|
|
#4231 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
[QUOTE=goskagb;25959544]
Cytat:
po ściągnięciu złomka drugi raz w życiu już go ponownie nie założysz bo znów kolejne 2 łuki po np 1800zł:/ to masakraa możesz żałować po pewnym czasie, że nie przeciągłaś leczenia o rok Czas szybko leci
|
|
#4232 |
|
Zakorzenienie
|
No to macie moje
już pół roku noszę ponad ![]() 1. Jakieś 2 tygodnie po założeniu ![]() A reszta robiona dzisiaj na szybko ![]() aparatkam17- nie wiem o co możesz spytać jeszcze, spytaj ile będziesz nosić, bo to zalezy od osoby
|
#4233 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny POMOCY! jak już wspominałam mam i rurki (na 7-kach) i pierścienie (na 6-kach), ale na pierścieniach zarówno po zewnętrznej stronie jak i wewnętrznej są jakieś takie zaczepy i takie rurki jakby doklejone do pierścienia... jak jeszcze hmm... załóżmy, że rozumiem to na zewnętrznej stronie topo co mi to wewnątrz? nic narazie przez te rurki na pierścieniach nie jest przeciągnięte, zaczepione, może nastąpi to w późniejszym etapie leczenia... wiem, wypytam orto, ale chodzi o to, że szczególnie po wewnętrznej stronie zębów strasznie mi te elementy przeszkadzają, ranią język i w ogóle :P nie po to nie zakłądałam sobie np. tego całego lingwalnego, żeby teraz mieć jakieś elementy od wewnętrznej strony ;/ podpowiedzcie coś... |
|
|
|
|
#4234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) przez to chyba że masz podobną wadę do mojej ![]() ładnie Ci się wyprostowały szybciutko
|
|
|
#4235 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4236 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama się zdziwiła, wszyscy bali sie o tą 3-kę, a okazało się, że to najmniejszy problem :P
|
|
#4238 |
|
Konto usunięte
|
Ada, z trójką rewelacja!
ładnie się tam dzieje u Ciebie
|
|
|
|
#4239 |
|
Raczkowanie
|
kurcze drogo:/ zrozumiałabym gdyby ci np. zmieniał drut lub coś dokładał, bo jeśli zmienia tylko gumki i tylko patrzy czy coś się zmieniło to drogo 15ozł :/
|
#4240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i teraz mam taką 'seksowną' szparkę między 2 i 3
|
|
|
#4241 |
|
Raczkowanie
|
Witam : )
Mam kilka pytań do osób, które już zdjęły aparat. Czy Wasze zęby są nadal w takim samym stanie, jak po ściągnięciu? Jak duże jest prawdopodobieństwo, że zęby znów się poprzesuwają ? Czy Wy też macie wrażenie, że Wasze zęby są teraz jakby... osłabione? Mam 20 lat. Nosiłam aparat 22 miesiące. Wada była duża - zgryz krzyżowy i ogromne stłoczenia - rozszerzanie szczęki. Nie wyrwałam ani jednego zęba, wszystko weszło do łuku dzięki aparatowi podniebiennemu na początku leczenia. Z uwagi na to, że wada była poważna mam podklejone druty i na górze, i na dole + 2 retainery przezroczyste. Boję się, że wszystko wróci do stanu wyjściowego, co 3 minuty sprawdzam językiem czy nic się nie przesuwa. Może dlatego mam taką obsesję, bo zęby to mój wielki kompleks - leczę się od dwunastu lat i właśnie sobie uświadomiłam, że moja idealna wizja - założę aparat, ponoszę 2 lata i spokój do końca życia - legła w gruzach. Jestem dzień po ściągnięciu, a nie czuję żadnego entuzjazmu... Opowiedzcie proszę o swoich odczuciach PO aparacie. Pozdrawiam, Asia
|
#4242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie martw sie, dopiero sciagnelas aparat, za pare dni/tygodni ci ta obsesja przejdzie. Mi sie czasami zdarza myslec o tym, ze moje zeby nie beda mi sie podobaly po sciagnieciu albo ze mi wroci wada, albo ze wolno sie prostuja (mam aparat juz prawie 9mies i moje zeby dalej nie sa proste, mam dalej szpary po wyrwanych czwokach itp, boje sie ze bede musiala nosic aparat bardzo dlugo).
|
|
#4243 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale fakt, czasem obcierają [np. teraz], ogolnie jednak mam z nimi spokój. Przyzwyczaisz się
|
|
#4244 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez aparatkam17 Czas edycji: 2011-03-26 o 16:07 Powód: dodaję fotki moich obecnych zębisków |
|
|
|
|
#4245 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Ja co prawda jestem " byłą" aparatką więc zgadzam się z poprzedniczką do wszytskiego można się przyzwyczaić a w szczególności do dziwnych wystających elementów jednak to wszystko wymaga czasu. Mam jednak pytanie, nosiłam stały aparat 1,5 roku, zdjęto mi go już prawie 3 lata temu. Dostałam aparat retencyjny(najpierw miałam nosić go w dzień i w nocy, poźniej już tylko na noc) jednak moje zęby zaczęły rotować, konkretnie chodzi o jedynke która znów przekręciła się i w efekcie mam znów krzywe zęby. Oczywiście ortodontka dała mi kolejny aparat z serii jakiś nowości produkowanych za granicą jednak to nic nie daje. I teraz pojawił się pomysł założenia mi znów aparatu stałego ze względu na tę krzywą jedynkę. I chciałabym zapytac czy uważacie że to ja powinnam płacić znów za ten aparat czy to lekarz ortodonta powinien pokryć koszty w ramach jakiejś reklamacji?ImpossibleIsNothing jak widzisz u mnie np po zdjęciu aparatu zęby może i nie wróciły do stanu sprzed założenia, ale pomimo stosowania się do zaleceń ortodontki po zdjęciu aparatu jeden ząb się skrzywił. Chociaż w moim przypadku uważam że to po prostu zbyt szybkie zdjęcie aparatu było powodem tego. Edytowane przez mimisia00 Czas edycji: 2011-03-26 o 16:15 Powód: chciałam coś dodac |
|
|
|
#4246 | |
|
Przyczajenie
|
I może przypomnę, bo nie wiem czy pisałam: Ortodontka powiedziała że aby wyprostować mój krzywiasty dół trzeba najpierw założyć aparat na górę i rozszerzyć szczękę. Ale nie mówila nic o aparacie podniebiennym, to sama wydedukowałam.
A dopiero za jakiś pół roku dołoży mi dół. Mial ktoś podobnie? Ktoś mi może przewidzieć plan leczenia? błagam, bo ja zwariuję przez ten tydzień.---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
|
|
|
#4247 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem także, dostałam już kolejny komplet aparatów a każdy kosztuje nie małe pieniądze i słysze jak będą efekty to się policzymy. Efektów brak, a ze złosci że znów czeka mnie aparat nawet nie zapytałam o koszty. Chociaż chyba powinno owe leczenie objęte być jakąś gwarancją, bo przecież to ona zadecydowała że już czas zdjąć mi aparat . Pozostała jeszcze jedna próba z aparatami retencyjnymi, jeśłi się nie powiedzie czeka mnie aparat stały, chociaz jedynie od trójek to i tak ani trochę mi się to nie podoba.
|
|
|
|
#4248 |
|
Przyczajenie
|
i prawidłowo że Ci się nie podoba. Może powinna była zostawić Ci ten aparat jeszcze z pół roku. Nie ma się co spieszyć ze ściąganiem, skoro efekty mogą być tylko na chwilę. Powinnaś iść do orto z pretensjami, zapytać czy nie powinno być to leczenie ubezpieczone i walczyć o swoje. A całkiem Ci się te zęby cofnęły?
|
|
#4249 |
|
Raczkowanie
|
mam do Was dziwne pytanie
![]() ma któraś z Was uśmiech tylko do trójek i ortodonta nie ma zamiaru nic z tym zrobić? bo tak patrzę na te Wasze piękne uśmiechy do czwórek/piątek i stwierdziłam że tylko ja zostanę z tak wąskim uśmiechem. żadnych łuków podniebnych nie nosiłam i nie będę, bo orto nic nie wspominała. wiem że marudzę, ale musiałam się komuś wyżalić.
|
|
#4250 |
|
Raczkowanie
|
Nie, nie calkiem. Jedynka mi się przekręciła,a te cudowne aparaty orto na dodatek zrobiły mi przerwę między zebami. I to widać, w końcu nie po to nosiłam aparat tyle czasu i za to tyle płaciłam żeby znów go nosić...
|
|
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
masz jakies fotki?
|
#4252 |
|
Raczkowanie
|
Niestety nie mam zdjęć.
|
|
|
|
#4253 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo miałam brzydki nos a teraz robi mi się ładniejszy wrzucę fotki ale jeszcze nie teraz chce żeby efekty leczenia były bardziej widoczne ![]() ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4254 |
|
Przyczajenie
|
dowiem sie wszystkiego w sobote, ale chyba zwariuje do tej pory...
|
|
#4255 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4256 |
|
Przyczajenie
|
ja od razu pytałam czy będę miała wyrywane zęby.
A ona: ależ skąd. Nie ma potrzeby. i wtedy już się uspokoiłam
|
|
#4257 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie mam dolnych piątek (nie wyrosły mi :P), a na górze stłoczenie, więc to w sumie pewne, że będę miała jeszcze mniej zębów, chociaż jeszcze tego na własne uszy nie usłyszałam.
Ale podobno tak strasznie nie jest.
|
|
|
|
#4258 |
|
Przyczajenie
|
Hej aparatki ;D Dawno tu nie zaglądałam właściwie od czasu założenie aparaciku 5 mam wizytę u ortodontki i się tak zastanawiam co ortodonta robi na pierwszej wizycie kontrolnej? i ile to będzie trwać? Aparat miałam zakładany 28 lutego ;D
|
|
|
|
#4259 |
|
Przyczajenie
|
kama_99 - i jak sie czujesz z aparatem? ;D
|
|
#4260 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie orto od razu powiedziała, że mam leczyć wszystkie zęby, bo wszystkie będą potrzebne i nic nie będziemy wyrywać...
co z jednej strony mnie ucieszyło ale z drugiej to bym się chętnie jednego pozbyła xD bo będzie mnie on kosztował wiele bólu
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.

Daj znać, co powiedział, a na wszelki wypadek wybierz się na konsultacje do innego ortodonty tak dla spokojności 

góra 30.06.2010

już pół roku noszę ponad
długo czekałyście aż ten ból minie ?

wiem że marudzę, ale musiałam się komuś wyżalić.