Młode Mamy z Lublina - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-28, 19:25   #421
simpatica
Zakorzenienie

Dot.: Młode Mamy z Lublina

no witajcie mamuśki,
coś znowu pustką zawiewa na watku
~~
jak tam Gosia - przeszło Ci troszkę?
~~
Dziewczyny pamiętacie tą Zuzannę co jej się sam telewizor włączał i miała ojca czy tam teścia po sześciu (chyba) zawałach? Potem ją zbanowali bo sie okazało że ma ileś tam kont z jednego IP i wiecie co, teraz znowu powróciła na inny wątek mamusiowy na którym sie udzielam (bo tam też był jej klon) także wcale sie nie zdziwię jeśli i do nas wróci w skórze jakiejś mamusi

Edytowane przez simpatica
Czas edycji: 2011-03-28 o 19:37
simpatica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 11:43   #422
jesienna_noc
Raczkowanie

Ja przez dwa lata byłam na forum dzieci wrześniowo-październikowych 09, najpierw było otwarte potem zamknięte, udzielałam sie raz na jakis czas a potem miałam dłuższą przerwę bo nie miałam dostępu do komputera i niestety wyrzucono w tym czasie z forum te osoby które za mało piszą, m in i mnie bo okazało się że na forum grasował jakiś troll i to pod różnymi nickami więc chyba dla bezpieczeństwa dziewczyny zrobiły tam czystkę, może to była ta sama osoba bo podobno pisała na wielu forach.
Nareszcie nadeszła prawdziwa wiosna, czas już pomyć okna i czekać na święta
jesienna_noc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 12:58   #423
simpatica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jesienna_noc Pokaż wiadomość
dokładnie dzisiaj jest naprawdę ślicznie - no może z wyjątkiem wiatru ale co tam! pierw nawet widziałam osę albo pszczołę nie wiem, za szybko leciała
~~
hop hop a gdzie Wy Mamusie się podziewacie?

Stary 2011-03-30, 16:21   #424
entertete
Rozeznanie

a na spacerku, a w okna to bym małża wkręciła
entertete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 23:41   #425
magdalm
Raczkowanie

Cytat:
Och dziewczyny nie przypominajcie mi o tych oknach;(
Pred zimą nie umyłam, bo w ciąży byłam, a teraz z małym nigdy nic nie wiadomo, kiedy się obudzi... A widok taki rozmazany ehhh
magdalm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 07:51   #426
simpatica
Zakorzenienie

ja okna przecieram co jakiś czas ale przed świętami to będę musiała umyć porządnie, włącznie z ramami A Tż mi pomoże jak Olę gdzieś w tym czasie weźmie taj jak np dzisiaj - właśnie pojechali na cały dzień do teściów

Stary 2011-04-01, 07:47   #427
entertete
Rozeznanie

W zeszłym roku mi się upiekło całkiem, bo ciąża, małż umył, w tym roku chyba się podzielimy, bo tak naprawdę żadne z nas tego nie cierpi.

ale wczoraj była super pogoda, oby coraz więcej takich dni

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-01, 07:51   #428
magdalm
Raczkowanie

Mój mały jest jeszcze na piersi, więc na tak długo się z nim rozstać nie mogę. A nawet jeśli go wyślę na spacer z mężem i tak nie zdążę wszystkiego obgonić

Kochane mam gorącą prośbę! Polećcie mi jakąś przychodnię, gdzie osobno przyjmowane są dzieci i dorośli, albo w ogóle same dzieci i osobno dzieci chore i zdrowe, bo u nas jest masakra! Wczoraj byłam z małym na szczepieniu i wyszła przede mną z gabinetu chora kobitka, a niby tylko dla dzieci i w tych godzinach tylko zdrowe A i tak przyjmują kogo i jak chcą. Dodam jeszcze, że jest jeden korytarz dla wszystkich, więc muszę czekać z dzieckiem obok chorych osób z całej przychodni.

Wiem, wiem, sama tak wybrałam. Ale nie pomyślałam w ciąży, a potem po porodzie okazało się, że w szpitalu muszę podać, a to była jedyna jaką znam. Notabene Familia na Juranda. Głupa myślałam, że to się wybiera już po powrocie do domu i, że jeszcze zdążę... Teraz chcę zmienić w trybie natychmiastowym. Pomijam już motyw namawiania mnie na szczepienia argumentami typu "na dziecko pani szkoda"...
Stary 2011-04-01, 09:22   #429
luby957
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magdalm Pokaż wiadomość
Mój mały jest jeszcze na piersi, więc na tak długo się z nim rozstać nie mogę. A nawet jeśli go wyślę na spacer z mężem i tak nie zdążę wszystkiego obgonić

Kochane mam gorącą prośbę! Polećcie mi jakąś przychodnię, gdzie osobno przyjmowane są dzieci i dorośli, albo w ogóle same dzieci i osobno dzieci chore i zdrowe, bo u nas jest masakra! Wczoraj byłam z małym na szczepieniu i wyszła przede mną z gabinetu chora kobitka, a niby tylko dla dzieci i w tych godzinach tylko zdrowe A i tak przyjmują kogo i jak chcą. Dodam jeszcze, że jest jeden korytarz dla wszystkich, więc muszę czekać z dzieckiem obok chorych osób z całej przychodni.

Wiem, wiem, sama tak wybrałam. Ale nie pomyślałam w ciąży, a potem po porodzie okazało się, że w szpitalu muszę podać, a to była jedyna jaką znam. Notabene Familia na Juranda. Głupa myślałam, że to się wybiera już po powrocie do domu i, że jeszcze zdążę... Teraz chcę zmienić w trybie natychmiastowym. Pomijam już motyw namawiania mnie na szczepienia argumentami typu "na dziecko pani szkoda"...
wiem coś o tym sama jestem zapisana do tej przychodni i to tylko dlatego że jest najbliżej... no ale na szczęście nei usłyszałam takiego tekstu jak Ty ze mi na dziecko szkoda bo ja jestem taka że zaraz bym cos powiedziała

a w miare normalnie jest na kaprysowej w przychodni "Alvita" (na czechowie), sa oddzielnie dzieci zdrowe i chore a na piętrze jest dla dorosłych. Jest tyko jeden minus bo w tej samej poczekalni co dzieci chore jest też gabinet zabiegowy także sa i dorosli którzy schodza się na iniekcje albo na pobranie krwi, no i do lekarzy tez czekaja czasami osoby dorosłe ale dzieci mają wtedy pierszeństwo. wiem o tej przychodni bo sama mam tam lekarza rodzinnego.

a co do szczepień to my z TŻ-tem stwiedziliśmy że nie mamy tyle kasy żeby płacic na skojarzone więc robiliśmy normalne refundowane, tylko dodatkowo zaszczepiliśmy na pneumokoki i jakoś mała dała radde i nei miala żadnych skutków ubocznych. a oni sa tacy mądrzy że namawiają na te płatne bo mają sporo kasy od firmy farmaceutycznej jak szczepia tymi skojarzonymi i na dobra sprawe nie chodzi t wcale o dobro dziecka

a co do służby zdrowią to powiem Wam że głupio teraz zrobili że na cały lubnlin jest tylko chyba 3 dyżury nocne. tak jak coś sie dzialo to 5min i byłam juz u lekarza a teraz troche to minie zanim dojade na nałęczowskadosł ownie GŁUPOTA

Edytowane przez luby957
Czas edycji: 2016-03-11 o 16:40
luby957 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 09:58   #430
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Witam
młodą mamą nie jestem ale pozwole sobie wpaść do Was na chwilkę

odnośnie tych nowych nocnych dyżyrów, korzystałyście już może?
ja do tej pory jak coś sie działo to jechałam na Chodźki do Galena i byłam raczej zadowolona, choć czasem młyn tam był wileki. Jak jeździlismy raniutko to wchodzilismy pierwsi bo nikogo nie było. Pediatrzy bardzo fajni, kompententni, zawsze dokladnie zbadali, rozpisali leki.
do tych nowych jakoś nie mam zaufania, przede wszystkim, dlatego że są nowe, powstały nagle, jeszcze nie dawno czytałam, że LunaMed na Naleczowskiej nie do końca jeszcze sfinalizowała umowę najmu z WOMP-em. Dziwny wogole ten konkurs na nocną opiekę a wyniki jeszcze dziwniejsze

co do przychodni lekarza rodzinnego my korzystamy z Bamedu na Piłsudskiego. To mała przychodnia ale bardzo sympatyczna, często nie ma kolejek. Jest oddzielny gabinet dla dzieci zdrowych i chorych oraz gabinet szczepień, niestety wszystko jest na jednym korytarzu: i dorośli chorzy i dzieci...
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 11:48   #431
gosiak0103
Raczkowanie

GG do gosiak0103

Witam Mamusie!

mi w miarę przeszło..... ogromne zakupy czynią cuda

Nasz Olek ma jelitówkę- cały czas się zastanawiam skąd on mógł to złapać i wygląda na to że sama z pracy przyciągnełam
na szczęście szczepiliśmy Małego na rotawirusy- więc obyło się bez szpitala i Olek mógł zostac w domu (jeden stres dla dziecka mniej).
Pediatra powiedział że gdyby nie szczepienie to z automatu kierują na oddział.
My powoli już walkę wygrywamy- chociaż łatwo nie było.
Stary 2011-04-01, 12:56   #432
Stokrotka81
Wtajemniczenie

my tez mamy beznadziejna przychodnie... wspolny korytarz, zdrowe dzieci we srode, a drzwi obok chorzy dorosli... PARANOJA

i jeszcze nigdy jak potrzebuje nie moge sie umowic... teraz na szczepienie umawialam sie 2 tyg temu to na 20 kwietnia PARANOJA

moja 7 tyg Natalka
Natalka 521a.jpgNatalka 576.jpg

powiedzcie czym moge usunac tradzik niemowlecy... bo emolium krem specjalny nie dziala, rumianej pogarsza sprawe, woda tez nic nie daje
Stary 2011-04-01, 20:37   #433
entertete
Rozeznanie

Stokrotka a czy to na pewno trądzik? Nie mówię, że jest inaczej, nie chcę Cię nakręcać, ale zobacz czy nie masz innych obajwów. I nie bój się, bo może u Was jest inaczej, ja tylko chcę się podzielić swoim doświadczeniem A wyglądałoidentycznie. btw niunia śliczna.

Nam wmawiano trądzik, ale pojawiły się też okropne kolki i brzydkie kupy, przeszło po debridacie i nutramigenie (mały miał niewiele ponad miesiąc), diagnoza skaza, potem się okazało przy rozszerzaniu diety, że ma też tendencje do alergicznych reakcji i lekki azs.
Emolium u nas działa, ale sam myślę, że by nic nie dał.

U mnie też namawiali na szczepionki, ale powiedziałam, że są różne opinie na temat tych szczepionek i temat się skończył. Na razie mieliśmy 3 szczepienia i zero reakcji na nie. U nas też wszystko razem, ale mały to cyborg, ma 9 miesięcy prawie i tylko raz miał ponadtygodniowy katar, podcazs gdy my chorowaliśmy kilka razy tej zimy.
Stary 2011-04-01, 20:40   #434
jesienna_noc
Raczkowanie

Gosia - moje dziecko też w ubiegłym tygodniu zaliczyło jelitówkę, obyło się bez szpitala a nie szczepiłam na rota. Słyszałam wiele negatywnych opinii o tej szczepionce podobno wcale nie zapobiega zatruciom bo każdy szczep i tak jest inny. Ogólnie to wydaje mi się że im mniej szczepień tym lepiej
Magda-chodzę do przychodni naZana i jest identycznie, zdrowi i chorzy siedzą w tej samej poczekalni a lekarz ten sam bada naprzemian raz chore dziecko raz zdrowe-niby w innych pokojach ale co z tego i tak przenosi zarazki
Stary 2011-04-02, 08:22   #435
magdalm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka81 Pokaż wiadomość

powiedzcie czym moge usunac tradzik niemowlecy... bo emolium krem specjalny nie dziala, rumianej pogarsza sprawe, woda tez nic nie daje
Ja to przeczekałam po prostu. Przemywałam małemu buzię wodą przegotowaną i tyle. I zauważyłam, że po tłustym kremie było jeszcze gorzej.

Dzięki wielkie za odzew w sprawie przychodni Dziewczynki! Słyszałam, że na Jutrzenki jest osobno, a na pewno są osobne godziny przyjęć na szczepienia, więc może tam się przeniosę. Bo na Czechów to dla mnie za daleko...

Jeśli chodzi o szczepienia, to pediatra u którego byliśmy prywatnie powiedział, że ludzie szczepią na rota, a dzieci i tak mają biegunki. Śmiertelne to nie jest, a w swojej całej karierze odesłał dziecko do szpitala 2 razy. Za to powiedział, żeby szczepić na pneumo i meningokoki, bo to choroby nowożytne. Więc my zamiast rota zaszczepimy meningo, ale jeszcze nie teraz, tylko jak mały skończy roczek pneumo, a dwa meningo, bo na razie zostaję z nim w domu.

Pomijam opinię na temat szczepień w mojej przychodni, gdzie osoba, która nie szczepi to ZŁO. Ale jakoś o menigo nic mi nie mówiły, dopóki sama nie zapytałam. A jak powiedziałam, że nie chcę szczepić na rota, a na pneumo dopiero jak skończy rok, to przedstawiły mi w sposób okrutny wizję mojego dziecka (tu pominę...) i zastosowały technikę, o której już pisałam "szkoda ci na dziecko". W ogóle nie biorą pod uwagę, że kimś może kierować coś innego niż aspekt finansowy. Ja po prostu nie mam do końca przekonania do tych szczepionek. Wydaje mi się, że napędzają to koncerny i to 1 wielki biznes. My nie byliśmy szczepieni i żyjemy. W szpitalu na biegunkę tez nie byłam.

Ale się rozpisałam...

Cieszcie się wiosną
Stary 2011-04-04, 09:55   #436
Stokrotka81
Wtajemniczenie

wiecie co malej wysypka schodzi glupia matka ze mnie...
chcialam przyspieszyc schodzenie wysypki wiec stosowalam emolium i przemywalam rumiankiem...

mama mowi odstaw rumianek moze przez to sie nasila... i juz jest duzo lepiej... wysypki juz nie ma miejscami ma tylko sucha skórke...

za to moj starszy znow nabawil sie kataru boje sie zeby znów natalki nie zarazil a powiedzcie jak nauczyc 2-latka smarkac w chusteczke?? bo mnie juz pomyslow brak
Stary 2011-04-05, 12:10   #437
jesienna_noc
Raczkowanie

Moje dziecko jakos samo się tego nauczyło jak miało roczek, mówiłam dmuchaj noskiem aż załapała o co chodzi
Stary 2011-04-05, 17:45   #438
gosiak0103
Raczkowanie

GG do gosiak0103

A JA TAM JESTEM ZA SZCZEPIENIAMI-
OLKOWI ROBILIŚMY WSZYSTKIE OBOWIĄZKOWE I DODATKOWE SZCZEPIENIA JAKIE SĄ W KALENDARZU

MNIE UCZYLI ŻE, SZCZEPIENIA NIE ZAPOBIEGAJĄ CHOROBIE, A OGRANICZAJĄ DO MINIMUM MOŻLIWOŚC WYSTĄPIENIA POWIKŁAŃ. I JA WYCHĄDZĄC Z TEGO ZAŁOŻENIA UWAŻAM , ŻE JEDANK WARTO... ALE KAŻDY MA PRAWO MIEĆ NA TEN TEMAT SWOJE WŁASNE ZDANIE.

A NASZA JELITÓWKA JAK JUŻ MYSLELIŚMY ŻE PRZESZŁA TO TAK NA PRAWDĘ DOPIERO SIĘ ROZPOCZEŁA... TAK, ŻE SOBOTĘ MIELIŚMY KOSZMARNĄ, MAŁY STRASZNIE WYMIOTOWAŁ I DODEGO DOSZŁA JESZCZE GORACZKA PONAD 39 ST. W NIEDZIELE BYŁO LEPIEJ... DZIŚ JEST JUZ OK JEDYNE CO NAM PO TYM POZOSTAŁO TO, TO ŻE WSUMIE OD CZWARTKU OLEK NIC NIE CHCĘ JEŚC, TYLKO PIJE. LEKARKA NAM MÓWI ZEBY SIĘ NIE MARTWIĆ BO TO NORMALNE... NO ALE ŁATWO POWIEDZIEĆ ŻEBY SIĘ NIE MARTWIĆ ( JA TO Z TYCH MAMUSI BARDZIEJ PANIKUJĄCYCH)
NO DOBRA ROZPISAŁAM SIĘ A TERAZ CZAS WRACAĆ DO PRACY...DZIŚ ZNOWU DYZUR DO 20
Stary 2011-04-05, 21:15   #439
magdalm
Raczkowanie

Stokrotka81 cieszę się, że przechodzi. Tak jak pisałam - u nas też woda i tylko woda okazały się najlepsze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-07, 20:19   #440
luby957
Raczkowanie

za tydzień mała idzie z TŻ i troche sie boje jak sobei poradzi, bo jeszcze nie byl z nia nigdy na basenie
a ja teraz zadko mam na prwde chwile czasu dla siebie bo caraz bardziej gonia mnei terminy i zaczynają znowu sie jakies glupie zaiczenia na uczelni;/
ehhh...
mam nadzieje ze niedlugo juz to sie skonczy bo inaczej to chyba szybko sie wypale;/

Edytowane przez luby957
Stary 2011-04-13, 21:24   #441
molly5
Przyczajenie

Witam
Jestem tutaj nowa. Poszukuję chętnej mamy na wspólne spacery z dziećmi, wizyty na placach zabaw, plotki, itp. Mój synek ma 1,5 roku i wydaje mi się, że potrzebuje towarzystwa innych dzieci, a niestety nie nikt z moich znajomych nie ma dzieci w tym wieku.
Pozdrawiam serdecznie
molly5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 13:20   #442
jesienna_noc
Raczkowanie

Witaj Molly
Mamy dzieci w tym samym wieku.A w jakiej części Lublina mieszkasz?
Stary 2011-04-15, 16:42   #443
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:
Gosia - moje dziecko też w ubiegłym tygodniu zaliczyło jelitówkę, obyło się bez szpitala a nie szczepiłam na rota. Słyszałam wiele negatywnych opinii o tej szczepionce podobno wcale nie zapobiega zatruciom bo każdy szczep i tak jest inny. Ogólnie to wydaje mi się że im mniej szczepień tym lepiej
Magda-chodzę do przychodni naZana i jest identycznie, zdrowi i chorzy siedzą w tej samej poczekalni a lekarz ten sam bada naprzemian raz chore dziecko raz zdrowe-niby w innych pokojach ale co z tego i tak przenosi zarazki
dokladnie, ja tez chodze na zana ehhhhhhhh

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-16, 09:01   #444
magdalm
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny! Cisza ostatnio... Ja się zdecydowałam jednak zaszczepić Alka na pneumokoki w tym roku, ale na rota nie szczepię.

Witaj nowa Mamusiu Mój synio jeszcze za malutki na place zabaw, ale jeśli mieszkasz blisko Ułanów, możemy wybrać się na spacer.
Stary 2011-04-16, 09:05   #445
luby957
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez molly5 Pokaż wiadomość
Witam
Jestem tutaj nowa. Poszukuję chętnej mamy na wspólne spacery z dziećmi, wizyty na placach zabaw, plotki, itp. Mój synek ma 1,5 roku i wydaje mi się, że potrzebuje towarzystwa innych dzieci, a niestety nie nikt z moich znajomych nie ma dzieci w tym wieku.
Pozdrawiam serdecznie

witam

Edytowane przez luby957
Stary 2011-04-16, 12:08   #446
molly5
Przyczajenie

My mieszkamy blisko ronda Krwiodawców. Na Ułanów mamy niestety chyba za daleko na spacery, ale do Nadbystrzyckiej przy ładnej pogodzie spokojnie byśmy doszli Teraz jesteśmy poza Lublinem. Wracamy po długim weekendzie, także wtedy jak najbardziej możemy się wybrać na spacer z dzieciakami.
Pozdrawiam serdecznie

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Chociaż jak tak teraz patrzę na mapę to do ul. Ułanów nie jest tak daleko jak myślałam, więc chętnie się przejdziemy na spacer z młodszym kolegą po powrocie do Lublina
molly5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-17, 10:43   #447
magdalm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez molly5 Pokaż wiadomość

Chociaż jak tak teraz patrzę na mapę to do ul. Ułanów nie jest tak daleko jak myślałam, więc chętnie się przejdziemy na spacer z młodszym kolegą po powrocie do Lublina
My najcześciej spacerujemy po wąwozie albo osiedlu LSM, także okolice Zana też zaliczamy
Stary 2011-04-17, 10:54   #448
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalm Pokaż wiadomość
My najcześciej spacerujemy po wąwozie albo osiedlu LSM, także okolice Zana też zaliczamy
my tez

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 11:41   #449
jesienna_noc
Raczkowanie

I my też
całkiem możliwe że gdzieś się mijamy
Stary 2011-04-18, 13:42   #450
nicky_1981
Rozeznanie

Witam, pytam nieśmiało czy mogę się do Was przyłączyć??
Jestem mamą Marysi, małej zaduszki urodzonej 02.11.09.

Przeglądałam watek i widziałam, ze pisałyście o szczęśliwym maluchu, moja Mania od września 2010 tam śmiga.

Pozdrawiam
nicky_1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości