|
|
#4951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
|
|
|
|
|
#4952 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na razie pomożesz mu nawiercając w doniczce sporo otworów by ta woda odparowała szybciej, ja robię to wiertarką, wiertło do drewne ew metalu nr 4 lub 5, można gorącym gwoździem, lub nożyczkami do paznokci je powicinać, przesusz go teraz, podlewaj jak podloże będzie wyraźnie suche
|
|
#4953 | |
|
żona
|
Cytat:
![]() oby przeżył
|
|
|
|
|
#4954 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4955 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepiej jak korzenie za bardzo nie wyrosły do tej samej doniczki. Przed przesadzaniem zalej wymocz go w jakiejś osłonce zalewajac wodą by sie napił na jakieś 15min, później wyjmij, oczyść delikatnie korzenie ze starego podłoża tak by ich nie uszkodzić, przy okazji te suche i matrwe wytnij, rany zasyp węglem aptecznym i wsadź do nowego podloża, po przesadzaniu 10-14 dni nie podlewaj by ew uszkodzenia korzeni sie zabliźniły i to wszystko. Jeśli sie zdecydujesz na przesadzanie to teraz zanim zaczną się tworzyć pączki lub dopiero po kwitnieniu.
|
|
#4956 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie. Czy jak korzenie są takie strasznie jaśniutkie (jeszcze nie żółte) to oznacza , że gniją ?
przepraszam za niewyraźne zdjęcie ale to jedyne jakie udało mi się zrobić :/:/
|
#4957 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gnijące korzenie mają kolor brązowy i nie wyglądają tak jędrnie tylko są pomarszczone i brzydkie.
|
|
#4959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4960 |
|
Raczkowanie
|
bijcie mordujcie - znów zgrzeszyłam
![]() będąc w OBI po ziemię siłą rzeczy przejrzałam storasy które mieli na stanie... stała sobie taka jedna kropkowana bida na dole w stanie opłakanym... pęd ułamany, stracony stożek wzrostu... poszłam do obsługi pytać po ile on - pani do mnie: 25zł... ale... jeden telefon do kierownika i cena spadła do niecałych 10 wiem że może z niego nic nie być ale korzenie ma ładne, liście też więc może się odwdzięczy jakimś małym keiczkiem? póki co pęd ze stożka wzrostu ma pąki więc kwitnąć będzie do tego na złamanym pędzie z oczka też wyłazi cuś zielonego więc troszkę oczka nacieszy
|
|
|
|
#4961 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam jednego takiego z pędem ze stożka i szybko po przekwitnięciu wypuścił keika, a potem jeszcze dwa, ale jż dwa lata nie kwitnie tylko keiki produkuje, swoją drogą pięny okaz jeszcze takiego nie widziałam
|
|
|
|
#4962 |
|
Zadomowienie
|
breda przepiękny, zakochałam się!
na pewno odwdzięczy Ci się pięknymi kwiatami za to że wyrwałaś go z tej samotności
|
#4963 |
|
Zadomowienie
|
karolca dzięki za wyjaśnienie
![]() breda piękny okaz
Była aparatka ![]() 28.02.2012 - góra, 21.06.2012- dół, 20.01.2015 koniec! <3 Edytowane przez hikari91 Czas edycji: 2011-03-27 o 13:00 |
|
|
|
#4964 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4965 |
|
Zakorzenienie
|
witam dziewczyny
dolanczam do was uwielbiam storczyki! ale one mnie chyba nie z taka wzajemnoscia moze dlatego ze mam pokoj poludniowy a one najlepiej sie czuja na wschodzie i mam pytanko odnosnie przesadzania mam takiego jednego duzego storczyka z powodu wysokiej temp w pokoju ( poludniowy pokoj) pojawily mi sie na pedach kwiatowych te owe zaszczepki. nie mam jak ich narazie obciac gdyz nie ma korzonkow ( za mala wilgotnosc?). zauwazylam ze cos sie stalo z korzeniami rosliny matecznej. duzo zbledlo i obumarlo za to cala roslina nad podlozem jest miesista i zdrowa na podlozu za to pojawil sie bialy nalot ( tylko od gory) nie wiem czy to nie kamien? ale podlewam tylko destylowana;/nalot nie ma zapachu. pojawil sie tez na kilku korzeniach w glebi doniczki. chcialam juz zabrac sie za przesadzanie ale zauwazylam ze na zaszczepce pojawil sie ....ped kwiatowy! narazie malenki ale jest. i teraz mam dylemat czy przesadzac czy nie?
|
#4966 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie do znających się na dendrobium. Ile czasu moze bez podłoza poleżeć małe dendrobium oddzielone od mamusi? Mocze je co drugi dzień. Ale boje się, ze padnie
Najniższy listek robi się żółty przy łodyżce
|
|
|
|
#4967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
obłóż ręcznikiem papierowym i zraszaj go delikatnie żeby był bardzo bardzo delikatnie wilgotny
|
|
|
#4968 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może włoze kawałek ręcznika papierowego do szklanki, gdzie go trzymam i będę zraszać? Przeżyje do czwartku? |
|
|
|
|
#4969 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podlewanie Storczyki Dendrobium podlewa się tak jak inne epifity - nie za dużo aby nie doszło do gnicia korzeni. Ze względu na bulwy magazynujące wodę lepiej znoszą okresowe przesuszanie bryły korzeniowej niż jej przelanie. Woda do podlewania powinna być miękka i mieć temperaturę pokojową. Dendrobium nobile wymaga w okresie spoczynku (IX-XII) ograniczenia podlewania, co stymuluje rozwój pączków kwiatowych. Dendrobium phalaenopsis jesienią wymaga tylko nieznacznego ograniczenia podlewania." czyli jak go przesuszysz nic nie powinno mu się stać, tak mi się wydaje
|
|
|
#4970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie i tak na parapetach głównie kapusta rośnie wiec jedna w tą czy w tą różnicy nie robi
Edytowane przez breda Czas edycji: 2011-03-27 o 13:46 |
|
|
|
|
#4971 |
|
Zakorzenienie
|
byłam dziś w LM... tanich storczyków BRAK!! Wszystkie, które wcześniej były po 19.90 są teraz od 29.39 w górę.
|
#4972 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4973 |
|
Zadomowienie
|
|
#4974 |
|
Zakorzenienie
|
w 3 dni tak podrożały, albo zorientowali się, że są zbyt tanie i ludzie za dużo wydają?
|
#4975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niektore blade ale twarde, inne od polowy dopiero zielone sie robia musialam poznyc sie prawie wszytkich...zostawilam kilka "najzdrowszych" by trzymaly go w doniczce jakos.korzenie tak zasypalam ze sie prawie czarne od wegla zrobily.podloze kupne zmieszalam z keramzytemez keramzyt na dno nasypalam bo z powodu braku korzeni fiknal by jak nic bez obciazenia, zostalo nawilzanie lisci zamiast podlewania i dolistne nawozenie bo korzeni nie ma. nie wiem czy dobrze zrobilam teraz przesadzajac tym bardziej ze zbieral sie do wytworzenia pedu kwiatostanowego. i mam nadzieje ze nie uszkodilam tych ostatnich korzonkow przy wbojaniu patyczka pod ped z keikami:/
mgr inż. sztuki ogrodowej: Edytowane przez olkie Czas edycji: 2011-03-27 o 15:05 |
|
|
|
|
#4976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
udalo mi sie raz odratowac jednego storczyka ktory mial 1 lisc i ani jednego korzonka wiec mam nadzieje ze i ten wypusci korzenie. zostaly 2 wieksze korzenie i 1 maly. ktos zna sposob by pobudzik wytwarzanie korzonkow? czytalam kiedys cos o auksynach w niewielkiej ilosci zmieszanych z wazelina ale to sie sprawdzalo na pedach kwiatostanowych jesli chcialo sie otrzymac keika.
mgr inż. sztuki ogrodowej: Edytowane przez olkie Czas edycji: 2011-03-27 o 15:33 |
|
|
|
|
#4978 |
|
Rozeznanie
|
Ja nic niestety nie słyszałam o takim sposobie. Ale ja mam storczyki dopiero od roku, wiec można powiedzieć, ze jestem zielona
|
|
|
|
#4979 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4980 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
....ok zdjecia....3 ostatnie fotki to inne storczyki i chce pokazac jak u mnie liscie sie zachowuje po tygodniu od kupna....za duzo slonca? robia sie wiotkie a nie sztywne...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.

przepraszam za niewyraźne zdjęcie ale to jedyne jakie udało mi się zrobić :/:/