|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4831 |
Konto usunięte
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 |
CORELIPS
|
kokosowy stwarza tradzik, olejek ricina na pewno nie?
potrzebuje nawilzenia noska. |
![]() ![]() |
![]() |
#4833 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jesteś anglojęzyczna, poczytaj nieco na TLHC. Tym bardziej, że rozglądasz się za nowymi olejami, czyż nie? http://forums.longhaircommunity.com/...e&articleid=66 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4834 |
CORELIPS
|
Dzięki. tym chętniej, że po angielsku. Mam wrażenie jakbym traciła mniej czasu, bo z ewentualnego tłumaczenia słów można wiele wynieść.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4835 |
Raczkowanie
|
ja przez ostatnie pół roku zaniedbałam olej rycynowy (ciężki semestr na uczelni)... ale teraz wiosna się zbliża, czasu mam więcej tak samo jak motywacji żeby bardziej o siebie dbać. właśnie nałożyłam na suche włosy olej.. głównie na końce i przy skórze troche i siedze sobie
![]() ![]()
#4836 |
Raczkowanie
|
Heej!
Jakieś pół roku temu poddałam się zabiegowi dekoloryzacji w salonie, bo chciałam mieć ładny brąz no i niestety wtedy moje włosy troszkę "podupadły" na kondycji. Stosuje odżywkę John Frieda, odżywkę Loreal'a Absolut Repair i nie widzę jakoś ogromnej poprawy. No i pomyślałam, że wypróbuje olejek rycynowy. Przejrzałam wiele stron wątku, ale nie mogę zdecydować się jak najlepiej by było żeby używać go. Zostawiać na noc? Czy wystarczy godzina? Stosować z jajkiem? Czy bez? Liczę na Waszą pomoc! Idzie wiosna i znów chce się poczuć pięknie! ![]()
#4837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4838 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na poczatku salon robił mi tez l'orealową reparację, potem zrobiłam sobie sama raz ale.... to jest chemia... nie dało zaniewalających efektów a kasy wydałam mnóstwo... więc unikaj ![]() Przerzuciłam się na rycynę i zółtko - 2 h przed myciem, nakładam na całą długość; potem - o ile nie zapomnę ;D - 10 minut przez spłukaniem nakładam jeszcze naftę do włosów z mikroelementami odżywiajacymi (ok 7 zł w aptece). Spłukuję duża iloscią wody, mocny strumień, zeby nie meczyc włosów szamponem za dużo. Potem myję szamponem - RADICAL (apteka, Rossmann, chyba 6 zł) - naturalny na bazie pokrzywy, bardzo dobry. Na zniszczone końcówki nakładam (na podsuszone włosy) jedwab JOANNY - niestety BIOSILK jest dla mnie za słaby i nie daje efektów. Joanny się sprawdza u osób, które mają na głowie siano ![]() ![]() Mam nadzieję, ze pomogłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4839 |
Raczkowanie
|
właśnie wróciłam z apteki. Aby na dłużej starczyło kupiłam tym razem 100 gramową butelkę oleju rycynowego, ale wydaje mi się, że jest bardziej płynny niż ten co poprzednio mialam. teraz kupiłam PytoPharm czy coś takiego... no nic, zobaczymy w użytkowaniu. dzisiaj dodam cytryne
![]() kupiłam też kompres joanny i skrzypokrzywe do picia ![]()
#4840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() masz też tak, że nie masz buteleczki do końca wypełnionej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4841 |
Raczkowanie
|
tak .. jest wypełniona w 2/3 :P
już go nałożyłam.. chyba tylko się wydaje rzadszy, ale za to mam wrażenie że jest wydajniejszy.. mniej go zużyłam do pokrycia włosów niż tego poprzedniego :P
#4842 |
Raczkowanie
|
W takim razie jutro idę do apteki i kupują olejek rycynowy. Zobaczymy jakie włosy będę miała po jednym użyciu? A czy on faktycznie działa na ich porost?
![]() ![]()
#4843 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4844 |
CORELIPS
|
Chyba u mnie tatty tez tak to dziala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4845 |
Przyczajenie
|
ja od 2 miesięcy używam olejku przed każdym myciem i od czasu do czasu na noc i jesteeem w meeega szoku;d włosy urosły ok 5 cm;o zawsze rosły 1-1,5 cm na miesiąc a tu taaakie zaskoczenie;p mam nadzieję, że przy dalszym stosowaniu efekt nie słabnie;/
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4846 |
Raczkowanie
|
A w trakcie tego nie byłaś i fryzjera podciąć końcówek?
#4847 |
Rozeznanie
|
a mnie ciekawi mechanizm działania tego olejku. tzn w jaki sposob on wpływa na porost włosów? bo jesli ktoś pisze że odżywia to wole wiedziec jak odzywia. czy np zawiera w składzie siarke i przez to.albo poprawia ukrwienie skóry przez taki to a taki mechanizm... jakieś konkrety macie kochane?
kupiłam buteleczkę bo zalezy mi na przyspieszeniu wzrostu kosmyków ![]() znajac jego działanie konkretnie bede wiedziała czy nakładac tylko na skóre głowy czy na całe włosy |
![]() ![]() |
![]() |
#4848 |
Konto usunięte
|
O masz Ci los, zapomniałam składu oleju rycynowego, a może tydzień temu bym wyrecytowała
![]() Po takie mocno konkretne informacje trzeba przekopać nieco internet. Sporo tam można znaleźć, ale i sporo trzeba się naszukać. Wiem, że olej ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, i chyba właśnie ta ostatnia cecha wpływa na porost. Niestety, wyleciało mi z głowy za sprawą jakiej substancji tak się dzieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4849 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Np pokrzywa wpływa na porost i co rozkladasz pokrzywe na czynniki pierwsze?po prostu to ziele ma takie właściwości ... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4850 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na poważnie, mogłam się pokusić o podobną, bardziej skróconą notkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4851 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
DLATEGO PYTAM czy olej rycynowy po prostu oblepia włosy i dlatego sie błyszcza czy poprzez swój skład (który skadnik?) odżywia np skórę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4853 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() aha i od razu kup olej z kokosa i oliwe z oliwek ...i napisz mi co zawierają w sobie oprócz TYLKO oleju ![]() ![]() Co do drugiego pytania to jest naturalny składnik nie oblepia włosów ,ale moze troche obciążać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Zadomowienie
|
Ciocia Wiki mówi:
"Głównym (ok. 80%) składnikiem oleju rycynowego jest 18-węglowy monogliceryd kwasu rycynolowego. W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów olejowego, linolowego i innych." |
![]() ![]() |
![]() |
#4855 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2011-03-20 o 22:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4856 |
Zakorzenienie
|
Dla osób zainteresowanych składem oleju rycynowego:
http://www.zrobsobiekrem.pl/?91,olej...owy-organiczny http://www.laboratoriumurody.pl/foru...wy,t10724.html Nie znam się na chemii i nie potrafię stwierdzić, co takiego jest w tym oleju, że działa na porost, ale u mnie sprawdził się w tej roli olej kokosowy, a skład ma nieco inny, niż rycyna. Zastanawia mnie, czemu akurat olej rycynowy jest uznawany za ten, który będzie przyspieszał porost, może wynika to z obecności kwasu rycynolowego? Trzeba by było zapytać kogoś, kto zna się na chemii. Swoją drogą, może poszperanie w forum LU by przyniosło odpowiedź? |
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Raczkowanie
|
Mi olejek rycynowy niewiele dał, polecam pokrzywę.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4858 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4859 |
Raczkowanie
|
Jestem zachwycona tym, co robi olejek rycynowy na mojej glowie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez bonarka87 Czas edycji: 2011-03-21 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4860 |
Zakorzenienie
|
tatty wyczytałam gdzies w watku ze nakładałaś olej rycynowy zmieszany z odzywką.
Chciałabym zapytać czy nakładałas na suche czy na mokre włosy oraz jak długo trzymałaś tę miksturę na włoskach zanim je umyłaś? Czy Kallos Latte albo Isana z Babassu by sie do tego nadały?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.