|
|
#4411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Siemka,
dziewczyny mogłybyście sprawdzić u siebie na pastach, ile zawierają fluorku sodu? Czuję, ze muszę zmienić na taką z większą ilością. Piszcie proszę ilość i markę. W środę idę na pierwszą wizytę do orto! ![]() chiccoo sądzę, ze nie będziesz musiała. Aparat na jeden łuk pozwoli wyprostować zęby w tym łuku. Aparat na oba łuki pozwala na ustawienie prostego zgryzu.
Edytowane przez Zussska Czas edycji: 2011-04-04 o 21:04 |
|
|
|
#4412 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4413 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam podobną wadę. Góra była krzywa a dół prościutki. Po zrobieniu wycisków i zdjęć miałam wskazania do usunięcia dwóch czwórek ale jestem na tyle młoda i mam zdrowe zęby i pani ortodontka powiedziała że spróbujemy wyprostować ząbki bez ich usuwania i po roku będę wiedziała czy muszę je usuwać czy nie. Ja dół aparatu będę miała zakładany mimo tego że moje zęby są proste, ale jak mi się góra wyprostuje to nie będzie się zgrywać z dołem (krzywy zgryz) w razie pytań i wątpliwości pisz z przyjemnością odpowiem na każde pytanie
|
|
#4414 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
takie częste oglądanie przeszło mi może po 2ch miesiącach, ale nadal 2 razy dziennie patrzę :P jem wszystko, gryzę orzechy, spieczony chleb i nic mi nie odpada
|
|
#4415 |
|
Zadomowienie
|
wielkie dzięki za odpowiedź dziewczyny
![]() z tego co mówisz, Aniu, wynika, że będę musiała mieć oba łuki. nie wiem dokładnie na czym polega krzywy zgryz. wiem, że linia między jedynkami górnymi nie jest na równi z linią między jedynkami dolnymi.. to trochę dłuższe oszczędzanie mnie czeka skoro oba łuki będę musiała zakładać ![]() myślicie że warto iść teraz do ortodonty na tą pierwsza wizytę, żeby dowiedzieć się teraz czy muszę oba łuki, czy muszę coś usuwać, czy leczyć, żeby dopiero w wakacje, albo i po wakacjach załozyć aparat? czy to za wcześnie? |
|
|
|
#4416 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
śliczny kolor fajne gumeczki ![]() wszystko przeczytałam chłonę wiedzę ![]() ja idę jutro do dentysty/ki? nawet nie wiem , bo ta, do której chodziłam wcześniej zrobiła specjalizację i już nie leczy zębów. chcę jutro wyleczyć 7mkę, a z resztą muszę poczekać, co orto powie (w piątek ![]() już mi się to dłuży wszystko ![]() ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
, witaj w gronie Najlepiej jakbyś dała foto na zajęcia raczej powinnaś nosić ochraniacze, ktoś Cię uderzy, nawet niechcący i Ci się zamki w wargi od środka wbiją, albo coś Ci się uszkodzi w samym aparacie... http://www.ortodonta.info/aparaty.html tutaj prawie na samym dole strony masz przykłady takich ochraniaczy Cytat:
![]() jeśli dół jest idealny, to nie będziesz miała, ale zwykle dla prawidłowego zgryzu zakłada się górę i dół ja myślę, że warto iść od razu, a potem na spokojnie się przygotować (leczenie, wyrywanie, gojenie ewentualnego rwania)
|
|
|
#4417 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- bolą separatory? Mnie osobiście to bolało. Chyba najgorszy ból, po założeniu aparatu tak nie bolało. Strasznie ciężko się w nich jadło przez 4 dni (serki, jogurty, chleb krojony na 2 mm )
|
|
#4418 |
|
Raczkowanie
|
szoook
Z ŻYCIA WZIĘTE ![]() ![]() byłam na koncercie w sobotę i piłam z butelki oczywiście sok, a tu nagle koleżanka genialnie postanowiła gwałtownie się odwrócic w moim kierunku i przywalic w koniec butelki szklanej łokciem. Nie pytajcie jaką miałam mine :P oczywiście czułam że naruszyła mi zamki na moich górnych jedynkach, pobiegłam szybko do WC i całe szczęście w lusterku okazało się że to nic groźnego. i ma szczęście [koleżanka hihi]
|
|
|
|
#4419 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a mnie orto pytał, co mi się bardziej nie podoba (ja że dół, a on, że i tak najlepiej zrobić oba) Cytat:
Dziewczyny, mam głupie pytanie chyba: nić przed czy po myciu zębów? Kupiłam sobie dzisiaj OralB Essential floss woskowaną, fajna i 50m aż, taka przyjemnie mocno miętowa w porównaniu do Jordana (whitening) i lepiej się przesuwa, tylko te paproszki mnie denerwują (wosk się osypuje)
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-04-04 o 23:27 |
||
|
|
|
#4420 |
|
Raczkowanie
|
Najpierw nić aby usunąć resztki jedzenia a później mycie zębów. Ja posiadam
"Nić Super Floss idealnie nadaje się do czyszczenia aparatów ortodontycznych, mostów i większych przestrzeni międzyzębowych. Jej trzy główne elementy - usztywniony koniec, puszysta część oraz standardowa nić - pomagają uzyskać uczucie maksymalnej świeżości. Cechy produktu + Usztywniony koniec ułatwia wprowadzanie nici pod przęsło mostu lub aparatu ortodontycznego + Puszysta część służy oczyszczaniu miejsc wokół mostów i aparatów oraz większych przestrzeni międzyzębowych + Standardowa nić dentystyczna usuwa płytkę nazębną poniżej linii dziąseł + W pojemniku znajduje się 50 odmierzonych odcinków nitki dla łatwiejszego dozowania + Dostępna w smaku miętowym"
Aparacik góra 24.11.2010 ![]() dół 4.07.2011 RAZEM 15.11.2009 10.10.2010 Edytowane przez ania1317_18 Czas edycji: 2011-04-04 o 23:52 |
|
|
|
#4421 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chyba rzeczywiscie za bardzo przesadzam Postaram sie troche odpuscic z tym ciaglym sprawdzaniem i martwieniem sie o zamki ![]() ![]()
|
|||
|
|
|
#4422 |
|
Raczkowanie
|
Oj, dawno mnie tu nie było! Po wczorajszej wizycie mam fioletowe gumki na górze i turkusowe na dole
No i masakryczne wyciągi. Wcześniejsze przeżyłam bez problemu, teraz mam zakładać aż 4 (po 2 na każdą stronę) i każdy zaczepić o 3 haczyki. Mam takie dwa trójkąciki hehe ale jest dramat, w nocy obudziłam się z takim bolem, że musiałam je zdjąc, bo myślałam, że nie wyrobię! No i trochę załamka, bo nie wiadomo, czy zamkną mi się szpary po wyrwanych zębach (mlecznych - brak zawiązków i te sprawy) no i czy nie będę musiała wstawiać implantów a chciałam tego uniknąć...Aaaa no i dziś mija 11 miesięcy ze złomkiem ![]() A z kim jechałam wczoraj windą do dr Banaszczyk? Ktoś w forum?
Edytowane przez Yoshka88 Czas edycji: 2011-04-05 o 09:19 |
|
|
|
#4423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jak po 11 msc wrażenia u Pani doktor ? Pytam bo ja dopiero początkująca
|
|
#4424 |
|
Raczkowanie
|
Hej, moje pytanie kieruję do byłych aparatek, ale może obecne także coś o tym wiedzą
Otóż niebawem zdejmuję aparat, a ponieważ będzie to tuż przed ważnymi dla mnie uroczystościami to chciałabym się pokazać z prostymi, ale i czystymi oraz białymi ząbkami. I tu pytanie do was. Czy orientujecie się co w zakresie czyszczenia zębów po aparacie zrobi mi ortodonta (poza usuwaniem kleju domyślam się)? Później zdejmowanie kamienia i dalsze czyszczenie u dentysty, to już pewnie na własną rękę. I tu mam kolejne pytanie: po tych wszystkich zabiegach zęby będą prawdopodobnie wrażliwe, a ja od jakiegoś czasu myślę jeszcze nad zastosowaniem pasków wybielających, i to Crest Supreme więc takich dość mocnych. Jak myślicie, czy nie zaszkodzę sobie tym wszystkim bardziej niż pomogę..? Oczywiście zamierzam zachować pełną ostrożność: miękka szczoteczka, pasta Elmex, lakierowanie nadwrażliwych miejsc, paski wybielające tylko raz dziennie itd. Ogółem: jak to jest z czyszczeniem zębów po aparacie?
Edytowane przez goskagb Czas edycji: 2011-04-05 o 13:57 |
|
|
|
#4425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aaaa ja zawsze robilam po umyciu zebow ale terwaz widze ze robilam zle
|
|
#4426 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Blend-a-med pro expert kompleksowa ochrona ![]() szczoteczka interdentalna = szczoteczka do czyszczenia powierzchni międzyzębowych = wyciorek
|
|
|
#4427 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam następujący problem:
Na drucie między moimi jedynkami są takie jakby ciemniejsze plamki. Może wiecie dlaczego? Albo jak to wyczyścić? |
|
|
|
#4428 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4429 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4430 |
|
Przyczajenie
|
Hej mam pytanie. Jak mam 2 niewyleczone zęby (jeden poważniej, bo mi plomba wypadła i tak mi tylko koronka została) to najpierw iść do ortodonty czy do dentysty wyleczyć? to nie będzie głupio jak z takimi lochami bym poszła do orto? o i jak długo czekacie na wizytę do ortodonty?
|
|
|
|
#4431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolejność raczej nie ma znaczenia bo i tak zanim założysz aparat, to musisz wszystko wyleczyć
|
|
|
#4433 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4435 |
|
Zakorzenienie
|
moja orto mnie jutro zabije
![]() dzisiaj rano wstaję i boli mnie ząb przy gryzieniu. idę do lustra a ja mam napuchnięte dziąsło ![]() przy byle dotknięciu boli, jak czyściłam nicią dentystyczną, to kupe krwi leciało, ledwo włożyłam wyciorek + leciała krew jeszcze tak to nie miałam ![]() wypłukałam 'corsodylem' troche zeszła opuchlizna, ale boli jeszcze. jak myślicie, co jeszcze mogę zrobić? orto mnie zabije...
|
|
#4436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4437 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie nie wiem, bo ostatnio znowu mnie 'złapało' mycie co chwila jak tylko jestem w domu, a poza niewiele jem ![]() rodzice pojechali do apteki po coś na to, oby dali coś, co pomoże
|
|
#4438 |
|
Zakorzenienie
|
paulina
auć, biedna buźka , pomogło coś płukanie?ja dzisiaj zrobiłam jednego ząbka, wypełnienie w siódemce, pani stomatolog powiedziała, że zęby są całkiem ok, tylko jeszcze 8mka do robienia (po tej stronie nie mam 6tki więc trzeba wyleczyć tę ósemkę raczej) umówiłam się na 19stego (stówka poszła na plombę :x)wizyta u orto w piątek ze zdjęciami, ciekawe co powie...o ile coś powie...muszę go zasypać pytaniami, bo sam mało rozmowny jakiś co do nici, to znalazłam też info, że przed myciem raczej...
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-04-05 o 22:05 |
|
|
|
#4439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dół robisz, czy góre? ja pamiętam że dołu nie lubiłam, szczególnie z przodu coś robić bo warga taka dziwna potem jest ![]() tak btw. Ty 19 na leczenie zęba, ja na rezonans ![]() tylko pytaj jak Ci nie będzie nic robił moja orto kocha mi robić coś w buzi i jednocześnie gadać do mnie
|
|
|
#4440 |
|
Zakorzenienie
|
ja poszłam najpierw do orto xD chociaż wiedziałam, że mam do leczenia
ale dzięki temu od razu jest zdjęcie i dentystce będzie łatwiej zdiagnozować co też mi się dzieje z tymi zębami i gdzie są dziury bo jest ich trochę ale są ukryte xD już czekam z niecierpliwością bo im szybciej uwinę się z dentystą tym szybciej będę szablozębna
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:31.

góra 30.06.2010

a chciałam tego uniknąć...

ja pamiętam że dołu nie lubiłam, szczególnie z przodu coś robić bo warga taka dziwna potem jest