|
|
#391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?
Cytat:
W zeszłym roku w maju byłam na weselu u kuzynki narzeczonego (ta sama sala co my). Para młoda siedziała z rodzicami i babcią. Babcia czuła się trochę samotnie, wiadomo pary młodej praktycznie nie ma przy stole.. rodzice też gdzieś wybyli. Tak się zastanawiamy czy nie lepiej będzie jak przy naszym stole będą siedzieli świadkowie z osobami towarzyszącymi a rodzice obok w osobnym stole. |
|
|
|
|
|
#392 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zastanawiałam się czy nie wymieszać rodzin ale sama nie wiem czy to dobry pomysł. Napewno babcie posadzimy z babciami i straszymi wujkami i ciotkami. Osoby w wieku 20-25 razem. Osoby w wieku od 26-35 również razem. Chcieliśmy też posadzić młodzież w osobnych stołach 13-17 lat ale mój kuzyn chce żeby jego syn siedział z nimi i teraz nie wiem czy to nie będzie takie wiesz głupie, z drugiej strony każdy w tym wieku chce siedzieć sam (z tego co pytałam) ale już nie wiem...Też nie chce popełnić żadnej gafy i chcę żeby każdy z gości był zadowolony. ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Chyba zrobię tak, że rodzice razem z chrzestnymi będą siedzieć przy osobnym stole albo zapytam się z kim chcieliby siedzieć. Babcie i dziadkowie oczywiście z dala od głośników razem, no i później resztę też jakoś się fajnie posadzi, narazie jeszcze nie wiem kto konkretnie przyjdzie a kto nie... |
|
|
|
|
|
#394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myslimy, zeby rodzicow i 5 naszych dziadkow usadzic razem, wujostwo razem, znajomych naszych tez jakos razem tylko wymieszac troche, zeby grupki sie nie porobily, no i kuzynow razem, ale wmieszanych w znajomych raczej. Choc tego ostateniego nie jestem taka pewna.Co do mlodzierzy 13-17, to wiadomo ze lepiej sie beda bawic bez nadzoru rodzicow, ale skoro nie chcesz urazic kuzyna, to mozesz ich po prostu usadzic przy stole obok. Mlody bedzie sie czul swobodniej, a Twoj kuzyn bedzie mial na niego oko
|
|
|
|
|
|
#395 |
|
Rozeznanie
|
Chętnie się podzielę doświadczeniem:
U nas były winietki- uważam ze naprawdę nie ma co zdawać się na "bieg po stołki". U nas nawet przez "babcie i ciocie" zostało to dobrze przyjęte. Wiadomo ze pewnie tak będzie, ze komuś nie do końca miejsce bezie pasować. Ale tego sie nie uniknei tez i przez "bieg po stołki". A dzięki winietkom każdy, widząc swoje imię i nazwisko, czuje się osobiście oczekiwany. U nas było kilka stołów: "honorowy"- my, rodzice i swiadkowie z parami "starsza rodzina"- ciocie, wujkowie, chrzestni i nielicznie zaproszeni znajomi rodziców- i z mojej strony i ze strony TŻ, usadzeni w taki sposób, ze generalnei mieli wszyscy "swoich" wokół, ale niektórzy mieli po jednej stronie swoich a po drugiej "obcych"- byłą okazja się trochę zintegrować i wszyscy byli zadowoleni, nawet słyszałam ze super ludzi poznali. ten stolik był najbliżej parkietu i naszego stolika potem "młodsza rodzina - nasi kuzyni i rodzenstwo, na podobnej zasadzie usadzeni przyjaciele- nasi znajomi sie poznali, ci którzy nei znali sie wczesneij, dzieciaki- dzieci zawsze sobie poradzą. )I z tego wszystkiego zrobiłabym tylko jedna zmianę-oddaliła stolik dzieci i przybliżyła do nas stolik znajomych,ale w sumie było naprawde dobrze. |
|
|
|
|
#396 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#397 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie- akurat u nas nei do pomyślenia było zeby było inaczej, ale byłam na takimw esel, gdzie z młodymi siedzieli sami młodzi. Ale powiem szczerze, ze jakoś mi się wydaje ze naturalne jest ze osoby najbardziej zaangażowane siedzą razem i mi jakoś pasuje wyróżnić rodziców w ten dzień. w końcu zazwyczaj oni sa współgospodarzami. A świadków sie po prostu potrzebuje przy sobie
|
|
|
|
|
#398 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie racja Ehh .. Dobrze, ze jeszcze jest sporo czasu, zeby to wszystko ustalic
|
|
|
|
|
|
#399 |
|
Wtajemniczenie
|
jeszcze pomyślę nad tym usadzaniem
|
|
|
|
|
#400 |
|
Rozeznanie
|
My nieco inaczej będziemy usadzać gości. Koło nas będą świadkowie oraz najbliżsi przyjaciele. Nieco dalej reszta "młodych"- przyjaciół i kuzynostwa. W dalszej części sali starsza część rodziny i przyjaciół. Oczywiście będziemy usadzać tak, żeby każdy miał koło siebie kogoś kogo zna. Nie będziemy mieszać rodzin dlatego, że większość osób będzie chciała "nadrobić zaległości" z dawno niewidzianą rodziną, a gdybyśmy wymieszali rodziny- to poznaliby się, pogadali, rozeszli w swoje strony i pewnie większość z nich już się nigdy nie spotka. U brata narzeczonego na weselu tak było i zdało egzamin
.
|
|
#401 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#402 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na większości wesel, na których byłam młodzi siedzą koło pary młodej. I nikt tego nie uważa za jakieś faux pas. Jest to decyzja nie tylko nasza, ale i rodziców.
|
|
|
#403 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też uważam, że rodzina powinna siedzieć bliżej a znajomi i przyjaciele dalej
![]() Zależy też jaką masz rodzinę, ale moim zdaniem rodzina powinna siedzieć bliżej nas..żeby nie poczuli się urażeni. ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- ale dalej nie wiem czy rodzice mają z nami siedzieć czy nie... moja mama stwierdziła, że lepiej żeby siedzieli obok przy stole, bo i tak większość czasu nas nie będzie, zaś teściowa chce siedzieć z nami - w internecie wyczytałam, że przy stole pary młodej nikt nie powinien siedzieć do siebie plecami i że powinno być wolne miejsce przy tym stole, gdyby ewentualnie goście chcieli się dosiąść i porozmawiać... mam dylemat, pomóżcie, co o tym sądzicie...??? |
|
|
|
|
#404 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#405 |
|
Rozeznanie
|
U nas tak jest jak piszesz - przy stole młodych siedzi się tylko po jednej stronie- frontem do sali. Ale teraz ustawienia stołów są tak rożne ze rożnie to bywa z usadzeniem np. przy okrągłym stoliku nie posadzisz wszystkich po jednej stronie
Ale rzeczywiście, my tez tak mieliśmy, ze nikt nie siedział po drugiej tronie stołu- w sumie to jest głownie chyba po to, żeby wszyscy nas mogli widzieć.
|
|
|
|
|
#406 |
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie... najlepiej będzie porozmawiać jeszcze raz z teściową i zobaczę co powie, jak będzie się upierać przy swoim to będą siedzieć z nami
|
|
|
|
|
#407 |
|
Zakorzenienie
|
My zrezygnowaliśmy z usadzania gości. Jednak jest to trudne, szczególnie jesli chodzi o młodzież. Mamy ludzi w zróżnicowanym wieku, od 17 do 25 lat. Trochę głupio usadzać ich razem, a żeby usadzić ich jakoś razem, to znów za mało odób jak na jeden stoli, bo wyjdzie po 6 osób do stolika. A jesli chodzi o starszych, to wychodziło nam po 18, 20 osób do stolika. Więc pozostawilismy to do wyboru gości. Będą siedzieć tam gdzie chcą i z kim chcą.
|
|
|
|
|
#408 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#409 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#410 |
|
Rozeznanie
|
Oj dla mnie też kiedyś zabrakło miejsca koło reszty znajomych i nie było mi zbyt miło. Musieliśmy pozsuwać krzesła, a i tak siedziałam prawie na rogu. A to rzucanie się na krzesła... Układanie winietek tak aby się nikt z gości nie obraził nie jest łatwe. U znajomych nawet rodzina się przy takich ustaleniach mało nie pokłóciła. Ale i tak uważam, że warto podjąć ten trud
.
|
|
#411 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zdecydowałam się na tradycyjną podkowę. Świadkowie, rodzice, dziadkowie będą koło nas przy frontalnym stole, a dalej jak leci, chrześni, wujostwo, etc.
