|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
uparte wypadanie włosów
Dzień dobry!
Proszę o poradę choć ( co wielce prawdopodobne) niewiele można zdziałać. Od baardzo wielu lat szpikuję się lekami reumatologicznymi no i dorobiłam się wrzodów...ufff! zaczęłam jak w poczekalni w przychodni. Bardzo wypadają mi włosy.To zawsze wzmaga sie jesienią. Wystarczy przejachać dłonią po czuprynie by zebrać garść. Przestudiowałam artykuły wizażowe na ten temat ,ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi co/czy można coś z tym zrobić. pozdrawiam + Noa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: uparte wypadanie włosów
Myślę, że można pomóc lecz trzeba znaleźć przyczynę. Najbardziej prawdopodobne są niedobory witamin i pierwiastków śladowych z powodu choroby wrzodowej. Od uzupełniania trzeba zacząć np. Materne Warto odwiedzić dermatologa, który sporządzi trichogram (badanie włosów) i poszuka innych przyczyn (zaburzenia endokrynologiczne, łysienie plackowate) - ale to już czarny scenariusz. Niedobry witamin, cynku, selenu... Pomijam działania uboczne leków p.zapalnych - nie wiem co stosowałaś, ale na szybką zmianę pewnie się nie zanosi. Wydaje mi się, że tu leży przyczyna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dziękuję za poradę [img]icons/icon7.gif[/img] i obiecuję że sie do niej grzecznie zastosuję.
pozdrawiam Noa Ps. A czy w moim przypadku stosowanie wszelkiej maści toników z czarnej rzepy, skrzypu i innych mikstur przeciwdziałających wypadaniu włośów ma sens? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tak. Co prawda moją lekarską wierność faktom nie mogę polecać preparatów o nie udowodnionym działaniu (brak badań naukowych), ale warto stosować wszystko, co poprawi krążenie skóry głowy owłosionej. W aptece bez recepty można dostać lek aminexil (nazwę handlową poda Ci aptekarz), dość znany o udowodnionej skuteczności. Lecz nawet on nie hamuje łysienia np męskiego, choć w twoim przypadku będzie bardzo użyteczny. Jest dość drogi. Na miksturach przeciw wypadaniu włosów od wieku robi się majątek. Jeśli nie są drogie, to stosuj preparaty z np. czarnej rzepy. Jednak nie może to być szampon, bo włosy zawsze po myciu trzeba bardzo dokładnie spłukać (niedokładne spłukiwanie to jedna z przyczyn łupieżu, alergii kontaktowej) i szampon nie zadziała. Preparaty należy stosować po umyciu i to bardzo regularnie. Pamiętaj, że włosy wyrastają ze skóry i tam należy szukać przyczyny i o skórę, jej odżywienie i zdrowie trzeba zadbać (niestety najskuteczniej od środka a nie przez naskórek). Najważniejsza jest przyczyna. Życzę wytrwałości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Skoro aminexil będzie w Twoim przypadku skutkował, to polecam najtańszy preparat - Piloxidil. Kosztuje ok. 20 zł i w moim przypadku (chociaż nie był tak skomplikowany jak Twój, mi wypadały włosy po dosyć dużym stresie) zadziałał bez pudła. Widziałam teraz ostatnio coś w podobnej cenie, ale większą butlę. Coś niemieckiego, muszę kupić i sprawdzę skład.
Niestety, wszystkie te środki działają dopiero po jakimś czasie (min. 1,5 miesiąca). Ale naprawdę warto się przemóc i nie zapominać o codziennej (2x) aplikacji. Tym bardziej, że trwa to krócej niż mycie zębów, płyn nie ma praktycznie zapachu, nie przetłuszcza włosów. A po dwóch miesiącach wypadały mi może 2 włosy dziennie (mam wrażenie, że to jakieś 100x mniej niż przed kuracją, chociaż mogę przesadzać [img]icons/icon7.gif[/img] ). Niestety, jest też wada. Gdy tylko przestały mi wypadać włosy, zaprzestałam kuracji. I po kilku miesiacach (kolejny b. duży stres, ostatnie dwa lata były trochę ciężkie) znowu zaczęły mi wypadać włosy. I znacznie dłużej musiałam stosować Piloxidi, żeby znowu przestały wypadać [img]icons/icon9.gif[/img] - jakieś 2-2,5 miesiąca. Ale znowu zadziałało. Dlatego naprawdę warto. Od razu zmienia się samopoczucie. Gdybym tylko taka systematyczna była przy stosowaniu innych rzeczy. Miałabym szczupłe nogi, ważyłabym mniej i była o 10 cm wyższa [img]icons/icon7.gif[/img] [img]icons/icon7.gif[/img]. Życzę powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
wj napisał(a):
> Tak. Co prawda moją lekarską wierność faktom nie mogę polecać preparatów o nie udowodnionym działaniu (brak badań naukowych), ale warto stosować wszystko, co poprawi krążenie skóry głowy owłosionej. W aptece bez recepty można dostać lek aminexil (nazwę handlową poda Ci aptekarz), dość znany o udowodnionej skuteczności. Aminexil czyli ampułki Dercos Vichy. Dużo lepiej udokumentowaną skuteczność przy wypadaniu włosów ma miniksidil. Jest on w takich preparatach jak: Regaine (najdroższy, nie ma sensu przepłacac), Loxon, Piloxidil. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja słyszałam, że minoksidil to odpowiednik aminexilu - źle słyszałam? W ogóle traktuje je jako jedno i dlatego polecałam najtańszy z grupy Piloxidil (tym bardziej, że ma bardzo przyjazny aplikator w porównaniu z trochę droższym Loxonem).
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dzięki wam wizażowa bando za wsparcie naukowe i moralne!Nie spodziewałam się aż tylu porad!
Spróbuję pilidoxilu (kusząca cena + dużu o nim mówi sie na wizażowym forum), popędzę do lekarza no i sie dowitaminuję. pozdrawiam i xxx Noa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mgiełka napisał(a):
> Ja słyszałam, że minoksidil to odpowiednik aminexilu - źle słyszałam? W ogóle traktuje je jako jedno (...) Aminexil i minoxidil to dwie różne substancje. Tylko minoxidil daje udowodnione naukowo efekty. Aminexil (ampułki Dercos) to patent Vuichy i tylko oni go badali- oczywiście wyszło icm, że działa, ale ja wolę bardziej obiektywne badania. Minoxidil jest silniejszy (i tańszy, chyba że kupujemy Regaine). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.