|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
u mnie był dzień ciszy z krawieniem, nawet zmieniło kolor na brązowy a teraz na wieczór znowu na czerwono. To chyba stopniowo tak będzie raz coś a raz nic.
A po ilu dniach powienien odpaść kikut? W jakich pozycjach karmicie dzieci? Ten rogal jest przydatny? bo zastanawiam się czy kupować czy nie. Narazie używam dużej poduszki. |
![]() ![]() |
![]() |
#332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() blackrose u nas pępek odpadł po 15 dniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Zadomowienie
|
dziś już jest lepiej więc chyba rzeczywiście nic się nie dzieje, ulżyło mi
![]() od wczoraj do diety wprowadziłam jajka i poobserwuje małą oby jej nic nie było co do kikuta to u nas jeszcze jest a mała ma już dwa tyg :/
#334 |
Wtajemniczenie
|
hej mamusie, napiszę w końcu na tej odchowalni, to Was później szukać nie będę po wątkach, zasubskrybuję sobie od razu
![]() śliczne są te wasze dzieciaczki, już się nie mogę doczekać swojego, teraz pranie leci za praniem mam takie pytanie co do odciągania i przechowywania mleka: do czego odciągacie? do pojemników czy do woreczków i mrozicie czy tylko do lodówki na krócej? i czy te woreczki muszą być dopasowane do laktatora (ja mam ręczny medeli), czy np takie z babyono też się nadadzą? te woreczki z medeli są koszmarnie drogie! no i czy podgrzewacz musi być tej samej firmy co butelki, bo inaczej nie będzie pasować? któraś ma podgrzewacz z canpola? zagubiona się w tym temacie czuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Podgrzewacz nie musi byc tej samej firmy co butelki, ale patrz czy ma taki ksztalt, zeby wkaldac do niego wiekszosc butelek. Niektore podgzrewacze maja wyszczegolnione jakich firm butelki sie do nich mieszcza. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
a jaki krem używasz tak z ciekawości pytam? i to po każdym przebraniu czy każdej kąpieli?
#337 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() faktycznie ten mój podgrzewacz powinien pasować do wszystkich butelek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#339 |
Wtajemniczenie
|
Jok3r napisz jakiego kremu używasz. My narazie stosujemy próbki z Hippa na odparzenia, mam jeszcze próbke z Nivei ale troszkę boję się zmieniać jak ten wydaje mi się że jest ok.
prunelle ja odciągam do pojemniczka który był z zestawie z laktatorem potem to do lodówki. A potem podgrzewam w garbuszku z gorącą wodą czy Wasze dzieciaczki też mają często czkawkę? Bo nie wiem czy to jest normalne, bo Natalka ma po kilka dziennie |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Wtajemniczenie
|
nam odpadł pępuszek wczoraj,czyli po 11 dniach
![]() ja smaruje dupke Bepanthenem i tez zero odparzen jak narazie ![]() i jakos specjalnie nie wietrze ![]() krwawienie jeszcze mam ![]() ![]() ja karmie na ramieniu moim, na lezaco albo na poduszce. roznie ![]() bylismy dzisiaj na miescie,kupilismy panele do domku ![]() Malwinka przespała 3 h ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny!
nasza mała dziś kończy tydzień ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#342 |
Rozeznanie
|
Aga to czekam na opis
![]() Nam pępuszek odpadł po 8 dniach (zachowałam go na pamiątkę ![]() Też mam rogala i na początku używałam go bardzo często a teraz jakoś rzadziej za to często karmię małego na bujanym fotelu, super wygodnie ![]() Alanek pozwolił mi dzisiaj bardzo się wyspać i szczerze to myślałam, że będzie gorzej bo każdy tak straszy tymi nieprzespanymi nockami a jest naprawdę dobrze... tfu tfu żeby nie zapeszyć ![]() blackrose Alan dostaje bardzo często czkawki przy przewijaniu wydaje mi się, że robi mu się wtedy zimno i to dlatego. Czasami też dostanie jak mu się nie odbije po karmieniu. W ciągu dnia minimum 3 czkawki są ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-03-19 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() dziewczyny czy waszym dzieciom w pampersach premium care ta siateczka też przyczepia się do pupy? ![]()
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
U nas się nie przyczepia...Może to kwestia kupy
![]() blackrose mój też ma często czkawkę, to nic złego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Wtajemniczenie
|
my używamy zwykłych Pampersów więc nie pomogę.
A które poduchy macie? http://allegro.pl/poduszka-do-karmie...495268202.html czy http://allegro.pl/poduszka-dla-kobie...495239299.html jutro mam zamiar zamówić bo karmię małą na zwykłej poduszce ale ona jest zamięka no i do pozycji spod pachy się nie nadaje. |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Rozeznanie
|
Monti nam się ta siateczka nie przykleja ale za to mam wrażenie, że pampers jest wilgotny od zewnątrz po pewnym czasie jak mały już się np. wysika tak jakby "parował"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do czkawek to Mateusz ma je co chwile. Azmi go czasem szkoda, bo biedak czka i czka i przestac nie moze. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Raczkowanie
|
Melduję się i ja na odchowalni
![]() W końcu udało mi się nadrobić wszystkie nasze wątki,ufff. Teraz już postaram się być na bierząco. Do tej pory praktycznie każdą wolną chwilę (czyli tą w kórej Ola śpi) przeznaczam na odsypianie zarwanych nocek. W sumie to niedospanie to jedyne co mi teraz dokucza, bo straszny śpioch ze mnie wcześniej był. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
u nas wczoraj się młody buntował
![]() nie chciał spać i koniec. karmiłam go piersia a on nadal szukał cycka... ![]() płakał i płakał to tż nakarmił go butlą z moim pokarmem o 23 i Fabian wstał dopiero o 7 rano.. ![]() budze sie patrze na zegarek a jest 7, prawie z łóżka zleciałam z wrażenia ![]() ![]()
#350 |
Raczkowanie
|
Monti Nam na SR mówili, że dzidzia ma jeść co 3h, bo inaczej ma spadki cukru we krwi czy jakoś tak. Ola budzi się średnio co 4h, więc nie trzymam się specjanie tego schematu i nie rozbudzam jej na siłę po tych zaleconych 3h. Ale Twój Fabian to rekordzista.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zadomowienie
|
cześć kobietki
![]() ależ się stęskniłam. jakoże jesteście doświadczone juz o wiele bardziej ode mnie, podpowiedzcie mi co zrobic bo umre!!! dzis zaczynam 5 dobe, i mam piersi twarde jak kamienie, az sie guzki robia i nie moge sie do nich dotknac. aha no i ja nie karmiłam w ogole, bo nie mialam pokarmu. piersi byly jak flaki, dopiero dzis w nocy zobaczylam ze cos sie z nimi dzieje, a spece od lakatacji w szpitalu powiedzieli ze nie bede miala mleka, wiec maly je z butli.l poza tym nie wyksztalcil mu sie jeszcze za bardzo odruch ssania.nawet z butla troszke mu trzeba pomgac zeby ciagnal. nie wiem czy zaczac dostawiac w tej sytuacji laktator bo zeby nie pogorszyc sprawy. poradzcie cos ![]() i druga kwestia,maly jest zakatarzony, i kicha. boje sie ze cos zlapal w tym pszitalu bobyly prezciagi. temperatury nie ma. i w sumie czy cos moge zrobic???odciagnelam mu glutka to mu ulzylo. ale slychac ze oddech ma zmieniony.
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-03-20 o 08:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Wtajemniczenie
|
jok3r ja na czkawke małą do cyca przystawiam, po paru pociągnięciach przechodzi
![]() diatoma najpierw piersi rozmasuj delikatnie a potem laktatorem ściągnij, bo będzie gorzej. Też na początku w nocy strasznie mi nabijało piersi. Masaż pomagał, lepiej zlatywał ten pokarm. A co do kataru to nam Natalka też kicha co jakiś czas i ma taką sapkę. Położna kazała nam kupić wodę morską i psikamy do noska rano i w ciągu dnia. Dla mnie poprawa jest mała. Jutro znowu będzie z wizytą to dowiem się czegoś więcej. Czy u Waszych maluchów schodzi albo schodziła skórka na dłoniach? Bo nie wiem czy to normalne. Na całym ciałku jest ok jedynie na dłoniach się łuszczy troszkę. doradźcie w sprawie tych poduszek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na te guzki proponowalabym masaze. Tz sciagac musisz, bo dostaniesz zapalenia, wiec laktator jak najbardziej. I w trakcie sciagania masujesz sobie piersi. Bedzie bolalo, ale musisz to jakby rozbic. Ja sobie masuje za kazdym razem jak sciagam tak zapobiegawczo ![]() Co do kataru. To Mateusz mial przez ok 2 tyg taki jakby katar. Tz bardziej to bylo tak, ze zatykaly mu sie zatoki, ale to bylo niby od ulewania. Tak mi w szpitalu kobity mowily, ze zatoki sa opuchniete i trzeba mu je czesto oczyszczac. Teraz juz w zasadzie nie pamietam kiedy mial problemy z oddychaniem, bo zawsze jak mu sie zapchaly to tak jakby charczal i widac bylo, a rtaczej slychac, ze ciezko mu sie oddycha. Jesli natomiat podejrzewasz, ze to cos powazniejszego to w te pedy do pediatry, bo z maluszkami nie ma zartow. ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
![]() Z rogalami srednio doradze, bo ja mam ten pierwszy i korzystalam z niego bardzo krotko. Jak sie sparwuje ten drugi nie mam pojecia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#354 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale niee...przespał tyle godzin, szok.. za to w dzień to woła co 2.5-3 h jeść..ale nocą tak 4-5 max..dzisiaj pobił rekord.. Cytat:
![]()
![]() |
#355 |
Zadomowienie
|
diatoma tak jak dziewczyny podpowiedziały rozmasuj piersi i ściągnij laktatorem, szkoda że młody nie ma jeszcze wykształconego odruchu ssania, bo jak dla mnie żaden latator nie zrobi tego lepiej niż dziecko
![]() moja malutka też ma katar, kicha co jakiś czas, zakrapiamy nosek wodą morską i sopelkiem wyciągamy pokaźne glutki, jutro zapytam się pediatry co jeszcze mogę zrobić blackrose u nas schodziła skóra z rączek i już jest ok, teraz schodzi ze stópek ![]()
#356 |
Zadomowienie
|
witajcie
u nas tez luszcza sie i nozki i raczki ![]() ![]() diatoma mnie pomogła kapusta wsadzalam ja do zamrazarki i po karmieniu wkladałam do biustonosza tak mi poradzono w szpitalu ![]()
#357 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny, czy Wasze dzidziole też maja takie zimne rączki??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
Zakorzenienie
|
kurka dziewczyny moja mała przez to dokarmianie z butli w szpitalu zaczyna grymasić przy piersi i nie chce ssać...
![]() a do tego mam piersi jak balony... dziękować twórcy laktatora ![]()
#359 |
Raczkowanie
|
Moja Marysia tez ma zimne raczki ale pytalam poloznej i mowila ze do 6 tyg tak jest. To ma zwiazek z krazeniem.
Mala dzisiaj marudzila do 15, ciagle chciala cyca spac nie za bardzo a mnie jeszcze zlapal baby blues bo wyjechala moja mama a za tesciowa srednio przepadam bo tylko chce mala na rekach nosic przewijac i sie bawic w mame, zabiera mi ja z lozeczka bez pytania co mnie wkurza na maksa. Ja mam ochote sie zdrzemnac a ona ciagle siedzi. Pomoc to tylko przy dziecku ale jak do sklepu idzie to juz nie zapyta czy cos chce, o pranie sie potknela ale tez nic za to ponosic na raczkach to chetnie. Nam dzisiaj odpadl pepek, po 12 dniach ![]() Dziewczyny a jak karmicie piersia i nie musicie wychodzic to tez odciagacie tak na zapas? bo ja tak karmie na biezaco i jakos nie mysle zeby cos zamrazac. Co do pampersow premium care lubimy je nic nam sie nie przykleja, a smarujemy sie bubchenem jakims z serii pierwszy kremik. Po huggiesach pupka tez byla ok ale sie wylewalo boczkiem i bylo czeste przebieranko. Trzymajcie sie i spokojnej przespanej nocki zycze. |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Raczkowanie
|
Mnie też dopadł dół. Wylazł ze mnie wstrętny egoizm. Nażarłam się lasagne'i i małą chyba po tym strasznie rozbolał brzuszek. Cały dzień była marudna i się prężyła, a przy tym bardzo (jak na nią) płakała...a ja razem z nią. Teraz mam wyrzuty sumienia, że naraziłam nasze maleństwo na takie cierpienie, tylko dlatego, że nie potrafiłam pohamować własnego apetytu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.