Nie będziemy mieszać rodzin i tak się zintegrują, a przynajmniej moja liczna rodzina będzie miała okazję nadrobić zaległości. Rodzina TŻta jest mała, więc w ich przedłużeniu usadzimy znajomych, żeby boki podkowy były w miarę równe. Stolik dla dzieci byłby fajny i sama najlepiej wspominam te wesela, na których mogłam siedzieć z "młodzieżą", ale u nas będą praktycznie zupełne maluszki i tylko kilka sztuk 6-13 lat. Jestem zdania, że winietki to idealne rozwiązanie, bo pozwolą uniknąć bitwy o miejsca. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, żebym miała problem z usadzeniem gości, moja rodzina się lubi, u TŻta też nie ma jakichś wojen. Jedynie usadzenie znajomych przemyślimy dogłębnie, bo praktycznie nie znają się między sobą, więc musimy wyczuć, kto komu przypadnie do gustu.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-03-22 o 22:16 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#412 |
|
na drugie mam Irena
|
byłam na weselu z winietkami, pewnie para młoda słyszała o samych superlatywach no bo co im powiedziec, ale miedzy gośćmi tylko szeptano o wymuszonym towarzystwie
sądzicie że bieg do krzeseł jest zły a chodzenie po sali szukanie swojej małej karteczki z nazwiskiem ok ja tam wolę aby każdy sam zdecydował gdzie i z kim chce sie bawić na weselu
|
|
#413 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak dla mnie winietki, ale naprawde trzeba to mądrze rozplanować, jak jest dużo gości zrobić plansze, albo na początku stolików wypisać kto przy jakim stoliku. Ład i porządek przede wszystkim. A częśc gości i tak będzie niezadowolona, tak jest chyba zawsze ;/
|
|
|
#414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w rodzinie wszyscy się lubią, u TŻta podobnie, więc to nie problem ich usadzić, a znajomych razem. Poza tym wesele nie jest statyczną imprezą i to, że ktoś siedzi dalej od kogoś, nie znaczy, że nie ma możliwości przysiąść się i porozmawiać. Dwa posty temu deklarowałam klasyczną podkowę, ale zmieniam jednak na okrągłe stoły ustawione w szachownicę. My ze świadkami przy klasycznym podłużnym na szczycie.
|
|
|
#415 |
|
Raczkowanie
|
Na weselach na których byłam było właśnie tak, że państwo młodzi na środku, potem świadkowie, rodzice, dziadkowie i po stronie panny młodej jej rodzina, a po stronie pana młodego jego rodzina...jak dla mnie taki podział jest bez sensu(że dwie rodzinki osobno siedzą). U mnie każdy usiądzie gdzie będzie chciał i gdzie będzie mu się podobało (dla nas będą już miejsca przygotowane). Świadkową będę musiała mieć pod ręką
ale rodzinki się pomieszają pewnie zresztą to będzie kameralne wesele, ale na pewno nie zabraknie dobrej zabawy
|
|
#416 |
|
Raczkowanie
|
Byłam z narzeczonym na weselu w zeszłym roku gdzie każdy miał przypisane miejsce. Jak dla mnie tragedia. Siedzieliśmy z ciotką narzeczonego i małżeństwem z dwójką małych dzieci. Stoliki były okrągłe. Ciotka marudziła non stop, że jedzenie nie takie, że dla niej zbyt elegancko, nawet, że muzyka za głośna. Dzieci krzyczały, ciągle czegoś chciały. Gdyby nie fakt, że po jakimś czasie ludzie zaczęli się mieszac, łączyc stoliki, przesiadac się to wyszlibyśmy z wesela bardzo szybko. Dlatego po tym weselu stałam się wielką przeciwniczką usadzania gości. Niech każdy dobiera sobie towarzystwo jak chce.
|
|
#417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#418 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo możliwe, ale wolę unikac takich sytuacji na naszym ślubie. Poza tym po co mam się głowic kto z kim i gdzie ma siedziec?
|
|
#419 |
|
Zadomowienie
|
Ja tam wole sie 'poglowic', zeby ludzi, ktorzy nie znaja innych nie wyladowali wlasnie przy takich 'ciotkach', tylko w towarzystwie ludzi, w odpowiednim wieku i z podobnymi zainteresowaniami, poczuciem humoru.
|
|
|
|
|
#420 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam kiedyś na takim weselu,my młodzi,studenci,a obok nas same małżeństwa(starsze) z dziećmi albo kobieta w ciązy,do tego zero wyluzowania.Było starsznie,prawie w ogóle nie byliśmy za stołem.Co prawda ja byłam jako osoba towarzysząca,a kawaler był wyjątkowo nietowarzyski
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.

.
ale rodzinki się pomieszają pewnie