DIETA DUKANA od nowego roku :) cz.IV (nutelkowy odwyk :D ) - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-29, 20:56   #1141
tchnienie-wiatru
Wtajemniczenie

Dot.: DIETA DUKANA od nowego roku :) cz.IV (nutelkowy odwyk :D )

Cytat:
Napisane przez sweet__chocolate Pokaż wiadomość
Niby tak, niewielkie różnice są jednak patrząc na to ogólnie w ogóle nie czaję, czemu nie można 2 raz uderzeniówki ;P

poza tym ja będąc na diecie od 3 stycznia ani razu nie użyłam skrobii kuku, 1 użyłam 2 łyżek kakao i kilka razy cynamonu, więc moje dni P na II fazie = uderzeniówka jakby nie patrzeć

powiem Wam dlaczego nie wolno :P bo tak powiedział pan Dukan? hehe a przecież to co mówi doktorek jest dla nas święte, mimo że pewnie nic by się nie stało i patrząc na to w ten sposób, że np moje dni P II fazy = uderzeniówka, gdyż na tych dniach używam tylko składników dozwolonych na uderzeniówce.

także robimy to wszystko tylko dlatego, że jesteśmy posłuszne doktorkowi, który dał nam możliwość osiągnięcia celu po wielu innych niepowodzeniach. Jesteśmy mu tak wdzięczne, że nie mamy odwagi się sprzeciwiać mu :p haha
myślę, że jednak głównie chodzi o to, że zaczyna się od protein, a na II od warzyw. więc organizm nie doznaje już szoku, który za drugim razem nie daje takiego dobrego efektu, a dla organizmu jednak miły nie jest.

a i nie sądzę, żebyśmy wszystkie były idealnie posłuszne, ja jem 3 łyżki otrąb dziennie, czasem zdarzy się więcej, a zalecane są 2, tak samo mleko, myślę, że przekraczam szklankę dziennie:P ale dopóki chudnę jest ok.

no i po to są takie diety, żeby się jednak ich trzymać a nie ustalać właśne zasady. jak chcemy ustalać własne to ułóżmy własną dietę;P
Stary 2011-03-29, 21:02   #1142
honiagd
Raczkowanie

dziewczyny kochane popłynęłam na III fazie nie umiałam się powstrzymać, wracam na II faze no ale przynajmniej od nie pamiętam jak dawna ładnie kibelek odwiedziłam tak więc od jutra do Was powracam mam nadzieje że przygarniecie z powrotem
honiagd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:05   #1143
extravagance86
Zadomowienie

GG do extravagance86

Cytat:
Napisane przez honiagd Pokaż wiadomość
dziewczyny kochane popłynęłam na III fazie nie umiałam się powstrzymać, wracam na II faze no ale przynajmniej od nie pamiętam jak dawna ładnie kibelek odwiedziłam tak więc od jutra do Was powracam mam nadzieje że przygarniecie z powrotem
co znaczy, że popłynęłaś?

"Czas to najcenniejszy podarunek, jaki możemy dostać od innych"...
extravagance86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:08   #1144
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
powiem Wam dlaczego nie wolno :P bo tak powiedział pan Dukan? hehe a przecież to co mówi doktorek jest dla nas święte, mimo że pewnie nic by się nie stało i patrząc na to w ten sposób, że np moje dni P II fazy = uderzeniówka, gdyż na tych dniach używam tylko składników dozwolonych na uderzeniówce.

także robimy to wszystko tylko dlatego, że jesteśmy posłuszne doktorkowi, który dał nam możliwość osiągnięcia celu po wielu innych niepowodzeniach. Jesteśmy mu tak wdzięczne, że nie mamy odwagi się sprzeciwiać mu :p haha
a wiesz jak ważna jest w diecie psychika, jej aspekt psychologiczny? nie mówię że u ciebie ale raczej u większości osób... dlatego im jaśniejsze i ściślej określone reguły tym łatwiej trzymać się diety - ot cała filozofia. i dlatego jedno odstępstwo od zasad może zachęcać do kolejnego i kolejnego.... bo może a nuż to tylko kolejny 'wymysł doktorka'? właśnie - doktora... nie mówię że lekarze są nieomylni ale raczej lepiej się na tym znają niż większość ludzi... mimo iż studiuję medycynę i kwestie biochemii (a na niej opiera się dieta) mam bardziej na świeżo niż praktykujący lekarze, ale wiem też że nie wiem tyle co autor naszej diet. Dukan na pewno nie napisał książki ot tak tylko prowadził jakieś obserwacje, może nawet badania, zgłębiał temat więc w kwestii żywienia ma ogromną wiedzę. i może jednak takie ograniczenie jest celowe?
PS - czy to nie twoja koleżanka miała stan przedzawałowy? ;> może też uważała że po co czegoś tam przestrzegać bo to tylko 'wymysł doktorka'?
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:08   #1145
honiagd
Raczkowanie

tzn że nie umiałam się powstrzymać od jedzenia i tak moja uczta trwała 3 dni ... moja wina tego sie obawiałam... no ale przynajmniej mam dalszą motywację do walki
Stary 2011-03-29, 21:14   #1146
jolkah
Rozeznanie

to ja wam coś opowiem.
właśnie wróciłam z krakowskiego VACU gdzie były darmowe konsultacje z trenerem / dietetykiem i jezus maria kazał mi stanąć na specjalną wagę, a potem wyszło ile aktualnie ważę i jaką mam zawartość tłuszczu w organizmie O_O

przerazajace... granica to 33% ja mam wiecej. moze nie wiele ale wiecej... wole nie wiedziec ile mialam tych procent tłuszczu 10 kg temu O_o
dla zainteresowanych wydrukiem z takiej wagi, ponieżej fotka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skanuj0001.jpg (45,2 KB, 35 załadowań)

Nie piję:
20 dni [sic!]

Waga: 78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64!!! ... 60!!
jolkah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:16   #1147
honiagd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jolkah Pokaż wiadomość
to ja wam coś opowiem.
właśnie wróciłam z krakowskiego VACU gdzie były darmowe konsultacje z trenerem / dietetykiem i jezus maria kazał mi stanąć na specjalną wagę, a potem wyszło ile aktualnie ważę i jaką mam zawartość tłuszczu w organizmie O_O

przerazajace... granica to 33% ja mam wiecej. moze nie wiele ale wiecej... wole nie wiedziec ile mialam tych procent tłuszczu 10 kg temu O_o
dla zainteresowanych wydrukiem z takiej wagi, ponieżej fotka
ciekawe ile ja bym miała tego tłuszczu...:/
Stary 2011-03-29, 21:19   #1148
jolkah
Rozeznanie

Cytat:
ciekawe ile ja bym miała tego tłuszczu...:/
polecam skoczyć na jakąś siłownie / fitness lub właśnie VACU gdzie mają takową wagę i będziesz wiedzieć
a serio lepiej wiedzieć. teraz widze ile jeszcze przede mna i mam już pkt wyjściowy [szkoda ze dopiero po 2 miesiacach diety :P]
a ile masz wzrostu jesli moge spytac? bo widze ze podobna wage mialysmy i zrzucamy tez podobnie

Nie piję:
20 dni [sic!]

Stary 2011-03-29, 21:23   #1149
honiagd
Raczkowanie

Cytat:
polecam skoczyć na jakąś siłownie / fitness lub właśnie VACU gdzie mają takową wagę i będziesz wiedzieć
a serio lepiej wiedzieć. teraz widze ile jeszcze przede mna i mam już pkt wyjściowy [szkoda ze dopiero po 2 miesiacach diety :P]
a ile masz wzrostu jesli moge spytac? bo widze ze podobna wage mialysmy i zrzucamy tez podobnie
jestem niższa od Ciebie 1,72 a wiek mamy ten sam z tym że ja miałam takie tygodniowe załamanie przeszłam niby teraz na III fazę i rzuciłam się na jedzenie no ale powiedziałam dość i od jutra znowu II faza, a skąd jesteś? mi strasznie brakuje kogoś z pomorza sam Śląsk i południe Polski
Stary 2011-03-29, 21:24   #1150
sweet__chocolate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
a wiesz jak ważna jest w diecie psychika, jej aspekt psychologiczny? nie mówię że u ciebie ale raczej u większości osób... dlatego im jaśniejsze i ściślej określone reguły tym łatwiej trzymać się diety - ot cała filozofia. i dlatego jedno odstępstwo od zasad może zachęcać do kolejnego i kolejnego.... bo może a nuż to tylko kolejny 'wymysł doktorka'? właśnie - doktora... nie mówię że lekarze są nieomylni ale raczej lepiej się na tym znają niż większość ludzi... mimo iż studiuję medycynę i kwestie biochemii (a na niej opiera się dieta) mam bardziej na świeżo niż praktykujący lekarze, ale wiem też że nie wiem tyle co autor naszej diet. Dukan na pewno nie napisał książki ot tak tylko prowadził jakieś obserwacje, może nawet badania, zgłębiał temat więc w kwestii żywienia ma ogromną wiedzę. i może jednak takie ograniczenie jest celowe?
PS - czy to nie twoja koleżanka miała stan przedzawałowy? ;> może też uważała że po co czegoś tam przestrzegać bo to tylko 'wymysł doktorka'?
kochanie pokaż mi przynajmniej raz gdzie ja powiedziałam, że nie trzeba do końca przestrzegać zasad? hmm?
ja tylko napisałam, że gdyby tak na to spojrzeć np jak na mój przykład to u mnie p niczym sie nie różni od uderzeniówki co NIE ZNACZY, ŻE NIE STOSUJĘ SIĘ DOKŁADNIE DO ZALECEŃ DIETY!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bo robię dokładnie to samo co Wy wszystkie i napisałam wyrażnie, że robimy to wszystkie bo ufamy doktorkowi nie napisałam robicie tylko robimy tak czy nie?

ja stosuję się do wszystkich zaleceń diety, efekty są, organizm w idealnej formie.

Mówiłam tylko o tym, że za bardzo się nie różni,
ja cię kręcę, jakaś nadpobudliwość chyba

aha co do psychiki, wiem doskonale, nie jest to moja pierwsza dieta, do tej przygotowywałam się dobry kawałek czasu i wiem, że wszystko zaczyna sie w głowie. bez sensu zarzuty kochana

Start: 03.12.2012r.
Cel: -10,1kg

71,1 ---> 66,7 ---> 60

Za mną już: -4,4kg

Edytowane przez sweet__chocolate
Czas edycji: 2011-03-29 o 21:26
sweet__chocolate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:25   #1151
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Niby tak, niewielkie różnice są jednak patrząc na to ogólnie w ogóle nie czaję, czemu nie można 2 raz uderzeniówki ;P

poza tym ja będąc na diecie od 3 stycznia ani razu nie użyłam skrobii kuku, 1 użyłam 2 łyżek kakao i kilka razy cynamonu, więc moje dni P na II fazie = uderzeniówka jakby nie patrzeć
Jakiś czas temu sama wdałam się w dysputy na ten temat! Ja idę trybem 5/5 (również 5 dni uderzeniówki miałam - po czym wskoczyłam od razu na warzywka - z tęsknoty) i również co 5 dni mam jakby uderzeniówkę! Nie używam skrobii, bywają dni P kiedy nie używam kakao...

To, że produkty na P są dozwolone nie znaczy, że mam ja stosować. Owszem, jest to jakieś złagodzenie ale równie można nazwać to "uderzeniówka".

Dlatego też, sweet__chocolate, zgadzam się z Tobą w 100%

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:27   #1152
jolkah
Rozeznanie

Cytat:
jestem niższa od Ciebie 1,72 a wiek mamy ten sam z tym że ja miałam takie tygodniowe załamanie przeszłam niby teraz na III fazę i rzuciłam się na jedzenie no ale powiedziałam dość i od jutra znowu II faza, a skąd jesteś? mi strasznie brakuje kogoś z pomorza sam Śląsk i południe Polski
ja z Cieszyna [południe Polski]. Ale aktualnie mieszkam i studiuje w Krakowie. Fakt, fajnie by było mieć kogoś kto by Cie wspierał, pomagał, pilnował i motywował! Zastanawiam się czy są jakies spotkania dukanek w Krakowie bo chętnie bym się przeszła..
a swoja droga dobrze ze wracasz na II faze [dobrze ze juz po zalamaniu znaczy sie ]

Nie piję:
20 dni [sic!]

Stary 2011-03-29, 21:27   #1153
izuulkaa
Rozeznanie

GG do izuulkaa

Dziewczyny moje kochane,

co z tym słodzikiem ?
ciągle byłam przekonana, że to ma być aspartam

a coś pisałyście gdzieś wyżej, że nie
izuulkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:29   #1154
honiagd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izuulkaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny moje kochane,

co z tym słodzikiem ?
ciągle byłam przekonana, że to ma być aspartam

a coś pisałyście gdzieś wyżej, że nie

doktorek pisał że na bazie aspartanu ma być....
Stary 2011-03-29, 21:30   #1155
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
ja z Cieszyna [południe Polski]. Ale aktualnie mieszkam i studiuje w Krakowie. Fakt, fajnie by było mieć kogoś kto by Cie wspierał, pomagał, pilnował i motywował! Zastanawiam się czy są jakies spotkania dukanek w Krakowie bo chętnie bym się przeszła..
a swoja droga dobrze ze wracasz na II faze [dobrze ze juz po zalamaniu znaczy sie ]
Ja z Krakowa jestem! Możemy się na kawusię spotkać...

Wiecie co? Zrobiłam dzisiaj pseudo bigosik (kapucha młoda +kiszona+mięsko mielone+cebulka+przecier pomidorowy). Do tego dostałam @ i... takie połaczenie... masakrencja. Byłam w WC chyba 5 razy. Wypiłam herbatkę, po 5 min zakręciło mnie w brzusiu i biegusiem na porcelankę...

Terry Pratchett
Stary 2011-03-29, 21:30   #1156
sweet__chocolate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu sama wdałam się w dysputy na ten temat! Ja idę trybem 5/5 (również 5 dni uderzeniówki miałam - po czym wskoczyłam od razu na warzywka - z tęsknoty) i również co 5 dni mam jakby uderzeniówkę! Nie używam skrobii, bywają dni P kiedy nie używam kakao...

To, że produkty na P są dozwolone nie znaczy, że mam ja stosować. Owszem, jest to jakieś złagodzenie ale równie można nazwać to "uderzeniówka".

Dlatego też, sweet__chocolate, zgadzam się z Tobą w 100%

No dziękuję bo mnie tu strasznie ktoś zaatakował, a ja nie wygłosiłam apelu pod tytuem "RÓBCIE 8 RAZY UDERZENIÓWKĘ' tylko powiedziałam, że p wygląda tak jak uderzeniówka, więc w zasadzie nie wiem czemu nie można i tyle

71,1 ---> 66,7 ---> 60

Stary 2011-03-29, 21:31   #1157
honiagd
Raczkowanie

Cytat:

dzięki trzymaj kciuki za mnie swoją drogą uwielbiam Kraków chciałam iść na UE tam nawet się dostałam ale stwierdziłam że za daleko od domu i poszłam do Gdańska
Stary 2011-03-29, 21:33   #1158
popolka
BAN stały

jejjkuu ale jestem teraz przerażona czytam wątek III fazy i co chwile ktoś pisze ze wraca na II faze boooojje siee
popolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:34   #1159
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
tylko? wydaje mi się, że nie ma być to cukier jako taki (sacharoza), ale również fruktoza, glukoza.

Aspartam jest jakby nie patrzeć czystą chemią...

Ja używam tagatozy (cukier z laktozy). Drogie jak fiks ale naturalne i ze świetnymi właściwościami. I w 100% dietetyczny!

Terry Pratchett
Stary 2011-03-29, 21:35   #1160
izuulkaa
Rozeznanie

GG do izuulkaa

a z tym aspartamem to wygląda tak, że wyżej jest napisane przez dziewczynki, że ma go nie być...

aż książkę przewertowałam i jest napisane, że tylko on...

dołączam fotki wątku i fragment z książki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg duukan.jpg (20,2 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg słodzik.jpg (6,7 KB, 26 załadowań)
izuulkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:35   #1161
honiagd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez popolka Pokaż wiadomość
jejjkuu ale jestem teraz przerażona czytam wątek III fazy i co chwile ktoś pisze ze wraca na II faze boooojje siee
powiem Ci że jeżeli masz silną wolę to nic Ci nie grozi na III fazie ja popłynęłam tak jak pisałam i od jutra wracam do II ważne żeby nie rzucić się na jedzenie (tak jak ja to zrobiłam) dasz radę ja w Ciebie wierzę po prostu pokusa jest spora
Stary 2011-03-29, 21:37   #1162
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
No dziękuję bo mnie tu strasznie ktoś zaatakował, a ja nie wygłosiłam apelu pod tytuem "RÓBCIE 8 RAZY UDERZENIÓWKĘ' tylko powiedziałam, że p wygląda tak jak uderzeniówka, więc w zasadzie nie wiem czemu nie można i tyle
Uważam, że po dniach U trzeba zrobić PW! Wiadomo, że potrzebujemy witamin... moim skromnym zdaniem U to nic innego tylko P, ale że jest na początku diety i organizm dostaje mega cios nazywa się to jak nazywa.

Terry Pratchett
Stary 2011-03-29, 21:37   #1163
honiagd
Raczkowanie

Cytat:
tylko? wydaje mi się, że nie ma być to cukier jako taki (sacharoza), ale również fruktoza, glukoza.

Ja używam tagatozy (cukier z laktozy). Drogie jak fiks ale naturalne i ze świetnymi właściwościami. I w 100% dietetyczny!
pamiętam że kiedyś chwaliłaś już tylko cena mnie odstrasza... a powiedz mi czy to jest hmm ekonomiczne?
Stary 2011-03-29, 21:38   #1164
popolka
BAN stały

Cytat:
powiem Ci że jeżeli masz silną wolę to nic Ci nie grozi na III fazie ja popłynęłam tak jak pisałam i od jutra wracam do II ważne żeby nie rzucić się na jedzenie (tak jak ja to zrobiłam) dasz radę ja w Ciebie wierzę po prostu pokusa jest spora
ja to bede juz w 7 niebie jak bede mogła jesc regularnie warzywa znaczy te 6 dni i chlebek
popolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:38   #1165
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez izuulkaa Pokaż wiadomość
a z tym aspartamem to wygląda tak, że wyżej jest napisane przez dziewczynki, że ma go nie być...

aż książkę przewertowałam i jest napisane, że tylko on...

dołączam fotki wątku i fragment z książki

aspartam jako jedna z ALTERNATYW cukru wg mnie.

