Koty część II - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-22, 07:27   #2371
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
o rany, to faktycznie masz problem, a siasiadka nie ma pieniedzy na jakis srodek do odpchlania, nie przeszkadza jej miec zwierzaki z pchlami? ja naprawde nie nadaje do tego swiata
Drugi problem to taki, że sąsiadka jest 'starej daty'. Ma ok.80-90 lat. Jej się nie przegada, że nie wolno latem wystawiać kotom jedzenia (z puszki, udek) na dwór, bo momentalnie muchy składają tam jaja i mięso błyskawicznie się psuje Nie rozumie też pojęcia 'kastracja' Mimo tego, że człowiek chciałby pomóc jej i kotom, ona tę pomoc odrzuca. A pieniądze raczej ma, bo dostaje ok. 2 tys. emerytury, mieszka sama. Do domu kupuje tylko jedzenie. Tylko jej nie przegadasz

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
no niestety -obroże są niebezpieczne, istnieje ryko ze kot zaczepi się o coś i może zrobić sobie krzywdę.
ale przecież frontline powinien działać ochronnie na pchły przez ok 6 tygodni - zasada działania jest taka sama jak w wypadku obroży.
jak to możliwe że twoje koty zarażały się tak często?
może pchły lub ich jaja są gdzieś w domu?
Sama nie wiem Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja. Wiesz, bezpośrednio u mnie w mieszkaniu ( o mieszkanie Ci chodzi, tak?) to nie, bo by i nas gryzły, ale możliwe jest, że może zagnieździły się gdzieś na korytarzu

Na razie kupiłam psom obroże, zobaczymy czy coś pomogą. Za miesiąc kupię im jeszcze Frontline.

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 18:37
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 08:27   #2372
Brookit
Rozeznanie

Kurcze Nimfa cięzką masz sytuację z tą sąsiadką.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to kupić jakiś środek na pchły i jej koty tym spryskać. Ja bym tak zrobiła. Wolałabym wywalić własne pieniądze na jej koty ale dzięki temu uniknąć zapchlenia własnych zwierząt. Bo przecież ciągłe spryskiwanie zwierząt czy zakładanie im obróż przeciw pchłom też zbyt zdrowe na pewno nie jest. Na bank ma to jakiś wpływ na zwierzęta...

Co do sterylizacji. To jedyne co mi przychodzi do głowy to ulotka. Stworzyć taką jakby ulotkę. Opisać plusy sterylizacji, dodać fotki kociąt rozjechanych na ulicy czy chore od urodzenia, potępiać takie rozmnażanie się między sobą. Trochę szokujące ale może wtedy to trafi komuś do główki. A jak to starsza kobitka to pewnie z nudów chociażby przeczyta. Ale żeby nie było to taką ulotkę i sobie pod drzwiami położyć, co by podejrzane nie było.
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 14:33   #2373
Kasiulka22
Zakorzenienie

Dziewczyny ale macie piękne kociaste a moja Emi niebardzo lubi surowe mięcho jak i saszetki wcina jedynie suchą karmę (tzn. najchętniej) jak dam saszetkę z mokrym albo mięso poskubie i wraca co suchego. Potem wyrzucam resztę (mokrego jedzenia) bo jak tak chwilę poleży to jest nieświeże.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 15:46   #2374
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale macie piękne kociaste a moja Emi niebardzo lubi surowe mięcho jak i saszetki wcina jedynie suchą karmę (tzn. najchętniej) jak dam saszetkę z mokrym albo mięso poskubie i wraca co suchego. Potem wyrzucam resztę (mokrego jedzenia) bo jak tak chwilę poleży to jest nieświeże.
Kup mu schesir-a (zwłaszcza puszkę). Moje uwielbiają. Mięsko jest całe (nie zmielone). Pachnie tak, że sama z chęcią bym zjadła. (próbowałam ale jak dla mnie nie doprawione)
Dobra, już na tym skończę polecanie bo podpadnie pod "reklamę".
Stary 2011-03-22, 17:35   #2375
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez Brookit Pokaż wiadomość
Kurcze Nimfa cięzką masz sytuację z tą sąsiadką.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to kupić jakiś środek na pchły i jej koty tym spryskać. Ja bym tak zrobiła. Wolałabym wywalić własne pieniądze na jej koty ale dzięki temu uniknąć zapchlenia własnych zwierząt. Bo przecież ciągłe spryskiwanie zwierząt czy zakładanie im obróż przeciw pchłom też zbyt zdrowe na pewno nie jest. Na bank ma to jakiś wpływ na zwierzęta...
Ha, też o tym myślałam, ale te koty są dzikie! No, teraz np. dają się z daleka poobserwować, ale o podejściu nie ma mowy.
Ale są fajne, uwielbiają obserwować moje psy, gdy wychodzę z nimi na dwór Siedzi ich np. ok. 10 i wszystkie ślepka wpatrzone w psy Śmieszne to wygląda

