|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#902 |
Zakorzenienie
|
Mi zależy na karmieniu piersią, ale uznałam, ze najważniejsze jest, żeby moje mleko jadła, a ze z butelki, to już trudno, teraz przynajmniej widzę, ile zjada, jej się apetyt bardzo poprawił i się domaga jedzenia.
dziś rano, jak się skończył zapas wydojony, próbowałam przystawić i znowu stara śpiewka, wiec musiałam odciągnąć właściwie na bieżąco i mąż nakarmił. iweczka właśnie o medeli myślałam, dzięki za polecenie ![]() udało mi się dziś z tym moim tommy tippe, ale wiecie, jaka lipa-zeby zasysał mleko, to musiałam odciągać bardzo pochylona w przód, bo on jest dla piersi, które się jakoś zwisają do przodu (wtedy ten lejek jest skierowany jakby do dołu, a przy moim biuście to się tworzy idealny poziom). Myślałam, ze mi kręgosłup pęknie, pół domu się schlapało mlekiem przy okazji, masakra jakaś. miamore- jak sobie czytam nieraz wpisy co niektórych karmiących, to się dołuje tez, ze się pewnie za szybko poddałam, ale nie będę mojej córci głodzić dla idei. My tez jestesmy dobrymi mamami i ta musimy myśleć.
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-05 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#903 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie dostalam mleka ![]() ![]() Chyba, ze mi sie cos pojawi, ale rodzilam w sb a dzis wt i nic;p Zalacze fotke mojej Lenki z dzisiaj ![]()
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
Cześć Kochane!!!
ja na krótko wpadam pogratulować rozpakowanym Mamusiom!!!!! ![]() Traicionera polecam laktator medeli lactaset. On jest ręczny ale można do niego dołączyć pompę i robi się elektroniczny ![]() Co do monitora oddechu to mamy Angel Care - Ola jest zagrożona SIDS i nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez monitora. Mamy tez wkładany pod materac. Pikanie można wyłączyć i wtedy miga tylko maleńka dioda. W nocy możemy spać spokojnie. A Mała dzięki temu może spać nawet w nocy na brzuszku a to uwielbia ![]() My po kolejnej wizycie. Waży już 5320 ![]() No i ostatnie trzecie juz badanie okulistyczne za nami - oczka zdrowe ![]() Ściskam Was wszystkie mocno i lecę z cycem, bo mój Głodomór sie budzi ![]() ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Aaaaa co do laktatorów medeli to można do nich dobrać średnicę lejka - także do dużych lub małych brodawek - też fajna sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
#905 |
Zadomowienie
|
Izabella, dzwoniłam do połóżnej , i powiedziałą ze mozliwe ze Tymek jest wyjałowiony!!! co do wyparzania, to mamy wyparzacz, taki z canpolu na 6 butelek i powiem szczerze że za każdym użyciem sterylizuje te butelki...i smoczki raz dziennie.
a ty w jaki sposób "dbasz " o butelki??? ja myje płynem do naczyń, szczotką do butelek, a potem wyparzam. i widac robie za dużo... wklejam tutaj link jak dbać o butelki http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...6104.html?as=2
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-05 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Zakorzenienie
|
jaki disaster mialam, myslalam, ze padne. nadia zaczela plakac z glodu,a mi sie skonczyly wszystkie odciagniete porcje. W tym samym momencie kot stlukl pojemin na przyprawe, wiec w kuchni pelno szkla. Poplakalam sie z nerwow i maz do mnie jedzie, bo sama nic nie ogarne, skoro musze caly czas Nadunie trzymac na rekcach.
Glodna jestem bardzo, ale tez nic nie zrobie sobie, bo rece zajete.
#907 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zjadłam truskawki i małego wysypało, mogłam sie tego spodziewać ale mialam nadzieje,ze moze..nie... no cóz.. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Harrdos - współczuje szpitala ;((( dlaczego nie możesz byc z maluszkiem cały czas?! ![]() Na szczęście zółtaczka schodzi ![]() ![]() a podobno u dzieci karmionych piersią może to dłużej potrwać , więc mam się nie martwić. I waży już 3880 ![]() ![]() dziewczyny,wiem ,że ten temat był poruszany wieeele razy ale czy szczepicie dzieci na rota i pneumo? co na to Wasi pediatrzy?bo mój mi udzielił tylko informacji ale nic nie doradził.... przemyślałam sprawę i chyba zaszczepimy i na to i na to.. ![]() zrobiłam się strasznie przewrażliwioną matką w ciąży wszystko było takie proste ![]()
![]() |
#908 |
Zakorzenienie
|
Tez mam zamiar kupić chustę, tylko tak czytam i czytam, jaka najlepsza, ty masz jakieś typy konkretne?
Ja pewnie będę szczepić i na to i na to, zamierzam Nadie wysłać do żłobka, wiec się nawet nad tymi szczepieniami nie zastanawiam zbytnio.
#909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja myję normalnie płynem do naczyń, porządnie wypłukuję, pierwsze dni sterylizowałam (mam sterylizator taki do mikrofali) po każdym użyciu, a teraz włączam go raz dziennie, czyli ok 3-4 razy każda butelka jest użyta i dopiero sterylizuję i się zastanawiam czy nie powinna po każdym użyciu ![]()
![]() |
#910 |
Zakorzenienie
|
Ja w ciąży twierdziłam ,że nie będę szczepić na rota i pneumo , nie ulegne reklamom bla bla.. hm no takie miałam podejście, ale teraz zmieniło się wszystko i chciałabym uchronić moje dziecko przed czym mogę..
dużo się zmieniło po pobycie w szpitalu jak tam mnóstwo dzieci miało rota ![]() ![]() przewrażliwiona się robię ![]() Ja zamawiam chyba nosidło marsupi , wygląda TAK
#911 |
Zakorzenienie
|
Jak przewijać dziecko
![]() http://www.edziecko.pl/edziecko/1,11..._kurs,,ga.html
![]() |
#912 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za info odnośnie warzyw i owoców. Ciągle się zastanawiam, co mi wolno jeść, czego nie wolno. Wkurzające to. Ja do tej pory jadłam gotowane jabłka, czarną porzeczkę, "surowego" banana i dziś odważyłam się na maliny. No zobaczymy. Z warzyw na razie gotowaną marchewkę, ziemniaki, buraczki, pietruszkę i "surową" sałatę.
Odnośnie szczepień to my będziemy iść tą ścieżką 5 w 1. Tym razem zaszczepimy też na rotawirusy (Mika nie szczepiliśmy), a pneumokoki na razie odpuszczamy. Można w każdej chwili doszczepić (Mika szczepiliśmy po 2 urodzinach dopiero), nie to co rotawirusy (trzeba do 6-go m-ca podać 2 dawki).
#913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przestańcie tak pisać, bo wpadnę w kompleksy ![]()
![]() |
#914 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do szczepinek to tutaj w UK sa skojazone, szczepie na wszytsko co obowiazkowe. Vaccinations At 2 months your baby will be due for DTP-Hib*, Polio and PCV**. At 3 months your baby will be due for DTP-Hib*, Polio and Meningitis C. At 4 months your baby will be due for DTP-Hib*, Polio, PCV and Meningitis C. At 12 to 15 months your baby will be due for Hib, Meningitis C and MMR***. *DTP-Hib (Diptheria/Tetanus/Pertussis (whooping cough) **PCV (Pneumococcal Conjugate Vaccine - Pneumococcal infection) **Measles/Mumps/Rubella (German Measles) Cytat:
Uzywam butelki tylko raz... pewnie sie to niedlugo zmieni. traicionera chyba tez bym troszke sie zestresowala... dobrze ze moj TZ w domku ze mna przez 2 tygodnie ![]() Ja kupilam laktator reczny TT i nie uzyje go pewnie ani razu ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak na marginesie ja doświadczyłam nawału mleka w 4 dobie, bo będąc w szpitalu przystawiałam małą do piersi, dobrze że cie to ominęło
![]() |
#916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli juz mleko nie powinno sie pojawic;p ![]() Moja mala spi i spi jadla ostatnio 4 i pol godizny temu;p, wiec mam nadziej za sekundke sie obudzi;p. Ja tez glodna jak nie wiem co ![]() ![]() Plecy mnie bola niezle:P
![]() |
#917 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Śliczna jest, jakie włoski niesamowity kudłatek ![]() Cytat:
ja miałam przy poprzednich dzieciach medela mini electric i z czystym sumieniem bardzo polecam ![]() ![]() wygooglaj sobie medela i zobacz Cytat:
![]() ![]() ja tam jakos potrafie spokojnie zrobic sobie cos do jedzenia z dzieckiem na jednym ręku ![]() ![]() Nie masz fotelika dla dziecka, zeby je tam odłozyc na chwile? Poza tym chyba twoja mała kiedys śpi? wtedy wykorzystaj ten czas na jedzenie i sprzątanie, spokojnie zbierze ci się tego kilka godzin dziennie ![]() ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba nie powinno a czujesz że piersi są napięte
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
nie nie sa
![]() Ok malusia otworzyla oczka- jedzonko ![]()
![]() |
#920 |
Wtajemniczenie
|
Wiadomość od Lustereczka!
Dziś (!!!) o 13.25 przyszedł na świat nasz synek Ksawery ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
i co położna powiedziała ?? tity dziękujemy ![]() ![]() Cytat:
![]() traicionera współczuje dnia też miałam parę takich ![]() tajka Lenka śliczna ![]() kolba super że wszystko u was w porządku Cytat:
dziękujemy ![]() ja dziś ważyłam Nadię na wadze kuchennej i waży 3920 ![]() super że żółtaczka schodzi ![]() my chyba zaszczepimy na rota Cytat:
ojj bo zacznę bić ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
superrr ![]() ![]()
![]() |
#922 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 |
Zakorzenienie
|
U mnie w szpitalu było coś takiego, co na pewnym forum nazwano terrorem laktacyjnym i tak mis ei w głowie zrobiło, ze mam wyrzuty przez te karmienie piersią,dlatego chce chociaż własnym pokarmem, szczególnie, ze mam go dużo i myślę, ze jest dobry.
niutka-pisalam z komórki wtedy, tak się da jedna ręką. A gdziekolwiek nie odłożyłam Naduni, to od razu płacz był nie z tej ziemi. Poza tym w kuchni było pełno potłuczonego szkła na podłodze, dzięki mojemu kocurkowi, nie ryzykowałabym robienia sobie kanapki z dzieckiem na reku w kuchni ze szkłem na podłodze. no i może nie jestem taka ogarnięta, niestety ![]()
#924 |
Zadomowienie
|
Izabella, Tajka88, to z tym karmieniem wyłąćznie MM jesteśmy we 3
![]() ja już powoli nie mam wyrzutów sumienia. to była moja decyzja, świadoma, jestem dietetykiem i mimo to zdecydowałam się na MM. w moim przypadku gdybym karmiła piersią skończyłoby się depresją...ostatnio pediatra mnie ochrzaniła , ze jestem wygodnicka itd. i mam nadzieje ze to była ostatnia osoba która skrytykowała moją decyzję!!! z tymi butelkami to juz zwariowalam wszedzie pisza ze do pol roku trzeba wyparzac po kaazdym uzyciu, to czemu polozna powiedzialaa ze jest wyjalowiony, przeciez o to chodzi w sterylizacji butli ![]() Montii ja się decyduję na rota i pneumokoki. co prawda szczepienie wyznaczone mamy dopiero na 12 maja, ale decyzja już jest podjęta ![]() Wanilia , okazało si ę że przyjdzie w czwartek, a ja czekałam na nia było słonce i jak zadzwonilam i zapytalam to powiedziala zeby aphtin kupic i cebion. tylko jak tym aphtinem siegnac koncowki języka, boje sie ze mu krzywde zrobie. i generalnie przez to nie poszlam na spacer, bo zaszlo slonce i wiatr sie zwiekszyl . Harrods super ze juz w domku jesteście, teraz juz musi byc tylko dobrze!!!
#925 |
Rozeznanie
|
mordka, tajka śliczne maluszki
![]() wanilia malutka jest słodka ![]() ![]() Monti też się zastanawiałam nad tym nosidełkiem tylko, że jest dosyć drogie i boję się że się nie sprawdzi i trochę szkoda kasy będzie ![]() Widzę, że Fabianek już pięknie przybrał na wadze ![]() My chyba będziemy szczepić Alanka i na rota i na pneumo ale jeszcze się z TŻ wahamy ![]() Kurde dzisiaj odwiedziła mnie babcia, która zresztą często mnie odwiedza bo siedzi z malutkim kiedy ja stukam na kompie pracę inżynierską. No i tak mnie jakoś wkurzała, że bez powodu na nią nawrzeszczałam i się biedna obraziła a wiem, że nic złego nie robiła. Mam wrażenie, że odkąd urodziłam to zrobiłam się strasznie nerwowa i do wszystkich mam pretensje tylko nie do siebie. Zrelaksowana czuję się tylko wtedy jak jestem sama z TZ i Alankiem. Muszę się zmienić i być milsza dla otoczenia bo zrażę sobie do siebie całą rodzinę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Zakorzenienie
|
diatoma, wyobrażam sobie, ze to było nieprzyjemnie, ja do dziś pamiętam te babę, co trzy godziny po porodzie miała do mnie pretensje, ze już nie nakarmiłam dzidzi i powiedziała, ze to tak trzeba miłość okazywać.
![]()
#927 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gratulacje ![]() Cytat:
![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak ubieracie swoje dzieciaczki po domu, bo ja się czasem zastanawiam, czy mojej nie za gorąco w bodziaku i pajacu
![]()
#929 |
Zakorzenienie
|
pati to zdam Ci relację :p Bo zamawiam dzisiaj albo jutro Ja malego ubieram w samego pajaca, albo body i jakieś spodenki cienkie, czasem w samym bodziaku śmiga ( teraz jak byly te cieple dni, mamy pokoj nagrzany od slonca ) , on chyba jak mama,zimnolubny
![]()
#930 |
Zakorzenienie
|
U mnie tez właśnie pokój jest bardzo nagrzany i dziś zauważyłam, ze Nadia była spocona, wiec chyba muszę zrezygnować z jednej warstwy.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.