|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2462 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#2463 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale zastanawia mnie po ci tam to ,, Zdążyć przed panem Bogiem" bo jakoś żadnej rozmowy z Bogiem tam nie kojarzę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2464 |
Raczkowanie
|
Czy w bibliografii przy każdej pozycji konieczny jest nr ISBN? Nie mogę go nigdzie znaleźć, a przeczytałam gdzieś, że stare książki mogą go nie mieć, moja jest z 1958 roku, więc to prawdopodobne, ale może po prostu źle szukam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2467 |
Raczkowanie
|
[1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;2587773 5]Też mam taki temat :P
Ale zastanawia mnie po ci tam to ,, Zdążyć przed panem Bogiem" bo jakoś żadnej rozmowy z Bogiem tam nie kojarzę. ![]() Moja polonistka podsunęła taki pomysł.W książce Edelman opowiada,że stara się jako kardiolog 'wydrzeć'(uratować)życie każdego pacjenta i prowadzi przez to pewną grę z Panem Bogiem,jakby próbował wyrównać rachunki za zagładę dokonaną na narodzie żydowskim(chodzi o to,że Bóg się temu nie sprzeciwił).A Ty jaką dobrałaś literaturę do tego tematu? ![]()
#2468 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2469 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() musisz się kierować jakimiś kryteriami w doborze utworów tak, żeby np. przedstawić różne postawy wobec Boga, czyli wybrać bohaterów, którzy się od niego odwracają, mają postawę oskarżycielską, ale też takich, którzy przy nim trwają, wielbią itd., żeby pokazać ten motyw z różnych stron |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Raczkowanie
|
Cześć,
![]() Mam mały problem z tezą... nie wiem czy na 100% pasuje do mojej prezentacji Temat : Inny-obcy. Problem tolerancji w ujęciu literackim. Omów zagadnienie analizując przyczyny wyobcowania bohaterów. Książki które wybrałam : Heban, Mendel Gdański, Janko Muzykant, Malowany Ptak, Brzydkie kaczątko. Teza : Wyobcowanie przyczyną nietolerancji. ![]() Pomocy.
![]() |
#2471 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mam odwołac sie do 4-5 przykładów, myślałam o prometeuszu, adamie i ewie w raju i ich grzechu, makbecie, zbrodni i karze Macie może gdzieś wzór jak napisać bibliografię do pracy ( nie mam pojęcia jak to w ogóle ma wyglądać), musze oddać ją do 4 kwietnia a u nauczyciela nie możemy sie dowiedziec jak to ma wyglądać, nie odpowiada nam na takie pytanie EDIT: znalazłam już wzór ![]()
20.09.2014r. ![]() Edytowane przez Kwaśna truskawka Czas edycji: 2011-03-24 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2472 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja też go mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2473 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2474 |
Raczkowanie
|
Witam Moje Kochane i proszę o pomoc..
Mój temat prezentacji brzmi następująco : Konsekwencje przekraczania granic przez bohaterów literackich. Omów temat odwołując się do utworów z różnych epok. I tak..Mój problem polega na tym, że kompletnie nie wiem co mam wziąć do literatury przedmiotu..z podmiotem nie mam problemu, wybrałam sobie cztery książki no ale ten przedmiot..jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc. Musze bibliografie musze oddac do czwartku..
#2475 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
Raczkowanie
|
wiec mam Przypowieść o Hiobie, Zbrodnie i kare, Granice i Makbeta a dokładnie Lady Makbet.
Poki co mam tylko słownik a w nim wytłumaczenie słowa ,,Granica'' może macie jakieś pomysły ? byłabym wdzieczna za jakąkolwiek podpowiedź..
#2477 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() dałam nauczycielowi bibliografię do sprawdzenia na co on że wiele osób ma ten temat i te same lektury, powiedział żeby je zmienić. Moje pytanie: czy nauczyciele jak się znudzą tym samym tematem to mogą mnie nie przepuścić czy tylko dadzą mniej pkt? I czy warto zmieniać lektury gdy już zaczęłam się przygotowywać z moich? Bibliografia do końca marca:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2478 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2479 |
Raczkowanie
|
a ja mam pytanie.. jak mozna sformulowac teze w temacie motywy autobiograficzne w literaturze. omow ich funkcje na wybranych przykladach ?