Terry Pratchett
Stary 2011-03-29, 21:39   #1166
tchnienie-wiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
kochanie pokaż mi przynajmniej raz gdzie ja powiedziałam, że nie trzeba do końca przestrzegać zasad? hmm?
ja tylko napisałam, że gdyby tak na to spojrzeć np jak na mój przykład to u mnie p niczym sie nie różni od uderzeniówki co NIE ZNACZY, ŻE NIE STOSUJĘ SIĘ DOKŁADNIE DO ZALECEŃ DIETY!!!!!!!!!!!!!!!!!!
już cichutko dziewczyny powtórzę swoją tezę, że I faza tylko raz, bo za drugim nie daje takich efektów,a jest szokiem po jedzeniu wysokokalorycznie... a II zaczyna się od warzyw.
Cytat:
tak pisał, ale na tym się piec nie da;P
Cytat:

właśnie ze względu na laktozę nie możemy bezgranicznie pić mleka, jeść jogurtów... więc nie przesadź z ilością

ja lecę, dobranoc dziewczyny,dużych spadków jutro!
Stary 2011-03-29, 21:40   #1167
honiagd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tchnienie-wiatru Pokaż wiadomość
już cichutko dziewczyny powtórzę swoją tezę, że I faza tylko raz, bo za drugim nie daje takich efektów,a jest szokiem po jedzeniu wysokokalorycznie... a II zaczyna się od warzyw.

tak pisał, ale na tym się piec nie da;P

właśnie ze względu na laktozę nie możemy bezgranicznie pić mleka, jeść jogurtów... więc nie przesadź z ilością

ja lecę, dobranoc dziewczyny,dużych spadków jutro!
i to jest niepodważalne
Stary 2011-03-29, 21:42   #1168
sweet__chocolate
Raczkowanie

Cytat:
Uważam, że po dniach U trzeba zrobić PW! Wiadomo, że potrzebujemy witamin... moim skromnym zdaniem U to nic innego tylko P, ale że jest na początku diety i organizm dostaje mega cios nazywa się to jak nazywa.

święte słowa

71,1 ---> 66,7 ---> 60

Stary 2011-03-29, 21:43   #1169
jolkah
Rozeznanie

Cytat:
Ja z Krakowa jestem! Możemy się na kawusię spotkać...
oo super [chociaż kawy nie pije :P]. to jak tylko się tam zacznie nowy miesiąc, dostane wyplate i zrobi się mega ladnie to mam nadzieje ze uda sie gdzies wyskoczyc

ktoś jeszcze z Krakowa i bylby chetny?

Cytat:
dzięki trzymaj kciuki za mnie swoją drogą uwielbiam Kraków chciałam iść na UE tam nawet się dostałam ale stwierdziłam że za daleko od domu i poszłam do Gdańska
trzymam trzymam jeszcze wszystko przed Toba, Krakow zaprasza [ale Gdańsk kurde tez fajnie... morze <3 <3]

Nie piję:
20 dni [sic!]

Stary 2011-03-29, 21:43   #1170
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
pamiętam że kiedyś chwaliłaś już tylko cena mnie odstrasza... a powiedz mi czy to jest hmm ekonomiczne?
w ALMIE jest w promocji (7 zł taniej) do 30.03... czyli do jutra.
Do herbaty i kawy używam zwykłego słodzika bo niestety tagatoza to drogi interes... Natomiast budyń, placuszki otrębowe czy ciasto (narazie sernik zwykły i na zimno robiłam - kilka razy oczywiście) słodzę tym specyfikiem. Wydaje mi się, że ilościowo, na słodkość, można porównać: 2łyżeczku cukru =1 łyżeczka tagatesse. No i smak inny niż słodziki.
Ja bardzo boję się tej mega chemii i dlatego do wszystkiego co trzeba piec/smażyć używam naturalnych składników.

" Zalety słodzika Tagatesse:
• Indeks glikemiczny na
poziomie ok. 7,5
• Słodzik jest w pełni naturalny
i niskokaloryczny
• Ma naturalne właściwości
prebiotyczne
• Jest odporny na temperaturę,
dlatego nadaje się jako
dodatek do gotowania
i pieczenia
• 100g zwykłego cukru może
być zastąpione przez 50g
tagatesse
"

ponoć nawet próchnicy nie powoduje hihihi

Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2011-03-29 o 21:47
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości