tego chciałabym się pochwalić. Ten storaszek jest dla mnie fenomenem. Nie wiem skąd on bierze tyle siły! Teraz wypuścił korzenia i może będzie jeszcze jeden a jak nie to dwa pędy. Oby tylko zakwitł. Zbliżają się moje urodziny i cieszę się, że zakwitnie na nie, bo właśnie rok temu na urodziny dostałam go od chłopaka. Śmieje się, że musiał dać mi go z miłości i dlatego teraz mi tak ładnie rośnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4789 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zobacz sobie na tej stronie i porównaj http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa
![]() |
#4790 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- czy to glutacja czy robale można w prosty sposób rozpoznać plamy od robali są płaski i niesymetryczne a glutacja występuje na spodniej części liścia równolegle do brzegu i kropelki są wypukłe |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4791 |
Zakorzenienie
|
Evela ja cie nie pociesze niestety - tego nie da sie zwalczyc, moze i nowe liscie beda wolne od plam ale ogolnie to juz w roslinie zostanie i moze prowadzic do znieksztalcen kwiatow, porazenia pedow a w przyszlosci i tak roslina padnie. ja musialam usunac 3 sztuki w ciagu 2 lat a i wi tej chwili mam 2 zaatakowane i tylko dlatego ze to jedne z ulubionych podtrzymuje je przy zyciu opryskami i jakos im idzie. Moja filadelfia to ma i taki rozowy z bialym przy wazce - z czego zauwazylam ze ten wlasnie typ rozowy z bialym ma ta chorobe juz chyba w genach bo ma juz drugiego i tez go capnelo
![]() ![]() Gutacja - nic szkodliwego poki o rosline sie dba - czyli nie doprowadzi do zaraznia grzybem i robali. Takie gutacyjne liscie mozna przemywazc roztworem ze spirytusem salicylowy. Wacik albo platem kosmetyczny troche wody i pare kropel spirytusu i zmyc te kropelki. <niestety to niezla pozywka dla grzybow jest. Pedy zostawiam w spokoju ale liscie przemywam co jakis czas. Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2011-03-19 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4792 |
Zadomowienie
|
a jaki moze być powód żółknięcia liści ?
#4793 |
Zakorzenienie
|
np. stare liście, choroba, robaki... jeśli są to liście na samym dole to najprawdopodobniej są stare. Mój pierwszy storczyk stracił 5 z 6 liści w bardzo krótkim czasie, ale wypuszczał nowe... a teraz ma już chyba 10 liści
#4794 |
Zakorzenienie
|
Karolca ma racje - dolne zolkniejace liscie zwyczajnie sa stare i odpadaja po jakims czasie - oczywiscie mozna zajrzec od spoda czy jakies fee sie tam nie robi i czy nie jest to chorobowe. Jesli gorne zolkna to juz nie jest normalne i trzeba sprawdzic czy z trzonem wszystko ook, czy nie czarnieje nic na lisciu i dac mu dozolknac i jesli sie da usunac kolesia przez urwanie - przewaaznie latwo - albo uciac by nie zaatakowalo trzona. I mozna roslinke zapobiegawczo prysnac. Mi ostatnio kambrie protestuja i im zolkna liscie ktore nie powinny i bez jakis tam wiekszych namyslow usuwam je by mi bulw nie zaatakowalo - jak u encysi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4795 | ||
na drugie mam Irena
|
Cytat:
![]() Cytat:
mój jest biały ![]()
![]() |
#4796 |
Zakorzenienie
|
Evela spokojnie zajrzyj mu najpierw w korzenie by sprawdzic czy od tego nie marnieja mu liscie - bo jak sa zgnitki to ma niedobor wody i wtedy trzeba mu oklady porobic i troche czesciej podlewac niz raz na 2 tyg
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4797 |
Raczkowanie
|
Wklejam zdjęcie przywiezione z domu pod Łodzią, napawa mnie optymizmem, tym bardziej że jutro się obudzę i będę miała wkońcu wiosnę wytęsknioną, astronomiczna zaczyna się o 0:21, tzn że jeszcze ok 2,5 godz tej przeklętej zimy
![]()
Życie to ból, przyzwyczaj sie do niego... Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni... BOLI??? to dobrze TO ZNACZY ŻE ŻYJESZ... Edytowane przez bichett Czas edycji: 2011-03-20 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#4798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A u nas z okazji pierwszego dnia wiosny znów 0 st. ![]() Krokusów jeszcze nie ma, dopiero pierwsze przebiśniegi widziałam w czwartek.
![]() |
#4799 |
Raczkowanie
|
Krokusy już są w tych slonecznych suchych miejscach w moim ogródku pod Łodzią, a w Zakopcu dzisiaj rano -3, ale już coraz bliżej niż dalej, rok temu jak się zrobiło ciepło to od maja do września siedziałam w domciu pod Łodzią bo tam było słonecznie i ciepło prawie non stop, a mąż zostal w Zakopcu (praca) i płakał że ciągle deszcz i zimno. Zobaczymy jak będzie w tym roku ale w razie czego uciekam z gór do domu.
#4800 |
Zakorzenienie
|
Ale śliczniusie! Uwielbiam takie pierwsze wiosenne kwiaty, szkoda że tak krótko kwitną.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.