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 18:28
Stary 2011-03-22, 20:13   #2376
agatri
Rozeznanie

ja mam straszny problem z kotem chodzę drugi dzień z kotem i niewiedzą o co chodzi pani doktor podejrzewa 3 rzeczy niestety dziś jej nie było tylko jakaś inna jutro znowu idę jak ja sie boję ma zaparcia , nie chce jeść , białe krwinki nie takie , zamałe erytrocyty i jeszcze inne sprawy masakra niech mnie ktoś pocieszy
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-23, 06:35   #2377
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
ja mam straszny problem z kotem chodzę drugi dzień z kotem i niewiedzą o co chodzi pani doktor podejrzewa 3 rzeczy niestety dziś jej nie było tylko jakaś inna jutro znowu idę jak ja sie boję ma zaparcia , nie chce jeść , białe krwinki nie takie , zamałe erytrocyty i jeszcze inne sprawy masakra niech mnie ktoś pocieszy
To idź do innego weta a nie czekaj... kotek się męczy....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 12:20   #2378
Nimfa20

Cytat:
To idź do innego weta a nie czekaj... kotek się męczy....
Ale z drugiej strony, bieganie od weta do weta to też nie najlepszy pomysł

Może rzeczywiście trudno jest lekarzom określić, co kotu dolega. Spójrz na to z innej strony: czy chciałabyś, aby wet wydał szybką, ale zbyt pochopną decyzję? Jest dużo chorób, które mają podobne objawy, a prawidłowy wynik może dać tylko np. badanie krwi/moczu itp...

Mój pies miał takiego 'strupka na karku'. Wetka powiedziała, że może to być albo zwykła brodawka, albo rak... Trzeba było wysłać próbkę do Wrocławia, żeby to zbadali. Na szczęście to była brodawka.

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 18:29
Stary 2011-03-23, 13:00   #2379
agatri
Rozeznanie

co do weta nie mam zastrzeżeń to jest drugi i bez porównania, miał wszystkie badania po usg będzie wiadomo co mu jest, wczoraj akurat był w tej lecznicy inny wet ale wiedział o co chodzi miał zdjęcie rtg i lewatywe robioną bo kupy nie robił co do innych badań miał wymazy , krew , kał

Edytowane przez agatri
Czas edycji: 2011-03-23 o 13:05
Stary 2011-03-23, 14:12   #2380
Brookit
Rozeznanie

A to przepraszam. Ale pierwsze zdanie zrozumiałam jakbyś chodziła już dwa dni do weta, on nic nie robił a kot się tyle dni męczył.
Cytat:
chodzę drugi dzień z kotem i niewiedzą o co chodzi pani doktor podejrzewa 3 rzeczy niestety dziś jej nie było tylko jakaś inna jutro znowu idę
Dlatego też poleciłam innego weta bo myślałam, że jak kot się męczy tyle dni to musi być to dla niego koszmar. Ale zupełnie inna sprawa jak miał lewatywę i po prostu czekacie na wyniki badań.

Jak sprawdzony wet to też bym nie poleciła jego zmiany. Ale z pierwszego posta wywnioskowałam coś zupełnie innego.

Trzymam kciuki za kotka.
Stary 2011-03-23, 17:45   #2381
agatri
Rozeznanie

Cytat:
A to przepraszam. Ale pierwsze zdanie zrozumiałam jakbyś chodziła już dwa dni do weta, on nic nie robił a kot się tyle dni męczył.
Dlatego też poleciłam innego weta bo myślałam, że jak kot się męczy tyle dni to musi być to dla niego koszmar. Ale zupełnie inna sprawa jak miał lewatywę i po prostu czekacie na wyniki badań.

Jak sprawdzony wet to też bym nie poleciła jego zmiany. Ale z pierwszego posta wywnioskowałam coś zupełnie innego.

Trzymam kciuki za kotka.
sorry źle się wyraziłam , z nim już lepiej ale tej wspaniałej pani w lecznicy nie było , weci zmieniają się co kilka dni na razie dostaje antybiotyk czekamy jeszcze na tą wetkę i usg bo to jakiś specjalny pan ma przyjechać z klinik za kilka dni

Edytowane przez agatri
Czas edycji: 2011-03-23 o 17:48
Stary 2011-03-23, 18:37   #2382
Nimfa20

Cytat:
weci zmieniają się co kilka dni
To tak jak w lecznicy, z której korzystają moje zwierzęta Dobrze, że wszystko jest udokumentowane na komputerze

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 18:30
Stary 2011-03-23, 18:49   #2383
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
To tak jak w lecznicy, z której korzystają moje zwierzęta Dobrze, że wszystko jest udokumentowane na komputerze
tak, do tego jak przyszłam byli poinformowani o co chodzi przez tą "pierwotną" wetkę
Stary 2011-03-23, 20:20   #2384
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
sorry źle się wyraziłam , z nim już lepiej ale tej wspaniałej pani w lecznicy nie było , weci zmieniają się co kilka dni na razie dostaje antybiotyk czekamy jeszcze na tą wetkę i usg bo to jakiś specjalny pan ma przyjechać z klinik za kilka dni
To się cieszę, że już lepiej.
Stary 2011-03-23, 21:10   #2385
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
tak zazwyczaj jest w lecznicach, że weci się zmieniają, jeden jest na rano, inny popołudniu, inny przychodzi co dwa dni, ciężko wymagać, żeby ktoś całe życie siedział w gabinecie i pracował

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 21:17   #2386
agatri
Rozeznanie

Cytat:
To się cieszę, że już lepiej.
dzięki za wsparcie
Stary 2011-03-24, 15:42   #2387
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
tak zazwyczaj jest w lecznicach, że weci się zmieniają, jeden jest na rano, inny popołudniu, inny przychodzi co dwa dni, ciężko wymagać, żeby ktoś całe życie siedział w gabinecie i pracował
Zrozumiałe
Chociaż znam gabinet, gdzie jest tylko jeden wet.

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 18:30
Stary 2011-03-24, 15:52   #2388
Nimfa20

He, he Pomocnik Wasze koty pewnie też we wszystkim muszą brać udział, nie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00122.jpg (58,0 KB, 31 załadowań)
Stary 2011-03-24, 15:58   #2389
lady opium
Zadomowienie

Cytat:
He, he Pomocnik Wasze koty pewnie też we wszystkim muszą brać udział, nie?
Owszem, rozpakowujemy razem zakupy, ścielimy łóżko, gotujemy obiad etc.
Śliczny puchacz

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-24, 16:27   #2390
kiciulka23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lady opium Pokaż wiadomość
Owszem, rozpakowujemy razem zakupy, ścielimy łóżko, gotujemy obiad etc.
Śliczny puchacz

U mnie jest identycznie ale mam do was dziewczynki prośbę o pomoc.
Kotka przygarnęłam kiedy miała jeden dzień, pies znalazł ją przy śmietniku jak byliśmy na spacerze.. Zaopiekowałam się nią,zaszczepiłam, wysterylizowałam , kupiłam kuwetę itd. No i kuwety tyczy się mój problem Kupiłam kuwetę największą w moim zologicznym (a przynajmniej wtedy była to największa kuweta), jednak kotek urósł i kuweta jest za mała (39cm długości). Chciałabym kupić niekrytą kuwetę i zastanawiam się nad dwoma modelami.
* normalna http://allegro.pl/trixie-kuweta-carl...510010619.html
*z sitem http://fionka.pl/produkt-3050.html
Którą bardziej polecacie? Moja kicia miała do tej pory zwyczjną kuwetę z ramką

Edytowane przez kiciulka23
Czas edycji: 2011-03-24 o 16:28
kiciulka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 16:32   #2391
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez kiciulka23 Pokaż wiadomość
Chciałabym kupić niekrytą kuwetę i zastanawiam się nad dwoma modelami.
* normalna http://allegro.pl/trixie-kuweta-carl...510010619.html
*z sitem http://fionka.pl/produkt-3050.html
Którą bardziej polecacie? Moja kicia miała do tej pory zwyczjną kuwetę z ramką
To chyba zależy czego używasz do kuwety: żwiru czy piasku. Nie jestem pewna, ale na fotach chyba jest w kuwecie piasek, a jeżeli używasz żwirku, w dodatku zbrylającego, to nie wiem czy to tak przeleci...

Moje koty mają taką zwykłą kuwetę.

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 09:40
Stary 2011-03-24, 16:39   #2392
kiciulka23
BAN stały

Używam żwirku zbrylającego.
Właśnie też zastanawiałam się bardziej nad zwykłą kuwetą, zawsze to taniej i mogę do tego dokupić jakąś zabawkę dla kici czy smakołyk
kiciulka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 19:37   #2393
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez kiciulka23 Pokaż wiadomość
Używam żwirku zbrylającego.
Właśnie też zastanawiałam się bardziej nad zwykłą kuwetą, zawsze to taniej i mogę do tego dokupić jakąś zabawkę dla kici czy smakołyk
Dokładnie. I myślę, że zwykła kuweta jest praktyczniejsza niż ta z linku I łatwiejsza w obsłudze

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 09:40
Stary 2011-03-24, 19:43   #2394
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez lady opium Pokaż wiadomość
Śliczny puchacz

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00138.jpg (40,1 KB, 23 załadowań)
Stary 2011-03-24, 20:42   #2395
agatri
Rozeznanie

hej z kotkiem co raz lepiej i zaczyna dokazywać jak wstaję albo idę uwielbia mnie podgryzać jak go tego oduczyć ?
Stary 2011-03-24, 21:08   #2396
201610310857
Konto usunięte

a ja mam kuwetkę krytą i używam żwirku silikonowego i to jest super Kociak nic nie roznosi, żadne zapachy nie wydobywają się z kuwety i wszyscy są szczęśliwi

Księciunio w szafie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0415.jpg (89,2 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez 201610310857
Czas edycji: 2011-03-24 o 21:10
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 21:14   #2397
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
hej z kotkiem co raz lepiej i zaczyna dokazywać jak wstaję albo idę uwielbia mnie podgryzać jak go tego oduczyć ?
Superancko.

Ja moiego oduczyłam szybciorem. Wieczorem wszystko sobie przygotowałam. A rano jak wstałam pierwsze co to posmarowałam sobie nogi czymś czego kot nie lubi (sok z cytryny w woreczku). Raz się rzucił i pożałował. Bo już nigdy więcej tego nie robił.

Pierwsza koteczka też się rzucała ale bez pazurów i bez gryzienia, po rzuceniu się odskakiwała i w szalonym pedzie zwiewała na drapak. Czasem czaiła się na mnie za rogiem (jak zaspana szłam do łazienki). ale ja wystarczyło ignorować. Więc nie było w tym nic zabawnego i odpuściła sobie. Ale by pozbyć jej porannej energii zaczęłam klaskać a ona uciekała po czym wracała i znów klaskałam. W pewnym momencie zaczęłam się zastanawiac czy u Rubika by sie nie zatrudnić.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-24, 21:32   #2398
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Superancko.

Ja moiego oduczyłam szybciorem. Wieczorem wszystko sobie przygotowałam. A rano jak wstałam pierwsze co to posmarowałam sobie nogi czymś czego kot nie lubi (sok z cytryny w woreczku). Raz się rzucił i pożałował. Bo już nigdy więcej tego nie robił.

Pierwsza koteczka też się rzucała ale bez pazurów i bez gryzienia, po rzuceniu się odskakiwała i w szalonym pedzie zwiewała na drapak. Czasem czaiła się na mnie za rogiem (jak zaspana szłam do łazienki). ale ja wystarczyło ignorować. Więc nie było w tym nic zabawnego i odpuściła sobie. Ale by pozbyć jej porannej energii zaczęłam klaskać a ona uciekała po czym wracała i znów klaskałam. W pewnym momencie zaczęłam się zastanawiac czy u Rubika by sie nie zatrudnić.
to z rubikiem mnie rozwaliło ja próbuję mu dać sygnał ,że mnie boli jakieś "ała" czy coś takiego ale spróbuję cytryny i ignorowania
Stary 2011-03-24, 21:40   #2399
201610310857
Konto usunięte

a macie jakaś radę, bo kot ma drapak, ale bardzo podoba mu się moja kanapa.
Muszę kupić repelex, ale dzisiaj nie miałam czasu;/
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 08:53   #2400
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
a macie jakaś radę, bo kot ma drapak, ale bardzo podoba mu się moja kanapa.
Muszę kupić repelex, ale dzisiaj nie miałam czasu;/
a drapak posmarowany kocimietką masz?
Ja nauczyłam kicię tak, że jak widziałam, że drapie to co nie powinna to łapałam ją i cierpliwie przenosiłam na drapak i "drapałam" jej łapkami po nim i załapała za którymś razem...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości