![]() |
#1951 |
Przyczajenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Boże Wszechmogący! Jak widzę te skrupulatne obliczenia, to aż ciepło mi się robi :-/ Ale nie zmienia to faktu, że i tak mnie to interesuje i chciałabym zdecydować się na jakieś studium dla techników farmacji, tylko pojęcia nie mam na które z tych dostępnych w Krakowie się zdecydować, dlatego ponawiam swoją prośbę o to, żeby jakiś DOBRY CZŁOWIEK polecił w miarę sensowne szkoły, bo ja na prawdę chciałabym się czegoś nauczyć i nie wybierać szkoły w ciemno. Byłoby mi bardzo miło, gdyby tym razem ktoś coś mi odpisał.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1952 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Z chemicznymi reakcjami w aptece chyba nie ma się zbytnio do czynienia..? Z chemią zawsze miewałam problemy, miałam beznadziejnego nauczyciela, więc reakcje również kułam na pamięć, żeby jakoś przetrwać. Dało radę? Dało ![]() Niezgodności nie zdążyliśmy przerobić. Więc czytałam uważnie Krówczyńskiego i większość zrozumiałam, jakieś przeliczenia itp. czego nie wiedziałam, szukałam w internecie, na forach. Wychodzę z założenia, że jak ktoś chce to znajdzie sposób. ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
![]() Tylko, że nas uczyli roztwór do 200,0; czyli bromków było 8,0; 8,0; 4,0; ale to nie ma znaczenia, ważne żeby znać stosunek (2:2:1), więc czy proporcje się zrobi 2,0- 5,0 czy 8,0- 20,0 to przecież wyjdzie to samo, więc chyba nie ma różnicy?
![]() |
#1953 |
Zakorzenienie
|
miodova nie mieliscie niezgodnosci??? przeciez to jest mega wazna rzecz
|
![]() ![]() |
![]() |
#1954 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tą chemią to był tylko taki przykład, akurat kucie na pamięć chemii to dla mnie jak kucie na pamięć matematyki-bez sensu. ![]() Pewnie, że u nas większość nauki to jednak pamięciówka,ale nauczyciel jest po to,żeby tą wiedzę przekazać, wytłumaczyć w razie pytań dlaczego zachodzi interakcja itp- to jest jego praca i ZA TO MU PŁACĄ. I mi się o wiele przyjemniej uczy, gdy wiem co z czego wynika. Też nie miałam przerobionych niezgodności, dostaliśmy tylko kserówki,żeby się nauczyć i tyle przerobienia materiału na ten temat. I też nauczyłam się, pewnie,nawet dostałam porządną ocenę ze sprawdzianu. ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Jakbym miała nauczyciela od farmakologii, który podawałby tylko zagadnienia i rzucał tekstem "znajdźcie sobie w książce" to moim zdaniem bez sensu byłoby chodzenie do szkoły. Nauczyciel w takiej szkole powinien nakierować, co jest ważne, na co zwrócić uwagę. Od niego też zależy wynik egzaminu.
![]() ![]() |
![]() |
#1955 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
No, ale czasami trzeba się z tym pogodzić, jeżeli chce się ukończyć dany kierunek a w szkole nauczyciele mają zasady takie a nie inne.. ![]()
![]() |
#1956 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1957 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() Sprawa jest prosta jak budowa cepa: Po pierwsze: Sam zapis jest zły, bo: Sal Erlenmayeri to sól Erlenmayera czyli mieszanka bromków NaBr, KBr i NH4Br w proporcji 2:2:1 koniec. To co napisała koleżanka to roztwór soli Erl. czyli poprawnie powinien być zapis: 10% Sol. Sal Erlenmayeri co oznacza 10% SOLUTIO SALIS ERLENMAYERI czyli 10% r-r tej soli. Teraz obliczenia: w 200 g 10% r-ru--------xg soli w 100--------------------10g soli wychodzi 20g soli zakładając proporcję 2:2:1 w 20g soli mamy 8:8:4 sodowego:potasowego:amono wego ![]() ![]() P.S. do soboty znikam z forum ![]() ale potem wrócę ![]() Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-04-05 o 21:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1958 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W takim razie będziemy czekać na powrót z serią nowych pytań i niejasności ![]()
![]() |
#1959 | |
Zakorzenienie
|
Właśnie tez zwróciłam uwage na to,że nie ma tam tego Sol. Sal. Ale my pisaliśmy to już bez tych 10%.
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1960 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1961 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przecież może być też inna procentowość
![]() |
#1962 |
Zakorzenienie
|
Musi być Sol. Sal Erlenmayerii, bo ta sól jest 5% a tu jest roztwór 10%.
![]() |
#1963 |
Przyczajenie
|
Panu Dr bardzo dziękuję za radę :-)
Myślałam o tej szkole na Zomojskiego, ale pogodzenie nauki w tej szkole ze studiami czy pracą jest awykonalne. W Krakowie znalazłam też dwie zaoczne. Tylko, że w szkole Omega zajęcia odbywają się we środy, czwartki i piątki od 15.30 i jeszcze w soboty - obawiam się, że z moimi studiami dziennymi tego nie pogodzę … Z kolei druga szkoła Stopka istnieje w Krakowie od września 2010 roku i tak się zastanawiam jaki tam jest właściwie poziom nauczania, czy nauczyciele tam uczący mają jakieś doświadczenie i czy ta szkoła - (egzystująca de facto tylko w piątki, soboty i niedziele, bo na co dzień jest to szkoła przemysłu spożywczego, czy coś takiego) ma jakieś zaplecze, pracownie, bo nauka na takim kierunku chyba też wiąże się z jakimiś ćwiczeniami w pracowniach. Nie wspominając już o tym, że w studium zaoczne trzeba zainwestować ładne parę tysięcy. Gdybym była na przykład zaraz po liceum, to bez wątpienia wybrałabym szkołą publiczną tyle, że ja niestety wpadłam na pomysł tego studium dopiero na studiach … wczas. I tak się miotam, bo nie wiem jaką decyzję podjąć :-/ Edytowane przez Amelie Catherine Czas edycji: 2011-04-06 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#1964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1965 |
Przyczajenie
|
Twoja szkoła tzn. która? Ta na Zamojskiego?
Ja tak słyszałam, że zajęcia są od poniedziałku do piątku przez większą część dnia, bo między zajęciami są czasami spore przerwy i pogodzenie tego ze studiami dziennymi nie wchodzi w grę, może to też zależy od tego co się studiuje. Nie znam rozkładu zajęć w tej szkole niestety, więc trudno jest mi coś o tym powiedzieć. |
![]() ![]() |
![]() |
#1966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do przerobienia jest ok. 30godz. tygodniowo. Przejdź się do szkoły, zobacz jaki mają plan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1967 |
Raczkowanie
|
Cześć, mam do Was nurtujące pytanie, bo im więcej się uczę, tym czuję, że jestem głupsza ;-)
Otóż mam w tym tygodniu kolokwium z recept. I zastanawia mnie jedno: dlaczego raz liczymy średnią masę kropli z ew. proszkami, a czasem bez? Przykłady: Rp.: Belladonnae trae 5,0 Papaverini h/ch 0,5 Phenobarbitali 0,12 Anisi ol. Iuniperi ol. Menthae pip. ol. aa 1,25 Glyveroli 12,5 Ethanoli 96st. ad 35,0 tutaj śr. masę kropli liczymy: belladonna + anisi ol. + iuniperi ol. + menthae + glicerol + woda (5,0*19mg+1,25*23mg+1,25* 19mg+1,25*19mg+12,5*39mg+ 13,13*15mg)/ 34,38 = 24,89mg i tutaj liczymy bez proszków (papaweryny i fenobarbitalu). nie wiem dlaczego, ale jak wliczam te proszki do wody, to wychodzi mi inny wynik... z kolei: Rp.: Pylargini 1,0 4% sol. papaverini h/ch belladonnae trae Vallernianae trae aa ad 30,0 śr. masa kropli= (rr papaweryny+pyralgina) + nalewki (10,67*50mg+19,34*19mg)/30,0 = 30mg tutaj wliczaliśmy proszki do wody. Czy to jakaś różnica, czy możecie mi to jakoś logicznie wytłumaczyć? Albo pokazać, że to działa w obie strony, tylko ja gdzieś robię błąd? |
![]() ![]() |
![]() |
#1968 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam Was dziewczynki serdecznie
![]() Cały dzień tu zaglądam , podczytuje was ![]() ![]() Może troszke o mnie, jestem pewnie najstarsza z Was , bo 29 latek, jak by nie patrzył ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W aptece jeśli chodzi o leki na receptę , to bardzo dużo już wiem , bez recepty , pewnie jeszcze więcej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czekam na jakieś propozycje , odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1969 |
Raczkowanie
|
29.lat to normalny wiek na naukę ,u mnie w klasie są 50 latkowie ,40 latkowie 3o latkowie wszyscy pracujący i też drżeli odnośnie chemii ale nie byłao tak żle zależy od nauczyciela ,widzę że ci starsi zabiegani i zapracowani są bardziej skrupulatni w nauce niż te 20 latki które mają problem ze zwykła matematyka albo nauczeniem się nazw łacińskich ....to jest tak moim zdaniem bo też pracuje w aptece zwsze takim ludziom jest lżej w szkole bo mają kontakt z apteka ....jak mia tak mówiłi na początku to myślałam że to takie gadanie ale jak porównuje z moim koleżankami to jest różnica ....startuj do szkoły i już ,ja chodzę do stopki i jestem zadowolona
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny a jak Wy to robicie??? Ja co do tych kropli mam ciągle wątpliwości ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1971 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#1972 |
Zakorzenienie
|
Przykłady:
Rp.: Belladonnae trae 5,0 Papaverini h/ch 0,5 Phenobarbitali 0,12 Anisi ol. Iuniperi ol. Menthae pip. ol. aa 1,25 Glyveroli 12,5 Ethanoli 96st. ad 35,0 tutaj śr. masę kropli liczymy: belladonna + anisi ol. + iuniperi ol. + menthae + glicerol + woda (5,0*19mg+1,25*23mg+1,25* 19mg+1,25*19mg+12,5*39mg+ 13,13*15mg)/ 34,38 = 24,89mg dlaczego dzielimy na 34.38 ?, kurde widzę że wszystkie moje szkolne notatki z kropli są do d.... Błagam, czy ktoś mógłby mi wysłać skany swoich notatek z przeliczania kropli ? Byłabym mega wdzięczna mój mail: maitija@wp.pl
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2011-04-07 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#1973 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1974 | |
Zakorzenienie
|
Ja skończyłam krople a nawet nie mieliśmy średniej masy kropli..
![]() ![]() |
![]() |
#1975 |
Zakorzenienie
|
ale ja juz podawalam co do roztworow jak liczyc srednia mase lyzki. to jesli chodzi o krople to bedzie tak
Roztworu wodnego mamy-10 nalewki mamy- 10 caly lek 20 i jedna kropla wodnego to 50mg a nalewki 19 10*50+10*19/20(przez cala mase leku)=xxx no i liczenie sredniej masy to chyba najprostsza rzecz ![]() ![]() Edytowane przez agnes188 Czas edycji: 2011-04-07 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#1976 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
10*50+10*19/20 ?
nieustannie spoglądam w Jego oczy, by patrzeć na swoje szczęście. Edytowane przez miodova Czas edycji: 2011-04-07 o 16:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1977 | |
Zakorzenienie
|
no właśnie ?
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1978 |
Zakorzenienie
|
tak tak miodova juz poprawilam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1979 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak mam same wodne roztwory, to wiem, jak obliczyć średnią masę kropli. Ale co z proszkami? Wliczać je, czy nie? A jeśli wliczać, to do czego? [domyślnie do tego, w czym zostaną rozpuszczone, ale co, jeśli są dwie możliwości? albo się po prostu nie wie?] Kurde, dziewczyny, w sobotę rano mam kolosa i wciąż nie wiem co z tymi proszkami... Coś mi się w głowie obija, jak nam mgr'ka mówiła, że bezpieczniej jest ich nie wliczać, ale co na egzaminie, uznaliby? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1980 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak liczysz średnią masę kropli to musisz mieć podaną masę każdej kropli substancji z osobna, tak? Więc jeżeli będzie podana dla proszku to wliczysz, a jak nie, to nie ![]()
nieustannie spoglądam w Jego oczy, by patrzeć na swoje szczęście. Edytowane przez miodova Czas edycji: 2011-04-07 o 20:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.