|
|
#4321 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
więc wszystko zależy od tego jak szybko wyleczę zęby... pierwsze wizyty mam tuż przed świętami xD to pewnie aparat będę miała gdzieś bliżej czerwca... ![]() ahhh jeszcze jakby ten wosk fajnie pachniał |
|
|
|
|
#4322 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym chyba nie mogla miec takiego, bo gdyby mi pachnial np taka czekolada, albo wisienkami to bym sliniotoku dostala
|
|
|
|
|
#4323 | |
|
Zakorzenienie
|
jak już mówiłam - najgorzej jest rano
poza tym - niektórzy reagują inaczej ![]() CIESZYĆ ![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
![]() pachnie guma balonowa, jagoda, czekolada, wiśnia... miałam już czekoladę i wiśnię, która strasznie ✂✂✂ała wręcz
|
|
|
#4324 |
|
Zakorzenienie
|
o kurcze
ale super... to jak się dorwę do allegro to kupie wszystkie zapachy jakie mi tylko wpadną w oko heh z tym streszczaniem nie jest tak łatwo bo chcę w miarę możliwości skorzystać z leczenia na fundusz xD a na to są kolejki do tego pytanie ile kobicie zejdzie ogarnięcie tej nieszczęsnej szóstki mam nadzieję, że tak dość szybko bo nie uśmiecha mi się bujać na wieczne wiercenie i czyszczenie
Edytowane przez asik1503 Czas edycji: 2011-03-29 o 20:20 |
|
|
|
#4325 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy któraś z was miała piaskowanie zębów z aparatem? Czy zdejmowali wam drucik?
|
|
|
|
#4326 |
|
Rozeznanie
|
Ja miałam piaskowanie w aparacie i drucika mi nie ściągnęli... widać nie przeszkadzał
|
#4327 |
|
Raczkowanie
|
O, dzięki za informację
Super.
|
|
|
|
#4328 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam po tygodniu już zapomniałam, co to obtarcia!
Nooo, chyba, że się najem czipsów solonych albo zmienię pastę do zębów - jak ostatnio: 2-3 dni myłam wybielającą blend-a-med, bo akurat taka tylko w domu była, i kurde zrobiłam się od razu cała jakaś taka wrażliwa i obtarł mnie zamek w jednym miejscu. Ale tak, to było spoko - zużyłam tylko pół opakowania wosku, który dostałam na początku! Tak więc różnie to bywa. Zobaczymy, jak będzie z dołem. A do tego jestem szczęśliwą nie-posiadaczką kamienia! Już pół roku, a u mnie tego ani śladu! Zresztą nigdy nie miałam, chociaż tym się mogę pochwalić, bo za to zęby zawsze mi się psuły na potęgę!Mam tylko osad, ale z tyłu zębów - to od fajek niestety... Których ciągle nie mogę rzucić (rzucam na jakiś tydzień, potem przychodzi weekend, impreza i...wiadomo Ale orto powiedział, że ten osad i generalnie wszelkie czyszczenie poleca zrobić dopiero po aparacie, bo on zaobserwował (jego prywatne spostrzeżenie), że jak się czyści zęby w aparacie, osad, kamień i te sprawy, to jest potem tendencja do jeszcze szybszego odkładania się tego dziadostwa znowu...
|
#4329 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i często ta masa ma jakiś owocowy smak ![]() szprotka_mada na które zęby chcesz zakładać licówki? DesdemonaE trójki bardzo ładnie się ruszają i ta dwójka też ![]() mam wizytę za 2 tyg, a moje ligaturki już się do niczego nie nadają.. miałam jasnofioletowe i na niektórych zamkach jeszcze mają taki kolor, ale na reszcie to nawet nie potrafię określić.. jakiś brudny róż, czy co.. więcej takich nie wezmę
|
|
#4330 |
|
Raczkowanie
|
pozwólcie, że się do Was przyłącze
nie mam jeszcze aparatu - termin zakładania na 14.04 i szczerze mówiąc: umieram z obaw :/ boje się, że będę sepleniła, że się nie przyzwyczaję, że będzie mi przeszkadzał, że jeść nie będę mogła. razem z ekscytacją daje to niezłą mieszankę
|
|
|
|
#4331 |
|
Wtajemniczenie
|
Na pewno na górne dwójki (są strasznie ścięte po skosie i w dodatku za małe względem innych zębów- nie widać tego na zdjęciach, ale już na żywo mocno się to rzuca w oczy). Myślałam też o górnych jedynkach i trójkach, ale nie wiem czy finansowo podołam.
|
#4332 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
|
|
#4333 |
|
Zakorzenienie
|
mnie też się podobało pobieranie wycisków
moja orto akurat miała masę o smaku miętowym śmieszne, chłodne uczucie... tylko jak odklejała tą masę to miałam wrażenie jakby mi się zęby chciały wyrwać razem z masą xD
|
|
|
|
#4334 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jutro idę do chirurga pozbywać się drugiej niewyrośniętej ósemki (górna)
![]() Szkoda, że nie mogłam tego zrobić mniej więcej w tym samym czasie co pierwszą (dolną)- częściowo wyrośniętą (10 miesięcy temu), orto powiedziała, żeby ją na razie zostawić, teraz pod wpływem aparatu (chyba?) zaczyna się wiercić i już wystaje jej koniuszek ![]() Przy tej pierwszej poszło gładko - bez opuchlizny, szczękościsku czy nawet większego bólu - boję się, że teraz mogę nie mieć takiego szczęścia ![]() Zwłaszcza, że tu raczej na pewno w grę wchodzą szwy itd.
|
#4335 |
|
Raczkowanie
|
Ja przy robieniu odcisków mam wrażenie,że zaraz zwymiotuję
|
|
#4336 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też mam do wyrwania dwie ósemki. Jedna rośnie prostopadle do siódemki ;/ Jeszcze nie jestem gotowa na wyrwanie.
|
|
|
|
|
#4337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4338 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
myślę że jak hassa się pozbędę to i tego nawyku mycia zębów hehe Wczoraj w Rossmanie kupiłam wyciorki zakładane na końcówkę szczoteczki są świetne na końcu cienkie i rozszerzają się ku tyłowi super i nie drogie bo za 6 dałam niecałe 8 zł---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- ja miałam wyciski robione 3 razy i masa była o smaku truskawkowym, waniliowym i miętowym a co chodzi do obcierania to mi się to zdarzyło 2 razy tylko tak to jest ok
|
|
|
|
|
#4339 |
|
Przyczajenie
|
A po co są separatory? Ale to tak dziwnie. Bo to żeby pierścień od aparatu wszedł między zęby, tak? Bo nosi się je przed aparatem parę dni, ale też nie zawsze?
|
|
|
|
#4340 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak ktoś ja przerwe/szeroko rozstawione zeby i jest miejsce na pierścień to nie ma czego rozpychac więc nie zakłada się separatorów
|
|
|
|
|
#4341 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, takie pytanie na przyszłość: Co ile czasu, mniej-więcej, wymieniacie wyciorki?
|
|
#4342 |
|
Przyczajenie
|
ja mam kilka pytań
![]() 1. czy jeśli mam takie białe plamki na zębach (prawdopodobnie fluoroza) czy mogę mieć aparat czy raczej nie? 2. Czy takie rzeczy jak wosk, wyciorek, specjalna szczoteczka daje ortodonta czy trzeba się samemu zaopatrzeć? jak tak to gdzie i za ile? 3. czy sepleni się na początku? ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- błagam, pomóżcie. Bo gdzieś przeczytałam że nie to rożnie może być. I teraz jestem cała w strachu, że nie będę miała tego aparatu przez moje cholerne przebarwienia... ;(
|
|
#4343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4344 | ||
|
Zakorzenienie
|
dokładnie
Cytat:
![]() Cytat:
2. zależy, ale jak coś, to allegro albo rossman albo apteka albo lidl 3. raczej nie
|
|
|
#4345 |
|
Raczkowanie
|
Ja też, ja też:P I u mnie masa miała dziwny smak, na pewno nie należał do najprzyjemniejszych
---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- 3. czy sepleni się na początku? Jedna moja koleżanka sepleniła trochę, ale ona miała ekspander, więc nie należy jej się dziwić. Inne (które nie miały takich "bajerów") nie sepleniły.
|
|
|
|
#4346 |
|
Zakorzenienie
|
hah a ja się wyłamię
ja ani przez sekundę nie miałam odruchu wymiotnego przy wyciskach xD ale jak siedziałam z tą łopatką w buzi to tak sobie myślałam... "no i gdzie ten odruch wymiotny?" mnie było ciut nie fajnie z racji tego, że mam wrażliwe zęby na zimno i troszkę to odczuwałam
|
|
|
|
#4347 |
|
Raczkowanie
|
ja miałam wyciski o smaku gumy balonowej
![]() ![]() ![]() chce jeszcze raz ![]() asik1503 haha też tak miałam ...gdzie ten odruch wymiotny? :P |
|
|
|
#4348 |
|
Przyczajenie
|
trochę mnie uspokoiłyście. bo niby też tak sobie myślałam, ale moja mama zaczęła coś mówić że wyczytała,że to niebezpieczne itd itp.
A ja chcę aparat! chociaż się trochę boje ;P to w sobote już mi się wszystko rozjaśni ![]() a jeśli chodzi o moje wyciski to chyba nie miała ta masa jakiegoś szczególnego smaku, ale pani ortodontka tak sprytnie włozyła palec między zeby wiec nie było zadnego odruchu wymiotnego bo mogłam sobie spokojnie oddychać ;D
|
|
#4349 |
|
Wtajemniczenie
|
A mnie robili raz wycisk już w trakcie noszenia aparatu (do płytki podwyższającej), z założonymi zamkami, tylko drut zdjęty - to dopiero było wesoło, bo miałam wrażenie, że mi wyciągną absolutnie wszystkie zeby razem z tą masą
|
#4350 |
|
Przyczajenie
|
ale byś się zdziwiła jakby wyciągnęli ;P
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

więc wszystko zależy od tego jak szybko wyleczę zęby... pierwsze wizyty mam tuż przed świętami xD to pewnie aparat będę miała gdzieś bliżej czerwca... 

bo chcę w miarę możliwości skorzystać z leczenia na fundusz xD a na to są kolejki

Ja też mam do wyrwania dwie ósemki. Jedna rośnie prostopadle do siódemki ;/ Jeszcze nie jestem gotowa na wyrwanie.