Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-03-28, 16:44   #451
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez kinga9650 Poka¿ wiadomo¶æ
P:
I owsianka (1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki p³atków owsianych, gar¶æ rodzynek, 2 gar¶ci orzechów ziemnych) mleka ca³a szklanka, najlepiej 3,2%, p³atków co najmniej 5 - 6 ³y¿ek, do tego ¶wie¿y owoc i jeszcze trochê bakalii
II 2 kanapki z 2 kromek chleba ka¿da z mas³em i serem ¿ó³tym
+ jab³ko + warzywa/jajko czy cokolwiek innego do chleba + co¶ jeszcze, np. jogurt
III ry¿ z chiñszczyzn± i miska surówki z tartej marchwi i jab³ka z olejem s³onecznikowym ok, o ile porcja spora
IV kisiel jab³kowy
V serek homogenizowany waniliowy ( z rodzynkami? ) posi³ek IV i V po³±czyæ w jeden, dodaæ co¶ jeszcze, np. owoc
a na porz±dn±, prawdziw± kolacje zjedz sobie np. jajecznicê na mase³ku i ze dwie kromki z szynk±/serem i warzywami

Przed chwil± zjedzone III i IV; V w planach.
Jak to siê prezentuje? Proszê o oceny .
jw.
s³abo, bardzo s³abo
ile masz do przytycia? chorujesz na ED?

Cytat:
Napisane przez martina1988 Poka¿ wiadomo¶æ
moje RRRRRRRRRRRRR prosze o opinie:

1- pol grahamki z serkiem fit i plastrem poledwicy drobiowej i 3 lyzki platkow owsianych i 3 lyzki platkow nestle fitness z mlekiem 0,5% ten serek na pewno nadaje siê na R? doda³abym warzywa do grahamki. fitnessy wywal, maj± du¿o cukru. mleko zamieñ na co najmniej 2%, odt³uszczony nabia³ jest mocno przetworzony. zamiast tego daj do owsianki ¶wie¿y owoc i bakalie
2- 5 malych plackow owsiano-bananowych znowu owsiane? ok, ostatecznie mo¿e byæ
3- wielka micha zupy jarzynowej z kasza gryczana zabielana serkiem homo natu ( bez zmiesa niestety bo byla robiona na szybko) ok, zdarza siê, ¿e miêsa nie ma w obiedzie
4- pol grahamki z serkiem fit i poledwicy drobiowej wêgle o tej porze raczej nie, tutaj najlepiej bia³ko + NNKT
5- troche zupy z obiadu + warzywa (wiesniaka chyba juz nie wcisne) to zjedz samego wie¶niaka z zup±/warzywami, ma³o w Twoim jad³ospisie bia³ka niezbêdnego do chudniêcia

i jak???
jw.
brak NNKT
ma³o bia³ka

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-03-28 o 16:45
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 16:52   #452
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988

Cytat:
Napisane przez ekstradyska Poka¿ wiadomo¶æ
aham, no proste
jesli masz tak rozkreoy metaolizm to dzia³aj na wyzszej ilosci kcal i rozkrecaj go stopniowo i tak sobie dodawaj, potem zrób luz (na wyjazd ale w jakis tam granicach, ) po czym znów przejdz na R wszystko zejdzie i wszystko sie ustabilizuje, wierze w to , naprawdê
No wiêc czekam do pi±tku i dalej to zobaczê, co i jak pozdrawiam i dziêki jeszcze raz
Stary 2011-03-28, 16:57   #453
ines25
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 794

A ja siê tak nie¶mia³o upomne o opinie
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=433
Wiem ¿e brakuje NNKT chooocia¿ na tych bu³eczkach s± jakie¶ pestki s³onecznika i siemienia czy co¶ podobnego Wynika to g³ównie z tego, ¿e niestety nieznoszê bakali. No i wiem ¿e jab³ko i mandarynka to nie posi³ek ale... przy 5 posi³kach przek±si³am sobie owocki w miêdzyczasie
A jakie¶ sugestie z Waszej strony?

Edytowane przez ines25
Czas edycji: 2011-03-28 o 16:59
ines25 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 17:43   #454
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

To wczorajsze Pee... u¶miecham siê o ocenke ??!!

S. 2 kanapki (chleb z ziarnami ok 50g) ka¿da z mas³em, szynka i pomidorem

jab³ko

2S. bu³ka grahamka (z biedronki 70g) z mas³em szynka i ogorkiem - z³o¿ona

O. Kotlet z piersi kurczaka w lekkiej panierce smazony na oleju, 2 ziemniaki z sosem i duzy ogorek kiszony

P. Lody ¶niezynka takie tofii w kostce w wafelku 210ml (ok. 230 kcal)

K. Bu³ka fiñska (60g) na pó³ ka¿da z mas³em
i na obie po³o¿ona ryba (filet ¶ledziowy w pomidorach z puszki)
+ kawa³ek ogóra

Po : kaszka manna bananowa (z biedronki)

i jak sie prezentuje ??
Stary 2011-03-28, 17:49   #455
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

u
  1. kromka razowca z mas³em, twarogiem, salami, pomidorem, szklanka mleka 0,5%
  2. spora ciabatta (wielko¶ci bagietki) z mas³em, past± tuñczykow±, jajkiem, pomidorem, cebul±
  3. wie¶niak 150g ze szczypiorkiem
  4. mintaj zapiekany w zio³ach + micha buraczków tartych

rzucicie okiem?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 17:53   #456
kamcioszka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 125

Dodajê moje R na jutro . Tak¿e prosi³abym o pomoc i napisaniu ewentualnych uwag dotycz±cych mojego jad³ospisu .
I. 100 ml mleka + 3 czubate ³y¿ki p³atków owsianych
II. sa³atka ( 1 ¶redniej grubo¶ci plaster sera feta + 1 li¶æ sa³aty lodowej + 2 pomidorki koktajlowe + 2 plastry pomidora + kawa³ek czerwonej papryki + kawa³ek czerwonej cebuli )
III. 1/2 opakowania warzyw w³oskich na patelniê z biedrony + 1 gotowane jajko ( nie mam pomys³u na innego "zapychacza")
IV. 1 jab³ko
V. sa³atka (1 li¶æ sa³aty czerwonej karbowanej, 1 lisæ sa³±ty lodowej, 4 pomidorki koktajlowe, 1 ³y¿ka tuñczyka z wody, kawa³ek czerwonej papryki)
kamcioszka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 17:56   #457
emelie
Wtajemniczenie

Pyszniaste i rozpustne Utrzymanie

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków górskich, szklanka mleka 2%) z jogurtem greckim (200 g), kiwi, pomarañcz± i po gar¶ci rodzynek i pistacji; zbo¿ówka z mlekiem i miodem
II ¶niadanie: kajzerka wieloziarnista z mas³em, sa³at±, polêdwic± z indyka i papryk±; jab³ko; pitny jogurt naturalny
Obiad: 2 gotowane pulpeciki z mielonego indyka z sosem pomidorowym; pó³ woreczka kaszy gryczanej; gotowane broku³y; parê ogórków konserwowych; ¶wie¿o wyci¶niêty sok pomarañczowy
Podwieczorek: serek wiejski (200 g) z bananem, miodem i pestkami s³onecznika; kromka razowca z mas³em orzechowym i d¿emem malinowym; zbo¿ówka z mlekiem i miodem
Kolacja (planowo): sa³atka z kurczaka, warzyw i br±zowego ry¿u; herbata z syropem klonowym
+ 2l wody

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 18:05   #458
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków górskich, szklanka mleka 2%) z jogurtem greckim (200 g), kiwi, pomarañcz± i po gar¶ci rodzynek i pistacji; zbo¿ówka z mlekiem i miodem
II ¶niadanie: kajzerka wieloziarnista z mas³em, sa³at±, polêdwic± z indyka i papryk±; jab³ko; pitny jogurt naturalny
Obiad: 2 gotowane pulpeciki z mielonego indyka z sosem pomidorowym; pó³ woreczka kaszy gryczanej; gotowane broku³y; parê ogórków konserwowych; ¶wie¿o wyci¶niêty sok pomarañczowy
Podwieczorek: serek wiejski (200 g) z bananem, miodem i pestkami s³onecznika; kromka razowca z mas³em orzechowym i d¿emem malinowym; zbo¿ówka z mlekiem i miodem
Kolacja (planowo): sa³atka z kurczaka, warzyw i br±zowego ry¿u; herbata z syropem klonowym
+ 2l wody
Czy rozpustne to ja nie wiem
Zdrowe/pyszne U trafiaj±ce w moje smaki pomijaj±c pulpeciki
Uwielbiam Cie

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:06   #459
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

wczorajsze Utrzymanie:

¶niadanie: kasza jaglana gotowana na 1,5 szklanki wody z pestkami dyni, cynamonem, wanili±, tartym jab³kiem i serkiem wiejskim & du¿a kawa z mlekiem

przek±ska -> miseczka fioletowego winogrona

obiad: spaghetti pe³noziarniste z sosem ze ¶wie¿ych pomidorów, bazyli±, miêsem wo³owym, oliw± z oliwek i parmezanem; porcja surówki z kiszonej kapusty, marchwii i zielonej pietruszki

podwieczorek: serek homogenizowany naturalny z wkruszonymi kawa³eczkami cha³wy ekologicznej z miodem, p³atkami migda³owymi, cynamonem i ¶liwkami & kubek melisy

kolacja: porcja wêdzonej makreli; kromka chleba razowego z mas³em i bazyli± & sa³atka z pomidora, ogórków kiszonych i cebuli

+ 1,5 l wody mineralnej; 30 minut spaceru i 1 h treningu
Stary 2011-03-28, 18:11   #460
martina1988
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139

Cytat:
jw.
s³abo, bardzo s³abo

jw.
brak NNKT
ma³o bia³ka
a ile lyzke dziennie mozna jesc platki owsiane?

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Napisane przez kamcioszka Poka¿ wiadomo¶æ
Dodajê moje R na jutro . Tak¿e prosi³abym o pomoc i napisaniu ewentualnych uwag dotycz±cych mojego jad³ospisu .
I. 100 ml mleka + 3 czubate ³y¿ki p³atków owsianych
II. sa³atka ( 1 ¶redniej grubo¶ci plaster sera feta + 1 li¶æ sa³aty lodowej + 2 pomidorki koktajlowe + 2 plastry pomidora + kawa³ek czerwonej papryki + kawa³ek czerwonej cebuli )
III. 1/2 opakowania warzyw w³oskich na patelniê z biedrony + 1 gotowane jajko ( nie mam pomys³u na innego "zapychacza")
IV. 1 jab³ko
V. sa³atka (1 li¶æ sa³aty czerwonej karbowanej, 1 lisæ sa³±ty lodowej, 4 pomidorki koktajlowe, 1 ³y¿ka tuñczyka z wody, kawa³ek czerwonej papryki)

owoce na podwieczorek nie za bardzo. a ten obiad to wydaje mi sie na maxa bialy. nie ma ani ryzu, makaronu, ziemniakow o miesie nie wspomne.

;p

Edytowane przez martina1988
Czas edycji: 2011-03-28 o 18:12 Powód: mialo byc maly obiad
martina1988 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:17   #461
Nedda
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 003

ChoRRa i w depResji

Sn.jajko na miekko,tost pe³noziarnisty, 100g serka wiejskiego plus du¿e mango
Sn2.Serek homo 3% plus kiwi
Ob.Makaron razowy(60g) z chudym twarogiem (150g), 5 orzechów nerkowca
P.Jogurt naturalny Activia do picia bez cukru 300g plus 10 migdalow
K.Piers z kury z warzywkami

Proszê o ocene...

Edytowane przez Nedda
Czas edycji: 2011-03-28 o 18:40
Nedda jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 18:18   #462
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

U.
1¶n -
owsianka, piêæ ³y¿ek p³atków owsianych i ¿ytnich, otrêby owsiane, migda³y, orzechy, pestki s³onecznika i dyni, sezam, suszone morele, ¶liwki, ¿urawina, rodzynki. pó³ kromki pe³noziarnistego z mas³em orzechowym, parê kostek czekolady 70 % kakao.
basen
2¶n - pó³ kromki pe³noziarnistego z mozarell±, pesto i pomidorem, dwa jajka na twardo.
zielone jab³ko
obiad - miseczka chili con carne jak wczoraj- mielona wo³owina, papryka, cebula, pomidory, czerwona fasolka, przyprawy.
podwieczorek - jakie¶ dwie ³y¿ki twaro¿ku z ³y¿k± naturalnego jogurtu, gar¶ci± suszonych moreli, trzema suszonymi ¶liwkami.
kolacja - wie¶niak 200 g. / po³owa kromki pe³noziarnistego z twaro¿kiem i miodem.

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2011-03-28 o 18:19
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:26   #463
kinga9650
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 33

Cytat:

P:
I owsianka (1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki p³atków owsianych, gar¶æ rodzynek, 2 gar¶ci orzechów ziemnych) mleka ca³a szklanka, najlepiej 3,2%, p³atków co najmniej 5 - 6 ³y¿ek, do tego ¶wie¿y owoc i jeszcze trochê bakalii
II 2 kanapki z 2 kromek chleba ka¿da z mas³em i serem ¿ó³tym
+ jab³ko + warzywa/jajko czy cokolwiek innego do chleba + co¶ jeszcze, np. jogurt
III ry¿ z chiñszczyzn± i miska surówki z tartej marchwi i jab³ka z olejem s³onecznikowym ok, o ile porcja spora
IV kisiel jab³kowy
V serek homogenizowany waniliowy ( z rodzynkami? ) posi³ek IV i V po³±czyæ w jeden, dodaæ co¶ jeszcze, np. owoc
a na porz±dn±, prawdziw± kolacje zjedz sobie np. jajecznicê na mase³ku i ze dwie kromki z szynk±/serem i warzywami

Przed chwil± zjedzone III i IV; V w planach.
Jak to siê prezentuje? Proszê o oceny .

jw.
s³abo, bardzo s³abo

Niestety chorujê, a do przytycia mam oko³o 10 kg .

+ Mam pytanie: czy codziennie powinno siê je¶æ miêso czy mo¿e np 5 razy w tygodniu czy ile
?

Edytowane przez kinga9650
Czas edycji: 2011-03-28 o 18:39
kinga9650 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:28   #464
PannaXXL
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16

zielona_zabcia- dziêkuje

no to poja Errrka

1.Owsianka(pó³ szklanki owsianych zmieszanych z otrêbami ¿ytnimi,szklanka mleka,suszona ¶liwka + trochê serka homo)
2.dwie kromki razowca (jedna z polêdwic± i pomidorkiem oraz zielonym ogóreczkiem , druga z twaro¿kiem no i ka¿da lekko mu¶niêta mase³kiem)
3.Razowy makaron+szpinak+jajko
4.serek wiejski + nerkowce
5.kroma razowca a na niej pieczony cyc kuraka w plasterkach

w ci±gu dnia oczywi¶cie woda i zielona herbata

i proszê o ocenki
PannaXXL jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:29   #465
Anianiani
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 271

Cytat:

+ 2l wody
Rzeczywi¶cie bardzo pyszniaste ale wcale nie tak rozpoustne, bo zdrowe!

Moje U. Ostatnie na d³ugi d³ugi czas. ¯egnam siê z NCJ bo nie chcê ju¿ pamiêtaæ o tym co zjad³am, w kó³ko czytaæ o jedzeniu i kaloriach; nie chcê ju¿ planowaæ i my¶leæ o posi³kach - a ten w±tek bardzo na to nakrêca. Skupiam siê na czym¶ innym

Zatem U:

I. Owsianka z czterech ³y¿ek z serkiem wiejskim, bananem, orzechami laskowymi i cynamonem; kawa z mlekiem.
II. Grahamka z:
- szynk± drobiow±, serem camembert, pomidorem i szczypiorkiem
- twarogiem i konfitur± wi¶niow±;
¶wie¿y sok z marchwi, pasek gorzkiej czekolady.
III. Makaron pe³noziarnisty z kurczakiem, broku³ami i sosem ¶mietanowym; szklanka ma¶lanki.
IV. Dwa du¿e ciastka owsiane z bakaliami domowej roboty;
cappuccino, pomarañcza.
V. Porcja ryby po grecku + kromka chleba ¿ytniego z mas³em, kilka rzodkiewek.
Zielona herbata, dwie surowe marchewki do pochrupania przy ksi±¿ce.

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej g³ód.
w ¼renicy tak pe³nej ¿ywej mg³y
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:35   #466
Mraufinni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Cytat:
Napisane przez ekstradyska Poka¿ wiadomo¶æ
ojoj.. no to najwazaniejsze jest jednak trzymac diete lekkostrawn±, watrobowa czyli równiez niskot³uszczow±
przypuszczam, zena takiejnie prztyjesz, ale bmi masz w miare ok, wiêc mysle, ¿e póki co powinna¶ skupic sie ..na zdrowiu i watrobie
trzymaj siê zasda, mo¿esz je¶c wiêcej, ale tak aby sobie szody nie narobic
mo¿e kaszka manna z miodem lub jakim¶ musem owocowym/syropem
ser bia³y twaro¿e z dzenem lub np szczypiorkiem
puree ziemniaczane - tzn ziemniaki ugniecione z kefirem/jogurtem
jakies deserki mleczne
p³atki, domyslam siê, ¿e owsianenie bardzo, ale np corn flakes, nie maja zawiele b³onnika..
biszkopty plus jogurt
soczki
zupy - tak duzo lepiej sie je trawi, krupniczke np z jak±s drobna kasza i mieskiem, udka pieczone mo¿e , ryz
ry¿ na mleku,
w necie jest bardzo duzo takich lekkostrawnych diet, przepisów te jak sie poszuka, mysle ¿e natym sie narazie musisz skupiæ
niestety po operacji czeka cie scis³a dieta...i bedziesz siê musia³a równiez do tego dostosowaæ

p.s. a jak to sie sta³o, ¿e pojawi³y sie te problemy ? tzn kamienie - piszesz, ze by³as od roku na diecie, to zapewne jad³as ograniczona ilo¶c kalorii i niskokaloryczne dietetyczne produkty..
tego typu problemy czesto wynikaja z b³edów dietetycznych (choc oczywiscie nietylko), jesli nie chcesz oczywiscie nie odpowiadaj, rozumiem, ¿e to do¶c niekomfortowa sprawa.
zycze duzo zdrowia i si³y...
Dok³adnie robiê to co mówisz: skupiam siê na zdrówku... mimo ¿e czasem kusi by capn±æ czosneczek czy brukselke (kocham!) to jednak perspektywa zwijania sie z bólu doskonale odstrêcza od takiego jedzonka na szczê¶cie nie lubie ciasta francuskiego/czekolady/t³ustego miêsa wiêc z tym nie mam problemu...

Oooo kaszke mann± jem bardzo czêsto dodaje cynamon, banana i mus jab³kowy (z braku czasu czêsto jest to gerberek jab³kowy albo jaki¶ inny).
No w³a¶nie po p³atkach owsianych ostatnio mnie tak skrêci³o ¿e 2 nospy od razu ³yknê³am... ale to chyba wina tego ¿e g³upia-ja doda³am do tego ¶liwki suszone dwie (takie mini...). Skosztuje jeszcze samo-o i sprawdzê czy mi zaszkodzi... jem np. Frutine i nic mi nie jest a tam jest mniej wiêcej tyle samo b³onnika wiêc powinno byæ ok
Wszystko co napisa³a¶ ja jem i uwielbiam pa³aszowaæ! Dziekuje serdecznie za te rady Trochê mi szkoda jedynie ¿e nie mogê w³a¶nie je¶æ suszonych owoców, orzechów, które lubiê a s± takie zdrowe...
Oj tak s³ysza³am ¿e po operacji to trzeba siê mocno pilnowaæ... bardzo mi zale¿y ¿eby po niej nie schudn±æ bo ju¿ teraz rodzice mówi±, ¿e wygl±dam jak ko¶ciotrup... ale wiesz z drugiej strony czyta³am, ¿e powoli cz³owiek zaczyna pó¼niej w³±czaæ normalne jedzenie i nawet to zakazane i ponoæ to siê jako¶ normalizuje i mo¿na potem wszystko je¶æ - ale wiadomo - te zakazane rzeczy w ilo¶ciach kontrolowanych

Na diecie jad³am w sumie tak, ¿e mia³am 2 du¿e normalne posi³ki (np. ¶niadanie: 4 kromki chleba, bieluch, sa³ata, pomidor, ketchup obiad: pierogi, pyzy, ziemniaki z miêchem i surówkami) w których jad³am do syto¶ci a pomiêdzy zagryza³am owocami/warzywami/serkami/twarogami (aha no i by³o 2 ¶niadanie ale to ró¿nie z nimi bywa³o). Rzeczywi¶cie ta d³ugotrwa³a dieta mog³a spowodowaæ powstanie kamyków... nie by³am tego ¶wiadoma a teraz jest na to za pó¿no... objawy choroby odkry³am dopiero na stabilizacji kiedy chcia³am powróciæ do np. sma¿onej cebulki (aaaa morderstwo podwójne dla woreczka!) czy mielonych
No ale tak to jest - cz³owiek leczy sie z jednej choroby (oty³o¶æ - przy 177cm wa¿y³am 105kg, schud³am do 63kg czyli wysz³o tego -42kg) i popada w drug±... c'est la vie...

Dziêkuje jeszcze raz serdecznie za twoje rady i mi³e s³owa! ^^

A tak ¿eby by³o na temat moje dzisiejsze menu. To ¶niadanie ilo¶ciowo mnie zabi³o :P ale uwielbiam je!

moje U po³±czone z diet± w chorobach woreczka ¿ó³ciowego
¦n: nale¶niki (4 ³y¿ki czubate m±ki pp, mleko, woda gaz, 1 jajko, troche cukru waniliowego) na teflonie z po³ow± Bielucha + konfitura brzoskwiniowa (parê ³y¿eczek) + banan
2 ¦n: cha³ka (z 50g?)
Obiad: 6 ¶rednich ziemniaków z koperkiem + du¿y jogurt + po³owa paczki warzyw na patelnie (broku³, kukurydza, seler, marchew...)
Kolacja: zapewne bu³ka zwyk³a (na wieczór nie mogê raczej jadaæ pe³noziarnistych produktów) z serkiem topionym + reszta paczki warzyw na patelnie
Mraufinni jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:41   #467
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez PannaXXL Poka¿ wiadomo¶æ
zielona_zabcia- dziêkuje

no to poja Errrka

1.Owsianka(pó³ szklanki owsianych zmieszanych z otrêbami ¿ytnimi,szklanka mleka,suszona ¶liwka + trochê serka homo) daj jab³ko albo kiwi np.
2.dwie kromki razowca (jedna z polêdwic± i pomidorkiem oraz zielonym ogóreczkiem , druga z twaro¿kiem no i ka¿da lekko mu¶niêta mase³kiem) no supcio ale znów mi owoca brakuje
3.Razowy makaron+szpinak+jajko niewiem, chyba ok je¶li siê najad³a¶ ale ja bym siê pokusi³a o jeszcze jedno jajo
4.serek wiejski + nerkowce supcio
5.kroma razowca a na niej pieczony cyc kuraka w plasterkach
extra! ale daj warzywko
w ci±gu dnia oczywi¶cie woda i zielona herbata

i proszê o ocenki
super, ale dlaczego nie jesz owoców?
Nie smakuj± Ci teraz? Ja mam takie pyszne jab³ka, ¿e normalnie mog³abym zje¶æ ca³e 5kg na raz!
No gratulujê i oby tak dalej

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Anianiani Poka¿ wiadomo¶æ

Moje U. Ostatnie na d³ugi d³ugi czas. ¯egnam siê z NCJ bo nie chcê ju¿ pamiêtaæ o tym co zjad³am, w kó³ko czytaæ o jedzeniu i kaloriach; nie chcê ju¿ planowaæ i my¶leæ o posi³kach - a ten w±tek bardzo na to nakrêca. Skupiam siê na czym¶ innym

Zatem U:

I. Owsianka z czterech ³y¿ek z serkiem wiejskim, bananem, orzechami laskowymi i cynamonem; kawa z mlekiem.
II. Grahamka z:
III. Makaron pe³noziarnisty z kurczakiem, broku³ami i sosem ¶mietanowym; szklanka ma¶lanki.
cappuccino, pomarañcza.
¿yczê powodzenia
Piêkny zdrowy jad³ospis, jeste¶ siln± kobiet± i naprawdê robisz meega postêpny-¿yczê Ci ¿eby¶ ju¿ po¿egna³a ed na zawsze

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:41   #468
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:

Zatem U:

II. Grahamka z:
cappuccino, pomarañcza.
Szkoda bo naprawdê bardzo ³adnie jesz i ¶wiecisz przyk³adem ale dobrze ¿e wiesz ¿e wiza¿ Ci nie pomaga i wiesz kiedy nalezy przystopowaæ. Trzymaj siê
Stary 2011-03-28, 18:42   #469
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:

+ 2l wody
wcale nie rozpustne, a ¿e mega pyszne to fakt ile/co æwiczysz, je¶li mo¿na wiedzieæ? ;>
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 18:54   #470
Nora_Grey
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 399

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Poka¿ wiadomo¶æ
noi co da siê? widzê ¿e z lepszym jedzeniem i lepsze samopoczucie przysz³o?? generalnie ok, ja siê obiadów nie czepiam bo to nie twoja wina ¿e mama taki zrobi³a...ale zawsze po jednym daniu, a ju¿ napewno po zupie, trzaby nadrobiæ deserem->dro¿dzówa,nale¶nik z jakim¶ wk³adem, rogal, budyñ, co¶ na szybko, a warto¶ciowo. o oile tej mieszanki studenckiej i mas³a sobie nie ¿a³ujesz, noi zjadasz co¶ po kolacjii to widzê tylko +, fajnie ¿e tyle owoców, mo¿e tylko da³abym jaki¶ sok, kakao, albo mleko
Do deserów mo¿e siê przekonam... Studenckiej nie ¿a³ujê.

I dzisiejsze Pe (chyba, bo nie mam pojêcia jak z wag±.)

¦: Bu³a ze s³onecznikiem z mas³em na pó³: z bia³ym serem, pomidorem, sa³at±, szczypiorem, bazyli±, z gotowan± szyn± i warzywkami jw.; p³atki (4³ychy musli crunchy orzechowego, 2 ³ychy ciniminis,) ze szklank± mleka; kiwi.

II¦: Bu³a jw. z mas³em, serem bia³ym i truskawkowym d¿emem, jogurt pitny truskawkowy, jab³ko, jaka¶ pastylka od kole¿anki.

Ob: Talerz gêsteego ¿urku z du¿± ilo¶ci± ziemniaczków i kie³baski.

P: 3/4 budyniu czekoladowego z orzechami z dosypan± mieszank± studenck± (orzechy i mieszankê wyjad³am do koñca, ale budyñ mi siê zrobi³ wodnisty... no có¿, uroki deserów z paczki...) czekoladowe danio XL, jab³ko.

K: Bu³ka z ziarnami z mase³kiem: z serem z zio³ami i 2plastrami krakowskiej/salcesonem z pomidorkiem i szczypiorem i bazyli± ofc ; i duuu¿o sa³atki tradycyjnej (jajo, marchew, seler, ogóras, kukurydza, pietruszka, majonez, musztarda), któr± idê kroiæ. <- bêdzie.

po: banan/jab³ko/kisiel co¶ tam wpadnie
I jak to dzi¶ wygl±da...?
I jestem straaasznie zmêczona, co do mnie nie podobne o tej porze

Edytowane przez Nora_Grey
Czas edycji: 2011-03-28 o 19:48
Nora_Grey jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:56   #471
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

Moje jutrzejsze U na jutro po 4 dniach jedzenia tylu s³odyczy, ¿e a¿ g³owa ma³a, ale to przez brak internetu a co za tym idzie - wiza¿u. Ju¿ siê opamiêta³am i mam nadziejê, ¿e spadnie trochê z ud, bo czujê, ¿e przyby³o..

500 ml wody z cytryn± na czczo

I¶n: po³owa z bu³ki grahamki(tyle mi zosta³o) posmarowana mas³em, z zielonym ogórkiem i byæ mo¿e jajkiem na twardo

II ¶n: bu³ka fiñska trójk±tna z Tesco () posmarowana mas³em, jedna czê¶æ z sa³at± lodow± i ogórkiem, druga z jajkiem na twardo ze ¶niadania; zielona herbata

banan/jab³ko

obiad: zupa pomidorowa niezabielana z kasz± gryczan± pra¿on± i mi¶kiem z indyka; miêta

godzina zajêæ tanecznych

kolacja: serek wiejski ze s³onecznikiem; miêta

W ci±gu dnia mo¿liwe jeszcze 15 min na rowerku stacjonarnym i seria brzuszków.

Prosze o ocenkê ( i trzymanie kciuków, aby uda³o mi siê ten plan zrealizowaæ, bo jak dalej bêdê ¿reæ tyle, co ostatnio, to ca³a praca z odchudaniem pójdzie na marne.. ).

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:58   #472
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
Czy rozpustne to ja nie wiem
Zdrowe/pyszne U trafiaj±ce w moje smaki pomijaj±c pulpeciki
Uwielbiam Cie
Dziêkujê

Cytat:
Napisane przez martina1988 Poka¿ wiadomo¶æ
a ile lyzke dziennie mozna jesc platki owsiane?[COLOR=Silver]
Nie chodzi o to, ile mo¿na, tylko, ¿e monotonia to wróg diety, bo p³atki owsiane mog± Ci siê szybko znudziæ Poznawaj nowe smaki, nie pozwól, ¿eby dieta by³a katorg±, ma byæ przyjemno¶ci±

Cytat:
Niestety chorujê, a do przytycia mam oko³o 10 kg .

+ Mam pytanie: czy codziennie powinno siê je¶æ miêso czy mo¿e np 5 razy w tygodniu czy ile
?
To bierz siê za przytycie i leczenie g³ówki Na terapiê chodzisz? Do psychiatry?
Ja jem jakie¶ 7 razy w tygodniu Ale ja nie cierpiê ryb. To zale¿y od indywidualnych predyspozycji, ale nie mo¿na przeginaæ w ¿adn± stronê.

Cytat:
Cieszê siê, ¿e udaje mi siê ³±czyæ zdrowie z przyjemno¶ciami

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
wcale nie rozpustne, a ¿e mega pyszne to fakt ile/co æwiczysz, je¶li mo¿na wiedzieæ? ;>
Dziêki ^^
Siatka 5 razy w tygodniu po 1,5 godziny (trenujê, wiêc to nie jest tylko gra dla przyjemno¶ci, du¿o æwiczeñ i biegania) + du¿o chodzenia.

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-03-28 o 19:00
Stary 2011-03-28, 19:07   #473
martina1988
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139
Lightbulb Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Dzieki za odp.

Teraz RRRRRRRRRR na jutro , bardzo prosilabym o ocene

1- cala grahamka z serkiem fit i plastrami poledwicy drobiowej, parówka jedna chuda ( wiem ze z ta parówa niezabardzo ale chodzi za mna od poczatku dniety )
2- 2 nalesniki (jajo+bialko+3lychy kopiaste maki graham+mleko+woda) z serkiem homo i konfitura light
3- wielkaaa micha zupy jarzynowej z kasza gryczana zabielana serkiem naturalnym
4-tu w³asnie nie wiem - poleci mi ktos cos lekkiego?
5-warzywa, jajko

i jak??
moze byc na redukcji??
martina1988 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 19:26   #474
kinga9650
Raczkowanie

No to na jutro:

I. owsianka (1/3 szklanki p³atków / 7 ³y¿ek/ 2 gar¶ci, 1/2 szklanki mleka od razu dopisujê, i¿ mleko 2%, bo takie mi najbardziej smakuje i zawsze taki pi³am, a taka ilo¶æ bo tak wychodzi dla mnie zbyt wodnista) z gar¶ci± rodzynek i 2 gar¶ciami orzechów nerkowych (ciekawe kiedy mi siê znudz± te dodatki , bo jak na razie siê nie zanosi )
II. kanapka z 2 kromek chleba z mas³em, serem, sa³at± i pomidorem
III. jogurt pitny waniliowy 400 ml
IV. solidna porcja kaszy z duszonymi pieczarkami i miêsem;
du¿a miska surówki z kiszonej kapusty, marchewki, jab³ka i ogórka kiszonego z olejem
V. 3 kromki chleba z d¿emem / almette o smaku cebulki i sa³at± / miodem / szynk± i pomidorem

Lepiej ? Mo¿e byæ?

A no i ponawiam pytanie : Ile razy w tygodniu powinno siê je¶æ miêso?

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Cytat:

To bierz siê za przytycie i leczenie g³ówki Na terapiê chodzisz? Do psychiatry?
Ja jem jakie¶ 7 razy w tygodniu Ale ja nie cierpiê ryb. To zale¿y od indywidualnych predyspozycji, ale nie mo¿na przeginaæ w ¿adn± stronê.

No chyba a¿ tak ¼le z moimi jad³ospisami to nie jest, co? Mo¿e ocenisz kolejny?
Nie, nie leczê siê u ¿adnego specjalisty...
No mi w³a¶nie mama ka¿e teraz je¶æ codziennie, a nawet parê razy dziennie i nie wiem czy to nie za du¿o, tym bardziej, ¿e wcze¶niej troche ograniczy³am miêso ?

Siatka 5 razy w tygodniu po 1,5 godziny (trenujê, wiêc to nie jest tylko gra dla przyjemno¶ci, du¿o æwiczeñ i biegania) + du¿o chodzenia.
Nie tylko, ale jest?
.
Stary 2011-03-28, 19:28   #475
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

UTRZYMANIE:

1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych, jogurt naturalny 150g wymieszany z cynamonem, wkrojony banan, ³ycha wiórek kokosowych, ³ycha p³atków migda³owych, ³ycha suszonej ¿urawiny, ³y¿eczka miodu) pycha!

2. 2 kromki chleba graham- z³o¿one, posmarowane grubo Turkiem ¶mietankowym z plastrem sera topionego Gouda, plastrem polêdwicy drobiowej, ogórkiem ¶wie¿ym; jab³ko

3. 1/2 woreczka kaszy gryczanej, gotowana pier¶ z kurczaka, duszone pieczarki- wysz³a porz±dna porcja; kawa zbo¿owa z mlekiem 3,2%

4. Du¿e jab³ko pieczone z mas³em orzechowym, miodem i suszon± ¿urawin± (wiem, ¿e ci±gle ta sama kompozycja, ale ja tak uwielbiam to po³±czenie, ¿e nie mog³am siê oprzeæ ); 2 mandarynki

5. 1/2 wêdzonej makreli; kromka chleba graham posmarowana grubo Turkiem ¶mietankowym z ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk±, rze¿uch± i szczypiorkiem

U¶miecham siê o ocenkê.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 19:34   #476
iza_wiosenna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 917
GG do iza_wiosenna

Cytat:
No to na jutro:

I. owsianka (1/3 szklanki p³atków / 7 ³y¿ek/ 2 gar¶ci, 1/2 szklanki mleka od razu dopisujê, i¿ mleko 2%, bo takie mi najbardziej smakuje i zawsze taki pi³am, a taka ilo¶æ bo tak wychodzi dla mnie zbyt wodnista) z gar¶ci± rodzynek i 2 gar¶ciami orzechów nerkowych (ciekawe kiedy mi siê znudz± te dodatki , bo jak na razie siê nie zanosi )
II. kanapka z 2 kromek chleba z mas³em, serem, sa³at± i pomidorem
III. jogurt pitny waniliowy 400 ml
IV. solidna porcja kaszy z duszonymi pieczarkami i miêsem;
du¿a miska surówki z kiszonej kapusty, marchewki, jab³ka i ogórka kiszonego z olejem
V. 3 kromki chleba z d¿emem / almette o smaku cebulki i sa³at± / miodem / szynk± i pomidorem

Lepiej ? Mo¿e byæ?

A no i ponawiam pytanie : Ile razy w tygodniu powinno siê je¶æ miêso?

.
zawrzyjmy pakt :P my oceniamy Ci jad³ospisy - Ty za³atwiasz sobie terapiê.

umowa?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 19:40   #477
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

Cytat:
Napisane przez credo Poka¿ wiadomo¶æ
Moje jutrzejsze U na jutro po 4 dniach jedzenia tylu s³odyczy, ¿e a¿ g³owa ma³a, ale to przez brak internetu a co za tym idzie - wiza¿u. Ju¿ siê opamiêta³am i mam nadziejê, ¿e spadnie trochê z ud, bo czujê, ¿e przyby³o..

500 ml wody z cytryn± na czczo a po co tak zapychasz siê t± wod± przed jedzeniem? rozumiem, ¿e to jaki¶ "tajny" sposób na podkrêcenie metabolizmu, o którym czyta³am gdzie¶ na wiza¿u, ale mo¿e szklanka wystarczy?

I¶n: po³owa z bu³ki grahamki(tyle mi zosta³o) posmarowana mas³em, z zielonym ogórkiem i byæ mo¿e jajkiem na twardo malutko strasznie. ¶niadanie jest najwa¿niejsze. je¶li masz tylko pó³ bu³ki to dodaj chocia¿ jaki¶ konkretny obk³ad - szynka, ser i koniecznie daj chocia¿ ze dwa jaja na twardo albo zrób sobie jajecznicê/ omleta z dodatkami + jaki¶ owoc

II ¶n: bu³ka fiñska trójk±tna z Tesco () posmarowana mas³em, jedna czê¶æ z sa³at± lodow± i ogórkiem, druga z jajkiem na twardo ze ¶niadania; zielona herbata to jajko zjedz ju¿ na ¶niadanie, a tutaj mo¿e jaki¶ twaro¿ek, szyneczka? + owoc

banan/jab³ko jest owoc. ok.

obiad: zupa pomidorowa niezabielana z kasz± gryczan± pra¿on± i mi¶kiem z indyka; miêta je¶li porz±dna porcja i siê najesz to ok

godzina zajêæ tanecznych

brak podwieczorka

kolacja: serek wiejski ze s³onecznikiem; miêta jak du¿y serek wiejski? najesz siê tym w ogóle? mam nadziejê, ¿e chocia¿ 200g. fajnie, ¿e jest s³onecznik, NNKT s± wa¿ne- sypnij go porz±dnie, bo ma³o t³uszczów u Ciebie.

W ci±gu dnia mo¿liwe jeszcze 15 min na rowerku stacjonarnym i seria brzuszków.

Prosze o ocenkê ( i trzymanie kciuków, aby uda³o mi siê ten plan zrealizowaæ, bo jak dalej bêdê ¿reæ tyle, co ostatnio, to ca³a praca z odchudaniem pójdzie na marne.. ).
Oj malutko... A widzia³am Twoje poprzednie jad³ospisy i widzia³am, ¿e zaczynasz ju¿ zwiêkszaæ. Nie cofaj siê. Ka¿demu mog± zdarzyæ siê dni s³abo¶ci- nie ma co siê do³owaæ i niepotrzebnie za bardzo ograniczaæ.
A czemu tak tê miêtê pijesz? Tak Ci smakuje? Ja j± pijê zazwyczaj, kiedy mam dolegliwo¶ci ¿o³±dkowe.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 19:42   #478
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

gdyby kto¶ móg³ co¶ na temat mojego U napisaæ by³abym mega wdziêczna, bo nie wiem czy jest ¼le, czy dobrze, czy co¶ zmieniæ czy mo¿e zostawiæ, tak jak jest..
i jeszcze siê chcia³am siê spytaæ do jakiego mniej wiêcej pu³apu kalorycznego dochodzicie na stabilizacji i przy jakiej aktywno¶ci fizycznej,
z góry dziêêêêêêêêêêêêêkujê

1¶niadanie:
40g p³atków owsianych, 7g otr±b owsianych, 75g jagód, kiwi, 15g suszonej ¿urawiny, 150g serek wiejski + 125ml mleka 2%
2¶niadanie:
grahamka, pó³ z serkiem kanapkowym i rzodkiewk±, drugie pó³ z plastrem goudy i ketchupem
obiad:
150g sola w 200g pomidorów z puszki z 100g fasolki szparagowej + 40g kaszy jêczmiennej per³owej
podwieczorek:
35g otr±b granulowanych ze ¶liwkami, 7 g otr±b pszennych, 21g suszonych ¶liwek, 60g banana + 175 jogurtu naturalnego
kolacja:
100g twarogu pó³t³ustego z 60g banana, 11g orzechów laskowych, 20g rozpuszczonego kakao

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-28, 19:43   #479
kinga9650
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Poka¿ wiadomo¶æ
zawrzyjmy pakt :P my oceniamy Ci jad³ospisy - Ty za³atwiasz sobie terapiê.

umowa?
Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Poka¿ wiadomo¶æ

Jest a¿ tak ¼le? My¶licie, ¿e nie dam rady bez tego?
My¶la³am jaki¶ czas temu o zwróceniu siê do lekarza, ale potem zaczê³o mi siê udawaæ prze³amywaæ i wydaje mi siê, ¿e jest coraz lepiej.
Mam wsparcie i my¶la³am, ¿e to mi wystarczy. A Wam/Ci wydaje siê ¿e nie?
Stary 2011-03-28, 19:45   #480
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:

Jest a¿ tak ¼le? My¶licie, ¿e nie dam rady bez tego?
My¶la³am jaki¶ czas temu o zwróceniu siê do lekarza, ale potem zaczê³o mi siê udawaæ prze³amywaæ i wydaje mi siê, ¿e jest coraz lepiej.
Mam wsparcie i my¶la³am, ¿e to mi wystarczy. A Wam/Ci wydaje siê ¿e nie?
ED to choroba. Sama z tego nie wyjdziesz. Mo¿esz przytyæ, mo¿esz je¶æ normalnie, ale jest du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e z psychik± bêdziesz mieæ problem, którego sama nie rozwi±¿esz.
Ale to ju¿ nie w±tek na takie dyskusje O ED rozmawiamy na KZ.
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.