|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
alergia i łuszczyca
Witam!
Mam dwa problemy, w których potzebuję pomocy. 1) alergia: do ponad roku składam nieregularne wizyty u pani dermatolog z powodu łuszczącej się, zaczerwienionej skóry często z bardzo drobnymi krostkami. Diagnoza -alergia, leczenie -maści i tabletki na alergie, po których objawy znikają. Pytam p. dermatolog o testy skórne, miano IG lub inne badania które pozwoliłyby znaleźć przyczynę a w konsekwencji zapobiegać i np. odczulać... odpowiedź zawsze ta sama "oj na ileż to rzeczy może pani być uczulona, jakie ja mam pani zrobić testy?". A słuszałam, że alergie powinno sie leczyć, w moim przypadku leczone są tylko objawy. 2) łuszczyca ?: z kolejnym problemem wybrałam się już do innego lekarza. Na wewnęcznej stronie nadgarstków pojawiły się zaczerwienione placki a na jednym łokciu łuszcząca się skóra, i na paznokciach u rąk pojawiły się białe punkciki, wgłębienia. Dostałam krem (Elocom) i tabletki na alergie - pomogło na zmiany skórne (na łokciu zniknęły a na nadgarstkach powoli jaśnieją)paznokcie bez zmian. Na kontroli dowiedziałam sie, że wszystko dobrze i, że chyba nie jest to łuszczyca bo nie było łusek na skórze. A moje paznokcie !! Ratunku czy ja nie mam szczęścia do lekarzy?? Proszę o pomoc. (Jestem z Gdyni)
![]() |
#2 |
Rzabbocop
|
Re: alergia i łuszczyca
Też jestem alergikiem. Mam alergię wziewną, kontaktową i pokarmową na wiele rzeczy.
A badania w skrócie wyglądają tak: * Najpierw mierzy się IGE, żeby ustalić czy to napewno jest alergia * Dopiero potem wykonuje się testy Jednorazowo można zrobić test chyba na ok 40 alergenów. Juz po jednych takich testach wiele spraw się wyjaśnia. Stanowczo domagaj się skierowania na IGE!!! Nie widzę sensu w leczeniu bez postawienia diagnozy. Może się okazać, że to np. nie alergia i co wtedy? Życzę ci cierpliwości i konsekwencji w domaganiu się swoich praw. Pozdrawiam cieplutko rzabba |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ewo za odpowiedź, w takim razie udam się do "mojej" p.dermatolog z bardzo stanowczą prośbą o skierowanie na badanie IGE... coż a jak to nie pomoże to pozostaje mi jeszcze prywatna służba zdrowia (choć tu obawiam się trochę o swój portfel)
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Koniecznie odwiedź alergologa. Z pewnością inaczej spojrzy na problem, niż dermatolog, rozszerzy diagnostykę. Niestety raczej będziesz musiała odwiedzić prywatny gabinet. W Trójmieście ich nie brak, z pewnością znajdziesz lekarza z doświadczeniem. Możesz mieć np. alergię pokarmową z objawami skórnymi i leczenie zewnętrzne nie pomoże. Testy są konieczne, natomiast z odczulaniem to już nie taka prosta sprawa. W przypadku bardzo silnej alergii na jeden alergen jest wskazane ale często alergia jest złożona i odczulanie jest trudne, lub nawet praktycznie nie do przeprowadzenia.
Łuszczyca jest dość powszechną chorobą skóry często leczoną przez dermatologów i jeśli zostanie właściwie rozpoznana jej leczenie, choć z różnym skutkiem przebiega raczej typowo. Niestety konieczny jest dobry dermatolog (może DermArt?). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.