Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-21, 19:49   #2461
Kieara
Raczkowanie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez elf01 Pokaż wiadomość
"Różne realizacje motywu zbrodni i kary w literaturze. Porównaj je, analizując wybrane utwory." - ma może któraś z was taki temat ? Jakie lektury dobrałyście ?
witam, ja mam dość podobny temat ( motyw winy i kary) ja w prezentacji wykorzystam cz2 dziadow, zbrodnie i kare, makbeta i prometeusza. napisz do mnie jak ci idzie, mozemy sie wzajemnie wspomoc
Kieara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-21, 20:11   #2462
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kieara Pokaż wiadomość
Witam,
ja wybrałam temat: motyw winy i kary w literaturze.
Chce wykorzystac makbeta, dziady cz.2, zbrodnie i kare oraz prometeusza.
ale nie wiem jak polaczyc to wszystko w jedna calosc. bo nie wystarczy tylko po kolei opisac na kazdym przykladzie wine i kare kogos, a jakos to polaczyc. ktos ma jakies pomysly?
PS: przepraszam, cos sie zamotalam, ale wierze. ze zrozumiecie
Warto skupić się na motywach które kierowały ludźmi, dlaczego popełnili zbrodnię, jakie były tego skutki, czy żałowali, co chcieli zrobić po dokonaniu zbrodni, jak żyć, ujawnić się czy zataić to przed światem, jakie były reakcje innych po tym jak się dowiedzieli?
Stary 2011-03-21, 20:50   #2463
75ddc484932d6abe74127785cb7415263f83996c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sardynka007 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, mam temat "Poetyckie rozmowy z bogiem.Przedstaw temat na przykładzie literatury z różnych epok"myślałam o 'Rozmowie mistrza polikarpa ze śmiercią','Trenach'/'Hymnie'Kochanowskiego,'D ziadach cz.III'Mickiewicza,'Zdąży ć przed Panem Bogiem'H.Krall.Co o tym myslicie?dziękuję za wszelkie sugestie
Też mam taki temat :P
Ale zastanawia mnie po ci tam to ,, Zdążyć przed panem Bogiem" bo jakoś żadnej rozmowy z Bogiem tam nie kojarzę.
75ddc484932d6abe74127785cb7415263f83996c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 10:48   #2464
Angry
Raczkowanie

Czy w bibliografii przy każdej pozycji konieczny jest nr ISBN? Nie mogę go nigdzie znaleźć, a przeczytałam gdzieś, że stare książki mogą go nie mieć, moja jest z 1958 roku, więc to prawdopodobne, ale może po prostu źle szukam
Angry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 12:28   #2465
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Angry Pokaż wiadomość
Czy w bibliografii przy każdej pozycji konieczny jest nr ISBN? Nie mogę go nigdzie znaleźć, a przeczytałam gdzieś, że stare książki mogą go nie mieć, moja jest z 1958 roku, więc to prawdopodobne, ale może po prostu źle szukam
mam ten sam problem. mam stare wydanie "Historii literatury francuskiej" PWN i nie ma tego ISBN. a polonistki jeszcze nie pytałam, bo ciągle zapominam
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 14:00   #2466
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
mam ten sam problem. mam stare wydanie "Historii literatury francuskiej" PWN i nie ma tego ISBN. a polonistki jeszcze nie pytałam, bo ciągle zapominam
ISBN jest w książkach wydanych po 1985 roku.
Więc jak macie starsze książki to nie wpisujecie bo nie ma co.
Stary 2011-03-22, 15:51   #2467
sardynka007
Raczkowanie

[1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;2587773 5]Też mam taki temat :P
Ale zastanawia mnie po ci tam to ,, Zdążyć przed panem Bogiem" bo jakoś żadnej rozmowy z Bogiem tam nie kojarzę. [/QUOTE]
Moja polonistka podsunęła taki pomysł.W książce Edelman opowiada,że stara się jako kardiolog 'wydrzeć'(uratować)życie każdego pacjenta i prowadzi przez to pewną grę z Panem Bogiem,jakby próbował wyrównać rachunki za zagładę dokonaną na narodzie żydowskim(chodzi o to,że Bóg się temu nie sprzeciwił).A Ty jaką dobrałaś literaturę do tego tematu?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-22, 15:58   #2468
Konto usunięte

Cytat:
Moja polonistka podsunęła taki pomysł.W książce Edelman opowiada,że stara się jako kardiolog 'wydrzeć'(uratować)życie każdego pacjenta i prowadzi przez to pewną grę z Panem Bogiem,jakby próbował wyrównać rachunki za zagładę dokonaną na narodzie żydowskim(chodzi o to,że Bóg się temu nie sprzeciwił).A Ty jaką dobrałaś literaturę do tego tematu?
,Ja mam księge Hioba, Bogurodzicę, ,,Czego chcesz od nas , Panie ...? "Kochanowskiego, ,,Smutno mi Boże" Słowackiego i ,,Suplikacje"Twardowskieg o.
Stary 2011-03-22, 17:54   #2469
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
mnie by tu pasowało tez "Dies irae" Kasprowicza

musisz się kierować jakimiś kryteriami w doborze utworów tak, żeby np. przedstawić różne postawy wobec Boga, czyli wybrać bohaterów, którzy się od niego odwracają, mają postawę oskarżycielską, ale też takich, którzy przy nim trwają, wielbią itd., żeby pokazać ten motyw z różnych stron
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 13:04   #2470
Aubrey17
Raczkowanie

Cześć,
Mam mały problem z tezą... nie wiem czy na 100% pasuje do mojej prezentacji
Temat : Inny-obcy. Problem tolerancji w ujęciu literackim. Omów zagadnienie analizując przyczyny wyobcowania bohaterów.
Książki które wybrałam : Heban, Mendel Gdański, Janko Muzykant, Malowany Ptak, Brzydkie kaczątko.
Teza : Wyobcowanie przyczyną nietolerancji.
Pomocy.

People who didn't need people needed people around to know that they were the kind of people who didn't need people.
-- (Terry Pratchett, Maskerade)
Aubrey17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 16:36   #2471
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kieara Pokaż wiadomość
witam, ja mam dość podobny temat ( motyw winy i kary) ja w prezentacji wykorzystam cz2 dziadow, zbrodnie i kare, makbeta i prometeusza. napisz do mnie jak ci idzie, mozemy sie wzajemnie wspomoc
Hey dziewczyny ja mam bardzo podobny temat (motyw zbrodni i kary)

mam odwołac sie do 4-5 przykładów, myślałam o prometeuszu, adamie i ewie w raju i ich grzechu, makbecie, zbrodni i karze

Macie może gdzieś wzór jak napisać bibliografię do pracy ( nie mam pojęcia jak to w ogóle ma wyglądać), musze oddać ją do 4 kwietnia a u nauczyciela nie możemy sie dowiedziec jak to ma wyglądać, nie odpowiada nam na takie pytanie

EDIT: znalazłam już wzór

Edytowane przez Kwaśna truskawka
Czas edycji: 2011-03-24 o 17:02
Kwaśna truskawka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 17:30   #2472
matura20111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paulinciax07 Pokaż wiadomość
to chyba tylko ja mam taki 'inny' temat: Komiksy jako forma sztuki z pogranicza obrazu i słowa pisanego. Porównaj jego różne odmiany i funkcje na wybranych przykładach.
mam bibliografie, ale samej prezentacji jeszcze nie napisałam.

Ja też go mam . Wybrałem go, tak naprawde niezastanawiając sie nad tym (komiks, rysowanie- hobby) no i teraz męcze się żeby jakoś to w bibliografi do kupy poskładać. Jakie wybrałaś komiksy ?
matura20111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 19:16   #2473
yasminuuum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aubrey17 Pokaż wiadomość
Cześć,
Mam mały problem z tezą... nie wiem czy na 100% pasuje do mojej prezentacji
Temat : Inny-obcy. Problem tolerancji w ujęciu literackim. Omów zagadnienie analizując przyczyny wyobcowania bohaterów.
Książki które wybrałam : Heban, Mendel Gdański, Janko Muzykant, Malowany Ptak, Brzydkie kaczątko.
Teza : Wyobcowanie przyczyną nietolerancji.
Pomocy.
Jak dla mnie Janko Muzykant i Brzydkie kaczątko to nie są utwory na poziomie licealnym i na Twoim miejscu wybrałabym coś innego.

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Cześć dziewczyny, mam temat "Poetyckie rozmowy z bogiem.Przedstaw temat na przykładzie literatury z różnych epok"myślałam o 'Rozmowie mistrza polikarpa ze śmiercią','Trenach'/'Hymnie'Kochanowskiego,'D ziadach cz.III'Mickiewicza,'Zdąży ć przed Panem Bogiem'H.Krall.Co o tym myslicie?dziękuję za wszelkie sugestie
Wzięłabym pod uwage jeszcze poezję ks. Twardowskiego oraz A. Bursa "Modlitwa dziękczynna z wymówką" jako coś na zasadzie kontrastu. W internecie jest dużo opracowań także nie będziesz miała z tym dużo roboty

wymień się ze mną ciuchem >klik<

handmade blog
yasminuuum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 17:00   #2474
truskawa9915
Raczkowanie

Witam Moje Kochane i proszę o pomoc..
Mój temat prezentacji brzmi następująco : Konsekwencje przekraczania granic przez bohaterów literackich. Omów temat odwołując się do utworów z różnych epok. I tak..Mój problem polega na tym, że kompletnie nie wiem co mam wziąć do literatury przedmiotu..z podmiotem nie mam problemu, wybrałam sobie cztery książki no ale ten przedmiot..jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc. Musze bibliografie musze oddac do czwartku..
Stary 2011-03-28, 17:05   #2475
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 17:31   #2476
truskawa9915
Raczkowanie

wiec mam Przypowieść o Hiobie, Zbrodnie i kare, Granice i Makbeta a dokładnie Lady Makbet.

Poki co mam tylko słownik a w nim wytłumaczenie słowa ,,Granica''
może macie jakieś pomysły ? byłabym wdzieczna za jakąkolwiek podpowiedź..
Stary 2011-03-28, 18:43   #2477
Aanulka008
Przyczajenie

Hej mam pytanie odnośnie matury z polskiego, wytłumaczę w skrócie:
dałam nauczycielowi bibliografię do sprawdzenia na co on że wiele osób ma ten temat i te same lektury, powiedział żeby je zmienić. Moje pytanie: czy nauczyciele jak się znudzą tym samym tematem to mogą mnie nie przepuścić czy tylko dadzą mniej pkt? I czy warto zmieniać lektury gdy już zaczęłam się przygotowywać z moich? Bibliografia do końca marca:/
Aanulka008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:54   #2478
Angry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aanulka008 Pokaż wiadomość
dałam nauczycielowi bibliografię do sprawdzenia na co on że wiele osób ma ten temat i te same lektury, powiedział żeby je zmienić. Moje pytanie: czy nauczyciele jak się znudzą tym samym tematem to mogą mnie nie przepuścić czy tylko dadzą mniej pkt? I czy warto zmieniać lektury gdy już zaczęłam się przygotowywać z moich? Bibliografia do końca marca:/
Nie dajmy się zwariować, jeżeli poprawnie go zrealizujesz to nie mają prawa Cię oblać. O ile prezentację piszesz sama nie masz się czego obawiać, gorzej jeśli ściągałaś choćby fragmenty z jakichś popularnych stron, wtedy inni mogą mieć to samo i będzie podejrzenie o plagiat. Ale zazwyczaj komisje nie są bardzo czepialskie, ta ustna matura nie jest na tyle istotna, żeby chciało im się wszystkim utrudniać życie.
Stary 2011-03-28, 18:55   #2479
Maarjorie
Raczkowanie

GG do Maarjorie

a ja mam pytanie.. jak mozna sformulowac teze w temacie motywy autobiograficzne w literaturze. omow ich funkcje na wybranych przykladach ?

utwory: ,,inny swiat" , ,,treny'' , ,,przedwiosnie"

16.10.2010
Maarjorie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 21:13   #2480
Kloe
Zadomowienie

Witajcie mam pytanie dotyczące literatury przedmiotu.
Nauczyciele zwykli straszyć nas, żeby nie wpisywać całych książek tylko fragmenty ich, żeby nie było tak, że zostaniemy zapytani z treści całej książki, nie pamiętam tylko czy odnosi się to też do literatury przedmiotu, ale chyba tak. Chcę wpisać "Historię piękna" Umberto Ecco i nie wiem czego mogę się spodziewać. I czy do każdej omawianej książki/reprodukcji muszę mieć opracowanie?
Kloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 21:47   #2481
Angry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kloe Pokaż wiadomość
Witajcie mam pytanie dotyczące literatury przedmiotu.
Nauczyciele zwykli straszyć nas, żeby nie wpisywać całych książek tylko fragmenty ich, żeby nie było tak, że zostaniemy zapytani z treści całej książki, nie pamiętam tylko czy odnosi się to też do literatury przedmiotu, ale chyba tak. Chcę wpisać "Historię piękna" Umberto Ecco i nie wiem czego mogę się spodziewać.
Do lit. przedmiotu też , jeżeli nie korzystasz z całej książki lepiej to zaznaczyć, zwłaszcza, jeśli jest gruba. Równie dobrze mogą Cię w ogóle nie zapytać o zawarte w niej pozycje, jak i nieźle z nich przemaglować, to zależy.
Cytat:
Napisane przez Kloe Pokaż wiadomość
I czy do każdej omawianej książki/reprodukcji muszę mieć opracowanie?
Lepiej mieć opracowanie do każdego omawianego dzieła, czy nawet jakiś artykuł, ale do niektórych niestety trudno cokolwiek znaleźć. Wydaje mi się, że jeśli to jakaś pozycja spoza kanonu, której faktycznie nie zostały poświęcone żadne badania lub to jedyne z omawianych przez Ciebie podmiotów, do którego nie masz opracowania, to nie masz się czym martwic.
Stary 2011-03-28, 21:51   #2482
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aanulka008 Pokaż wiadomość
dostaniecie po prostu inne tematy. Swoją drogą mogłaś wybrać inne lektury...
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 15:40   #2483
asia665
Wtajemniczenie

Hej
Dziewczyny mam problem z wpisaniem 2 książek do literatury przedmiotu.
A są to :
Przewodnik po lekturach
"Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej
Obie te książki są samym opracowaniem i np. w przypadku pierwszej to jest to opracowanie tylko książki Zofii Nałkowskiej "Granica". I nie wiem czy mogę ją tak zapisać:
Nałkowska Zofia Granica [w Przewodnik po lekturach, red. Piotr Kuncewicz,Dom Wydawniczy "Jota" Warszawa 1990

A w przypadku drugiej książki to :
Nad Niemnem red. Wiesława Zagańczyk, WSiP, Warszawa 1988

A na okładce tej książki q lewym górnym rogu jest napisane -Biblioteka Analiz Literackich, poniżej mniej więcej na środku jest napisane -Krystyna i Lech Kujawscy, poniżej- "Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej

W książce nie ma ani słowa o tych Kujawskich...

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-29, 15:50   #2484
Angry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Hej
Dziewczyny mam problem z wpisaniem 2 książek do literatury przedmiotu.
A są to :
Przewodnik po lekturach
"Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej
Obie te książki są samym opracowaniem i np. w przypadku pierwszej to jest to opracowanie tylko książki Zofii Nałkowskiej "Granica". I nie wiem czy mogę ją tak zapisać:
Nałkowska Zofia Granica [w Przewodnik po lekturach, red. Piotr Kuncewicz,Dom Wydawniczy "Jota" Warszawa 1990

A w przypadku drugiej książki to :
Nad Niemnem red. Wiesława Zagańczyk, WSiP, Warszawa 1988

A na okładce tej książki q lewym górnym rogu jest napisane -Biblioteka Analiz Literackich, poniżej mniej więcej na środku jest napisane -Krystyna i Lech Kujawscy, poniżej- "Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej

W książce nie ma ani słowa o tych Kujawskich...
Raczej dobrze je zapisałaś, polecam ten link w celu upewnienia się, jest wszystko przejrzyście wytłumaczone. W przypadku prac zbiorowych jeśli jest wyszczególniony redaktor to chyba wystarczy.
Stary 2011-03-29, 16:10   #2485
asia665
Wtajemniczenie

Dziękuję

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:00   #2486
kamila27b
Raczkowanie

Mam trochę problemów z zebraniem literatury podmiotu do mojej pracy maturalnej.

Temat: "Inni" w literaturze i filmie. Analizując odpowiednie przykłady, przedstaw wizerunki bohaterów innych, np. z powodu narodowości, wyznawanej religii, orientacji seksualnej, koloru skóry.

Planuję (chociaż to już powinnam wiedzieć! należy oddać bibliografię do 4 kwietnia) wziąć książkę "Zielona Mila" (jednak zastanawiam się, o jakiej 'inności' bohatera mogłabym pisać), "Poczwarka" Terakowskiej (o dziecku z zespołem Downa), "Lot nad kukułczym gniazdem" (a tutaj, o jakiej inności mowa?) , "Zbrodnia i kara" (tak samo) no i filmy: "Malena" oraz "Filadelfia".

Nie wiem jak powiązać to wszystko ze sobą, gdyż należy postawić tezę, tutaj pojawia się mój drugi problem.

Może macie jakiś pomysł na inną książkę, na tezę, o czym szukać w literaturze PRZEDMIOTU? Jakiekolwiek wskazówki będą przydatne, jeśli któraś mogłaby mi pomóc, podpowiedzieć.

http://www.mojeciuchy.pl/u/kamilab/

lub

http://szafa.pl/profil/kamila27b

Zobacz, być może któryś z moich ciuszków Ci się spodoba.
W swoich ofertach posiadam głównie NOWE
ubrania, torby,kurtki.

ZAPRASZAM!

Edytowane przez kamila27b
Czas edycji: 2011-03-29 o 21:12
kamila27b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-31, 12:57   #2487
elinka92
Raczkowanie

Tematem mojej prezentacji jest "Holocaust w literaturze i filmie. Omów na wybranych przykładach" i mam mały problem. Wybrałam:
Pięć lat kacetu, Grzesiuka
Zdążyć przed Panem Bogiem, Krall
Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku, Ligockiej
Komiks Maus, Spiegelmana
i dwa filmy: Listę Schindlera i Życie jest piękne.
Ale musze coś wyrzucić - nie ma szans, abym zmieściła się w tych 15min. Najmniej odpowiada mi reportaż Krall, ale czy mogę mieć prezentacje bez żadnej lektury? No i czy u Grzesiuka powinnam poruszyć konkretny temat Żydów czy mogę mieć sam opis obozów i sposoby przetrwania w nich? Chciałam też wspomnieć o homoseksualistach i domach publicznych, myślicie, że komisja nie potraktuje tego jako zejście z tematu Holocaustu?

"Zupełnie inaczej jest jeśli masz kogoś, kto Cię kocha.
to Ci daje setki powodów aby żyć"

elinka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-31, 16:47   #2488
dobranoooc
Raczkowanie

GG do dobranoooc

Witam, przyszłam z wieeelkim problemem ;<
może któraś z Was miała temat motywu balu w prezentacji maturalnej?
jeśli tak, to co użyłyście w literaturze przedmiotu?
błagam to pilne ;<
dobranoooc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-02, 16:48   #2489
Chester910
Przyczajenie

Witam. Mam problem z napisaniem ramowego planu wypowiedzi. Mój temat to: Orientalizm w literaturze i sztuce. Dobrałam do tego Giaura, sonety krymskie, ojca zadżumionych + obrazy. Nie mam pojęcia jak ma to wyglądać i od czego zacząć. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Chester910 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 08:19   #2490
cecyli
Raczkowanie

potrzebuję jakiejś pozycji do literatury przedmioty, do obrazu Rembrandta Powrót syna marnotrawnego. czy jest ktoś w stanie mi pomóc? nie wiem gdzie tego szukać.
cecyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości