Atopowe Zapalenie Skóry - zbiorczy - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-16, 14:02   #961
_polly_
Zakorzenienie

Dot.: Atopowe Zapalenie Skóry - zbiorczy

No ja też się napaliłam na biodermę za 10zł a jak się okazało w moim województwie nie ma sp.

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-16, 17:58   #962
beaucoup
Zadomowienie

szkoda, ja mam 250 ml całe ale chyba skorzystam z tej promocji.
beaucoup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 12:46   #963
Pufff
Raczkowanie

Ja łykam olej z ogórecznika (coś w stylu Capivit Hydro) od 1,5 miesiąca. Ale jeśli mogę powiązać coś z poprawą skóry to będzie to Lapacho.
Stary 2011-03-18, 19:55   #964
tortownica
Raczkowanie

ostatnio stosuję balsam z 10 % mocznikiem.efekt jest naprawdę super! skóra długo jest nawilżona!
tortownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 20:37   #965
facet80
Przyczajenie

Witam,
Mam taki problem, od jakichś 2 tygodni zrobiło mi się coś dziwnego na skórze.
Najpierw na nodze zaczerwienie, pozniej drobne krostki na biodrach i brzuchu i pod pachami, ktore zmieniaja się w wybrzuszone "placki" sączace się czyms bezbarwnym lub suche z zaschnieta skora.

Wiecie co to może być? Nie wiem czy wystarczy kupić cos z apteki czy musze isc koniecznie do dermatologa :/

Pomóżcie!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01758.jpg (71,4 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01767.jpg (72,3 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01765.jpg (60,6 KB, 31 załadowań)

Edytowane przez facet80
Czas edycji: 2011-03-18 o 20:58
facet80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 09:54   #966
Pufff
Raczkowanie

A swędzi ta pokrzywka?
Stary 2011-03-19, 12:58   #967
facet80
Przyczajenie

Trochę chyba tak
Najgorsze jest to że wszystkie nie są równe, jedne to grubsze łuszczące się plamki, drugie to ropne krosty które po zdrapaniu tworzą strupek
na plecach, biodrach, pachwinach :/
Stary 2011-03-19, 13:59   #968
Pufff
Raczkowanie

A miałeś kiedykolwiek alergie albo astme?
Stary 2011-03-19, 14:12   #969
Lady_Nobodyy
Przyczajenie

też niestety mnie dopadło... dosyć późno, bo mam 20 lat mam "plamy" tylko na buzi, nigdzie indziej na ciele... stosowałam Travocort ale niestety nie pomagał tak jak powinien teraz dostałam protopic i travogen do mycia cetaphil, mam nadzieję że pomogą a Wy czym leczycie? i co poradzić na błyszczenie skóry po nałożeniu protopicu i po 2h kremu?

Edytowane przez Lady_Nobodyy
Czas edycji: 2011-03-19 o 14:16
Lady_Nobodyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 14:34   #970
Pufff
Raczkowanie

Ech, nowych atopików przybywa i padają ciągle te same pytania. Poczytajcie ten wątek (chociaż z 5 stron wstecz) albo zapraszam na atopedie. Tam podstawowych informacji bez liku, a jeśli dalej będziecie mieć pytania to pytajcie.
Stary 2011-03-19, 17:43   #971
facet80
Przyczajenie

Nie miałem żadnej alergii.
Poczytajcie - czytalem kilka stron i co, nadal nie wiem czy to to atopowe zapalenie skory czy cos innego
Stary 2011-03-21, 07:12   #972
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez facet80 Pokaż wiadomość
Nie miałem żadnej alergii.
Poczytajcie - czytalem kilka stron i co, nadal nie wiem czy to to atopowe zapalenie skory czy cos innego
Bo po diagnozę to należy udać się do dermatologa, a nie na forum szukać odpowiedzi i potwierdzenia dla swoich hipotez.

Nikt o zdrowych zmysłach nie postawi diagnozy na podstawie kilku marnych zdjęć jakiegoś problemu skórnego, trochę zdrowego rozsądki, błagam, trochę pomyślunku.
Stary 2011-03-21, 07:53   #973
facet80
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Nikt o zdrowych zmysłach nie postawi diagnozy na podstawie kilku marnych zdjęć jakiegoś problemu skórnego, trochę zdrowego rozsądki, błagam, trochę pomyślunku.
Nie chcę diagnozy. Oczekuję tylko podpowiedzi co to może być.
Czy muszę iść do dermatologa czy może po prostu to coś chwilowego i minie.
Czy Ty jak masz katar to też od razu biegniesz do internisty czy próbujesz sama się wyleczyć?

Nie rozumiem wobec tego po co ten temat, skoro pomóc nikt nie chce. Żeby dyskutować komu maść pomogła a komu nie?
Dzięki bardzo za "życzliwość", pozdro
Stary 2011-03-21, 08:00   #974
hihi
Zakorzenienie

Nie porównywałabym praktycznie nieuleczalnej, dość złożonej, uciążliwej choroby skórnej jaką jest atopowe zapalenie skóry do lekkiego kataru, który można samemu wyleczyć w domu, bo są to dwa skrajnie różne przypadki w żaden sposób ze sobą praktycznie nie związane.

Piszesz, że nie chcesz diagnozy, ale podpowiedzi. A skąd my mamy do licha wiedziec co to jest?

I owszem, ten wątek między innymi jest od tego, aby osoby z atopowym zapaleniem który mogły wspierać się w walce ze schorzeniem, wymieniać doświadczeniami na temat specyfików, które pomagają, a które szkodzą, mimo, że powinny pomagać, od tego jak sobie radzić, gdy nic nie działa.

A co Ty myślałeś? Że wątek zatytuowany "Atopowe zapalenie skóry" to wątek gdzie się wrzuca wszelakie pokrzywki i wszyscy siadają dumając nad tym co to jest?

To może być podrażnienie, ugryzienie owada, reakcja alergiczna, cokolwiek. Wbrew pozorom AZS diagnozuje się na podstawie nie tylko objawów skórnych, ale też długiego wywiadu.
Stary 2011-03-22, 00:09   #975
banana split
Raczkowanie

Do "faceta". Dajesz jakieś zamazane zdjęcia i pytasz, "co to może być". No to ok, proszę bardzo. To może być prawie wszystko. Podrażnienie (np. wywołane kosmetykami), reakcja alergiczna, grzybica, łuszczyca, infekcja bakteryjna, AZS pewnie też, choć z tego co piszesz to mało prawdopodobne. I co, uniknąłeś wizyty u dermatologa? A jak masz katar to też wysyłasz na forum zdjęcia swojego nochala ze smarkami i pytasz, "co to może być"?

Do tematu. Mam próbkę masła cupuacu, ależ ono śmierdzi... Zastanawiam się, jak je przerobić i z czym wymieszać, by było nieco rzadsze i tak nie cuchnęło. Mam trochę olejku bergamotkowego i cytronelowego oraz różne oleje, chyba na tym stanie.

Wcześniej była mowa o szamponach. Ostatnio skończył mi się szampon (a miałam jakiś lipny, po którym mnie swędziało - wstyd pisać jaki) i zaczęłam używać swojego żelu uniwersalnego z Babydream. Wcześniej dzięki owemu żelowi pozbyłam się już butelki z płynem do higieny intymnej. Z funkcji szamponowej jestem coraz bardziej zadowolona, chyba na półeczce przy mojej wannie zostanie tylko mleczko do czyszczenia wanny i ów żel (do czyszczenia mnie)

Edytowane przez banana split
Czas edycji: 2011-03-22 o 00:16
banana split jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 09:49   #976
AmorLady
Raczkowanie

GG do AmorLady

Witam was
Mam takie pytanie do atopików, czy jecie wszystko? Ja jak kiedys byłam u lekarza to zabronił mi jedzenia wszelkiej żywności mocno przetworzonej, surowych warzyw i owoców, pszenicy, mleka oraz wszystkiego gdzie występuje białko mleka np. płatki, wedliny itp, konserwantów, barwników, smażenia - praktycznie wszystkiego mi zakazał. Na trzy miesiące zrezygnowałam z takiego jedzenia i smarowałam się olejem lnianym - efekt był.
Na chwilę obecną zrezygnowałam z 1. Barwników - jak coś takiego zjem odrazu na twarzy i ciele ognista czerwień, 2. Ulepszaczy i polepszaczy w tym konserwanty, 3. Mleko i mleko w proszku - wywołuje efekt swedzenia tak że robią mi się ranki i skóra się łuszczy, 4. Smażonego, 5. Wędzonego i 6. Grilowanego. Nabiał jem w postaci twaróg, serki naturalne i wiejskie, kefir, jogurt, pleśniowe. Jednak ostatnio jadłam ten nabiał nawet 5 razy dziennie i niestety skóra mi sie sypie. Ciekawe czy można życ na dłuższą metę bez mleka przecież ma wapń dlatego nie zrezygnowałam tak do końca. Wczoraj i dzisiaj jadłam wszystko i teraz cierpie na swędziawkę.
Macie coś dobrego i w miare taniego na te suche placki z których schodzi skóra? Chyba pozostaje mi olej.

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Denerwują mnie ludzie którzy zwracają uwagę na moje dłonie i komentują..dlaczego masz takie dłonie albo co ci się stało;/
Czasem wstydze się podac komuś na przywitanie, bo są strasznie szorstkie i skóra się sypie.
Wazelina to u mnie podstawa, dzięki niej przynajmniej skóra mi na ok 20 minut nie schodzi i smarowanie 100 razy dziennie.
Ciekawe jak to jest mieć normalne dłonie i stopy.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
Napisane przez facet80 Pokaż wiadomość
Witam,
Mam taki problem, od jakichś 2 tygodni zrobiło mi się coś dziwnego na skórze.
Najpierw na nodze zaczerwienie, pozniej drobne krostki na biodrach i brzuchu i pod pachami, ktore zmieniaja się w wybrzuszone "placki" sączace się czyms bezbarwnym lub suche z zaschnieta skora.

Wiecie co to może być? Nie wiem czy wystarczy kupić cos z apteki czy musze isc koniecznie do dermatologa :/

Pomóżcie!
Ja powiem tak, że nie jesteśmy lekarzami, żeby diagnozować choroby. Każdy człowiek najlepiej zna samego siebie, moze masz na coś uczulenie, coś zjadłeś, za dużo pokarmu potencjalnie uczulającego, ćwiczyłeś w nieodpowiednim ubraniu, coś cię ugryzło, albo miałeś kontakt z jakims zwierzęciem, lekarstwa, woda chlorowana, kosmetyk, proszek itp Jeśli nagle ci to wyskoczyło to warto się zastanowić, pewnie jakaś maść wystarczy. Może to być jakaś alergia o podłożu atopowym ale azs to choroba genetyczna i towarzyszy nam całe życie, nigdy się nie wyleczymy, możemy tylko koić objawy.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Domka_tcz Pokaż wiadomość
Ja bardzo polecam serię kosmetyków Cetaphil. Są idealne do skóry nadwrażliwej. Zarówno do jej oczyszczania jak i nawilżenia. Nie powodują pieczenia i są bardzo dobre po silnych środkach wysuszających. Są bez recepty i bardzo wydajne 250 ml kosztuje ok 30 zł ale butelka starcza na pół roku.
Ja z za 250 dałam prawie 40 zł i starczyło mi na miesiąc Ale używałam codziennie na całe ciało dużo. Fakt byłam nawilżona, miałam normalną skórę bez tego białego suchego i sypania skóry

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Pufff Pokaż wiadomość
Ja Wam dziewczyny mogę śmiało polecić Szampon Hipp "Baby Sanft" (200ml/10,99zł) Kupiony w Rossmanie. Ten https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ja.html&next=1 Tylko ja mam z wyciągiem z migdałów BIO.
Bez oleju mineralnego, bez subst.zapachowych, bez olejków eterycznych, bez barwników i subst. konserwujących, bez dodatku mydła, bez emulgatorów PEG, bez parabenów, bez surowców pochodz. zwierzęcego, pH naturalne dla skóry.
(Aqua, Sorbitol, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Chloride, Prunus Amygdalus, Dulcis Seed Extract, Glycerin, Citric Acid, p-Anisic Acid, Lactic Acid, Parfum)
Dziś myłam nim głowę. Super się pieni, dobrze myje. Nie ma zapachu. Naprawdę super! Nie nakładałam po nim żadnych odżywek a po wysuszeniu i podprostowaniu włosy mi się ładnie błyszczą ^^

I jeszcze polecam Wam szczerze Babydream Wasch und Duschcreme z aloesem (300ml/6,99zł) Żel pod prysznic. Też się dziś myłam nim i w ogóle nie podrażnił mi skóry. Super. Za tą cenę warto spróbować. Jak narazie oba kosmetyki są moimi hitami mimo jednego użycia
Szampon Hipp tak, ale raczej do suchych włosów. Zawiera dużo gliceryny i włosy wyglądały na tłuste po dłuższym stosowaniu.
AmorLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 10:02   #977
NS32
BAN stały

Question Dot.: Atopowe Zapalenie Skóry - zbiorczy

Firma PSM Sp. z o.o. z siedzibą w Raszynie nie opłaciła reklamy na portalu wizaz.pl

Zaklejanie naszej powierzchni reklamowej nieopłaconą, szeptaną i nielegalną reklamą stanowi przestępstwo.

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2011-03-23 o 07:03
NS32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 10:07   #978
NS32
BAN stały

Firma PSM Sp. z o.o. z siedzibą w Raszynie nie opłaciła reklamy na portalu wizaz.pl

Zaklejanie naszej powierzchni reklamowej nieopłaconą, szeptaną i nielegalną reklamą stanowi przestępstwo.

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2011-03-23 o 07:03
NS32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 11:19   #979
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez AmorLady Pokaż wiadomość
Witam was
Mam takie pytanie do atopików, czy jecie wszystko? .
Mnie co prawda z testów nijaka alergia pokarmowa nie wyszła, ale doświadczenia wiem, że muszę b. uważać z czekoladą (wystarczy, ze jest w składzie czegoś, albo się zapomne i zrobię sobie pitną, albo kakao) i z cebulą, zwłaszcza surowa. Tak, że każdorazowe spożycie śledzika kończy się pokrzywką, ale raz na jakiś czas mogę się podelektować i pomęczyć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-22, 11:29   #980
ewe_jodko
Zadomowienie

GG do ewe_jodko Send a message via Skype™ to ewe_jodko

Ja niestety nie mogę smazonych rzeczy w glebokim oleju jesc :/ typu frytki, pączki i faworki :\ dziwie sie, bo jak bylam mlodsza jadlam takie rzeczy do oporu :| a teraz nie rusze takich spraw, omijam je z daleka.
Poza tym i owoce niektore tez musialam wyekspediowac ze swoich "zachcianek" np banany, po ktorych mnie ostatnio niezle zsypało :|

takze, przyswajanie zywnosci zalezy od organizmu. kazdy jest inny i trzeba na to patrzec jak najbardziej indywidualnie

- Acheron
Parthenopaeus -
ewe_jodko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 12:10   #981
hihi
Zakorzenienie

Ja nie moge jesc sztucznosci,konserwantow, barwnikow,bo jest dramat. Ostatnio po herbatach aromatyzowanych na sterydach tydzien czasu bylam wysypana... I zadnego twarogu,serkow,twarozkow, bo momentalnie mnie wywala...

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2011-03-22 o 12:21
hihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 13:28   #982
ewe_jodko
Zadomowienie

Cytat:
Ja nie moge jesc sztucznosci,konserwantow, barwnikow,bo jest dramat. Ostatnio po herbatach aromatyzowanych na sterydach tydzien czasu bylam wysypana... I zadnego twarogu,serkow,twarozkow, bo momentalnie mnie wywala...
znam ten ból, ja nawet ostatnio coraz mniej mleka pije a jako dziecko je uwielbialam ;/

- Acheron
Parthenopaeus -
Stary 2011-03-25, 17:03   #983
Kasza Manna
Zakorzenienie

Czy znacie jakiś tańszy zamiennik Emolium kremu specjalnego? Nie musi być taki duży, ważne, żeby niedrogi. Znalazłam tylko Allerco, krem, emolientowy, nawilżający, 40 ml,
polecacie? A może jakiś inny?

Edytowane przez Kasza Manna
Czas edycji: 2011-03-25 o 17:04
Kasza Manna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 22:25   #984
mpt
Zakorzenienie

Miałam Allerco, kiszka była. Kupiłam, bo był w pakiecie z balsamem, chyba jeszcze większą kiszką. Sama nie wiem, co mam ładować na twarz, bo albo jest za tłuste, albo za mało nawilża. Póki co zostaje mi emolium, jakoś daje radę.
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 01:16   #985
Kasza Manna
Zakorzenienie

Ja mam wysypkę na dłoniach, więc tłustość mi nie przeszkadza
Stary 2011-03-27, 20:59   #986
mpt
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że to na dłonie nie pomoże. To taki raczej ciapak, który cudów mi nie zrobił, ale też chyba skończyło się na smarowaniu nim dłoni. A małe to było ustrojstwo. Ja mam takie robione w aptece coś na eucerynie, za 10 zł, tłuste, ale pomaga na suche placki. Dłonie poprawiły mi się przy samym smarowaniu kadłuba.
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 10:56   #987
_polly_
Zakorzenienie

A ja jednak skusiłam się na bb cream.
Najwyżej będę się męczyć przez moją głupotę.

Stary 2011-03-30, 11:07   #988
hihi
Zakorzenienie

Do odważnych świat należy Najwyżej przekonasz się, że to nie dla Ciebie

Obyś nie cierpiała.
Stary 2011-03-30, 14:43   #989
_polly_
Zakorzenienie

Cytat:
Do odważnych świat należy Najwyżej przekonasz się, że to nie dla Ciebie

Obyś nie cierpiała.
Też mam taką nadzieję.
Drogeryjne podkłady mnie uczulały.;x
Dzisiaj użyłam go po raz pierwszy.

Stary 2011-03-30, 19:41   #990
ewe_jodko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
Też mam taką nadzieję.
Drogeryjne podkłady mnie uczulały.;x
Dzisiaj użyłam go po raz pierwszy.
i jak??? jestem ciekawa jak to znosisz

- Acheron
Parthenopaeus -
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości