|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
mojej też raz się zdarzyły bobki, i właśnie od tej pory daje jej łyżeczkę wody z rana plus 2 razy herbatkę (ok 30 ml dziennie) i bobków już nie mam ale nadal "ciastolina", może zacznę jej dawać więcej wody Idziemy dzisiaj na pierwszy spacer, w którym dniu wyszłyście pierwszy raz z dzidziusiem?? A na czwartek zaplanowałam pierwszą wizytę u lekarza Juz nie mogę się doczekać, chciałabym się dowiedzieć jak mała przybiera na wadze i czy wszystko z nią OK. ![]() Musze jeszcze jutro się zapisać na te bioderka do ortopedy.
|
|
#812 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe jakbym o swojej córze czytała kochana przy takim jedzeniu mój mały klocuszek waży już prawie 4 kilo czyli w 4 tyg kilo do przodu Cytat:
Iza my wyszłyśmy jak Nadia miała chyba dwa tyg, jest tak pięknie że szkoda z dzieckiem siedzieć w domu, my zaraz jedziemy do parku chorzowskiego Diatoma dzięki my na usg jesteśmy zapisani na 26 maja Nadia będzie miała 11 tyg i zastanawiałam sie czy to nie za późno
![]() Edytowane przez wanilia83 Czas edycji: 2011-04-03 o 12:48 |
||
|
|
|
#813 |
|
Zakorzenienie
|
Czym pielęgnujecie skórę dzieciaczków?
Okazało się, że moje maleństwo ma bardzo suchą skórę, kąpią ją w olejku do kąpieli z Mustela, i smaruje emulsją z Nivea, a rana wygląda jak suchy wiórek ![]() Chyba muszę kupić jutro jakąś apteczną emulsje do smarowania ciałka po kąpieli, ale nie wiem co.
|
#814 |
|
Zakorzenienie
|
My na pierwszy spacer poszliśmy w 13 dniu. Co do pielęgnacji, to syn miał na początku taką łuszczącą się skórę np na stopach, ale parę razy posmarowałam balsamem nivea i przeszło, a poza tym to kąpiemy to tylko w Oilatum i ma ładną skórkę, już nawet nie balsamuję teraz.
|
|
|
|
#815 |
|
Zadomowienie
|
Wanilia ja mam konika i Lilianka zawsze przy nim zasypia albo się uspokaja, tylko w nocy jak włączę to muszę włożyc pod kołdrę bo za głośny!
Iizabelaa ja poszłam na 1 spacer równo w 28 dniu, bo przedtem była słaba pogoda albo wiało. Teraz wychodzimy codziennie.
|
#816 |
|
Rozeznanie
|
izabela my wyszliśmy na pierwszy spacer po dwóch tygodniach
diatoma Alan też miał takie coś w oczku i to kilka dni a później samo znikło. Monti jak to jest okres to faktycznie bardzo szybko ale czytałam, że tak się zdarza Dziewczyny, których dzieciaczki mają ok 4 - 5 tygodni ile przybrały na wadze wasze pociechy? Mój Alanek ma taki apetyt, że przytył już jakieś 1,4 kg a ma 5tygodni i 4dni
Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-03 o 14:46 |
|
|
|
#817 |
|
Zadomowienie
|
diatoma 2 dni to ma obserwuje to jeszcze dzis i w razie W pojde do pediatry
iza 10dni miala Emilka jak bylysmy na pierwszym spacerze wczesniej ją werandowalam raz 10min a drugi raz 15 min potem spacer tylko wtedy chlodniej bylo
|
#818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślałam, że to za szybko, ale położna powiedziała, że to dobrze. A je jak smok nadal
|
|
|
|
|
#819 |
|
Zadomowienie
|
a ja sie pożale ze jesteśmy same z Emilka bo tż wrocil do pracy i wyjechal do Niemiec wraca dopiero 15.04 tuz przed chrztem malej (17.04)
![]() ![]()
http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png Edytowane przez Ewelqa1985 Czas edycji: 2011-04-03 o 16:19 |
|
|
|
#820 |
|
Wtajemniczenie
|
hej, wpadam na chwilkę wkleić Wam smsa od Eirene:
leżę na przedporodowej rozwarcie nadal na 1 cm rozkręca się coś tam skurcze bolą jak cholera i tak co 10 minut mniej więcej i są takie na 90 procent, a podczas porodu ponoć są tak do 120... Na razie mam czekać aż się rozkręci samo... I jak będę miała 5cm to mogę już wskakiwać do wanny ![]() Także trzymajcie kciuki żeby szybko poszło także pewnie niedługo do Was dołączy
|
|
|
|
#821 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja biore jeszcze na dodatek 3 razy dziennie zalazo...przez te utrate krwi w jakis duzej dawce co nie ulatwia pojscia do toalety...tragedia ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
Mnie powiedziala ze polog trwa ok 6tygodni. i wtedy krwawisz....i jak sie karmi piersia to okres raczej sie nie pojawia...chyba ze pokarm zanika
|
||
|
|
|
#822 |
|
Zadomowienie
|
eirene trzymam kciuki za Ciebie i Oliwierka
|
#823 |
|
Zadomowienie
|
położna powiedziała żeby poczekac z tym oczkiem i samo powinno się oczyścić. synek ładnie mi spał po spacerku, dopiero niedawno się obudził i po jedzonku nadal drzemie
mam pyt , jak układacie dziecię do snu? na plecach, czy na boku?? ja na boku i podpieram z tyłu poduszką, bo z reguły mu się ulewa. jednak czytałam ze zapobiegając sids , powinno się klaś dzieci na plecach... tylko ja się boję o to ulewanie. zamówiłam w piątek poduszkę klin i takie 2 wałeczki między które kladzie się dziecko zeby mu się nie udało samemu obrócić. chciałam jeszcze zapytać czy kładziecie dzieci na brzuszkach?? podobno to na brzuszek i na kondycję mięśniową dziecka dobrze wpływa. trochę mam cykora, we wtroek wizyta położnej to poprosze zeby mi pokazala jak to robić. trzyrazyi zainwestuj w czopki bo to nieludzkie się tak męczyć biedaku. WOW EIRENE trzymam kciukaski za Was byle szybko poszło!!!
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-03 o 16:17 |
|
|
|
#824 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie!!!
Sliczne macie maluszki Moje dziecie od piatku jest strasznie marudne.....daje ostro mi popalić:/ Na spacerek wyszlismy po 2 tygodniach +2 dni czyli wczoraj i dziś też juz byliśmy i najchętniej ciągle by wisiała na cycu ![]() wczoraj tak sie nalatalam z Mala na rekach że aż mnie znowu szwy zaczęly boleć Dodatkowo niunia dostała jakiejś wysypki na twarzy....nie wiem czy to trądzik niemowlęcy czy cos może zjadlam ![]() Jutro mamy 1 wizyte u pediatry w przychodni i może coś się dowiem, chociaż podobno moja pediatra najmilszą nie jest ( u innej nie ma miejśc już) uwielbiam takie miłe Panie , już czuje jak się z nią dogadam.... co do miesiączki nic mi połozne nie mówiły....a zresztą ze mnie dalej leci... ![]() ile u Was to trwało???? |
|
|
|
#825 |
|
Zadomowienie
|
iweczka u mnie krwawienie trwało ok.8-9 dni i tydzien przerwy i potem jeszcze 2 dni i teraz cisza
wiec nie wiem czy to juz koniec ja jestem po cc nie wiem czy to ma znaczenie duze przy długości krwawienia
|
#827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po cesarce zwykle sie krocej krwawi i nie jest to takie duze jak przy sn |
|
|
|
|
#828 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja tak bezprawnie bo jeszcze w 2packu ale Montii tak moze byc-moja znajoma rodziła prawie ze mna i tez karmila cycem a dostala okres wlasnie po 4tyg. Ja akurat dostalam po 12mies ;-)) Bardzo fajna rzecz ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- To prawda-ja miale krwawienie po cc i bardzo krotki polog-1,5-2tyg max i to bardzo skapy |
|
|
|
|
#829 | |||
|
Zadomowienie
|
młoda po długim spacerku nabrała takiego apetytu że wisi mi przy cycu odkąd wróciliśmy
niedługo będę mieć suty jak w reklamie mentosa ![]() Cytat:
jak smarowaliśmy oliwką to Nadia też była sucha jak wiór odkąd przerzuciliśmy się na lotion z bubchen skórę ma super ![]() Cytat:
biedactwo Cytat:
kochana trzymam kciukasy ![]() diatoma ja kładę spać na boku a jak mała nie śpi to daje ją na brzuszek ja też dalej plamię
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
Eirine trzymam kciukasy.
Wysypki ciag dalszy i z kazda minuta sie pogarsza. Rano pupa byla czysta, po poludniu juz pojawily sie krostki. Latam polekarzach i kazda babka diagnozuje inaczej. Jedna tradzik, druga uczulenie, tzrecia skaza bialkowa. Ofc na kazda "chorobe" dostal inne leki. No i badz tu chlopie madry, ktorej posluchac? Dzieciak dostaje juz wapno, fenistil w kropelkach na uczulenie, masc na tradzik i teraz smaruje go alantanem na skaze, oprocz tego krople na kolki i wit. Kurde maluch nie skonczyl jeszcze 2 miechow, a lekow ma jak stary. W tyg idziemy na szczepienie i ciekawe co powie kolejna lekarka. W kapieli Mati jest spokojniutki. Pozwala sie wymyc, ubrac, wysmarowac czym tam chce tylko czyszczenie noska i mycie buzi to jeszcze tragedia, ale pracujemy nad tym. No i za chusteczke nie chce lezec na brzuszku. Wiem, ze musi i musi sie przyzwyczaic, ale kurcze tak sie napina, buzia purpurowa i krzyk, ze boje sie, ze mu sie cos stanie i ten pepek w koncu mu wyskoczy. Jednak nad tym tez popracujemy. Generalnie maly jest "gorszy" niz dziewczyna, bo musze go przebierac czasem po 5-6 razy, a nawet czesciej tak mu sie ulewa, sika, sra i co tam jeszcze
|
|
|
|
#831 |
|
Zakorzenienie
|
Eirene KCIUKI TRZYMAM! Może już jest po
![]() A nasz mały w końcu z łóżeczka obserwuje karuzelkę, właśnie padł patrząc na nią Ale i tak jakoś mam wyrzuty sumienia, że czasami mu ją włączam, zamiast się z nim samej bawić...
|
|
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
Hej zglaszam sie na odchowalni jako mamuska
![]() Na razie nie bd z duzo pisac, bo chce spedzic troszke czasu z TZtem i mala .Malusia Lenka urodzila sie 2.04.2011 o godz 9.32. Opis na poczekalni . Pierwszy dzien 42 tygodnia . 50cm 3680g sn(vacum)Zalacze zdjecie mojej jednodniowej kruszynki.
|
#833 |
|
Wtajemniczenie
|
a to wiadomość od Eirene
:Dzisiaj o godz. 21.15 przyszedł na świat nasz synek Oliwierek. Ma 3400g i 56 cm. Jesteśmy przeszczęśliwi. ![]() |
|
|
|
#834 |
|
Zakorzenienie
|
Wanilka- muzę taki urok Nadii?
chociaż cały czas mam stres, dziś tak malutko zjadła, ze wciąż rozważamy dokarmienie MM. W czwartek wizyta w szpitalu, to się okaże, jak z jej waga, bo już straciła 300 g Szkoda, ze w szpitalu nie było żadnego doradcy laktacyjnego, codziennie mówiłam, ze coś nie tak z karmieniem, wpisywali w kartę, kazali często przystawiać i tyle. Wypróbowałam już chyba wszystkie pozycje i teraz każde krótkie karmienie kończy się megapłaczem. Tylko wypróżnianie ma normalne i ja nie wiem z czego, przy takim odżywianiu.![]() W ogóle mieliśmy bardzo stresującą jazdę z szpitala do domku, bo jakiś nienormalny koleś zaczął nam zajeżdżać drogę. Cały czas chciał przeganiać nasza taksówkę i wymusić kolizje. W końcu na któryś światłach z rzędu mąż wysiadł i kolesiowi kilak razy walnął w okno, krzycząc, co o nim myśli. Ja ze stresu aż się popłakałam, bo tak się bałam o Nadie Co najlepsze, facet wcale nie był taki młody i jechał z żoną i dziećmi.gratulacje dla Eirene ![]() ja dziś się wreszcie załatwiłam, ale u mnie to była tylko blokada psychiczna, bo sobie ubzdurałam, ze mi szew pęknie, choć on wcale nie dochodzi do strategicznego miejsca. Tez biorę żelazo w zastrzykach plus tabletki, ale nie mam zatwardzeń. Ogólnie goję się dobrze, krwawienie się stabilizuje, bo pierwsze dni to była tragedia, myślę, ze tu pomogło żelazo.
|
#835 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
gratuluję Wam niech się dzidzia zdrowo chowa![]() ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Cytat:
|
|
|
#836 | ||
|
Zadomowienie
|
joker biedny ten twój Mateuszek, i to jest w lekarzach najgorsze że każdy co innego poradzi a ty baw się w zgaduj zgadule co podać małemu
bo przecież wszystkiego naraz mu nie dasz napisz mi czy ty jeszcze podajesz debridat ?? tajka serdeczne gratulacje mała jest rozkosznie owłosiona Cytat:
jeee w końcu gratulujemy mamuśka ![]() w dobrym momencie napisałam przyj ![]() Cytat:
kochana ale mieliście paskudny powrót do domu nie poddawaj się z karmieniem, ja też myślałam że mam mało pokarmu na początku a potem dostałam strasznego nawału i gdyby nie laktator to chyba by mi cycki eksplodowały bo mała strasznie mało jadła
|
|
#837 | |
|
Rozeznanie
|
tajka - Gratulujemy Tobie i witamy cudną Lenkę
Cytat:
Jok3r, hawea - jeśli chodzi o kąpiele lub przemywanie w krochmalu to też myślałam, że to pomoże, ale jak byłam z synem u alergolog pokazałam jej krostki mojej Lenki i powiedziałam, że przemywam krochmalem dostałam opiernicz, bo podobno nie można ze względu na to, iż jak dziecko może mieć skłonności alergiczne to może się w ten sposób uczulić na ziemniaki - byłam w szoku!! Dostałyśmy do smarowania robioną maść z wit. A.
|
|
#838 |
|
Zadomowienie
|
eirene
wracaj do nas szybciutko
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na spacer w 7 dobie, byla piekna pogoda EIRENNE GRATULACJE!! ![]() ![]() kurde dziewczyny nie straszcie ,że to okres heh wanilko dodzwoniłaś się do sigmy?? śliczne wasze dzieciaczki my całe dnie na dworze jesteśmy, pogoda piękna ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Aha Lejdis napiszcie mi prosze jak czyścicie nosek swoim maluszkom? ![]() Ja nie umiem... chciałam odciągnąć fridą - za duże to !!! kupiłam gruszkę- nie ciągnie próbowałam wacikiem nasączonym solą fizjologiczną i też ledwo co wchodzi ,taki malutki ten nosek ![]() a WY jak sobie radzicie?
|
|
#840 |
|
Wtajemniczenie
|
a teraz na porodówce jest Lustereczko
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.

my na usg jesteśmy zapisani na 26 maja Nadia będzie miała 11 tyg i zastanawiałam sie czy to nie za późno

i najchętniej ciągle by wisiała na cycu
niedługo będę mieć suty jak w reklamie mentosa
. 
Szkoda, ze w szpitalu nie było żadnego doradcy laktacyjnego, codziennie mówiłam, ze coś nie tak z karmieniem, wpisywali w kartę, kazali często przystawiać i tyle. Wypróbowałam już chyba wszystkie pozycje i teraz każde krótkie karmienie kończy się megapłaczem.

bo przecież wszystkiego naraz mu nie dasz
- byłam w szoku!! Dostałyśmy do smarowania robioną maść z wit. A.