|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
pomoc przy obliczeniu składki zus
witam, niedawno założyłam działalność, i do 10 kwietnia muszę opłacić swój pierwszy zus, nie bardzo wiem jak go obliczyć, wiem, że na początku jestem zwolniona z połowy opłat, działalność rozpoczęłam 8 marca, więc wiem,że muszę obliczyć składkę za 24 dni(marzec) tylko problem mam z tym jak to zrobić...Panie z ZUS-u podały karteczkę z kwotami i procentami i tyle pomocy, a wolałabym nie mieć błędów na samym początku. Myślałam,że składkę zus przelewa się na jedno konto a tu dowiedziałam się, że na 3 tylko która kwota na które...
przepraszam za pytania ale naprawdę na początku wszystko mnie przeraża, jeśli ktoś mógłby mi pomóc to byłabym wdzięczna emerytalne 19,52% 393,41zł rentowe 6% 120,92zł wypadkowe 1,67% fundusz pracy 2,45% 49,38zł i zdrowotne z tego co wiem jest stałe 243,39zł jak obliczyć składkę za 24 dni marca? dziękuję ślicznie jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: pomoc przy obliczeniu składki zus
podpisz umowę z księgową skoro masz problem-potem będzie jeszcze więcej kwiatków i problemów
|
|
#3 | |
|
szeryfcio
|
Cytat:
) i to co wyjdzie mnożysz przez ilość dni.Stawki roczne (czy tam podstawa) da ci pani w zusie. Są też na stronie, ale tu trzeba dokładnie wiedzieć, która ci się należy. Najlepiej zapytać o szczegóły w zusie, bo możesz na bieżąco zapytać o niejasności i pani wklepując potwierdzi czy dobrze obliczone. Ja nauczyłam się w trakcie tej nieszczęsnej mojej działalności, że o wszystko najlepiej pytać na miejscu w zusie, nie przez fora czy internet. A jak się nie ma pojęcia w tym temacie (tak jak ja) to najlepiej mieć księgową.
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, najlepiej pytać u źródła, czy to w ZUSie czy US.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.

) i to co wyjdzie mnożysz przez ilość dni.