|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przeprowadzka z dziećmi do Anglii
Cześć dziewczyny
![]() ![]() Edytowane przez Afryka28 Czas edycji: 2011-02-02 o 16:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przeprowadzka z dziećmi do Anglii
Cytat:
To już trochę wiesz ![]() Dużo zalezy od regionu, w którym będziecie mieszkać. Ja mogę mówić o południowym- wschodzie. Znam ludzi, którzy przyjechali z jednym dzieckiem do UK i udało im się wynająć pokój (na początek). Mieli bardzo dużo szczęścia, bo landlord wstępnie zgodził się im wynająć pokój po rozmowie z ich znajomym, gdy oni jeszcze byli w Polsce. Zwykle jednak wynajem rozbija się o formalności i pieniądze. Istnieją dwie drogi: wynajem przez agencję nieruchomości lub z ogłoszeń prywatnych. W waszej sytuacji łatwiej będzie wynająć u prywatnie i bezpośrednio. Agencje żadają referencji, jeśli nie mieszka się w UK odpowiednio długo żadają opłaty z góry np. za 6 miesięcy lub żyranta (takie żadania mogą się pojawić również, w sytuacjach braku pracy np. żony) Wysokość depozytu za mieszkanie jest rózna, czesto jest to 6 tygodni wynajmu. Płaci się z góry: depozyt +msc wynajmu. Do potwierdzenia adresu wystarczą listy urzędowe na określony adres: biuro podatkowe, rachunki za prąd, gaz itd. Co do szkoły: im szybciej się tym zajmiecie tym lepiej. ![]() Tutaj możesz znaleźć raporty dotyczące szkół (wszystkie szkoły) http://www.ofsted.gov.uk/ Ilość miejsc itd. zależą od szkoły. W styczniu zamknięto nabór dla czterolatków zaczynających naukę od września. Dla dzieci zmieniających szkołę na pewno znajdzie się miejsce, niestety nie wiem jak się odbywa taka procedura. Życzę powodzenia.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i linka
![]() ![]() ![]() Fundusze na opłaty jakby co, mamy ![]() Edytowane przez Afryka28 Czas edycji: 2011-02-02 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
dobrze jest miec jakis adres jak szukasz pracy bo wszedzie jest to wymagane. jak mieszkasz na pokoju to poprostu podasz adres tego budynku, niech twoj maz jak najszybciej zrobi NIN czyli numer ubezpieczeniowy to bedzie mial jakis dokument z potwierdzeniem adresu i Home office.zawsze tojakis urzedowy papier. jesli podejmie prace to potrzebuje nr konta a w banku znowu wolaja o adres i tak to sie kreci. ja tez mialam problem z bankiem bo nie chcieli jako potwierdzenia adresu tylko payslipa czy papierow z pracy,bo przeciez jak mieszka sie na pokoju to nie ma zadnych rachunkow na twoje nazwisko a bank tego zada.
a co do wynajmu mieszkania to ja wynajmowalam w agencji Hudson tam tylko zadaja ostatnich payslipow z pracy dokumentu tozsamosci i nr konta.
I'm a gypsy.zgubiona,daleko od domu wymianka LIPIEC kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=544906 Edytowane przez sikorka1408 Czas edycji: 2011-02-02 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Agencje mają różne wymagania w tych kwestiach. Wynajmowanie bezpośrednie nie jest złę jeśli wszystkie formalności są na miejscu tj podpisana jest umowa wynajmu. Można różnie trafić zarówno jeśli chodzi o agencję jak i o prywatnych właścicieli mieszkań. Jeszcze będąc w Polsce możecie się zorientować w cenach i warunkach wynajmu (niestety zdarzają się przypadki, że nie chcą wynajmować rodzinie z dziećmi: to też zależy od regionu, agencji a czasami nawet dzielnicy). Tutaj mozesz zobaczyć jakie są oferty: http://www.rightmove.co.uk/
![]() |
![]() |
#6 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mój mąż jest niesamowicie zaradny i niemal wszystko potrafi załatwić (taka praca ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko zależy od szczęścia, od budżetu, od dzielnicy, w której chcecie wynająć itd. U nas referencje zwykle zabierają 3-4 tygodnie. Wiele zależy od osób mają je wypełnić. Macie znajomych w Coventry może mają jakąś sprawdzoną agencję (czyli sprawnie działającą itd.)
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na wstepie gratuluje odwaznej decyzji o przeprowadzce i zycze powodzenia ![]() jesli chodzi o Twoje watpliwosci dotyczace adresu, to najlatwiej zalatwic to w tem sposob: 1. wumienic polskie prawo jazdy na brytyjskie - idzisz na poczte, leza tam druki DVLA czy jakos tak, wypelniasz, wysylasz polskie prawo jazdy i czekasz okolo tygodnia na nowe brytyjskie z podanym brytyjskim adresem ( moze byc kolegi ) Pamietac nalezy aby wyslac priorytetem bo to dokumenty 2. jak juz dostaniesz prawo jazdy to masz dokument z adresem ![]() 3. zaloz konto w banku, to bedzie kolejne potwierdzenie adresu To powinno wystarczyc aby np wynajac mieszkanie lub dom w agencji, no i zeby do pracy legalnej isc ![]() Jesli moge doradzic to wynajmijcie wiekszy dom, oczywiscie o ile juz sie urzadzicie na tyle zeby pokryc miesieczny czynsz jako zaliczke i wezcie sobie jedno pietro a reszte pokoi wymajmijcie i z wynajmu oplacajcie land lorda ![]() ![]() Jak juz tam bedziecie to sie wiecej dowiecie ale na poczatek moje rady powinny pomoc. 3mam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=Afryka28;24814589]Dzięki za rady
![]() payslip dostaje w drugim przepracowanym tygodniu,nie ma takiej opcji zeby nie dostal. to jego potwierdzenie ze wogole pracowal oprocz umowy. ja pierwsza wyplate dostalam na czeku a potem juz normalnie na konto bo moglam zalozyc. jak znajdzie prace przez popularne agencje to oni wszystko mu wyjasnia i ew pomoga. na ,,czarno,, nie polecam ![]()
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dzieki riki, ale wiesz.. wszyscy nam gratulują odwagi itd, a tak naprawdę to trzeba mieć odwagę, żeby mieszkać w Polsce. Ten kraj skutecznie nam uniemożliwia życie w tym kraju. Ciąglę podkłada kłody pod nogi. Rok temu chcieli mi odebrać prawa rodzicielskie, ponieważ leczę się na depresje. Ktoś w przychodni do której chodzę do psychologa stwierdził, iż w związku z chorobą na matkę sie nie nadaję. Oczywiście zaraz na pierwszej rozprawie sądowej, sprawa została umorzona (sędzina także nie mogła wyjść z podziwu, jak ktoś mógł wpaść na taki pomysł, żeby mi prawa rodz z tego powodu odbierać). No ale swoje się nastresowaliśmy. Przed samą rozprawą się dowiedziałam, że u psychiatry leczę się na uzależnienie od alkoholu i subst. psychoaktywnych. A piwko i owszem lubiłam sobie wypić czasem po pracy np (jak każdy z resztą polak
![]() ![]() To tak na marginesie ![]() Bardzo Ci dziękuję za konkretne i szczegółowe odpowiedzi ![]() Z nami jedzie żona przyjaciela męża i dopóki jej mąż do nas nie dołączy - czyli pół roku - będzie mieszkać z nami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=sikorka1408;2482144 4]
Cytat:
W sytuacji, gdy osoba otrzymuje pensje miesięcznie, a nie tygodniowo. Afryko tutaj, gdy wynajmujesz dom sprawdzaasz ile ma sypialni. ychodzi na to, że wam potrzebne 3 (o ile dzieci beda miec wspolny pokój). Od razu dodam, że tutaj pokoje czasami mają rozmiar szafy w Polsce, wiec sypialnia, sypialni nie równa. Jesli potrzebujesz informacji dotyczacej tego jak wyglada opieka nad osobami cierpiącymi na depresję moge opisać tutaj lub na PW. Oczywiście jesli tych informacji potrzebujesz. P.S wspólczuję takich zawirowan w Polsce, niestety moga zdarzyc się zarowno tam jak i tu- w UK.
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dziewczyny doradzają Ci wynajęcie mieszkania, ale to nie jest takie proste.
potwierdzenie adresu jest łatwo załatwić, jeżeli macie kogokolwiek znajomego w uk. wystarczy, że ktoś ze znajomych zapisze Was jako osobę opłacającą rachunek gazu, czy prądu i gotowe (pamiętaj, że najczęściej potrzebujesz 3-miesięcznego zaświadczenia, więc najlepiej zrobić to już teraz). jest ważniejsza sprawa od rachunków na swoje nazwisko: zarobki. nie ważne, czy mieszkanie będzie wynajmowane prywatnie czy przez agencję - właściciel spawdzi pracę męża i policzy zdolność do opłacania czynszu i rachunków. jeżeli mąż będzie pracował przez agencję, to marne szanse żebyście wynajeli mieszkanie, ponieważ jego praca będzie dla właściciela "niestabilna". natomiast jeżeli będzie to kontrakt na stałe, to musi zarabiać wystarczająco dużo żeby pokryć utrzymanie 4 osób + mieszkania i opłat. nie sądzę, żebyście na początek dostali duże mieszkanie, gdzie będzieci mogli odnajmować pokoje (co jest zresztą bezprawne i grozi grzywną, jeśli się dowie właściciel lub agencja - w kontrakcie wynajmu jest ponkt o braku zarobkowego przyjmowania gości). jeżeli będziecie pracować oboje, to wtedy latwiej będzie Wam wynająć mieszkanie lub dom. jeżeli chodzi o liczbę pokoi, to w uk nie wolno dzieciom innej płaci mieć 1 sypialni.więc jeżelimasz chłopca i dziewczynkę, to powinnaś im udostępnić 2 pokoje + 1 dla Was. jeżeli jednak 1 z dzieci jest małe, to może sypiać w sypialni rodziców i nikt nie będzie robiła problemów (wystarczą 2 sypialnie - dla Was i młodszego dziecka i 1 dla starszego). jest jescze 1 wyjście. mąż może wynająć mieszkanie tylko dla siebie (jeszcze przed Waszym przyjazdem) i wtedy możecie mieć na początek 2 pokoje (syp.+stołowy) i też się jakoś pomieścicie, a jak nadejdą "lepsze czasy", to wynajmiecie większe. co chciałabyś jeszcze wiedzieć? (pisz tu lub na priv) chętnie pomogę... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
hej Afryka - witamy w gronie Emigrantek
![]() Przykro sluchac o takich wydarzeniach i wyobrazam sobie jak ciezko to przechodzisz. Mimo tego ze w Anglii jest mnostwo rzeczy ktore ci sie spodobaja/lub nie ale nie ma tej wolnej Amerykanki bankow - tez mialam kiedys problem kiedy przekroczylam limit i dostalam kare za to - ale z bankami mozna sie dogadac. Depresja jest tutaj szeroko rozpoznawana i traktowana z cala powaga. Ludzie tez sa bardziej otwarci na to i mozna sie zdziwic ile z nich przeszlo/przechodzi przez takie problemy - na pewno nie jest to temat tabu i spoleczenstwo jest bardzo wyrozumiale dla tych co cierpia (nigdy nie wiadomo kiedy kogos moze to dotknac) Zycze powodzenia w przygotowaniach i milo slyszec ze ktos powaznie podchodzi do tematu i chce sie dowiedziec jak najwiecej przed niz obudzic sie z reka w nocniku. Dziewczyny ci tu dobrze radza, ja tylko ze swojej strony powiedzialabym zebyscie uwazali na takich co oglaszaja sie w polskich gazetach ze pomoga/zalatwia dokumenty/zaswiadczenia za oplata. W wiekszosci jest to nielegalne, i bardzo latwo sie naciac na naciagaczy. Jesli potrzebujecie rady, i ktores z was jest komunikatywne w jezyku angielskim, starajcie sie siegac rad przez agencje rzadowe/socjalne. Jak citizen advice bureau lub job centre, albo direct.gov przez internet. My bedziemy tu sluzyc pomoca na ile bedziemy w stanie. Proces jest mniej przerazajacy niz to wyglada na samym poczatku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||||||
Przyczajenie
|
[QUOTE=***luna;24823715]
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tobie również ślicznie dziękuję za pomoc i chęć dalszej ![]() ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() A do poważnych tematów - zawsze podchodzę poważnie ![]() ![]() ![]() Strasznie się ucieszyłam, kiedy przeczytałam, że depresja jest tak traktowana na wyspach ![]() ![]() No i na końcu.. Naprawdę nie miałam pojęcia ile życzliwych osób można znaleźć ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Afryko oczywiście to pokoje w UK są czasami tak małe jak polska szafa
![]() Kiedyś oglądałam dom, w którym sypialmnia była tak mała, że może zmieściłoby się maleńkie łóżeczko dla dziecka (a właściciel miał garderobę). Każdy system ma wady. Tutaj czasami nie łatwo jest walczyć o swoje prawa. Trochę inaczej jest niz w Polsce. (wszystko zależy od sytuacji). Co do depresji: najpierw warto udać się do lekarza rodzinnego (GP). Wielu GP leczy depresję. Można również korzystać z odpowiednika poradni zdrowia psychicznego tzw. Community Mental Health Teams. Do poradni trzeba zostać skierowanym (zwykle przez GP). Zarówno GP jak i CMHT przeprowadzają wywiad. Czas oczekiwania na wywiad może być dość długi (zależy od listy oczekujących). Tak jak Bakteryjka napisała. Tutaj jest mnóstwo organizacji pomagajacym ludziom z problemami psychicznymi. np Mind http://www.mind.org.uk/ Zresztą wystarczy wpisać w google mental health charity UK i lista pojawi się długa ![]()
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
A myślałam, że mniejszych już nie ma
![]() ![]() A czy powinnam zabrać ze sobą kartotekę z przychodni, czy nie jest to tam potrzebne/uznawane? No i najważniejsze chyba, czyli bariera językowa ![]() ![]() ![]() ![]() A jakich formalności muszę dokonać, ażeby zapisać się do lekarza rodzinnego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
tłumacz przysługuje w większości urzędów i ośrodków zdrowia. należy przy zapisywaniu się na wizytę o nigo poprosić i powinien on zostać wezwany za darmo. jednak nie zawsze jednostki zdrowia (szczególnie przychodnie) chcą zamawiać tłumaczy i prosza o przyjście z kolegą - co jest bezprawne. należy więc upewnić się, że tłumacz przyjdzie.
angielskiego możesz uczyć się już teraz, a w uk doszkolić język. kartotekę warto zabrać... zapisy do przychodni są bardzo łatwe. zgłaszasz się na recepcję najbliższej Ci przychodni i mówisz, że jesteś tu nowa i że chcesz się zapisać (do tego nie musisz być zatrudniona w uk-opieka Ci się należy, ponieważ tam mieszkasz). oni dadzą Ci formularz do wypełnienia-podst. dane + choroby i szczepienia... i tyle... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Przynajmniej to nie skomplikowane
![]() Rozumiem, że o tłumacza trza walczyć ![]() A kartotekę wezmę, według rady ![]() Języka się uczę, ale wszyscy mówią, że to i tak mi niewiele da, bo tam się mówi slangiem. Byłam jakiś czas temu na wyspach i nie miałam problemu żeby się skomunikować, ale wyrazów mi czasem brakuje, a jak jakiegoś już zbraknie, to się zacinam i nic z siebie wydusić nie mogę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Afryka - powodzenia 3mam kciuki żeby Wam się udało!
Dziewczyny Ci tutaj wszystko ładnie wytłumaczyły! A w PL ucz się słówek - najlepiej tematycznie. Tego nigdy za mało. No mówią slangiem i różnymi naleciałościami - u nas w Yorkshire to masakra ale jak będziesz mówiła "normalnym"angielskim to Cię zrozumieją ![]() Pozdrawiam ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Nie wiem na ile temat jest dalej aktualny, ale mam nadzieję, że to się przyda zarówno dla Ciebie jak i wszystkich czytających. Znajdują się tam podpowiedzi o co pytać landlorda/agencję, na co zwracać uwagę przy wynajmowaniu/wprowadzaniu się/wyprowadzaniu się itp. Napisane po angielsku ale podejrzewam, że skoro chcecie mieszkać na wyspach to nie powinno to być problemem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
witam wszystkich
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Domy zazwyczaj sa opisywane ze względu na ilość sypialni, nie pokoi. W jakim wieku sa dzieci? Jak wygląda rozwój mowy u synka z implantem? O szkołach w regionie, w którym mieszkasz możesz znaleźć informacje na stronie: offsted
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
![]()
damian 13,kuba11,szymek 5 we wrześniu kubuś mówi dużo może wszystkiego nie rozumie w posce chodzi do szkoły integracyjnej.dlaczego jako sprzątaczka bo nie znam dobrze angielskiego,a pracuje z polakiem i nie mam od kogo się uczyć,mam najniszą krajowa i nie wiem co będzie z mieszkaniem bo godzin mam nie wiele czyli 47.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tutaj znajdziesz info na temat szkół: http://www.cambridgeshire.gov.uk/education/ Każda praca na poczatek ![]() Co do mieszkań trudno mi powiedzieć, bo co region to inne wymagania.
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dokladnie ![]() ![]() od siebie moge dodac, ze jesli masz kogos zaufanego w UK to popros ich zeby dopisali cie do rachunku za council tax. Na rachunek za prad cy za gaz nie chcialabym byc dopisana bo ktos sie pozniej wyprowadzi, zapomni ciebie zglosic ze juz tam nei mieszkas zi bedzie ![]() O bank sie nie martw, bo jak tylko bedziesz miala choc jeden rachunek/dokument potwierdzajacy adres zamieszkania to idziesz do banku i mowisz ze na gwalt potrzebujesz konta bo prace zaczynasz od jutra i musisz przedstawic numer konta szefowi i juz. Oni maja duze wymagania ale kazdy klient sie liczy i dla niego prawo naciagaja.
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() Co do wszystkich papierków zaczęliśmy tak: najpierw poszliśmy do agencji, która to wystawiła nam papierek, że jesteśmy w niej zatrudnieni. Z tym papierkiem udaliśmy się do banku umówić na spotkanie w celu założenia konta. Jak już założyliśmy konto to mieliśmy papierek z potwierdzeniem miejsca zamieszkania ![]() ![]() ![]() Jeszcze raz chciałabym Wam dziewczyny podziękować za dobre rady ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
fajnie że Wam się udało
![]() w jakim hrabstwie jesteście? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.