Kolki u wcześniaków - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-26, 09:40   #1
Mama_Aleksandra
Raczkowanie

Kolki u wcześniaków

Witam Chciałam się dowiedzieć jak to jest z tymi kolkami u wcześniaczków. Czy jeśli Maluch urodził się miesiąc za wcześnie to znaczy, że będą trwały miesiąc dłużej czy niekoniecznie? Mój właśnie urodził się miesiąc za wcześnie i ma kolki za 5 dni skończy 3 miesiące i właśnie się z narzeczonym zastanawiamy czy nasze 'męki' się skończą. Za wszystkie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam
g.16:46, waga - 2010, 46 cm
Nasz mały Cud

15.04.2010 - zaręczyny w 5 rocznice ;*
Mama_Aleksandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 10:01   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Kolki u wcześniaków

Wydaje mi się, że tak. Przecież ten organizm dodatkowy miesiąc musi dojrzewać. Dlatego też wszystkie rzeczy synek będzie mógł robić miesiąc później, niż reszta dzieci - dopiero z czasem się to wyrówna.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 15:12   #3
maksikola
Wtajemniczenie

Z kolkami bywa różnie, mogą trwać nawet do 6 miesięcy u każdego dziecka. A podajecie coś małemu na złagodzenie tych kolek?
To samo przeżywałam.
maksikola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 16:01   #4
Mama_Aleksandra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maksikola Pokaż wiadomość
Z kolkami bywa różnie, mogą trwać nawet do 6 miesięcy u każdego dziecka. A podajecie coś małemu na złagodzenie tych kolek?
To samo przeżywałam.

Podajemy. Dostał proszki na wyrobienie w aptece. Wiem, że mogą trwać do 6, mam nadzieję, że mnie to nie spotka
Nasz mały Cud

Stary 2011-03-27, 04:22   #5
mlmFM
Rozeznanie

GG do mlmFM Send a message via Skype™ to mlmFM

Magdalenka też wyskoczyła miesiąc wcześniej i kolki skończyły się po 3 miesiącu... w zasadzie nie wiem czy to były kolki bo nie marudziła aż tak strasznie, w nocy ładnie spała [zawsze! za to w ciągu dnia mało i płytko śpi :P]... może 2-3 dni miała takie że było widać że męczy ją brzuszek [napadowe płacze + podkurczanie nóżek i nic nie pomagało]...
I u nas pomagał proszek troisty

Powodzenia... ale u znajomych - dziecko urodzone w terminie [mialo straszne kolki] minely po 4 mies... [jak pierwsza noc spalo to na zmiane podpatrywali czy male zyje - bo zawsze szalalo w nocy ]
mlmFM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 11:32   #6
glooria
Raczkowanie

milena urodzona 6 tyg. wczesniej miała kolki do 3-go miesiaca życia ale niektóre dzieci np u mojej znajomej- dziewuszka urodzona w terminie ma nadal a ma 5 m-cy ale u niej pomaga sab simplex a u nas nie pomógł
trzymam kciuki ps radzę nie jeść pomidorów jeżeli karmisz piersią
glooria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 20:42   #7
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Przy kolkach, zabkowaniu, wprowadzaniu obiadkow, szczepieniu itp nie nalezy dziecka traktowac jako wczesniaka i korygowac mu wieku tylko liczyc wiek rzeczywisty czyli tyle ile obecnie ma.....

Wiek u wczesniakow koryguje sie, czyli odejmuje sie tyle tygodni o ile wczesniej sie urodzil tylko w rozwoju psycho-ruchowym

Sama mam wczesniaka urodzonego 6 tygodni przed terminem i tak nam to tlumaczyl i pediatra i neurolog

Wiek wczesniakowi w rozwoju psycho-ruchowym koryguje sie do 3 roku zycia, ale w wielu przypadkach nie trzeba tego w pozniejszym wieku juz robic bo dziecko najczesciej dogania rowniesnikow a nawet przegania, u nas mlody zaczal doganiac rowiesnikow jak zaczal sam chodzic (majac 15 m-cy) to potem lecialo juz z gorki bo robil blyskawiczne postepy i w wielu rzeczach przegonil rowiesnikow (np wzrostem i mowieniem)

My problemu z kolkami nie mielismy wogole, maly nie mial kolek

A na kolki to podobno bardzo dobry jest Sab Simplex (najczesciej polecany), Bobotic, termofor, oklady z cieplej pieluchy, masaze.....jestem wlasnie na etapie dowiadywania sie o skutecznych sposobach zeby pomoc znajomej i jej 2 miesieczniakowi bo dziewczyna jest juz zalamana

Edytowane przez buziaczekk
Czas edycji: 2011-03-27 o 21:02
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 12:35   #8
Mama_Aleksandra
Raczkowanie

To mi bardzo pomogłaś, bo już myślałam, że skoro urodził się miesiąc wcześniej, to dłużej to będzie trwało - nawet jak ma trwać do 6 miesiąca, to według tego trwało by do 7. Zapłakałabym się Mam nadzieję, że za 4 dni mu przejdzie, nie mogę się wręcz doczekać
Nasz mały Cud

Stary 2011-04-22, 18:51   #9
iizabelaa
Zakorzenienie

Jestem ciekawa czy kolki minęły?
Stary 2011-04-23, 20:33   #10
Mama_Aleksandra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa czy kolki minęły?

Witaj. Teoretycznie, mogę powiedzieć, że minęły. Praktycznie - nie. Mój Aleks, nie meczy się już tak, nie ma całodobowego płaczu, ale pręży się, czasem popłakuje i w ogóle - ale jest milion razy lepiej jak było na początku Każdy organizm musi dojrzeć, organizm mojego Grubaska dojrzewa, w powolnym tempie, dlatego chyba jeszcze go męczy, ale nie tak bardzo jak kiedyś. Życzę wytrwałości, nikt nie wie jak bardzo cierpią dzieciaczki, nich ich Mamy Pozdrawiam
Nasz mały Cud

Stary 2011-04-23, 21:14   #11
zebra666
Zakorzenienie

Mama Aleksandra- ja myśle, że o wynik wcześniejszych narodzin jednak i nie zgodze się z Buziaczkiem- tu chodzi o niedojrzałość układu pokarmowego więc termin narodzin ma znaczenie. Kolki trwają ok 3 albo 6 msc- ja bym teoretycznie dodała sobie miesiąc...Ale jak już jest lepiej to już wiesz, że zbliżacie się ku końcowi.

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-23, 22:18   #12
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Mama Aleksandra- ja myśle, że o wynik wcześniejszych narodzin jednak i nie zgodze się z Buziaczkiem- tu chodzi o niedojrzałość układu pokarmowego więc termin narodzin ma znaczenie. Kolki trwają ok 3 albo 6 msc- ja bym teoretycznie dodała sobie miesiąc...Ale jak już jest lepiej to już wiesz, że zbliżacie się ku końcowi.

To nie zgodź sie z lekarzami pediatra i neurologiem bo to nie jest moj wymysl tylko ich zdanie, ja pisze to co mowili nam jako rodzicom wczesniaka pediatrzy i neurolog,
My jakos nie mielismy wogole kolek ani problemow z ulewaniem czy innymi cudami a uklad pokarmowy tez niby niedojrzaly byl skoro mlody 6 tyg przed terminem sie urodzil, wiec wg tego powiniem miec kolki i problemy z trawieniem

Taki ma organizm poprostu! dzieci urodzone o czasie tez maja kolki i rozne problemy z trawieniem a niby uklad pokarmowy rozwiniety powinien byc u dziecka donoszonego, osobiscie na obecna chwile znam 2 takich dzieci niemowlakow donoszonych a ciezko przechodzacych kolke i majacych problemy z ulewaniem i wymiotowaniem, wiec tu nie ma znaczenia wczesniak czy nie wczesniak

Wazne ze juz jest lepiej

Czas edycji: 2011-04-23 o 22:26
Stary 2011-04-23, 22:32   #13
zebra666
Zakorzenienie

Buziaczek nie wiem czemu się unosisz jak wyraziłam swoje zdanie. U nas kolek nie było puki karmiłam piersia- pojawiły się od arzu jak przeszliśmy na flache, bo łykał powietrze np. ale magocznie końcem 4 msc minęło jak ręką odjął- skoro wiele mam pisze, że z dnia an dzień końcem przeważnie 3-6 msc mineło to chyba coś w tym jest

Dziwnym trafem u Mamy Aleksandra kolki zaczynają ustępować w 4 msc a nie w 3- zupełnie jak u moejgo dynkaurodzonego też miesiąc wczesniej. Co ma piernik do wiatraka? Dla mnie to logiczne, że 4 tyg urodzone wcześniej dziecko nie będzie miało tak dojrzałych organów jak urodzone w terminie i nie będzie tak dobrze radziło sobie z trawieniem pokarmów. Moje dziecko miało kłopot z odruchem ssania nawet , miało słabsze powłoki brzuszne i wyszły przepukliny tak, że sory...a lekarze? mówili, że pachwinowa przepuklina sama nie zniknie i trzeba operować... znikła

Mama Aleksandra trzymam kciuki żeby to była końcówka męczarni! Ech z dziećmi tak już jest...potem są uroki ząbkowania niestety...

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2011-04-23 o 22:35
Stary 2011-04-24, 22:47   #14
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

A czy ja sie unosze? pisze tylko to co nam tlumaczyli lekarze jak nalezy traktowac wczesniaka w rozwoju, kiedy i co nalezy korygowac a co nie.....
Moja dwojka dzieciakow jedno wczesniak a drugie nie wczesniak, oboje bez zadnych problemow kolkowo trawiennych, oboje na butli od poczatku
Synek sasiadki urodzony po terminie z waga ponad 4 kg, zdrowy, 5 m-cy meczyl sie z kolkami, ulewaniem, wymiotowaniem, dlawieniem sie, bolami brzucha, byl nawet w szpitalu, obecnie toleruje tylko mleko Bebilon Pepti wiec gdzie tu logika? w szpitalu stwierdzono ze poprostu trzeba to przeczekac i podawac leki zeby nie ulewal i na zlagodzenie kolek, bo poprostu ma niedojrzaly uklad pokarmowy a skoro donoszonybyl to dlaczego takie problemy mial ? i dlaczego mial je cale 5 m-cy skoro powinno minac po 3 ?

Kazde dziecko ma inny organizm i inaczej reaguje i wg mnie nie ma znaczenia czy wczesniak czy nie wczesniak...
To samo jest z siadaniem czy chodzeniem, jedno chodzi w wieku 8 m-cy a inne w wieku 18 m-cy a kazde powiedzmy urodzone w terminie.....

Kolki mijaja pomiedzy 3 a 6 m-cem zycia to prawda ale nie ma tu znaczenia jakie to jest dziecko tylko od organizmu

Bo wg tego co piszesz:

"Co ma piernik do wiatraka? Dla mnie to logiczne, że 4 tyg urodzone wcześniej dziecko nie będzie miało tak dojrzałych organów jak urodzone w terminie i nie będzie tak dobrze radziło sobie z trawieniem pokarmów"

to moj wczesniak urodzony 6 tyg przed terminem powiniem miec kolki i problemy trawienne a ich nie mial, dlaczego? skoro wg ciebie powinien miec niedojrzale organy?
Pil od samego poczatku mleko z butli dla wczesniakow czyli bardzo kaloryczne + moje, po 4-5 tyg pil juz mleko Nan (dla wielu bardzo tluste i ciezkie i duzo dzieci podobno go nie toleruje - takie opinie), wypijal duzo i wypijal cala butle na raz, mleko tolerowal, kolek nigdy nie mial, problemow z bolami brzucha tez nie, nie ulewal, nie wymiotowal.....wg ciebie powinien

Inaczej nie potrafie ci wytlumaczyc tego o co mi chodzi bo po twoim poscie widze ze nie kumasz wogole tego o czym ja pisze

Czas edycji: 2011-04-25 o 11:18
Stary 2011-04-25, 12:16   #15
zebra666
Zakorzenienie

Buziaczek ale do końca przyczyn kolki się nie zna- prawdopodobnie dziecko je tak, że łyka powietrze albo niedojrzały układ trawienny sobie nie radzi z laktozą z mleka. I tyle- tzn. że nie karzde dziecko je musi mieć. U nas było to łykanie powietrza, przechodzac na butelke zaczął łykać powietrze i miał wzdęcia.
Tylko pisanie, że dziecko urodzone wcześniej traktuje się jak normalnie jest dla mnie nie zrozumiałe, bo dla dziecka karzdy dzień się w takiej sytuacji liczy. Jak pisałam- dziecko urodzone 4 tyg wcześniej nie będzie miało tak rozwiniętych organów jak w terminie- logiczne to dla mnie. Dlatego uważam, że w tej sytuacji jak dziecko ma kolki to mogą dłużej mijać.

Podsumowując- to Ty i mnie nie zrozumiałaś, bo nie uważam, że karzde wcześniej urodzone dziecko ma mieć kolki. Ale wątek dotyczy tych akurat kolkujących

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2011-04-25 o 12:17
Stary 2014-03-06, 17:02   #16
zukosia5
Przyczajenie

Witam wszystkie mamy w czesniakow. Ja podobnie jak i Wy mam corcie urodzona w 31tc w wyniku zatrucia ciazowego i zagrazajacej rzucawki. Urodzona z waga 850gr i 34cm. Nawiazujac do tematu postu chcialam napisac ze ma na zbyciu 2 pelne puszki mleczka bebilon pepti mct, ktore chetnie zamienie na: 1 puszka=3 paczki mokrych chusteczek lawendowych dada. Termin waznosci 14.11.2014. Jestem z gdanska, zainteresowane mamy prosze o kontakt pod numerem tel 500877451 badz na maila zukosia@tlen.pl. pozdrawiam i zycze duuzo zdrowka wszystkim malym pociechom a mamom wytrwalosci w stawianiu czola codziennym trudom.
zukosia5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości