|
|
#4201 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wrześniówki
Cytat:
|
|
|
|
|
#4202 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4203 |
|
Rozeznanie
|
u nas wyszlo w sumie przypadkowo, sala była wolna
Gdybym miala sie decydowac jeszcze raz to oprócz września wzielabym maj. Zreszta we wrzesniu wszystko jest tansze, np. warzywa, a jesli robicie sami wesele to jest duzy +
|
|
#4204 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i lubie wrzesień
|
|
#4205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szukałam tego wątku ale widać nieudolnie skoro wpadł mi w oczy dopiero jak się poddałam U nas identycznie. W lipcu mam obronę, mam nadzieję, dlatego na wrzesień. Pierwotnie marzył nam się maj ale miałam wątpliwości czy sobie poradzę, a na 2012 nie chcieliśmy już czekać bo... ile można ![]() Widzę, że nie jestem pierwsza osobą, która po przejrzeniu wątku stwierdza, że jej cieszenie się z mnogości załatwionych rzeczy jest nietrafione. Naprawdę dziewczyny dużo macie. Po niektórych wpisach upewniałam się czy to na pewno na ślub we wrześniu. My mamy: sala, zespół, fot, kamera - podstawa Msza Św. Suknia zamówiona kupione zaproszenia (a i tak rodzina mi krzyczy, że zgłupieliśmy tak wcześnie zapraszać) bajery typu pudelka na ciasto dla gości, wózek na poprawiny itp samochód do ślubu alkohol kupiony Na razie w planach są tylko prezenty dla rodziców i moje buciki, żeby rozchodzić. W sumie to kupujemy co nam wpadnie akurat w ręce. Moje koleżanki na 2011 mają znacznie mniej.
że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr. Edytowane przez oliweczka123 Czas edycji: 2011-03-23 o 21:05 |
|
|
|
|
#4206 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja lista rzeczy zalatwionych jest dluga poniewaz mieszkam za granica i panicznie sie boje, ze nie zdaze z przygotowaniami. W konsekwencji mam opracowany kazdy punkt, krok po kroku takze terminarz na czas pobytu w Polsce mam dobrze zaplanowany.Gdybym mieszkala w Pl na pewno odpuscilabym troche sobie. Na chwile obecna mam swiadomosc, ze moge liczyc wylacznie na siebie, TZta, internet i telefon
|
|
|
|
|
#4207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A o co chodzi z tym wózkiem? Bo pierwsze słysze
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4208 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też pierwsze słysze
ja nawet kosmetyczki jeszcze nie mam...
|
#4209 |
|
Raczkowanie
|
No to słuchajcie...
![]() Ja jestem ze wschodniej Polski. Zaczynam tak ponieważ wiem, że wielu osobom ten zwyczaj się nie podoba. U nas tradycją jest, że podczas oczepin zbiera się na tzw. wózek. Żeby to jakoś wyglądało ciekawiej wymyśliłam, że znajdę ten tytułowy "wózek". Drużbowie zamiast siedzieć z miseczkami, co na te czasy głupio wygląda, zajmą się tylko rozdawaniem zdjęć a wózkowe pójdzie tu:
|
|
#4210 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jakie zdjęcia będą rozdawać dróżbowie?? tylko jak dla mnie to troche dziwne, że będziecie zbierać na wózek który już macie ![]()
|
|
#4211 |
|
Raczkowanie
|
Ha ha ha
![]() Robi się zdjęcie pary młodej z podpisem Anna i Jan i data ślubu, my wrzucimy jeszcze nowe nazwisko, żeby moja rodzina pamiętała. Najczęściej u fotografa na sesji ale my nie mamy więc jakoś w między czasie. Drukuje się ok tyle co gości i każdemu daje się właśnie przy wrzuceniu na wózek, tak żeby z pustymi rękoma nie odszedł. Pamiątka super. Mam już pół albumu takich zdjęć od rodziny i znajomych. Mam pytanie. Mamy w maju nauki przedmałżeńskie. Powiedzcie mi czy się spokojnie wyrobimy potem z poradnią itd. troszkę się przegapiliśmy w tej sprawie ;/
|
|
#4212 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4213 |
|
Raczkowanie
|
U nas też zbiera się na wózek i też do koszyczków. A o rozdawaniu zdjęć nie słyszałam- bardzo ciekawy pomysł i ogólnie miły gest
Pocieszę niektóre dziewczyny- nasz lista załatwionych spraw nie jest długa ;( Na chwilę obecną załatwiliśmy:- salę + catering - zespół - fotografa - nauki przedmałżeńskie + poradnia - zamówiliśmy miejsca w hotelu (dużo przyjezdnych osób) - zamówiłam sukienkę - zespół zajmujący się oprawą muzyczną ślubu Najgorsze jest to, że nie mamy kamerzysty. Albo nam się nie podobają filmy zrealizowane przez daną firmę... albo jest tak drogo,że szkoda gadać :///// |
|
|
|
#4214 |
|
Przyczajenie
|
o paradni nic powiedziec nie potrafie bo tam kazali sie zglosic nie wczensiej jak 3 miesiace przed slubem, sadze ze wszystko jest do dogadania znajomym sie spieszylo ze slubem to i na nauki przymykal ksiadz oko i na poradnie tzn kazal zrobic po slubie a z tym to wiadomo jak zawsze jest
Ja jestem z WLKP u nas ze zdjeciami jest jeszcze inaczej tzn kiedys bylo bo teraz to o zdjeciach mlodych goscie moga pomarzyc...bylo tak ze fotograf w nocy wywolywal zdjecia i kazdy z gosci mogl sobie kupic i tym zajmowala sie swiadkowa zbierala zamowienia, pieniazki a po polnocy rozdawala zdjecia. Zdjecia sa w roznych wariantach tzn albo grupowe + mloda para albo wiekszy zestaw o zdjecia grupowe mlodych tzn kawalerow i panienek, ja uwazam ze jest to fajny zwyczaj, na wielu weselach na jakich bylam wlasnie tego mi brakowalo a chetnie bym kupila na kazdym z tych wesel zdjecie mlodych zeby miec pamiatke na lataa jacy to bylismy piekni i mlodzi
|
|
#4215 |
|
Raczkowanie
|
A jakie macie tak drobne zwyczaje na swoich weselach, może jakieś nowe pomysły? Szukam czegoś nowego, czego u nas nie ma na 'każdym' weselu. My rozdamy gościom do domu pudełka z ciastem, słodkościami itp - to taka nowość u nas bo jeszcze u nikogo nie było. Już kupiliśmy
![]() --- I stronę internetową mamy. Wrzucamy adres na zaproszeniach zamiast wierszyków o prezentach. Polecam gotowe szablony ślub-wesele.pl tam właśnie jest nasza, i jeszcze gdzieś widziałam też fajne szablony ale teraz nie pamiętam. Super sprawa, każdy może taką stronkę sobie zrobić. Nie trzeba znać żadnych tajników html, php itd. Tylko Opera omija edytor i można się w programowanie pobawić. Na prawdę polecam. Swoją na razie zminimalizowaliśmy na potrzeby zapraszania i pierwszego wrażenia ale będzie znacznie więcej. Ja będziecie chciały to wam adres wrzucę.
że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr. Edytowane przez oliweczka123 Czas edycji: 2011-03-24 o 20:30 Powód: dopis |
|
|
|
#4216 |
|
Zakorzenienie
|
U nas 4 września był dokładnie w 6 rocznicę od kiedy zaczęliśmy być razem
co najzabawniejsze (może już to tu pisałam) kilka mieś po tym jak zaczęłam być z TZtem z moją jak si potem okazało świadkową obliczałyśmy kiedy 4 września wypadnie w sobotę (za ile lat) bo powiedziałam jej że wtedy kiedy 4 września będzie w sobotę, wyje za mojego N. ale był ubaw ![]() Co do nauk: można je robić o wiele wcześniej, natomiast Protokół spisuje się MIN 3 mieś przed ślubem (my na protokół przynieśliśmy zaświadczenie o naukach i papierek z UC- ten najlepiej załatwiać ok 2,5 mieś przed ślubem, gdyż jest ważny dokładnie 3 mieś od pobrania, a trzeba dać księdzu czas na zgłoszenie, więc jeśli np: pobierzecie papierek z UC 4 czerwca, to jego ważność kończy się z dniem 4 września) natomiast poradnię, my odbębniliśmy już po spisaniu protokołu i nikt nie burzył że przy protokole nie mamy już poradni (choć termin mieliśmy wyznaczony i pokazaliśmy papierek, co mogla nie być bez znaczenia )
|
#4217 | |
|
Raczkowanie
|
Jejciu dziewczyny! Strasznie dziękuję za taki odzew...
Cytat:
Ze strony TŻ nie będzie to problem, gorzej z mojej, ale damy radę
|
|
|
#4218 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My też będziemy rozdawali paczki z ciastem- z tym, że tutaj to nie nowość, ale raczej mus- wszyscy tak robią ![]() Strona ślubna to super pomysł. Można znaleźć serwisy, na których założyć stronę można za free, albo z opłatą. Ja naszą stronę postanowiłam zrobić w witrynach googla- za darmo, i tez nie są potrzebne html i inne takie wyszło fajnie, chociaż TŻ trochę się podśmiewał z moich prób.---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
![]() A co do protokołu to z tego co wiem, spisuje się go do trzech miesięcy przed ślubem, ponieważ wszystkie dokumenty urzędowe, które są potrzebne, mają ważność 3 miesięcy, czyli jeśli ja ślubuję 10 września, to najwcześniej spisywać możemy10 czerwca
|
|
#4219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie , choć lepiej księdzu dać kilka dni i np w Twoim przypadku pobrać dokumenty z USC np 14 czerwca Wtedy będą ważne do 14 września i spokojnie po weekendzie ksiądz będzie miał czas na załatwienie urzędowych formalności
|
|
#4220 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego wrzesień?
![]() Bo akurat termin był wolny, a potem jeszcze tak śmiesznie wyszło, że by bierzemy 17 września ( kiedy Rosjanie napadli na Polskę ) a moi rodzice brali 1 września ![]() :P taka zbieżność troszkę :PFajny pomysł z tym wóżkiem i zdjęciami...może też coś podobnego wymyślimy, ale musze to jeszcze z TZ przedyskutować ![]()
|
|
|
|
#4221 |
|
Raczkowanie
|
Trochę z innej beczki...
Ja jestem na etapie obmyślania dodatków do sukienki. Na pewno jesteście też już po wyborach swoich. Gdzie kupujecie dodatki typu welon, bolerko. W salonach wydaje mi się strasznie drogo za taki welon, znowu na allegro jest duuużo taniej ale tak jakoś boje się, że nie będzie to wszystko grać. Jak Wy planujecie robić? I kolejne subiektywne pytanie: Co myślicie o odpowiednim obcasie na wesele, jaki powinien być. Chce kupić buty w przeciągu miesiąca, żeby je stopniowo rozchodzić. I pytanie czy przy kilku warstwach, kółku i stresie zdołam się utrzymać na normalnym obcasie. Czy szukać czegoś max 3 cm... Nie wiem ;( Jak Wy robicie, bo na pewno któraś już o tym myślała
że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr. Edytowane przez oliweczka123 Czas edycji: 2011-03-25 o 14:30 Powód: zmiana |
|
|
|
#4222 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja welon będę miała w cenie sukni (panie dopasowały taki lekki, zwiewny z obszyciem taką nitką jaką jest suknia wyszyta). Do tego mam dostać podwiązkę i stroik do włosów- więc tego na razie nie szukam, bo darowanemu koniowi...
Do mojej sukni ma być dołączony szal, ale że to wrzesień i nie wiadomo jak z temperaturą, to panie zaproponowały, że wypożyczą mi (za darmo) bolerko, które po ślubie im zwrócę. Tak więc na razie i tego nie oglądam, będę się martwiła później- pewnie koniec lipca jak przyjdzie już moja suknia. Mam natomiast problem z obuwiem. Oglądałam na allegro i innych stronach całą masę i jak na razie nic mi nie wpadło w oko. Nie chcę takich "typowych" ślubnych, ale do kolorowych też jakoś ciężko mi się przekonać A co do obcasa... Hmmm... Jestem niska, więc chciałabym taki obcasik 8-9 cm, ale obawiam się, że moje nogi odmówią posłuszeństwa. Mierzyłam w salonie 6 cm i nie było tak źle, więc kto wie...
Kubuś ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2011-03-25 o 15:17 |
|
|
|
#4223 |
|
Zakorzenienie
|
Buty taneczne i żaden obcas Wam nie straszny
|
#4224 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o buty to myślałam o jakiś nie na dużym obcacie, źle się w takich czuję, bo jestem wysoka i byłabym wyższa od przyszłego męża...
![]() Najchętniej to bym w balerinach poszłą, bo w nich mi najwygodniej, ale że nie bardzo wypada więc pewnie coś na niewielkim obcasie...ale jeszcze nie wiem jaki fason idt. |
|
|
|
#4225 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja planuje kupić buty z około 8 cm, ponieważ jestem niska, chociaz też mam obawy czy w nich wytrzymam, nawet jeśli to będą buty taneczne
|
|
#4226 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny-podczytuję ten wątek i nawet nie pamiętam czy się w nim kiedykolwiek udzielałam czy nie
![]() czytałam ostatnio co macie my do tej pory mamy tyle: -sala -kościół -fotograf -kamerzysta (dziś podpisujemy umowę) -suknia już wisi -nauki i poradnię -koszulę i krawat (garniak wybrany czekamy na promocję bo tak nam Pani doradził tam sprzedająca )-obrączki wybrane klik! idziemy zamawiać 17.04 w rocznicę ![]() -wybrany fryzjer i makijażystka-trzeba się umówić myślicie, że ok?
|
#4227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I planujemy dla kazdego goscia dac jakis prezencik.My tez mamy nauki w maju dokaldnie w dwa dni 14 i 15 i nie mam pojecia kiedy poradnia.Dziewczyny jak juz bede w czerwcu spisywac protokol to musze miec te wszystkie papiery pelne?wlasnie z skoczonych nauk i zaliczonej poradni???Czy moge np.dwa tygodnie przed slubem podac? Buziunia89 a u Nas wrzesien bo mial byc czerwiec lub sierpien niestety kazdza restauracja miala zajety termin:/ i tak sie zlozylo ze jedena jaka znalezlismy na 2011 miala wolny 17 wrzesnia i okazalo sie ze Nas zespol tez ma wolny tylko ten jedyny i tak zostalo a moze i lepiej bo mielismy 10 miesiecy by odlozyc pieniadze tak by idealnie na wszystko starczylo wiec sa jakies plusy kaska87 Witaj Kochana w Naszym skromnym gronie pochwal sie sala,fotografem i kamerzysta Masz wybrany jakis motyw lub kolor przewdodni wesela?My tez kupilsmy garmitur w Pawo w promocji o 50 % taniej![]() Dziewczyny wynajelam wczoraj samochod i oczywiscie ozdobimy go rozowymi rozami i tablicami w stylu vintage
|
|
|
|
|
#4228 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a garniak będzie z vistuli-czarny taliowany, biała koszula i carny krawat buty ślubne widziałam dziś w pudrowym różu, ale jeszcze się zastanawiam ![]() bukiety takie mi się podobają więc buty byłyby idealne:
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2011-03-26 o 18:48 |
|
|
|
|
#4230 |
|
Raczkowanie
|
Super. A gdzie takie buty znaleźć? Właśnie wertuję internet.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.

10.09.2011
Przepraszam z góry za moje pytanie...ale może któraś z Was mi powiedzieć, dlaczego akurat wybrała wrzesień na miesiąc własnego ślubu?
W konsekwencji mam opracowany kazdy punkt, krok po kroku takze terminarz na czas pobytu w Polsce mam dobrze zaplanowany.

2013 r. - ...Ślubuję Ci
wyszło fajnie, chociaż TŻ trochę się podśmiewał z moich prób.