Koty część II - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-01, 20:28   #2491
agatri
Rozeznanie

Dot.: Koty część II

hej

jest tu temat kastracji więc chciałabym się dowiedzieć czy możecie polecić weta z Wrocławia ? <mam już swojego prowadzącego , ale wiadomo wy macie większe doświadczenia >
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-02, 14:31   #2492
lady opium
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
hej

jest tu temat kastracji więc chciałabym się dowiedzieć czy możecie polecić weta z Wrocławia ? <mam już swojego prowadzącego , ale wiadomo wy macie większe doświadczenia >
Oj, chyba nie ma tu żadnej kociary z Wrocławia Może przeszukaj ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115965, na pewno znajdziesz sporo rekomendacji. Ale skoro masz już sprawdzonego weta to może nie ma sensu zmieniać?

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-02, 14:55   #2493
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lady opium Pokaż wiadomość
Oj, chyba nie ma tu żadnej kociary z Wrocławia Może przeszukaj ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115965, na pewno znajdziesz sporo rekomendacji. Ale skoro masz już sprawdzonego weta to może nie ma sensu zmieniać?
raczej nei zmienię ale zawsze lepiej się zapytać
Stary 2011-04-03, 18:25   #2494
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Melduje się kociara z Wrocka
polecam panią Katarzynę Marszałek z przychodni Arka na ul. Więckowskiego 14 - w pobliżu szpitala na Traugutta. Pani doktor jest rewelacyjna, moja kotka ją lubi i z wzajemnością, naprawdę ma podejście do zwierzaków no i nie zdziera i zawsze coś doradzi, na wszystkie pytania odpowiada. Jestem bardzo zadowolona
Stary 2011-04-03, 20:18   #2495
martuskaa2
Raczkowanie

GG do martuskaa2

Hej,
mam do Was pytanie, ponieważ zauważyłam u mojego kociaka dziwne "coś" na dolnej wardze. Coś podobnego do ludzkiej opryszczki, jest bardzo czerwone i spowodowało lekką opuchliznę. Pytam Was ponieważ do weterynarza mogę iść dopiero w środę, a wolałabym się chociaż mniej więcej upewnić co to może być. Może też spotkałyście się z takim czymś u swojego kociaka?

W życiu zdarzają się chwile gdy jedynym wyjściem jest stracić kontrolę.

martuskaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 22:23   #2496
ekstramocna
BAN stały

Hej jestem nowa na tym podforum...
Kochane, ostatnio przygarnęłam kociczkę z przed bloku. I bardzo się martwię bo z narzeczonym zakochaliśmy się w niej, daliśmy jej nowy dom. Nie byliśmy u weterynarza bo wydawała nam się zdrowa... Teraz jednak się martwię, bo ma suchy nosek, ciągle śpi, ma coś jakby łupież na futerku... Czy to coś poważnego? Czy dojdzie do siebie?
ekstramocna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-04, 07:09   #2497
201610310857
Konto usunięte

Ekstramocna- lećcie do wete :ekhem:
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-04, 07:47   #2498
AzjatSmok
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ekstramocna Pokaż wiadomość
Hej jestem nowa na tym podforum...
Kochane, ostatnio przygarnęłam kociczkę z przed bloku. I bardzo się martwię bo z narzeczonym zakochaliśmy się w niej, daliśmy jej nowy dom. Nie byliśmy u weterynarza bo wydawała nam się zdrowa... Teraz jednak się martwię, bo ma suchy nosek, ciągle śpi, ma coś jakby łupież na futerku... Czy to coś poważnego? Czy dojdzie do siebie?
A mi się wydaje, że niebo jest niebieskie a to tylko złudzenie optyczne :P idźcie do weterynarza kot na pewno nie jest zdrowy skoro tak się zachowuje i te objawy. Jak bierze się kota z podwórka to zawszepowinno się iść z nim do wet przecież on może mieć każdą chorobę a wy go dotykacie głaszczecie o chodzi po całym domu! Trzeba odrobaczyć i zaszczepić takiego kotka przede wszystkim. A weterynarz zbada czy nie ma świerzbu i innych niespodzianek a jak kotka to czy czasem w cięży nie jest teraz jest czas na małe kotki . Szybciutko do weta. Wizyta nie powinna kosztować więcej niż 25 zł. Odrobacznie ok 5 zł szczepionki 40-50zł . tak w przybliżeniu jak źle podaje niech mnie ktoś poprawi.
Stary 2011-04-05, 07:43   #2499
kiciulka23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez AzjatSmok Pokaż wiadomość
Wizyta nie powinna kosztować więcej niż 25 zł. Odrobacznie ok 5 zł szczepionki 40-50zł . tak w przybliżeniu jak źle podaje niech mnie ktoś poprawi.
Ceny się zgadzają przynajmniej w mojej lecznicy, najgorzej jest na początku bo sama mam kociaka z podwórka (jak ją znalazłam to miała 1 dzień i musiałam karmić ją co 2-3 godziny smoczkiem, specjalnym preparatem prawie 2 miesiące (puszka 50zł a zużyłam 4-5puszek)), do tego odrobaczanie (była strasznie zarobaczona aż ją wyginało i weterynarz odrazu powiedział mi że jest mała szansa że maluch przeżyje, ale żyje i ma już ponad 6 miesięcy ), no i do tego szczepionki i sterylizacja (bo to kotka a pies jakoś dziwnie się zachowywał wobec niej,teraz jest już spokój) , ale teraz będzie już lepiej, bo szczepionka raz na rok a odrobaczać powinno się chyba co 4 miesiące ale że mój kiciek nie wychodzi na dwór (mam w domu psa i kot nie boi się psów, a na podwórku mógłby jakiś go zagryźć ) to pewnie 2x do roku ją odrobaczę. A ile radości z posiadania zwierzaka

Edytowane przez kiciulka23
Czas edycji: 2011-04-05 o 07:44
kiciulka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 09:11   #2500
AzjatSmok
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kiciulka23 Pokaż wiadomość
Ceny się zgadzają przynajmniej w mojej lecznicy, najgorzej jest na początku bo sama mam kociaka z podwórka (jak ją znalazłam to miała 1 dzień i musiałam karmić ją co 2-3 godziny smoczkiem, specjalnym preparatem prawie 2 miesiące (puszka 50zł a zużyłam 4-5puszek)), do tego odrobaczanie (była strasznie zarobaczona aż ją wyginało i weterynarz odrazu powiedział mi że jest mała szansa że maluch przeżyje, ale żyje i ma już ponad 6 miesięcy ), no i do tego szczepionki i sterylizacja (bo to kotka a pies jakoś dziwnie się zachowywał wobec niej,teraz jest już spokój) , ale teraz będzie już lepiej, bo szczepionka raz na rok a odrobaczać powinno się chyba co 4 miesiące ale że mój kiciek nie wychodzi na dwór (mam w domu psa i kot nie boi się psów, a na podwórku mógłby jakiś go zagryźć ) to pewnie 2x do roku ją odrobaczę. A ile radości z posiadania zwierzaka
odrobaczanie to tak raz na 6 mieś starczy . Bardzo dobrze zrobiłaś, świetnie się opiekowałaś kotkiem teraz masz super przyjaciela .
Stary 2011-04-05, 14:08   #2501
Kasiulka22
Zakorzenienie

Ja tak ni z gruszki ni z pietruszki napiszę, że gdy byłam u weta odrobaczyć moją kicię pierwszy raz powiedział mi, że jeśli nie wychodząca to co 3 miesiące mam być a jeśli wychodząca to co miesiąc (kicia nie wychodzi). Pierwszy raz się z taką teorią spotkałam. Zapłaciłam 31 zł za środek odrobaczający (nie na insekty) profender czy jakoś tak aplikowany na kark Zamierzam odrobaczać raz na pół roku, no chyba że ktoś mnie oświeci że robię błąd, ale zmieniłam weta (sterylizowałam już gdzie indziej) i tam pani mi powiedziała, że przynajmniej dwa razy do roku odrobaczyć należy

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 15:04   #2502
lady opium
Zadomowienie

Z tego co wiem to powinno się odrobaczać co pół roku koty niewychodzące i co 3 m-ce koty wychodzące/polujące. Przy ostatniej wizycie moja dostała Aniprazol (tabletki).

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 17:08   #2503
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Ja tak ni z gruszki ni z pietruszki napiszę, że gdy byłam u weta odrobaczyć moją kicię pierwszy raz powiedział mi, że jeśli nie wychodząca to co 3 miesiące mam być a jeśli wychodząca to co miesiąc (kicia nie wychodzi). Pierwszy raz się z taką teorią spotkałam. Zapłaciłam 31 zł za środek odrobaczający (nie na insekty) profender czy jakoś tak aplikowany na kark Zamierzam odrobaczać raz na pół roku, no chyba że ktoś mnie oświeci że robię błąd, ale zmieniłam weta (sterylizowałam już gdzie indziej) i tam pani mi powiedziała, że przynajmniej dwa razy do roku odrobaczyć należy
Ja odrobaczam co 3 m-ce. Moje koty też nie wychodzą, ale mam 2 wychodzące psy + kilka-, kilkanaście nieodrobaczanych, nieszczepionych kotów sąsiadki na podwórku . Jak tłumaczyła mi wetka, psy , a nawet ja na podeszwach mogę przynieść jakiś badziew i zarażenie gotowe Wolę profilaktykę, niż leczenie
Odrobaczać muszę za jednym razem i koty, i psy. Koty odrobaczać będę jednak w gabinecie...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 20:58   #2504
agatri
Rozeznanie

hej dzieczyny znowu mam problem mój kot cierpi na zaparcia może nie takei duże bo robi codzinnie ale np. dziziaj jeszcze nie zrobił martwię się , że może wylądować na karmie weterynaryjnej a tego nie chcę , znacie może jakieś domowe jedzonko , które może mu to zredukować ?
Stary 2011-04-06, 21:36   #2505
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
hej dzieczyny znowu mam problem mój kot cierpi na zaparcia może nie takei duże bo robi codzinnie ale np. dziziaj jeszcze nie zrobił martwię się , że może wylądować na karmie weterynaryjnej a tego nie chcę , znacie może jakieś domowe jedzonko , które może mu to zredukować ?
tu jest trochę na ten temat: http://forum.gazeta.pl/forum/w,10264..._ile_.html?v=2
to jeszcze nie tragedia, że nie zrobił... jak nie zrobi przez 2-3 dni to się martw

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-07, 07:23   #2506
201610310857
Konto usunięte

Ja mojemu do karmy suchej dodaje zawsze garstkę Royal Canin Fibra
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 16:37   #2507
jiuna
Wtajemniczenie

witajcie kocie mamy

wczoraj kicia moich rodziców urodziła 3 śliczne kłębuszki

i jeden z nich jest mój

oszalałam i pół dnia przeglądam kuwety, zabawki, szczotki, karmy itd
już nie mogę się doczekać aż podrośnie i będzie u mnie

a jak myślicie po jakim czasie mogę go wziąć od jego mamy?
jiuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 20:15   #2508
agatri
Rozeznanie

zrobił qpę ja jest taka nadopiekuńcza mama
Stary 2011-04-08, 01:56   #2509
agusia_i_tygrys
Przyczajenie

Witam
niedawno przygarnęłam kocurka. Zostal znaleziony na stacji benzynowej a do mnie trafił z ogłoszenia ponad miesiąc temu. U weterynarza oczywiscie bylam na poczatku żeby go przebadac, zaszczepić i odrobaczyć. Na oko weterynarza ma ok 4 mcy. Wyleczyłam go z kociego kataru, potem dawalam cos na wzmocnienie ale jest troche delikatny - wczoraj uchylilam okno na trochę w dzien to mi kichal. Z tym że w zasadzie nie to chciałam. Wszystko może byłoby ok, gdyby nie to że dziś na pościeli stwierdzilam jakas wydzieline. Poczatkowo myslalam że to wymiociny albo że mu się ulało ale nie. Niestety zwial mi i nie wiem z ktorej dziurki mu sie cos popuscilo. Ogólnie to wyglądało jak mokra plama z czyms beżowym. Pierwszy raz go zobaczyłam jak sie to stało ale sądząc po śladach to robił już wcześniej. Jak te miejsca na pościeli wącha to potem łapka chce to zasypać. Być może to zupełnie normalne ale przyznaje ze lekko mnie wkurza bo pościel miałam założoną raptem kilka dni i już poszła do prania. Co to może być? czy wszystko z nim jest ok? może on mi zwyczajnie złośliwie sika? chociaż na sikanie tego chyba jakos by za malo było.
Zetknęliście się już z czymś takim?
pozdrawiam
agusia_i_tygrys jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-08, 08:55   #2510
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Ja odrobaczam co 3 m-ce. Moje koty też nie wychodzą, ale mam 2 wychodzące psy + kilka-, kilkanaście nieodrobaczanych, nieszczepionych kotów sąsiadki na podwórku . Jak tłumaczyła mi wetka, psy , a nawet ja na podeszwach mogę przynieść jakiś badziew i zarażenie gotowe Wolę profilaktykę, niż leczenie
Odrobaczać muszę za jednym razem i koty, i psy. Koty odrobaczać będę jednak w gabinecie...
no niestety - koty bardzo łatwo mogą zarazić się pasożytami, więc należy bardzo dbać o profilaktykę. 3 m-ce to optymalny okres.
Stary 2011-04-08, 16:25   #2511
jiuna
Wtajemniczenie

mój jest ten z czarnymi uszkami i maziajem na pleckach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (47,7 KB, 47 załadowań)
Stary 2011-04-08, 20:43   #2512
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jiuna Pokaż wiadomość
mój jest ten z czarnymi uszkami i maziajem na pleckach
3 małe cuda a zabrać go możesz jak będzie miał jakieś 3 miesiące
Stary 2011-04-09, 17:09   #2513
kaskaderka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
a Cycol lata po wszystkich jak opetany, podobno po godzinie to stac nie mogl, walnal sie jak stal i zasnal (fotka 1 i 2), maz go wzial na rece i przeniosl na kanape (fotka 3 i 4)
Wpadłam po info i nie mogłam się powstrzymać Twój Cyc jest boski

kaskaderka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-09, 17:35   #2514
jiuna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wistra Pokaż wiadomość
my budujemy wolierę połączoną z domem
też myślę nad takim czymś
mieszkam na wsi, ale wolałabym żeby kocio nie chodził po okolicy
jak zbudujesz to pokaż jakieś foto

Cytat:
Napisane przez Candy Killer Pokaż wiadomość
Boooze jak to sie stalo ze mnie tu jeszcze nie bylo ?? ja jestem kociara straszliwa
od niecalego roku jestem "mamusia" 2 kociakow..Karmelka i Pumci.. rodzenstwo On zarlok niesamowity...je wsio co mu w mordke wpadnie ima juz ok 5 kg
Pumcia chudzizna moja mala..nawet 3 kg nie ma ale zdrowaaa wiec chyba taka jej uroda bo zeby nie bylo...ja koty karmie ;P
fajne kociaki
Stary 2011-04-09, 20:27   #2515
Nimfa20

Cham & Persilla

Fota nr 1 : ' A kuku '
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg chp.jpg (36,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg chp (1).jpg (39,9 KB, 33 załadowań)

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-04-09 o 20:28
Stary 2011-04-09, 22:34   #2516
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Cham & Persilla

Fota nr 1 : ' A kuku '
druga fota wymiata
Stary 2011-04-09, 22:57   #2517
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość
druga fota wymiata
Że niby ' perski dywan '

Hmmm... Prawie jak wycieraczka
Stary 2011-04-10, 10:36   #2518
anetkadg
Raczkowanie

GG do anetkadg

Witajcie

Mój mąż przytargał do domku kotka , dostał od kolegi z pracy. Mamy już adoptowanego pieska w typie shih tzu teraz kot w typie persa, szukałam hodowli bo ostatnio chcieliśmy persika, ale z zarejestrowanej hodowli i nawet zaczęłam się przygotowywać od strony informacyjnej na forum planeta persja . A mój mąż przytachał do domku tą kuleczkę i nie mam serca jej oddać bo nie ma rodowodu Temat pseudohodowli jest mi znany i nigdy nie dałabym złotówki za zwierzaka z pseudo. Zresztą teraz pieniądze odłożone na kociaka rasowego poszły na wyprawkę dla kociaka od kolegi. Mam zamiar kupić jednak kocię z zarejestrowanej hodowli ale dopiero jak wykastruje Boryska i przeprowadzę się do domu, który jest w budowie . Może macie jakieś sprawdzone hodowle na śląsku? .

Mam tez takie pytanko. Kotek jest kochany, z psem się powoli dogadują . Ale problem mam z karmieniem. Sunia je RC junior dla psów małych ras , a kotek RC dla kociąt. tylko że sobie oboje wyjadają na wzajem , mimo że maja osobne miski! Boję się żeby z tego nie było problemów. Jak to rozwiązać?

Kotek jest zaszczepiony i odrobaczony za tydzień kolejne szczepienie, czekam aż się zaaklimatyzuje. Borysek nie będzie wychodzący. Ale jest kolejny problem bo kotek ma 8 tygodni a powinien być przy mamie z tym że kolega nie chce się zgodzić żeby chociaż te 4 tygodnie jeszcze kotka zostawić z mamą , bo chce się pozbyć problemu! ludzie są nienormalni już prościej by kotkę sobie wysterylizował albo kota wykastrował a tak trzyma i kota i kotkę razem! Nie przegadasz mu !
Do tego kotek ma zaropiałe oczka, myje mu to woda przegotowaną ale nie chce całkiem zejść, kupiłam obroże na pchły dla kociąt, na wszelki wypadek. Pies oczywiście też odrobaczony i zaszczepiony wychodzi tylko na smyczy, nie spuszczamy jej bo ludzie wysypują trutki .

Od 8 lat mamy jeszcze 150 l akwarium z pyszczakami ale ma pokrywę więc nic się nie powinno stać bo stoi wysoko i nie ma za bardzo dojścia.

Papugę nimfę oswojoną, jest z nami 4 lata (komuś uciekła i mąż ją schwytał jak siedziała na drzewie), lata po domu, do klatki wchodzi na jedzenie i na noc. teraz kotek będzie siedział w naszej sypialni przez ok 2 godzinki bo papuga będzie wypuszczana na loty po mieszkaniu na te 2 godzinki chociaż, nie mogę jej zamknąć na stałe bo to ptak i musi polatać.

Mamy jeszcze od roku dwa chomiki ale są w klatce i tam mają labirynty i swoje zabawki. bierzemy je na ręce dopiero jak pozostałych zwierząt nie ma w pobliżu.

Nieźle kosztuje utrzymanie tylu zwierzaków , i czasu i pieniędzy , ale jakoś się pojawiły w naszym życiu i teraz należą do rodziny. Na szczęście ominęły nas większe problemy zdrowotne , może dlatego że każde z nich je dobrą karmę i jest pod opieką weta. Nie zamieniłabym ich na nic innego

Piesio po kąpieli dlatego taka "niewyjściowa" fryzurka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a761bd8d32.jpg (27,6 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg f733c9a09b.jpg (25,7 KB, 43 załadowań)
Stary 2011-04-10, 13:34   #2519
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez anetkadg Pokaż wiadomość
Kotek jest zaszczepiony i odrobaczony za tydzień kolejne szczepienie, czekam aż się zaaklimatyzuje.
Do tego kotek ma zaropiałe oczka, myje mu to woda przegotowaną ale nie chce całkiem zejść, kupiłam obroże na pchły dla kociąt, na wszelki wypadek.

Papugę nimfę oswojoną,
A wet nie mówił nic na temat zaropiałych oczu
Sorry, ale dla mnie ropiejące oczy kojarzą się z jednym- koci katar Ale to tylko moje odczucie, bo mam chorego kota

Piszesz, że kociak ma 2 m-ce, a z tego co wiem, to obroże są bodajże od 3 m-cy...

Co do nimfy- wejdź na wątek w moim podpisie i daj jakieś fotki nimfy Ja mam 6

PS: A te ciemne w rogach oczu zdejmuj mu delikatnie palcem. Mój kot zawsze ma takie po spaniu.

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-04-10 o 13:37
Stary 2011-04-10, 13:48   #2520
anetkadg
Raczkowanie

GG do anetkadg

Nimfa 20 -
Mam nadzieje że to nie koci katar, kotek był szczepiony i chyba by go nie zaszczepili gdyby był chory?
Będę szła z kotkiem do weta ale najwcześniej jutro , dziś jestem w pracy.
Obroże mam dla kociaczka profilaktycznie , (to specjalna dla kociąt, http://allegro.pl/beaphar-obroza-prz...551885576.html , pisze że można stosować od 6 tygodnia życia.) Kotek wygląda i zachowuje się ok, nie kicha , tylko ta wydzielina mu się zbiera, codziennie muszę mu czyścić oczka. Wolę zabezpieczyć oba futrzaki na wypadek kleszczy i pcheł, kociak nie bedzie wychodził ale boje się ze psinka wniesie cos ze spaceru na futrze.
Skonsultuje sie z wet bo i tak czeka nas szczepienie.

Co do papużki to ma na imię Maja uwielbia jabłka, marchewkę i banana a za proso senegalskie oddałaby życie z uwielbieniem czesze moje włosy nie mam w tej chwili zdjęcia papużki , bo jestem w pracy. Mam fotki na kompie w domku to jak wrócę załączę dziś lub jutro

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości