|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2
i juz wiem ze ktos byl lepszy znowu.
ja nawet do rossmana wyslalam i tez nic. ja skonczylam studia i co mi z nich ? Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-04-01 o 16:30 |
|
|
|
#3362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama dzisiaj rozniosłam kolejnych 7 cv i listów motywacyjnych po przedszkolach i właśnie w jednym mi powiedziała dyrektor,że dobrze,że osobiście,bo jej mailami też wysyłają,ale ona nawet nie ma kiedy czytać. A tak zaniosłam osobiście, spojrzała, popytała jakie studia i czy mam doświadczenie z dziećmi, taka mini rozmowa kwalifikacyjna. ![]() Naprawdę jeśli macie okazję (ta sama miejscowość lub pobliska) to roznoście osobiście.
|
|
#3363 |
|
Rozeznanie
|
Melisa a czy Ty masz pedagodiczne?
A ja w ferworze wściekłośc wysłałam własnie chyba z 5 CV teraz mam jeszcze 3 do wyslanie ale ze z listem to musze przystopowac, zeby napisać cos
|
|
|
|
#3364 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dziś na rozmowie. Powiedzieli, że w poniedziałek beda dzwonić do wszystkich i powiadamiać kto przeszedł do etapu 2. A pozniej dzwoniła kolejna Pani i w pon. mam następną rozmowę
|
|
#3365 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem po pedagogice kulturoznawczej i nie mam uprawnień pedagogicznych,więc nie mogę pracować jako wychowawca, ale jako pomoc wychowawcy już tak i właśnie taki cel zawodowy piszę w CV i liście motywacyjnym.
|
#3366 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Po prywatnych firmach też roznosiłam jakieś 2 tygodnie temu, ale cisza
|
|
|
|
|
#3367 |
|
Zadomowienie
|
Opisze Wam moją dzisiejszą historię:
Jestem dziś w PUP, dostaję skierowanie do pracy (fajna oferta, pracownik biurowy, mała kasa, ale lepsze niż nic ), zadowolona dzwonię, żeby się umówić na spotkanie, rozmowa przebiega mniej więcej tak:Ja : Dzień dobry, Magdalena XXX, dzwonię do Pana w sprawie oferty pracy, kiedy moglibyśmy się umówi.... (tu mi przerywa) Pracodawca : (podniesionym głosem) A skąd Pani wogóle jest? J : z Y ![]() P : (drze się do słuchawki) To ja Pani nie zatrudnię, absolutnie!!! ![]() J: (spokojny ton) Nie rozumiem, co ma do tego moje miejsce zamieszkania. To w mojej gestii jest, aby dojechać do pracy na czas, a ja nie widzę w tym żadnego problemu. Posiadam swój samochód, poza tym są pociągi, autobusy, busy... ![]() P : A ile to jest km do S.? ![]() J : 27 km proszę Pana P : No to absolutnie nie, ja chcę tylko kogoś z S. (co nie było oczywiście zgłoszone w PUP) i wogóle, to sobie Pani nie poradzi! J : Rozumiem, choć się z tym nie zgadzam. W takim razie podjadę zaraz do Pana, by wypełnił Pan skierowanie, że nie przyjmie mnie Pan do pracy..... Jadę, szukam, znajduję to pożal się biuro w jakichś starych magazynach. Gość to stary dziad, jakiś taki niedomyty. Informuję po co przyszłam , po czym słyszę rozkazującym tonem "Siadaj! Idę zapalić, bo dość mam już tych rozmów" No to siadam, jak mi "Pan" nakazał, czekam... Po ok 10 minutach wraca i przeprowadza mega ekspresową rekrutację: P: Stan cywilny? J: Panna P: Ilość dzieci? J: Nie posiadam P: Przykro mi,a le sądzę, że sobie Pani nie poradzi, nie posiada Pani wymaganych kwalifikacji... bla, bla bla.... J: (jakbyście nie zauważyły, to dodam: nie zobaczył CV, bo o nie nawet nie zapytał, nie mówiąc byz adał pytanie o doświadczenie zawodowe Ten "typ" chyba szukał kochanki Pojechałam do PUP, przedstawiłam sprawę bardzo obrazowo, okazało się, ze to nie tylko ja miałam takie "przygoy" z tym "Panem" ![]() ![]() zabciajs ja od niedawna mieszkam na wsi i też podobnie robię, bo inaczej to ciężko by było ;/ A u mnie to jeszcze jest taki problem, że z tego zad Edytowane przez advena85 Czas edycji: 2011-04-01 o 17:46 |
|
|
|
#3368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście ja dojazdy mam nie najgorsze. Wiece co zauważyłam.. z tego wszystkiego mało mam ochoty na spotkania z ludźmi, tzn wybieram się zaraz spotkać ze znajomymi, ale już ich tak bardzo nie potrzebuje. Nauczyłam się żyć sama. Czy to dobrze? Po cześci na pewno tak, a po części- zwyczajnie dziczeje.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-04-01 o 17:56 |
|
|
|
|
#3369 |
|
Rozeznanie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;26099578]U mnie w UP mówią od razu, że to tylko staż i nie ma szans na zatrudnienie, ale ja i tak bym chciała chociaż taki staż mieć, żeby móc coś dopisać do CV i trochę kasy zawsze by wpadło
![]() Po prywatnych firmach też roznosiłam jakieś 2 tygodnie temu, ale cisza [/QUOTE]W takim razie proponuję Ci zacząć od tyłu, tzn idź np. do Urzędu Miasta/ Gminy, Starostwa Powiatowego, Komendy Policji itd. idź do osoby zajmującej sie stażem czyli kadrowej lub Burmistrza, Dyrektora działa/ Komendanta itd czyli osób będących najważniejsze w danej instytucji i rozmawiaj z nimi. Zapytaj o możliwość staży w ich jednostce itd. wtedy to Urząd wysyła pismo o staż mówi kogo chce, informuje Ciebie, żebyś poszła do Pani takiej i takie w UP i dostajesz się na staż. To najprostsza droga, zaczynanie od UP jest strata czasu. I najlepiej napisz sobie podanie o staz i do niego załącz CV, i przekaz potem osobie z którą będziesz rozmawiała. Powiem szczerze, że nie znam osoby, która załatwiła staż z UP bedąc tylko w UP. Każdy Urząd ma jakies godziny przyjmowania interesantów zadzwoń umów się z Burmistrzem czy jakims innym Dyrektorem i zapytaj o staż. Jesli beda cos (choc wątpie) mówić o wykształceniu to powiedz, że własnie od października zamierzasz isc na studia takie i takie, a jesli beda pytac czemu jeszcze nie poszlasz (choc watpie) to powiedz, że nie miałas jeszcze sprecyzowanego kierunku. ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- hmm, tez myslalam o tym, bo lubie sie dziecmi zajmowac i dobry kontakt z nimi mam, ale wlasnie nie mam uprawnien, moze jednak tez porozdaje te CV, co mi szkodzi wzasadzie. Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-04-01 o 18:14 |
|
|
|
#3370 |
|
Konto usunięte
|
advena85 Ale wredny typ
Jak poszłam porozmawiać z kierowniczą pewnej restauracji (szukali pracownika jako pomoc kuchenną) gdy mnie tylko zobaczyła powiedziała od razu, że się nie nadaję i zaczęła wymieniniać wszystkie minusy pracy w tej restauracji ![]() kalae U mnie w mieście jest tylko Urząd Miasta i Urząd Skarbowy oraz Urząd Stanu Cywilnego, potem to już tylko Sołectwa. W UM i US byłam się pytać, to mi powiedzieli, że oni się tym nie zajmują i rekrutacja na staż odbywa się za pośrednictwem UP, przy czym oni chcą tylko osoby z wyższym wykształceniem. Do jednego z Sołectw też próbowałam dostać się na staż, ale nic z tego nie wyszło. Będę musiała się przejść jeszcze do Urzędu Stanu Cywilnego, może tam się uda
|
|
|
|
#3371 |
|
Rozeznanie
|
ja mam bardzo negatywny stosunek do urzedu pracy, ogolnie uwazam ze ta jednostke nalezaloby zlikwidowac, bo jej istnienie uwazam za mijajace sie z celem. Kiedys byłam swiadkiem rozmowy w UP jakas osoba sie rejestrowala a pani sie go pyta jakos czemu sie rejestruje, a on zeby miec ubezpieczenie, a ona ale up nie jest od ubezpieczenia ale rejestruje osoby ktore gotowe sa podjac prace hahaha przeciez gydby nie to ze mnie ubezpieczaja to bym sobie glowy nie zawracala ta instytucja i jeżdzeniem na podpisy.
|
|
|
|
#3372 |
|
Rozeznanie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;26100729]advena85 Ale wredny typ
Jak poszłam porozmawiać z kierowniczą pewnej restauracji (szukali pracownika jako pomoc kuchenną) gdy mnie tylko zobaczyła powiedziała od razu, że się nie nadaję i zaczęła wymieniniać wszystkie minusy pracy w tej restauracji ![]() kalae U mnie w mieście jest tylko Urząd Miasta i Urząd Skarbowy oraz Urząd Stanu Cywilnego, potem to już tylko Sołectwa. W UM i US byłam się pytać, to mi powiedzieli, że oni się tym nie zajmują i rekrutacja na staż odbywa się za pośrednictwem UP, przy czym oni chcą tylko osoby z wyższym wykształceniem. Do jednego z Sołectw też próbowałam dostać się na staż, ale nic z tego nie wyszło. Będę musiała się przejść jeszcze do Urzędu Stanu Cywilnego, może tam się uda [/QUOTE]Ale usc podlega chyba urzedowi miasta tzn u mnie w miescie tak jest. |
|
|
|
#3373 |
|
Konto usunięte
|
Tego to nie wiem, patrzałam po siedzibie, USC ma gdzie indziej siedzibę niż UM
Jeżeli masz rację to za dużych możliwości nie mam. U mnie podpisy w UP są co 3 miesiące, więc za często tam jeździć nie muszę i raczej też najpierw dzwonie i pytam się czy są jakieś nowe oferty pracy bądź stażu zanim się tam pojawię
|
|
|
|
#3374 |
|
Zadomowienie
|
karolka1980-80 tylko, że ów jegomość odrzucił mnie ze względu na miejscowość zamieszkania, a nie wygląd ;/ Przeszkadzało mu, że mam do przejechania 27 km
![]() zabciajs nie zamierzam się nim przejmować, ale wkurzyłam się na marnowanie mojego czasu i pieniędzy, bo w bak sobie nie nasikam
|
|
|
|
#3375 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3376 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I w ogóle z tego co napisałaś ("Siadaj"), co to w ogóle było! Zaśmiałabym się w twarz i nie siadała.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2011-04-01 o 19:45 |
||
|
|
|
#3377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3378 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Advena brak słów na takiego durnia ![]() Cytat:
![]() Tym bardziej, że na staż nie ma co liczyć, a oferty, które mają u siebie w gablotkach są też na necie. Karolka u mnie niestety co miesiąc się jeździ złożyć podpis
|
||
|
|
|
#3379 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i wiem jedno sama w UP nie załatwiłabym tego. Na staż tak jak wszyscy inni co byli na stazu dostalam sie gdyz poszlam do burmistrza, on poszedl do kadrowej, to kazala mi isc na drugi dzien do UP, i od poniedzialku zaczelam staz, przyuczenie zawodowe - poszłam do burmistrza i taki sam efekt jw. i prace interwencyjne to juz kierowniczka działu w którym byłam rozmawiała z burmistrzem. Dodam że nie miałam wtedy znajmości z nikim z urzedu. to co pisze, pisze z własnego doswiadczenia a nie z mojego widzi misi. Kolezanka zalatwiala staz w UP powiedzieli jej ze nie bo nie ma pieniedzy, poszla do UM i na stazu byla zaraz. I takich przykładów jest bardzo duzo. W UM potrzebuja taniej siły roboczej, to jest wygodne, a pomiedzy UP a UM zawsze jakies znajomosci sa, wiec jesli Ci UM chce, to na wiosne spokojnie UP ma pieniądze. Ale oczywiscie wymówka o braku pieniędzy jest naprawde idealna Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-04-01 o 21:19 |
|
|
|
|
#3380 |
|
Zakorzenienie
|
Nic nie szkodzi - jeśli już to zyskasz, stracić możesz jedynie czas na ich roznoszenie.
|
#3381 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jeśli jesteście zarejestrowane w UP, a pracowałyście na umowę zlecanie zgłaszałyście to do UP ?
|
#3382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3383 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to jest jeden z zawodów prawniczych a zwykły pracownik sądu nie musi nawet być po prawie ![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ósma beznadziejna hehe ja właśnie niedawno wróciłam z zagranicy...oczywiście w domu nie było gorącego przywitania, tylko pytanie kiedy pójdę do pracy... fakt faktem nie było mnie raptem 2 miesiące, ale liczyłam na odrobinę zrozumienia a, że jestem już w podeszłym wieku, to nikt nie będzie się kwapił mnie zatrudnić..chyba już mogę zapomnieć o pracy w recepcji, albo sekretariacie rodzice gorąco namawiają mnie na ulotki....tak jest super
|
|
#3385 |
|
Raczkowanie
|
Help!
Mam w poniedziałek rozmowę na stanowisko dysponenta w PKO. Z tego co wynalazłam w necie rozmowa taka może się składać z kilku etapów. Pani mi powiedziała żebym zabrała coś do pisania bo będzie test kwalifikacyjny. Czy ktoś z Was ma doświadczenie w takiej rozmowie? Nie wiem czego mogę się spodziewać
|
#3386 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, ze jest konieczność, ale zastanawia mnie czy by doszli do tego gdyby ktoś nie zgłosił?
Ja zgłosiłam mimo, że praca była na parę godzin i niestety musiałam się wyrejestrować, po to, żeby zaraz zarejestrować się znowu Bezsensu maja te przepisy ![]() A czy przy kolejnej rejestracji jest potrzebny jakiś dokument ? Czy wystarczy w karcie wpisać ostatniego pracodawcę ?
|
#3387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mówię mniej więcej tak: "Dzień dobry. Chciałabym się zapytać,czy można zostawić CV na stanowisko pomoc wychowawcy, tak na wszelki wypadek, może akurat jakieś miejsce się zwolni.". Wszędzie mnie miło przyjmowali. Tylko w dwóch miejscach nie przyjęli CV (w tym w pierwszym,do którego zaszłam ;P), ale miło odpowiedziały,że i tak już mają bardzo dużo tych CV i nie mają co z nimi robić. Nikt na mnie krzywo nie popatrzył, nawet kucharki się grzecznie uśmiechały. ![]() Naprawdę nie ma się czego bać - wejść, powiedzieć krótko zwięźle i na temat, z uśmiechem na twarzy.
|
|
#3388 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() z prywatnymi firmami jest gorzej - roznosiłam i tu, i tu - w tych ostatnich często są niezbyt entuzjastyczne reakcje, że tak to delikatnie ujmę czasami człowieka tak traktują, że aż się chce coś chamskiego odpowiedzieć, bo się takim panciom w sekretariacie czy kadrach wydaje, że są nie wiadomo kim ![]() A generalnie dziś znów u mnie nieciekawe samopoczucie - normalnie ostatnio mam taką hustawkę nastrojów, że ciężko nadążyć Jednak kiedy szukanie pracy nie jest jedynym problemem, a obok niego pojawiają się inne, to od razu spada wiara we własne siły, już nie mówię o pozytywnym myśleniu. Dobrze, że już weekend ![]() ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ---------- Cytat:
Co za prostak.
|
||
|
|
|
#3389 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A ich traktowanie petentów... Nawet nie będę się na ten temat rozpisywać, bo po co mam się denerwować... O ofertach pracy nawet już nie wspomnę... Żeby nie było - to są moje obserwacje mojego Urzędu Pracy. Może w innych miastach jest lepiej.... Takie zapyziałe miasto o największym bezrobociu w kujawsko - pomorskim Cytat:
|
|||
|
|
|
#3390 |
|
Zakorzenienie
|
To nie powiem-w Katowicach UP jest na poziomie, jeszcze nigdy nikt mnie nie odprawił z kwitkiem. Co bym się nie pytała to wiedzą i doradzają, są pomocni. A może ja trafiłam na takie odpowiednie do tej pracy osoby.
Natomiast w Gliwicach-pożal się Boże, kłody mi pod nogi dawali, zero ofert pracy i zero staży-a jak się pojawił to nie chcieli mi go dać.
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.

), zadowolona dzwonię, żeby się umówić na spotkanie, rozmowa przebiega mniej więcej tak:

(jakbyście nie zauważyły, to dodam: nie zobaczył CV, bo o nie nawet nie zapytał, nie mówiąc byz adał pytanie o doświadczenie zawodowe
Ten "typ" chyba szukał kochanki