utwory: ,,inny swiat" , ,,treny'' , ,,przedwiosnie"
#2480 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() Nauczyciele zwykli straszyć nas, żeby nie wpisywać całych książek tylko fragmenty ich, żeby nie było tak, że zostaniemy zapytani z treści całej książki, nie pamiętam tylko czy odnosi się to też do literatury przedmiotu, ale chyba tak. Chcę wpisać "Historię piękna" Umberto Ecco i nie wiem czego mogę się spodziewać. I czy do każdej omawianej książki/reprodukcji muszę mieć opracowanie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2481 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lepiej mieć opracowanie do każdego omawianego dzieła, czy nawet jakiś artykuł, ale do niektórych niestety trudno cokolwiek znaleźć. Wydaje mi się, że jeśli to jakaś pozycja spoza kanonu, której faktycznie nie zostały poświęcone żadne badania lub to jedyne z omawianych przez Ciebie podmiotów, do którego nie masz opracowania, to nie masz się czym martwic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2482 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Wtajemniczenie
|
Hej
Dziewczyny mam problem z wpisaniem 2 książek do literatury przedmiotu. A są to : Przewodnik po lekturach "Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej Obie te książki są samym opracowaniem i np. w przypadku pierwszej to jest to opracowanie tylko książki Zofii Nałkowskiej "Granica". I nie wiem czy mogę ją tak zapisać: Nałkowska Zofia Granica [w ![]() A w przypadku drugiej książki to : Nad Niemnem red. Wiesława Zagańczyk, WSiP, Warszawa 1988 A na okładce tej książki q lewym górnym rogu jest napisane -Biblioteka Analiz Literackich, poniżej mniej więcej na środku jest napisane -Krystyna i Lech Kujawscy, poniżej- "Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej W książce nie ma ani słowa o tych Kujawskich...
![]() |
#2484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2485 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
![]()
#2486 |
Raczkowanie
|
Mam trochę problemów z zebraniem literatury podmiotu do mojej pracy maturalnej.
Temat: "Inni" w literaturze i filmie. Analizując odpowiednie przykłady, przedstaw wizerunki bohaterów innych, np. z powodu narodowości, wyznawanej religii, orientacji seksualnej, koloru skóry. Planuję (chociaż to już powinnam wiedzieć! należy oddać bibliografię do 4 kwietnia) wziąć książkę "Zielona Mila" (jednak zastanawiam się, o jakiej 'inności' bohatera mogłabym pisać), "Poczwarka" Terakowskiej (o dziecku z zespołem Downa), "Lot nad kukułczym gniazdem" (a tutaj, o jakiej inności mowa?) , "Zbrodnia i kara" (tak samo) no i filmy: "Malena" oraz "Filadelfia". Nie wiem jak powiązać to wszystko ze sobą, gdyż należy postawić tezę, tutaj pojawia się mój drugi problem. Może macie jakiś pomysł na inną książkę, na tezę, o czym szukać w literaturze PRZEDMIOTU? Jakiekolwiek wskazówki będą przydatne, jeśli któraś mogłaby mi pomóc, podpowiedzieć.
http://www.mojeciuchy.pl/u/kamilab/ lub http://szafa.pl/profil/kamila27b Zobacz, być może któryś z moich ciuszków Ci się spodoba. W swoich ofertach posiadam głównie NOWE ubrania, torby,kurtki. ZAPRASZAM! Edytowane przez kamila27b Czas edycji: 2011-03-29 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Raczkowanie
|
Tematem mojej prezentacji jest "Holocaust w literaturze i filmie. Omów na wybranych przykładach" i mam mały problem. Wybrałam:
Pięć lat kacetu, Grzesiuka Zdążyć przed Panem Bogiem, Krall Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku, Ligockiej Komiks Maus, Spiegelmana i dwa filmy: Listę Schindlera i Życie jest piękne. Ale musze coś wyrzucić - nie ma szans, abym zmieściła się w tych 15min. Najmniej odpowiada mi reportaż Krall, ale czy mogę mieć prezentacje bez żadnej lektury? No i czy u Grzesiuka powinnam poruszyć konkretny temat Żydów czy mogę mieć sam opis obozów i sposoby przetrwania w nich? Chciałam też wspomnieć o homoseksualistach i domach publicznych, myślicie, że komisja nie potraktuje tego jako zejście z tematu Holocaustu?
![]() |
#2488 |
Raczkowanie
|
Witam, przyszłam z wieeelkim problemem ;<
może któraś z Was miała temat motywu balu w prezentacji maturalnej? jeśli tak, to co użyłyście w literaturze przedmiotu? błagam to pilne ;< |
![]() ![]() |
![]() |
#2489 |
Przyczajenie
|
Witam. Mam problem z napisaniem ramowego planu wypowiedzi. Mój temat to: Orientalizm w literaturze i sztuce. Dobrałam do tego Giaura, sonety krymskie, ojca zadżumionych + obrazy. Nie mam pojęcia jak ma to wyglądać i od czego zacząć. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
|
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Raczkowanie
|
potrzebuję jakiejś pozycji do literatury przedmioty, do obrazu Rembrandta Powrót syna marnotrawnego. czy jest ktoś w stanie mi pomóc? nie wiem gdzie tego szukać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.