![]() |
#2821 |
BAN stały
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Takie rzeczy są zawsze przykre do czytania czy oglądania a jeszcze gorsze jeśli w nich ktoś jest ich uczestnikiem. Wiemy, że w życiu nie jest "różowo" a wyjątki wszędzie się zdarzają jak i różni ludzie i ich postępowanie. Jednak jednostki nie powinny przekreślać dokonań wielu osób - takie mam pobożne życzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2822 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2823 |
Zadomowienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=xrUTJtrE_zs obejrzalam ten filmik i jestem w szoku
![]() To jest chore zeby taki pies mial championat.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2824 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Uważam, że powinno zrobić się jakąś złota listę hodowli (wszystkich ras) i te hodowle promować na forach. Oczywiście kryteria powinny być dosyć rozbudowane, wychodzące poza to, co jest w regulaminach organizacji kynologicznych. Bo co z tego, że my się nagadamy, jak taki człowiek wejdzie w google i zaraz znajdzie kontrargument do naszych wywodów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2825 |
Zakorzenienie
|
Petycj w sprawie pseudohodowli:
http://www.petycje.pl/petycja/5450/p...dohodowli.html
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2827 |
BAN stały
|
Petycja podpisana i rozsyłam dalej.
Podoba mi się jeden z wpisów pod petycja. Pozwole sobie na cytat:" Oprócz serca trzeba też mieć ogromną wiedzę, choćby o genetyce i mieć swój plan hodowlany. Pseuduchy tylko rozmnażają, w ich mniemaniu, ładne egzemplarze. W ten sposób produkują często chore, słabe zwierzęta, które sprzedane naiwniakom, narażą ich na kolosalne koszty leczenia. Poza tym po to stworzono standard ras żeby zwierzęta danej rasy go spełniały. A pseuduch nie ma o tym zielonego pojęcia tylko kradnie nazwę rasy żeby sprzedać to co naprodukuje." Najgorsze jest to, ze teraz zrobiła się spora grupa osób, która niejako "przestawiła" swoja produkcje z psów bez rodowodów na rodowodowe w konsekwencji prowadząc sprzedaż mieszaną w zależności od potrzeb ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2828 |
Zadomowienie
|
ja natomiast uwazam, ze sprawa ta jest glebsza: jestem nie tylko przeciwko pseudohodowcom...uwazam, ze jesli ktos raz rozmnozy swoja suczke z niewiedzy czy tam innych pobudek personalnych, to czyni mniejsze zlo, ziz zarejstrowane w zwiazku kynologicznym psie fabryki, ktore oszukuja-podaja za rodzicow miotow suki, ktory juz nie zyja, podkladaja suce nierodowodowe szczeniaki twierdzac, ze to jej i wreszcie maja po 30 suk lub nawet wiecej, produkuja mnostwo miotow w roku, psy przebywaja w strasznych warunkach...a zwiazkowi kynologicznemu to wisi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2829 | |
BAN stały
|
Cytat:
Psie fabryki, które oszukują, podstawiają szczeniaki nierodowodowe czy robią inne "machlojstwa" powinny być zgłaszane i ukrócone a tacy ludzie od razu wyrzuceni ze Związku. I mam ogromną nadzieję, że jeśli coś takiego ma miejsce to Związek się tym zajmuje. Wielokrotnie tutaj były wyrażane opinie o takich jakby nie było PSEUDOHODOWCACH - bo Hodowcą takiej osoby nei powinno sie nazywać!!! Każdy hodowca musi respektować przepisy Związku Kynologicznego do którego należy i zobowiązał się do tego wstępując do Związku. Problem robi się większy ponieważ gro osób, które do Związku się zapisały nie raczyły przeczytać Regulaminów ani statutu Związkowego?!. Sama miałam do czynienia z "hodowcą", który jak się okazało handlował szczeniakami bez papierowymi aby potem kupić sobie psy z rodowodem - tylko w celu lepszego zarobku!!. Ale ten niby hodowca nie raczył zapoznać sie z żadnym regulaminem Zwiazkowym, a jest ich dosć sporo... A również wypytywał na forach co trzeba zrobić , ile wystaw zaliczyć aby już dopuścić sukę/ki do rozrodu itd. Niestety takie osoby regulaminy i wiedza teoretyczna wręcz "parzy" ale mianem hodowcy chcą koniecznie się nazwać... Przykre ale prawdziwe. Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-19 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2830 |
Przyczajenie
|
a co zrobić jeśli trafiło się na "pseudohodowcę"?
![]() Niestety nie udało się - renomowana hodowla, którą wybraliśmy okazała się wadliwa. Około półtora miesiąca temu lekarz stwierdził wadę genetyczną, pieskowi nie wyrósł dolny kieł. Na zdjęciu rtg widać tylko korzeń bez wykształconej korony. Poza tym piesek ma również alergię pokarmową. Dodam że conajmniej jeszcze jeden piesek z tego miotu też jest chory. Całe szczęście że nie są to wady, które zagrażałyby życiu pieska. Jednak mam też świadomość że na naszym miejscu, gdyby ktoś kupił takiego szczeniaka i chciałby zrobić z niego reproduktora to mógłby się nieźle zdenerwować. Piesek ma teraz 9 miesięcy i jest na diecie antyalergicznej. Słyszeliśmy że teraz nawet jeśli byśmy chcieli wyrobić mu rodowód na podstawie tej metryczki to podobno nie da rady (przez tą wadę w uzębieniu) ale nie wiem czy to prawda? zresztą jakoś strasznie nie jest nam potrzebny tylko tak orientacyjnie pytam. No ale przede wszystkim chciałam zapytać co teraz zrobić z taką hodowlą, czy w ogóle można coś zrobić, zgłosić gdzieś że jest wadliwa? Bo może ja jestem w błędzie, może nawet i w takich hodowlach gdzie pokolenie po pokoleniu jest przecież badane, może i tu mają prawo zdażać się wady w uzębieniu czy jakiekolwiek inne genetyczne. Ale jeśli tak to w takim razie już sama nie wiem jaki to ma sens kupowanie psa Rasowego-Rodowodowego jeśli i tak jest ryzyko że on może mieć wadę genetyczną? Wszyscy pewnie zdajemy sobie sprawę z tego że pieski bez rodowodów mają takie wzięcie dlatego że są dużo, dużo tańsze. Ja zdecydowałam kupić takiego z metryczką tylko ze względu na to żeby piesek był zdrowy. Mam oczywiście znajomych którzy mają pieski "bez rodowodu" i nie narzekają na ich zdrowie...teraz już sama nie wiem czy to ja miałam pecha czy oni szczęście? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2831 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Alergia pokarmowa to nie jest wada, w tych czasach to bardzo częsta przypadłość u psów. Jeśli pies był kupiony jako szczenie a w tym czasie miał wszystkie zęby mleczne to niestety nie możesz mieć żadnych roszczeń do hodowcy bo wtedy wszystko było ok, a hodowca jasnowidzem nie jest i nie ma rentgena w oczach ze ząb stały nie wyrośnie prawidłowo. Jeśli mielibyście umowę na piśmie na której byłby zapis ze jeśli w późniejszym okresie wyjdą jakieś wady hodowca zwraca jakąś część pieniędzy lub nawet można psa zwrócić, nie posiadając tego dokumentu w zasadzie nie możesz nic. Rodowód możesz zawsze wyrobić bez względu czy pies jest wystawowy czy nie. Ps. Nie posiadając umowy sprzedaży w zasadzie w takiej sytuacji nie można zaufać każdej ze stron ,bo tak skąd mam wiedzieć ze nie kupowałaś psa na kolanka a teraz nie chcesz wyłudzić pieniędzy od hodowcy i zniszczyć mu reputacje, ani nie wiem czy hodowca wciskał ci psa na wystawy z pewna wadą o której wiedział a zataił. Dlatego ten papierek jest tak ważny :/ Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2011-03-21 o 09:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2832 |
Zakorzenienie
|
Zacznijmy od tego, że genetyka jest tak kapryśną panią, że nigdy nie wiadomo jaką niespodziankę przyniesie. Owszem, do pewnego stopnia da się pewne rzeczy przewidzieć (np. to, że w miocie będą mogły pojawić się szczeniaki z brakami zębowymi jeśli wiadomo, że suka czy pies niosą tę wadę, ale nie można określić, że ta wada pojawi się NA PEWNO, czy ile szczeniaków będzie miało braki), ale problem jest, kiedy dana wada ujawni się po raz pierwszy (bo np. suka miała dopiero pierwszy miot, z reproduktorem, u którego takiego problemu nie ma, i dopiero po ujawnieniu się u szczeniąt braków wyszło, że suka taką wadę niesie). Braki zębowe czy alergie pokarmowe nie są czymś, co świadczy, że hodowla jest zła. Z alergią wręcz wiele ras się boryka, ale to temat na osobne rozważania.
Oczywiście brak kła jest wadą o wiele poważniejszą niż brak innego zęba, dlatego przede wszystkim należy dowiedzieć się, czy w hodowli były już szczeniaki z takimi wadami. Jeśli tak, i jeśli jest się w stanie stwierdzić, czy to suka czy reproduktor odpowiada za wadę, hodowca powinien rozważyć wycofanie psa z hodowli (biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, włącznie z tym, o czym napisałam poniżej). Natomiast związek nie ma tu nic do gadania, na podstawie tego, że w danej hodowli pojawiają się choroby czy wady genetyczne nie można nikogo wykluczyć ze związku, właśnie dlatego, że genetyka jest dość skomplikowana i czasem wady pojawiają się zupełnie nieoczekiwanie, albo tylko w jednym pokoleniu jako wynik np. przebytej przez sukę choroby przed kryciem. Tutaj już tylko uczciwość hodowcy - jeśli sprzedał psa za cenę psa w pełni wystawowego, powinien zwrócić część pieniędzy (ale nie musi - zależy też od tego, co zostało zapisane w umowie). Jeśli jako peta - to tutaj jak dla mnie hodowca jest w pełni uczciwy. Rodowód wyrobić jak najbardziej możecie, będziecie tylko mieli wpis, że pies jest niehodowlany (popularnie mówi się na to pet) i tyle. Ale błagam, nie mówmy, że jeśli w hodowli zdarzają się takie wady, to jest to pseudohodowla. Wady takie jak braki uzębienia, alergie czy wnętrostwo są bardzo powszechne w każdej rasie. A niektóre braki zębowe (a alergie w ogóle) nie są podstawą do wykluczenia psa z hodowli i można takie psy normalnie wystawiać i rozmnażać. Czasem kwestia wykluczania takich psów z hodowli jest dyskusyjna, bo np. pies ma doskonały charakter, eksterier, a jedyną jego wadą jest przenoszenie np. braków zębowych (chodzi mi tu o sytuację, gdy pies sam nie ma braków wykluczających z hodowli, ale przy kryciu nim braki mogą się pojawić u szczeniąt po nim). Wtedy wręcz pożądanym jest zostawienie go w hodowli, ale powinno się nim kryć tylko suki, które takich wad nie niosą. Chociaż jak już zaznaczyłam - przy pierwszym kryciu czasem nie da się stwierdzić, czy suka niesie daną wadę czy nie, to samo tyczy się psa, który wcześniej nie krył żadnej suki, a w kilku pokoleniach wstecz problemów braków nie było. A jeszcze co do alergii - to one mogą się rozwinąć zupełnie niezależnie od genów, jak u ludzi. Żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku i odbija się to i na ludziach i na zwierzętach :/
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-03-21 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2833 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To, ze u handlarzy i pseuchohodowców psy sa tańsze to po prostu dlatego, ze dopuszczają suki do rozrodu ile razy sie da, raz za razem, karmią wydzielając jedzenie i oszczędzają na czym sie da. Ale pies rasowy jest w dalszym ciągu psem , istotą żywą, która narażona jest na choroby, alergie itp. Rodowód nie działa jak magiczna ochronka w każdą stronę ale wskazuje na to, ze to pies danej rasy i ma cechy przypisane danej rasie - jesli w danej rasie wymagane są niezbędne badania przez uprawnione jednostki to rodzice tego psa będą je posiadali...itd. Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-21 o 09:54 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2834 |
Zadomowienie
|
Evi ale Twoj pies jest zdrowy przeciez...
To ze ma alergie to nie wada... Alergia pokarmowa teraz jest tak czesta u psow ze hodowlany czy nie to nie ma przy niej znaczenia... Po prostu trafil Ci sie piesek alergik i tyle,hodowca tego akurat przewidziec nie mogl bo i jak by mial to zrobic? ![]() Zabek tez nie jest wada genetyczna jesli tak jak pisza dziewczyny jest korzen... A mleczaki i zgryz chyba mial ok i nie bylo zadnych widocznych wad przy przegladzie miotu skoro nie ma wpisu nie hodowlany... Kupujac psa nie ma nigdy 100 prc ze bedzie idealny,to genetyka,biologia i mimo ze wiekszosc hodowcow kojarzy piekne i doskonale psy i robi badania zawsze jest jakis tam procent niepewnosci ze moze akurat cos wyjdzie nie tak... Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-03-21 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2835 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Zdaje sobie sprawe ze w kwestii prawnej pies jest traktowany jako rzecz ale kazdy kto ma jakiekolwiek uczucia nie zwrocilby psa z powodu braku zeba czy alergii. Natomiast wydaje mi sie ze "zwrot jakiejs czesci pieniedzy" bylby na miejscu (np. na koronke dla psa ![]() Nie chce zniszczyć reputacji hodowcy dlatego nie pisze jaki to piesek i jaka hodowla. Wydawalo mi sie tylko ze jednak warto to gdzies zglosic zeby jakos wyeliminowac prawdopodobienstwo ze hodowca dalej bedzie rozmnazal psy ktore niosa wade. Cytat:
źle oceniłam hodowle przyznaje, nie wiedzialam ze braki w uzebieniu sa tak popularne jak alergie i wnetrostwo-nie jestem doswiadczonym hodowca ![]() Cytat:
dlaczego warto wyrobic rodowod psu ktory jest niehodowlany? nazwalam hodowle wadliwa, na podstawie tego co powiedzial weterynarz: brak kła - wada genetyczna szczerze mowiac to chyba mialam wlasnie taka na dzieje ze rodowod to taka magiczna ochronka ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zaznaczę jeszcze jedno - jeśli hodowca zapisuje w umowie, że w przypadku ujawnienia się wad w późniejszym okresie nie ponosi odpowiedzialności, to nie można powiedzieć, że jest on nieuczciwy. Inna sprawa, gdyby zataił wady o których by wiedział w momencie sprzedaży szczeniaka - w takim przypadku można nawet sprawę podać do sądu jeśli jest się w stanie udowodnić, że hodowca musiał wiedzieć o wadzie w momencie sprzedaży.
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-03-21 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2837 |
Rozeznanie
|
evi_moon wiem co czujesz
![]() co za życie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2838 |
Raczkowanie
|
Hej, nie chcę znów niszczyć wątku cockerowego i piszę tu.
Gdzie zgłosić pseudohodowle??? ![]() ![]() Proszę o szybką odp. Pseudohodowlę psów rodowodowych( wiem że to oksymoron , ale jakże prawdziwy) ![]() ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Dobra , wytłumaczę troszeczkę: Chcę kupić psa, na początku nie rozumiałam, co to r=r ,i chciałam w swej naiwności kupić bez rodowodu... Tam dziewczyny rozjaśniły mi nieco sprawę, choć miałabym jeszcze poprawdzie parę pytań ![]() Nie dalej jak tydzień temu sytuacja miała miejsce... Zadzwoniłam do zk i mieli pekiny koło poznania, wziełam wolne tydzień i pojechaliśmy po psiaka , a taaam o Boże.... psy w klatkach we własnym g ***. To niby ta wasza dobra Hodowla? Masakra czuję się poprostu oszukana, zmęczona podróżą i zła ![]() ![]() ![]() Czy mogę to zgłosić i gdzie.... (przepraszam za błedy ale 8 lat mieszkałam za granicą i po prostu brak kontaktu z językiem ojczystym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2839 |
Zadomowienie
|
![]() I to jak najszybciej.Podasz nazwe hodowli?Moze byc na pw To sa marginalne przypadki ale niestety sie zdarzaja ![]() To byl kenel czy klatki i naprawde psy zle mialy?? Popytaj na jakis forum pekinow moze o dobre i sprawdzone hodowle bo takie istnieja ![]() A przez taka pseudo pod logiem ZK pozniej tylko uczciwi hodowcy traca i opinia o psach z papierem leci na leb na szyje ![]() Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-03-24 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2840 |
Rozeznanie
|
wziełaś tego pieska ?
a tak niedawno jedna osoba mie zapewniała ,że zk tak dużo wymaga od swoich członków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2841 | |
Raczkowanie
|
Klatka , sorry wiem jak wyglada
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
![]() A nie wziełam dlatego iz miały zaropiałe i owrzodzone oczka ( u pekinów trzeba o nie bardzo dbać , przemywać herbatą i zakraplać biocynę , tak przynajmniej kiedyś robiłam) , a za taką kasę( facio chciał 1500-1650) , to wolę kupić zadbanego i zdrowego... Wogóle taka lipa , mówie kolesiowi o kosmetyce oczu , a ten coś w stylu ,, Wie pani ile ja tu psów mam , dwie suki z szczeniakami + jedna w ciaży , pozatym córka jezdzi na wystawy, nie ma czasu się w to bawić, ale jak pekinczyki sie nie podobają to mam jeszcze miot shih tsu, można obejrzeć" ,ale nie chciałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2842 |
BAN stały
|
Jak sie takei rzeczy czyta to rece opadają... Istna tragedia - jak hodowca może mówić podobne rzeczy?!. Jak może nie dbac o szczenięta
![]() Jak widac na załączonych obrazkach - jak to sie mówi , wszędzie bywają wyjątki od reguły bo sa ludzie i "ludzie" i analogicznie "hodowcy i "hodowcy". Przykre ale prawdziwe. Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-25 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2843 |
Rozeznanie
|
szkoda tylko piesków
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2844 |
Zadomowienie
|
brak slow
![]() ![]() ![]() Moze straz dla zwierzat czy jakas fundacja pro zwierzeca dzialajaca na waszyn terenie zrobila by tam kontrole? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2845 |
Zakorzenienie
|
i do ZK tez mozesz zglosic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2846 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie. Wczoraj w necie przeglądając w necie ogłoszenia dot. sprzedaży yorków- przeglądalam wszystkie, zarówno hodowle legalne jak i pseudo- natknęlam się na ogłoszenie o treści :
Sprzedam yorki-dwie suczki i pieska , po rodzicach 2 kg, oraz 3 kg, masc rodzicow-stalowo-złota, małe mają już stojące uszy i sa pięknie wybarwione. Uczą się czystości zalatwiając się w kuwetę i na podwórku . Waga doroslych nie przekroczy 3 kg. Rodzice posiadają rodowody . Cena pieska 700 zł, cena suczki 950 zl. Czy nalezaloby rozumiec ze skoro rodzice maja rodowody to pieski muszą miec metryczki tak ? Tel tam nie ma, jest mail- wiec napisalam czy małe mają metryczki skoro rodzice mają rodowody, ale czy moze ja coś źle rozumiem. Bo z tego, co czytam, to nie kazda pies czy suczka z rodowodem ma uprawienie hodowlane tak? Wiec mozna by wnioskowac ze rodzice maja rodowod ale nie maja uprawnien hodowlanych tak ? Czarna magia jak dla mnie ![]()
![]() |
#2847 |
Rozeznanie
|
oni tak napisali,by wprowadzić w błąd czytających,
psy muszą przejść min. 3 wystawy,by sędzia sprawdził,czy wszystko ok,czy mają wszystkie ząbki itp i żeby w jakimś stopniu spr charakter,czy pies nie jest agresywny, no i wtedy jak oceny będą odpowiednie,to wyrabia się hodowlankę, robi potrzebne badania i rejestruje hodowle, szczeniaki są oglądane podczas przeglądu miotu itp, wtedy w ogłoszeniach jest napisane,że szczeniaki mają metryczki,albo,że są rodowodowe,lub nazwa hodowli, ale jak piszą,że po rodzicach z rodowodem,to lepiej się zastanowić,czemu hodowlanki nie uzyskali Ci rodzice |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2848 |
Rozeznanie
|
Ale praktycznie moze byc tak, ze rodzice maja rodowod ale są bez uprawnien hodowlanych tak?
A opcja 2 moze byc tez taka ze np rodzice mają rodowody, ale wlasciciele nie jezdili po wystawach i dlatego nie maja uprawnien?
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-03-27 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2849 | |
BAN stały
|
Cytat:
Krótko mówiąc nie nadają się ponieważ maja wady dyskwalifikujące, które wyszły na wystawach albo właściciele całkiem zaniechali wystaw chcą przez to "obciąć" koszty aby rozmnażać bez rodowodu czyli jak najtańszym kosztem i bez podlegania jakichkolwiek regulaminom związkowym jak np. dopuszczanie suk do rozrodu tylko jeden raz w roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2850 |
Rozeznanie
|
czyli niekoniecznie tacy "sprzedawcy" malych to oszuści
![]() Bo ja juz sobie tak myslalam.... tzn nie są oszustami w tym znaczeniu ze faktycznie rodzice malych moga mieć rodowod..Tylko nie rozumiem-skoro rodzice mają rodowod a nie są hodowlanymi -male nie mają metryczek prawda?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.